2022-08-08 29 浏览
講樣野比你知’韻兒,最中意食鱼同埋飲湯,最近發現喺元朗有一間食鱼湯米線嘅餐廳(*'▽'*)♪好正呢間餐廳日頭就系做鱼湯米線為主夜晚就系做烤鱼下午一點上下我哋就去咗食鱼湯米线嘞朋友嗌咗个鱼蛋尾汤米線加支竹我就叫咗个鱼腩汤米線加魚腐米線弹牙;鱼骨都容易處理鱼湯味好鲜甜✧\(>o<)ノ✧無腥臭味食得出系冇乜落味精提提大家餐廳’系采用QR core自助落單嘅咁大家就唔使担心畀啲侍应無視啦漁師兄元朗安寧路25號鴻運樓地下4號舖
講樣野比你知’韻兒,最中意食鱼同埋飲湯,

最近發現喺元朗有一間食鱼湯米線嘅餐廳(*'▽'*)♪好正

提提大家餐廳’系采用QR core自助落單嘅
咁大家就唔使担心畀啲侍应無視啦

漁師兄
元朗安寧路25號鴻運樓地下4號舖
難得上星期二妹放假捉咗佢一齊出黎試新嘢我地兩個嘅口味好相近大家都好鍾意食魚🐟水煮魚酸菜魚都係我地嘅至愛見到元朗區開咗間以魚湯米為賣點 《漁師兄》就小試牛刀試下個午餐先我地分別叫咗魚鮫芫茜皮蛋湯米線及魚尾麻辣湯米線未知個辣度如何,先點了小辣試試辣度我地怕份量唔夠同想試多幾款食物最後每人分別加咗2款餸試下雲耳、貢丸、孜然骨及魚腩🤭天氣咁熱梗係要叫返杯冰凍嘅特飲試下揀咗飲品芒果紅茶同士多啤梨味乳酸兩碗米線上到枱,我同妹即刻‘’嘩‘’咗聲!因為魚嘅份量超多,勁足料‼️魚尾勁大條又厚肉😍鍾意食魚尾肉質較實嘅朋友岩哂襯上麻辣湯夠哂惹味😋不過如果能出餐前拎走花椒就更好😁另一碗的魚鮫肉質超嫩滑較魚尾少骨配上奶白色芫荽皮蛋魚湯夠哂下火其實食完米線碗魚肉都已經好飽追加配料小食嘅孜然骨炸得香脆可口不過最驚喜嘅係魚腩‼️超滑‼️仲要係加9蚊有6舊魚腩,好抵食‼️啖啖肉‼️只有幾條大骨,好易拆肉小朋友食都無問題👍因為出碗米線比我時漏咗無比追加嘅魚腩我所以比埋個碗清魚湯裝住d魚腩原來最正係原味嘅清魚湯呀!我已經諗定下次要食魚腩清魚湯米喇🤭仲有枱上有瓶辣菜圃好正架,記得試芒果紅茶夠茶味,唔錯但士多啤梨乳酸叫咗少甜都有點甜但兩
難得上星期二妹放假
捉咗佢一齊出黎試新嘢
我地兩個嘅口味好相近
大家都好鍾意食魚🐟
水煮魚酸菜魚都係我地嘅至愛
見到元朗區開咗間以魚湯米為賣點 《漁師兄》
就小試牛刀試下個午餐先

我地分別叫咗魚鮫芫茜皮蛋湯米線及魚尾麻辣湯米線
未知個辣度如何,先點了小辣試試辣度
我地怕份量唔夠同想試多幾款食物
最後每人分別加咗2款餸試下
雲耳、貢丸、孜然骨及魚腩🤭
天氣咁熱梗係要叫返杯冰凍嘅特飲試下
揀咗飲品芒果紅茶同士多啤梨味乳酸

兩碗米線上到枱,我同妹即刻‘’嘩‘’咗聲!

因為魚嘅份量超多,勁足料‼️
魚尾勁大條又厚肉😍

追加配料小食嘅孜然骨炸得香脆可口

不過最驚喜嘅係魚腩‼️超滑‼️
仲要係加9蚊有6舊魚腩,好抵食‼️

追加魚腩

啖啖肉‼️只有幾條大骨,好易拆肉
小朋友食都無問題👍

因為出碗米線比我時漏咗無比追加嘅魚腩我
所以比埋個碗清魚湯裝住d魚腩
原來最正係原味嘅清魚湯呀!
我已經諗定下次要食魚腩清魚湯米喇🤭
仲有枱上有瓶辣菜圃好正架,記得試

