今日有朋友約收工食晚飯,話我百足咁多爪,食乜好,我話不如食吓潮洲菜,因為都好耐無食過潮洲菜,呢間潮洲菜,我去西九龍中心或者去運輸暑既時候,係交通燈等過馬路時成日見到好多人,所以今日想食鹵水鵝又唸起呢間食......😋—————————————-🔹鹵水鵝件——食打冷,點可能無鹵水鵝😛抵食大碟價錢平,鹵水味道夠香夠味,鵝同嫩滑,配料有花生、大豆芽、鹵水豆腐,大豆芽菜又夠爽甜,鹵水豆腐夠滑溜😋——————————————🔺炸蠔🦪餅——酥炸又鬆脆的蠔餅,熱辣辣脆卜卜,蠔🦪肉夠爽又夠甜,蛋和脆皮混合適中份量配合,吃得零舍滋味😋—————————————-🔹韮菜豬🐷紅———打冷之寶,韮菜新鮮脆綠,不會像其他打冷檔過腍又柴皮有渣鞋口,食出真正豬紅的爽滑👍😋—————————————🔺潮洲三寶——-足料三寶、生咸菜、花生、菜莆川椒肉,我好鐘意食生咸菜,呢到奄得非常之好味道,咸甜道適中,越食越開胃,川椒肉有豆乾粒、蝦🦐乾、青紅椒配料..........等等—————————————🔹咸肉糭———呢個主角係呢到出曬名,街坊眾所皆知,一年365日街坊的詢眾要求,全年都有糭買,我隨咗係到食完之後,我仲再買多半

—————————————-
🔹鹵水鵝件——食打冷,點可能無鹵水鵝😛

——————————————

—————————————-

—————————————

—————————————
🔹咸肉糭———呢個主角係呢到出曬名,街坊眾所皆知,一年365日街坊的詢眾要求,全年都有糭買,我隨咗係到食完之後,我仲再買多半打返屋企慢慢嘆🤣🤣🤣
糉既餡料足料靚,大大隻咸蛋王、豬肉,仲有瑤柱咁正既材料及其他配料......等。

仲係外賣價18元一隻,食到咁靚,食唔到咁平,食到咁平,又食唔到咁靚。
係呢到就食到平靚正⋯⋯
咁你話我點可能唔買返D比屋企人食吓

————————————
老闆娘同員工都係熱情又有人情味,益街坊,全部都係熟客,又好招呼又好味又平,多人食一定有原因👍👍👍👍👍😋😋😋😋😋
❤️😘💕
家人超喜歡吃潮州菜,但很難遇到美味又正宗的味道,這次在深水埗經過見到這間餐廳好吸引,櫥窗掛滿好多滷水同好多打冷小食,一於就試ヽ(*´∀`)ノ餐牌真的很多潮州美食選擇,每樣也心思思想點來吃呀,家人每次在潮州餐廳必點的蠔仔粥,點了一碗的份量,超大的一碗,蠔仔和肉碎超足料呀,蠔仔鮮甜好味,而且有魚干一起,正宗美味。在潮州餐廳必點之一的滷水鵝件,想不到份量超多,每件也大大件呀,很入味,肉質嫩滑。糖醋煎麵,煎麵兩邊都好金黃香脆,味道鹹香,超喜歡沾上糖來吃的口感,很正宗又香脆,一吃便愛上(〃▽〃)凰城水餃,紫菜湯底,水餃大大隻,餡料豐富,爽滑美味。臨近端午節,這間店還會有糭吃(*゚▽゚)ノ點了一隻鹹肉粽試試,傳統的味道喔~有花生、蝦米、肥豬肉、瑤柱還有大大粒美味鹹蛋黃,材料十足,才15蚊,性價比高。(〃▽〃)家人也表示這間店,是近幾年吃過最正宗美味的潮州菜,一定會再吃,店員老闆親切友善,充滿人情味的小店。
家人超喜歡吃潮州菜,
但很難遇到美味又正宗的味道,
這次在深水埗經過見到這間餐廳好吸引,
櫥窗掛滿好多滷水同好多打冷小食,
一於就試ヽ(*´∀`)ノ

