2020-08-13 2424 浏览
炊(音-吹) 意思-烧火♨️做饭🍚豕(音-此) 意思-猪🐷店😜唔洗解释喇嘛🤭顾名思义就是猪扒饭专门店,今天返中环,午饭来会一会。店舖位於「 威灵顿街 与 士他花利街 交界」地理关系舖面向内缩入,令至舖前行人路加濶宽敞,用上米黄外墙配以怀旧绿色窗门框,弃用成条街常用嘅落地玻璃窗,呢个位就要赞下啦👍 要冒险㗎!起码唔会千篇一律; 门旁长木凳用作排队等位之用,此店是没有订坐,门口等位亦要人齐才可入座,现在限聚两个人唔难做到。🧑‍🤝‍🧑/👭/👫/👬新店开张不久,已获很多奖项🏆🎖️🏅,并取得Openrice优秀开饭热店大赏2020 (我都系因为咁所以过嚟试下😉) 可爱Logo隐藏着一只小猪🐽餐牌简单,主打<秘制猪扒>《秘制猪扒》够大件,上粉炸起颜色略深,粉虽然唔算薄,但咬起来感觉香脆,唔觉得成口粉。😋加咗$10多一块《午餐肉》唔系煎系炸,但都算脆唔油。《卤肉汁》够大粒送饭一流👍🏼,感觉少了点。《饭》 反而有啲腍,可能我唔食惯软饭🤣《葱油》 系大大粒乾身嗰款,加点芝麻上面唔够油但都算香。《捞面》 幼面饼,烚耐咗同饭一样又系腍晒,啲主食全部都咁腍唔通系间舖嘅特色🙄《卤水鸡蛋》+$8, 普通正常嘢!特别畀
炊(音-吹) 意思-烧火♨️做饭🍚
豕(音-此) 意思-猪🐷
店😜唔洗解释喇嘛🤭
顾名思义就是猪扒饭专门店,今天返中环,午饭来会一会。
店舖位於「 威灵顿街 与 士他花利街 交界」

餐牌简单,主打<秘制猪扒>

加咗$10多一块《午餐肉》唔系煎系炸,但都算脆唔油。
《卤肉汁》够大粒送饭一流👍🏼,感觉少了点。
《饭》 反而有啲腍,可能我唔食惯软饭🤣
秘制猪扒饭-肉燥汁

《葱油》 系大大粒乾身嗰款,加点芝麻上面唔够油但都算香。
《卤水鸡蛋》+$8, 普通正常嘢!
秘制猪扒捞面-葱油

特别畀张特写🐽,猪扒已预先切开上,唔会太难咬,但肉质唔够juice唔够肉汁,但亦唔会太过乾身冇嚡口, 猪肉味亦较逊色,整体都系外观同外皮香脆比较吸引。👀

服务员推介,我紧系跟住嗌。」
三只《凤尾虾》跟餐+$27,虾应该交货自已番炸再起OK。但伴碟沙律酱加七味粉,反而比虾更ok。

酥炸凤尾虾

这个挂历唔难找到,但这个挂钟又如找得回来。

PS. 舖内装修与舖外设计呼应,墙身挂上一些怀旧海报,并用上一些长木凳,锺意怀旧一番嘅朋友不妨一试。因正值午饭时间,唔方便影太多相。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物卖相=(满分20) 18
纪念日
秘制猪扒饭-肉燥汁
秘制猪扒捞面-葱油
6天前 0 浏览
系威灵顿街街尾的猪扒专门店,繁忙时间想食,请你等等,等返9个字先啦!(按:食饭时间得45分钟,张单会印埋End Time... 其实好生意都唔洗咁夸张挂... 如果想慢慢坐/食得慢嘅,真系要谂清楚系咪食呢间🌬️🥶)门口有彩色有埋相的menu,等你容易d get到拣紧咩!期间限定:大阪烧猪扒饭...上边有好多平时食大阪烧先有嘅材料同酱料,未有得去大阪但系又思乡病发嘅,可以叫呢个食吓!P. S: 个饭几多,可以叫减饭平1蚊🐒大荳芽:小有的单点小食,通常系伴碟黎,食吓d不一样嘅「菜」都几好,入边有几旧豆腐垫住,份量几大碗👍洋葱圈:张相中间果旧会唔会太大旧,可以切返薄d先点粉去炸罗😂... 不过不失,冇美式连锁店炸得咁好食🤐中环的物价指数... 你懂的,算便宜啦

门口有彩色有埋相的menu,等你容易d get到拣紧咩!

