2020-12-01 924 浏览
中環返工,度度食飯都幾貴。呢間就價錢適中, 地方簡潔,上班族食lunch不錯既選擇。我地叫咗個大板燒豬扒飯,咖喱豬扒飯,蔥油豬扒飯,個個賣相都吸引。食落真係要讚一讚塊豬扒,真係又鬆軟又好食,仲要大大塊。 👍👍👍大板燒個汁幾好味,唔喊,撈飯一流。而蔥花嗰個幾香,鍾意食蔥嘅人一定會覺得係最好嘅配搭。簡單嘅配搭先可以食得出豬扒嘅原汁原味。反而咖喱汁就比下去了,同平時嘅咖喱味唔同,而且少少辣味都冇。不過份量都算多,我地個個都食唔晒碗飯。大板燒豬扒飯係限定,要食就襯早喇。整體而言,值得一試!

大板燒豬扒飯
葱油豬扒飯
咖哩豬扒飯
大板燒豬扒飯
葱油豬扒飯
2020-11-30 727 浏览
有半天假,放工去咗中環有d嘢做,完成後都兩點幾,拿拿淋醫肚,係open rice search 到呢間係附近就試吓。到達已經係下午茶時間,店內有三、四名顧客。點餐時望下別枱食乜,大都點了豬扒,於是就決定點一個,加個涼拌大豆芽,加5蚊有豆漿。蔥油豬扒大大件好香蔥油味,皮脆肉嫩,飯底太多,女仔應該食唔晒(唔知噤多,知道會扣底),結果都係食唔晒。涼拌大豆穿味道適中份量多,裏面有豆卜好配合,因為係蔬菜類,所以慢慢食食晒佢。加配豆漿係超市都買到但可惜開咗飲咗先見到仲有幾天就到期。
  • 蔥油豬扒飯
  • 涼拌大豆芽
2020-11-23 590 浏览
本身間野離我公司有少少遠,所以用OpenRice外賣自取,買完行過去攞唔使等,點知去到間店,叫到門口寫住外賣自取8折......但用app 冇,下次唔會再用OpenRice買。講返食物,賣相唔錯,外賣份量都好多,豬扒同飯係分開2層放,唔會令豬扒淋哂,好細心。秘制汁太鹹,入面有d類似五花腩,落少少送飯都ok。豬扒幾大塊,一個女仔未必食得哂,熱㷫㷫咁食好正,第一舊好好食,皮瘦肉嫩,但第2、3舊好肥,成舊肥豬肉痴住塊皮,所以唔想再食落去。

秘制汁太鹹,入面有d類似五花腩,落少少送飯都ok。

秘汁豬扒飯

外卖自取
秘汁豬扒飯
2020-11-22 556 浏览
平時一個人食lunch最鐘意就係黎炊豕店食豬扒飯, 佢lunch條隊好長, 又無得訂坐, 同埋齊人先入得, 所以我鐘意一個人黎 好多時都可以快少少, 雖然排隊要d時間, 但d食物出得好快今次叫左個蔥油豬扒飯 加汽水D蔥油好好好香 送飯一流D豬扒又大件 炸得又香脆 醃得好入味我唔鐘意d豬扒又乾又鞋 但呢度整得岩岩好不過有部分豬扒上面放左蔥油就浸林左 如果可以另上就完美啦!!!大家黎呢度食就唔好諗住慢慢傾啦 因為好多人等位 所以夠45分鐘就會提你地埋單架啦

今次叫左個蔥油豬扒飯 加汽水
D蔥油好好好香 送飯一流
D豬扒又大件 炸得又香脆 醃得好入味
我唔鐘意d豬扒又乾又鞋 但呢度整得岩岩好

2020-11-18 316 浏览
係威靈頓街街尾的豬扒專門店,繁忙時間想食,請你等等,等返9個字先啦!(按:食飯時間得45分鐘,張單會印埋End Time... 其實好生意都唔洗咁誇張掛... 如果想慢慢坐/食得慢嘅,真係要諗清楚係咪食呢間🌬️🥶)門口有彩色有埋相的menu,等你容易d get到揀緊咩!期間限定:大阪燒豬扒飯...上邊有好多平時食大阪燒先有嘅材料同醬料,未有得去大阪但係又思鄉病發嘅,可以叫呢個食吓!P. S: 個飯幾多,可以叫減飯平1蚊🐒大荳芽:小有的單點小食,通常係伴碟黎,食吓d不一樣嘅「菜」都幾好,入邊有幾舊豆腐墊住,份量幾大碗👍洋蔥圈:張相中間果舊會唔會太大舊,可以切返薄d先點粉去炸囉😂... 不過不失,冇美式連鎖店炸得咁好食🤐中環的物價指數... 你懂的,算便宜啦

