去到大坑你會諗起咩?可能好多人都會想搵啲文青打卡cafe chill吓,但係呢間特色茶檔都絕對值得關注,甚至吸引你一再回頭。對於附近嘅學生同居民嚟講,炳記一定唔陌生,又平又好食嘅茶記係醫肚首選。「冇食過炳記即係冇嚟過大坑」,店家嘅豪氣確實真係擔當得起。就連陳奕迅都係炳記常客,上次去食,老闆話e神啱啱走咗咋😫😫。🍜 餐蛋出前一丁 $20餐蛋麵係茶記必備,炳記嘅蛋🍳係煎到啱啱好,有脆邊但又好流心,睇相都睇得出未熟透嘅蛋黃汁準備爆出嚟。麵體唔會煮到冧晒,而係保持到出前一丁最好食嘅口感。不過味道較淡,食唔出麻油味,不過枱面有麻油可以自己落幾多都得。我估應該係有啲人唔食麻油,所以店家索性俾客人自己落。食開重口味嘅我有落埋辣椒油,熱辣辣🌶咁食真係超級爽。👅評分:8.5/10🍜 豬扒出前一丁 $25
相比起餐蛋麵,男朋友叫嘅豬扒麵仲正。🐖豬扒嘅黑椒汁完美咁融入落一丁嘅湯底,湯底唔會淡茂茂之餘,但又唔會覺得黑椒好重口味,麻油都可以唔使落。豬扒好鬆軟好嫩😋,唔會好似出面嘅豬扒咁柴或者乾身,但係軟嫩得嚟又唔會食到成口油淋淋,又唔會有好多肥肉邊邊,整得咁好食真係好考功夫,仲要平到咁,搞到條隊越排越多人啦!👅

🍜 餐蛋出前一丁 $20
👅評分:8.5/10
餐蛋出前一丁

🍜 豬扒出前一丁 $25

👅評分:9.5/10
豬扒出前一丁

🍞 奶醬多 $11
煉奶同花生醬呢個配搭實無死,包底有烘過,即叫即整,外脆內軟。絕對嘆得出港式風味,值得一試,下次可以試埋其他口味。
👅評分:9/10

🧋 凍檸水 & 凍奶茶 各$17
凍檸水係普通茶記水準,但個凍奶茶就真係超班,我同男朋友都覺得超級好飲。茶底有香味而不苦澀,奶香味濃得嚟唔會過甜,我哋都覺得係香港飲過最好飲嘅奶茶🏆。雖然價錢係十幾蚊杯,但出面一杯難飲嘅珍奶都要廿蚊起跳,即刻覺得抵飲。所以就出現咗hea9foodie第一個滿分💯,值得我哋下次為咗呢杯奶茶再入大坑食過!
👅評分:10/10
凍檸水 & 凍奶茶
餐蛋出前一丁
豬扒出前一丁
凍檸水 & 凍奶茶
2021-03-17 817 浏览
大牌檔在香港真係越來越少,雖然衛生環境一般,但那份歷史印記和懷舊氣息是完全不能被取代的。食物選擇不算多,只有餐牌上的粉麵、三文治及飲品等。牆上掛了些懷舊的街道相及一些四十至八十年代的名星相,你又認得幾多呢?豬扒煎蛋出前一丁~$25招牌豬扒切成長方形小件上,以黑椒醬汁醃製過,肉質軟嫩鬆軟,啖啖肉、一口一件剛剛好,枱面上有大大支麻油;出前一丁的好拍檔,落多落少悉隨尊便。茶走~$16很多客叫茶走時都強調要「少甜」,但我又想知,正常的是否太甜呢?一於叫杯正常的茶走吧,果然見到杯底有層厚厚的煉奶,拌勻後一啖入口,帶濃郁的茶香味,又不失香滑的口感,但就真係甜過龍,果然少甜才是正道。價錢適中水準不差,難怪平日的早上到來也要排隊。炳記茶檔地址: 大坑施弼街5號側電話: 25773117