P. S: 个饭几多,可以叫减饭平1蚊🐒

中环的物价指数... 你懂的,算便宜啦

铜锣湾见过尼间食店经常排长龙!今日闲日路过尼附近!见到原来中环都有分店仲有下茶餐可能闲日!入去只有一位客人!座得好舒服下午茶餐~秘制猪扒(肉燥饭)跟热生姜茶($53)~猪扒即炸够香口!虽然茶餐!但份量无少到
2020-10-21 436 浏览
周末到了炊豕家午餐由於是weekend 所以店内人客不多✌🏻葱油猪扒捞幼面$62🔸猪扒值得一赞🔸,大块厚切啖啖肉,质地很松软而不梅,外皮炸得很酥脆,味道有点似台式咸酥鸡,配埋香香的葱油好好吃!面似是港式的车仔幼面,拌了一点捞得不均匀的酱汁,食落不错。👍🏻秘制猪扒饭(肉燥汁)$58猪扒是一样好吃的,饭是用珍珠米煲,粒粒分明,烟韧有口感。肉燥汁是偏甜的,有些半肥瘦肉碎。👌🏻店内是怀旧装潢墙身贴了6-70年代电视海报摆设的是木制餐桌和椅子我觉得和阿元来了有点相似😝
周末到了炊豕家午餐
由於是weekend 所以店内人客不多✌🏻

葱油猪扒捞幼面$62

秘制猪扒饭(肉燥汁)$58
猪扒是一样好吃的,饭是用珍珠米煲,粒粒分明,烟韧有口感。
肉燥汁是偏甜的,有些半肥瘦肉碎。👌🏻

店内是怀旧装潢
墙身贴了6-70年代电视海报
摆设的是木制餐桌和椅子
我觉得和阿元来了有点相似😝
2020-10-15 397 浏览
中环放lunch时间周围都好多人,咁岩自己走到威灵顿街揾食。见到炊豕店,因之前系铜锣湾食过,所以想试吓中环店如何😛。由於限众令,所以要排队等位,枱上有隔板隔开。睇返 menu,我就选择叫肉燥汁猪扒饭($58)加罐雀巢柠檬茶。肉燥汁猪扒饭($58)坦白讲,因为佢将猪扒直接放上饭上上菜,所以卖相比较一般(与菜单比)。猪扒皮炸得脆口,炸粉不会过厚,肉质OK,并不会硬身,不错。但致命伤系肉燥汁...我唔太识形容味道系点,但汁比较稀身,又冇乜肉粒,同一般台湾菜嘅肉燥汁唔同,偏咸,有啲失望。我最後净系食哂冇汁果边嘅白饭😖,可能葱油好啲。Overall,配上成罐柠檬茶,成个 lunch都好饱。

