2015-09-03 350 浏览
難食!芝仕龍蝦無芝仕味!叫蒜蓉通菜來白灼生菜!收錢供336 , 埋單收409,問佢,佢話加一服務費,另外仲有茶位費,之後是旦up左個乜乜費17! 螺肉硬有沙!建議別去!
2015-09-03
2015-06-15 412 浏览
we arrived at cheung chau 12.15pm on 3.6.2015. the morning porridge shop at the market which we intended to have was already closed.we saw sea king 海龙王海鲜.and had a look at the 4-course HK$198 promotion menu. it looked ok. i asked the grumpy fella if there were any other charges. he told me HK$25 all in for tea etc. we decided to sit down & try our luck anyway (maybe have our throat slashed…haha!)i saw cheese lobster on the menu, thinking it was cheese gratin. it seemed pointless when i tried to

i saw cheese lobster on the menu, thinking it was cheese gratin. it seemed pointless when i tried to ask him for other preparation, so i told him to add less cheese. anyway it turned out to be a cheese onion sauce, and it was actually quite tasty. i added quite a bit to my rice too. haha!
lobster was small, like 300g? but it was ok. very low price leh…let the shop earn some money.
the pan fried cod didn’t look great.but taste was good. not that i think they cooked particularly well. just that it was a very good fish, and they did not destroy it! good, good. it was tender & oily flaky like cod should be, of course not talking about teriyaki cod at mikuni. my own teriyaki cod etc also better, but this will do.
we had 4 steamed scallops with garlic & tanhoon. this the same preparation as the razor clams at keung kee chicken porridge 强记鸡州。 their menu & signboard showed HK$35 for 1 for this dish alone was HK$140! (later i saw tons of bad comments on openrice & even a seaking Facebook site).
similar to keung kee, somehow they slightly over steamed the scallops. but actually it was pretty ok dish. no complaints at the price.
lettuce pretty ok too. overall lunch cost HK$223. to me it was a very good value set. & the food was above average really, not cheap & bad. afterwards i saw loads of very bad reviews on both openrice & strangely a sea king Facebook site (probably not by sea king). in fact i think it was like 100% poor comments & i can totally understand why. service, cut-throat etc.
for us on the day though with this set, it was pretty good, and i would think much better value vs the HK$198 at keung kee the night before.
cheese onions lobster
cheese onions lobster
fried lettuce
steamed scallps with garlic & tanhoon
2015-06-03
2015-06-15 386 浏览
話說已經三年冇去過長洲,明知俾人劏都要入去食下海鮮。因為食過北社果邊既大排檔,所以就試下食大banner既海龍王。我地叫左一個$298套餐,有芝士焗龍蝦、油泡象拔蚌、酸甜炸海魚同鮑片扒時菜。上菜的時間很快,可能一早已經做定。芝士焗龍蝦的賣相也太頹了吧...其實味道OK的。好在我地係叫套餐而不是單點。單點盛惠$238,但龍蝦的size比起我自己在街市買的急凍龍蝦細好多倍。油泡象拔蚌的賣相更頹,而且象拔蚌和芽菜的比例是一比一(1:1),已經好細碟,象拔蚌仲要咁少...不過油泡象拔蚌其實係一個好高難度的菜,因為炒過火係會好難食的。我覺得都算炒得剛好呀。酸甜炸海魚真的麻麻,魚好腥,一係唔新鮮,一係果條唔係海魚係河魚。因為己經炸了我都吃不出係咩品種的魚,唔新鮮都扣幾多分。雖然炸粉不會太多,香口,但可能汁太少始終掩蓋唔到果陣臭腥味。所以呢碟被我評為呢個餐最唔好食的一道菜。鮑片扒時菜又是份量好少的一碟,海鮮你同我講係貴我覺得好合理,但係菜都只係幾蚊斤,唔好恰我冇買開餸喎!味淡,冇乜鮑汁,而且鮑片較硬,可以再炆腍少少。由於每碟小菜都太細份,所以我地點了長洲炒飯。單叫其實大碟過套餐好多,可能續樣叫仲抵食

