2006-06-23 28 浏览
食羊宴前,友人因不懂如何去,因此便相約在上環等,因時間又太早,便和她到西港城行行,忽然她像看到什麼很高興的樣子,原來這甜品店在國內係幾出名的,她的友人叫她一定要來試試,當然我們也不可能齋坐啦!最後我們叫了芝麻糊加豆腐花、楊枝甘露和芒果西米露。芝麻糊加豆腐花- 芝麻糊幾滑口,可惜唔夠芝麻香;豆腐花偏硬,相信係開的比例唔多好吧!楊枝甘露- 芒果味幾香,她也認為我們沒有介紹錯。芒果西米露- 和楊枝甘露很相似,只是少了西柚和西米露的份量唔同吧了。友人就很喜歡,話終於都試到了。

最後我們叫了芝麻糊加豆腐花、楊枝甘露和芒果西米露。
楊枝甘露- 芒果味幾香,她也認為我們沒有介紹錯。

友人就很喜歡,話終於都試到了。
還記得上月大熱天的港島半天遊,真真幸苦。不過為陪家人,沒法子啦!行至汗流浹背走入冷氣間,理應來個冷飲降溫,但腦海卻浮現出熱騰騰的湯圓影像,一於「以毒攻毒」,熱辣辣鬥熱辣辣,來個薑水淨湯圓; 其他還點了蕃薯糖水、杏仁茶、芝麻糊再加一客芒果班戟大家分享。湯圓外皮煙軔,花生內餡甜美,一客六顆,味道一流; 薑水吃罷身子暖烘烘,胃部舒舒服服的,比吃冷點有益吧; 芒果班戟也做得不錯,可惜芒果肉少了一點。

2006-05-21 29 浏览
隔左兩日後, 再光顧多一次外賣,又係買榴槤布甸,今次無咁好味啦!下次要試下第二款甜品!
2006-05-21 30 浏览
今晚買個榴槤布甸俾男友食,我食左一啖,好勁ga榴槤味喎! 最估唔到係咁夜都咁多人係呢區食甜品,而且坐滿晒添呀!
2006-04-12 41 浏览
不嬲都鐘意食芝麻糊, 都食唔到一碗...唔甜得黎, 連芝麻味都冇...加湯丸, 以為會係芝麻餡,原來係花生餡(不喜), 硬gei? 唔係掛?呢碗真係我食過最差o既糖水... 多多即沖的還好!!!
不嬲都鐘意食芝麻糊, 都食唔到一碗...
唔甜得黎, 連芝麻味都冇...
加湯丸, 以為會係芝麻餡,
原來係花生餡(不喜), 硬gei? 唔係掛?
呢碗真係我食過最差o既糖水... 多多即沖的還好!!!
2006-02-05 18 浏览
5 Feb,2006 星期日食完肉骨茶,在上環閒逛了一會。媽咪想食糖水。餐牌上寫明薑汁雪糕不設外賣,即管試試有甚麼特別。雪糕不算很凍,雖吃到薑味但不濃,質地有別於一般雪糕,比較鬆散。我選了芝麻糊加綠豆沙:芝麻糊香濃,不甜。綠豆煲得淋,有果皮味,很不錯。二家姐選了芝麻糊加豆腐花:豆腐花軟滑。媽咪選了南北杏雪耳燉木瓜:糖水充滿木瓜味,反而杏味欠奉。木瓜很甜,不錯。埋單: HK$88 我請客。
5 Feb,2006 星期日

