2020-01-12 1964 浏览
周四晚中环有新舞场,收咗工就约同女伴舞前食个简单晚餐。得知喺铜锣湾帮衬开间「炊豕店」喺区内新开咗间分店喎,两口子就决定去试一试,睇吓同本店有冇得比。喺威灵顿街上,新店鲜明突出。为方便排队嘅食客拣选食物,门外有大大张中英对照嘅彩图餐牌任君参考。店内嘅木造枱櫈、海报剪报及日历灯饰等,都显出装潢简朴得十分怀旧有特色。餐桌上摆有自助餐具及调味料。只有中文版嘅点菜纸讲明每位客人设有最低消费$40,并且每人要填一张。新赠嘅啤酒及红白酒项目就贴咗喺窗边。酒鬼XO仔就要咗枝清爽嘅Corona($30/樽)。秘制猪扒饭(肉燥汁;$58):招牌靓饭嘅白饭底粒粒饱满肥润,即叫即炸嘅秘制猪扒金黄吸睛,咬落香脆无比,肉质厚润松爽,伴上带甜嘅肉燥汁已够浓郁惹味,绝不比铜锣湾本店逊色!冲绳猪软骨捞粗面($60):意外地,靓女所点嘅冲绳猪软骨捞粗面个粗面烟韧软润,而且入哂味,猪软骨量足软腍,极易入口。厚午餐肉(另加$10):厚午餐肉热辣香口,外脆内嫩,正到包大家食过返寻味,简直系冇得顶呀!猪猪专门店「炊豕店」於中环新设之分店格调轻松怀旧,服务生友善效率高,招牌「秘制猪扒饭」、「厚午餐肉」及「冲绳猪软骨捞粗面」均质高味
喺威灵顿街上,新店鲜明突出。
餐桌上摆有自助餐具及调味料。
新赠嘅啤酒及红白酒项目就贴咗喺窗边
酒鬼XO仔就要咗枝清爽嘅Corona($30/樽)。
Corona
秘制猪扒饭肉燥汁;$58):招牌靓饭白饭底粒粒饱满肥润,即叫即炸嘅秘制猪扒金黄吸睛,咬落香脆无比,肉质厚润松爽,伴上带甜嘅肉燥汁已够浓郁惹味
,绝不比铜锣湾本店逊色!
秘制猪扒饭+厚午餐肉
冲绳猪软骨捞粗面($60):意外地,靓女所点嘅冲绳猪软骨捞粗面粗面烟韧软润,而且入哂味,猪软骨量足软腍,极易入口
冲绳猪软骨捞粗面+厚午餐肉
,简直系冇得顶呀!
厚午餐肉
猪猪专门店「炊豕店」於中环新设之分店格调轻松怀旧,服务生友善效率高,招牌「秘制猪扒饭」、「厚午餐肉」及「冲绳猪软骨捞粗面」均质高味佳,属实可遇不可求之超值隐蔽美食
2020-01-09
Corona
秘制猪扒饭+厚午餐肉
冲绳猪软骨捞粗面+厚午餐肉
厚午餐肉
2020-03-21 0 浏览
之前就食过铜锣湾间分店,中环呢边位置比较阔落。呢度嘅招牌系猪扒饭,所以今次就食另一款猪扒!食咗秘制肉操汁猪扒,转左捞粗面底。块炸猪扒超大块好厚身,好足料嘅感觉。虽然系炸猪扒,但系炸粉一啲都唔厚,所以食到大大啖猪扒!肉燥汁入边仲有少少肉碎捞落粗面度食一流!另外仲加咗卤水鸡蛋,好入味。另外朋友就叫咗葱油猪扒捞粗面,猪扒一样大大份,葱油好香!仲有叫咗梅菜扣肉饭,扣肉肥瘦分明,好好送饭。呢度嘅小食选择都唔少,仲叫咗款唐扬炸鸡,一样都系炸粉一啲都唔厚,配埋个沙律酱食,真系好好味。另外仲叫咗款咖喱角,上枱嘅时候所有炸物都非常之热辣辣。一碗面嘅份量都几足够,最後都食到好饱!而且系中环地段来讲,价钱都好相宜。
2020-03-21 15 浏览
行过威灵顿街,俾佢简约装修吸引住。 终於今次同同事试吓呢间出名嘅炸猪扒。 ⭐️秘制猪扒饭 (肉燥汁) $58超级大块猪扒,有成个碗咁大块。炸得卜卜脆,炸粉唔算太厚,食落啖啖肉。 肉燥汁味浓但唔算多,未必够你捞晒成碗饭。不过对我呢啲细食嘅人,份量系超级大,真系冇可能食得晒。 ⭐️冲绳猪软骨捞粗 $60 猪软骨好林,粗面好入味。 成件事俾炸猪扒感觉健康d . 份量都无炸猪扒咁大得可怕 不过枱比较细,有d 迫,同其他食客有d 太亲近. 味道可以补救加番分😊
行过威灵顿街,俾佢简约装修吸引住。
终於今次同同事试吓呢间出名嘅炸猪扒。

