2018-09-27 407 浏览
喺尖沙咀真係好鬼死多澳門茶餐廳,今日又出咗去再嚟食另一間[ 澳門茶餐廳 ],今次呢間係落地牢的,門囗可為光猛清楚見到一落樓梯便見到一個甜品櫃及一個海鮮櫃,原來這一間是主打小菜為主餐廳內裏的編排寬闊及乾淨,地板及牆身也採用一些葡式佈展除一些二&三人套餐以外,還有一些小菜我便選擇了一個「雲吞雞」小菜配以白飯例湯《白飯及例湯是另外加錢的》這個雞煮得很入味,但不會感覺很鹹及嚡口的感覺,仍能保持雞的肉味而另外的雲吞也很有口感,也能清晰見到內裹的蝦人但這個例湯就差一點點了,感覺到是採用味精製作雖說是地牢,但不擔心電話收不到,這餐廳更提供免費Wi-Fi上網,看餐牌這裏除小菜以外,還有燒味供應
餐廳內裏的編排寬闊及乾淨,地板及牆身也採用一些葡式佈展
除一些二&三人套餐以外,還有一些小菜
雲吞雞煲
而另外的雲吞也很有口感,也能清晰見到內裹的蝦人

但這個例湯就差一點點了,感覺到是採用味精製作

2018-07-20 418 浏览
今天下午喺尖沙咀行街街,到咗下午茶嘅時間諗起澳門嘅美食,走左入澳門茶餐廳。樂道的澳門茶餐廳有三間,我入咗去有地庫嗰一間。裝修有像澳門的特色,彩色瓷磚、玻璃鏡面、座位寬闊。咖喱薯仔麵今日想食素,所以叫咗一個素麵,有最愛吃嘅咖喱汁,又香又甜有小小辣、伴薯仔係絕配。麵質彈牙、是鹼水麵,很合拍的配搭。餐飲叫咗杯鹹柑桔雪碧,夏天飲呢個冰凍飲品,清涼消暑又解渴。

咖喱薯仔麵

餐飲叫咗杯鹹柑桔雪碧,夏天飲呢個冰凍飲品,清涼消暑又解渴。
2018-06-30 291 浏览
今日去完朋友度整甲,咁岩朋友食飯時間同佢係附近食返個lunch,朋友趕時間所以隨便揀左間最近既食。正值午餐時段,都幾多人用緊餐,我地好快搵左位就點餐。午飯時間餐牌選擇唔算多,一眼睇晒十零款,價錢係而家尼講算係正常。值得一讚點餐的姐姐,因為我地倉猝地叫餐,佢問我地飲咩時,都係隨便叫,無留意到點叫會抵d,我話要湯,朋友要杯凍檸茶。佢就好好咁提醒我地話椒鹽豬扒個餐本身跟湯,我地杯凍檸茶跟個炒飯會加少d錢。雖然係小事,但好欣賞佢咁有心幫我地計埋😺我叫左個*太極鴛鴦炒飯*好快趣就到,望落幾靚仔,食落都唔差。佢個茨汁唔會太結,白汁個邊有蝦仁、翠玉瓜同蘑菇,而茄汁個邊就有蕃茄、洋蔥同雞肉。平時唔多食洋蔥既我,都有食到d洋蔥,好爽甜😛另外欣賞炒飯底炒得幾香,粒粒分明。朋友個*椒鹽豬扒飯*因製作需時就大約等左10分鐘左右,我地都覺得幾好食。佢唔係平時咁炸到透晒,只係走一走油無咁熱氣。而且調味唔錯,好香好惹味,感覺幾有鑊氣。豬扒份量都唔少,呢張相經已食左幾件。食晒d豬扒其實都飽飽。早知兩個飯都幾多份量,其實我地兩個女仔叫一個餐都足夠lu。其實第一次食呢間,兩款食物都覺得質素同份量都唔錯,而且個姐姐好貼心為

