2017-10-29 837 浏览
海皇粥店除了粥之外,新推出咗西餐及酸辣粉, 一啲唔想食粥嘅朋友就可以來陪朋友同枱食飯。  天氣開始凍凍地叫了一個海鮮酸辣粉,小辣。今次第二次來吃,有進步。海鮮酸辣粉海鮮不多,只有一隻蝦及2隻青口,比我上次食新鮮。酸辣程度亦比上次控制得好。$46連豆漿,比起附近有幾間米線專門店,以海鮮為噱頭,總算是只此一家。捉了香港人喜歡新鮮,又喜歡酸的口咪,今次呢個新菜不錯。

天氣開始凍凍地叫了一個海鮮酸辣粉,小辣。

今次第二次來吃,有進步。

2016-12-09 950 浏览
叫我地係門口排隊,但就直接俾其他人就錦入,嗰d人又無排過隊,又晤係有fd已經入左去坐,我入店內問究竟係咪要排隊,定就錦入黎等,佢地仲好似我好強人所難錦,夾硬要逼入去錦!
海皇期間限定~雙份巴西豚肉鍋 $63係2016年11月最後的一個晚上,蘋果乾由旺角行去佐敦再行番去旺角時,原諒我成日都無食過野,行到腳仔就黎斷時,餓到飢不擇食時,海皇粥店?個腦轉呀轉,bookmark左佢個粥店火鍋哦,唔,個天都叫我試下😆將近8點,正常都好爆,是的,店內大約4成嘅人都係叫粥底火鍋!姐姐係咁叫我搭台,當然,我一個人梗係要搭台啦,這是常識好嗎?一張台4個人坐已經好逼,3個勉強ok,但我點火鍋,一個粥一碟菜再黎碟肉等等,我坐一定無問題但啲餸擺邊?等呀等轉又轉,終於有位坐啦😭(係要個位容納到成個火鍋)火鍋有4款:肥牛,豚肉,肥牛海鮮同紅棗醉雞,我選咗個安全嘅豚肉。粥店/豆漿底:白粥,南瓜粟米肉碎,香茜皮蛋,原味豆漿,我揀咗皮蛋。配料:餃子,三寶丸,豆腐,蔬菜,即食麵或油條半個,原諒我揀油條,因為堅覺得公仔麵同粥好唔夾。粥底,真係見到啲香茜皮蛋,但味就⋯我會話係好稀嘅粥,既然無味,既然係粥底火鍋,醒目啲,將啲煮食時間較長又有味道嘅粟米,甜薯定南瓜條掟落去慢慢熬煮,熬啲味道出黎。雙份巴巴豚肉,$63蚊黎講,我又覺得抵哦,雖然唔知點解食落一碟「鞋」啲一碟就正常,但兩份豚肉夾埋都有10
海皇期間限定~雙份巴西豚肉鍋 $63
雙份巴巴豚肉,$63蚊黎講,我又覺得抵哦,雖然唔知點解食落一碟「鞋」啲一碟就正常,但兩份豚肉夾埋都有10片,唔好計較啦。
韓式韭菜餃子:未落就穿咗😑正常味道;鮮三寶丸:無食牛肉,但豬肉同蝦米鯪魚唔錯(食唔到有蝦米😅);豆腐:滑豆腐,拎黎已經爛咗😅;五色蔬菜:樣樣有啲👍🏻(居然有木耳😆)
📣同傳統嘅粥底火鍋唔同,傳統嘅粥底火鍋係先將材料放入,慢慢甜煮食,經過多種材料熬煮後,濃郁嘅湯汁再配搭配均勻地煮,最後個粥底先係精華💕但海皇粥底就相反,先有粥再放材料,最終粥底味道如果完全取決於你放咩材料同次序啦⋯⋯
🤔 $63一個火鍋,無服務費,有肉有菜有餃子仲有丸,粥底就黎乾時仲可以免費加粥水,慢慢食,唔夠?無問題啦,仲可以加錢再點其他配料,抵食,飽肚👍🏻
但個人而言,唔會係一個好味嘅選擇但抵食嘅!
環境黎講,位於旺角/油麻地,遊客較多,而礙於火鍋比平時單點粥品需要較多位置,店家請考慮依個因素,唔係唔願搭台,而係將一套火鍋套餐擺晒上台都佔咗半張台了,對住已經坐咗2個人嘅台仲係都要人坐又真係有啲尷尬😳
人手方面,蘋果乾我唔好彩,原來撞咗有兩個姐姐無番,用餐途中,店員難叫,難到又執錯/漏單😑搞到有客人忍唔住去理論😅(因為真係執錯單又唔認)。
P.S 我個碗同湯匙拎黎時仲有啲皮蛋同粥係上面,係人地用過定洗唔乾淨😞(但我相信依個係個別事件)
2016-11-30
2016-10-17 827 浏览
呢兩日肚仔唔係咁舒服加上朋友又病左一直未好返, 佢又冇咩胃口,於是晚餐決定去海皇粥店,清清地食碗粥。我地叫左碗粥share, 另外再加左小食。因為朋友吃于多, 所以份量今次二人剛剛好夠食。皮蛋瘦肉粥唔知點解, 今次既粥底好咸連重口味的我們都覺得咸左。感覺只有鹽的咸味, 食到粥最後先至沾有d皮蛋味道。不過皮蛋瘦肉都幾好食的,材料加返分。而且粥好夠熱的。雙拼炒米粉:好淡,冇咩味,又唔夠熱,下次應該唔會再食呢個。炸兩:反而炸兩不錯,食到後期都仲係幾脆XO醬蘿白糕蘿白糕是有煎過的, 比蒸的好吃。XO醬亦夠多, 有海鮮XO醬味, 唔係一味只有辣。簡簡單單,清清地又食完一餐唯可惜呢間分店既粥鹽味太重手, 同埋炒米唔夠味道第二間分店既冇咁失水準。希望會有改進啦。
呢兩日肚仔唔係咁舒服

