2021-11-27 50 浏览
滷江湖可能係老江湖, 家庭式經營, 店員親切友善笑口常開。 店鋪裝潢, 牆身有滷江湖的介紹 ,環境衛生, 光猛企理整齊 。潮州菜必定叫滷水拼盤, 應有盡有 。鹵水鵝: 肉質新鮮, 配自家酸醋,提升鹵水鵝精華。豬耳: 脆口,爽甜。牛肚:滑滑易咬。大腸:非常乾淨。雞腎 ,豆腐:非常入味。九菜炒潮州手工麵線 ($68) 鑊氣十分,熱度十分,調味十分,麵條保持乾身 ,麵條中每個氣孔吸收精華, 份量足夠三個人食。。應該係鎮店之寶, 每枱都有一大碟。
滷江湖可能係老江湖,

潮州菜必定叫滷水拼盤, 應有盡有 。
鹵水鵝拼盤

九菜炒潮州手工麵線 ($68)
九菜炒手工麵線

2021-11-26
九菜炒手工麵線
2021-11-17 53 浏览
早幾日即興返奶奶度食飯,去左加餸!係奶奶屋企附近買左啲潮式滷水同水煮魚返去我揀左滷水併盤,有齊滷水鵝、雞腎、豬頸肉、大腸、牛肚同埋豆腐,全部都勁入味!豬頸肉同雞腎口感爽彈,加上滷水汁既香味,令人想一吃再吃😋牛肚係金錢肚黎,好易咬開,好好食👍🏻另外,無辣不歡既我,叫既水煮魚辣度岩岩好,十分惹味,而且份量十足,入面有埋魚尾,喜歡論骨既就岩晒!仲有埋我最中意既芽菜做配菜,爽爽脆脆,十分清新,可以一解滿口既辣味😍

外卖自取
媽媽是潮洲人,一直都想再吃到潮州味道~所以,就來試試這家新店~門口掛了很多滷味~很多人都會點一盒外帶回家~來到滷江湖,當然要點一個滷水拼盤~這個拼盤有墨魚片,鴨腎,豬頸肉,豬脷,豬耳還有豆腐~滷豆腐當然很入味好吃,但我個人最喜歡的是鴨腎跟豬耳~鴨腎不會因為滷得太久而太軟爛哥種,還有點爽爽的咬口~而豬耳也很入味,而且好軟滑~韭菜豬紅是非常傳統的打冷菜式~整個菜都帶點辣味,而且豬紅亦很入味~神奇的事情發生了...不吃辣的我竟然會挑戰這碗滿江紅的酸菜魚!但店家極力推介,我問了三次會不會好辣之後,我決定要試一下~本來這個酸菜魚會配白飯,但因為媽媽好想試手工麵線,所以走飯了~不過個酸菜魚很大碗,裏面除了魚,還有豆芽跟豬紅~碗面滿佈紅油好像很辣,所以由媽媽率先嚐鮮~但她不停說魚片很滑溜叫我快點試一下~原來真的沒有甚麼辣味,反而是很麻~不能吃辣的我,其實很愛麻…所以我真的很喜歡這個酸菜魚,但…我討厭紅油弄髒了我的白色衫...T.T來之前我媽媽已經瘋狂敲碗說要吃這個韭菜炒潮州手工麵線,因為是兒時的味道~而我對於在公公婆婆家吃飯的印象,最深刻也是這個麵~雖然只有韭菜跟豆芽,但因為麵本身就有味道,所以簡簡
媽媽是潮洲人,一直都想再吃到潮州味道~
所以,就來試試這家新店~

門口掛了很多滷味~
很多人都會點一盒外帶回家~

來到滷江湖,當然要點一個滷水拼盤~
這個拼盤有墨魚片,鴨腎,豬頸肉,豬脷,豬耳還有豆腐~
滷豆腐當然很入味好吃,但我個人最喜歡的是鴨腎跟豬耳~
鴨腎不會因為滷得太久而太軟爛哥種,還有點爽爽的咬口~
而豬耳也很入味,而且好軟滑~
滷水拼盤

韭菜豬紅是非常傳統的打冷菜式~
整個菜都帶點辣味,而且豬紅亦很入味~
韭菜豬紅

但店家極力推介,我問了三次會不會好辣之後,我決定要試一下~
不過個酸菜魚很大碗,裏面除了魚,還有豆芽跟豬紅~
碗面滿佈紅油好像很辣,所以由媽媽率先嚐鮮~
但她不停說魚片很滑溜叫我快點試一下~
原來真的沒有甚麼辣味,反而是很麻~
不能吃辣的我,其實很愛麻…
酸菜魚飯

