2023-03-22 286 浏览
今次係我第二次依間糖水舖,見到啲人事都轉左模式,而家啲糖水多咗好多花款,不過係好食嘅,但係有啲細碗芋圓同豆腐花珍珠好夾,值得再試,不過價錢有啲貴!下次可能都會再嚟,但係唔會成日食
2023-03-22
2023-03-03 310 浏览
平時食完飯同屋企人同朋友有時仲想傾吓偈咁呢個時候我哋就會去滔滔食糖水因為滔滔係區入面好出名所以多數都係會人山人海🤣今日揀左2款我平時會食嘅甜品介紹比大家❊叁元豆花豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米 & 香草雪糕/愛玉/紅豆/芒果(四選一)今次我哋揀左愛玉本身諗住抱住試下2種固體係同一碗入面係咩口感唔抱太多期望但係愛玉同豆腐花呢個mix係特別嘅好似係豆腐花上面加左層啫喱咁2種Base同其他配料都好夾個黑糖珍珠細細粒但real好有咬口不過下次我都係會叫番雪糕Xddd ❊紫草園配料有冰烤紫薯雪糕、芋圓、仙草、黑糖水晶、蜜紅豆 雪糕好香紫薯味道味,食到有紫薯肉Total有6粒芋圓,4粒橙色,2粒紫色芋圓暖暖地,煮得岩岩好仙草、黑糖水晶、蜜紅豆呢三個嘅組合可以令仙草嘅味帶出黎但又唔會好甜,啲紅豆好好食,不過食到最尾覺得有啲甜❊我平時會加包心芋丸 or 清心丸呢2款配料都好值得去試~包心芋丸入面係有蕃薯餡同芋頭餡蕃薯餡真係好好食🤤呢排仲好鐘意食黑珍珠,不過黑珍珠同熱湯圓唔夾😂😂😂😂😂❊滔滔甜品 (元朗)地址:元朗康樂路8號康樂廣場地下9號舖星期二唔開咖~唔好摸門釘!
平時食完飯同屋企人同朋友有時仲想傾吓偈

2種Base同其他配料都好夾
個黑糖珍珠細細粒但real好有咬口
不過下次我都係會叫番雪糕Xddd

紫草園
配料有冰烤紫薯雪糕、芋圓、仙草、黑糖水晶、蜜紅豆
雪糕好香紫薯味道味,食到有紫薯肉
Total有6粒芋圓,4粒橙色,2粒紫色
芋圓暖暖地,煮得岩岩好
啲紅豆好好食,不過食到最尾覺得有啲甜

我平時會加包心芋丸 or 清心丸
呢2款配料都好值得去試~
包心芋丸入面係有蕃薯餡同芋頭餡
蕃薯餡真係好好食🤤
呢排仲好鐘意食黑珍珠,不過黑珍珠同熱湯圓唔夾😂😂😂😂😂

滔滔甜品 (元朗)
地址:元朗康樂路8號康樂廣場地下9號舖
星期二唔開咖~唔好摸門釘!

• 叁元豆花
  • 仙草紫草園
2023-01-29 299 浏览
✨紫草園配料有冰烤紫薯雪糕 芋圓仙草 黑糖水晶 蜜紅豆 都幾大碗冰烤紫薯雪糕 偏冰感 紫薯味道好香 仲會食到少少紫薯肉 幾唔錯芋圓 口感軟糯 味道較淡 唔夠香仙草 滑溜 但味道唔夠突出黑糖水晶 香甜 有咬口 蜜紅豆 蜜味香甜 夠軟腍整體都唔錯 只係略嫌唔夠凍 成碗野除咗雪糕其他都係常溫✨紫玉園配料有冰烤紫薯雪糕 芋圓 愛玉 黑糖水晶 蜜桃愛玉清香滑溜 芋圓軟糯黑糖水晶有咬口 蜜桃正常整體幾清新 但個人覺得唔係好夾總結:食物都算唔錯 份量足環境一般 地方好細 但唔駛搭枱都還好服務麻麻 冇乜禮貌 唔識變通 效率低 店員返工好似玩咁 價錢可以 唔使等好耐的話 都可以試下
✨紫草園