芝士焗龍蝦
油泡象拔蚌
酸甜炸海魚
鮑片扒時菜

由於每碟小菜都太細份,所以我地點了長洲炒飯。
長洲炒飯
單叫其實大碟過套餐好多,可能續樣叫仲抵食。炒飯好多餸,夠乾身,但冇獲氣,瑤柱仔冇味,俾咁大粒我都冇用。蝦米細到睇唔到,炒飯撈椰菜絲有啲怪。乜都加菜只會覺得為左keep住有咁大碟而偷工減料。好在撈芝士焗龍蝦的醬總算KO左個飯。(咁不如我叫白飯好過)仲好意思叫自己做長洲炒飯,映衰長洲呢個名呀。
题外话/补充资料: 唔睇開飯就食既後果,當然係俾人劏。明明餐排係寫$298一個餐,俾人厄左$398(在場所見冇$398的menu),不過由於本來就有一副被人劏的心態,就冇check清楚先俾錢,唯有話係自己抵死的。同埋作為一個開飯的食家,竟然唔睇食評,真係自己抵死x2
芝士焗龍蝦
油泡象拔蚌
2015-05-11 269 浏览
星期天天氣好,難得放假,入離島逛逛吧!在長洲吃了很多街邊小吃,炸雪糕、魚蛋、雞蛋仔,紅豆糕等記得大半年前來吃了一檔又抵又好吃的海鮮,忘記位置,就隨便挑一間吧!假日六點多來到,有五六張空枱。餐廳有二人餐提供,$298有4個菜,但不吸引,於是散叫了三款海鮮生焯海蝦$98正正常常,蝦很大隻所以沒蝦味,但還是夠彈牙的豉汁蒸鮑魚$28/pc ,2隻起鮑魚超細隻,大約半隻手指長。落order沒聽清楚,以為是陳皮蒸。豉汁蒸還是第一次吃,蠻奇怪的,豆豉蒸當然吃不出鮑魚本身的鮮味喇。辣油煮東風螺$98和腦海中「惹味」那幅畫面完全不一樣。顏色霉霉的,吃第一隻,是臭的!再試第二隻,一樣臭!同伙記反映,佢話幫我地跟進。後尾換過一碟比我地,食左兩三隻,肉質都是霉霉的。之後再食倒一隻臭既,所以都係放棄吧了看食評說服務態度欠佳,這次又不覺,態度還算殷勤有禮。只是海鮮真的不夠新鮮,烹調方法求其,而且價錢偏貴,要吃海鮮建議到碼頭行出來行遠些少那些海鮮檔吃
星期天天氣好,難得放假,入離島逛逛吧!
在長洲吃了很多街邊小吃,炸雪糕、魚蛋、雞蛋仔,紅豆糕等
生焯海蝦$98
正正常常,蝦很大隻所以沒蝦味,但還是夠彈牙的
豉汁蒸鮑魚$28/pc ,2隻起
辣油煮東風螺$98

2015-04-20 231 浏览
一場入到長洲, 梗係要食海鮮啦今次係第4次入黎, 次次都去唔同餐廳食, 食過幾間質素都唔錯, 又平又好吃星期日人山人海好多人行過依間海龍王餐廳, 見D食客台上的食物賣相也不錯, 而且$198有4個送, 都幾抵食, 心諗都可以試下, 應該衰極有個譜 唔試由此可, 試完先知長洲竟然食海鮮可以難食到貼地佢有個$198套餐, 有蝦,炒蜆, 蒸扇貝, 同炒青菜落單既時候侍應態度都好差下, 可能我地叫果個係最平既套餐佢好大聲講左句: 哦~食最平果個餐呀~首先佢黎左個炒蜆, 蜆都幾大粒同有肉, 不過有沙既同埋成碟加埋唔知有冇15隻, 不過分量小都算啦, 平平地都唔諗住佢會好大碟比我地之後抄青菜都黎左, 青菜一碟冇特別然後一路等, 等左20分鐘先黎蒸扇貝同琵琶蝦依2碟真係精髓, 黎到長洲諗住吃新鮮海鮮, 點知入到黎竟然吃雪藏貨, 琵琶蝦係炸既, D蝦係雪藏蝦, 冇味既, 炸粉厚過蝦, 吃左一隻已經唔吃之後蒸扇貝仲驚典, 扇貝又係雪藏, 離晒個殼既, 我懷疑佢D殼會重覆返用lor粉絲好淋同漲晒, 應該係整定好晒, 等扇貝熟左先求其放上去依餐真係好難吃到埋單既時候, 又收加一, 又收小食費, 紙巾費, 同
一場入到長洲, 梗係要食海鮮啦
星期日人山人海好多人
唔試由此可, 試完先知長洲竟然食海鮮可以難食到貼地
佢有個$198套餐, 有蝦,炒蜆, 蒸扇貝, 同炒青菜
落單既時候侍應態度都好差下, 可能我地叫果個係最平既套餐
佢好大聲講左句: 哦~食最平果個餐呀~
之後抄青菜都黎左, 青菜一碟冇特別
然後一路等, 等左20分鐘先黎蒸扇貝同琵琶蝦
粉絲好淋同漲晒, 應該係整定好晒, 等扇貝熟左先求其放上去
依餐真係好難吃
到埋單既時候, 又收加一, 又收小食費, 紙巾費, 同茶錢, 最後埋單要$250
貴都唔係問題, 一場入到黎長洲食到咁難食既海鮮餐真係好唔開心同失望
依間咁既餐廳咁難食都可以仲生存到真係一個奇蹟
好後悔點解唔坐低之前睇下openrice先, 原來openrice d吃評都真係好真架
所以我今次都忍唔住要入黎打返個吃評, 唔好等無知既人再受害
後話, 夜晚我地繼續留係度覓食, 填補返午餐既失落感, 行返去北社果邊
個邊質素真係好好多, 起碼唔會中伏, 而且又平好吃, 至少d海鮮係真係新鮮, 唔會比雪藏貨你呀
以後黎長洲, 一定要行去北社果邊食呀

