灣景廳

Harbour Restaurant
2013-02-01 489 浏览
這個下午茶自助餐是較早前的,現在的自助餐轉了主題,以香港懷舊小食為主。由於自助餐價錢只是百多元,所以沒有太大期望,但出奇地食物的種類不算少,而質素也不差.食物包括沙律、壽司、薄餅、魚蛋牛丸、即煮意粉、燒飯串、Movenpick雪糕、朱古力噴泉等。最好味的是燒飯串,像日式飯團一樣,但這是燒過的,香脆內軟,還可以點醬,很惹味的。不過現在這個燒飯串只在2月份的自助晚餐才有。而雪糕是我最喜歡的Movenpick雪糕,我用了一些朱古力噴泉的朱古力滴進雪糕的面層,很快朱古力便結成朱古力脆皮,很好味呢!

其他
  • 燒飯串、Movenpick ice-cream
有Free coupon for 2 ppl Dinner buffet, 就定了今日去食左佢~~因為係Free Coupon, 所以我同男朋友都冇咩期望, 原本約左7點, 但係塞車, 就打去叫酒店Hold 到7點半, 佢地都OK, 好好人~~到達酒店, 好快就上到去1/F餐廳, 已經好多人囉~~不過坐位都唔會好迫, 我地就分左去一個好近Buffet 枱0既兩人枱~~好方便~~之後就係咁食食食, 食到唔記得影相~~生蠔 - 我本身唔食, 不過男朋友就食左10幾隻, 都新鮮~同埋見d 生蠔上就得好快, 一冇就有人加返~~Good Good~凍食 - 一般沙律, 煙三文魚, 巴馬火腿+蜜瓜, 長腳蟹, 凍蟹, 青口, 藍青口, 翡翠螺, 最好食係翡翠螺, 蟹有點太咸~壽司 / 刺身 - 呢個就少d 野食, 有三文魚, 八爪魚, 吞拿魚同立魚, 仲有蛋壽司, 加洲卷, 三文魚, 好似有6-7款咁上下, 仲有冷面~~湯 - 青紅羅白豬踭湯同龍蝦濃湯, 我飲左龍蝦濃湯, 好咸熱食 - 炒飯, 炒面, 乾蒸燒賣, 豬腳薑, 炒菜, 炒雞, 仲有焗龍蝦同焗魚 -- 焗野OK, 其他就一般般啦~~B

到達酒店, 好快就上到去1/F餐廳, 已經好多人囉~~

之後就係咁食食食, 食到唔記得影相~~

湯 - 青紅羅白豬踭湯同龍蝦濃湯, 我飲左龍蝦濃湯, 好咸

BBQ - 燒蝦, 牛肉, 青口, 矮瓜, 粟米 等等, 燒蝦最好食~~

喇吵湯粉面 - 有魚蛋, 芝心丸, 時菜, 紅腸等等, 可配瀨粉, 粗面, 幼面~~ 我食左個粗面, 都OK 架~~食埋食埋d 生冷野, 食碗喇吵湯面幾暖胃

甜品 - 蛋糕款幾足, 有泰國糕點, 又有普通Cream Cake, 又有芝士蛋糕, 有兩個噴泉 (朱古力同士多啤梨, 有棉花糖, 哈密瓜同蜜瓜點食~~仲有窩夫同炒雪糕 (不過炒雪糕太甜, 食返正常雪糕好D)

