今日9點度去到..留電話等call拎位,門口個女人話大約9個字至一個鐘等左一個鐘多d都仲未有人打黎..我返去..門口冇晒人等位問個女人,點解等左一個鐘多d都未打黎,佢話打左俾我2次,都唔通一定冇可能,我放左落褲袋+成日拎出黎check...都冇人打黎!!點知一問之下先知原來個女人自己抄錯no.當時我已經講左最少2次我個電no.俾佢聽(仲要慢慢講)再加上我個fd問佢有冇抄錯,佢話冇!!!!依家個女人做錯左, 仲一句對唔住都冇講,仲要話11pm收鋪(當時10:10pm左右),叫我們係門口等位兼企係門口落order..佢都有問題既!依家我俾錢,仲要受你氣呀..!之前食過, 態度差已經有早科 (有興趣睇返我之前既食評)依家依然冇改!!!!!!!食野個陣d waiter/waitress好鍾意眼超超望住你..鞋口鞋面, 俾錢多謝都冇講!唔休做咪出聲囉..我去萬豚屋食好過!
今日9點度去到..留電話等call拎位,
門口個女人話大約9個字至一個鐘
等左一個鐘多d都仲未有人打黎..
我返去..門口冇晒人等位
問個女人,點解等左一個鐘多d都未打黎,
佢話打左俾我2次,都唔通
點知一問之下先知原來個女人自己抄錯no.
當時我已經講左最少2次我個電no.俾佢聽(仲要慢慢講)
再加上我個fd問佢有冇抄錯,佢話冇!!!!
依家個女人做錯左, 仲一句對唔住都冇講,
仲要話11pm收鋪(當時10:10pm左右),
叫我們係門口等位兼企係門口落order..
佢都有問題既!
依家我俾錢,仲要受你氣呀..!
之前食過, 態度差已經有早科 (有興趣睇返我之前既食評)
依家依然冇改!!!!!!!
鞋口鞋面, 俾錢多謝都冇講!

唔休做咪出聲囉..
我去萬豚屋食好過!
(非会员)
2010-03-20 12 浏览
朋友講左幾次話想食呢間上次去到已經打烊所以今次早左少少去要等位出面個女店員叫我留電話有位會打畀我咁我同朋友去左信和行陣啦約半個鐘左右有個男的打黎「唔該MISS CHAN CHAN丫」(因為我姓陳的)果陣我冇留意來電聽把聲以為係朋友打黎...「你係咪食飯架?」「你點知架?」「你留左位所以咪知囉~」我先恍然大悟係個男店員打黎 XD睇佢咁風趣又唔似其他人講到服務咁差我去到店子時佢仲叫多次我MISS CHAN CHAN XDD落單上菜時態度都好好丫講返食物我朋友原本想食招牌海鮮烏冬但係已經賣晒...所以2個都叫左牛肉烏冬同一客海鮮鍋粑壽司烏冬麻麻地個湯幾淡不過牛肉都算多滾滾的上桌感覺好好~鍋粑壽司好味丫好大只蝦、好大舊蟹肉同好多煙三文魚~下次會帶其他朋友再去
朋友講左幾次話想食呢間
上次去到已經打烊
所以今次早左少少去

要等位
出面個女店員叫我留電話有位會打畀我
咁我同朋友去左信和行陣啦
約半個鐘左右有個男的打黎
「唔該MISS CHAN CHAN丫」(因為我姓陳的)
果陣我冇留意來電
聽把聲以為係朋友打黎...
「你係咪食飯架?」
「你點知架?」
「你留左位所以咪知囉~」
我先恍然大悟係個男店員打黎 XD
睇佢咁風趣又唔似其他人講到服務咁差
落單上菜時態度都好好丫

講返食物
我朋友原本想食招牌海鮮烏冬
但係已經賣晒...
所以2個都叫左牛肉烏冬同一客海鮮鍋粑壽司
烏冬麻麻地
個湯幾淡
不過牛肉都算多
滾滾的上桌感覺好好~
鍋粑壽司好味丫
好大只蝦、好大舊蟹肉同好多煙三文魚~

