2010-06-29 15 浏览
6月份我來了澳門茶餐廳4次, 盡量叫唔同小菜, 睇下味道會唔會差太遠.果然, 始祖樂道地舖仍然係最多客, 食物質數係最good.唔介意排多一陣隊, 坐位迫少少~今次約了朋友去地庫一間, 來過幾次, 明知冇咁好味,但因為主要目的係傾計見面, 梳化位係好坐d.等到肚都扁, 隨便叫兩個小菜食住先是日晚餐:- (已變成宵夜) 秘制醬汁啫啫蝦球豆腐煲好想大叫)) 不知所謂可能我食唔慣, 整個送唔夾味.蒜子多過蝦球同豆腐, 咁不如叫蒜子煲啦~(出奇地個名冇蒜字喎~~)成個送我食了一件豆腐同兩粒蝦, 個蝦俾d醬遮晒個味.豆腐就同平時豆腐煲無異. 蒜香牛油燒釀雞翼賣相幾靚, 第一口好香.之後非常之咸...雞翼釀了豬肉~再食第2件就咸到食唔落. 咸檸七 x 2要讚一讚, 夠晒咸!!飲晒成杯~成個食評係杯咸檸七拎晒分下次都係食番d正常d既.....(今次好唔正常咩?)
果然, 始祖樂道地舖仍然係最多客, 食物質數係最good.
唔介意排多一陣隊, 坐位迫少少~

今次約了朋友去地庫一間, 來過幾次, 明知冇咁好味,
但因為主要目的係傾計見面, 梳化位係好坐d.

等到肚都扁, 隨便叫兩個小菜食住先

是日晚餐:- (已變成宵夜)
秘制醬汁啫啫蝦球豆腐煲
好想大叫)) 不知所謂
可能我食唔慣, 整個送唔夾味.
蒜子多過蝦球同豆腐, 咁不如叫蒜子煲啦~
(出奇地個名冇蒜字喎~~)
成個送我食了一件豆腐同兩粒蝦, 個蝦俾d醬遮晒個味.
豆腐就同平時豆腐煲無異.

蒜香牛油燒釀雞翼
賣相幾靚, 第一口好香.
之後非常之咸...
雞翼釀了豬肉~再食第2件就咸到食唔落.

咸檸七 x 2
要讚一讚, 夠晒咸!!
飲晒成杯~

成個食評係杯咸檸七拎晒分

下次都係食番d正常d既.....
(今次好唔正常咩?)
2010-06-22
$80 (宵夜)
2010-01-05 30 浏览
今晚約了一個同我都好冇所謂的好朋友短聚.冇所謂都係有所謂的~成個尖沙咀都係人,搵一間可以慢慢傾計食飯都唔容易.最後我提議澳門茶餐廳,食過咁多次都冇出事, 信心保證嘛!本來我地去地面果間的, 點知帶位哥哥話對面地庫開了間新,冇咁多人喎~於是哥哥就帶住我地兩個過埋馬路落埋去餐廳喇.我朋友話呢個哥哥帶位帶到去對面,咁本身果間店邊個看住呀??咦...又係喎是日晚餐:- 炸蝦多士>> 味道都ok,好脆, d蝦好多, 不過就冇漲bokbok感覺喇.$45得4件係咪貴0左少少呢? 啫啫生菜煲>> 侍應推介不妨一試! 焗葡國雞飯>> d飯硬0左d, 一個人食就太飽喇.葡汁好似焗豬扒飯味咁, 我想食既係黃色葡汁呀! 凍檸茶x 2>> 好好飲, 冇得彈.我地兩個人要求坐4人卡位侍應都樂意幫手搬位, 態度不俗!我會繼續幫襯♪

最後我提議澳門茶餐廳,食過咁多次都冇出事, 信心保證嘛!

是日晚餐:-
啫啫生菜煲>> 侍應推介不妨一試!
凍檸茶x 2>> 好好飲, 冇得彈.

