2020-11-24 441 浏览
自己本身都喜愛食燒烤,燒肉。朋友最近生日,想不到跟她到那裡吃飯慶祝,但上網看看,九龍灣那邊都開了很多新食肆,無意中看到這間位於德福廣場的燒肉店。那天是星期五,下班後去的。前一天致電去訂位,不然也要在外等位了。跟友人點了3樣一)海鮮薄餅入面主要由魷魚+蔥之類的整成,有獨特的醬油,食的時候要點一點醬。但本人覺得這個薄餅味道過於淡。(二)牛小排這個點了醬油味,牛小排很嫩口,很好吃,不過分量就較少。(三)五花腩五花腩也是不錯的,很香,肥瘦適中,燒耐點,會更香。總括而言,食物不錯,但燒肉分量會較少。
跟友人點了3樣:
(一)海鮮薄餅
(二)牛小排
這個點了醬油味,牛小排很嫩口,很好吃,不過分量就較少。
(三)五花腩
五花腩也是不錯的,很香,肥瘦適中,燒耐點,會更香。
總括而言,食物不錯,但燒肉分量會較少。
有時一個人享受烤肉🥩也是很浪漫😋。。。一個人霸住張枱。。。放滿一台食物真是爽😍今日又有機會啦。。。一個人一定要試吓唔同嘅食店。。。九龍灣德福二期呢間位於5樓food court來的韓國烤肉。。由於時間太早客人不多。。所以服務員招呼也很殷勤👍上菜亦都很快。。由於我唔食牛肉所以二話不說就叫了套餐A。。。好快烤肉沙律🥗泡菜和前菜很快就已經全部上枱。。。服務員還為我添加泡菜蛋🥚。。我原本想吃粟米芝士🌽🧀。。原來午市係要加$18先有得任食㗎。。。個套餐份量都很大所以我就沒有加錢了未到午餐時間。。。客人不多我可以慢慢地享用。。。差不多12:30。。客人就不斷進入。。。開始有點嘈。。。不過我都食得差唔多就走了整體我覺得服務不錯。。我最鍾意就係豬護心肉🐷。。比黑毛豬五花肉好食。。但是一個人吃一份餐還要吃兩條泡菜蛋實在撐不下去🙈。。所以沒有加錢吃芝士粟米🌽🧀是明智🤣🤣🤣🤣午市是沒有+1服務費的。。。👍

午市是沒有+1服務費的。。。👍
套餐A
  • 豬護心肉🐷
  • 梨汁雞肉🐔
2020-11-17 384 浏览
星期日去食,入座時講咗90分鐘用餐時間,咁就坐低叫嘢食,叫咗個黑毛豬拼盤同埋牛小排,侍應就咁拎兩份燒肉嚟,而冇講係啲咩就轉身走咗,其中一份根據佢嘅形狀,應該推斷係牛小排,而另一份見到啲肉比較鮮紅,所以問其中一個侍應係咩嚟,因為通常豬冇咁鮮紅色,A侍應以子彈嘅速度衝過黎解答,佢話呢一份係牛,咁我哋同佢講返,我哋應該叫黑毛豬拼盤,佢就即刻叫B侍應去換,但B侍應講返呢一份係豬,其實間野燒肉類別都唔多,都唔明身為員工點解可以解答錯🙄食緊嗰陣,啲侍應好似趕收工咁,我哋夾起啲肉嚟燒,隻碟都仲有啲菇喺度,我轉過身拎紙巾,啲侍應已經以子彈速度拎走左隻碟,仲要問都唔問,乜啲菇淨係裝飾架咩,唔預客人食架?個人蔘雞湯又係咁,明明有一碗嘅份量,又係問都唔問又想收埋走!d服務離晒譜!埋完單喺卡位起身嗰陣,個侍應又以子彈嘅速度沖埋嚟我哋一家三口唔中間收走啲杯,遲多幾秒等人行開先執都唔得?成餐飯60分鐘內食完,如果啲時間咁趕,就唔應該講90分鐘用餐時間啦!10分鐘咪數囉!做埋啲嘢完全勁趕客!食物質素又差,碟牛小排韌過條命!以後一定唔會再食呢間垃圾!啲嘢食又垃圾!啲服務更垃圾!
趁限聚令放寬到6人,約同事一齊去韓燒。安排座位亂都唔講,欠一套餐具,催4次先有反應。最嬲係,12:10落單,去到12:40都未有一個餐到,中間侍應喺咁同我哋對單,明明叫5個餐,唔知個侍應點解聽到6個餐,仲要催幾次,最終12:55先上齊5個餐。怱怱忙忙火速燒熟食,服務好唔掂。
趁限聚令放寬到6人,約同事一齊去韓燒。
2020-10-10 1560 浏览
新開韓國野緊係試試佢啦!炑八同一集團環境唔錯,每張枱都有抽煙器一坐低就先上配菜!沙律,藩茄仔,泡菜,海帶(任食)最可惜係無提供生菜包肉食叫左個2人套餐$458 包野飲2杯牛肉有3款,豬肉一款大八爪魚鬚一條,份量唔算多套餐包左個排骨薯仔湯廚師好重手,個湯好咸食左幾啖就放棄左了至愛芝士爐邊蛋(任食)豪快海鮮煎蔥餅$78味道一般,唔夠脆餐牌選擇種類較少!午市都有燒肉套餐,價錢都唔算平。相比起,本人鍾意食炑八多d,起碼有炸雞食
新開韓國野緊係試試佢啦!炑八同一集團