餐牌真的很多潮州美食選擇,
每樣也心思思想點來吃呀,

家人每次在潮州餐廳必點的蠔仔粥,
點了一碗的份量,
超大的一碗,
蠔仔和肉碎超足料呀,
蠔仔鮮甜好味,
而且有魚干一起,正宗美味。
鎮店蠔仔粥

在潮州餐廳必點之一的滷水鵝件,
想不到份量超多,
每件也大大件呀,很入味,
肉質嫩滑。
滷水鵝件

糖醋煎麵,
煎麵兩邊都好金黃香脆,
味道鹹香,超喜歡沾上糖來吃的口感,
很正宗又香脆,一吃便愛上(〃▽〃)

凰城水餃,
紫菜湯底,
水餃大大隻,餡料豐富,爽滑美味。
鳳城水餃

臨近端午節,
這間店還會有糭吃(*゚▽゚)ノ
點了一隻鹹肉粽試試,
傳統的味道喔~
有花生、蝦米、肥豬肉、瑤柱
還有大大粒美味鹹蛋黃,
材料十足,才15蚊,性價比高。(〃▽〃)
咸肉粽

家人也表示這間店,
是近幾年吃過最正宗美味的潮州菜,
一定會再吃,店員老闆親切友善,
充滿人情味的小店。

滷水鵝件
鳳城水餃
咸肉粽
2020-06-17 227 浏览
陪男友行完黃金商場就四圍行吓,呢期愛上打冷食物,見到呢間潮味苑掛起哂D滷水食物口水分泌即刻上升,所以諗都唔諗就入去左底😆都算幾多選擇,比起一般打冷店,竟然有滷水碟頭飯😳即刻order😆😆鵝片飯$68跟例湯呢個價錢黎講真心大碟👍🏻👍🏻👍🏻鵝片有6大片啖啖肉+小小碎肉下面仲有豆腐、芽菜,花生墊底樣樣都滷得好入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻招牌炸蠔餅$78就咁睇都知大碟多到嚇死我囉竟然有三大塊四個人都未必食得哂,仲要係我得兩個人😅打包返到屋企又唔好食,唯有比心機慢慢食啦味道唔錯,係D炸粉多左少少,但咁的價錢絕對超值牛三寶 $118牛肚、牛腩,牛筋下面有少少蘿蔔墊底味道出色夠’林‘鹹肉糭$18見到佢哋包好哂D糭放哂係枱上面,所以撩起咗食糭的隱😆😆折開先知係紅豆糭,真係第一次食,入嚟仲有蝦米、花生、瑤柱碎、肥豬肉,鹹蛋黃等十分足料原來紅豆同綠豆整出黎係有咁大分別,兩種唔同的味道,好特別

鵝片飯$68跟例湯
呢個價錢黎講真心大碟👍🏻👍🏻👍🏻

鵝片有6大片啖啖肉+小小碎肉
下面仲有豆腐、芽菜,花生墊底
樣樣都滷得好入味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

招牌炸蠔餅$78
就咁睇都知大碟

多到嚇死我囉
竟然有三大塊
四個人都未必食得哂,仲要係我得兩個人😅
打包返到屋企又唔好食,唯有比心機慢慢食啦

味道唔錯,係D炸粉多左少少,但咁的價錢絕對超值

牛三寶 $118
牛肚、牛腩,牛筋下面有少少蘿蔔墊底
味道出色
夠’林‘

鹹肉糭$18
見到佢哋包好哂D糭放哂係枱上面,所以撩起咗食糭的隱😆😆
十分足料

原來紅豆同綠豆整出黎係有咁大分別,兩種唔同的味道,好特別

2020-06-15
  • 滷水鵝片
  • 招牌炸蠔餅
2020-06-12 201 浏览
好耐冇食潮州野🤣今日朋友約我去呢間潮味苑試下。8點幾到都滿哂座,等左10幾分鐘就有位啦👏🏻一黎就緊係叫番碗蠔仔粥🤩入面有肉碎,粒粒蠔仔,柴魚干同埋蔥🤣d蠔仔都幾大粒下,雖然我地得2個人叫左一碗,叫唔到一窩,但份量都好夠,勁飽肚😀別有一番風味朋友就叫左個大併盤:大腸,紅腸,鵝肉,鴨腎,滷水蛋,蘿蔔仲有我最中意食既墨魚片😀首先個滷水汁好好味🤣點下唔洗再點其他汁已經好好食,不過佢跟埋個甜酸汁都好惹味,點鵝肉食最夾🤣