下次會帶其他朋友再去
鍋粑壽司
牛肉烏冬
2010-03-17
鍋粑壽司
  • 海鮮鍋粑壽司
(非会员)
2010-03-13 10 浏览
中午同朋友黎女人街,見裝修唔錯,價錢比其他鋪頭貴,就想試試,睇下有幾好食啦! 朋友叫左牛肉烏冬 , 好一般, 同屋企煮個烏冬差不多,湯底一D都唔特別 我叫左牛紐粒鯖魚定食。 OK , 但D飯好淋, 一D都無飯既香味無D人講到甘好食喔 。。 D 服務生態度差, 朋友問下系咪包飲品, 服務生竟然答: “張MENU 咪有寫囖 ” 哇~~ 今時今日仲有D甘既服務態度。。。。。。。。。。O 嘴

O 嘴
2010-03-09
2010-03-13 14 浏览
見到個個都話D湯底有幾正有幾濃幾好吃~就一心黎試下。7點半拿了飛~服務員話有位會打比我地~行左一個鐘到﹐見唔對路﹐就去問下﹐一番到去﹐個服務員問幾號飛~之後她就話有檯了。我地見到同叫緊個號碼都差10張~ 奉勸各位其實都唔好行甘耐~看她都係邊個系門口又有飛就會入得去快D。然後坐底就同我地講只可以吃一小時。本來想試下大家都讚好的海鮮濃湯手打烏冬﹐不過沒有了。叫了﹕豚骨湯芝麻豬扒烏冬﹕一黎到﹐即刻試左個湯先﹐失望。根本唔係好濃﹐都係得60%濃度。烏冬都合格喇。個豬扒無咩芝麻味。唔香﹐唔脆﹐唔硬﹐唔太淋辛辣湯大蜆蠔烏冬﹕個湯毫無特色。唔辣。個蜆同蠔就同我地打邊爐整熟左沒有分別七味雞翼﹕呢個雞翼如果唔係因為個汁打救﹐真係無味道~個汁甜甜地﹐而入面D肉係完全無味~餃子﹕普通的餃子﹐不知可以點講了呢間野係普通﹐普通同埋普通~只怪自己期望太大~一心打算有個好濃的豬骨湯......錯晒
見到個個都話D湯底有幾正有幾濃幾好吃~就一心黎試下。

然後坐底就同我地講只可以吃一小時。

本來想試下大家都讚好的海鮮濃湯手打烏冬﹐不過沒有了。

叫了﹕

餃子﹕普通的餃子﹐不知可以點講了

呢間野係普通﹐普通同埋普通~

只怪自己期望太大~一心打算有個好濃的豬骨湯......錯晒
:餃子
2010-03-10
七味雞翼
2010-03-07 5 浏览
同朋友黎呢到食.. 睇到openrice d 人話幾好味 .. 我地7點到去到 已經full 左 . 等左3-4個字到就有位啦 .. 不過入去前有人同我地講"一個鍾交台有冇問題??"有小小o咀.. anyway . 叫左 芝麻豬扒烏冬 呢個係朋友既 .. 佢話d 湯都幾好飲 ,, 我試左件豬扒.. 都幾鬆化 .. 還不錯 辛辣豚肉烏冬 呢個係我既 .. 我鍾意食d 濃湯既野 .. 呢個都幾岩我,, 小小辣 同埋烏冬我覺得係幾滑 .. but 唔太"un"我覺得呢到平過萬豚屋但quality 係差唔多的我鍾意呢間多d
我地7點到去到 已經full 左 .
等左3-4個字到就有位啦 ..