2009-12-30
庆祝纪念
纪念日
2010-01-01 17 浏览
31-12-09 全年最後的晚餐 最後的一天了,跟一大班朋友到尖沙咀倒數,但係E邊多人多到x咁, 到到都爆,無地方食野T^T 因為有煙花睇, 之後就到左澳門茶餐廳,但好景不常因為假日問題, 價錢也加了, 跟餐的飲品也沒有, 人多了, 服務生雞水鴨腳, 呼天天應特色是有的. 我看見我朋友D雞扒包好香..好大件..又多汁..佢地都話好好味我叫了咖哩海鮮焗飯$58, 還要加一 價錢相當貴呢咖哩海鮮焗飯 遠遠我都聞到我碟焗飯的香味 焗得岩岩好 好濃郁的咖哩味汁都多 但係份量我覺得太少埋單$60幾蚊 其他乜都無 不是有點離譜嗎??
31-12-09 全年最後的晚餐

為有煙花睇, 之後就到左澳門茶餐廳,但好景不常

我叫了咖哩海鮮焗飯$58, 還要加一 價錢相當貴呢

汁都多
但係份量我覺得太少

埋單$60幾蚊 其他乜都無 不是有點離譜嗎??
2009-09-24 22 浏览
這裡的原址本來是自己一向甚喜愛造訪的"澳門坊",但想不到生意做了年多後便捱不住了。對她的小菜及燒味素來甚有好感,就這樣無聲無息結束,實感到十分的可惜呢.....取而代之的仍是在樂道內開到成行成市的"澳門茶餐廳"。實際上從前的澳門坊也是屬於四姨太旗下的,現在來一個推倒重來,由小菜館轉營變為普通茶記,也是另一款的經營手法吧....裝修仍是沿用前身澳門坊的,最大分別只是由從前大部份的大圓飯枱轉為卡座而已。餐牌內的選擇亦跟身處同街對面的同系茶記一模一樣,沒有真正大的分別....來的時候已是差不多tea-time的開始,但小弟還沒有吃過正餐,所以決定將下午茶當作午飯吃,來一份葡式燒乳豬飯套餐,實行"食盡佢"....乳豬雖不是即燒的,但芝蔴皮仍是脆口非常,下層的肉還帶着些鹹香,有着很重的五香粉的味道,只是皮與肉中間的脂肪委實是多了點,連小弟這個一向不大怕"肥騰騰"東西的也覺有點過份;所謂的葡式炒飯只是下了煙肉粒的茄汁炒飯,勝在炒得夠乾身且見鑊氣,飯粒並沒有黐成一團,炒功是不俗的。若然煙肉粒可以下多一點就更香更妙了.....太座一向極愛吃西多(最不健康的食物,她就最喜吃了),這兒的西多已預先切成粒粒
.....
....
.....
太座一向極愛吃西多(最不健康的食物,她就最喜吃了
),這兒的西多已預先切成粒粒,一口一件的擺入口中,實最合懶人心意
。最近很少吃到西多裡頭是夾有花生醬的,而且用的是混有粗粒花生的就更是少有,想不到竟在此處給太座遇上了
她自然是吃至停不了口了
雞肶亦是預先拆肉起骨,啖啖肉吃得極過癮。雪藏雞肉可以預期是較嚡身之餘而又嗦然無味的,幸好舖面的蜜汁味很濃,尚可勉強雞肉之先天不足....
喝一口竟帶些鹹味的凍檸水過後,一頓豐富的下午茶餐,就此打住了
......

2009-08-17 11 浏览
剛由以前的酒家轉成茶餐廰, 可能生意不佳, 希望有一個午飯時間幫補一下吧! 但令到同一條街有三間澳門茶餐廰, 我想生意一定會攤薄了.味道叫了一個滑蛋叉燒蝦仁飯的午餐. 有一個菜乾豬骨湯的例湯送. 例湯明顯有味精, 但尚算有菜乾香味.滑蛋叉燒蝦仁, 蝦仁只有兩小雙, 滑蛋頗油, 叉燒幾肥. 最重要是很多飯, 但餸卻很少, 根本就不夠送飯. 涷鴛鴦少甜幾好飲, 不太甜.環境茶餐廰來說算舒服, 卡位很濶.服務伙記都算殷勤, 有求必應.衛生OK, 枱櫈乾淨.抵食四十元一個午餐, 比多少少蛋人食都不為過, 太吝嗇了.其實澳門茶餐廰的午餐牌很悶, 成日都差唔多, 真係蝦人午市無得郁!

叫了一個滑蛋叉燒蝦仁飯的午餐. 有一個菜乾豬骨湯的例湯送.

例湯明顯有味精, 但尚算有菜乾香味.

涷鴛鴦少甜幾好飲, 不太甜.

茶餐廰來說算舒服, 卡位很濶.

伙記都算殷勤, 有求必應.