芒果紅茶夠茶味,唔錯
但士多啤梨乳酸叫咗少甜都有點甜

但兩杯均有棷果有驚喜,圓形個款仲好好味添

希望下次會改善飲品甜度問題🙈
這間魚湯米真材實料,份量夠哂多
我同妹妹食到飽到上心口🤣
絕對有下次‼️

2022-07-22
追加魚腩
  • 魚腩湯米線
米線已成為香港美食文化之一,各餐廳也想憑着獨門湯底、配料或配搭打響名堂,而那個中午發掘了一間以魚為主的米線店舖黑色底紅色大霓虹燈字確實奪目,翻看放在門前的餐牌,魚為主的米線甚少而且特別,媽媽與我便決定進內一試。內裡以木及灰色為主,有魚網及魚擺設,風格平實之餘,亦貼合了以魚為主題的米線餐廳。魚麵店專門店果真名不虛傳,供應之魚部位頗齊全有魚鮫、魚頭、魚咀、魚尾、魚腩、魚骨及魚片,均可配搭不同麵食與追加配料,而湯底除了招牌魚湯外,還有蕃茄魚湯、芫茜皮蛋魚湯及麻辣魚湯,更有數款小食選擇,令專門店不覺乏味。可自選一款魚部位及配料,配搭自己喜歡的湯底與麵類,我選擇了魚片、魚腐配蕃茄魚湯米線。-魚片:大約有8-10片魚片,魚肉新鮮清新帶魚香,不過略嫌乾身,常吃酸菜魚的我以為魚片無骨,誰不知魚片藏著數條小骨,不過鐘意食魚的人應該不感害怕。.魚腐:本人為魚腐控,對魚腐的期望甚過高,無奈是魚片頭非魚腐,幸好魚片頭爽口彈牙。.蕃茄魚湯:由如住家魚湯鮮甜魚香,帶甜蕃茄味,完全不是濃縮茄膏味,還有茄肉茄皮加強鮮感。-友人選擇了魚腩配芫茜皮蛋湯米線。-魚腩:大約有6-8片魚腩,大片魚骨在中間較易進食,但同樣較乾身

魚湯麵自由配

魚腩湯米線

友人選擇了魚腩配芫茜皮蛋湯米線。
魚腩:大約有6-8片魚腩,大片魚骨在中間較易進食,但同樣較乾身。
芫茜皮蛋湯:清新湯底更突出魚鮮味,帶清幽芫茜味,不是芫茜控的我也愛上。

2碗湯米線加菜圃增添香辣惹味度,另發現雲耳帶有苦澀味。
紅西柚綠茶

凍綠茶底飲品內有碎西柚皮粒,味道少甜帶少酸。
士多啤梨乳酸

士多啤梨乳酪沖製飲品,如少甜士多啤梨味相對減少,所以少甜後整體味道變得清淡。
內裡冷氣充足,在炎炎夏日吃湯米不是問題,而且魚部分選擇頗齊完,愛吃魚的友人表示滿示。

2022-07-24
魚湯麵自由配
魚腩湯米線
紅西柚綠茶
士多啤梨乳酸
2022-08-01 56 浏览
入去元朗食lunch,揀咗呢間新開冇耐既米線店試下先!主打魚湯米線🤤環境ok,卡位坐得舒適👍🏻店員態度幾好,上菜速度快!Menu 上有算多選擇!魚腩湯米線(酸菜,水餃) $60足料、好大碗🤩夠飽肚呀!水餃皮薄👍🏻味道唔錯~鮮魚片湯米線(魚腐,豬潤) $57芥香雲耳 +$18算大份👍🏻話梅蕃薯餅 +$18幾好食喎!值得一試!紅西柚綠茶 +$14好大杯😍 幾好飲,消暑一流!飲極仲有咁🤣整體來講,cp值都高!可以一試👍🏻
環境ok,卡位坐得舒適👍🏻
店員態度幾好,上菜速度快!

Menu 上有算多選擇!
魚腩湯米線(酸菜,水餃) $60

足料、好大碗🤩夠飽肚呀!水餃皮薄👍🏻味道唔錯~
鮮魚片湯米線(魚腐,豬潤) $57

芥香雲耳 +$18

算大份👍🏻
話梅蕃薯餅 +$18

幾好食喎!值得一試!
紅西柚綠茶 +$14

好大杯😍 幾好飲,消暑一流!飲極仲有咁🤣
整體來講,cp值都高!可以一試👍🏻
2022-07-22 181 浏览
友人係烤魚同酸菜魚嘅忠粉,見親面都會話不如一齊去食~ 適逢我入元朗國搵友人(想探佢隻貓貓😍),晚飯當然都要喺元朗附近食!友人作為街坊,試過佢地午市嘅魚湯米線覺得好正,同埋話夜晚會轉做烤魚menu!咁梗係要試下💖店舖雖然有紙質menu,但可用QR code自助落單~ 招牌烤魚有六款口味同四種魚揀,今次我地試麻辣小辣嘅江團魚😆 江團魚係侍應推介我地試的,因為口感比較扎實啖啖魚,泥味又唔會重~果!然!江團魚真係成條啖啖肉又不會fishy,我平時唔多鍾意食烤魚因為啲魚成日都碎濕濕好難夾 (我唔識揸筷子lol),但江團魚每一下夾佢都係大大嚿肉好正好滿足!私心建議條魚來到嘅時候,就算啲醬汁滾起咗都等佢煮一陣,條魚會易夾啲同埋入味啲~😍😍😍💖我哋額外加咗個烤魚輔菜組合,有金菇、大豆芽、芹菜同埋蓮藕,不過個人略嫌份量比較少,可能要再嗌多啲配料或配菜先夠豐富~我哋仲嗌咗三串串燒,分別係燒花枝丸、燒麻吉同埋燒雞中翼~燒花枝丸面頭有啲辣粉,同埋燒得好焦香,好食!蕭馬吉最有驚喜,因為面頭應該有加咗一啲鹹鹹甜甜嘅醬汁先至燒,入面嘅麻薯有咬口~至於燒雞中翼就不過不失啦正常發揮。我嗌咗杯白桃味乳酸 (少甜少冰),分

我嗌咗杯白桃味乳酸 (少甜少冰),分量大大杯!但我略嫌仲係有啲太甜太多冰了🥲🥲

寫食評嘅時候先發現呢間餐廳原來暫時未有任何評價!!希望之後會有越來越多好評,因為我覺得魚嘅質素真係幾好,要encore!同埋員工服務態度好好,好主動介紹同埋睇吓你有咩需要~ 下次等我試吓啲魚湯米線先😍😍
麻辣小辣江團魚
燒花枝丸