肉燥汁猪扒饭($58)
肉燥汁猪扒饭

Overall,配上成罐柠檬茶,成个 lunch都好饱。
2020-06-24
2020-09-17 1117 浏览
睇过其他人嘅食评几好,今日经过上环,就试吓佢,时间系下午三点几,冇咩人,但竟然都被安排坐面壁思过坐位,对住块墙,算吧食嘢啫,来到当然叫招牌葱油猪扒饭,上枱卖相几好,但一食落去就知道中伏,炸粉好厚、炸得有点过火,猪扒好薄冇咩肉汁,食完肯定超级热气兼口乾,个饭啲饭粒系似日本米,圆圆哋以为好食,点知一咬落去好硬,根本唔想食,我夹硬食咗三分一左右,葱油好多,但整得唔好食得个咸字,跟餐饮品仲离普,连基本咖啡奶茶都冇,得啲冻罐装汽水之类,唉,总之我一定无下次....!
招牌葱油猪扒饭
2020-08-29 1374 浏览
位於士他花利街与威灵顿街交界之间的食店主打猪扒,不管炸或卤都非常受欢迎。除了本地客,不少外来客也会专程来潮拜。食物固然出色,打卡位也照顾周到 先是门面设计以怀旧理念,充满特色,即使不是食客也会停下拍照 另外,店内也充满特色,主要以木椅及枱为重点,塑造温和感觉。最有趣是有以前逐块撕下的日历。没有一定年纪是不明白的说回食物,豕扒十分出色,绝对没有愧对镇店之宝名誉。肉感松软保持口感,带有湿润不会柴 葱油咸度适中,配饭很匹配
位於士他花利街与威灵顿街交界之间的食店
主打猪扒,不管炸或卤都非常受欢迎。
除了本地客,不少外来客也会专程来潮拜。
食物固然出色,打卡位也照顾周到
先是门面设计以怀旧理念,充满特色,即使不是食客也会停下拍照

葱油咸度适中,配饭很匹配

葱油豕
葱油豕
2020-07-26 1098 浏览
炊豕系中环热门餐厅之一,贪其又平又好食。最出名既系葱油猪扒饭,几乎枱枱都有order。猪扒炸得香口又juicy,而且够晒用味,相信腌料方面用左唔少心思。葱油方面亦值得一赞,同平时配白切鸡既葱油唔同,无落咁多油,亦减少放调味料,但依然保持香味,配饭一流!另外,冲绳猪软骨饭亦是热门之一。猪软骨炆得够晒稔同入味,一咬就开,但仍保持肉质嫩滑。而配菜莲藕同萝卜都增色不少,莲藕入味之余仍然爽口,萝卜就又稔又入味。我对饭好有要求,炊豕既饭就岩晒我口味,够晒饭香,口感软糯,值得推荐
  • 葱油猪扒饭
  • 冲绳猪软骨饭
2020-07-07 1117 浏览
我们都是食猪大的🐷之前成日帮衬铜锣湾分店 今次第一次嚟到中环分店 地方大啲坐得更舒服以前次次都拣肉燥汁 因为真系太好味 今次第一次试葱油猪排 一样咁正而且多咗期间限定 上一期系泰式 今次系日式和风 有机会再试
我们都是食猪大的🐷
而且多咗期间限定 上一期系泰式 今次系日式和风 有机会再试
2020-06-28 812 浏览
呢间舖头都开咗一段日子,每次经过都见到好多人排队,心谂一定系好好食㗎喇。星期五特登早少少放食饭,搭正12点就出门口,去到12:10,已经要排队啦。排队嘅时候望入去,见到客人碗饭好似几大碗咁,块猪扒亦都好似好厚。我同大少叫咗肉燥汁猪扒饭,同埋梅菜扣肉饭。我肚饿到连相都唔记得影,可能太肚饿所以就觉得肉燥猪扒饭味道唔错。但系大少嗰个梅菜扣肉饭就认真好唔掂。啲扣肉好嚡,食落去嘅感觉好似食紧煲完汤嘅瘦肉咁,唔系太入味。大少食到一半已经冇再食扣肉,只系用梅菜捞饭。炸猪扒味道唔太差,但系而家夏天烈日当空,如果要排队嘅就可以唔需要特登去试,买外卖有折头,又唔需要身水身汗咁等,可能会更加好。

2020-06-19
2020-06-21 844 浏览
星期六行街去咗呢一间炊豕店。 今次系我第二次帮衬 上次冇食佢哋嘅招牌菜今次要食番补番数。我叫咗葱油猪扒饭。 块猪扒真系好厚。 个皮炸得好香。 唔会因为块猪扒厚然後炸得唔熟。 佢嘅味料系一啲特别嘅腌制方法。 一食落去好香配合埋佢嘅葱油, 易入口。 我要补多张相系上面影落去睇到 葱油分量好多绝对唔孤寒。 呢间 餐厅装修好特别古色古香, 但系 呢间餐厅 应该系台湾菜,系里面系用古时香港嘅poster以及装修. 所以本人觉得有点格格不入怪怪地. 不过食物方面真系唔错. 不过食完之後有点儿口乾 ,我估计佢嘅腌料咁特别应该系一啲特别味精。 不过算啦咁好嘅猪扒好难搵得到。
星期六行街去咗呢一间炊豕店。 今次系我第二次帮衬
上次冇食佢哋嘅招牌菜今次要食番补番数。
葱油猪扒饭