環境唔錯,每張枱都有抽煙器
一坐低就先上配菜!
沙律,藩茄仔,泡菜,海帶(任食)
最可惜係無提供生菜包肉食

叫左個2人套餐$458 包野飲2杯
牛肉有3款,豬肉一款
大八爪魚鬚一條,份量唔算多

套餐包左個排骨薯仔湯
廚師好重手,個湯好咸食左幾啖就放棄左了

至愛芝士爐邊蛋(任食)

豪快海鮮煎蔥餅$78
味道一般,唔夠脆

餐牌選擇種類較少!

午市都有燒肉套餐,價錢都唔算平。

相比起,本人鍾意食炑八多d,起碼有炸雞
2020-10-06 1055 浏览
九龍灣新開左個food court睇完戲又唔知食咩好即管去睇下有咩好食啦——————————————————可能新開要試新嘢關係超多人要等位但選擇都算幾多元化中 西 日 韓 台都有最後揀左最左手邊間韓國菜有舖位嘅 但都可以坐food court間舖有韓燒亦都有普通韓國菜可以食中島我都係食番最中意嘅湯類-大醬湯配料多又唔會過咸熱辣辣😋👨🏽‍🦱又食海鮮辣拉麵不過中島覺得麻麻地啲麵唔夠彈澎湃章魚都唔見有幾澎湃🤣另外再叫左和牛牛五花醃得啱啱好但以份量黎計有啲小貴下次可以試吓北角店見到菜式有啲唔同😋😋——————————————————⇕ 大醬湯配飯 $62⇕ 澎湃章魚海鮮拉麵 $72⇕ 豪快黑毛和牛牛五花 $105
九龍灣新開左個food court

澎湃章魚海鮮拉麵

⇕ 豪快黑毛和牛牛五花 $105
豪快和牛牛五花
2020-09-22 1565 浏览
🇭🇰濟州燒肉食堂·原來德福二期依家開左個foodcourt 因為前幾日落大雨費時出去食就終於試左佢 佢都幾多特別既餐廳揀🤤🤤而且個場都幾大 都好易搵位 隔離仲有namco食完野可以去個度行下消化下 超級童年回憶😂😂·牛 燒肉飯$68那個超驚喜 佢係所有野都做得幾出色 佢個牛肉燒得勁好味 超級juicy 而且D配菜好多 撈埋一齊食超開心🤤🤤佢個溫泉蛋又係超級流心 D蛋汁超正 食落勁幸福🥰·📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖Foodeli S1號舖·#rbyeat#rby韓國菜#rby九龍灣
🇭🇰濟州燒肉食堂
牛 燒肉飯$68

