2021-03-28 141 浏览
因為疫情不能回國內,在香港竟然找到了臭豆腐,我就是為了臭豆腐而來。超級讚👍🏻我們還點了剁椒魚頭,辣,辣得得爽,辣得很刺激。一碗飯就這樣吃下去。不妨來試一試。
因為疫情不能回國內,
在香港竟然找到了臭豆腐,
我就是為了臭豆腐而來。
超級讚👍🏻
我們還點了剁椒魚頭,
辣,辣得得爽,辣得很刺激。
一碗飯就這樣吃下去。
不妨來試一試。
2021-03-28 120 浏览
今天來試湖南菜,是正宗的口味👍,非常愉快的經歷,近一年多未能北上尋味,今日偶爾發現銅鑼灣的這間湖南菜餐廳,全家來試試,是正宗的湖南口味,而且在酒店樓上,環境清雅
2021-03-27 127 浏览
很少在香港吃到這麼地道的湖南菜,在銅鑼灣一家酒店的樓上,雖然位置需要找一陣,但是還是很值得的~不僅味道很好,位置也很寬敞,和朋友兩個人來吃,點了4個菜,已經吃得很飽。點了一個幹鍋肥腸,一個臘肉炒筍,一個炒花菜,還有一個糯米排骨,還是很有水準的。很有回到內地吃湘菜的感覺,想必師傅應該是正宗的湖南人了。聽朋友說,他們還湖南的家鄉話。總之值得一嚐,價錢也合理。雖然是湘菜,不會過分辣,反倒是很香~匠心菜館,值得被更多人發現

• 幹鍋肥腸
2021-03-26 238 浏览
第一次找到呢間湖南菜館,跟之前光顧過的完全唔同。因為家人非常喜歡食辣特别湖南菜,所以四處搜尋好食的餐館。所以今次决定寫下感受。因為本人主要喺銅鑼灣附近食飯,之前食開的湖南菜館跟呢度無得比,無論環境,干淨程度和味道正宗真係無得比。
鴛鴦魚頭
蓮藕尖
農家小炒肉
  • 鸳鸯鱼头
2021-03-23 129 浏览
一家很正宗的湖南菜餐廳,每次來都沒失望過,剁椒魚頭越辣越想吃 配上清水麵真的絕了,吃到光盤,小炒鵝場,農家一碗香讚讚讚下次來還要試試其他菜式,一家絕不會讓你失望的湘菜館!
2021-03-23 106 浏览
今日兩個人是第二次過來這裡吃午餐...叫了個鴛鴦魚頭、農家小炒肉和小炒黃牛肉...鴛鴦魚頭很夠味...份量很大...味道很好的...菜品的辣度都很適中...很難得在香港找到這麼一家正宗的地方菜系...👍...會經常回頭...
今日兩個人是第二次過來這裡吃午餐...
叫了個鴛鴦魚頭、農家小炒肉和小炒黃牛肉...
鴛鴦魚頭很夠味...份量很大...味道很好的...
相約幾位好友嚟試吓湖南菜,點知又失望又嬲!由一入門口,已經受到貌似經理的女人不禮貌對待!我哋當晚點左米豆腐(這道菜我記得喺湖南長沙食過好好食)點知「湖南味館」的米豆腐又鹹!豆腐又冇香味!炒豬潤又乾又硬又鹹!剁椒魚頭 唯一一道菜正常就讓我呢個半個湖南人評價一下總括嚟講味道一D都唔正宗,得個鹹字,味精又重!不停飲水!價錢又貴!到埋單啦 ,朋友沒有清楚睇張單便付款了,之後我望吓張單,見到收咗$200開瓶費,有位朋友比較熟呢度,訂房前已經問咗帶酒每支$100開瓶費,可以俾我哋開兩支都係收$100,然後我哋就問點解會收$200,跟住有位老闆娘入咗嚟話員工搞錯咗,下次退返俾我哋!!咁都得??點解唔係即時退?然後我哋同佢理論 ,佢態度好差之下先退返俾我哋!大約9:45左右,突然間嗰位女經理應該係用踢嘅模式踢開對門!😳好大聲呼喝我哋!(10點啦你哋快啲走 !我哋要收鋪!)爭在未講粗口對待我哋!😤我哋全部人嚇到呆咗!從未試過出街食飯遇到咁嘅情況!😤香港服務好個個都知!既然選擇香港開餐廳,請「湖南味館」入鄉隨俗 !你哋咁嘅服務,睇吓你哋幾時講拜拜!我哋同行四人,食完第日其中兩人又屙又嘔!
相約幾位好友嚟試吓湖南菜,點知又失望又嬲!

