2022-04-15 122 浏览
位於土瓜灣突然結業的潮味莊,呢幾年都係小弟既飯堂,一直行高性價比及質數既潮洲菜餐館。打冷必食鵝片,凍海鮮,粉麵,春菜豬紅等,及每晚限量凍蟹(超抵食),及個人覺得世上最好之一普寧豆腐。經過發現於油麻地重開,各街坊大又有口福了!
2022-04-15
  • 普寧豆腐
  • 凍蟹
2022-04-13 157 浏览
嗰日我比男朋友飛,心痛欲絕,喺佐敦街頭徘徊之際見到潮味莊入面有個好靚仔好型既店員招待,就入咗去食。坐低留意到店舖裝潢簡約新穎,木系裝修配灰白牆身予人十分自然舒適嘅感覺。同其他餐廳好唔同,依間食店座位寬敞闊落、樓底高、環境乾淨!之後嗰靚仔店員熱情介紹咗蠔餅、韭菜豬紅、鹵水拼盤,一放入口直接衝擊味蕾,刺激五觀!蠔餅好香脆、豬紅好嫩滑、拼盤好惹味,真係好好食啊!食完餐飯,我心情好番好多喇,黎緊我會再幫襯,希望會再見到嗰靚仔店員啦☺️

外卖自取
2022-04-11 118 浏览
以前住在炮仗街的時候,經常路過北帝街,都會在潮味莊來吃宵夜,可是搬到九龍城之後,已經很久沒有到土瓜灣的潮味莊了。最近在食評內看到,原來北帝街的潮味莊已經結業,在油麻地重新開張,今天下午便專程來到這裏。牛腩河$38,牛腩炆煮得很軟淋,味道亦都很適中,和以前味道一樣。蠔仔肉碎粥$55,熱騰騰的蠔仔肉碎粥,蠔仔非常鮮甜,湯底味道亦跟潮州的一模一樣,是這裏的鎮店之寶。凍鴛鴦加$8,甜度頗高,最後叫女店員幫我家些咖啡和茶,便回復正常。潮州滷水鵝$98,牛肉味道鮮甜,不過要將滷水汁點上,才可增加味道的層次感。

2022-04-05 208 浏览
今日去裕華國貨,見到一間新開的潮州打冷店。這間餐廳之前喺土瓜灣做了幾年,但原來這間的餐廳,第一次創業是在佐敦附近開設的,但後來因為業主加租,而無法經營,之後搬了去土瓜灣,最近因疫情的關係,租金稍為回落,所以就在重新裝修,搬進佐敦經營。店主的父母從事潮洲打冷店已經10幾年了,他們因為潮州人,十分勤力工作,靠這間店養活他們的下一代。他們的下一代,兩位兒子,眼見父母工作十分辛勞,所以決定接受這間店,與父母一起工作,減輕他們的工作量,更希望把潮洲打冷獨有的風味,繼續傳承下去。我十分欣賞他們年輕人的拼勁。好想讚吓這個蠔餅,我從來冇見過蠔餅用Pizza盒房,好明顯睇得出店主的用心,用潮流的包裝,而且蠔餅好香好脆,即是外賣返屋企食,都仍然保留到香脆的味道。非常值得推介這個拼盤都好好食,唔會好似一般大冷舖滷水超咸,而且油膩。而且滷水香料充足,迎合了年輕一代健康的味道。小油少甜

2022-04-02
10 分钟 (外卖自取)
  • 蠔餅
  • 滷水拼盤
2022-04-03 112 浏览
終於等了大半年由土瓜灣北帝街搬到油麻地吳松街!很有人情味的老闆娘!阿寶貓生路不熟,暫時未可以出嚟玩!𧐢仔粥熱辣辣, 𧐢仔新鮮又大粒!外賣𧐢仔餅用了pizza盒包裝,保證𧐢仔餅不會皺摺,值得一讚!韮菜豬紅好入味!CP值很高!

𧐢仔粥熱辣辣, 𧐢仔新鮮又大粒!

韮菜豬紅好入味!CP值很高!
2022-04-01
外卖自取