2017-04-12 132 浏览
家人愛吃滷水食物,今夜,於公司附近的潮洲滷,買了招牌滷水鵝、腩肉、豆腐及滷水蛋與家人共享。回家後,即時開餐,招牌滷水鵝,賣相亮澤肥美,入口帶著醇厚的滷水甘香,鵝肉沒有多餘脂肪,肉質結實之中帶著一點彈性口感,恰好的油香,非常美味。滷水腩肉,肥瘦相隔,入口沒有想像中的油膩感,肉質鬆軟,淡淡鹹香,值得推介。豆腐,質感粗厚,能飽吸滷水汁,為單純的豆香多添豐富的惹味。滷水蛋,蛋白外層沒有乾硬,依然保持著柔軟的口感,飽足滋味滿分。家人在捧著肚,回味之時,已靜靜地將剩餘的幾片滷水鵝妥存,留待午夜時分,為自己泡個熱辣滷水鵝湯麵,肯定暖胃暖心,美味無窮。
豆腐,質感粗厚,能飽吸滷水汁,為單純的豆香多添豐富的惹味。
2017-04-10
外卖自取
2016-11-20 249 浏览
叫左滷水雞蛋,滷水豆腐同滷水鵝。滷水味幾香。滷水蛋幾入味同蛋黃唔乾滷水鵝肉滑,皮都有哂味配飯好好,同場仲有滷水豆腐個皮有d離豆腐肉,證明整到好入面?入面上哂色但唔咸。一買嚟加菜無影到相。
滷水鵝肉滑,皮都有哂味配飯好好
,同場仲有滷水豆腐個皮有d離豆腐肉,證明整到好入面
?入面上哂色但唔咸。一買嚟加菜無影到相。
2016-11-18
2013-07-01 493 浏览
很多時候外出吃飯都會到Openrice看一下大家的食評及推介,故亦覺得自己也應寫一下食評,算是對Openrice作出點點的貢獻,,,,, 第一次寫食評,,,,一個人去左食滷味,,,,入左去見到個好年青的四眼仔和阿姐,,心想,,咁年青就識整滷味,,,一定吾好食啦,,應該話無信心,,,,点知阿姐好熱情招呼,,,阿妹,,,想食D咩,,,,入左去又吾好意思走,,為有俾面,,叫左個什錦鴨飯+例湯,,35元,,,吃落去,,,有D驚喜,,,,又幾好味wor,,, 鴨肉鬆軟,散發着滷水香味,豆腐好滑,,,吃完結帳,,,讚阿姐D野好吃,,,阿姐話下次可以試下滷水鵝,,D鵝肉更加好味又滑…不過就貴D Lor,,,哈哈
2013-06-24
  • 滷水鴨
  • 豆腐・・滷水蛋
  • 好想試滷水鵝的味道
2011-05-26 308 浏览
放工諗住去吃滷水鵝,突然間好想吃,去到門口,先知道搬了去隔離街,細店變大店,做起個名了。店內齊整,布置簡約滷水鵝雜錦飯,有鵝(肉質很軟而且又相當入味)、豆腐(質感偏硬)、雞蛋(無特別),例湯,內有蘿蔔此店以家庭式打理,無論樓面或廚房,裏裏外外間中都會聽到潮州話交談,各施其職,地下好滑,穿拖鞋時行得要小心。
細店變大店,做起個名了。店內齊整,布置簡約
例湯,內有蘿蔔

地下好滑,穿拖鞋時行得要小心。

2011-05-23
2011-01-04 232 浏览
最近間中都會來這裏買外賣,每次都係滷水鵝飯($34,滷水鴨或雞飯就只要$26),附有滷水蛋一隻。通常老闆都會問食唔食豬頭肉,當然食啦。同事見到我食,都話要一試,今日一次過買六盒飯返辦公室開餐。點知今次冇比滷水蛋,唔知係唔記得定係專登,不過豬頭肉就照送。一次過買太多有一個問題,就係唔係個個都分到鵝片,雖然有人會分到鵝脾(我最鍾意係鵝片),下次都係淨淨雞一、兩個人去買好D。另一問題係衛生,我最怕見到斬燒味的用同一隻手收錢,如果有兩個店員都好D(一個收錢一個斬料),有時係個後生仔佢就會自己收埋錢,感覺唔係咁好,眼不見為乾淨嘛!