⭐️秘制猪扒饭 (肉燥汁) $58
超级大块猪扒,有成个碗咁大块。
炸得卜卜脆,炸粉唔算太厚,食落啖啖肉。
肉燥汁味浓但唔算多,未必够你捞晒成碗饭。
不过对我呢啲细食嘅人,份量系超级大,真系冇可能食得晒。

⭐️冲绳猪软骨捞粗 $60

2020-03-17 92 浏览
今日嚟到中环食白色情人节饭, 想食得实惠D所以就嚟食炊豕啦!! 又抵食又正~我地叫左一个葱油猪跟捞粗($62). 猪扒好松脆, 但唔会油啊! 上面仲有大量葱油, 同粗面捞埋一齐食好香葱味~ 另一个叫左猪软骨捞粗($60). 主角猪软骨好入味, 甜甜地好惹味的. 再加上有D jelly口感嘅part, 食落口仲有D”浆”. 小食叫左新item~ 唐扬炸鸡 ($28). 呢度D炸物都系出色的! 食落口好juicy~ 上面撒上左辣椒粉, 再点上D mayo食好夹! 饮品加$5就有soft drink / 热饮. 今次要左hot ginger tea^^ 暖身好饮!

我地叫左一个葱油猪跟捞粗($62).

另一个叫左猪软骨捞粗($60).

小食叫左新item~ 唐扬炸鸡 ($28).

2020-03-16 70 浏览
系餐厅门口见到有木嘅装修,几有特色,就入左去。我点左呢间嘅signature推介葱油猪扒块猪扒系厚切,每一块都3cm 咁厚。好多餐厅煮到啲肉好鞋,呢间做到入口松化,肉汁丰盛,不会乾身,很易咀嚼!葱油炸至焦黄,份量很多,香味四溢!不过,酱汁比较少,如果多啲酱汁,就不会咁乾身。女仔食的话,可以剔少饭,因为饭都颇多,食完猪扒已饱了一半!卤水鸡翼非常入味,鸡肉保持到嫩嫩的!非常值得推介!呢期限定泰好味猪扒饭~泰式酸辣酱再配一些花生,青瓜丝等。大家都可以试下!吾系成日有的!饮品点左个苹果汁🧃虽然比较小瓶,不过几好饮!
系餐厅门口见到有木嘅装修,几有特色,就入左去。
我点左呢间嘅signature推介

葱油猪扒
女仔食的话,可以剔少饭,因为饭都颇多,食完猪扒已饱了一半!

卤水鸡翼
非常入味,鸡肉保持到嫩嫩的!非常值得推介!

饮品点左个苹果汁🧃虽然比较小瓶,不过几好饮!
2020-03-15 49 浏览
早几日咁啱喺中环做嘢,收工约朋友食埋晚饭先返屋企,一直有留意卖炸猪扒出晒名嘅「炊豕店」喺威灵顿街开咗分店,一於就去帮衬下铺头细细,点餐系写纸仔嘅,除咗主打炸猪扒仲有好多款小食,留意返有多饭同少饭嘅option,主食本身份量一啲都唔细,如果唔算大食嘅朋友都可以考虑下叫少饭!下午茶时段去到6点,我地咁啱5:50坐低店员都冇催我地落单真系好好人。呢头点完就上菜喇真系好快,我地两个分别点咗人气推介既葱油猪扒饭同肉燥汁猪扒饭,块猪扒真系手掌咁大,而且有返咁上下厚度,仲好juicy一啲都唔乾,真系一啲都唔简单呀!港式葱油,成球雪糕咁多,真系唔惊食到尾得返啲白饭肉燥汁又系另一个感觉,一百分台湾风味小食有酥烤凤尾虾,炸到好脆,唯一挑剔系炸炒厚咗少少,但味道搭够麻辣炸鱼蛋就好有惊喜,啱啱炸起嘅鱼蛋配上麻辣汁好香口! 好少喺街食到嘅味道!跟餐加$5蚊就有热蜂蜜生姜茶,好暖胃!两个人埋单$164蚊捧住肚走,以中环嚟讲呢个价真系超值呀!一定会多多帮衬