食物選擇不算多,只有餐牌上的粉麵、三文治及飲品等。

豬扒煎蛋出前一丁~$25

茶走~$16
茶走

價錢適中水準不差,難怪平日的早上到來也要排隊。

炳記茶檔
地址: 大坑施弼街5號側
電話: 25773117
2021-02-26
$41 (早餐)
茶走
2021-03-06 485 浏览
上次weekend黎,條人龍長到唔見尾,今次閒日嚟,合理好多,直接可以坐低。為咗杯熱奶茶嚟,但真心失望,唔知係咪撞手神嘅呢,茶底一啲都唔濃,偏奶,得個滑字。方包係厚身多士,搽咗滿滿的煉奶用花生醬,熱辣辣,好香脆,好味,不過花生醬無粒粒咬。蛋牛治就真心普通,蛋好熟,而且好薄,一d蛋汁都無,而且餡料份量好少。呢到係有懷舊情懷,但如果weekend要排哂隊先有得食,我就覺得唔係咁值得。試過一次就可以了。

蛋牛治

2021-03-04
午餐
2021-03-02 338 浏览
成日都聽人講炳記係大坑嘅生招牌,基本上冇食過炳記等於冇嚟過大坑。今次專程到訪先發現其實有啲名過於實...一嚟到就見到一條好長嘅人龍,但係等位時間唔算耐,因為大家都係食完就即走🤣-我哋分別叫咗最出名嘅豬扒公仔麵再加多個奶醬多!奶醬多係幾好食嘅,食落夠晒脆口而且花生醬同煉奶都俾得好足🤩反而豬扒麵我就覺得其實好一般。啲面唔知係咪浸得太耐所以上枱一食嘅時候已經太過淋無晒口感😞豬扒食食得出係用咗好多醬料嚟醃嘅都算入味,但係口感我就覺得太過鞋,唔係我鍾意食嘅嗰款豬扒,食完之後都有少少失望覺得個豬扒麵太過名過於實😕
2021-02-28 300 浏览
星期六中午,等左大約十五分鐘。呢度要等就一定要㗎啦。兩碗豬扒米加蛋,奶醬多烘底,熱茶走,熱奶茶收我$63。下?咁平?其實唔知單叫幾錢。亦唔知阿姐係咪收少左?豬扒米我最欣賞係隻蛋同埋有兩條菜(出去食粉面有兩條菜其實都好難得㗎啦),下次要食雙蛋!而且成碗野食完唔覺口渴就更加難得。唔係好鍾意肉嘅我覺得啲豬扒一般啦,有少少韌,好重胡椒味,對於唔係好鍾意食胡椒嘅人就可能覺得麻麻。奶醬多鬆脆,奶醬同麵包個比例我覺得剛剛好,同朋友share一半唔係好夠喉😅我最欣賞係個熱奶茶,茶味依然好重,唔加糖都好味。朋友都好欣賞佢個茶走。👍🏼另外見到佢啲冰就咁倒落一個大膠箱裏邊,朋友話好似衛生麻麻地,但係其實出邊好多餐廳見唔到唔代表好啲嘅。
星期六中午,等左大約十五分鐘。呢度要等就一定要㗎啦。

• 熱奶茶
  • 奶醬多
2021-02-26 358 浏览
香港舊有特式既茶記真係買少見少,炳記雖然成日都有條人龍,但因為食客一般食完就走,所以等候既時間好快😏.食物黎講,廿幾蚊一碗豬扒麵🍜好抵食,但唔知係咪好趕時間,公仔麵上枱時好似未係好熟🙈咁... 不過浸住湯係會慢慢淋既。奶醬多似乎都係必試之一,係脆口唔錯,不過無一食好難忘想再食既感覺🙈.佢所有食物都無套餐,全部單點,但一場黎到點都要試下杯☕️奶茶,茶味濃同算滑。個人覺得凍奶茶好飲過熱奶茶。價錢配番食物質素係抵,配合正爆風味,係值得再黎👍🏻..
香港舊有特式既茶記真係買少見少,

價錢配番食物質素係抵,配合正爆風味,係值得再黎👍🏻

• 豬扒麵
2021-02-19 598 浏览
約咗朋友一齊食,就由荃灣嚟到大坑呢度。見到排晒長龍,排到我嘅時候,有個阿叔行埋嚟,問我哋食咩,但係其實我連餐牌都未睇,佢又冇俾我,個餐牌又要喺入面。🙄🙄。而且佢嘅每人最低消費都要$20 ,我不如自己整。🤥😑個阿叔又好唔耐煩啦,就喺度吹💨💨,又揼晒腳咁樣。之後就快快咁嗌左一杯凍奶茶同埋一個油多同奶油多。首先佢就俾咗杯就寫嘅凍奶茶 🧋,「揼」!一聲,好驚佢倒瀉係我身上面。之後過咗陣就嚟咗嗰兩個多士。

