2021-01-15 308 浏览
海潮對於觀塘返工嘅人來講,應該係幾出名嘅,佢啲嘢食配搭比較新奇,有個店員(可能係老細)仲好鍾意提議你食啲咩,佢成日介紹完啲嘢食之後,都會加一句:唔好食唔收錢。講吓我其中兩次食過嘅嘢:咖哩牛腩蝦條煎米粉店員(好有可能係老細)提示嗰啲咖喱牛腩要撈埋米粉一齊食,如果唔係就會太鹹,煎米粉係幾好食嘅,有雞蛋香,但係嗰兩條蝦條,都幾難食,同埋佢個Pat蠔油都好多餘,因為佢所有食物都算濃味,唔需要再點蠔油。豬扒手撕雞麻辣撈通粉(手c雞要+$10)豬扒好大塊,手撕雞都有好多,仲有好多蔥油,麻辣通粉好入味,不過成碟嘢夾埋就好油膩。呢兩味餸配白飯可能好過配麻辣通粉。豬膶牛肉冬陰功米粉(冬陰功湯底+2)豬潤好好食,夠粉,冇筋,睇幅相都知啲餸多到不得了,除咗豬膶牛肉仲有好多菜,食完冇話好口渴,又大碗,抵食。雖然佢係工廠飯堂,但係啲職員好好嘅,親切,爽快,唔會話黑口黑面。
講吓我其中兩次食過嘅嘢:

咖哩牛腩蝦條煎米粉
豬扒手撕雞麻辣撈通粉(手c雞要+$10)

豬膶牛肉冬陰功米粉(冬陰功湯底+2)
2021-01-07 1450 浏览
友朋自遠方來探班,想食地道美食,即時諗起海潮食堂,行遠少少都要去!到門口已經有四個人等緊,約五分鐘已經可以入座,即時叫咗必食嘅蔥花蛋治烘底同牛腩蝦條煎米粉先,落單問老闆有咩推介,樣樣都想試,越叫越多,好彩朋友夠大食!每次嚟到必食,蔥夠香蛋夠厚包夠脆必食二號,煎米粉永無失手,唔會太硬太乾,牛根亦係一絕,又軟又香,*但每次食到最尾都會覺得太鹹脆皮非常香口!可能食完牛腩再食佢,個口太鹹太重口了,建議呢兩款菜式可以分開食,老闆推介冰啡樂,嚟咁多次都係第一次試,太好飲喇!估唔到咖啡同可樂係咁夾,難以形容,鮮薑片加蛋啱曬而家凍冰冰嘅天氣飲,唔會好重薑味,又有滋潤嘅感覺!本身我個人好怕成塊牛油咁啪落口,但見到啲阿華田粉又忍唔住口,加埋啲煉奶,甜甜鹹鹹咁好惹味,最後作為甜品完滿咗成餐飯
友朋自遠方來探班,想食地道美食,
即時諗起海潮食堂,行遠少少都要去!
好彩朋友夠大食!
蔥花蛋治烘底

每次嚟到必食,蔥夠香蛋夠厚包夠脆

*但每次食到最尾都會覺得太鹹

椒鹽燒賣

脆皮非常香口!可能食完牛腩再食佢,
個口太鹹太重口了,建議呢兩款菜式可以分開食,

冰啡樂、鮮薑片加蛋

老闆推介冰啡樂,嚟咁多次都係第一次試,
太好飲喇!估唔到咖啡同可樂係咁夾,難以形容,

魔鬼奶油多

本身我個人好怕成塊牛油咁啪落口,
但見到啲阿華田粉又忍唔住口,
加埋啲煉奶,甜甜鹹鹹咁好惹味,
最後作為甜品完滿咗成餐飯

2021-01-05
下午茶
椒鹽燒賣
冰啡樂、鮮薑片加蛋
魔鬼奶油多
  • 冰啡樂
2020-12-25 502 浏览
對於常喺觀塘出沒嘅人黎講,海潮哩個名一定唔陌生,哩間茶餐廳有好多特別嘅招牌菜,唔係一般嘅茶記咁簡單。老闆好好笑,唔做sales真係嘥晒🤣由排隊等位嘅時候已經好有禮貌咁叫我地忍耐下,入去坐低左之後,見我地睇餐牌唔知食咩咁就開始比左好多suggestion,幫客人諗好晒要試啲咩,岩晒我哩啲有選擇困難症嘅人😂雖然今次食完,我同朋友們都覺得冇人講到咁好食,但啲野食嘅組合,mix & match的確係幾過癮,令人意想不到,都值得一試。