生果就得西瓜同密瓜, 呢度就真係少左D~~

雪糕 - Movenpick雪糕有食10種口味, 仲有任你用碗或許用雪糕筒~幫你"不"埋~~Good Good~

服務就真係幾好~~補食品都好密, 好少出現缺貨~
另外我0係個Bar 枱度望望下搵食時, 已經有人拎埋碟比我~
收碟又快, 對於我地兩人枱真係一件好事~~

雖然呢間唔係咩5星級酒店, 但係呢次Buffet 整體真係不錯~~下次可以比錢去食~~

2012-11-03
2012-10-28 333 浏览
在openrice搜尋見到呢間歺廳標題是龍蝦鵝肝宴,價錢又不貴而且又有8折,於是乎就決定去呢間食喇!因為我地早左到達,所以無需等候入座,在等食其間參觀歺廳環境,這𥚃不算太大座位間隔亦有適當距離,只是冷氣大左D。太概1830Pm就開始dinner。首先我地主攻龍蝦同生蠔,龍蝦好新鮮肉質爽甜,生蠔好肥美又大隻喎。跟住就魚生同鵝肝,三魚生都OK無咩特別,吞拿魚有D根但仍然食到,鵝肝正到不得了入口即溶,太好味吃了兩轉😍😍燒羊架好正蝦亦都好爽脆。其餘重有焗蠔、龍蝦湯、蜜瓜ham、燒牛扒等等....都好好好正👍👍👍最後我想多謝今晚一位短髮服務員(因看不見她名牌,所以不知她姓名),小女因大意不小心跌了部 I pod 5 在地上,好彩給這位服務員見到通知我們,若不是小女就不見了她心愛生日禮物了。謝謝短髮服務員姐姐。
其他
  • 龍蝦、鵝肝、生蠔
2012-10-23 255 浏览
遲到食評二0一二年中秋日中午12時到達酒店餐廳, 甫出lift, WoW 有老人團......幸好被安排坐在偏廳, 環境寧靜各人把自攜物品安頓好後, 便分批向buffet bar table 進發第一站, 就是去有較少老人家聚集的「生冷嘢部」------ 沙律及凍海鮮蔬菜新鮮爽脆, 凍海鮮只有青口及蝦Cold cut 唔錯燒牛肉有血、肉嫩、牛肉味濃, 可惜出了2轉就無再出下兩幅相片屬熱盤, 左面是菜忌廉魚柳, 魚肉滑又鮮 ; 右面是鴨胸肉其後熱盤部的老人潮退了不少, 係時候後生仔出動豬腳薑最得老人家歡心, 差不多人人有份, 我都要等幾轉才拿到一碗去吃, 的確煲得不錯 甜醋順喉, 豬皮入口欲即化, 腳根軟糯 左下相片屬薯蓉, 用真薯仔搓所以薯味濃, 搓功弄得薯蓉幼滑左上海鮮意粉, 我見海鮮通常會被攞晒, 剩下大量意粉, 不過厨師唔會咁快添燒雞皮脆肉嫩, 當厨師切時還有雞汁流出, 香草味濃 熊小O有拎碗剩丸, 我食咗1粒炸魚蛋及1粒牛丸, 味道評估係凍肉鋪所賣的「最普通十多元一磅的貨式」, 粉多過乜刺身壽司呢d生冷嘢, 原來好多老人家都愛吃 (刺身每人每次限攞1碟)三文魚肥美但立魚勁腥
遲到食評

二0一二年中秋日

中午12時到達酒店餐廳, 甫出lift, WoW
有老人團......
幸好被安排坐在偏廳, 環境寧靜

蔬菜新鮮爽脆, 凍海鮮只有青口及蝦
Cold cut 唔錯
燒牛肉有血、肉嫩、牛肉味濃, 可惜出了2轉就無再出

其後熱盤部的老人潮退了不少, 係時候後生仔出動
甜醋順喉, 豬皮入口欲即化, 腳根軟糯
左下相片屬薯蓉, 用真薯仔搓所以薯味濃, 搓功弄得薯蓉幼滑
燒雞皮脆肉嫩, 當厨師切時還有雞汁流出, 香草味濃

