2011-03-13 34 浏览
二月二十日 (星期日)跑完渣馬,吃過英式早餐,看過戲不覺太餓,午餐最好吃點輕量的,就選了澳牛已去了不下三十次,還是情有獨鐘的人龍又排過了隔離的食店不過Turnover仍然是那麼快今天的炒蛋極香滑,反而多士就淋了幸好最後的凍檸茶沒令我們失望!很快很快吃完,回家來一個大覺訓聽到有位內地遊客在問外問不日會否較少人伙計不加思索便答:日日如是,這間店應該上市的
二月二十日 (星期日)

跑完渣馬,吃過英式早餐,看過戲
不覺太餓,午餐最好吃點輕量的,就選了澳牛
已去了不下三十次,還是情有獨鐘的
人龍又排過了隔離的食店
不過Turnover仍然是那麼快
今天的炒蛋極香滑,反而多士就淋了
幸好最後的凍檸茶沒令我們失望!
很快很快吃完,回家來一個大覺訓

聽到有位內地遊客在問外問不日會否較少人
伙計不加思索便答:日日如是,這間店應該上市的
2011-02-20
2011-03-13 16 浏览
聽聞澳牛的服務勁差, 幾乎沒服務可言但還是決定來試試這裡的食物看見Openrice有超過1000個的笑臉可想而知生意有多好1再證明只要食物好食, 就會吸引到或留得住客人服務態度差又如何?凳都未坐好伙記就已經埋到你身邊問你食咩基本上我連Menu都未望過印象中人們說過叉燒通粉好食, 照版煮碗1份叉燒通粉,炒蛋多士加熱奶茶唔該食物以9秒9的速度送到你面前立刻試試通粉嗯...叉燒好好味呀, 唔會太瘦太乾身而通粉則沒有什麼特別多士充滿牛油, 將炒蛋和火腿夾上多士一起吃一個字---正!多士唔會太硬太脆又或是太林, 軟身口感剛剛好炒蛋好滑好有口感至於杯奶茶, 唔會太澀都有奶味, 唔錯雖然伙記在我身後左謄右謄不斷用最快速度送上食物比其他客人但我依然闊佬懶理, 淡淡定定用正常速度完成我的晚餐只係覺得望見那些伙記, 我都替他們感到疲累...
聽聞澳牛的服務勁差, 幾乎沒服務可言
但還是決定來試試這裡的食物
看見Openrice有超過1000個的笑臉
可想而知生意有多好
1再證明只要食物好食, 就會吸引到或留得住客人
服務態度差又如何?

凳都未坐好伙記就已經埋到你身邊問你食咩
基本上我連Menu都未望過
印象中人們說過叉燒通粉好食, 照版煮碗
1份叉燒通粉,炒蛋多士加熱奶茶唔該
食物以9秒9的速度送到你面前
立刻試試通粉
嗯...叉燒好好味呀, 唔會太瘦太乾身
而通粉則沒有什麼特別

多士充滿牛油, 將炒蛋和火腿夾上多士一起吃
一個字---正!
多士唔會太硬太脆又或是太林, 軟身口感剛剛好
炒蛋好滑好有口感
至於杯奶茶, 唔會太澀都有奶味, 唔錯

雖然伙記在我身後左謄右謄
不斷用最快速度送上食物比其他客人
但我依然闊佬懶理, 淡淡定定用正常速度完成我的晚餐
只係覺得望見那些伙記, 我都替他們感到疲累...