門口有彩色有埋相的menu,等你容易d get到揀緊咩!

P. S: 個飯幾多,可以叫減飯平1蚊🐒

中環的物價指數... 你懂的,算便宜啦

銅鑼灣見過尼間食店經常排長龍!今日閒日路過尼附近!見到原來中環都有分店仲有下茶餐可能閒日!入去只有一位客人!座得好舒服下午茶餐~秘制猪扒(肉燥飯)跟熱生薑茶($53)~猪扒即炸夠香口!雖然茶餐!但份量無少到
2020-10-21 644 浏览
週末到了炊豕家午餐由於是weekend 所以店內人客不多✌🏻蔥油豬扒撈幼麵$62🔸豬扒值得一讚🔸,大塊厚切啖啖肉,質地很鬆軟而不梅,外皮炸得很酥脆,味道有點似台式咸酥雞,配埋香香的蔥油好好吃!麵似是港式的車仔幼麵,拌了一點撈得不均勻的醬汁,食落不錯。👍🏻秘製豬扒飯(肉燥汁)$58豬扒是一樣好吃的,飯是用珍珠米煲,粒粒分明,煙韌有口感。肉燥汁是偏甜的,有些半肥瘦肉碎。👌🏻店內是懷舊裝潢牆身貼了6-70年代電視海報擺設的是木製餐桌和椅子我覺得和阿元來了有點相似😝
週末到了炊豕家午餐
由於是weekend 所以店內人客不多✌🏻

蔥油豬扒撈幼麵$62

秘製豬扒飯(肉燥汁)$58
豬扒是一樣好吃的,飯是用珍珠米煲,粒粒分明,煙韌有口感。
肉燥汁是偏甜的,有些半肥瘦肉碎。👌🏻

店內是懷舊裝潢
牆身貼了6-70年代電視海報
擺設的是木製餐桌和椅子
我覺得和阿元來了有點相似😝
2020-10-15 530 浏览
中環放lunch時間周圍都好多人,咁岩自己走到威靈頓街揾食。見到炊豕店,因之前係銅鑼灣食過,所以想試吓中環店如何😛。由於限眾令,所以要排隊等位,枱上有隔板隔開。睇返 menu,我就選擇叫肉燥汁豬扒飯($58)加罐雀巢檸檬茶。肉燥汁豬扒飯($58)坦白講,因為佢將豬扒直接放上飯上上菜,所以賣相比較一般(與菜單比)。豬扒皮炸得脆口,炸粉不會過厚,肉質OK,並不會硬身,不錯。但致命傷係肉燥汁...我唔太識形容味道係點,但汁比較稀身,又冇乜肉粒,同一般台灣菜嘅肉燥汁唔同,偏鹹,有啲失望。我最後淨係食哂冇汁果邊嘅白飯😖,可能蔥油好啲。Overall,配上成罐檸檬茶,成個 lunch都好飽。