服務麻麻 冇乜禮貌 唔識變通 效率低
店員返工好似玩咁 價錢可以
唔使等好耐的話 都可以試下
2022-12-18 378 浏览
難得嚟到元朗😚都知道元朗有好多出名糖水除咗B仔涼粉之外意外發掘到呢間😼唔好睇佢裝修好似係食中式糖水佢哋嘅雪糕珍珠芋圓意外地好食😚😋芋圓口感軟糯仲要有陣香味🤩豆花仲要又滑又好食🤩推薦大家嚟到元朗一定要食😍
難得嚟到元朗😚
芋圓口感軟糯仲要有陣香味🤩
豆花仲要又滑又好食🤩
推薦大家嚟到元朗一定要食😍
2022-12-16 226 浏览
今日特地過去試試這舖頭裏面的糖水,食品不錯,但是員工的面口就好苦。到該店後,由落單到比錢。服務員只跟我講過二個字”張咭”。其實各人均有所長,店員可考慮去做一些不用提供服務的行業。

2022-12-12 214 浏览
住九龍,冇乜幾何走入元朗咁岩有fd係附近 佢就推介左呢間甜品店又幾有驚喜🤭一路都keep住有人等緊想坐內d都好大壓力😂😂🔸腐竹馬蹄清心丸(凍)$32腐竹馬蹄糖水好清甜,但最驚喜係食左呢個清心丸🫶🏻四四方方既清心丸好有咬口,但質地相對芋圓就比較軟,感覺自己鐘意清心丸多過芋圓🤪🔸海底椰檸檬愛玉 $29叫呢個係主要想知愛玉係乜東東,原來愛玉係類似啫喱,檸檬味既愛玉啫喱好特別,因我鐘意酸酸地既野食,所以又幾like🤣但老公麻麻地酸,不過我地覺得佢既海底椰都幾襯個愛玉,欣賞👍🔸叄元豆花配愛玉 $38叄元豆花超多料😂有豆腐花,芋圓,地瓜圓,黑糖珍珠,紫薯西米,再四選一個配料朋友揀左愛玉試一試🫣芋圓同地瓜圓都好煙韌,紫薯西米都好香紫薯味,豆腐花好滑,係略嫌黑糖珍珠有點甜
住九龍,冇乜幾何走入元朗
咁岩有fd係附近

🔸海底椰檸檬愛玉 $29

🔸叄元豆花配愛玉 $38
2022-12-05
等候时间
20 分钟 (堂食)
  • 腐竹馬蹄清心丸
2022-10-07 505 浏览
今晚同朋友食完飯近近地就去咗呢間食糖水😋1. 叁元豆花,入邊有好多材料包括豆腐花、芋圓,地瓜圓,黑糖珍珠,紫薯西米,再加四選一嘅芒果🥭芋圓,地瓜圓夠煙韌,好好味😋好抵食 咁多材料😋😋2. 木瓜雪耳燉桃膠呢個係一個好滋潤嘅糖水,每一啖都食到好有好滋潤嘅質感,木瓜都好好食,惟桃膠嘅份量比較少,但整體都好好食😋
今晚同朋友食完飯
近近地就去咗呢間食糖水😋

2. 木瓜雪耳燉桃膠

2022-09-09 441 浏览
去到元朗想食糖水芋圓既話 就會去呢間(*´∀`)呢間就係同之前係深水埗深深甜品裝修同menu都一樣既舖頭~=================👅 腐竹馬蹄清心丸 $29有熱同凍揀 今次養生啲揀左熱!糖水幾清甜 好多馬蹄 同埋清心丸真係好好食!!煙煙韌韌der(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)👅 参元豆花 $35一碗入面有齊豆腐花 芋圓 地瓜圓 黑糖珍珠同紫薯西米~仲可以揀多樣要雪糕/紅豆/愛玉/芒果!超 多 料 !普通芋圓都係好食過包心芋圓 會煙韌啲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)紫薯西米都係好重紫薯味 唔會話得個色架~=================⭕️份量好大份 價錢中等唔算貴!❌店舖較細 所以坐得有啲逼▫️味道:4/5服務:3/5環境:3/5回頭率:4/5人均:<$40
去到元朗想食糖水芋圓既話 就會去呢間(*´∀`)
呢間就係同之前係深水埗深深甜品裝修同menu都一樣既舖頭~
=================
👅 腐竹馬蹄清心丸 $29
👅 参元豆花 $35
=================
⭕️份量好大份 價錢中等唔算貴!
❌店舖較細 所以坐得有啲逼