2020-05-30 324 浏览
一次誤打誤撞情況下來這裏食潮州菜,當時一試難忘,一直念念不忘,今日終於有機會再來吃記得之前店員話鵝紅好味,於是點了一碟鵝紅蘿蔔,鵝紅切一片片,食落一點腥味也没有,口感煙韌,點埋這裏的自家製辣椒油,真是惹味得食不停口,果然冇介紹錯,鵝紅比豬紅鴨紅更好味,蘿蔔清甜美味這裏的鵝腸做得非常出色,處理得很乾淨,食落一點腥味也沒有,反而爽口又彈牙,長長的鵝腸點上潮州醋又有另一番風味,鵝腸下是豆腐和花生,豆腐香又滑,花生和豆腐粘上滷水汁,美味非常,真的不能不讚,連配菜也做得這麼出色朋友想食魚,店員說難得還剩下最後一條大眼雞魚,介紹我們試一試,大眼雞份量也不少,啖啖肉,點上普寧醬,更能吊出魚的鮮甜美味打冷又怎會少得啤酒,與好友一邊暢談一邊喝啤酒加上如此美味的食物,真是要高呼我愛打冷

2020-05-28 250 浏览
老公放工有點遲,搭完巴士落車就到餐廳,太餓了,決定食潮州菜。我叫左幾款食物,好快就上枱,岩曬我哋呢兩隻餓鬼。先黎隻咸肉粽,姐姐幫我們拆粽,用筷子夾開見到咸蛋黃好吸引,仲有小瑤柱,粽加入紅豆很香,仲有五花腩,好認真呀,而且加少少醬油就好美味。蠔仔粥好出名,叫一碗兩個人都食到飽,大大碗,蠔仔粒粒飽滿又好多粒,仲有肉碎,非常鮮甜。煎蠔餅很香的蛋味,雖然無炸甘香口,但都好美味,蠔仔好肥美,又大大碟,好正滷水細拼好豐富,滷汁咸香,大墨魚片爽滑,豬頸肉嫩滑,豬大腸肥得甘香,豆腐片吸汁一絕,鵝腸又長又爽,送粥唔錯福果綠豆爽是潮式甜湯,有別於起沙的中式糖水,福果指白果,如果去芯就正,但清心火,所以睇你需要,湯水熱上,仲有粒粒清心丸,下火良物。

我叫左幾款食物,好快就上枱,岩曬我哋呢兩隻餓鬼。

2020-05-27 208 浏览
每次系深水埗行完街經過呢間舖頭都好多人系門口排隊,今日都吾例外,經驗話比我知,有人排隊嘅舖頭衰極有限,今日見有時間一於試試佢。門面好特別,一邊放在好多不同種類嘅調味料可以買,另一邊系鹵水檔,見到已經流晒口水,好彩排左15分鐘左右就有位。我地叫左鹵水鵝片併墨魚,蠔仔粥,韮菜豬紅,紅豆糉鵝片併墨魚,睇樣已經好吸引,鵝片味道剛剛好,吾咸又吾會好鞋,吾怪得系門口見到luke sir都推介,墨魚好新鮮,加埋啲潮州辣椒油食,好正👍蠔仔粥材料好豐富,蠔仔新鮮吾腥,有新味韮菜豬紅好入味。店員推介嘅紅豆糉,果然無介紹錯,細細隻,有原隻蛋黃,好味,臨走重買左1打請屋企人食

,好彩排左15分鐘左右就有位。
我地叫左鹵水鵝片併墨魚,蠔仔粥,韮菜豬紅,紅豆糉

蠔仔粥材料好豐富,蠔仔新鮮吾腥,有新味

韮菜豬紅好入味。

2020-05-20
  • 紅豆糉
  • 煎蠔餅
  • 滷水鵝片
  • 韭菜豬紅
2020-05-21 191 浏览
媽咪係潮州人,當然喜歡潮州菜啦,唔多唔少我都有受佢影響,鍾意打冷食潮州菜。黎到深水埗,見到呢間潮州菜咁多人喺門口排隊,就試下啦。店舖簡單乾淨,除咗有潮州菜仲有粉麵。仲有好多明星藝人係捧場客就快端午節,仲有佢哋自家製嘅糭添,呀姐極力推薦,就叫隻試下原來係紅豆糭嚟㗎,仲要有全隻蛋黃好足料啊👍🏻媽媽好歡喜,好味道到打包左幾隻返屋企。韭菜豬紅滷水鵝片墨魚🦑好入味呀蠔仔粥好夠味啲蠔又唔腥仲有佢啲辣椒油好正,勁惹味啲服務員態度好好,啲姐姐好親切仲有好多嘢都想試下次要多啲人一齊嚟食先得