2020-06-20
史上最好味嘅猪扒饭😈呢间中环lunch time要排队,等十分钟先有位,$58 秘制猪扒饭配肉汁虽然有啲邪恶,但间唔中食一次,非常值得👏🏼 价廉物美😍猪扒好juicy,肉汁不得了,食落口唔油腻,香脆可口😋送饭好夹㗎,可以拣配葱油底,但因为我唔想d饭吸太多油,所以食original。碗饭好大,食完就饱到上心口,女仔未必食得唒,份量男士都够饱架😎

史上最好味嘅猪扒饭😈

秘制猪扒饭
秘制猪扒饭
  • 秘制猪扒饭(肉燥汁)
2020-06-20 369 浏览
一间值得再帮衬的小店!餐厅装修怀旧简洁,餐具乾净。食物质素比想像中好好多葱油猪扒饭,葱油香口不油腻,配饭一流😍。炸猪扒有惊喜,猪扒很大,炸浆薄而脆口又不油!是香港餐厅少见的质素。餐饮加$5竟然有支装五花茶,不太甜,很清热👍🏻,终於唔使饮汽水或奶茶😂👏🏻👏🏻小食选择了大豆芽,少少酸又爽脆,配上几片豆卜很开胃啊😍朋友选了猪手捞粗面,猪手淋滑入味。下次要走炸蒜,因为忽较硬😅六点前入单仲可以作下午茶优惠🥰,好正

小食选择了大豆芽,少少酸又爽脆,配上几片豆卜很开胃啊😍
六点前入单仲可以作下午茶优惠🥰,好正

• 葱油猪扒饭
  • 凉拌大豆芽
2020-06-15 374 浏览
放工朋友带我来吃这家他说很好吃的猪扒饭,就在威灵顿街地下,位置不算难找。店子不大,幸好我们不用等位。这里主打吃饭,他的猪扒饭更是招牌。点了招牌的葱油猪扒饭,朋友则点了期间限定的泰式猪扒饭,各人点了一支橙汁。上餐速度很快,意想不到的是饭很大碗,尤其块猪扒,大过块面!猪扒炸得很松化,一点也不乾,真系好好食!葱油也很香,饭乾身而且粒粒分明,捞饭确是一流。朋友的泰式猪扒饭酸酸甜甜的很开胃,而且他爱外加了一块超好的餐肉,十分邪恶!我们两个不算细食,但食完呢碗饭都饱到上心口,所以呢碗饭性价比真系高!其实我哋重点多咗个酥炸凤尾虾,三大只炸得松脆香口,点沙律酱真系超正!依家点小小的唔显眼,但出品真的十分之正!强烈推荐!

上餐速度很快,意想不到的是饭很大碗,尤其块猪扒,大过块面!

2020-06-08
2020-06-15 261 浏览
今日去中环做野,经过左半山扶手电梯附近想食下野,又咁啱俾我见到呢间想食好耐既炊豕店,以前成日经过铜锣湾想试都无试到,於是二话不说就走左入去食~入座时间系大概5点几6点,仲有下午茶提供👍🏻但大食既我梗系叫正常menu食饱啲呢间餐厅最主打就系佢地既秘制猪扒饭,仲有唔同既汁拣。我就拣左最多人叫既葱油啦~另外仲後加左个唐扬炸鸡~啲野食黎得好快,但绝对唔似翻热食物。猪扒一咬落去又脆又多汁,同我对炸猪扒既一贯认知截然不同!另外葱油亦都好够味,净系食葱油已经够送一碗饭!同行游人叫左个梅菜扣肉饭,以佢既价钱黎讲绝不欺场👍🏻肥瘦均匀,好过唔少出名既中餐菜馆呢度既炸物系十分之出色,佢既炸鸡皮薄多汁,下次再黎一定会翻兜!

2020-03-14