太極鴛鴦炒飯

椒鹽豬扒飯

豬扒份量都唔少,呢張相經已食左幾件。

其實第一次食呢間,兩款食物都覺得質素同份量都唔錯,而且個姐姐好貼心為客。有機會再食~
2018-06-29
午餐
太極鴛鴦炒飯
椒鹽豬扒飯
中午剪完頭髮非常肚餓,拿拿聲搵野食。見到澳門茶餐廳就腳就入去食。雖則係茶記,你唔會有大期望,但未至於差到咁......叫左個葡汁焗雞飯, 侍應捧上咗一碟偏橙色既食物,一碟乾爭爭嘅飯,醬汁偏稀。第一啖食落已經知道出事 ,雞肉鞋颯颯, 薯仔淋到變粉咁濟!一dd椰汁味都無!成盤野得一個字『 鹹』!好很『鹹』呢盤咁嘅嘢仲要88蚊!一啲都唔值!又唔包嘢飲!!真係遊客先會幫襯,我屋企個姐姐仲煮得好食過佢十倍!寧願俾多幾十行去後面街食好d!!
中午剪完頭髮非常肚餓,拿拿聲搵野食。
見到澳門茶餐廳就腳就入去食。
雖則係茶記,你唔會有大期望,但未至於差到咁......

成盤野得一個字『 鹹』!好很『鹹』

焗葡汁雞飯
2018-03-22 299 浏览
尖沙咀樂道一帶,有不少食肆,細心留意會發現有幾間澳門茶餐廳,據傳是四姨太開的。今日中午經過,便入去試一試。餐廳午餐選擇有十多款,價錢五十多至七十多元。咖啡魚柳飯-咖哩味濃,但不算辣,口味有點像巴基斯坦咖哩,而魚柳被炸過,雖然浸在咖哩中,但入口依然香脆。沙拉骨飯-味道酸酸的,十分開胃,豬扒份量多,肉多骨少。

沙拉骨飯-味道酸酸的,十分開胃,豬扒份量多,肉多骨少。
2018-01-16 350 浏览
尖沙咀有大大小小、形形式式的食肆,要找一間較出色的經濟實惠茶餐廳,澳門茶餐廳是個不錯的選擇。午市的套餐種類多,價錢由五十一至七十幾元 。XO醬鴛鴦牛肉炒河-牛肉炒得嫩滑,豐肉味;河粉色澤鮮明,乾身而不油膩,不會炒得一舊舊。

2017-10-10 546 浏览
今日要落嚟尖沙咀做嘢。午飯時間去咗澳門茶餐廳食啦!知道地方大實有位,果然,O等候!睇餐牌款式多選擇。點咗個小菜土魷蒸肉餅,份量足,好味。係尖沙咀區算係一間有誠意嘅餐廳。抵讚!
2017-10-09
2017-10-04 457 浏览
上次食澳門茶餐廳都好似係咸豐年前今日唔知什麼風吹左自己來今日尖沙咀出奇地少人 去到茶餐廳都係雖然係咁佢地服務都好殷勤唔多人都當我地上賓咁算唔錯由於之前食太多野原故今餐就食少d但又多款d 又健康些少仲有價錢都便宜少少一個牛肉通同牛肉米粉好鬼正因為個湯底好濃郁成碗飲晒都唔會口乾仲有炒蛋同太陽蛋什麼花款都要試下水準之上唔怪得知都可以立足咁多年都唔係講笑最後就係坐得舒服同完全冇黑我地面都坐左2個鐘但冇再叫其他野下次再來!
上次食澳門茶餐廳都好似係咸豐年前
都坐左2個鐘但冇再叫其他野
下次再來!