加上朋友又病左一直未好返, 佢又冇咩胃口,

於是晚餐決定去海皇粥店,清清地食碗粥。

我地叫左碗粥share, 另外再加左小食。

因為朋友吃于多, 所以份量今次二人剛剛好夠食。

皮蛋瘦肉粥
唔知點解, 今次既粥底好咸

不過皮蛋瘦肉都幾好食的,材料加返分。而且粥好夠熱的。

雙拼
炒米粉:好淡,冇咩味,又唔夠熱,下次應該唔會再食呢個。

炸兩:反而炸兩不錯,食到後期都仲係幾脆

XO醬蘿白糕

簡簡單單,清清地又食完一餐

唯可惜呢間分店既粥鹽味太重手, 同埋炒米唔夠味道

第二間分店既冇咁失水準。希望會有改進啦。
2016-10-16
2016-06-12 1079 浏览
有個friend系上海過嚟,佢book嘅酒店系盛世酒店,因為海皇離佢間酒店比較近,大概行10分鐘左右就到啦,俾佢感受一下香港嘅早餐~~8點鐘嚟到,排咗一陣隊,不過唔會好耐,地方唔算大,不過睇啲師傅整得都幾乾淨。海皇粥,呢個粥系粥單入邊最貴嘅,不過配料真系俾得好多,量又多,粥嘅口感好爽滑。~~油炸鬼,原本以為油炸鬼應該口感外脆內軟,拿嚟送粥就啱曬啦,點知咬落去口感都幾硬下,清楚記得呢個系9蚊一條...魚肉燒賣超級好食吖!!!特別系佢嘅醬汁,簡直可以一啖一粒,一盤我一個人都可以食得曬。
2016-06-02
$39 (早餐)
2016-02-16 948 浏览
感冒咗2日,成個人暈暈下。終於還是請假唔上班,想食D粥,但係原來屋企米都無。好吧,出街食吧。order咗一個艇仔粥,粥底好綿,即係好軟,料都好足。花生好香。而大家知道嗎?之前睇電視講,正宗的艇仔粥,用魚骨熬粥,乘熱入碗,灼熟生魚片與鮮蝦仁,至於魷魚鬚則事前已經灼熟,加上已熟的炸豬皮(名為「浮皮」)、叉燒片、海哲絲、蔥絲、芫茜,再臨時加上一大把炸花生,攪一攪,讓作料與粥混和,然後再加一匙羹炸香的蝦子。唔知就無甘多料,不過作為性價比來講,可以接受。食粥必備,油炸鬼,炸得唔系好多油,比較脆,都幾大條。浸落粥食一般,剩翻一半就甘食嘅。會不會好多人都系中意甘食呢?
好吧,出街食吧。
唔知就無甘多料,不過作為性價比來講,可以接受。
會不會好多人都系中意甘食呢?