奶油多
2021-02-19
奶油多
2021-02-17 262 浏览
炳記茶檔, 大坑 🫖大坑有好多唔同種類既餐廳選擇,我個人暫時覺得最有風味嘅都係炳記茶鐺。啲人個個嚟到都會食佢個豬扒,今次黎到試左佢個招牌豬扒公仔麵再加瑞士雞翼,好味🤤但係一碗麵對我黎講又點會夠呢😋所以我再加多個奶醬多。個豬扒麵出色嘅秘訣其實係個魚露,加咗紅椒同埋綠色辣椒嘅魚露估唔到同佢個豬扒公仔麵好配合。都係侍應哥哥推介,我先識得咁食咋。食物一流,價錢合理,服務仲好添,真係冇嘢可以挑剔啊💛大家一定要黎幫襯下👍🏽.📍#大坑 施弼街5號側 #HappiMuffinHongKong 🌟#HappiMuffin Rating: 8.5/10💰Price: $40-60 pp.#hkig#hkigers#igers#yum#yummy#nom#nomnom#foodporn#hongkong#food#share#like#foodblog#foodie#love#follow#香港#香港美食#美食#美食指南
炳記茶檔, 大坑 🫖
🌟#HappiMuffin Rating: 8.5/10
💰Price: $40-60 pp
2021-02-10 331 浏览
好耐無去炳記,以前那幾位老人家好親切,食完仲送我炳記postcard,現在的冷冰冰,最大問題係食物保持唔到水準,心痛呀😔瑞士雞翼豬扒米:瑞士雞翼&豬扒分開上,但雞翼凍又唔入味;豬扒好似人食剩的餸尾咁,最大問題係咸到無朋友,仲煮到過哂火....硬餐肉豬扒米:明明話餐肉要燶點,答「得」咗之後無件事;豬扒雖然切咗條方便吃,但一樣咁難食,以前真係好好食㗎,今次很失望😩奶茶:曾經係數一數二香港好飲嘅奶茶,現在真係...唔得喇、唔得喇,而且比一般茶餐廳細杯,如果好飲係無問題,但...真係無下次☹️

瑞士雞翼豬扒米

餐肉豬扒米

奶茶
兒時在大坑附近居住,昔日常到大坑搵食。當然現在大坑的食肆比當年更多元國際化,但自己始終喜歡吃本地及中式煮意!今日帶著孩子在天后附近上課,其時有空便徒步到大坑想光顧一間很出名的茶檔——炳記!老實説,當年大坑不只一檔茶檔,但真的沒有幫襯過炳記,所以今次來有兩大目的:一是緬懷70年代的茶記風味,二來是想品嚐炳記的著名出品,一嚐口福。其實之前已來過兩三次,但每次都見唔到一條長長的人龍,令人卻步!終於排到我了,一名職員引領我到後巷的一張枱,枱上沒有餐牌,該職員在引領我到枱其間已叫我先拍下巷子牆身貼上的餐牌,一坐下來我便急急的打開電話的相簿看看餐牌,然後立即下單叫了一碗豬扒麵和一杯茶走,都是這裡的名物!等了幾分鐘茶走即到。我也很心急嚐嚐這裡奶茶的滋味。除下口罩即喝一口,是奶茶的味,但茶味未見特別和特出,奶味又不是十分香口,整體來說是合格的,但真是品嚐不到出名在於那一方面⋯⋯感覺是試過便算,沒有因為奶茶的味道有再來的衝動,尤其是每次都要排長龍才可一嗜食物。之後不久豬扒麵也來了。豬扒是切條的,以及用黑椒醃製,豬扒的肉質柔軟度是可以的,不是太肉質很靭,切條也容易入口,但味道就真是一般,而公仔麵部份煮得彈

之後不久豬扒麵也來了。豬扒是切條的,以及用黑椒醃製,豬扒的肉質柔軟度是可以的,不是太肉質很靭,切條也容易入口,但味道就真是一般,而公仔麵部份煮得彈性是恰到好處的,但總體印象和奶茶一樣沒有想返炒的感覺。

這裏無論環境和清潔程度,以茶鐺來說是十分可以接受的!如果以緬懷昔日茶檔風味為目的是值得一來,但以品嚐食物的角道,就試一次便足夠!