三文魚肥美但立魚勁腥

最後係甜品部亦都聚集了一班老人家
果汁、咖啡、奶茶任飲

凡事禮讓, 凡事忍耐, 因此當日我吃得不多 (事實係, 我係唔夠老人家搶, 「火羅」爆
题外话/补充资料: 服務:2.5 我們的餐碟堆起一堆, 都沒有侍應生來收
2012-09-30
  • 燒雞
2012-10-12 195 浏览
知道灣景廳做緊鵝肝任食,所以襯生日去試下鵝肝好好味,外脆內軟,有入口即溶既感覺,而且師傅態度好好,我同男友都食左好多!另外,生蠔長腳蟹都好新鮮,三文魚好肥美。甜品有movenpick雪糕,仲要有好多隻味,正!d waiter waitress 換碟換得好,態度很好,真係值得一讚。
知道灣景廳做緊鵝肝任食,所以襯生日去試下

另外,生蠔長腳蟹都好新鮮,三文魚好肥美。
甜品有movenpick雪糕,仲要有好多隻味,正!

2012-10-10
  • 鵝肝
  • movenpick 雪糕
(非会员)
2012-09-28 349 浏览
小弟o係灣仔區返工﹐久唔久每個月左右都會試下同同事係呢度食個lunch。畢竟附近地方又貴, 又唔係話好食, 最緊要等死人。又咁o岩呢排呢度裝完修﹐鐘意食野既我緊係試下先。去餐廳前發覺個lobby裝緊修﹐要係好似停車場既地方先入到去﹐不過睇落都ok﹐之後上到去餐廳﹐伊~~幾型仔噃~睇落豪華左好多同多左好多野食﹐多左個鐵板即場抄d野新鮮d啦﹐同埋都有d唔同款既野食既~ 今日食左唔知咩牛肉丸﹐又幾好食, 見有個哥哥仔煎左d豬扒﹐熱住食又幾好食﹐整體味道好左﹐沙律冷盤果d都好似多左d野食﹐仲有我至愛既芝士拼盤﹐不過冷盤就差咁個煙三文魚啦~有埋就好~而食飽正餐就緊係殺下甜品啦﹐甜品個麵包布丁唔錯﹐粟子蛋糕都唔錯但係甜左小小﹐個黑森林就有d怪﹐好似係用料唔太夾﹐苦苦地又加埋d口感怪怪地﹐焦糖蛋都唔差。熱盤上食物質數不錯﹐加上款色多左,個餐廳又靚左﹐唔錯﹐甜品有幾款都唔錯﹐但係有某一兩種蛋糕類仲要改善改善﹐畢竟要改善既蛋糕其實唔難整﹐有某d難整又幾好食﹐可能有d係學徒整﹐真係要訓練一下。埋單$148, 比之前貴左20蚊﹐折埋都係貴之前10蚊左右。真係值得一試﹐走之前聽到夜晚做緊個好似咩鵝肝龍蝦buf
。畢竟附近地方又貴, 又唔係話好食, 最緊要等死人。又咁o岩呢排呢度裝完修﹐鐘意食野既我緊係試下先。去餐廳前發覺個lobby裝緊修﹐要係好似停車場既地方先入到去﹐不過睇落都ok﹐之後上到去餐廳﹐伊~~幾型仔噃~睇落豪華左好多同多左好多野食﹐多左個鐵板即場抄d野新鮮d啦﹐同埋都有d唔同款既野食既~ 今日食左唔知咩牛肉丸﹐又幾好食, 見有個哥哥仔煎左d豬扒﹐熱住食又幾好食﹐整體味道好左﹐沙律冷盤果d都好似多左d野食﹐仲有我至愛既芝士拼盤﹐不過冷盤就差咁個煙三文魚啦~有埋就好~而食飽正餐就緊係殺下甜品啦﹐甜品個麵包布丁唔錯﹐粟子蛋糕都唔錯但係甜左小小﹐個黑森林就有d怪﹐好似係用料唔太夾﹐苦苦地又加埋d口感怪怪地﹐焦糖蛋都唔差。熱盤上食物質數不錯﹐加上款色多左,個餐廳又靚左﹐唔錯﹐甜品有幾款都唔錯﹐但係有某一兩種蛋糕類仲要改善改善﹐畢竟要改善既蛋糕其實唔難整﹐有某d難整又幾好食﹐可能有d係學徒整﹐真係要訓練一下。埋單$148, 比之前貴左20蚊﹐折埋都係貴之前10蚊左右。真係值得一試﹐走之前聽到夜晚做緊個好似咩鵝肝龍蝦buffet, 300幾蚊﹐問左職員鵝肝好似任食﹐幾吸引!!
等我龍少爺再食下再寫返個結果出來先。
2012-09-27
2012-09-23 148 浏览
看見報紙廣告得知9月22日裝修後重開,即刻訂了位同家人來嘗試新野,結果大家都好滿意咁食到飽飽咁離開。要欣賞的地方如下:1)facebook優惠,$328已包加一,低食!2)海鮮方面,生蠔算新鮮,不停補添。翡翠螺乾淨無沙,蟹腳同麵包蟹偏咸,但有蟹味,仲有蝦同藍青口,低食!3)鵝肝多士好正!4)好甜品的我,吃了兩份窩夫配雪糕,剛焗好脆身的窩夫配movenpick雪糕,簡直是美味到極!另再吃了多個口味的雪糕,已回本。甜品有多款蛋糕同布甸,好食!因市面好難買咁多口味的Movenpick雪糕,今次因為呢度有提供而來,食得好滿足,好開心!