不過入去前有人同我地講"一個鍾交台有冇問題??"
有小小o咀..

anyway . 叫左
芝麻豬扒烏冬
呢個係朋友既 .. 佢話d 湯都幾好飲 ,,
我試左件豬扒.. 都幾鬆化 .. 還不錯

辛辣豚肉烏冬
呢個係我既 .. 我鍾意食d 濃湯既野 ..
呢個都幾岩我,, 小小辣
同埋烏冬我覺得係幾滑 .. but 唔太"un"

我覺得呢到平過萬豚屋但quality 係差唔多的
我鍾意呢間多d
我以前一向都食開尖沙咀一間都幾出名既烏冬店(成日要排隊的), 而且十分欣賞佢既海鮮烏冬, 不過很久之前始店不再售賣了. 前日陪女友去買衫撞到以前係尖沙咀烏冬店的員工, 他知道我成日都叫海鮮烏冬, 因為我係熟客仔, 閒聊幾句下得知原來尖沙咀烏冬店那班大廚己經來了火山石. 咁我就專登來試一試.今晚7:00出到旺角, 我同女朋友收工出旺角搵火山石啦! 因為唔係太熟女人街都搵左好耐. 搵到7:15到先搵到....係喇係喇...係火山石. 在門口看左一陣, 發現真的有海鮮濃湯烏冬, 即刻問門口個姐姐仔係咪係道排隊, 原本唔洗排隊, 佢俾左張飛我, 留低電話有位打俾我. 咁我地就去附近商場行下先, 沿途其他食舖都無乜人...特別是火山石左面的一間好似一個人都無.....大約8:30分有電話來叫我地可以返去有位了, 我地就行返去啦, 返到去等左幾分鐘就入得座了.一入去既感覺就好似去左尖沙咀那間烏冬店一樣. 見d人食既野都差不多的.不過呢道有d野尖沙咀那間無.開始點菜:我當然唔洗問叫左個海鮮濃湯手打烏冬. 女友叫左個咖哩海鮮手打烏冬.另外再叫左個黑芝麻豬扒芝士燒點完菜我就去廁所, 專登望下廚房, 係
.....
不過呢道有d野尖沙咀那間無.
開始點菜:
我當然唔洗問叫左個海鮮濃湯手打烏冬.
女友叫左個咖哩海鮮手打烏冬.
另外再叫左個黑芝麻豬扒芝士燒
點完菜我就去廁所, 專登望下廚房, 係喇係喇係佢喇!!! 真係無呃我, 真係係道

烏冬來喇.........滾滾的海鮮湯.........很久沒食過了.............太好味!!!

味道還要俾之前在尖沙咀的要好吧!!!!

女友都大有同感.
黑芝麻豬扒芝士燒跟之前食的都差不多.
雖然兩間既野食款式差不多, 但係味道都各有千秋.

如果論方便同野食我會較喜歡火山石.
好啦! 等我快d話晒俾d朋友知先. 一齊食滾滾的海鮮濃湯手打烏冬啦

海鮮濃湯手打烏冬
咖哩海鮮手打烏冬
黑芝麻豬扒芝士燒
2010-03-01
海鮮濃湯手打烏冬
咖哩海鮮手打烏冬
黑芝麻豬扒芝士燒
2010-03-01 16 浏览
之前同朋友去食 7.30 pm 入去 ge 時候個 waiter 已經同你講 "一個鐘之後交檯有無問題?"我個一下已經呆左...未食已經講走...感覺好差..之後叫左1.黑芝麻豬扒烏冬無咩特別...無大家寫得咁彈牙..咁好食..好普通....d 豬扒味亦無咩特別...失望2.玉子燒無咩特別 3.一口牛呢個唔錯 真係勁嫩 不過就生左 d....睇個人口味 la~埋單 $ 173...唔係咁抵食..
之前同朋友去食
我個一下已經呆左...
未食已經講走...
感覺好差..

之後叫左

1.黑芝麻豬扒烏冬
無咩特別...無大家寫得咁彈牙..咁好食..好普通....
d 豬扒味亦無咩特別...失望

2.玉子燒
無咩特別

3.一口牛

埋單 $ 173...唔係咁抵食..
2010-03-22
2010-02-25
今晚同朋友去食..招牌海鮮烏冬..好好味~! 個湯好似龍蝦湯底咁~又足料個豬手係一流~! 好香又唔肥地獄豆腐+玉子..中意食spicy 既人一定要食~!!! 入面仲有泡菜~! nice!玉子燒都係一個好好既選擇!整個晚餐都十分美味~! 讚!!! 唯一美中不足既係waiter........完全係令人 + 無奈............問佢拎番支筆要點菜,笑住話好..跟住拎住枝筆走左去..點完菜再覆一次..覆左3次都係錯....上菜更加係亂咁黎..冇幫我地放好d....
今晚同朋友去食..
招牌海鮮烏冬..好好味~! 個湯好似龍蝦湯底咁~又足料
個豬手係一流~! 好香又唔肥
玉子燒都係一個好好既選擇!
整個晚餐都十分美味~! 讚!!!