2011-03-11
2011-03-09 9 浏览
今晚去太空館睇 阿 拉 伯 : 尋 找 黃 金 盛 世,想起澳洲牛奶公司厚多士收工去到6:20pm不用等位,叫左茶餐,炒蛋,叉燒通粉夠熱,厚多士依然,奶茶有茶味伙計依然動作都極快!滿足的晚餐
收工去到6:20pm不用等位,叫左茶餐,炒蛋,叉燒通粉夠熱
,厚多士依然
,奶茶有茶味
伙計依然動作都極快!滿足的晚餐
2011-03-07
庆祝纪念
纪念日
  • 炒蛋
好耐冇來這間澳洲牛奶公司食嘢,大約有一年多,今曰忽然很想食這裏的炒蛋多士,叉燒意粉;水準依然出色,炒蛋寘的很有蛋味多士又夠厚。但等候時間太耐下午三點幾都要等十五分鐘,入坐後門口依然有很多人排隊,所以 D 侍應一見你食完個餐但末飲完杯野己經"ling" 張單埋嚟趕你走,講真你咁好生意我都唔敢坐得耐啦!但起碼比人飲完杯嘢先啦!而且班待應態度真係麻麻地,希望佢哋可以改善一下啦!
2011-02-19
2011-03-08 8 浏览
Very good foods and very very fast service. I loved the coffee and my wife loved milk tea, and we both loved the 蛋治,通心粉又夠熱。樣樣嘢都好新鮮和好味。
2009-10-09
$30 (早餐)
庆祝纪念
纪念日
  • 茶餐
  • 燉奶
  • 燉蛋
2011-03-07 21 浏览
行得過油蔴地我通常都會過埋佐敦 - 食澳牛。都唔記得係幾多年前喇,總之最早最早第一次朋友帶我o黎嘅時候,我係唔鐘意呢度的。行過總係見到一大堆人排隊,我自己又好憎排隊食嘢嘅;而且又嘈o的伙記講o野又好大聲..直到有一排我要keep住個個星期都o黎附近做o野,先發現咩叫做"大聲唔代表冇禮貌",先開始感覺到澳牛o既好 依家行開附近,都會走過o黎開餐o架星期六傍晚男朋友漏低咗我有事先走,我一個人行咗過嚟。閃過門口,已經有伙記嗌出o黎問我幾多位我呢頭o岩o岩先伸出手指,o個頭已經俾一個伙記撥o左入去已經叫慣叫熟..一坐低已經"多士炒蛋火腿通",嚇親隔離一對小情侶但就係因為快得滯我唔記得o左個餐都有火腿..................呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~結果如題,除o左我自己大矇之外,成個餐真係無懈可擊地咁好..其實我o黎o左咁多次,佢次次都係keep到同一個水準唔會話差得太遠..又嫩又有蛋汁..個炒蛋真係滑到離晒譜..我自己通常都係用半片多士托起一片火腿同蛋自製腿蛋治..好好味呀~~~今次係個通粉少少少少煮過o左火有o的糊糊o地o既感覺..otherwis
行得過油蔴地我通常都會過埋佐敦 - 食澳牛。

,先開始感覺到澳牛o既好

依家行開附近,都會走過o黎開餐o架

星期六傍晚男朋友漏低咗我有事先走,我一個人行咗過嚟。
閃過門口,已經有伙記嗌出o黎問我幾多位

我呢頭o岩o岩先伸出手指,o個頭已經俾一個伙記撥o左入去

錯口叫了火腿..於是double火腿 =-=

今次係個通粉少少少少煮過o左火有o的糊糊o地o既感覺..otherwise一樣係同平時咁perfect咁滿足的一餐!!
2011-03-05
錯口叫了火腿..於是double火腿 =-=
  • 茶餐
2011-03-04 27 浏览
兩點半響佐敦搵野食, 慕名去澳牛一試$30既茶餐比華星既$28貴dd先黎叉燒通粉, 個湯底幾清甜, 通粉軟硬適中叉燒都唔柴 , 唔錯可能我期望過高, 炒蛋配多士只屬普通之流炒蛋雖有濃濃蛋香, 但軟滑度不足反映火侯掌握出左問題, 當然呢d係個人喜好黎服務方面: 好趕, 好唔耐煩, 好串已經形容晒一試無妨~
兩點半響佐敦搵野食, 慕名去澳牛一試
$30既茶餐比華星既$28貴dd
先黎叉燒通粉, 個湯底幾清甜, 通粉軟硬適中
叉燒都唔柴 , 唔錯
可能我期望過高, 炒蛋配多士只屬普通之流
炒蛋雖有濃濃蛋香, 但軟滑度不足
反映火侯掌握出左問題, 當然呢d係個人喜好黎
服務方面: 好趕, 好唔耐煩, 好串已經形容晒
一試無妨~