1)facebook優惠,$328已包加一,低食!
3)鵝肝多士好正
!

2012-09-22
  • Movenpick 雪糕配窩天,鵝肝多士,生蠔
2012-08-23 119 浏览
有facebook coupon $225包加一.........一個字.....抵因現在酒店裝修中,個場比較細點!但都算舒適,並無逼人的感覺。請睇睇相先:出蟹次數唔多,有點覺得太少。Ice-cream食完就無re-fill......我就覺得夠!但有re-fill就更好!總體都唔錯特別係2百幾連加1......仲要灣仔......正!我比今次70分

請睇睇相先:
正(比想象中大隻)
一般
正(但只得幾樣選擇)
正(勁多人爭)
出蟹次數唔多,有點覺得太少。
超正

我比今次70分

题外话/补充资料: 可惜coupon只去到8月未,同時訂場比較難(特別5,6,日) 多點搞平、靚、正的優惠就好呀!
2012-08-22
信用卡優惠、其他
正(比想象中大隻)
正(但只得幾樣選擇)
正(勁多人爭)
超正
2012-06-27 476 浏览
見到免費報紙有COUPON, 所以再去試DINNER BUFFET冷盤算OK啦~ 估唔到會有幾款芝士可選~長腳蟹, 生蠔, 青口等有不停REFILL長腳蟹都OK, 但生蠔雖然大隻, 有點不太新鮮的味道...可惜冇面包蟹, 海膽鵝肝多士....魚生不錯, 但壽司的款就跟LUNCH的一樣不太吸引了~主食的款都算夠~ 而且每次REFILL後都係唔同的野~ ^^"朋友食完個牛仔骨話好味, 到我想拎的時候已經係另一樣菜式了~咖哩不單只有飯, 仲可以選薄餅~特別有片皮鴨. 算好味件鴨大到塊粉皮包唔哂.....最喜歡的係甜品~ 中西式都有~CAKE有好多~ 仲有朱古力噴泉, 即做的窩夫 ! 又有豆腐花, 雪耳煲雪梨還有H字頭的雪糕 ~ 完全係大部分時間食甜品~這個價都叫唔錯啦~

冷盤算OK啦~ 估唔到會有幾款芝士可選~
冷盤
長腳蟹, 生蠔, 青口等有不停REFILL
長腳蟹都OK, 但生蠔雖然大隻, 有點不太新鮮的味道...
長腳蟹
生蠔
可惜冇面包蟹, 海膽鵝肝多士....