2016-02-13
$36 (早餐)
2016-01-04 451 浏览
夜晚無咩特別想食噶野,於是就去海皇粥店,食翻碗粥當晚飯啦 雖然間鋪頭唔大,不過都幾多人嘎。我點左碗海皇一品粥,入面真係好多料吖,而且啲粥唔係好稀又唔會話好結,煮得啱啱好。 食粥噶時候梗係唔少得要翻一碟油炸鬼啦,呢度噶油炸鬼好新鮮。炸到金黃色噶,而且好脆好好食,食落口到仲有餘香,拿嚟送粥真係啱啱好吖 淨係食粥係唔夠嘎,所以我又點左碟肉腸,啲肉好鮮嫩,腸粉好薄,好好食吖! 牛利酥都ok好食噶,不過就無粥咁好食啦
夜晚無咩特別想食噶野,於是就去海皇粥店,食翻碗粥當晚飯啦
牛利酥都ok好食噶,不過就無粥咁好食啦
2016-01-02
2015-09-29 427 浏览
海皇粥店為連鎖經營,勝在坐位比一般街坊小店多但對食品質素不能期望太高。點了豬紅粥及瘦肉粥,粥底尚算軟滑,但味道只屬中下,只能說是豬紅還豬紅,粥水還粥水。稍有驚喜的算是xo醬炒腸粉,夠香辣,吃到一口接一口。
稍有驚喜的算是xo醬炒腸粉,夠香辣,吃到一口接一口。
炒腸粉,香口!
豬紅瘦肉粥,豬紅並不入味
炒腸粉,香口!
2015-07-23 390 浏览
大熱天想食粥,又想涼冷氣,就盲下盲下入左呢間野就咁簡單地叫有海皇粥加多個炸兩,因為d位係舊原"鄧",坐得麻麻,加上阿姐d態度真係世界級,味道方面就普普通通,炸兩有小小"淋",好彩出面D腸粉皮補救,海皇粥配料都幾多,魚皮、花生、油炸鬼、豬肉,不過味道真係好普通,魚皮唔脆,不如叫腐皮,、花生又淋,不過連鎖店係咁,加上開左咁耐已經仲生存,俾個手指公佢。
大熱天想食粥,又想涼冷氣,就盲下盲下入左呢間野

就咁簡單地叫有海皇粥加多個炸兩,

因為d位係舊原"鄧",坐得麻麻,加上阿姐d態度真係世界級,

俾個手指公佢。

海皇粥店好耐之前都仲係做得好好先可以開禁多間分店,最出名係香脆的炸両。但現在已經越做越差,炸両唔再脆,碗粥食到一半已經起晒水,仲要米都唔多粒,同食粥水無分別。自問要求唔高,食物都算講得過去,但職員的態度真係完全接受唔到,而且唔係一次,食左好幾次都係咁,朝早時段最多大陸客,人家拖男帶女來旅遊自然是人多幫襯,職員對人家呼呼喝喝,嫌人地大班人企係路囗阻路。去幾次叫三樣嘢都會有一樣係落錯單,送錯嚟同佢講唔係叫lee樣,之後講嘢態度好似講到我叫錯咁,仲要放埋落枱面屈我叫這樣,洗唔洗錄音做證呀?!禁大集團BB櫈都無一張,我同職員講我攞佢幾張圓櫈疊高坐,當時得兩三枱客大把櫈,職員就係咁係背面嘈,講第一句已經唔理佢,仲要講,我回一句,「得喇跌親唔入你數得未」。職員仲要講話自己好心同你講,「乜咁嘅人都有」<~~咁樣話食客,係好心就幫手攞櫈啦,職員企係度,我都係自己搬櫈,次次用完自己放返好,無麻煩過佢地,我帶住小朋友唔幫手都仲要咁樣對客人,究竟是什麼的服務態度。就是因為大集團才永遠不死,即使食物已經差到街市一檔粥,都做得比佢好,職員態度差都一直生存至今,油麻地海皇粥店是垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾
2013-12-04 305 浏览
鱼片粥超级无敌好喝,油条也不错,冻奶茶口感很好。从来不喝粥的我连续两个早上都去喝了。去的时候没等位,阿嫂很热情。在HK很多地方都有连锁店的,建议大家可以去试试哦。

