話說前日上班,搞到個人嬲嬲地🤬要鬆弛一下神經,所以放工後就去尖沙咀食韓國菜🥘但在韓國街,居然見到前排米紙介紹,好難排隊的海三碗麵居然有空位,冇人排隊。心諗自己的運氣未算太差😭😭環境🌴受店舖面積所限,裡面只有3至4枱,共8個座位。內裡裝修簡單,但我頗為喜歡店舖地下,具六七十年代時代感的設計🙂‍↕️店舖的門面採用紅色和黑色為主色,處立在韓國街內,非常eye-catching😎食物🍱餐廳每天會供應三款不同湯底的麵食,以伊麵做麵底,全部即叫即整,製作需時。但湯麵上桌時熱辣辣,湯味香濃。就算要排一個鐘隊亦非常值得👍🏻1. 海蝦濃湯Roast Beef伊麵🦐🥩($105)🔸海蝦湯味濃郁,蝦味很重;頗上大量櫻花蝦和蔥花,令湯麵更有口感2. 金華火腿煲雞濃湯Roast Beef伊麵🐔🍜($105)🔸雞湯內的金華火腿味香濃,雖然稍為偏鹹,但我都忍不住飲完整個湯,可見湯底的高質程度🤪🔸牛肉是今餐另一個精髓:師傅先在碟上掃一層油,再放上牛肉及用火槍炙燒,牛肉香嫩而多汁,是牛肉愛好者的至愛😋服務🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️師傅笑容滿面,會向客人耐心解釋自家湯麵的製法😀這一碗麵,就算要我排隊等一小時,我都願意🥹🙏🏼

環境🌴

食物🍱

1. 海蝦濃湯Roast Beef伊麵🦐🥩($105)

服務🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️
師傅笑容滿面,會向客人耐心解釋自家湯麵的製法😀

這一碗麵,就算要我排隊等一小時,我都願意🥹🙏🏼

2024-04-08
等候时间
15 分钟 (堂食)
金華火腿煲雞濃湯Roast Beef伊麵
今日經過尖沙咀嘅時候突然諗起之前好多人排隊嘅三碗面 。然後就走咗去韓國街嗰度睇一睇。果然,6點令鐘可能未有太多人收工,前面排着一對情侶而已 ,排左10至15分鐘左右就可以入去 。店裏便要等所有人食完先至開始入下一輪。一入到去舖頭嘅時候店舖裏便充斥着蝦味,腥味,海鮮味?老闆亦都集齊所有人嘅order,然後返去廚房開始煮麵 。大概等了五至10分鐘左右就已經有得食。第一次嚟,我點了一個海蝦濃湯Roast beef伊麵 。第一口先試湯頭,有千千萬萬隻蝦煮成 。大家想要濃味嘅蝦湯食呢一間唔會有錯。牛肉嘅做法佢哋係會薄切燒牛肉,然後再淋上一層油 ,似煙燻過,牛肉7成熟很滑好食 。不過龍蝦湯配牛肉我個人不會這樣配搭,但係餐牌只有這種沒有選擇 。因為牛肉本身有油浸住,所以牛肉食到最後都係有一堆油 。可以牛肉切薄了些又浸住層油,感覺油膩左少少,但牛肉咁樣做法我係欣賞的 。佢呢個蝦濃湯配伊麵嘅做法,令我諗起村爺爺 。但好可惜村爺爺呢幾年嘅質素開始下降,我已經冇再去食 。當年村爺爺嘅濃蝦湯湯頭冇佢咁濃,但係都好食。本身以為自己可以成個成碗麵嘅湯都可以飲晒,但係飲到一大半嘅時候我覺得有啲涸喉 。可能湯頭醇度太
一入到去舖頭嘅時候店舖裏便充斥着蝦味,腥味,海鮮味?
本身以為自己可以成個成碗麵嘅湯都可以飲晒,但係飲到一大半嘅時候我覺得有啲涸喉 。可能湯頭醇度太高,飲到一大半已經飲不下去了 ,很可惜 。
呢間會有下一次,不過唔會點呢個濃蝦湯,下次會試去嘅金華火腿煲雞濃湯 。希望唔會濃到涸喉 。