魚生不錯, 但壽司的款就跟LUNCH的一樣不太吸引了~

咖哩不單只有飯, 仲可以選薄餅~

特別有片皮鴨. 算好味
件鴨大到塊粉皮包唔哂.....
片皮鴨
最喜歡的係甜品~ 中西式都有~
CAKE有好多~
仲有朱古力噴泉, 即做的窩夫 !
窩夫
又有豆腐花, 雪耳煲雪梨
豆腐花
還有H字頭的雪糕 ~
完全係大部分時間食甜品~

這個價都叫唔錯啦~
冷盤
長腳蟹
生蠔
片皮鴨
窩夫
豆腐花
2012-06-23 226 浏览
由於生日關係,特別留意自助餐優惠,今次在報章見有75折,便同好友一齊試好野!冷盤 - 今次不算多可能主打生蠔,不見有麵包蟹熱盤 - OK 還有北京烤鴨甜品 - OK
题外话/补充资料: 總括食物種類多,2人行 + 75折埋單 $506.60 (物超所值)
2012-06-22
必試-海膽燉蛋
任選甜品
新鮮生蠔
自行配製甜品
朱古力噴泉
  • 北京烤鴨
2012-06-06 229 浏览
上司請全TEAM人食LUNCH, 之前都係去酒樓 , 今次諗住去西餐廳. 見到這裡有LUNCH BUFFET, 比PP的西餐廳還要平, 而且信用卡有85折, 雖然要行遠少少, 都係一行十幾人去試下~ 環境不錯~ 不過我地人多, 沒有窗邊位~沙律吧,冷盤款式都夠~ 幾新鮮壽司款不多, 沒有試, 但見佢不停REFILL . 刺身只有2款. 都算OK有中湯, 西湯, 熱住的面包, 點心~熱葷魚,肉,菜等7-8款也有烤腸, 炒飯炒面, 意粉, 車仔面, 等等.味道不錯喔~ 而且竟然有豬腳薑添 ! 最吸引的是一個雪櫃的CAKE. 全部細細件, 可以試不同的~個人認為芝士餅同TIRAMISU最好味~ 佢仲有中式甜品.飲品也自助任飲.有2款水果. 雪糕應該係雀巢 ~ 總括來說, 這個價錢的LUNCH BUFFET, 質素不錯~見佢DINNER BUFFET都唔貴, 下次再去試 !

環境不錯~ 不過我地人多, 沒有窗邊位~
沙律吧,冷盤款式都夠~ 幾新鮮
正 沙律,冷盤
壽司款不多, 沒有試, 但見佢不停REFILL .
刺身只有2款. 都算OK
正 刺身
有中湯, 西湯, 熱住的面包, 點心~
熱葷魚,肉,菜等7-8款
也有烤腸, 炒飯炒面, 意粉, 車仔面, 等等.
味道不錯喔~

而且竟然有豬腳薑添 !
正 熱葷
個人認為芝士餅同TIRAMISU最好味~
正 cake
正 cake 2
佢仲有中式甜品.
飲品也自助任飲.

有2款水果. 雪糕應該係雀巢 ~
見佢DINNER BUFFET都唔貴, 下次再去試 !