唯一美中不足既係waiter........
完全係令人
+ 無奈............
問佢拎番支筆要點菜,笑住話好..跟住拎住枝筆走左去..
點完菜再覆一次..覆左3次都係錯....
上菜更加係亂咁黎..冇幫我地放好d....
2010-02-25
2010-02-23 8 浏览
二0二0.二.二一等了添好運兩小時,結果還是等不到幸好趕得及在三時三十分來到這裡吃個下午茶餐店子小,座位小,但食物還算可口的看到烏冬滾著上枱,還是蠻興奮的但胡麻豬扒不是太對我的胃口,感覺上不像吃豬扒!反而厚切豬肉很好吃!入口即化呢!湯底來說,咖哩湯底非常非常杰身,不推介呢。特別喜愛烏冬裡的蛋有一點點生生的(喜歡熟蛋的朋友只要在湯裡多浸一會就好了)很香口呢!
二0二0.二.二一

等了添好運兩小時,結果還是等不到
幸好趕得及在三時三十分來到這裡吃個下午茶餐

店子小,座位小,但食物還算可口的
看到烏冬滾著上枱,還是蠻興奮的

但胡麻豬扒不是太對我的胃口,感覺上不像吃豬扒!
反而厚切豬肉很好吃!入口即化呢!

湯底來說,咖哩湯底非常非常杰身,不推介呢。

特別喜愛烏冬裡的蛋
有一點點生生的(喜歡熟蛋的朋友只要在湯裡多浸一會就好了)
很香口呢!
厚切豬肉夠"化"
很熱!如果趕時間的話,會吃得很辛苦!
特色菜 - 胡麻豬扒
2010-02-21
厚切豬肉夠"化"
很熱!如果趕時間的話,會吃得很辛苦!
真失望,無得食呢度嘅招牌菜----「火山石燒極上海鮮濃湯手打烏冬」添!話說呢日登打士街掃完街之後,都已經6點啦!趁仲未太晏,可能唔使等位,即刻去「火山石」,諗住去回味一下呢度嘅火山石燒極上海鮮濃湯手打烏冬」啦,點知個侍應話未有,唉!唯叫其他嘢食啦!老婆照舊要左個豚骨湯芝麻豬扒烏冬,我就整番個新嘢----豚骨湯醬油豬手烏冬。個芝麻豬扒烏冬味道就普普通通咁啦!個醬油豬手鳥冬就合自己口胃一d,因為雖然係豬手,但係唔覺好油膩,豬手皮不太肥,唔多肥膏,d豬肉仲幾腍添,醃得都幾入味。雖然今次食唔到呢度最正嘅「火山石燒極上海鮮濃湯手打烏冬」,不過其他食物水準都唔算差,都無乜所謂啦,希望下次食到吧!

牆上擺放的達摩和招財貓等
芝麻豬扒烏冬
圖文並茂的餐牌
熱氣騰騰的豬骨湯
醬油豬手
2010-02-21 3 浏览
晚上去聽露天音樂會, 之前當然要先填飽肚! 從openrice的食評中, 選擇了這間就近的小店一試. 收工後六時多已經到達這店. 由於時間尚早, 店內沒幾枱客人. 漆黑的環境像吃西餐的地方多過像吃烏冬! 我們點了鴨胸烏冬和豚肉烏冬. 雖然客人不多, 但仍然等了很久才有食物送上來. 先來的豚肉烏冬上枱時仍然冒著泡泡, 真正的"滾熱辣", 吃時也有火燙的感覺! 烏冬的確很彈牙又煙韌, 但豚肉卻很一般, 像吃雪藏貨, 沒甚特色, 湯底也偏鹹, 多喝有點口渴! 鴨胸烏冬反而有點驚喜, 煙鴨胸肉甜甜的, 吃下去帶點煙燻味, 而且軟綿綿的又有肉汁, 不是一般店子吃到的那種又乾又硬的貨色, 實在是意料之外的好!廚房內可能的確很忙, 但樓面的侍應卻經常閒著, 常常聚在一起聊天. 雖然食物水準也不俗, 但上菜時間太久, 如果是趕時間的話, 一定不會幫襯. 而且侍應的態度也有點愛理不理的, 實在有改善的空間.