2020-10-22
午餐
2020-12-16 538 浏览
好滿足,YUMMY 😋#牛腩蝦條煎米粉 平時食蒜泥白肉個汁做底再加平時牛腩個汁整牛腩,滿滿蒜香又多蒜,正👍再配埋用蛋包住嘅煎米,同個汁好夾,個煎米吸哂啲蒜香,之如又唔乾,係咸左啲,😋, 可以再食#冰啡樂 (黑咖啡加提子味芬達)杯野好難飲🤮,員工推介,無下次 #觀塘美食
好滿足,YUMMY 😋
#牛腩蝦條煎米粉

#冰啡樂 (黑咖啡加提子味芬達)
杯野好難飲🤮,員工推介,無下次
#觀塘美食
2020-11-30 462 浏览
呢兩日喺觀塘上堂 咁啱就係呢間茶餐廳附近 一早聽聞呢度嘅蔥花蛋三文治 華田多士同煎米粉好出名 但今日黎到通通都冇試 皆因呢度個哥哥仔侍應好搞笑 一坐低佢就過黎幫你發板 仲話唔好食唔收我錢 結果佢就suggest我朋友食雞翼炸魚片頭麻辣撈上海麵 而我呢就食豬扒炸墨丸麻辣撈米線 由於我唔食豬 所以都改左做雞翼 哥哥仔又真係的確冇介紹錯ge 個撈米線好好食 米線勁彈牙 炸魚片頭好出色 雞翼都好入味 個人覺得撈米線比上海麵更好食 上海麵比較淋 之後又有一枱人入黎 佢又幫人地發板 好搞笑 希望下次佢可以比我揸主意試返呢度嘅招牌菜
呢兩日喺觀塘上堂 咁啱就係呢間茶餐廳附近
2020-11-29 366 浏览
第一次去呢一間茶餐廳,跟住Google Maps行左一排先真係搵到,因為茶餐廳位置好隱蔽,連招牌都冇,所以行過左都唔知。試咗好多人推介嘅蔥花蛋治,真係超級好食,白麵包烘底烘得好脆,中間仲切開咗搽咗啲牛油喺入面,好食到不得了。俾咗超級多心機係入面,個價錢十分合理。而入面嘅蔥花蛋好滑而且有好多蔥,連埋個白麵包一齊食,外脆內滑,真係食唔停口。都叫咗奶油多,佢加咗阿華田粉係入面,我覺得太甜,唔係太鍾意。蔥花蛋治比起奶油多好食好多。
2020-11-25 249 浏览
🇭🇰海潮食堂 觀塘工業區世小店地舖但門口唔太明顯 不過食客都有唔少食物都幾有特色 味道不錯 好多都冇食過咁制🤣-🥪蔥花蛋治烘底(💰$27)🍳蛋係超滑身口感好正 但有少少淡口 配脆脆既多士🍞不過不失唔算好出色 主要係調味方面再做好啲就完美-🍹冰啡樂 (💰$24)咖啡同可樂分開上 可以自行調配比例不過要睇下大家對新野既接受程度 👩🏻家姐覺得OK幾特別 味道冇咩問題 但唔係必飲朋友就覺得好奇怪 所以大家想試既話要做好心理準備啊🤣🤣-🍝牛腩蝦條煎米粉(💰$50)煎米粉係第一次食 同樣係蛋但呢個做得出色好多調味不錯 整體好香口 蝦條彈牙🐃牛腩另上 仲有牛筋蘿蔔 同唔少蒜蓉 牛腩腍得黎入味仲有好多腩汁 用黎配煎米粉岩岩好中和到帶點乾身既煎米粉
🇭🇰海潮食堂 觀塘工業區世小店
地舖但門口唔太明顯 不過食客都有唔少
食物都幾有特色 味道不錯 好多都冇食過咁制🤣
🥪蔥花蛋治烘底(💰$27)
🍳蛋係超滑身口感好正 但有少少淡口 配脆脆既多士🍞
不過不失唔算好出色 主要係調味方面再做好啲就完美
🍹冰啡樂 (💰$24)
咖啡同可樂分開上 可以自行調配比例
朋友就覺得好奇怪 所以大家想試既話要做好心理準備啊🤣🤣
🍝牛腩蝦條煎米粉(💰$50)
煎米粉係第一次食 同樣係蛋但呢個做得出色好多
調味不錯 整體好香口 蝦條彈牙
🐃牛腩另上 仲有牛筋蘿蔔 同唔少蒜蓉 牛腩腍得黎入味
仲有好多腩汁 用黎配煎米粉岩岩好中和到帶點乾身既煎米粉
$40 (早餐)
  • 牛腩蝦條煎米粉
2020-11-05 615 浏览
呢間茶餐廳都比唔同人介紹過,星期六黎到觀塘決定試一試。大概12點半去到,唔使等位即刻入得。餐牌真係睇到眼花撩亂,因為真係好多選擇,有特別未係茶餐廳聽過既亦有好普通既常餐。同要留意翻每款餐有d跟野飲,有d唔跟,有d野飲就半價,落單前睇清楚啦。蔥花蛋治 ($27)蛋既熟度剛剛好,好滑唔會太老,蔥花都幾香,麵包有一層薄有一層厚,所以麵包面脆得黎又有麵包既軟熟。唯一一點就係可能師傅重手左,鹹左d。蒜蓉餃子 ($38)餃子皮偏大,或者個餡如果多d,咬落會飽滿d。我覺得呢個蒜蓉餃子既精髓係個辣椒蒜蓉醬,個醬好惹味。牛腩蝦條煎米粉 ($52)首先我覺得煎米粉有d乾,同上面既蠔油有d多餘,蝦條普通,反而另上既牛腩好食! 不過就牛筋多過牛腩,碗入面得一舊牛腩,其他都係牛筋同蘿蔔牛筋。但牛腩個汁同辣椒蒜蓉醬又係好match,可以一試。冰啡樂 (跟餐半價後$12)味道幾特別,估唔到苦同甜夾得咁好,可以一試。