2013-08-02 225 浏览
生滾而只得淡淡的生滾香氣就像炒米沒鑊氣 雙拼粥$32,就像一早有計劃好,要放多少片豬潤、多少顆肉丸兩者皆輕輕倚在粥面上,毫無感情,四五片豬潤擱在粥面,三顆肉丸在旁豬潤還算剛好不太熟,滑而有香氣肉丸明顯毫無味道,連13元粥店的也比不上隨粥附送的油條明顯放涼了一會兒只有油而沒有內容般,空虛炸両還好,但畢竟油條不太鮮炸,只有死硬的質地,談何滋味?早知都是去富記
豬潤豬肉丸生滾粥
生滾而只得淡淡的生滾香氣

只有油而沒有內容般,空虛
炸両還好,但畢竟油條不太鮮炸,只有死硬的質地,談何滋味?
炸兩
早知都是去富記
题外话/补充资料: 環境當然欠理想,全部椅子都是大圓椅沒有背靠,其實和有冷氣大排檔有何分別?
2012-12-15 166 浏览
早上很少食粥做早餐,今日和老公去了海皇粥店,因為他想食炸兩。最後我們一同點了以下食物:南瓜粟米碎肉粥、炸兩、炒麵、牛脷酥和及第粥及第粥我不知好不好吃,因為是老公點的,但南瓜粟米碎肉粥的顏色很靚,黃金色的,每一口都有南瓜,粟米的份量也ok,但肉碎有點兒太咸,食完有點渴...炸兩很大碟,雖然油炸鬼都算鬆化,但腸粉皮根本不夠大,也包不住油炸鬼,所以我不太喜歡炒麵則沒什麼特別...我很喜歡腸粉或是牛脷酥送粥的,但有炸兩,所以點了牛脷酥。他們很細心的幫我切開了四件,但我這個野人其實喜歡用自己的手撕開牛脷酥吃的,所以有點不是味兒...和油炸鬼一樣,尚算鬆化,但一定不是我吃過最好的一條!如果不是路經此處而老公又忽然想食的話,我想我不會再如此神心來光臨了
南瓜粟米碎肉粥、炸兩、炒麵、牛脷酥和及第粥

,黃金色的,每一口都有南瓜
,粟米的份量也ok,但肉碎有點兒太咸,食完有點渴...

炒麵則沒什麼特別...

和油炸鬼一樣,尚算鬆化,但一定不是我吃過最好的一條!

2012-12-15
$30 (早餐)
2012-03-29 236 浏览
海皇粥店創立於1992年,主要經營傳統廣東粥品及美食。以價廉物美、清潔衛生、品質至上、待客至誠的形象,成為本港首間連鎖粥店食肆。店門口擺著炸好的油條和其他油器海皇粥店前線員工除使用髮網外,更需要佩戴口罩手套,以確保清潔衛生及食品安全 每張餐桌上都備有不同的醬料和調味品:包括甜醬、辣醬、芝麻醬、胡椒粉、芝麻粒、塩等,任由食客無限量使用 ~~~ 讚 (下午茶套餐) 艇仔粥 + 炸腸艇仔粥最先來自廣州荔灣西關一帶,原為一些水上人家用小艇 (廣州話俗稱「艇仔」) 在荔枝灣河面經營販售,故名「荔灣艇仔粥」,艇仔粥的主要配料為碎牛肉、炸米粉、油條、花生、蔥花,亦有加入豬皮、海蜇、魷魚等。炸腸就是腸粉包油條 !! (名字取的超特別),食落外軟內脆,口感獨特。再洒上大量我至愛的甜醬、辣醬、芝麻醬和芝麻粒就更加好味咯
店門口擺著炸好的油條和其他油器
(下午茶套餐) 艇仔粥 + 炸腸
艇仔粥
炸腸
题外话/补充资料: [b]【小貼士】因為海皇粥店的油條和炸腸都是即叫即做,為確保顧客滿意,所以訂立了一個不明文的條款:凡油條或炸腸不夠脆的話,顧客可以無責退換[/b]
2011-11-14
艇仔粥
炸腸
  • 油條
2012-02-15 100 浏览
很久沒有吃海皇粥,這日就吃了碗皮蛋瘦肉粥($21)加份油條($9)做小吃。粥底算綿,而皮蛋和瘦肉雖然份量多,但味道很一般。皮蛋質感死實實,香味欠奉。瘦肉亦只有鹹味。油條,沒想到是冷的。記得以前就算不是剛炸起,也會放在箱子裡保溫。吃得不太滿足的一餐,相信好一段時間都未必會再來了。

吃得不太滿足的一餐,相信好一段時間都未必會再來了。

$30 (其他)