由一入門口,已經受到貌似經理的女人不禮貌對待!

炒豬潤又乾又硬又鹹!

剁椒魚頭 唯一一道菜正常
就讓我呢個半個湖南人評價一下
總括嚟講味道一D都唔正宗,
得個鹹字,味精又重!不停飲水!價錢又貴!

我哋同行四人,食完第日其中兩人又屙又嘔!
南瓜餅
2021-03-22
2021-03-21 114 浏览
看評語都說好,諗住過嚟試吓.1-最基本的酸辣土豆絲,又唔酸又晤辣,又無味,同佢講仲話我哋迎合香港人口味,咁你不如做港式茶餐廳啦!2- 零服務,反應意見仲同我鬥口才咁晒氣!5道菜,HKD800+量少又貴 又唔好食!
看評語都說好,諗住過嚟試吓.
2- 零服務,反應意見仲同我鬥口才咁
晒氣!
5道菜,HKD800+
量少又貴 又唔好食!

今天和姐妹们一起来到铜锣湾探店这家收藏了很久的湘菜馆!点了鱼头,鸡爪煲和肘子,口味非常正宗。更为印象深刻的是这家店的环境,环境非常宽敞,疫情期间吃饭体验感到极度舒适。瞬间有回到内地的感觉,强烈推荐~
2021-03-14 93 浏览
白色情人節同老婆黎試吓朋友介紹嘅湖南菜。鴛鴦魚頭好好味,清水麵撈埋啲辣汁好惹味,麵既質地亦唔錯。另外兩個餸就還可以。員工服務亦好好。為就個魚頭,我哋一定會再黎!
2021-03-14
2021-02-28 337 浏览
周日晚上朋友聚餐,来铜锣湾吃湖南菜,朋友一直说湖南味馆很正宗,果然名副其实。点了剁椒鱼头,长沙臭豆腐(非常好吃,强力推荐),辣椒炒肉,离喜茶很近,可以点了拿上来吃,美滋滋
2021-02-11 300 浏览
香港铜锣湾湖南味馆的菜式正宗,味道地道,算是港漂在港吃湖南菜的一个好去处!里面的金牌小炒肉,臭豆腐肥肠,爆炒腰花之类的菜,基本上是每次都点。大鱼头之类的硬菜也是很好吃的
2021-01-30 383 浏览
估唔到酒店裏面都有湖南菜咁特色,平時一般酒店係沒有的, 今次食咗 鴛鴦魚頭,喜歡食辣嘅人士一定會鍾意,最好嘅就係食完之後加個清水面,浸落湯度索曬啲鮮味辣湯汁,食落有另一番嘅享受。今次再試咗個益陽蘆筍炖五花肉,啲蘆筍湯好清甜,連平時唔食蘆筍嘅朋友都愛上,認真好味。最特別係個青椒水晶蛋,估唔到啲蛋可以咁樣整法,有啲似黃金蛋,又有鹹蛋嘅咁嘅風味,配埋啲辣椒……雖然好多辣椒,但係估唔到成碟嘢都可以清曬。
  • 益陽蘆筍炖五花肉
  • 鸳鸯鱼头
2020-12-26 288 浏览
味道夠正宗,一定會再來。火爆豬肝爽口不油膩,小小辣,非常惹味,配埋白飯一齊食都好開胃。脆椒肚絲酸香都好爽口開胃,佳!醬油炒飯香口,粒粒分明,好快食哂。服務態度都非常好,值得光顧👏
2020-12-26 220 浏览
剁椒鱼头新鲜又入味!超级赞!!蔬菜也很新鮮,田雞也很好吃。在香港非常地道的湘菜了!強烈推薦!!!!!!下次還會和朋友來吃。環境很舒適也很安靜,地理位置也不錯!!