2022-05-05
住中環嘅朋友話佢屋企樓下開咗間高質嘅魚生丼飯,咁啱開放返晚市堂食一於去試吓先!呢度地方雖然唔算大,但係壽司吧可以睇住師傅即叫即做魚生飯,而且仲有Omakase set,有廚師發板將最新鮮、時令嘅魚生拼成丼飯,都幾有特色喎!今日第一次嚟唔知食咩好,好彩店員都好熱心介紹咗每一個系列嘅特色最後我哋揀咗以下兩款,每款都跟麵豉湯、沙律、同埋茶碗蒸蛋。茶碗蒸好滑,裏面有日式魚蛋片同埋雞肉。海言日式沙律都好豐富,有粟米、生菜、蕃茄仔、菇類、白蘿蔔,仲有啲櫻花蝦,材料好豐富!個汁酸酸甜甜好開胃又惹味江戶前散壽司(特上)$320一共有10款魚生喺裏面,一上枱已經俾佢嘅顏色瞬間吸引住,好繽紛,好靚!魚生方面包括油甘魚、海鰻、吞拿魚、帶子、海膽、赤貝等等….全部用料都好新鮮!再加上日式卷蛋、漬蘿蔔同埋新鮮嘅青瓜配搭好match! 而採用日本米煮嘅壽司飯好軟熟,醋嘅味道都剛剛好,突顯出魚生嘅鮮味!北海道三色魚生飯$380日式魚生丼嚟講呢個一向係我嘅至愛!而今次呢個裏邊除咗有三文魚籽同埋海膽之外仲用上咗蔥拖羅蓉。三文魚籽份量好足!每一粒都大粒而飽滿,絕對係食得出嘅新鮮,北海道海膽亦都好鮮甜,蔥拖羅蓉好香,比例亦
茶碗蒸好滑,裏面有日式魚蛋片同埋雞肉。
江戶前散壽司(特上)$320
北海道三色魚生飯$380
三文魚籽份量好足!每一粒都大粒而飽滿,絕對係食得出嘅新鮮,北海道海膽亦都好鮮甜,蔥拖羅蓉好香,比例亦都剛剛好,食到拖羅嘅鮮味同時又唔會俾蔥味蓋過晒,再飲一啖熱辣辣嘅麵豉湯,成餐飯真係好滿足!好似去咗日本咁💕