食完肉骨茶,在上環閒逛了一會。媽咪想食糖水

二家姐選了芝麻糊加豆腐花:豆腐花軟滑。

埋單: HK$88 我請客。
2005-11-16 31 浏览
屋企人覺得不錯, 我自己唔鐘意cream,所以覺得好一般, 因為佢係有極多cream,果肉一般大, 不過好香芒果味, 如果可以走cream都唔錯, 不過有點貴, 哈哈
屋企人覺得不錯, 我自己唔鐘意cream,
所以覺得好一般, 因為佢係有極多cream,
2005-10-20 40 浏览
我媽媽食既...合桃露豆腐花$23- 好水... 而且合桃味一d都唔出...富貴蛋白- 原來只係腐竹糖水, 不過杰身d, 用蛋白, sell健康, 個名好似好勁咁, 真係估佢唔到, 味道可以啦, 腐竹糖水$17, 呢個要$26, 有d唔抵;杏汁蛋白$30- 呢個勁好味, 因為杏仁味好香好正, 如果鐘意杏仁就一定鐘意
我媽媽食既...
2005-10-09 17 浏览
原來手造甜品既榚點係有甜品製造公司送黎架....仲以為係佢地自家製既添.....以後都唔再食喇....
2005-09-16 21 浏览
今日mama買左個榴槤pancake。第一次食。yummy~估唔到會係咁好食~!!好香既榴槤味,好新鮮
今日mama買左個榴槤pancake。第一次食。

yummy~估唔到會係咁好食~!!

好香既榴槤味,好新鮮
2005-08-19 22 浏览
今晚一行九人落黎試下呢間甜品店。我食過佢其他分店的甜品,但西港城呢間真係未試過。首先,環境係我意料不及的一回事。正門入去都不錯,但因為無位,侍應就帶我地去另一邊。個度有點自成一角的味道,大家好容易傾到計,環境比正門個邊還要好。有人話食野唔單止食味道真係無錯,環境及服務態度絕對有其影響力。我同我個Friend叫了杏仁露加豆花($19)及這裡出名的榴槤班戟($20)齊齊分。前者的杏仁露不算得上高水準,杏仁的香唔夠,亦唔夠滑,始終都鍾意「松記」多d。豆花亦屬一般,唔夠滑,講豆花當然係「公和」老舖啦。榴槤班戟相信係呢一間舖吸引我既其中一點,鬆軟的外皮,包住忌廉,裡面有一件很大的榴槤,榴槤的質素不錯,夠臭,夠質感,夠咬口。若然不喜歡榴槤者,必定係非常厭惡。「醉翁之意不在酒,只在乎山水之間樂也。」相信這句來形容坐座的每一位,亦不算失實,有時,快樂就是那麼簡單。

2005-03-19 17 浏览
之前同屋企人0係隔離梨花園食完燒烤,就過0左黎呢度食甜品~我試0左個薑汁雪糕同少少綠豆沙.薑汁雪糕佢地話係自製的,28蚊一個,細細件,食落口似自己造0既雪糕味道,質感麻麻地,似將牛奶雪造冰咁.味道就好重薑味,都唔錯,係口感差少少.綠豆沙13蚊唔算貴,海帶好多,但綠豆量唔算多,最多係糖水,不過13蚊算平平地啦~

(非会员)
2005-02-05 26 浏览
試左個白雪黑珍珠味道幾好~~而且坐得都幾舒服~~~
試左個白雪黑珍珠
味道幾好~~
而且坐得都幾舒服~~~
2005-01-31 25 浏览
今晚屋企煮意大利餐,食飽飽落左樓下食甜品,順便賀下個friend搵到工。住搬左黎個幾月都係第1次去食。自己本身無食過滿記,所以都想試下係咪真係咁好食。9點幾落到去,都ok多人,不過o岩o岩好有抬,5個人都唔洗等位。自己嗌左個湯丸綠豆沙,可能因為我個有湯丸啦,所以其他人既轉頭即有,我個要等多三兩分鐘,不過仲好,咁先係即叫即整嘛。味食落唔覺有咩好特別,湯圓我覺得的式左d,有3粒。其中有個friend食過西貢果間話大兜d的,我就覺得1碗o岩o岩好啦。不過不失,坐就坐得幾舒服,拍下拖,吹下水不錯的地方。
味食落唔覺有咩好特別,湯圓我覺得的式左d,有3粒。
不過不失,坐就坐得幾舒服,拍下拖,吹下水不錯的地方。
2004-09-01 20 浏览
同事請食糖水又例牌响度叫外賣,我要左合桃芝麻糊,今次唔掂,都幾水又唔香,好似開粉咁,同埋對我黎講太甜啦,食兩啖已經覺得好漏,唔好食