2022-05-19
🎊為咗慶祝朋友獲得心儀工作,一於食豪啲啲!朋友揀咗呢間海景韓燒餐廳,可以坐得舒服咁嘆美食。樣樣都想試下嘅小編揀咗「濟州五花肉套餐」。套餐包括:牛小排、豪快嚴選牛舌、濟州五花肉、醬油豬排骨肉、大八爪魚鬚,以及大醬湯或韓式炒粉絲。🥩全部肉食都經過醃製,醃得好入味,整體偏鹹及重口味。牛小排軟腍,牛舌爽脆,排骨肉油脂香濃,八爪魚幾新鮮。我哋揀咗大醬湯,撲鼻嘅味噌香味,令小編震驚居然有好大件排骨喺入邊(我哋放埋上烤爐,烤後肉味更香)🥒小菜同一眾韓燒店都大同小異,有芽菜,醃酸蘿蔔, 以及炒紅蘿蔔豆角。泡菜當然少不了,爽口味道偏溫和。仲有爐邊蛋以及芝士粟米。生菜亦都係無限添加,將生菜包著肉塊,再加啲配菜同辣醬簡直爽快!🍗追加 甜辣炸雞($58):以上肉食套餐對於我哋兩位食肉獸只係攝牙罅,所以我哋叫多咗個炸雞。炸雞下面有一層熱辣辣脆薯條。甜辣炸雞偏甜,但係肉質嫰滑多汁。小編同朋友每人三件,完食~🍸梅子青檸梳打(+$16):一粒完整對半切開嘅青檸,底層係梅子糖漿,建議先均勻攪拌再飲用,輕微嘅梳打氣。甜度充足,可以自行添加水,調整返自己鍾意嘅甜度。🍹荔枝梳打(+$16):數粒圓潤厚肉去核荔枝,飲落重荔枝味
🍹荔枝梳打(+$16):數粒圓潤厚肉去核荔枝,飲落重荔枝味,甜但係味道自然。一樣都係建議先均勻攪拌再飲用。鍾意荔枝味嘅朋友應該好開心~
☺️整體而言:
1. 食物質素幾不錯。
2. 座位舒適,設有海景位置,影相都靚啲~
3. 附前菜及生菜,免費不限量添加。
濟州燒肉食堂
地址:北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖
電話:22579121
營業時間:11:30-22:00
#香港食好西 #北角 #野生代言人#濟州燒肉食堂 #燒肉 #韓燒 #韓國料理 #韓烤 #香港 #香港美食