2021-01-28 381 浏览
星期六駕車入大坑,很難有位泊車,剛好在炳記旁邊有位,就可以一邊食一邊看著車免被抄牌。預左要排隊,幸好天氣不是太熱,等二十分鐘就有位。點了豬扒雙蛋丁面、奶醬多、滷水雞翼、當然要飲奶茶。豬扒面的重點當然是豬扒,醃了的豬扒非常入味。丁面看似普通,但重點在於桌上的麻油,丁面加麻油是絕配。滷水雞翼用的滷水依舊好味,多年沒變,到底是否還是10年前的一窩?因為天氣熱,所以點了凍奶茶,但茶味被冰溝淡,沒有熱奶茶般好飲。
預左要排隊,幸好天氣不是太熱,等二十分鐘就有位。
點了豬扒雙蛋丁面、奶醬多、滷水雞翼、當然要飲奶茶。
豬扒雙蛋丁
麻油
2021-01-23
午餐
豬扒雙蛋丁
麻油
凍奶茶
入大坑,無理由唔飲返杯炳記奶茶,正如上白雲山,無理由唔食返碗山水豆腐花一樣。無錯,呢間係大坑開左好多年嘅鐵皮屋大排檔,最出名兩樣野-豬扒麵同奶茶,更被CNN評選為香港四大奶茶之一,更有唔少明星幫襯過,今次就專程入嚟試試佢!.奶油多($11)配熱奶茶($16)個日十度都唔夠🥶但仍然好多人排隊,為嘅就係一嘗佢奶茶,個人認為要試奶茶一定要叫熱嘅,因為味道更香,亦唔會被冰沖淡味道(除非好似蘭芳園係用奶茶冰喇🤣)先嚟一啖唔加糖嘅,茶底非常濃郁,的確同其他出面一般茶記唔同,加少少糖再飲,香甜之餘茶味依然香濃,澀味仍在,而呢陣澀味,正正就係香港奶茶嘅特色👍🏻配返件奶油多,烘得恰到好處,好香脆,一咬已經成身麵包碎🤣牛油塗得好均勻,一啲都唔hea嘅多士😁.茶檔另一招牌-豬扒麵($25)豬扒預先剪成一條條方便食,並用黑椒醃好好入味,肉質都好腍,麵就係一般公仔麵偏硬身喇,食時重點可以加入佢嘅配料魚露同辣椒🌶️(好有食pho嘅風味🤤)辣辣地好惹味,再配返啖奶茶,坐住紅色膠櫈係路面un un腳吹下水,係大排檔獨有嘅情懷🤗.總括嚟講奶茶的確出色,豬扒麵亦唔錯,但如果要排成一個半粒鐘食個茶記就真係有啲誇張(情況有啲似

總括嚟講奶茶的確出色,豬扒麵亦唔錯,但如果要排成一個半粒鐘食個茶記就真係有啲誇張(情況有啲似當年啲人排華嫂一樣😅雖然小弟有份排)但慶幸嘅係茶檔冇因為出名而坐地起價,價錢仍然相當平民,呢點值得欣賞👍🏻
❗️留意茶檔開得早收得早,開朝早七點收三點半,去到三點就會截單,同星期一休息,所以去朝聖最好早啲同揀啱時間啊👍🏻
2020-12-31 397 浏览
大坑的大排檔,營業時間由早上7 am至3:30 pm,最後落單時間為3 pm。逢星期一休息,每位最低消費$20。記住營業時間,因為如果你想來歎下午茶就要提早些。曾經幾次來到,一係無開、一係關咗門。今次雖也要排長龍,但終於排隊成功坐低了。出名奶茶必叫,茶色較深,茶味亦較一般為濃淳,無澀味,雖奶味是淡淡的,但飲落仍是很醇滑的。凍檸茶,有茶味。多士是走邊的,烘得非常鬆脆,配奶醬的話,甜味太多且較濕,令即烘的多士有些失色。配奶油的多士很香,不過想下次油多便可,更為突出多士的味道和口感。不過覺得想下次油多便可,更為突出多士的味道和口感。
大坑的大排檔,