港式葱油,成球雪糕咁多,真系唔惊食到尾得返啲白饭

肉燥汁又系另一个感觉,一百分台湾风味

跟餐加$5蚊就有热蜂蜜生姜茶,好暖胃!

2020-03-14 30 浏览
嚟到中环半山大部份都系西餐 难得搵到间港式味道嘅 店舖内外嘅装修好有香港嘅特色 啲木枱木凳都好有怀旧嘅味道呢间餐厅系会放啲点餐纸系枱 自己点完餐之後就俾啲职员 唔会有平时嗰啲一份份嘅餐牌㗎 (好似食日本拉面咁点餐)我哋叫咗个葱油猪扒粗面同埋泰式猪扒幼面 (可以选择饭)泰式猪扒饭有配泰式辣酱 仲有啲葱喺上面 好有食脆香鸡翼嘅感觉🤣不过最经典都系佢块炸猪扒真系超大 又炸得好香口好脆 猪扒系半肥瘦 唔系平时果啲煎到好乾既猪扒 一食落去会有少少猪油渗出嚟 虽然系好油腻但系都几惹味🤓间唔中食下冇所谓啦我都几锺意食佢啲幼面 捞埋啲泰式酱汁好开胃 粗面就配葱油猪扒 其实感觉都几match嘅 嘢饮方面叫咗支苹果汁(+$8)同埋五花茶 (+10)觉得食啲热气野饮下果汁同埋凉茶都几好 有呢个选择唔错😆

我哋叫咗个葱油猪扒粗面同埋泰式猪扒幼面 (可以选择饭)

我都几锺意食佢啲幼面 捞埋啲泰式酱汁好开胃

粗面就配葱油猪扒 其实感觉都几match嘅

2020-03-11 65 浏览
中环有咩抵食,又味道好嘅食物?呢间店平日都要排队,今日假日唔太繁忙时间嚟食终於少D人.之前都系食饭多,今次转咗葱油捞面,原来更加惹味啊.而且葱油相当够,咁啱我系下午茶时间食,价钱更加抵食.另外,其实都要咗个厚午餐肉饭.下次我应该会转埋捞面,因为原来面真系正好多.午餐肉好够厚,但就咸咗d,个煎蛋一般,可能系我一向麻麻煎蛋,但就好锺意食午餐肉.最後仲叫咗鸡翼.都几抵食,今日又咁啱唔算多人.所以都坐得几舒服.佢地嘅葱油仍然系咁正,大家一定要拣.其实单系捞傻我都会觉得劲好味.不过系就系真系咸DD,同朋友都有叫咗2罐可乐,但其实仍地嘅豆浆都好唔错.平日lunch会多D人,所以可能假日会再好少少,平日排哂队直头有条龙.
中环有咩抵食,又味道好嘅食物?
呢间店平日都要排队,今日假日唔太繁忙时间嚟食终於少D人.
2020-03-05 130 浏览
The seats available are not as many. When we arrive, there are ard 6-8 people on the queue already. We just wait for ard 10mins (i guess the waiting time would hv been longer but for the recent WFH arrangements).Even when we leave at ard 1:30pm, there are still people on the queue. The seat is more spacious than i expected. the food choice may not be the widest but most of the food on the menu looks appealing. I ordered a 肉燥汁炸猪排饭. The 猪排 is the biggest one that I have ever tried for 1 person's p

I ordered a 肉燥汁炸猪排饭.
The 猪排 is the biggest one that I have ever tried for 1 person's portion.
very evil and crispy.
Super full after KO 80% of the bowl.