2015-04-19
2014-09-29 365 浏览
我們一行六人去了這間餐廳吃晚飯,點知無openrice下,就中左伏啦我們點了一碟龍蝦,結果無龍蝦味不特止,無鮮味、唔彈牙,而且仲有陣發毛味我地亦點左碟椒鹽瀨尿蝦,點知得幾粒椒鹽,蝦又得幾隻,分都唔夠分!D蝦得殼,無肉,都唔知自己食左D咩之後點左碟扇貝,說好的粉絲不翼而非,扇貝得手指甲咁大,搵來搵去都係得蒜蓉仲有個碟蟹肉炒蛋,但得炒蛋,無蟹肉,貨不對版碟油菜多油多到,好似驚你無膽固醇過高咁E餐真係我係長洲食過最難食嘅一餐

仲有個碟蟹肉炒蛋,但得炒蛋,無蟹肉,貨不對版

碟油菜多油多到,好似驚你無膽固醇過高咁

E餐真係我係長洲食過最難食嘅一餐
2014-09-26
2014-09-15 269 浏览
從來末食過咁難食的海鮮二人套餐!以為食海鮮係新鮮食材就算點整都有鮮味不考廚藝!點知第一味芝士龍蝦竟然龍蝦肉係黑色又無龍蝦味!第二味蒸鮑魚隻鮑魚又黑又乾完全無鮑魚味!蒸元貝米粉碎過粒米味道得D結塔塔的黃黑色的蒜容味!得油菜同條倉魚叫做擺得落口!真後悔加多兩隻元貝同鮑魚28蚊隻!難爲自己個胃!無諗過在香港會有如此難食的海鮮!埋單五百幾!今個假期美中不足!就是食左D咁難食的海鮮餐!
從來末食過咁難食的海鮮二人套餐
2014-07-05 391 浏览
我從未寫過食評,但今次非寫不可!當天放假同老婆入長洲行下,在漁村當然想吃海鮮,這店幾乎是碼頭附近唯一的海鮮食館,但我最失敗是無先看食評。在我們到達時,已有多名外籍人士與店員理論,話他們找少了錢,店方叫警察協助,當然外籍人士不會有任何証明,警察亦無法協助。我們叫了一個二人餐,有龍虾、扇貝、黃立倉及油菜,似乎不錯,加了一窩石頭魚湯及一個白飯,要$461-。錢不是問題,但食物是前所未有的差。黃立倉及油菜OK,但只是平價菜色,可是龍虾肉超"梅"、無鮮味又無肉;6片(即3只)扇貝的肉要用放大鏡才找到;我更後悔加了那窩石頭魚湯,完全没有魚的鮮味,魚肉又"鞋"。結果我要再買份三文治醫肚。早知食包包就算。為什麼這裡最少要給一分,我認為這店不給負分已很比面。