廚房內可能的確很忙, 但樓面侍應卻經常閒著, 常常聚在一起聊天. 雖然食物水準也不俗, 但上菜時間太久, 如果是趕時間的話, 一定不會幫襯. 而且侍應的態度也有點愛理不理的, 實在有改善的空間.
豚肉烏冬
甜甜又有肉汁的鴨胸肉
熱騰騰烏冬
2009-11-13
甜甜又有肉汁的鴨胸肉
2010-02-20 6 浏览
二月中旬超冷天,門外排著人龍,帶位伙計卻從不派籌,熟客招排無誤,自己就莫名其妙的跟不知是否隊尾的「隊尾」,一路等一路咒罵,其實就為石鍋盛著的熱烏冬! 想吃些綠色植物,一道蟹腳沙律下來,賣相有趣,看得出店方花上心機設計,生菜乾了一點,但已較很多西餐發黃的沙律菜好,蟹籽、蟹肉聊勝於無,$45的貨色不腥已收貨了,伴的醬是泰式甜辣醬,如換作日式胡麻醬味道就對辦很多。更多石鍋分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html
二月中旬

更多石鍋分享@
很不錯的五花腩,可惜只能淺嚐瘦肉部分。
很不錯的五花腩,可惜只能淺嚐瘦肉部分。
2010-02-19
終於和友人嚐到火山石石鍋手打烏冬專門店,愛吃烏冬的我和想吃烏冬的友人都得到生理和心理上的滿足,雖然麻煩的我在點菜時已經要求店員「走芝麻和XX苗」也無損高級牛肉烏冬鍋的美味!!!記得鍋子剛放上桌面時,見到鍋中一切熱辣辣滾滾燙,不禁食指大動,然而,絕不能急躁,必須慢慢品嚐……不單牛肉夠嫩滑,烏冬夠彈牙,粟米夠爽脆,湯底夠清甜﹙味精應該極少或根本沒下,喉嚨不覺乾涸哩~﹚,連鍋裡面本來半熟的雞蛋質量也﹙給我悉心呵護下﹚勝過溏心蛋,慶幸沒有點火山石奶茶,否則,我該會喝不下,皆因我最後把整鍋湯喝光,真是非常滿足啊!!!店員都服務態度不俗,我們把烏冬吃至尾聲時會細心地放上牙籤,雖然我們都不需要由於烏冬專門店面積不算大,而客人頗多,所以入座只限一小時,不太適宜談情喔~

牛肉鍋
2010-02-17 14 浏览
從未食過咁難食的手打烏冬我覺得最好食還是豬手其他的... 未樣得個湯好淡.....
2010-02-05 1 浏览
一早已經定左今日係捐血日, 同埋我 best friend 出去食下新嘢囉!!!差不多 6:50 去到, 我地 3 個, 嘩, 要等一個鐘呀, 不過, 姐姐會 mark 低你 tel. 有位再 call 你, 我就同朋友傾住等囉..都好快有位喇, 由於我地已經知道食咩, 一坐低就叫喇.個煙三文魚海鮮鍋巴壽司真係好好食, drink 就一般, 都係即沖嘢, 無咩特別, 反而個海鮮烏冬好正!!!朋友就食左個黑胡麻極上手打烏冬, 都好好食, 不過都係個海鮮烏冬好食 d!! 我無食新朋友仔個飯呀, 不過睇樣都幾好食!!!記住, 唔收 credit card, 記住比 cash!!

都好快有位喇, 由於我地已經知道食咩, 一坐低就叫喇.

好正!!!

睇下, 幾大隻!!
2010-02-04
睇下, 幾大隻!!