2011-03-02
  • 叉燒通粉
2011-02-26 52 浏览
從英國回來的姊姊明天便要回去了我們一家人於是去到很久沒有光顧的澳洲牛奶公司, 吃一個富有香港特色的午餐我們在一點半到達, 人龍已排到街尾, 但卻沒有嚇倒我們, 畢竟, 我們都知道這兒的顧客和伙計都很有效率的果然, 不消十分鐘我們便俾安排坐到卡位了排隊的時候, 伙計用沙啞而響亮的聲音高呼"一位, 有沒有?"我們生怕我們六人要等候多時, 於是向伙計說我們可以三個人分開坐外表粗魯的伙計看一看我們, 就走進店內去, 很快就出來跟我們說可以入去了我們一行人站在一個卡位旁, 而食客亦心明澳牛吃完快走這個傳統, 迅速吃過剩下的食物後便離開了一坐下, 叫了四個茶餐, 一份蛋治走油, 怕胖的姐姐則點了"熱白色", 伙計的態度很好, 細聲而沒有帶出半點不耐煩最先來的"熱白色"即熱燉奶, 點了沒有十秒已送到桌上, 很快!我選擇吃過蛋治後才再叫"熱白色", 這一碗就先給姐姐享用第二樣來的, 是茶餐的叉燒通紛,蛋多士, 跟餐的凍檸茶, 熱奶茶和凍阿華田, 叉燒通粉味道普通, 阿華田和檸檬茶味道跟一般茶餐廳如出一徹熱奶茶富有濃滑的奶香, 卻又不會蓋過茶味, 是眾多茶餐廳最出色的最後來的是我的蛋治前一天晚上已經想
從英國回來的姊姊明天便要回去了
果然, 不消十分鐘我們便俾安排坐到卡位了
姊姊的燉奶
我選擇吃過蛋治後才再叫"熱白色", 這一碗就先給姐姐享用
叉燒通粉
凍阿華田
茶餐的蛋多士和火腿
我最愛的蛋治
蛋液豐富
最後來的是我的蛋治
前一天晚上已經想著它了, 看著那兩片白色鬆軟的白包夾著厚厚的蛋, 心裡已十分滿足了
我的是蛋治, 選擇不烘底, 這樣厚而鬆軟的白包才能展現自己的原汁原味
不要牛油, 因為蛋會出油, 沒有塗上牛油的柔軟白包才能吸入從蛋裡滲出的蛋汁和蛋的油脂
白包沒有以前的厚, 是有點失望的, 可是手指一朝麵包壓去, 失望的感覺就迅即煙消雲散.
放開手指, 看到手指印留在麵包上, 這景象是我在澳牛以外沒有見過的
一大口朝厚厚的蛋治咬去, 鬆軟中帶點煙韌的麵包夾雜著濃郁蛋香牛油香, 那種感覺非筆默所能帶出
個人應為麵包才是澳牛的靈魂, 蛋固然好吃, 但若沒有麵包的櫬托, 就過於油膩了
澳牛的蛋是水準之作, 跟一般在茶餐廳吃到的截然不同, 蛋應該是加入了奶去抄, 才能令其這麼滑並有蛋香
極滑的"熱白色"
吃過蛋治後, 雖已飽了七成, 仍無損我點"熱白色"的衝動
畢竟, 我第一樣在澳牛吃的便是它
"熱白色" 香味四溢, 外表如鏡一樣, 反映著燈光
用匙一茀, 燉奶滑到匙中, 有的滑回碗中
吃進嘴裡,奶香在舌頭上綻放, 甜甜的味道加上幼滑如絲的奶香, 實在未能完全的描述
甜度偏重, 卻自然不膩, 一口一口朝口裡吃, 溫暖微熱的燉奶猾過喉嚨, 何其滿足!
吃到一半, 媽媽著剛吃完的姊姊們先出外等, 免得礙著座位
一位伙計聽後即細心向我說:"妹妹, 不用急, 慢慢吃, 免得燙傷嘴"
這一句, 已令我感到窩心
以往我也不滿澳牛的服務態度
其實, 只要來澳牛兩三次, 就會適應它的速度
伙計或許有時態度不太好, 但我們也要體諒, 跟他們合作
這樣, 你會漸漸看到它的好, 它的人情味, 和它那富有香港特色的格調, 速度
合共$180, 六個人很抵算,
可是若果你是對服務有要求的, 澳牛就不太適當你了
最後, 多好吃的也不要常常吃, 畢竟"少吃多滋味"
姊姊, 我也希望你回去後生活愉快
2011-02-26
姊姊的燉奶
叉燒通粉
凍阿華田
茶餐的蛋多士和火腿
我最愛的蛋治
蛋液豐富
極滑的"熱白色"
  • 燉奶
  • 蛋治
呢間野就係屋企附近,每日都必經,平日一早都已經見到好多人排隊或者買外賣(7-8成係遊客).星期六日假期就更多人排隊(不過一般都唔需要等好耐)一早去到,當然係食早餐啦~~個人推介必食:炒蛋 ,多士 ,炒蛋真係好正(比一般茶餐廳好食好多)多士(夠晒厚)平時返工行過都會買份蛋治($14),份量夠~~正~~
星期六日假期就更多人排隊(不過一般都唔需要等好耐)
一早去到,當然係食早餐啦~~
個人推介必食:炒蛋 ,多士 ,
炒蛋真係好正(比一般茶餐廳好食好多)
多士(夠晒厚)