寫住平日4:30分營業 去到等咗成個鐘都未開 明明入面有人都唔出黎話俾大家知幾時開始營業 完全係要人白等 陸陸續續已經有人離開 勁無奈 一係就話清楚俾人知幾時開門 真係下次都唔會想去
2024-05-27 51 浏览
><7點鬆d去排 前面唔係好多人仲以為好快就到 原來要清晒場先放人入去每round serve 4枱 8個人 所以前後都等咗一個鐘海蝦濃湯Roast beef伊麵(105)上次食嘅時候燒牛肉好似較驚艷蝦湯湯頭好飲但可以再熱d伊麵爽身不油膩金華火腿煲雞濃湯Roast beef伊麵(105)試咗啖 有高湯很醇厚嘅感覺濃味但唔會死鹹><><><><><><><><><><><><><海 三碗麵尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖
7點鬆d去排 前面唔係好多人
仲以為好快就到 原來要清晒場先放人入去
每round serve 4枱 8個人
所以前後都等咗一個鐘
海蝦濃湯Roast beef伊麵(105)
上次食嘅時候燒牛肉好似較驚艷
蝦湯湯頭好飲但可以再熱d
伊麵爽身不油膩
金華火腿煲雞濃湯Roast beef伊麵(105)
試咗啖 有高湯很醇厚嘅感覺
濃味但唔會死鹹
><><><><><><><><><><><><><
海 三碗麵
尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖
2024-05-25 56 浏览
黎之前已經知道話會排好耐,數過餐廳只有8-9個位置,2公婆一齊主理,我地3個人大概排左30mins就可以入到坐,好開心 🤘🏻餐牌都好簡單,只有3款(海蝦濃湯伊麵、忌廉廣島蠔濃湯伊麵及金華火腿煲濃湯伊麵)可以選擇,3款都係跟牛肉同伊麵,分別係個湯底會唔同。廚房有好大塊玻璃,可以清晰咁睇到老闆製作既過程~以為老闆會好嚴肅,點知我地食食下既時侯,佢問我地覺得點,好nice😚我地3個因為第一次食,所以決定叫最signature既蝦🦐湯蝦湯味道濃郁,而且牛肉上面有D桉櫻花蝦,2樣加埋一齊,蝦既鮮味再上升一層。所有牛肉片都會經過火灸,所以會有陣焦香味,食落黑椒味都算濃郁,牛肉鮮嫩其實大家都會自動自覺食完就走,唔會點樣霸住張枱,所以其實真係唔會話要排好耐~

等候时间
40 分钟 (堂食)
餐單如店名,只有三碗麵:海蝦濃湯、胡椒豬骨濃湯、金華火腿煲雞濃湯。今次試了「海蝦濃湯」面,每一口都能品嚐到濃濃的蝦鮮味。橙紅色的湯底,猶如藝術品般吸引著每一位食客的目光。「金華火腿煲雞濃湯」面,這款湯底巧妙地將金華火腿的鹹香與雞肉濃湯的甘醇結合,創造出一種難以言喻的美妙滋味。每份湯面都搭配了Roast Beef 煙燻炙燒牛肉,牛肉外焦里嫩,一層厚厚的黑胡椒包著牛肉。進食之前將火槍燒牛肉至五成熟,再放上櫻花蝦和蔥。再用火槍燒櫻花蝦,使其香氣四溢,為湯面增添了無窮的風味。老闆的用心,從選料到presentation,每一步都講究至極。作為一家只有八個座位的小店,「海三碗面」顯得尤為珍貴。即便需要排隊兩小時,但對於那些尋找真正美食的人來說,這份等待絕對是值得的。老闆之前經營工廠,退休後決定開設這家特色小店時。老闆將工業製造中的精細管理和質量控制帶入到了餐飲服務中。能夠如此精確地掌握每一款湯底的熬製時間,確保每一天所提供的麵條都保持著最高的品質。即使是在面對每日龐大的工作量時,包括烹飪、上菜、收銀及清潔等一系列繁瑣過程,老闆亦能井井有條。每日只於下午四點開門,且星期日休息,但「海 三碗面」依然

今次試了

每日只於下午四點開門,且星期日休息,但「海 三碗面」依然吸引著無數食客前來。在這裡,每一口湯面都蘊含著老闆的堅持與熱情,值得每一位食客細細品味。
2024-04-02
2024-04-19 216 浏览
想食好耐嘅鮮蝦濃湯伊麵,今日經過尖沙嘴就黎試下有無開門終於俾我見到開門😉😉😉好彩人算多鮮蝦濃湯伊麵 roast beef $105金華火腿煲雞濃湯伊麵 roast beef $105今次試咗鮮蝦多伊麵,味道煙燻嘅牛肉都好特別,食落去口感有啲似煙燻三文魚嘅煙燻牛肉版牛肉,但係口感同煙燻三文魚爭少少。煙燻牛肉再煙靭少少。牛肉加埋春同埋櫻花蝦之後再加埋湯一齊飲層次都好多。鮮蝦濃湯伊麵嘅湯底飲落去唔會好口渴。味道好好
想食好耐嘅鮮蝦濃湯伊麵,今日經過尖沙嘴就黎試下有無開門