腐竹馬蹄清心丸
参元豆花
腐竹馬蹄清心丸
2022-08-08 446 浏览
元朗 fat trip 第四站經過嘅時候4:20pm 原來 4:30pm 先開兜個圈番泥就已經有三台客喺前面準備入座被佢個紫薯西米吸引嗌呢個好特別,唔似一般嘅西米,佢係有咬口有口感的芋圓地瓜圓點糖珍珠正常發揮,煙韌的豆腐花好重豆味同埋甜嘅,有啲似百福豆腐花嘅原味好足料滔滔甜品叁元豆花 (豆腐花, 芋圓, 地瓜圓, 黑糖珍珠, 紫薯西米, 香草雪糕) $35📍元朗店
元朗 fat trip 第四站
經過嘅時候4:20pm 原來 4:30pm 先開
兜個圈番泥就已經有三台客喺前面準備入座
被佢個紫薯西米吸引嗌呢個
好特別,唔似一般嘅西米,佢係有咬口有口感的
芋圓地瓜圓點糖珍珠正常發揮,煙韌的
豆腐花好重豆味同埋甜嘅,有啲似百福豆腐花嘅原味
好足料

滔滔甜品

📍元朗店
2022-08-06 361 浏览
Happy Friday食糖水,元朗首選滔滔糖水莫屬。元朗有2間店,我比較常去係一店。坐位比較擠逼,但店舖本身都細,所以無問題啦。滔滔選擇多,可以加好多配料,包括好特別嘅清心丸。我最愛熱椰子糊,但今日賣哂,就食個芒果仙草凍($30),芒果勁酸,好彩店員比我換個款生果,就簡左西瓜。然後朋友食左凍椰汁紫米露加芋圓($30),芋圓好chewy,紫米露唔會太甜。然後朋友各叫左個雪糕芋圓嘅甜品($39),佢地話料足,但始終有雪糕,佢地覺得太甜。記得下次食糖水要試下依間選擇又多,價錢合理嘅糖水啦!

滔滔選擇多,可以加好多配料,包括好特別嘅清心丸。

記得下次食糖水要試下依間選擇又多,價錢合理嘅糖水啦!
2022-08-04
$35 (宵夜)
📍「滔滔甜品」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌相信大家對呢間都唔陌生😆👦🏻👧🏻都成日食,不過開咗foodie IG之後都無成過😗難得今日勁想食芋圓,就衝咗過嚟食😇📷餐廳比較細,座位都比較逼,不過食物先係重點‼️🤤餐廳裝修走舊式糖水鋪風,幾有懷舊feel,打卡都唔錯😬🍴叄元豆花(凍)💰HK$37✨推薦指數:7/10呢碗係滔滔招牌‼️👦🏻每次必嗌🤣叄元豆花正就正在咩都有,包括芋圓、地瓜圓、豆腐花、黑糖珍珠、紫薯西米,自選就揀咗檸檬愛玉,岩哂咩都想食啲嘅朋友仔❤️首先講下芋圓地瓜圓先,口感嚟講好煙煙韌韌,而且味道天然,食得出芋圓同地瓜嘅味道,好食😋豆腐花滑嘅,但今次食份量少咗,而且比較碎🥹黑糖珍珠比較甜,但可以接受到👌紫薯西米顏色好靚,不過就比較細粒,食唔到咩味🤣檸檬愛玉晶凝通透,食落檸檬味都好重,不過有少少過甜😗整體來講呢碗都唔差,不過以前更好🫣而且加咗價之餘份量縮咗水,有啲傷心🥲🍴腐竹馬蹄清心丸+包心芋圓(凍)💰HK$31+$10✨推薦指數:8.5/10👧🏻不嬲都走養生路線,所以揀咗碗相對健康少少🤏🏻嘅😆呢碗有腐竹、清心丸、馬蹄同包心芋圓🤗👧🏻真係勁中意食包心芋圓,但唔係度度都有,所以嚟到呢度
📍「滔滔甜品」- 元朗

今次食食食之旅黎到元朗😌

🍴叄元豆花(凍)
💰HK$37
✨推薦指數:7/10
呢碗係滔滔招牌‼️👦🏻每次必嗌🤣
豆腐花滑嘅,但今次食份量少咗,而且比較碎🥹
黑糖珍珠比較甜,但可以接受到👌
紫薯西米顏色好靚,不過就比較細粒,食唔到咩味🤣
檸檬愛玉晶凝通透,食落檸檬味都好重,不過有少少過甜😗