#rbyeat
#rby韓國菜
#rby九龍灣
2020-09-19 990 浏览
今日見到這家新餐廳,見到就想試試⋯結果中伏 首先,該處冷氣好凍,所以要求轉位。明明有其他空位,不過佢話可能有其他客人就拒絕⋯難度我不是客人⋯?那我到底是什麼呢?再三要求下,佢終於肯轉位。坐下後,餐具同廁紙有好多污漬...算...我地唔用 我地叫左 B餐同 C餐烤肉,其中 C 餐有牛舌。D野食黎到後,見唔到有牛舌,於是我地輕輕問店員。佢竟然指著牛小排為牛舌 大哥,我一生人唔係第一次食牛舌,你竟然指肉為舌?於是我地搵另外一位店員再問,起初佢樣子充滿疑惑,最後看左碟肉成分鐘後。終於換左比我地。好在本人曾經食過牛舌,略懂一二。如果唔係,食左咩都唔知 食下食下,D野食味道算正常。不過,明明每一個人都有白飯,我地唔提店員佢唔會講。我搵左 3 個店員,問 3 次終於俾我 埋單大概 200 幾⋯哎,當自己幫助一下疫情下的餐廳,都明白經驗困難。但最後⋯肚子痛 本來唔想寫食評,不過我覺得我要將我嘅經歷誠實告訴大家。大家考慮這家餐廳時請三思⋯不過如果大家覺得做善事OK,可以考慮一下
今日見到這家新餐廳,見到就想試試⋯結果中伏

坐下後,餐具同廁紙有好多污漬...算...我地唔用

2020-09-16
2020-09-12 1221 浏览
九龍灣德福的確在假日的時候都係人來人往,有餐廳既地方更是排大長龍,今日最為人多既係Jeju Bulgogi 濟州燒肉食堂。我就係甘,愈人多,愈想去,因為可以一試便知龍與鳳,睇下好唔好食!一間新餐廳,以燒似為主的餐廳,先點(伊比利亞豬梅花肉套餐) ,我兩個人食,上菜時都嘩嘩聲,的確份量不少...肉紋靘.......品嚐主菜前試試薯仔排骨湯,韓式湯內排骨已經被燉煮到用筷子輕輕一撥就可食,濃呼腔就極之喜愛,如果喜愛淡味的你你你就要加少許水來中和吧。主題來了,伊比利亞豬梅花肉,所以肉質較鬆化,肉味也較濃。黑毛豬的脂肪分佈如大理石紋、油潤甘香,肉嫩多汁。 再試黑毛豬五花肉(醬油) ,口感味道香。 不得不提牛小排(醬油及鹽燒),抵讚係肉質非常鮮,燒烤味道也相當不錯。大八爪魚鬚肉較實、鮮味較輕,勝在好咬口和牛胸腹肉口感帶有嚼勁,燒烤時油花溶透肉片,入口香同時感受本來有的油脂香氣喜歡推介好野既我,絕對重點推介味道非常入味,超級無敵好吃的這一餐~
九龍灣德福的確在假日的時候都係人來人往,

上菜時都嘩嘩聲,的確份量不少...肉紋靘.......

再試黑毛豬五花肉(醬油) ,口感味道香。
大八爪魚鬚肉較實、鮮味較輕,勝在好咬口
2020-09-11 827 浏览
襯二人限聚令既最後一日,應該周圍食飯都未多人,所以同個朋友去九龍灣行下街搵下野食,行下行下德福,見到有新開既foodeli就入去望下有咩啱食😋見到有間濟州食堂,周圍d燒肉都係主打食牛,呢間竟然主打食豬,咁就不如一試😎揀左個燒烤套餐😋伊比利亞豬梅花肉套餐❤️伊比利亞黑毛豬梅肉❤️食堂黑毛豬五花肉❤️和牛胸腹肉❤️食堂牛小排(醬油/鹽燒)❤️大八爪魚鬚❤️薯仔排骨湯❤️2罐韓式飲品呢個餐看似好多嘢食,除咗呢啲主食,當然亦都有韓式套餐一般有嘅前菜,有邊爐泡菜蛋同埋粟米芝士,另外亦都有個比較特別嘅梅子蕃茄,梅子味都夠濃烈蕃茄都甜甜地👍🏻細細粒但幾厚肉第一個主菜我燒左個黑毛豬梅肉先,該肉質都比較林,都幾好味,個外表有點似牛,之後試埋個五花肉,平時我都唔多鍾意食五花肉,因為我覺得好油好肥膩,但我朋友叫我試試,於是我加埋少少生菜一齊食,咦💡有驚喜喎,食落去入口即溶好軟熟,唔需要點任何調味料已經覺得好入味👍🏻和牛當然唔駛講啦,個豬都咁正,牛又點會正啦!高上既品質,入口即溶👍🏻超值🥰 大八爪魚夠厚肉,燒完又唔乾,仲好濃八爪魚既鮮味,好新鮮,唔似平價貨👍🏻如果呢個套餐送埋個雪糕做甜品就一流😋
揀左個燒烤套餐
😋伊比利亞豬梅花肉套餐
❤️伊比利亞黑毛豬梅肉
❤️食堂黑毛豬五花肉
❤️和牛胸腹肉
❤️食堂牛小排(醬油/鹽燒)
❤️大八爪魚鬚
❤️薯仔排骨湯
❤️2罐韓式飲品