2017-09-27
2017-03-02 910 浏览
Was tAken to the underground Macau 🇲🇴 tea restaurant because my god sister told me we can sit freely here average breakfast set is 35$No service charge normally Except Chinese New Year ?like the above one Curry beef stew Accompanied with yat ding noodles 🍝 35$And a fresh brewed hot coffee she had a silver needle noodles Cantonese ancient macaroni She had while she was young In Hk She cherished the memories that she had this needle noodles every time here her needle noodles set also included the
Was tAken to the underground
average breakfast set is 35$
No service charge normally
Except Chinese New Year
?
like the above one

Curry beef stew

35$
And a fresh brewed hot coffee
Cantonese ancient macaroni
She had while she was young
In Hk
her needle noodles set also included the above
Luncheon pork eggs 🍳.....
35$🍳🐷🥗💪
today
I appreciate the tissues for guests to take as you like
Free!
2017-03-02
$35 (早餐)
  • Silver  needle  noodles  in  soup
  • Beef  stew  curry  yat  ding  noodles  breakfast
2017-02-09 501 浏览
Today Have to eat breakfast together So we're here again luckily today they have normal breakfast menu Silver needles noodles 🍝 Fresh brewed hot coffee No sudden abnormal 10%. surcharge I am grateful this morning I have a curry beef noodles mixed set Which is totally worthy and good 😊 friend has a Macau milk tea Looking 👌🏻
2017-02-09
$35 (早餐)
  • Curry  beef  yat  ding  noodles  breakfast
2017-02-02 439 浏览
a great disappointment during the 6th dayO Chinese New Year Friends go for to Lok rdFor breakfast They choose Macau 🇲🇴 I think it's should be ok Only a few sets The above menu has not included Any teaBut called Breakfast???????a friend has a breakfast setWhich a coffee is included Ask her how much 38+10%I am really surprised at this service charge They only charge 10%These days I try to find something to eatSeeing the menu Wan tun noodles 39$4 wan tunsWith a great portion of meats Not looking go
O Chinese New Year
Friends go for to Lok rd
For breakfast
They choose Macau 🇲🇴
I think it's should be ok

Only a few sets
Any tea
But called
Breakfast???????
Totally  not  fresh  tomatoes  soup  🍜  noodles
a friend has a breakfast set

But not good as the price for

Adding ten
39+4=43
2017-02-02
$70 (早餐)
2016-12-14 577 浏览
澳門茶餐廳當時葡撻風摩一時,當時我認為係一陣風既較應,但能夠keep到而家真係好難得~已經好耐冇食過~有十年左右~但今次食番真係好有新鮮感番茄牛腩湯通粉真係好正~牛腩彈牙,湯底濃郁,材料多,有薯仔及番茄等~絕對唔係羅宋湯十通粉咁簡單~因為D牛腩真係好彈牙同入味~但同行友人話雲吞麻麻~下次食宵夜大家識揀啦~ps:一點前好去喇,宵夜來講算收得比較早。
2016-12-09
$40 (宵夜)
  • 茄腩湯通
2016-11-27 383 浏览
同朋友行完街去地庫食下午茶,呢間比起上面嗰間無咁旺,比較寧靜,好適合行完街坐低吹水,啲服務態度又好,我地坐低食左個豬扒包,兩杯凍檸檬茶,咁就坐左2幾中,侍應都唔會趕我地走
2016-11-25
2016-11-21 262 浏览
假日尖沙咀勁多人。我哋一行3人連BB車想揾地方食嘢真係好難!行到樂道見到澳門茶餐廳想去試吓又係多人到爆!有個姐姐行埋嚟叫我哋去分店,原來有間係對面落地庫咪去囉!落到去一見地方好大又光猛,waitress安排我哋坐大卡位仲可以放BB車食物我哋點咗澳門炒飯,咖喱牛腩,炒什菜and飲品,真啲好OK.有機會下次再去試其他嘢
2016-11-20
  • 咖喱牛腩
2016-11-19 247 浏览
今天去了澳门茶餐厅吃下午茶,我一直以为只有地面那一家,原来对面还有一间地库,下去以后,收银姐姐问我几位,她的笑容很亲切,很有礼貌,进去以后原来里面很大,很光亮,坐下来以后,问了一下服务员有没有下午茶,他还介绍了我吃沙甸鱼意粉,真的非常好吃,那个服务员人很好,态度也很好,不过那些葡挞就不太好吃,没有味道。
,没有味道。
2016-11-19