黎到深水埗,見到呢間潮州菜咁多人喺門口排隊,就試下啦。

就快端午節,仲有佢哋自家製嘅糭添,呀姐極力推薦,就叫隻試下

韭菜豬紅

滷水鵝片墨魚🦑好入味呀

蠔仔粥好夠味啲蠔又唔腥

仲有佢啲辣椒油好正,勁惹味
服務員態度好好,啲姐姐好親切
仲有好多嘢都想試下次要多啲人一齊嚟食先得
  • 鹵水鵝片
  • 韭菜豬紅
2020-05-20 1783 浏览
今日收工陪男朋友去深水埗選購電腦零件🖥️,行到夜夜地,見依間潮州菜館都有唔少人幫趁,價錢又唔貴,決定入去試下🤗。 睇翻餐牌,食物以滷水菜式同打冷為主,亦有精美小炒同粥粉面類,同埋仲有D 傳統潮州甜品😘。 滷水細拼大墨魚鮮甜彈牙,鵝腸爽滑,腎片豬大腸同豬耳幾咬口,豬頸肉肉質嫩滑,連係碟底嘅豆腐,花生同芽菜等都好入味,連埋滷水汁一齊食好正👍!!! 滷水鵝片飯依個都好高質,鵝片啖啖肉好味😋😋,肥瘦適中,有少少芽菜係底。仲有碗湯飲下,清清地幾好。 鎮店蠔仔粥非常足料,蠔仔都份量好多,食落好鮮甜,佢仲加左D 豬肉碎同魚仔乾,口感都幾豐富☺️。 炸蠔餅好大碟,都食到粒粒蠔肉,肉質都幾鮮,同埋都蠔餅都炸得好鬆脆,幾好😁。 我地見潮州糉幾好食咁,我地叫左隻黎食,係瑤柱蛋黃糉,食落好香唔油膩😌。 值得一提嘅係店員上菜好快,食物份量都多,下次可以再食。

滷水細拼

滷水鵝片飯

炸蠔餅

值得一提嘅係店員上菜好快,食物份量都多,下次可以再食。
  • 鹵水鵝片
2020-05-19 157 浏览
好耐冇出街食飯了, 但係最近好似情況好返D,又好掛住潮味苑既鵝片, 又見潮味苑既防疫做得唔錯, 今次終於出返黎食飯啦!少左好多枱, 所以好多人等位, 我地都等左2個字先入到去因為好多枱都隔開左, 枱同枱之間距離夠, 夠晒安全自動自覺咁比熱水你消毒, 令人好安心鵝片-$118鵝片好好咬口, 汁好入鵝片度, 睇色都知, 皮肥而不膩, 真係好好味, 仲要係份量唔少牛腩米-$30牛腩係唔痴牙, 又唔似湯渣既牛腩, 重點係$30蚊就有咁正既牛腩, 果然係潮味苑名物魚旦河-$30魚旦同魚片都係自家制既, 同出面買既現成完全唔同, 有彈口得黎又有魚味, 有越食越想食既感覺椒鹽鮮魷-$98好脆口, 好香口, 鮮魷唔會靭, 送酒係一流, 但第二日要返工, 都係飲可樂先總結所有食物都好好味, 又唔會為左追生意而放棄抗疫, 令人食得安心, 一定一定會再黎食過
好耐冇出街食飯了, 但係最近好似情況好返D,
又好掛住潮味苑既鵝片, 又見潮味苑既防疫做得唔錯,
今次終於出返黎食飯啦!