肉燥汁豬扒飯($58)
肉燥汁豬扒飯

Overall,配上成罐檸檬茶,成個 lunch都好飽。
2020-06-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
2020-09-17 1249 浏览
睇過其他人嘅食評幾好,今日經過上環,就試吓佢,時間係下午三點幾,冇咩人,但竟然都被安排坐面壁思過坐位,對住塊墻,算吧食嘢啫,來到當然叫招牌蔥油豬扒飯,上枱賣相幾好,但一食落去就知道中伏,炸粉好厚、炸得有點過火,豬扒好薄冇咩肉汁,食完肯定超級熱氣兼口乾,個飯啲飯粒係似日本米,圓圓哋以為好食,點知一咬落去好硬,根本唔想食,我夾硬食咗三分一左右,蔥油好多,但整得唔好食得個咸字,跟餐飲品仲離普,連基本咖啡奶茶都冇,得啲凍罐裝汽水之類,唉,總之我一定無下次....!
招牌蔥油豬扒飯
2020-08-29 1490 浏览
位於士他花利街與威靈頓街交界之間的食店主打豬扒,不管炸或滷都非常受歡迎。除了本地客,不少外來客也會專程來潮拜。食物固然出色,打卡位也照顧周到 先是門面設計以懷舊理念,充滿特色,即使不是食客也會停下拍照 另外,店內也充滿特色,主要以木椅及枱為重點,塑造溫和感覺。最有趣是有以前逐塊撕下的日曆。沒有一定年紀是不明白的說回食物,豕扒十分出色,絕對沒有愧對鎮店之寶名譽。肉感鬆軟保持口感,帶有濕潤不會柴 蔥油咸度適中,配飯很匹配
位於士他花利街與威靈頓街交界之間的食店
主打豬扒,不管炸或滷都非常受歡迎。
除了本地客,不少外來客也會專程來潮拜。
食物固然出色,打卡位也照顧周到
先是門面設計以懷舊理念,充滿特色,即使不是食客也會停下拍照

蔥油咸度適中,配飯很匹配

蔥油豕
蔥油豕
2020-08-13 4592 浏览
炊(音-吹) 意思-燒火♨️做飯🍚豕(音-此) 意思-豬🐷店😜唔洗解釋喇嘛🤭顧名思義就是豬扒飯專門店,今天返中環,午飯來會一會。店舖位於「 威靈頓街 與 士他花利街 交界」地理關係舖面向內縮入,令至舖前行人路加濶寬敞,用上米黃外牆配以懷舊綠色窗門框,棄用成條街常用嘅落地玻璃窗,呢個位就要讚下啦👍 要冒險㗎!起碼唔會千篇一律; 門旁長木凳用作排隊等位之用,此店是沒有訂坐,門口等位亦要人齊才可入座,現在限聚兩個人唔難做到。🧑‍🤝‍🧑/👭/👫/👬新店開張不久,已獲很多獎項🏆🎖️🏅,並取得Openrice優秀開飯熱店大賞2020 (我都係因為咁所以過嚟試下😉) 可愛Logo隱藏著一隻小豬🐽餐牌簡單,主打<秘製豬扒>《秘製豬扒》夠大件,上粉炸起顏色略深,粉雖然唔算薄,但咬起來感覺香脆,唔覺得成口粉。😋加咗$10多一塊《午餐肉》唔係煎係炸,但都算脆唔油。《滷肉汁》夠大粒送飯一流👍🏼,感覺少了點。《飯》 反而有啲腍,可能我唔食慣軟飯🤣《蔥油》 係大大粒乾身嗰款,加點芝麻上面唔夠油但都算香。《撈麵》 幼麵餅,烚耐咗同飯一樣又係腍曬,啲主食全部都咁腍唔通係間舖嘅特色🙄《鹵水雞蛋》+$8, 普通正常嘢!特別畀
炊(音-吹) 意思-燒火♨️做飯🍚
豕(音-此) 意思-豬🐷
店😜唔洗解釋喇嘛🤭
顧名思義就是豬扒飯專門店,今天返中環,午飯來會一會。
店舖位於「 威靈頓街 與 士他花利街 交界」