同事見到我食,都話要一試,今日一次過買六盒飯返辦公室開餐。

2011-01-04
5 分钟 (外卖自取)
  • 滷水鵝飯、豬頭肉
2010-04-15 138 浏览
物資採購大經理在附近出勤後,被這間小小鹵水店的鹵水香截停了腳步,記憶中在這裡吃過鴨子,反而其他鹵水食品好像沒有試過;伸頭入去問問四寶有什麼?? 應是老闆的叔叔回應"咩都有d,樣樣切d你試啦!",結果我的四寶飯出現了:以硬豆腐煮成的豆腐一件,豆腐質感已偏硬實,外層更加有嚼勁,豆香欠奉但會飽肚,入味程度很一般;雞蛋樣子很吸引,鮮黃色的蛋黃最是誘人,蛋白鹵得微微轉成深色,吃來有蛋香,夠味之餘又不太鹹,好吃!一隻雞全翼外觀對眼,外皮不太肥而雞翼不太粗,要是鹵水汁是甜一些的話,味道會更對自己胃口。豬肚份量最多,質感不韌也帶爽口,最重要是沒有怪味!豬頭肉不太爽口也不過淋,軟硬度介乎兩者之間,這款食物非常入味,可是還有點硬毛,清理得不太徹底;本想吃豬耳,老闆說給我更好吃的豬頭肉,不過我還是喜歡吃豬耳多一些! 以豬頭肉來說反而葵涌廣場三樓的小食店處理得更爽口好吃哩。鹵水汁味道偏鹹,以前會加很多汁在白飯裡,所以較油膩及鹹,現在份量少了很多,因此沒有以往太油的感覺。店方所用飯盒較細, 飯量其實不多,而且白飯偏軟,像翻熱冷飯般, 幸好用上較細飯盒也要了少飯,不然以這個白飯質素真會浪費不少米飯的。

豬肚份量最多,質感不韌也帶爽口,最重要是沒有怪味!

潮式四寶飯
2008-12-31 113 浏览
今日下晝去咗呢間舖頭細細嘅潮州滷買四寶飯做午餐,呢間舖頭喺葵芳都開咗唔少日子,不過我未幫襯過,今次係第一次。佢只係做外賣嘅,舖面可以見到一隻隻掛喺度嘅滷水鵝同其他滷水食物!招呼就一般啦,你話要乜,佢就去切,整完收錢,交流就係咁多嘞!不過外賣店好多時都係咁,冇乜所謂!四寶飯入面有一隻切開嘅滷水雞全翼 、四五嚿豬耳、一隻滷水蛋同埋一嚿滷水豆腐,成個飯面都鋪滿晒餸,睇落都幾抵食!佢啲滷水汁唔算太濃,味道都幾好,不過就好似好多油!我仲以為四寶是旦有一樣會係鵝件或者鴨件,就算鵝翼鴨翼都好丫,點知淨係得雞翼,有啲失望! 雞翼滷得幾入味,冰鮮雞就一定架啦,肉都幾嫩滑,不過味道實在冇乜驚喜;豬耳整得好稔好入味,不過真係好油好肥,而且面頭仲有啲硬毛,我食咗兩嚿已經覺得好膩!滷水蛋亦又唔係滷鴨蛋,都係雞蛋,不過隻蛋本身嘅質感幾好,蛋白又彈又滑,蛋黃甘香,再加埋滷水汁都真係幾好味!豆腐係成嚿切比我嘅,夠豆香亦算滑,味道都算唔錯!不過最慘不忍睹嘅係盒白飯,因為佢啲滷水汁同滷水食物真係太油太肥膩嘞,盒飯個底全部都係油,油浸飯喺冬天真係有啲難頂喎!要試都係買淨餸好嘞!

要試都係買淨餸好嘞!

門面及內裏環境!
全部都係滷水食物!
四寶飯,滷水雞翼,滷水豬耳!
滷水蛋,滷水豆腐,不過啲飯好油!
  • 滷水蛋,滷水豬耳
2007-07-07 18 浏览
寄完郵包順道走到這邊覓食,走走看看之際發現這間滷水小店,櫥窗內鴨子、豬鼻似乎頗新鮮,菜單上也有外賣便當價目,即時向老闆要一個滷水鴨飯。老闆問我要不要試試鵝??沒所謂呀!!結果由鴨變了鵝;也見到老闆切了一件豆腐給我,似乎是頗豐富的便當。滷水鵝份量不少,少肉的鵝肚和多肉的鵝胸肉各半,滷水味道偏咸,不是自己喜歡那種甜甜味道,不過還是ok的;鵝肉不算太硬,質感還可而且滷得夠入味,總算ok的。豆腐像豆腐乾多點,吃起來帶硬又不滑,個人不太喜歡這種豆腐哦,不推介。小店面積小小,但都有為外賣膠袋設計一下,膠袋上有隻0看起來頗可愛的卡通鴨子;最有趣是連地址也用上國語拼音來寫,好有祖國氣息。