今次雖也要排長龍,但終於排隊成功坐低了。

出名奶茶必叫,

凍檸茶,有茶味。

多士是走邊的,烘得非常鬆脆,

配奶醬的話,甜味太多且較濕,令即烘的多士有些失色。

不過覺得想下次油多便可,更為突出多士的味道和口感。
下午茶
  • 奶茶
2020-12-22 423 浏览
炳記茶檔❤️🙋‍♀️事緣係有次經過大坑見到呢間茶檔大排長龍,🙊心諗究竟有咩咁特別?咁我就上網check下先發現原來係明星最愛茶檔,🎤陳奕迅都成日黎幫襯嫁,但重重重重點係佢地既奶茶係四大奶茶之一,🏃‍♂️所以我呢日一早黎朝聖,所以都唔使點排隊,👩‍🌾同埋佢地既裝修好有以前懷舊的特色,仲係沿用緊鐵皮屋同搭篷的設計喔!💁‍♀️雞翼炒蛋麵/豬扒餐肉($30)👍"正常茶檔發揮 公仔麵係偏爽既 黑椒豬扒醃得好夠味 黑椒味超香濃""雞翼係瑞士汁雞翼所以會分開上 不過不失"💁‍♀️熱奶茶/凍奶茶($16/$17)👍"凍熱奶茶一樣都係超超超好飲 茶味夠 奶味又好香 夠哂滑"
炳記茶檔❤️

💁‍♀️雞翼炒蛋麵/豬扒餐肉($30)👍
"雞翼係瑞士汁雞翼所以會分開上 不過不失"

💁‍♀️熱奶茶/凍奶茶($16/$17)👍
"凍熱奶茶一樣都係超超超好飲 茶味夠 奶味又好香 夠哂滑"
今次介紹係一間位於大坑嘅露天鐵皮茶檔,雖然露天但係人流不絕,而且仲係好多明星鍾意黎既茶檔,連EASON都話無食過等如無黎過大坑。茶檔野食種類唔多,淨係賣麵、三文治/多士同野食,但淨係專心做好一兩樣野食已經客似雲來。-排隊🧍🧍‍♀️🧍‍♂️當日係星期六,大概一點鐘,排隊前面大概有10個人,不過人流去得快,大概等咗10分鐘就可以坐低。-環境🪑鐵皮屋大牌檔,姐係要坐係街邊度食,所以夏天黎食可能係一個考驗,每張枱有3/4個位,目測大概開左6張枱,基本上唔係3/4個人去食都需要搭枱。-1️⃣ 豬扒麵💰25(👅: 7.5/10)豬扒用黑椒醬汁醃制,入味但唔會好重味,會食到黑椒同蜜糖既甜味,相當惹味,不失肉香,肉質鬆軟,保持到彈性。豬扒切成小件,方便進食,份量非常多,呢個價錢來講非常抵食。麵就係普通公仔麵,湯係用豬骨湯熬制,因為無人工鮮味調料,淨係靠食材,所以味首有啲淡。所以枱面有自家製辣椒魚露、日本麻油,可以自己按喜好添加。-2️⃣ 奶醬多💰11(👅: 8/10)質素絕對完勝大部份嘅茶餐廳。烘得金黃色,非常脆,咬落去會聽到聲,溫度非常夠。醬非常之飽滿,絕對唔會馬虎,牛油基本上已經溶哂落多士入面,唔會食到特別一

排隊🧍🧍‍♀️🧍‍♂️
環境🪑

1️⃣ 豬扒麵💰25(👅: 7.5/10)
豬扒麵

豬扒切成小件,方便進食,份量非常多,呢個價錢來講非常抵食。
豬扒麵

所以枱面有自家製辣椒魚露、日本麻油,可以自己按喜好添加。
2️⃣ 奶醬多💰11(👅: 8/10)
奶醬多

質素絕對完勝大部份嘅茶餐廳。
烘得金黃色,非常脆,咬落去會聽到聲,溫度非常夠。
醬非常之飽滿,絕對唔會馬虎,牛油基本上已經溶哂落多士入面,唔會食到特別一個位烘得唔夠或者醬唔夠多。
3️⃣⃣ 熱奶茶💰16(👅: 8/10)
熱奶茶

通常奶茶我都會叫熱奶茶,因為茶味會更出,不負所望,茶香奶滑,入口絲滑,色澤均勻,有掛杯,不過唔係用傳統瓦杯。茶味會比較重,大概64/73嘅比例。
不愧係四大奶茶王,會有少少苦澀味,回甘個下茶味好香。個人覺得好飲嘅奶茶係唔需要落糖,而嘅杯係唔需要。
🌟總括嚟講係比一般茶餐廳嘅質素好食同埋抵食,性價比非常高,但我覺得呢兩個原因都唔足以令大家山長水遠嚟試,反而如果你鍾意茶味重嘅奶茶,咁佢絕對係香港入邊好嘅奶茶佔一席位。注意茶檔星期一休息,平時只做早市同午市,無睇時間好易摸門釘。

👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: 52 (服務費: NA)
2020-10-31
  • 奶茶