餐牌簡單,主打<秘製豬扒>

加咗$10多一塊《午餐肉》唔係煎係炸,但都算脆唔油。
《滷肉汁》夠大粒送飯一流👍🏼,感覺少了點。
《飯》 反而有啲腍,可能我唔食慣軟飯🤣
秘製豬扒飯-肉燥汁

《蔥油》 係大大粒乾身嗰款,加點芝麻上面唔夠油但都算香。
《鹵水雞蛋》+$8, 普通正常嘢!
秘製豬扒撈麵-蔥油

特別畀張特寫🐽,豬扒已預先切開上,唔會太難咬,但肉質唔夠juice唔夠肉汁,但亦唔會太過乾身冇嚡口, 豬肉味亦較遜色,整體都係外觀同外皮香脆比較吸引。👀

服務員推介,我緊係跟住嗌。」
三隻《鳳尾蝦》跟餐+$27,蝦應該交貨自已番炸再起OK。但伴碟沙律醬加七味粉,反而比蝦更ok。

酥炸鳳尾蝦

這個掛曆唔難找到,但這個掛鐘又如找得回來。

PS. 舖內裝修與舖外設計呼應,牆身掛上一些懷舊海報,並用上一些長木凳,鍾意懷舊一番嘅朋友不妨一試。因正值午飯時間,唔方便影太多相。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 18
纪念日
秘製豬扒飯-肉燥汁
秘製豬扒撈麵-蔥油
2020-07-26 1185 浏览
炊豕係中環熱門餐廳之一,貪其又平又好食。最出名既係蔥油豬扒飯,幾乎枱枱都有order。豬扒炸得香口又juicy,而且夠晒用味,相信醃料方面用左唔少心思。蔥油方面亦值得一讚,同平時配白切雞既蔥油唔同,無落咁多油,亦減少放調味料,但依然保持香味,配飯一流!另外,沖繩豬軟骨飯亦是熱門之一。豬軟骨炆得夠晒稔同入味,一咬就開,但仍保持肉質嫩滑。而配菜蓮藕同蘿蔔都增色不少,蓮藕入味之餘仍然爽口,蘿蔔就又稔又入味。我對飯好有要求,炊豕既飯就岩晒我口味,夠晒飯香,口感軟糯,值得推薦
  • 蔥油豬扒飯
  • 沖繩豬軟骨飯
2020-07-07 1189 浏览
我們都是食豬大的🐷之前成日幫襯銅鑼灣分店 今次第一次嚟到中環分店 地方大啲坐得更舒服以前次次都揀肉燥汁 因為真係太好味 今次第一次試蔥油豬排 一樣咁正而且多咗期間限定 上一期係泰式 今次係日式和風 有機會再試
我們都是食豬大的🐷
而且多咗期間限定 上一期係泰式 今次係日式和風 有機會再試
2020-06-28 885 浏览
呢間舖頭都開咗一段日子,每次經過都見到好多人排隊,心諗一定係好好食㗎喇。星期五特登早少少放食飯,搭正12點就出門口,去到12:10,已經要排隊啦。排隊嘅時候望入去,見到客人碗飯好似幾大碗咁,塊豬扒亦都好似好厚。我同大少叫咗肉燥汁豬扒飯,同埋梅菜扣肉飯。我肚餓到連相都唔記得影,可能太肚餓所以就覺得肉燥豬扒飯味道唔錯。但係大少嗰個梅菜扣肉飯就認真好唔掂。啲扣肉好嚡,食落去嘅感覺好似食緊煲完湯嘅瘦肉咁,唔係太入味。大少食到一半已經冇再食扣肉,只係用梅菜撈飯。炸豬扒味道唔太差,但係而家夏天烈日當空,如果要排隊嘅就可以唔需要特登去試,買外賣有折頭,又唔需要身水身汗咁等,可能會更加好。

2020-06-19
用餐时段
2020-06-21 952 浏览
星期六行街去咗呢一間炊豕店。 今次係我第二次幫襯 上次冇食佢哋嘅招牌菜今次要食番補番數。我叫咗蔥油豬扒飯。 塊豬扒真係好厚。 個皮炸得好香。 唔會因為塊豬扒厚然後炸得唔熟。 佢嘅味料係一啲特別嘅醃製方法。 一食落去好香配合埋佢嘅蔥油, 易入口。 我要補多張相係上面影落去睇到 蔥油分量好多絕對唔孤寒。 呢間 餐廳裝修好特別古色古香, 但係 呢間餐廳 應該係台灣菜,係裏面係用古時香港嘅poster以及裝修. 所以本人覺得有點格格不入怪怪地. 不過食物方面真係唔錯. 不過食完之後有點兒口乾 ,我估計佢嘅醃料咁特別應該係一啲特別味精。 不過算啦咁好嘅豬扒好難搵得到。
星期六行街去咗呢一間炊豕店。 今次係我第二次幫襯
上次冇食佢哋嘅招牌菜今次要食番補番數。

2020-06-20