為什麼這裡最少要給一分,我認為這店不給負分已很比面。
2014-07-03
2014-06-03 480 浏览
因为假期果日晚上 码头左边那些海鲜档口好多人 等位等左好耐所以去左码头下船右边这家 没乜人点左一个双人套餐 加上个芝士龙虾龙虾都不新鲜感觉就是雪藏的 做法根本没入味道带子超级超级迷你味道也做的很难吃。还要敢收10%的服务费。纯粹坑人。做左水鱼。感觉就是唔“鲜”抵没客人。
因为假期果日晚上 码头左边那些海鲜档口好多人 等位等左好耐
所以去左码头下船右边这家 没乜人
点左一个双人套餐 加上个芝士龙虾
龙虾都不新鲜感觉就是雪藏的 做法根本没入味道
带子超级超级迷你
味道也做的很难吃。
还要敢收10%的服务费。
纯粹坑人。做左水鱼。感觉就是唔“鲜”
抵没客人。
2014-05-31
2014-04-29 205 浏览
煎蠔餅無論外表及口味都同宗煎蠔餅好不一樣, 炸粉勁多勁厚, 蠔仔份量少但尚算香口鬆脆.椒鹽炸鮮魷粉多魷魚少, 而且一忽鹹一忽淡, 一忽未熟一忽太熟, 似測試食客味蕾.粉絲蒸蝦, 粉絲吸收湯汁精華, 但口感軟, 蝦肉霉騰騰.椒鹽蝦, 鹹而不鮮. 牛仔骨, 感覺似中原中的一點紅, 一丁點的牛肉.蜆完全不新鮮, 而且帶殼, 點解要整爛殼呢? 一碟蝦只有六隻, 手指公一般大, 不新鮮味淡.蒸聖子, 硬而無味, 只有急凍的感覺. 蒸鮑魚, 非常鹹, 而且鮑魚品質差劣.菠蘿菇嚕肉, 豬肉又乾又硬, 豬肉份量少洋蔥比肉多. 炒通菜, 這是非洲通菜嗎? 為何黑色的?服務當然係粗魯而無禮, 而且埋單有很貴而解釋不到的雜費.
粉絲蒸蝦, 粉絲吸收湯汁精華, 但口感軟, 蝦肉霉騰騰.
服務當然係粗魯而無禮, 而且埋單有很貴而解釋不到的雜費.
2014-03-26
2014-03-21 568 浏览
上兩個星期日,有朋友約我去長洲賞櫻花! 我們跟著她的行山領隊,先走到關公忠義亭賞櫻花!遊人圍着兩棵櫻花爭相拍照!> 沙灘 > 行上山頂 > 看沉船 > 長洲市集等地方走走。 我們完全在長洲兜了一個圈,環境優美!長洲美景盡收眼底!令我大開眼界! 當日每一個行程也是精彩!最精彩莫過於「食」! 行畢全程,我們走回的市集大街,行到熟食市場,最後一站:我們走到 <海龍王海鮮大排檔> 食海鮮晚餐! 大排檔的裝潢陳設好簡單!沒有什麼特別!  只見觀賞魚樣子趣怪,魚鱗上有紅點及綠點!真是前所未見! 我們一行 12人剛好坐夠一圍,突然有隻貓走出來,  還要在我坐的膠椅下穿過,不嚇親我就奇嘞!可見衛生程度認真麻麻地! 好了!大家一起選擇心水美食,由於女多男少!所以,並沒有點了12款美食,只點了9款! 蒜蓉炒菜芯炒得有鑊氣,菜芯保持翠綠仍有爽脆口感,不算油,清清地;炒得夠香口惹味,是合格之作! 西蘭花炒帶子西蘭花味道清新爽口!  味道比較清淡;帶子 Size 中規中矩!肉質嫩滑,火喉恰到好處!還過得去!整體味道剛好!豉椒炒聖子味道香濃惹
上兩個星期日,有朋友約我去長洲賞櫻花!

當日每一個行程也是精彩!最精彩莫過於「食」!

大排檔的裝潢陳設好簡單!沒有什麼特別!
 只見觀賞魚樣子趣怪,魚鱗上有紅點及綠點!真是前所未見!
我們一行 12人剛好坐夠一圍,突然有隻貓走出來,

蒜蓉炒菜芯

西蘭花炒帶子
西蘭花味道清新爽口!
蒜蓉炒菜芯 & 西蘭花炒帶子
豉椒炒聖子
味道香濃惹味!拌飯食一流!
 可是,聖子不夠熟!
 而且份量不多!
豉椒炒聖子
蛋白炒豆苗
讓味蕾清一清,豆苗本身的味道配合淡口的蛋白,簡單而美味!
蛋白炒豆苗
煎蠔餅
不論外表及口味,跟正宗煎蠔餅有出入!
炸粉偏多而厚!相對蠔仔份量卻少得可憐!
 雖剛剛炸好香口鬆脆!
但是,好像食炸粉餅!
 口感上相對大打折扣!完成不值!
煎蠔餅
菠蘿菇嚕肉
這是幾香口,酸酸地又夠醒胃!可惜,豬肉又乾又硬!
 份量卻不足!洋蔥已佔去半碟!
菠蘿菇嚕肉
椒鹽炸鮮魷
粉多魷魚少!況且,食物不夠熱!
椒鹽炸鮮魷
陳皮蒸泥鯭
蒸得火喉恰到好處!魚質鮮美嫩滑!我只淺嚐一點!
因為,媽咪曾經告訴我,泥鯭食的東西很污穢!嚇到我不敢再食!
陳皮蒸泥鯭
粉絲蒸蝦
令人充滿期望!卻令人失望!
 粉絲吸收湯汁精華,味道上的確不錯!口感軟腍腍缺乏彈性!
 蝦肉更是帶霉!
粉絲蒸蝦
相信我們一行12人也不會再幫襯!