正 沙律,冷盤
正 刺身
正 熱葷
正 cake
正 cake 2
2012-05-22 100 浏览
上星期與朋友食完,好好味,今星期要與家人再食多次。海膽鵝肝多士,只出了幾次,好快俾人搶晒..海膽,好味~~面包蟹,好多高,出佐好多次,好味~天婦羅,不用汁,洒小小鹽,己經極好味。我最鐘意蕃薯。我妹鐘意H雪糕。我又吾覺有咩特別。除佐價錢。最後一杯即磨咖啡﹑凍紅茶,好滿足。
上星期與朋友食完,好好味,今星期要與家人再食多次。
海膽鵝肝多士,只出了幾次,好快俾人搶晒..
海膽鵝肝醬
海膽
海膽,好味~~
面包蟹
面包蟹,好多高,出佐好多次,好味~
天婦羅
天婦羅,不用汁,洒小小鹽,己經極好味。我最鐘意蕃薯。
我妹鐘意H雪糕。我又吾覺有咩特別。除佐價錢。
最後一杯即磨咖啡﹑凍紅茶,好滿足。
2012-05-20
母亲节
天婦羅
海膽鵝肝醬
面包蟹
海膽
  • 海膽﹑面包蟹﹑長腳蟹﹑藍青口﹑天婦羅﹑咖啡﹑凍紅茶
2012-05-11 57 浏览
6:30去到,拎到面包蟹,成塊面咁大,YEAH~~出佐一次,冇再出啦~~成隻都係蟹高,蟹肉好鮮甜嫁。發狂地食,吾記得影相,可惜。食佐呢隻蟹,已經回本。長腳蟹,好甜。藍青蠔,好鮮味。海膽鵝肝多士,外面煎香,入口即溶,加上海膽,非常﹑超級好味海膽壽司,好味每檯一杯小蠟燭食物款式吾多,不過,面包蟹﹑長腳蟹﹑藍青蠔﹑海膽﹑鵝肝,樣樣都好味。75折後,$235。絕對回本~
6:30去到,拎到面包蟹,成塊面咁大,YEAH~~

出佐一次,冇再出啦~~
成隻都係蟹高,蟹肉好鮮甜嫁。
發狂地食,吾記得影相,可惜。
食佐呢隻蟹,已經回本。

長腳蟹,好甜。

藍青蠔,好鮮味。

海膽鵝肝多士,外面煎香,入口即溶,加上海膽,非常﹑超級好味
海膽鵝肝多士
海膽壽司,好味
海膽壽司,每人一件
每檯一杯小蠟燭
75折後,$235。
絕對回本~
2012-05-10
海膽鵝肝多士
海膽壽司,每人一件
(非会员)
2012-02-03 52 浏览
雖然新年過後應該要好好KEEP FIT, 但老媽子生日是大晒的!! 佢好耐都無食過BUFFET, 又咁啱起報紙見到灣景酒店有75折COUPON, 仲要有蟹食, 順理成章就去咗佢哋間餐廳啦佢哋今期做緊蝦蝦蟹蟹自助晚餐, 我哋呢D唔執輸嘅人當然係主攻食海鮮啦, 坦白講, 款式真係唔係話太多, 可能係價錢問題啦(唔駛三百蚊), 不過食物質素又OK喎~~好似長腳蟹、凍蟹、刺身、翡翠螺...., 都幾新鮮, 同埋夠凍, 感覺好FRESH。熱盤方面, 有個好似煮蜆嘅菜式(唔係好記得個名)一定要試, 好有海水嘅鮮味 仲有黃金蝦呀、釀蟹蓋呀、軟殼蟹等, 款式普通不過都煮得幾香口同入味, 唔錯比較特別嘅係佢哋嘅甜品, 全部都好mini, 可以試多D唔同口味~~而最好味嘅甜品,就當然係H字頭ICE-CREAM啦, 我自己一個人都食咗3杯, 抵晒!值得一讚係佢哋嘅服務, 無論係廚師定係侍應都好友善細心, 如果下次再有報紙折扣都會再來

2012-02-02
其他
  • 長腳蟹、凍蟹、煮蜆
2012-01-18 42 浏览
自助午餐抵食,相對晚餐,食物可能不太多和貴價,但午餐不過150,款式夠,算是抵食。有中湯和西湯,ok.魚生新鮮。 壽司一般。有豬腳薑,但汁太油,無吃。有粥,配料多,值得吃。餐飲自己任添。有冷面,不過不失。甜品小點款式勁多,食到唔停口。又有熱的西米露。雪糕是雀巢。有涼粉和雜果。值得再來吃。

有中湯和西湯,ok.

魚生新鮮。
 壽司一般。

有豬腳薑,但汁太油,無吃。

有粥,配料多,值得吃。

餐飲自己任添。

有冷面,不過不失。

甜品小點款式勁多,食到唔停口。

又有熱的西米露。雪糕是雀巢。有涼粉和雜果。

值得再來吃。
2012-01-04