終於俾我見到開門😉😉😉好彩人算多

鮮蝦濃湯伊麵 roast beef $105

金華火腿煲雞濃湯伊麵 roast beef $105

在剛過去的星期六我看洪嘉豪演唱會之前,我在18:05去到餐廳排隊,由於大部份人都是男女二人一起排隊,而我是單人匹馬,於是18:13我便成功進入餐廳跟另一人搭枱等食。餐廳只得四張二人枱、八個座位,一出餐就是全場八個人的餐點大約在18:27一同奉上,所以難怪出面的人龍排那麼久。🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵 $105 無論是湯麵還是燒牛肉都滿有櫻花蝦,感覺足料👍🏻湯底非常濃郁,充滿海蝦的鮮味。伊麵頗有彈性,但個人比較喜歡偏軟一點的口感,感覺可以再重蛋味一點。燒牛肉份量不少,連帶的油脂亦不少🙈牛肉表面已經燒熟,但背面還有點未熟的深紅色。吃上口有牛肉香,但口感不太像牛肉,反而覺得有點介乎雞肉和豬肉🤔整體來說,如果要花太多時間排隊來吃,我會覺得不值得。如果真的想來試試,建議一個人就不用排那麼久。

🦐海蝦濃湯Roast beef伊麵 $105

2024-04-13
等候时间
8 分钟 (堂食)
2024-04-16 132 浏览
上網睇話要排好耐,所以專登平日4:30到但未開門,已經有幾個人排緊.諗住食頭啖湯,結果都要等到5:20先入到.等緊個時真係有懷疑人生,主要係熱...anyway,入左座就叫左蝦湯伊麵.等大約10分鐘就上.第一啖,係好濃蝦湯,亦有d好香蝦油.蝦應該有烤過,係比出面濃厚好多,只係少左d個人特色,除左濃郁之外.不過自己都有煲道蝦湯,要煮到呢種濃厚,係心機野牛肉火槍到岩岩好.總結係有質素既小店,只係值唔值得排,就見仁見智啦
anyway,入左座就叫左蝦湯伊麵.等大約10分鐘就上.
不過自己都有煲道蝦湯,要煮到呢種濃厚,係心機野
牛肉火槍到岩岩好.
總結係有質素既小店,只係值唔值得排,就見仁見智啦
2024-04-10 95 浏览
這是一間位於尖沙咀韓國街的一個小店,店裡的一切都是由老闆自己一手包辦的。每天下午4pm開始營業,從疫情前就開始人潮洶湧。我曾經三次到訪都因為各種原因沒有吃到🥹店鋪裡只有4桌/8個座位,所以客人基本上是一輪一輪的進進出出。而且湯底的選擇也只有三款:海蝦濃湯,金華火腿煲雞湯,和胡椒豬肚湯底。每一款麵都會配上他們的精髓:Roast Beef!湯頭的話我們選擇了海蝦濃湯和金華火腿。海蝦濃湯的鮮甜,食其他拉麵店吃不到的,湯頭在濃郁的同時,卻一點也不膩。會想一口接著一口品嚐。而金華火腿我則是有種家的感覺😂和我們家每年除夕煲的雞湯一模一樣!我相信老闆一定下了很大的功夫熬煮才能做到這麼濃郁☺️再加上金華火腿的點綴就更有層次感了!Roast Beef和湯面是分開呈上的,這樣客人就可以按照自己的喜好來選擇放不放到湯裡面。吃起來相當鮮嫩,感覺做法有點像酒店裡自助餐的牛扒,吃多少切多少。但是每一塊吃起來都非常平均,相當入味!配上上面的小蝦米和蔥,無論單吃還是配依面都好棒👌🏻和我們同期的客人,基本上吃完都誇誇團上身,臨走前都一定會和老闆說一聲「真的很好吃!」其實最讓我感動的是老闆謙遜的態度以及他對食材的尊重與用心