平時返工行過都會買份蛋治($14),份量夠~~正~~

2011-02-23
$30 (早餐)
  • 多士
2011-02-23 143 浏览
一月三十一日 (星期一)虎年到了尾聲,決定吃多一次澳牛”團年”是晚來到,人不算很多,至少不用等位吃得豐富一點,除了點餐外,再加一熱燉奶不知是否真的過年,今次的炒蛋特別大份質素當然保持水準,相當滑漏凍檸茶和燉奶味道雖各走極端一個又凍又酸,一個又熱又甜但各自有其值得欣賞的地方
一月三十一日 (星期一)

虎年到了尾聲,決定吃多一次澳牛”團年”
是晚來到,人不算很多,至少不用等位
炒蛋多士义燒通
吃得豐富一點,除了點餐外,再加一熱燉奶
不知是否真的過年,今次的炒蛋特別大份
質素當然保持水準,相當滑漏
燉奶
凍檸茶
凍檸茶和燉奶味道雖各走極端
一個又凍又酸,一個又熱又甜
但各自有其值得欣賞的地方
2011-01-31
炒蛋多士义燒通
燉奶
(非会员)
2011-02-18 32 浏览
同好多人一樣, 見到openrice咁高食評, 試下實無死, 咁未預備好靚心情去食啦......排隊就一早預左, 等都唔算耐.....入到去, 坐到卡位, 個位細到呢......明明係四人卡位, 但張枱細到叫一個餐可以full哂.....但果個moment我仲覺得好有feel, 值得既....我叫左一個餐 + 一個熱燉奶, 諗住食哂佢d正既啦.....叉意 ----- 名符其實既強人, 叉---睇同食既感覺都係快餐叉燒, 同便利店 入面既叉燒有異曲同工之妙......意粉同湯冇咩好講, 整體上只有係打仗既時候見到依碗野先笑得出.....當時我諗 ( 唔緊要, 未黎.... )蛋 --- 因為我like蛋, 所以覺得ok, 但唔覺特別好味. 最好笑係 1) 我partner都唔覺得有咩咁特別, 2) 同枱對面唔識既情侶話: 我既結論係 , 蛋冇因為澳牛變好食左.燉奶 ---- (打到依度已經有d唔想打), 水汪汪一碗熱奶, 唔知係唔係太熱, 冇味, 借周師傅一句 :奶茶 ---- 同燉奶一樣, 奶茶我一向唔落糖, 奶味呢? 茶味呢? 好過飲滾水啦.... x 2食緊既時候, 我同par
同好多人一樣, 見到openrice咁高食評,
試下實無死, 咁未預備好靚心情去食啦......

排隊就一早預左, 等都唔算耐.....

入到去, 坐到卡位, 個位細到呢......
但果個moment我仲覺得好有feel, 值得既....

我叫左一個餐 + 一個熱燉奶, 諗住食[雲]哂佢d正既啦.....

叉意 ----- 名符其實既強[叉]人[意], 叉---睇同食既感覺都係快餐叉燒,
同便利店 [叮叮星洲炒米] 入面既叉燒有異曲同工之妙......
當時我諗 ( 唔緊要, [招牌菜]未黎.... )

最好笑係 1) 我partner都唔覺得有咩咁特別,
2) 同枱對面唔識既情侶話: [車! 又話係全香港最好食既炒蛋, 都唔覺既.....]
我既結論係 [凡鳥始終係凡鳥, 斷唔會飛上枝頭變鳳凰], 蛋冇因為澳牛變好食左.

燉奶 ---- (打到依度已經有d唔想打), 水汪汪一碗熱奶, 唔知係唔係太熱, 冇味, 借周師傅一句 :[好過飲滾水啦....]

食緊既時候, 我同partner差唔多完全冇講過d野食既野, 因為睇大家表情(連對面pair情侶)都知[領]左嘢.....
我望住d伙計, 覺得其實佢地都唔知點解咁多人幫襯......