If you have time to queue and you are hungry that day, this is definitely the place to go.
2020-03-03
因为疫情少左出街食好西今日有野做黎开上环呢头知道呢到有间食我至爱既炸猪扒好正成日排晒长龙又点可以放过佢呢?店员非常之贴心比个纸袋我用黎放口罩又有得比客人拣用普通餐具定即弃餐具真系就算依家香港有疫情都可以放心食点餐要写纸仔,一目了然价钱唔贵而且都唔止猪扒仲有好多其他主食同小食我分别点左人气推介既葱油猪扒饭同秘制猪扒饭(咖哩汁)睇下呢到D猪扒,成只手掌咁大而我只手掌仲已经系比一般男性大猪扒炸得外脆内嫩金黄香脆既外层咬落去索索声又唔会油腻入面既猪肉够晒嫩滑有肉香葱油既咸香同猪扒简直系绝配而咖哩汁系充满港式风味既味道配上香脆既炸猪扒就完美啦卤水鸡翼卤到又淋又入味,基本上一lun就成条骨都甩到出黎饮品就每杯跟餐加5蚊点左热柚子蜜同热姜蜜热柚子蜜柚味清香热姜蜜姜味十足,饮完之後暖笠笠见到张单,一个字:抵食
因为疫情少左出街食好西
今日有野做黎开上环呢头
知道呢到有间食我至爱既炸猪扒好正成日排晒长龙
又点可以放过佢呢?

店员非常之贴心
比个纸袋我用黎放口罩
又有得比客人拣用普通餐具定即弃餐具
真系就算依家香港有疫情都可以放心食
点餐要写纸仔,一目了然
价钱唔贵
而且都唔止猪扒
仲有好多其他主食同小食

我分别点左人气推介既葱油猪扒饭同秘制猪扒饭(咖哩汁)
睇下呢到D猪扒,成只手掌咁大
而我只手掌仲已经系比一般男性大
猪扒炸得外脆内嫩
金黄香脆既外层咬落去索索声又唔会油腻
入面既猪肉够晒嫩滑有肉香
葱油既咸香同猪扒简直系绝配

而咖哩汁系充满港式风味既味道
配上香脆既炸猪扒就完美啦

卤水鸡翼
卤到又淋又入味,基本上一lun就成条骨都甩到出黎
饮品就每杯跟餐加5蚊点左热柚子蜜同热姜蜜
热柚子蜜柚味清香
热姜蜜姜味十足,饮完之後暖笠笠
见到张单,一个字:抵食
2020-02-26 205 浏览
平时无黎开中环,但之前听朋友介绍呢间舖头听闻出名猪扒饭,就黎试试!!入到门口见环境都几唔错,因为早左黎食晚饭,6点左右人唔算多,即刻睇下身边既人食咩谂住跟住叫。第一眼都见到几多人食炒滑蛋猪扒饭,就决定跟单照叫🤣一食就知道厨师真系好用心制造,猪扒定都好够热,外脆内好多肉汁,令人想咬完一啖又一啖。再叫咗个curry猪扒面!!我个人觉得个面底有d乾,如果肉燥汁再加多少少油就非常之满分好食!!不过curry吾辣都几好,而且汁非常之多🤣要捞汁食嘢嘅我就啱哂!!而且猪扒都系一样嘅厚,啖啖肉!!吾好睇佢细细碗,吃哂都饱到呢🤣😂我地仲叫左炸鱿鱼须!少少lone加d醋好好食!!以中环既价黎讲,我都几推荐再试!!