而我對於在公公婆婆家吃飯的印象,最深刻也是這個麵~
雖然只有韭菜跟豆芽,但因為麵本身就有味道,所以簡簡單單已經很好吃~
韭菜炒潮州手工麵線

吃飽離開時,我媽媽還一直說這家店很不錯~
還說滷水跟她煮的可以比拼一下~ XD
2021-11-12
滷水拼盤
酸菜魚飯
韭菜炒潮州手工麵線
  • 酸菜魚
2021-11-13 134 浏览
滷江湖 (油麻地).好耐無食潮州野ψ(`∇´)ψ 今日心血來潮,要食!.▪️滷水自選拼盤▪️.滷水拼盤可以自選,佢選擇好多,我地叫左豬頸肉,魷魚片以豬耳。全部都非常入味!豬頸肉少肥但好香,珠兒入味得來又爽口.▪️煎蠔餅▪️ .食潮州嘢點可以缺少呢個煎蠔餅,蠔仔再加上煎得透嘅餅,香口得來邊位微脆,勁正!.▪️韭菜炒麵線▪️.呢個我個人覺得好正,本身韭菜已經係我男朋友好喜歡嘅食物,麵線炒落有啲似米粉,乾身,有啲豬肉條同香葱,好有鑊氣!.▪️凍烏頭▪️.凍烏頭又係潮州野必備,烏頭魚肉凍食係非常爽實,配上食烏頭必備嘅普寧豆醬,正!.📌 滷江湖 (油麻地)油麻地上海街163號地舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
滷江湖 (油麻地)

好耐無食潮州野ψ(`∇´)ψ 今日心血來潮,要食!

▪️滷水自選拼盤▪️
豬頸肉少肥但好香,珠兒入味得來又爽口

▪️煎蠔餅▪️

▪️韭菜炒麵線▪️

▪️凍烏頭▪️
📌 滷江湖 (油麻地)
油麻地上海街163號地舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-11-09 90 浏览
屋企人好鐘意食潮州打冷今日就帶佢哋黎呢間新開嘅小店呢間鋪個名夠哂特別一睇就知係食滷水嘢而佢有好多唔同款式嘅滷水嘢好多都好吸引🔸滷水鵝拼盤 $168由於屋企人每款滷味都想試下,所以就叫左呢道滷水鵝拼盤😋呢個拼盤好豐富,有6款滷味。分別有滷水鵝片、豬耳、滷水豆腐、五花腩片、金錢肚、同鴨腎。各款食物都滷得好入味。鵝片皮薄肉嫩,味道清香不油膩😛豬耳十分彈牙爽脆,而且香濃入味,口感一流!豆腐亦好嫩滑好入味。五花腩片亦肥瘦平均,唔會太韌。金錢肚爽口,完全無腥臊味。鴨腎爽脆有咬口,鹹度適中😋🔸潮式手工麵線 $58第一次食呢種手工麵線,估唔到有驚喜。麵線即叫即炒,好有鑊氣!手工造嘅麵線非常彈牙,配埋蛋、韭菜、芽菜、豬頸肉配料,炒得十分香。個麵亦炒得好乾身唔會油淋淋,正呀👍🏼
屋企人好鐘意食潮州打冷

🔸滷水鵝拼盤 $168

🔸潮式手工麵線 $58
2021-11-07
2021-11-08 65 浏览
經過佐敦區,諗起要幫屋企加餸,滷味係一個好選擇😋今次間餐廳叫做「滷江湖」,個名好盞鬼。江湖精選拼盤$98呢個拼盤好豐富!有超多豬腸、大大份鵝肉!裝滿全盒,$98來講都算係相宜價!豬腸夠淋夠彈牙,超邪惡,滷水味好足!至於鵝肉入味,通常滷水味會好濃、好鹹,呢個滷水鵝肉質不錯,又不太鹹!送飯啱啱好。韭菜豬紅$48看似普通的一道菜,魔鬼在細節,令味道昇華!首先一拎上手,就覺得沉甸甸的,好足料,選用的豬紅高質,富彈性,屋企人話撈極都仲有!湯底係屬於微辣,湯底好香,豬紅好滑!太好食啦!唔好睇小呢個份量,三個人食都食唔晒,最終仲要留番第二日做lunch哈哈

江湖精選拼盤$98
呢個拼盤好豐富!有超多豬腸、大大份鵝肉!
裝滿全盒,$98來講都算係相宜價!
豬腸夠淋夠彈牙,超邪惡,滷水味好足!

韭菜豬紅$48

2021-11-08 56 浏览
放工想食潮州打冷同埋蠔仔粥,見潮州菜關注組推介呢間鹵江湖,見到人地post咗好美味的鹵水鵝肝相,忍唔住要黎試試,果然無令人失望鹵水拼盤(細)份量都幾多,有4款滷水(豬頸肉,豬耳,豬蹄同埋雞腎),豬頸肉好彈牙,又香油脂。豬耳同豬腎都滷得好入味,有八角的香氣,餸酒一流。豬蹄最好味,肥瘦適中,而且滷得好淋,豬油入口即溶蠔仔粥用料非常有誠意,超級多蠔仔,而且粒粒脹卜卜,好鮮甜,潮州粥本身口感都唔錯,重胡椒味,有少少辣韮菜豬紅又係勁大份,豬紅本身好彈,唔會淋patpat咁,有咬口滷水鵝肝必食推介, 鵝肝好滑好彈牙,咬落啲油脂慢慢溶化係口腔度,好正