葱花蛋治

蔥花蛋治 ($27)
蒜蓉餃子

蒜蓉餃子 ($38)

牛腩蝦條煎米粉 ($52)

冰啡樂 (跟餐半價後$12)
味道幾特別,估唔到苦同甜夾得咁好,可以一試。
葱花蛋治
蒜蓉餃子
2020-10-30 380 浏览
一個人係觀塘做完treatment 打算順路試下一直係bucket list既觀塘名店 海潮💥-海潮既店面好普通 普通到好似有保護色咁 一不留神好容易行過左都唔覺🌝大家去搵佢既時候記住要專心啲呀!海潮既鋪頭唔算大 繁忙時段去一定要排一陣隊啦!🦦仲有呀 一定預咗要搭枱🐇同埋一抽二去既話 會食得仲迫夾😆-老闆服務態度超好 因為我第一次去 佢地menu又好多選項 睇到我眼花繚亂 舉棋不定 佢麵冇催我 仲向我推介店內有咩出色既食物😚😚 好抵讚🧸 -一個人去食 叫唔得多野食 我就叫左蔥油雞拼雞翼 麵底揀左麻辣撈烏冬 哩個係餐牌冇架 本身係蔥油手撕雞拼五香肉丁 但我唔食五香肉丁 我就問老闆可唔可以轉雞翼 佢二話不說就應承左 話轉咩都得😆😆😆 好搞笑!蔥油手撕雞好香 其實係雞件嚟 雞肉超級嫩 🐓🐓仲好有雞味😹😹 雞翼都係咁 外脆內嫩 除咗鹹味 冇其他醃料味 🦃哩樣我好欣賞 因為碟野本身已經有蔥油味同埋撈烏冬既麻辣味🐿係重口味之選!對於重口味同貪心既我嚟講 哩碟野真係好滿足到我🌸烏冬彈牙 唔會酸👩🏻‍🍳-另外仲叫左招牌蔥花蛋多士 哩個唔需要太多筆墨形容 就係有蔥花味既蛋治 蛋滑 蔥味濃 多士外脆內鬆軟

另外仲叫左招牌蔥花蛋多士 哩個唔需要太多筆墨形容 就係有蔥花味既蛋治 蛋滑 蔥味濃 多士外脆內鬆軟 夫復何求呀🧚🏻‍♀️本身仲想叫埋華田多士 但老闆話我一定食唔哂 唔比我叫( ・᷄ὢ・᷅ )所以我就冇試到嚕 下次去一定會叫!
野飲叫左老闆創既combination 鹹檸檬西柚 🍋 🥤
成杯野偏酸 夠哂fresh 好解膩💆🏻‍♀️
老闆雖忙 一個人要照顧全鋪客人既需要 但永係黑面同態度差 對住客人永遠笑笑口 好可愛🧸哩樣野係好多小店既繁忙時段都做唔到 老闆仲要自創好多獨特既食物組合 真係要比老闆101分!