俾完錢, 係好飽, 但有一種 [唔知自己食左咩] 同 [唔好俾人知我黎過] 既感覺.....
依個亦係我到依家先寫食評既原因....
我唯一得得著係發現屋企樓下茶餐廳絕對稱得上 [ 平! 靚! 正! ]

2011-01-02
2011-02-17 41 浏览
I am the kind of person who wakes up at 6 and have breakfast straight away. So normally I will need a second breakfast or even a brunch. So my friend tempted me to go out for second breakfast this morning. He took me to Australia Dairy, and I told him I have tried them before - their awesome dessert. But he insists that I should try out their egg sandwich. I have heard loads of good comments about the egg sandwich before, so why not.O. M. G.It was super amazing (maybe because I was starving by t

O. M. G.
My Fluffy and Lovely Dan Ji
It was super amazing (maybe because I was starving by the time I got there). It had such a delicious aroma. The egg is nice and fluffy, the two slices of bread were soft and moist. It's simple but stunning. I also had an Horlicks which was nice as well, normal however.

I will definitely want to go back for more "dan ji" before I head back to Sydney

2011-02-17
$29 (早餐)
My Fluffy and Lovely Dan Ji
2011-02-15 6 浏览
勁耐無食過難得經過就買蛋治醫肚!好快就有得食,塊包又厚又軟,d炒蛋好香蛋味,炒到好滑絕對唔會乾增增,蛋治唔夠北海道厚,但論味道同價錢就好十萬倍,14蚊咁高質素無差過,好抵食!
3 分钟 (外卖自取)
(非会员)
2011-02-08 16 浏览
日前同女友去呢間野,事緣好耐冇去有D心郁郁想去,點知比我充分體會到,咩叫貼錢買難受我哋去到,排咗廿幾分鐘隊先至"接近"個門口,呢個時候個"知客"就呼喝我哋:「你兩個、兩個、兩個!」咁"招呼"我哋入去,差D冇叫埋「手擺頭後面!」走到入面,裡面一如所料塞滿人,個知客叫咗七、八個人入去,邊有七、八個位?跟住個知客就話:「失去控制!」好似D客應該受佢控制乖乖離座咁。跟住仲未止,同一位知客仲同我哋講:「行埋一便唔好阻住!」仲揾隻好污糟嘅手"ong"我同女友埋一便。喂!好似係你叫人哋入嚟架wor!自己計錯數仲敢話人阻住?!仲咁惡?!!響店裡面等咗幾分鐘先至有位坐,坐低,有個伙計走埋嚟落單,講咗炒蛋、多士,我女友問多一句「係咪有通粉」,個伙計即刻好唔耐煩咁話:「全部都有通粉!」大佬,你個餐牌樣樣都差唔多,我點知你知唔知我嗌緊邊樣(眼前起碼有一樣係食叉燒意的)?講完,呢個伙計就"雪"一聲走咗去,我哋想叫埋野飲都唔得!等咗一陣,嚟咗通粉、多士炒蛋... 我哋水都冇一杯(第二D啱啱嚟嘅客反而有),唯有舉手嗌野飲。點知個伙計行埋嚟同我哋講:「唔好嗌住!」跟住就走咗去,即時無語... 響冇水飲嘅情況下一路食一

講完,呢個伙計就"雪"一聲走咗去,我哋想叫埋野飲都唔得!

響冇水飲嘅情況下一路食一路等,到差唔多食完先嗌到野飲,我有D忍唔住,同(另一個)伙計講:「我嗌得野飲未?」個伙計話:「嗌得嘞!」

其間因為呢間野間到D位咁逼,我同我女友都不知比人響後面撞咗幾多次。

其實呢間野收得一D都唔平,奶茶、通粉、多士炒蛋早餐時段收26呅,就我所知好多茶餐廳早餐都係收23、24呅啫!佢只不過D炒蛋可能大份D,多士厚D(不過一D都唔算"大份"),D火腿通粉就真係一D特色都冇(除咗其實好多油)。

