2023-04-14 659 浏览
有一日同個friend 去飲杯野 餐牌寫住繁忙時段限時90分鐘 但係當時明顯唔係繁忙時段 得我地一檯 我就拎電腦出黎做野跟住就比店員趕走仲要好無禮貌 佢話有booking 我地都有提出可唔可以嗌多d嘢坐多陣做埋d嘢先 佢就串串貢改口話佢地係做餐廳唔係做自修室 咁姐係先前話有booking係搵藉口趕我地走啦 d嘢質數又差 服務又咁 好似明點解佢地拍

2023-03-31 556 浏览
今日去深水埗,見到呢間新開cafe. 環境好似唔錯,就入去試吓。點左豬扒烏冬,叉燒烏冬同泡芙。咖啡.甜品實在太吸引,蔓越玫瑰泡芙,酸酸甜甜仲有玫瑰香味😋下次要試埋waffle 先.另外店還送上木瓜葉茶。不錯.
甜品實在太吸引,
另外店還送上木瓜葉茶。不錯.
2023-03-22 435 浏览
深水埗逐間試 … 第一次嚟無二三,環境寧靜坐得舒適。佢哋嘅炸魚薯條整得好用心,新鮮熱辣又酥脆。就連配菜同醬汁都做得好認真。仲免費提供特別又健康嘅木瓜葉茶。呢度坐得舒服、價錢唔貴 … 應該會再去 …
深水埗逐間試 … 第一次嚟無二三,環境寧靜坐得舒適。

呢度坐得舒服、價錢唔貴 … 應該會再去 …

2023-03-19
  • Fish and Chips
  • 木瓜葉茶
2023-03-16 391 浏览
夜晚去通州街公園做完義工,返歸前諗住食啲野,行去搭巴士見到間鋪個名咁得意就停低左,望下menu 有日式有西式,價錢公道就入左去餐廳唔算好大但樓底好高,好有空間感,感覺幾輕鬆舒服。見有位女士企喺到同客傾偈,有講有笑睇落似事頭婆,我求期搵個角落坐低左。夜晚唔想食太多但又想食香口野,叫左個炸魚烏冬。等左5分鐘就上枱,舊魚熱辣辣又脆口,同埋好滑好厚,味道係好食過出邊啲茶餐廳嘅炸魚好多。見佢有日本手工啤口痕痕又試埋,支手工啤有驚喜,好正性價比ok,下次附近做義工會再來

炸魚烏冬
見佢有日本手工啤口痕痕又試埋,支手工啤有驚喜,好正

性價比ok,下次附近做義工會再來
2023-03-16
炸魚烏冬
2023-03-09 351 浏览
通常入到cafe或西餐廳都會有杯檸檬水,不過呢度serve嘅係木瓜茶,幾特別,暖暖地又清新。一直喜歡嘗試不同嘅iced coffee,咖啡梳打有飲果,但佢竟然可以配伯爵茶,好特別,尤其係我好喜歡伯爵茶味嘅產品,一响餐牌度見到就決定要試飲落有預期中嘅清新感覺,最特別係吞咗啖咖啡之後口入面有有伯爵茶餘香,有驚喜。建議逐少倒入咖啡,調節自己喜歡嘅濃度驚喜開就要試下啲創新嘢啦。用窩夫嚟做三文治真係耐人尋味,於是點咗窩夫三文治配炸牛肉。一上枱就已經覺得好震撼,好好好大份呀!窩夫通常都係甜食,但今次襯炸牛肉,係個好新穎嘅嘗試。窩夫襯醎嘢食,又夾到喎。窩夫上面仲有少少紫菜碎,成件三文治個味道好夾。值得highlight 嘅係果舊炸牛肉,外面卜卜脆,裡面軟林林,幾嫩滑,幾好幾好。下次再嚟會試下配日式叉燒~仲有個puffle飽得滯無試到,所以一定要再嚟。

木瓜茶

咖啡梳打(伯爵茶)

咖啡梳打(伯爵茶)

建議逐少倒入咖啡,調節自己喜歡嘅濃度

窩夫三文治(炸牛肉)

窩夫三文治(炸牛肉)

仲有個puffle飽得滯無試到,所以一定要再嚟。
2023-03-08
  • 窩夫三文治
X23
2023-03-05 303 浏览
經歷潮起潮落,不如人意的事十常八九,足為外人道的卻無二三。的確,相識滿天下,知己能幾人?店主是懷着這樣的心情題上店名的嗎?這炸魚份量大方,架在米飯和炒蛋上面,再澆上咖喱汁。滑蛋雖然不算很滑,但各個「組件」顏色配搭得美。細看之下,炸魚外殼的炸漿有漂亮的紋理,煞是好看。主角炸魚外脆內嫩,我邊吃邊讚。說咖哩不辣,細心的店員在一旁聽到,竟特別為我送上一碟辣椒油。明明不餓,卻一口接一口吃了個碟底朝天😬在它與抹茶鮮奶之間選了它。兩顆焦糖爆谷粉飾之下,拉花散亂了。奶味主導之餘,有足夠的啡味,也好喝,但我認為更焦糖、更甜美一點點的話,才更貼題🤭被這家新店的店名吸引而來。其實,誰也有過,覺得沒誰能懂自己,這種心情罷。然而,若是在某些領域上,有緣遇上同好,找到共鳴,就能引發多點趣味。而這樣有趣的活着,就很美好。
店主是懷着這樣的心情題上店名的嗎?

焦糖瑪奇朵

焦糖瑪奇朵