2014-03-02
2013-11-11 141 浏览
請左日假去長洲過夜,晚上諗住食海鮮,諗住隨緣,點知入左呢間黑店二人餐$298,多個四歲細路要加多二十皮,枱上有包紙巾,有QK餐有個菜,炒蜆,蒸魚,芝士焗蝦菜無乜特別,蜆殼比人拍爛晒,食落先知係死蜆,炒唔開咪拍爛LAW蝦只有六隻,手指公咁大,魚原來係一條倉魚,無鮮味份量二個人食都唔夠,叫左三個飯,埋單要四舊幾水,唔知食左D乜四舊水事小,浪費左個假期晚餐事大
餐有個菜,炒蜆,蒸魚,芝士焗蝦
蝦只有六隻,手指公咁大,魚原來係一條倉魚,無鮮味
四舊水事小,浪費左個假期晚餐事大
2013-11-10
2013-05-05 114 浏览
因為朋友唔想食套餐,散叫左:1)蒸聖子$28隻,最少叫4隻。食落口好硬,無鮮味道!好明顯係急凍聖子!2)蒸鮑魚$25隻,最少叫4隻。用豆豉蒸,好咸。新鮮既應該清蒸就得?3)炒通菜通菜已變黑,好難食總括黎講,無下次
因為朋友唔想食套餐,散叫左:
1)蒸聖子
2)蒸鮑魚
$25隻,最少叫4隻。用豆豉蒸,好咸。新鮮既應該清蒸就得?
3)炒通菜
通菜已變黑,好難食

總括黎講,無下次
2013-04-04 93 浏览
十年沒有到長洲了, 所以和老公在假日去行行, 很多人, 很多小玩意, 玩得好開心,當然要吃埋晚飯回家, 才數完滿, 當然要吃海鮮呢.有些店舖有成廿,三十人等位, 見此店不用等, 以為執到寶, 立即走去坐下,兩人套餐 有$198( 四食送) 及$298( 五食送) , 開心食豪d,唔該要一個$298套餐 ~ 就是這句落order1) 第一道 生菜 ~ 真是油菜,油浸生菜 菜算是新鮮, 第一道吃光.............. 第二道來了小型龍蝦, 呀, 個餐沒有龍蝦, 係咪攪錯, 溫人問問: 你叫龍蝦餐嫁, 呀, 無渦, 想強屈 NO2) 粉絲蒸扇貝 ~ 味清淡, 又是油浸3) 炒蜆 ~ 是辣味撈蜆4) 立魚 ~ 清蒸, 最好的一道5) 椒鹽蝦 ~ 得個咸蝦米加了一支啤酒, 埋單$398, 點解, 唔知渦.失望, 失望 無人等位, 一定有完因, 十年一遇 ~ 差
當然要吃埋晚飯回家, 才數完滿, 當然要吃海鮮呢.
唔該要一個$298套餐 ~ 就是這句落order

1) 第一道 生菜 ~ 真是油菜,油浸生菜
菜算是新鮮, 第一道吃光..............

你叫龍蝦餐嫁, 呀, 無渦, 想強屈
NO

2) 粉絲蒸扇貝 ~ 味清淡, 又是油浸

3) 炒蜆 ~ 是辣味撈蜆

4) 立魚 ~ 清蒸, 最好的一道
5) 椒鹽蝦 ~ 得個咸蝦米
加了一支啤酒, 埋單$398, 點解, 唔知渦.

失望, 失望

無人等位, 一定有完因, 十年一遇 ~ 差
2013-04-01
2012-09-03 78 浏览
我平時都有睇下open rice先去搵野食,點知今次冇睇即中招。我真係唔想多講,總之唔想食死食海鮮,走多兩步,包你唔會後悔,求其舉一個例子給你地比較,佢餐牌炒蟹98元,上枱時是一隻蟹仔,蟹仔唔緊要,重要係d肉梅到食唔落,佢地d相影得好靚,可惜是貨不對板 如幫襯過d朋友就知情況.

如幫襯過d朋友就知情況.
2012-09-02