如果呢個套餐送埋個雪糕做甜品就一流😋
首先講下個火鍋盤 一邊有滿滿嘅粟米芝士🌽 對面就有韓式泡菜加蛋漿🍳 兩種醬汁正食都好好味 一個拉絲打卡一流 另一個酸甜開胃解膩 一路燒嘢食一路可以點 加埋唔同款式嘅前菜 都係可以無限追加 我哋試咗佢哋嘅特色單點食品~🍲 人蔘雞湯 配飯 ($98) 雞湯材料豐富 雞裏面有糯米同埋栗子 人參味重 芳香可口 用嚟送飯好開胃🥓 鹽燒黑毛豬五花肉($98) 肥瘦均勻 燒起來香氣撲鼻 🥩 壺漬牛肋骨($195) 醃料好入味 牛肋骨香口🦐 大蝦($88) 大大隻 好新鮮🍹 飲品 我哋試咗韓式青檸同柚子蜜汽水 清新爽甜 用嚟送燒嘢食一流this kbbq hot plate is filled with korean corn cheese 🌽 on one side and kimchi with egg 🍳 on the other. the plate keeps it warm throughout the meal, so you can dip your bbq meat into all that melty goodness, these side dips and banc
我哋試咗佢哋嘅特色單點食品~
🥓 鹽燒黑毛豬五花肉($98) 肥瘦均勻 燒起來香氣撲鼻
🥩 壺漬牛肋骨($195) 醃料好入味 牛肋骨香口
🦐 大蝦($88) 大大隻 好新鮮

this kbbq hot plate is filled with korean corn cheese 🌽 on one side and kimchi with egg 🍳 on the other. the plate keeps it warm throughout the meal, so you can dip your bbq meat into all that melty goodness, these side dips and banchans are bottomless~ so eat to your heart's content!
we tried out their a la carte items
🍲 Ginseng Chicken Soup ($98) strongly herbal, the sticky rice and chestnut stuffing in the chicken was filling, one of the best soups I've had in a while!
🥓 Sliced Pork Belly ($98) definitely a guilty pleasure~
🥩 Prime Spare Ribs ($195) generously seasoned, lovely marbling on the meat
🦐 Prawns ($88) large and fresh, love the charred taste the grill gives it
大蝦
食堂黑毛豬五花肉
人參雞湯
大蝦
食堂黑毛豬五花肉
人參雞湯
  • 壺漬牛肋骨
2020-09-07 716 浏览
第一次去foodeli,發現有得食韓燒,見唔算多人等一陣就有位,坐低未搵食乜已經有職員放蛋漿同上沙律&前菜(泡菜同海帶可以再添),我地揀左伊比利亞豬梅花肉套餐 ⭐伊比利亞豬梅花肉 ⭐食堂黑毛豬五花肉(醬油) ⭐食堂牛小排(醬油及鹽燒) ⭐和牛胸腹肉⭐大八爪魚鬚 ⭐薯仔排骨湯⭐自選飲品2罐可惜無和牛胸腹肉轉左黑毛和牛牛五花。落完order就食住前菜先,我地無留意menu但食得出蕃茄有梅子味,海帶酸酸辣辣幾好,泡菜就唔駛多講啦,大蔥沙律初時以為係普通芝麻醬沙律,點知食落少少辣好特別👍🏻肉未送到先黎排骨薯仔湯,一睇已經知好足料,兩個人每人可以有碗半份量,排骨紋炆到好軟林入味,個湯有埋少少溶化嘅薯仔味道有啲似羅宋湯,薯仔湯未飲晒主菜已經送到,因為啲肉放埋一碟,如果有名牌知邊種打邊種就更好😉首先試黑毛豬五花肉,燒到剛剛好再一開三咁食,肉質好嫩加少少肥肉同皮邊好彈牙,完全唔駛再調味😋豬梅花肉亦好鮮嫩豬味亦好濃,但不得不讚牛小排,我地燒到中間仲有少少粉紅色,放入口鮮嫩到不得了,牛味頂呱呱,令到黑毛和牛牛五花有啲失色😂和牛牛味一樣咁濃,只係無想像中以為會入口即溶嘅感覺,至於大八爪魚
⭐伊比利亞豬梅花肉
⭐食堂黑毛豬五花肉(醬油)
⭐食堂牛小排(醬油及鹽燒)
⭐和牛胸腹肉
⭐大八爪魚鬚
⭐薯仔排骨湯
⭐自選飲品2罐