鹵水拼盤(細)

蠔仔粥

韮菜豬紅
又係勁大份,豬紅本身好彈,唔會淋patpat咁,有咬口

滷水鵝肝
2021-11-07 39 浏览
呢度既裝修同風格都比較地道, 黎幫襯既都係附近既街坊, 另外仲有外賣服務添🥡江湖精選滷水拼盤(細)🐷($98)滷水拼盤既好處就係可以一次過食到多啲唔同款式既野, 拎黎送啤酒一流🍻 呢個拼盤都幾豐富, 有爽脆既鵝腎, 軟綿綿既豬大腸, 脆卜卜既豬耳, 金錢肚, 半肥瘦既豬頸肉同埋豆腐, 味道唔算濃, 配埋個酸酸地既汁係幾正😍煎蠔餅🦪($78)食潮洲野唔食蠔餅真係對唔住自己😂 呢度既蠔餅即叫即整, 新鮮滾熱辣咁上菜, 完全唔炸唔怕熱氣, 而且仲要勁多蠔, 超正😍水煮魚(細)🌶($108)店主推介既水煮魚梗係要試下啦😌 因為怕太辣, 所以叫左佢地俾最少既辣😂 出到黎效果有, 食落又唔會太辣喎👍🏽 魚塊都幾多, 比較多骨, 魚肉都幾滑溜, 另外仲有大量既芽菜同埋我鐘意既豬紅添😍

江湖精選滷水拼盤(細)🐷($98)

煎蠔餅🦪($78)

水煮魚(細)🌶($108)
2021-11-06
  • 滷水拼盤
  • 水煮魚
  • 蠔餅
2021-11-05 50 浏览
🌸佐敦美食🌸滷江湖🍽有人嘅地方就有江湖❗今天突然想食滷味,因此今天到了一間主打滋味滷味的餐廳 -「滷江湖」享用正宗滷味菜式作為是日晚餐❗我們一行2人共惠顧了以下餐點:1️⃣🌟滷味拼盤 $108滷味拼盤配菜豐富,有多款滷味,包括滷水豆腐、金錢肚、豬手、豬耳仔及鵝腸,每款滷味菜式也相當入味,口感不會韌,不會太鹹,味道不錯❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕⭕️2️⃣🌟韮菜豬紅 $48韮菜豬紅份量十足,略帶點麻辣,韮菜翠綠新鮮,豬紅香滑軟淋,相當入味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕⭕️️3️⃣🌟滷水鵝片配鴨舌 $88滷水鵝片份量十足,鵝片肉質彈牙美味,鹹味適中,鴨舌也相當入味。美味指數:⭕⭕⭕⭕賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕⭕️🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗總括而言,此餐廳的滷水菜式質素不俗,非常抵食❗餐廳鄰近佐敦站,交通方便;是佐逨一帶的滷水餐廳之選❗
🌸佐敦美食🌸滷江湖🍽

2021-11-04
滷味拼盤
滷水鵝片配鴨舌
2021-10-29 267 浏览
同事話最近新開咗間滷水嘢幾好食,今日特登去買外賣返屋企試下,都真係幾多選擇,好多都好吸引,到最後決定揀滷水鵝拼盤同韭菜豬紅,拼盤乜都有啲,樣樣都可以試下$168都幾大盒,第一層係滷水鵝,啲滷水鵝整到啱啱好,入味得嚟又唔會太鹹,啲肉亦都彈牙,同事今次真係冇介紹錯夾開第一層嘅鵝肉之後,第二層就見到豬大腸、豬耳、豬頸肉同豬手, 豬頸肉同豬手都大大塊,啖啖肉,個滷水味好香好好食, 媽媽就好鍾意食個豬耳,話佢煮得夠淋,而個軟骨脆口, 口感好好,食咗好多最底嗰層係豆腐底,要讚佢唔係浸住成兜豉油,出面有啲舖頭浸住半盒豉油,都食唔出係滷水味定豉油味,反而好似呢盒咁樣就啱啱好, 浸住少少,豆腐又夠味,送飯一流同事提我一定要試佢哋個韭菜豬紅佢哋個韭菜豬紅煮得好香,而且啲豬紅亦都好好食有少少彈牙,少少滑, 不知不覺就食咗好多滷水鵝拼盤$168滷水鵝拼盤$168韭菜豬紅$48其實計埋份量,呢間嘢都真係幾抵食相信屋企人好快會再encore呢間
同事話最近新開咗間滷水嘢幾好食,
今日特登去買外賣返屋企試下,

都真係幾多選擇,好多都好吸引,

同事提我一定要試佢哋個韭菜豬紅

佢哋個韭菜豬紅煮得好香,而且啲豬紅亦都好好食

有少少彈牙,少少滑, 不知不覺就食咗好多

滷水鵝拼盤$168
滷水鵝拼盤$168
韭菜豬紅$48
其實計埋份量,呢間嘢都真係幾抵食

相信屋企人好快會再encore呢間

2021-10-29
5 分钟 (外卖自取)