我地仲叫左炸鱿鱼须!少少lone加d醋好好食!!
以中环既价黎讲,我都几推荐再试!!
2020-02-22 186 浏览
接朋友收工,佢带左我黎食台湾菜。呢间野好有6,70年代香港既FEEL,所有餐具,TABLES,用具都好仿古。虽然系星期六但仲有下午茶,正呀!都几抵食,叫左饮品,小食同饭,平均每人都系80蚊,都唔错。我叫左个泰好食猪排饭,有D肉燥可送饭,猪排好入味,唔错唔错!菜既份量都好多,所以就算食左好多肉都唔会觉得GUILTY。仲加左3只凤尾虾,好酥脆,性价比高。朋友叫左梅菜扣肉饭,梅菜份量多,劲岩送饭,我都食左唔少,佢仲加左EGGS添,我食左半只,味道都好唔错!佢好健康咁饮豆浆。我好邪恶咁饮可乐!呢度上菜快,环境唔错。仲意怀旧既人岩黎呢度食个靓TEA。
2020-02-01
2020-02-15 109 浏览
同男朋友系中环见到呢间装修几特别就入咗去食!间店既装修好似客栈,入面有啲70/80年代既poster主食全部都系用猪肉做食材,款款都睇落好吸引!仲可以加蛋添,系中环黎讲,价钱都唔贵我哋叫泰好味猪扒饭、葱油猪扒捞幼面同埋辣味海蜇本身想加蛋但又惊食唔哂,不过见隔离枱叫咗之後,下次一定加,因为真系好正泰好味猪扒饭,其实就系泰式既汁淋上大大块既猪扒上面,酱汁系油泰式辣酱、洋葱、红葱同青瓜丝做成既。几特别!葱油猪扒好足料,块猪扒好大,大过我块面,肉质唔腍又唔会太难咬,岩岩好邪恶既葱油捞面食一流!佢又唔会太油!锺意食辣就加啲辣椒油,仲惹味我加左苹果汁,系泰国牌子,好好饮!辣味海蜇,个人觉得唔够辣但海蜇好爽好好食!佢既酱偏泰式辣酱,酸酸地几开胃!

我哋叫泰好味猪扒饭、葱油猪扒捞幼面同埋辣味海蜇

我加左苹果汁,系泰国牌子,好好饮!

辣味海蜇,个人觉得唔够辣
但海蜇好爽好好食!佢既酱偏泰式辣酱,酸酸地几开胃!
2020-02-15 67 浏览
今次已经系第二次嚟,上次12.15嚟已经要排队,我谂排咗20分钟至半个钟左右?所以今次星期五带埋两个同事嚟11.45就到, 好似系第一个坐低嘅客人我上次食咗葱油猪扒饭(冇影到相)其实不嬲都唔系特别锺意食猪扒但呢个猪扒真系超级好食直头外脆内软,好香. 好彩一早睇咗OpenRice啲review嗌少饭因为小饭嘅份量都大过你平时屋企食一碗饭. 饭嘅份量对於有啲男仔来讲都算多-所以大家请勿浪费今次嚟我就推荐两位同事食猪扒饭佢哋一个食咗泰式猪扒饭另一个食肉操猪扒, 我就叫咗猪软骨饭,之後我哋再share一碟calamari- 两位同事都食到好津津有味 都认同好好食自己就觉得个猪软骨饭OK嘅, 好林, 但未去到佢呢度嘅炸猪扒咁值得推荐,鱿鱼都系炸得几好但我觉得又唔系好食到鱿鱼味, 咸味又唔系好出 ,所以soso不过都系非常满足😁😁😁近期喺中环食过最好食嘅lunch

不过都系非常满足😁😁😁近期喺中环食过最好食嘅lunch
泰式猪扒饭
猪软骨饭
泰式猪扒饭
猪软骨饭
  • 葱油猪扒饭
  • 秘制猪扒饭(肉燥汁)
收工系中环食呢间平时中午排到癫嘅猪扒店。呢度主打炸猪扒,配饭。饭有得配咖喱汁或者肉燥汁之类。朋友叫左肉燥汁猪扒($58),块猪扒就原味嘅,肉燥汁就直接淋上饭度。我叫左泰好味猪扒($62),呢个就有泰式风味,将泰式酸辣调味放上间猪扒度,酸辣开胃。猪扒超级大块,好厚,有2cm,个皮虽然系炸,但系唔会好似日式吉列咁太热气,但依然脆身,好香口。每碗附带两条菜,平衡一下。另外我地叫左个小食就系椒盐鱿鱼须($38)。非常酥脆,鱿鱼亦大大件,外脆内有咬口,正!呢度打卡都一流,有啲复古摆设架,侍应有啲系讲英文嘅添。虽然呢餐有啲热气,但系时不时都应该比自己放纵一下嘅!
饭有得配咖喱汁或者肉燥汁之类。