湯頭的話我們選擇了海蝦濃湯和金華火腿。

其實最讓我感動的是老闆謙遜的態度以及他對食材的尊重與用心。一個人打理一整間舖子並不是一件容易的事情,在保持好店舖整潔的同時還要兼顧食物的質量。所以大家如果想吃的話,建議早點去排隊吧,其實因為大家都很專注於享用美食,所以翻台的速度其實很快的😉
2024-03-17 181 浏览
講到呢家店嘅黑椒燒牛肉片配濃蝦湯麵,唔講唔知,一講驚人!首先,啲牛肉片燒到外面微焦,裏面仲保持住多汁,嗰種嚼勁配埋黑椒嘅辛辣,啖啖都係滿足感!真係,啲黑椒香味唔係嗆鼻,而係刺激到你嘅味蕾,令人一啖接一啖。而家講吓濃蝦湯麵部分。啲湯啊,真係厚味到不得了,你話佢係用咗成百上千隻蝦去熬嘅都信!每一啜湯都有蝦嘅鮮甜,仲有難以形容嘅海鮮香氣。你想像一下,嗰種浓郁嘅海鮮味,同埋啖啖肉質嫩滑嘅牛肉片,真係絕配呀!再講講啲麵條,啲麵吸滿咗蝦湯嘅精華,吃落去又Q又彈牙,完美咁同湯汁嘅味道融合。即使係啲平平無奇嘅麵條,喺呢碗濃蝦湯裏面都變得出色。整體嚟講,呢個黑椒燒牛肉片配濃蝦湯麵,絕對係味道強烈嘅一餐,每一口都令人回味無窮。尤其係鐘意啲重口味食物嘅食客,你哋一定唔好錯過呢個絕妙嘅組合。食完之後,肯定會令你食指大動,想再嚟多幾碗!

2024-03-15 168 浏览
一上枱就聞到好香!其實等上菜都要少少時間,見到老闆好有心機整每塊肉腌一陣,再燒,會見到面係燒熟咗,但反轉仲係生生地,好味!伊麵有咬口,個湯真係濃,所以唔可以啖啖麵都飲湯好多蝦米,都係好香最後,略嫌份量少咗啲,食完兩個鐘之後又肚餓了。
海蝦濃湯roast beef伊麵

一上枱就聞到好香!
其實等上菜都要少少時間,見到老闆好有心機整
伊麵有咬口,個湯真係濃,所以唔可以啖啖麵都飲湯
好多蝦米,都係好香
最後,略嫌份量少咗啲,食完兩個鐘之後又肚餓了。
2024-03-14
等候时间
15 分钟 (堂食)
海蝦濃湯roast beef伊麵
2024-03-06 167 浏览
之前行過好多次門口都有好幾個人排隊,幾咁難得今次路過見到間舖唔使排隊有空位即刻走入去坐低,舖頭雖然細細間得八個位,但係入去坐低之後老闆完全冇停過手,一人運作嘅店舖真係好忙碌,煮嘢食收錢執枱老闆一手包辦,成間鋪淨係賣三碗麵,今次嗌咗海蝦濃湯,坐低等咗25分鐘碗麵終於到啦,湯頭真係好好味,仲要加埋櫻花蝦同埋蔥增加口感同味道,配埋即時用火槍燒嘅牛肉食落口勁滿足😋每碟有5塊左右,成碗麵食晒覺得自己等咗咁耐都係值得,下次如果唔想排咁耐堂食嘅話,應該會order好外賣攞去第二度食,
  • 海蝦濃湯伊麵
2024-02-20 199 浏览
💙 海 三碗麵📍尖沙咀金巴利街1D-1L號地舖------------------------------1️⃣ 海蝦濃湯Roast Beef 伊麪 $105推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蝦濃底非常濃郁 很喜歡💕每一啖都是濃濃的蝦膏香味 入口順滑 湯面撒上蝦乾增添風味 讚🤩而且伊麪非常掛湯😍Roast Beef 即切即燒 燒得剛剛好 令人甚有食慾 牛肉本身牛味濃郁 惟較油🙈2️⃣ 胡椒豬骨濃湯Roast Beef伊麪 $105推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻胡椒湯底 辣辣的 非常暖胃🤩味道較蝦湯清 越喝越好喝😍------------------------------平日晚上等了20分鐘就能用餐 比想像中快😆而且食物質素高 是值得等待的 看見老闆一絲不苟 逐碗製作的湯麪 完全感受到廚師的用心和小店的堅持🤩總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💙 海 三碗麵

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
終於試到bookmark多時嘅湯麵🥳 小店只收現金,鋪面面積較細,只坐到4枱,每一輪入座後,廚房會一次過烹製食物。週末晚市排隊40分鐘左右先有位,湯麵及牛肉都好味,如果唔洗排咁耐,會想再去食😋 全店只提供3款濃湯伊麵($105)提供,每款都係配燒牛肉,揀咗🦐海蝦濃湯及🐷胡椒豬骨濃湯。蝦湯質感濃厚,味道香濃,表面鋪上櫻花蝦,好好味!豬骨湯帶胡椒辣味,表面鋪上蔥花,同樣好味😋 薄切燒牛肉係以火槍燒熟,表面燒至約7成熟,底部則約3成熟,逼出牛脂及牛油香味,非常滋味😋

等候时间
40 分钟 (堂食)