睇住個知客繼續對住D客呼呼喝喝,D客繼續默默承受,我不禁心唸:「莫非我哋前世都冇食過炒蛋??」

佢咁嘅服務態度,充分比人知咩叫做"起市"!立帖為証,以後執到錢都唔會幫襯!
2011-01-30
在 openrice 中,還有沒有其他的食店能夠取得超過1200個的好評,我不知道,但我卻知道,這一間「澳洲牛奶公司」,正是其中一間。千多個的好評,著實非常不易呢!因為此店不太就腳的關係,雖然很想去幫襯,除了多年前的一次外,自此也沒有再來重溫舊夢。年三十的早上,因為有點事情要辦而要來佐敦,既然難得一次這麼早便來到這附近,早已決定提早一點出門,前來一嚐它的美味澳牛炒蛋。雖然這天來到,不用在店外等候已幸運地可以即時找到座位,不過茶餐廳裡面其實已經十分熱鬧,人頭湧湧,幾近座無虛席,就是我所坐的那一張四人檯,眨眼間已分別有一對男女與一位白領麗人前來搭檯,各自叫來這裡的馳名招牌早餐。放眼望去,這裡出名效率奇高,辦事勤快的伙計,粗略估計,足有十五、六人之多,猶如穿花蝴蝶一樣,穿梭來往於各檯的食客間,為各位食客下單和傳遞食物。他們給我的印象,就像是蜂巢裡的工蜂一樣,辛勤地工作不休。這些穿著白色傳統伙計制服,衣袋裡插著的藍色原子筆已把附近的白色制服劃上了一道道藍色的原子筆痕的伙計,雖是神情木納,招呼似乎不是太好,但當想深一層 ,明白到他們要保持高度效率地招呼整間茶餐廳中數目眾多的客人,餐廳外的顧客還要

這間就是澳牛了
雖然這天來到,不用在店外等候已幸運地可以即時找到座位
。這些穿著白色傳統伙計制服,衣袋裡插著的藍色原子筆已把附近的白色制服劃上了一道道藍色的原子筆痕的伙計,雖是神情木納,招呼似乎不是太好,但當想深一層 ,明白到他們要保持高度效率地招呼整間茶餐廳中數目眾多的客人,餐廳外的顧客還要絡繹不絕地入內光顧的時候,便會體諒到他們的服務態度為什麼似乎不夠好了。
其門如市,客似雲來
正因明白到這間名店的客人數目奇多,所以坐下之後,不用多想,已向最接近自己的一位伙計說要一份早餐,蛋要炒蛋 ,餐飲要熱奶茶。

很快地,早餐中的「厚牛油多士」、「炒滑蛋」和「火腿絲通粉」已一一送到。

這裡的「炒滑蛋」確是沒說的,炒得嫩滑非常,蛋味濃郁
,絕非一般的茶餐廳出品可比,足見店家在這方面確是下了不少工夫,才能長年累月保持優質水平,歷久常新
。與「炒滑蛋」一同上桌的「厚牛油多士」水準亦高,這厚身的多士烘得恰到好處,軟硬度十分適中,加上牛油同吃,雖是簡簡單單,已是一樣非常美味的食品
超讚的炒滑蛋與厚多士
火腿絲通粉」相比起精彩的「炒滑蛋」與「牛油厚多士」來說,是相對失色的。不是說它真的很差,只因珠玉之前,所以特別顯得這通粉較為平凡,湯較鹹,火腿較普通,通粉亦如是,整體來說只是中規中矩而已。
味道稍鹹的火腿絲通粉
這名店有一樣值得稱讚的地方,就是餐飲並不會立刻送來,使熱飲在吃罷所有食物之後已差點變成冷飲
。當我享用完美味的炒蛋、多士和通粉後,一位伙計才即時問我要什麼餐飲,所以當我叫的「熱奶茶」端來的時候,仍是熱熱的,只待我把白砂糖舀進奶茶內攪勻,便立刻可以享受一杯熱騰騰的港式絲襪熱奶茶了
中規中矩的熱奶茶
這杯「熱奶茶」的水準尚可,茶味比奶味濃,雖然微帶澀味,可幸並不明顯,幼滑度則一般。

多年不見,這次再來幫襯,深深感到這間名店之能夠歷久不衰確有它的獨到之處
,單是那一味堪稱全港數一數二的炒滑蛋,已足以令它吸引大量的顧客慕名而至。特別是它的早餐價錢才不過是$26,但平均的食物水準卻比大部分收費相若的茶餐廳勝上一籌或不止一籌,又那能不使它成為長期人氣名店呢

這次幫襯,正是年三十晚的早上,原來這店子在年三十晚的正午12時便歲晚收爐,要到年初九才再啟市
,我可在它收爐前趕到及到來一嘗它的美味早餐,都可算頗幸運呢
$26 (早餐)
這間就是澳牛了
其門如市,客似雲來
超讚的炒滑蛋與厚多士
  • 炒滑蛋,厚牛油多士