🍴腐竹馬蹄清心丸+包心芋圓(凍)
💰HK$31+$10
✨推薦指數:8.5/10
👧🏻不嬲都走養生路線,所以揀咗碗相對健康少少🤏🏻嘅😆
呢碗有腐竹、清心丸、馬蹄同包心芋圓🤗
👧🏻真係勁中意食包心芋圓,但唔係度度都有,所以嚟到呢度一定要嗌❗️
包心芋圓用咗黃薯做餡,外皮有淡淡嘅黃薯/芋頭味,包住滿滿香甜嘅黃薯蓉,食落都幾滿足,不過再大粒啲會更好🤣😋
清心丸比較彈牙爽口,好好咬口🤩
馬蹄同腐竹都非常碎,馬蹄口感好爽,所以👧🏻都幾中意呢碗,層次好豐富☺️
用餐时段
下午茶
2022-07-07 304 浏览
識食一定係食滔滔😍唯一一間我肯俾足耐性排隊等嘅糖水舖😌Come on everybody! Must go ar 🌟🌟推薦🍴:叁元豆花 💰$35❤️內有:豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米 + 香草雪糕/愛玉/紅豆/芒果 (四選一) 😝💕好難得今時今日 仲有份量足 又好味道嘅糖水食🥹重點係 一啲都唔貴!性價比⭐️⭐️⭐️⭐️唔解釋咁多 自己嚟試過就知㗎啦😚~*呢度地方好細🙈唔想等堂食嘅朋友 可以外賣返去🤓 一樣咁好味( ̀⌄ ́)
識食一定係食滔滔😍

唯一一間我肯俾足耐性排隊等嘅糖水舖😌

推薦🍴:叁元豆花 💰$35❤️

唔解釋咁多 自己嚟試過就知㗎啦😚~

*呢度地方好細🙈
唔想等堂食嘅朋友 可以外賣返去🤓 一樣咁好味( ̀⌄ ́)
2022-06-20 239 浏览
天氣熱辣辣,一個人行街,想搵個位坐低食啲冰涼野,歎吓冷氣,於是入咗滔滔甜品。海底椰檸檬愛玉:一個字爽呀,甜甜酸酸,又凍,好開胃解渴。愛玉好滑,直接sir咗入喉嚨。有海底椰感覺好滋潤。

海底椰檸檬愛玉:
一個字爽呀,甜甜酸酸,又凍,好開胃解渴。
愛玉好滑,直接sir咗入喉嚨。
有海底椰感覺好滋潤。

2021-10-12
2022-06-17 183 浏览
.📍滔滔甜品📍 #饅頭去元朗 #饅頭的港味道 #饅頭食台灣菜 #饅頭食甜品------------------------------1️⃣ 叁元豆花 ($35)呢碗糖水不得了,份量大又足料,有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米,仲有一款配料朋友就揀咗檸檬愛玉。呢度嘅豆腐花做得好出色,雖然口感唔算神級滑溜,但絕對足夠香軟冇渣,豆香味道好濃郁😚❤️,好似食緊固體豆漿咁,甜度比平時飲開嘅豆漿低少少,好啱我口味;另外要讚下朋友揀嘅檸檬愛玉,晶瑩剔透🌟,非常大嚿,質感介乎啫喱糖同布丁之間,動L動L咁好滑身又有少少彈性😍,散發著檸檬清香,唔會過甜;芋圓同番薯圓亦整得好好食,口感柔軟中不失煙韌口感,斷口感唔會好重,仲食少少粉粉哋嘅芋頭同番薯原材料,尤其係芋圓,難得地感受到明顯芋頭嘅香氣👍🏻;黑糖珍珠size比較細粒,同紫薯西米兩者味道相對都比較普通,主要係為呢碗糖水增加顏色同口感,夾埋花奶咁食唔會有伏,整體而言都好滿意,呢個價錢嚟講真係幾抵食。------------------------------2️⃣ 黑糖珍珠檸檬愛玉 ($27)呢碗小係小編另一個友人嗌嘅糖水,不過我就冇食到所以就唔點評啦🙈,
1️⃣ 叁元豆花 ($35)

2️⃣ 黑糖珍珠檸檬愛玉 ($27)
呢碗小係小編另一個友人嗌嘅糖水,不過我就冇食到所以就唔點評啦🙈,希望下次有機會再試下呢度嘅紫薯雪糕。
🔸整體評分:8.0/10
🔸小編回頭率:7/10
2022-06-17 116 浏览
呢間甜品店嘅選擇都幾多~有台式又有中式!上次就食咗個冰烤紫薯雪糕系列嘅紫草園💜配料真係好豐富:有紅豆、芋圓、仙草、黑糖水晶 仲有一大舊紫薯雪糕🍦紫薯味真係好香好清甜 仲有啲紫薯粒粒喺入面!成個甜品口感真係好豐富❣️