少左好多枱, 所以好多人等位, 我地都等左2個字先入到去

因為好多枱都隔開左, 枱同枱之間距離夠, 夠晒安全

自動自覺咁比熱水你消毒, 令人好安心

鵝片-$118

牛腩米-$30

魚旦河-$30

椒鹽鮮魷-$98

2020-05-14
2020-05-07 175 浏览
經過,又經過。美食係要分享嘅。多謝老闆的好介紹,平平凡凡的店,不平凡嘅味道。。推薦的有蠔仔🦪粥,凍魚,鹵水鵝,豆醬通菜,豬紅,墨魚,胡糊豬肚湯,⋯。未能盡録,
經過,又經過。美食係要分享嘅。
多謝老闆的好介紹,平平凡凡的店,不平凡嘅味道。
#cassiegosheungshuipo-瘦編今日要去一去深水埗黃金廣場整電腦,一去到真係嚇死,爆多人!啲人又唔肯留係家中抗疫,跑哂出黎,瘦編整完快快手醫個肚就閃人!💪🏿-速食除左快餐之外,充滿香港風味嘅魚蛋河當然都係選擇之一!係長沙灣道隨便揀左一間茶餐廳食,但無諗過都好有驚喜。依間潮味苑職員好有禮貌,普通一碗魚蛋河只需要$30。🤩-而我就揀左至愛嘅墨魚丸河($38)加杯熱菜蜜($6),一上菜好驚喜,除左墨魚丸同河粉,仲有大量紫菜、蘿白、葱,廚師放左好多料,好豐富,味道都唔錯,正常發揮,墨魚丸夠彈牙,唔會太粉。👍🏿-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) -➡️ 潮味苑 (深水埗)📍 深水埗長沙灣道254-258號亞洲大廈地下A舖-IG: @cassiecwy/ cassiegetfatFB: @cassiegotravel
#cassiegosheungshuipo
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 潮味苑 (深水埗)
📍 深水埗長沙灣道254-258號亞洲大廈地下A舖
IG: @cassiecwy/ cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
2020-04-08 287 浏览
行開深水埗,想清清地食下粥,聽過人講話呢間潮味苑嘅蠔仔粥好出名好好食,所以就去試吓啦。中午去果時唔係好多人,店舖入面有卡位或者圓枱,我就揀左卡位,都坐得舒服。因為得我同個朋友兩個人食,覺得一鍋蠔仔粥實食唔晒,所以我地叫咗一碗,但原來一碗都好大碗架,兩個人食啱啱好食得哂。如果一鍋呢,我諗就一定食唔哂啦!鎮店蠔仔粥 $52粥入面有好多蠔,真係啖啖粥都係蠔啊!心心眼😍朋友就好鍾意食蔥既,咁我地就問下店員可唔可以加多啲蔥俾我地啦,佢好爽快地話無問題,就加左俾我地,咁又幾好喎!腩汁生菜 $18想食得健康啲啲,叫碟油菜,特登唔揀蠔油,揀腩汁,一黎蠔油肥啦,二黎想試下佢既腩汁。一試果然係唔錯喎!清清地,我同朋友都覺得幾好味!

如果一鍋呢,我諗就一定食唔哂啦!

鎮店蠔仔粥 $52

腩汁生菜 $18
腩汁生菜
2020-04-08
腩汁生菜
2020-03-30 355 浏览
#潮味苑 --肺炎都要食飯既... 最多嘛叫外賣!呢間潮味苑都幾出名好多人排隊買佢既滷味,滷水鵝好出名連滷豆腐、滷蛋、滷豬紅都有-小編就買左佢既乳鴿哈哈! 即叫即炸既大乳鴿!隔住飯盒都覺得熱辣辣炸得好酥脆,好好味,但食落又唔會太油
#潮味苑 -
肺炎都要食飯既... 最多嘛叫外賣!
呢間潮味苑都幾出名
好多人排隊買佢既滷味,滷水鵝好出名
連滷豆腐、滷蛋、滷豬紅都有
小編就買左佢既乳鴿
哈哈! 即叫即炸既大乳鴿!
隔住飯盒都覺得熱辣辣
炸得好酥脆,好好味,但食落又唔會太油
2020-03-20 292 浏览
🦆🦆🦆今天放假,路過深水埗,好久沒有吃潮州菜,聽說潮味苑味道特別正宗,於是進來嘗試一下,完全超出我的預期❤️店家推薦鵝飯🦢果然是招牌菜式。份量特別足,簡直是物美價廉。鵝肉緊實,入味且鮮美多汁,配上米飯🍚還有鮮美的湯,一下子就元氣滿滿。附近的你,一定不要錯過喔!...潮味苑 (深水埗)深水埗长沙湾道254-258号亚洲大厦地下A舖
🦆🦆🦆
潮味苑 (深水埗)
深水埗长沙湾道254-258号亚洲大厦地下A舖