可惜無和牛胸腹肉轉左黑毛和牛牛五花。

首先試黑毛豬五花肉,燒到剛剛好再一開三咁食,肉質好嫩加少少肥肉同皮邊好彈牙,完全唔駛再調味😋豬梅花肉亦好鮮嫩豬味亦好濃,但不得不讚牛小排,我地燒到中間仲有少少粉紅色,放入口鮮嫩到不得了,牛味頂呱呱,令到黑毛和牛牛五花有啲失色😂和牛牛味一樣咁濃,只係無想像中以為會入口即溶嘅感覺,至於大八爪魚鬚又係一絕,燒到咁上下我地剪開一粒粒,粒粒都好彈牙,無好似食橡筋咁,如果可以多一條就好喇🤤 飲品就普通韓國罐裝飲品啦!

我地呢餐只添左一次泡菜蛋已經好飽🙊食完我地個身都唔見有燒烤味,抽氣系統不俗👍🏻
Menu
Menu
小食(請參考menu)
大蔥沙律
排骨薯仔湯
黑毛和牛牛五花同大八爪魚鬚
黑毛豬梅肉、黑毛豬五花肉同牛小排
2020-09-05
小食(請參考menu)
大蔥沙律
排骨薯仔湯
黑毛和牛牛五花同大八爪魚鬚
黑毛豬梅肉、黑毛豬五花肉同牛小排
2020-09-05 626 浏览
收工後到德福廣場Foodeli內新開燒肉店試試,我們二人7:15左右到達,不用排隊即入座,職員一來便介紹最貴的套餐$5xx內有牛肉我們唔岩食,濟洲最出名的是吃燒豬肉啊!想散叫,問職員一份的份量是多少?一人份量嗎?他說就是一碟囉,先叫我們叫左看看便知一碟份量有幾多😭,看來餐廳需要好好提職員質素。最後我們點了金寧豬肉和泡菜豬肉各一份,上菜還等了15分鐘左右,好奇怪生肉都要用咁長時間準備,金寧豬上檯後很失望,原來是什肉拼盤,有牛、雞、蝦,但豬肉只得4片,餐牌應該寫清楚,例名是什麼內容,一心諗住吃燒豬肉,變左港式BBQ,而泡菜豬肉反而上菜快,燒肉味道偏咸,要不停飲水。本想點章魚拉麵,問職員是什麼麵條做,原來是用辛辣麵,因韓文寫住국수, 應該是用韓式麵條,而不是即食麵,所以我們沒有點(失望)。疫情其間,政府放寬晚市時間至九時限二人,隔離檯三人晚餐,中間只有一膠板隔開,作用不大,但總好過冇得出街食飯。職員8:30 last order並主動要求先埋單,試業期間,餐廳提供8折優惠,以這種質素在此區,尚算合理,但各方面仍有許多改變空間。
2020-09-02