OK, 枱櫈乾淨.

四十元一個午餐, 比多少少蛋人食都不為過, 太吝嗇了.

2009-08-17
2009-07-26 24 浏览
昨日偶然路過澳門茶餐廳, 見到這間分店有乳豬餐特價, 在老爸的提議下, 入了去試試. 原來這間分店是新開了不久, 與其餘三間在樂道的店子同一集團! 在門口有馬賽克的裝飾, 給予人很葡萄牙式的感覺; 可是, 入到茶餐廳後, 周圍卻放置了很多中式瓷器擺設, 總之就一點也不像茶餐廳! 我們三個人被領到卡位坐, 位子很寬闊, 坐得很舒服....又一次不像一般的茶餐廳!我們點了乳豬炒飯餐配咖啡, 燒皇子BB鴿, 燒沙丁魚; 本來點了蟹粥, 但侍應居然說沒有供應! 只好轉點豬扒豬仔飽. 最先來的居然是咖啡! 咖啡味道不太濃, 奶味重 (送來時已經預先加了奶), 算是ok. 乳豬炒飯看起來很西式, 同時附有用生菜做的蔬菜包, 裝有番茄和青瓜. 乳豬的皮很脆, 不算肥, 每一塊也附有不少乳豬肉, 味道也不俗, 又不太油膩; 炒飯是用了茄汁來一起炒, 所以看起來紅紅橙橙的, 味道也帶有番茄酸味, 不太酸但卻又可以中和了乳豬的油膩感, 十分相配! 同時, 蔬菜包的青瓜也是醃過的, 味道有點酸, 也與乳豬很相配!燒皇子BB鴿上碟時配了薯角, 說明是BB鴒, 所以體積並不大. 乳鴒大概是炸的又非真正用火燒好,

燒皇子BB鴿上碟時配了薯角, 說明是BB鴒, 所以體積並不大. 乳鴒大概是炸的又非真正用火燒好, 所以有點油多! 乳鴒皮算香脆, 味道ok, 不用點淮鹽也可以, 骨頭也真的比較軟, 部分骨頭可以咬碎吃掉, 果然是真正的BB鴒! 薯角只是陪襯, 也只是一般水準而已.

燒沙丁魚表面鋪滿了蒜茸, 一碟有三大條, 像乳豬炒飯一樣, 也配有用生菜, 番茄和青瓜做的蔬菜包. 沙丁魚的味道被濃烈的蒜頭味蓋過, 所以吃不出原來的魚味, 與在澳門沙利文吃到的燒沙丁魚有一段距離, 油分也很重. 如果沙丁魚不用蒜茸的話, 應該會比較好吃!

豬扒豬仔飽上枱時已經切開了兩份, 大大塊的豬扒, 連豬仔飽也包不住! 豬仔飽十分香脆, 就算放久了依然很脆! 豬扒也真的很大塊, 而且比較厚, 豬肉不乾但調味不夠, 所以味道較淡, 但正因如此, 才吃得出它不是用雪藏豬扒做的! 以這個質量來說, 也真的不錯!

侍應們也算快手有禮; 三個人吃得肚滿腸肥, 也不過每人六十大元而已 (因為不用加一!)! 唯一最像茶餐廳的地方, 就是要親自到收銀處付款, 而且只收現金! 以這個價錢吃到這個質素的食物, 實屬抵吃! 下次會再來試試蟹粥和其他分店!
豬扒豬仔飽
皇子BB鴿
燒沙丁魚
乳豬炒飯
2009-07-25
豬扒豬仔飽
乳豬炒飯
2009-07-23 17 浏览
同同事lunch喇又,黎左呢間新開既,相信都係樂道果間既分店因為要行落地庫,1望就係環境先雖然好新,但係係我未見過既茶餐廳擺設同裝修,幾新鮮同1般既好唔同嗌左牛肋骨set lunch要忌廉湯牛肋骨個味道好好, 而且燒得岩岩好, 但希望有易入口d既整法喇因為原排上,就咁切呢有d肉又要食唔到,放入口又咬唔甩,o徙野呀另外個湯就不過不失喇, 幾香幾好飲
因為要行落地庫,1望就係環境先
雖然好新,但係係我未見過既茶餐廳擺設同裝修,幾新鮮
同1般既好唔同
嗌左牛肋骨set lunch要忌廉湯
另外個湯就不過不失喇, 幾香幾好飲
2009-07-13