2020-10-20 455 浏览
常常經過店門面口, 但因為裝橫的極度低調, 而令我和它擦肩而過. 本以為它是一家簡單而又功能性的工廈食堂, 但內裡原來別有洞天, 餐廳名字中的”海潮”分別代表着上海和潮州, 雖然菜式的滬菜和潮州菜元素未必太明顯, 但其Fusion風在如此傳統的工廈食堂, 相信是個異數. 首先要稱讚的是這裏的侍應, 相當有禮貌和耐性, 比很多食堂, 茶餐廳以至是茶樓服務更為殷勤. 他們又會主動向食客推介特色菜式以及其做法, 沒有因為人潮而趕頭趕命. 基本上我們點的, 都是餐廳”王牌”, 蔥蛋多士的多士除了將麵包切開兩層放雞蛋外, 也在上半層再切開, 然後加入牛油, 煎蛋加上大量蔥段, 比起傳統煎蛋帶有獨特的香氣, 口感相當厚實, 沒有煎得過老, 但咬下去沒有太多蛋醬溢出, 對我來說就不太可喜, 但是見到其誠意.至於主食的兩項是煎米粉配柱侯牛腩和煎蝦條, 以及蔥油手撕雞五香肉丁撈通粉. 前者柱候牛腩的醬汁除了柱侯醬外, 還加了蒜泥和辣椒, 三者產生了香辣化學作用, 配上加上雞蛋煎香的米粉, 比起三文治可喜. 米粉煎得外脆內軟, 看起來有點似中式的御好燒呢! 牛腩炆得相當入味, 從其顏色就可以知道, 只是炆

至於主食的兩項是煎米粉配柱侯牛腩和煎蝦條, 以及蔥油手撕雞五香肉丁撈通粉. 前者柱候牛腩的醬汁除了柱侯醬外, 還加了蒜泥和辣椒, 三者產生了香辣化學作用, 配上加上雞蛋煎香的米粉, 比起三文治可喜. 米粉煎得外脆內軟, 看起來有點似中式的御好燒呢! 牛腩炆得相當入味, 從其顏色就可以知道, 只是炆得有點過火, 肉質有點柴口. 後者的通粉是我吃過其中一間口感最爽彈的, 手撕雞配上蔥油和麻辣汁, 麻辣中帶蔥油甘香與前者的香辣相映成趣. 五香肉丁在這菜式中就顯得可有可無了, 反正味道已如此多元化. 最後上湯浸通菜應該是最有潮州味道的一道, 湯上肉末的味道和口感, 與我小時候常吃的黃明記墨魚河很相似呢!
海潮一直都喺想試個list 但一直未去到,直到一個星期六去開觀塘工廠區,當然就去試吓觀塘人氣茶餐廳😎 星期六,十一點半左右到,唔使排隊直入,但店內都已經九成full 由於第一次黎,太多嘢想試,我哋叫老闆介紹,點知一傾,老闆好nice , 第一次見都俾我覺得自己係尼道熟客仔嘅感覺👍🏽 我哋兩個人叫左三樣嘢,葱花炒蛋三文治、麻辣餃子、麻辣手撕雞豬扒撈通粉 😁葱花蛋治: 同睇咗幾篇食評一樣,幾咸,無錯真係偏咸,但海潮應該係用葱油(類似燒味檔果隻葱油)而非葱花加鹽,所以第一次幾特別,唔係一味死咸,但可以再改進,可以再調下葱油咸度或者直頭落輕手啲,又或者加多啲蛋漿麻辣餃子:正常貨識,如果你第一次去太多選揀,麻辣餃子可以再去先試麻辣手撕雞豬扒撈通粉:第一次去可以先試嘅菜式,加上老闆話撈通粉嘅餸可以自由配搭,緊有一種啱心水👏🏻 同樣撈通粉都係重口味偏鹹,但可接受,豬扒正常合格,但手撕雞絲正😋雞夠嫩 ,麻辣味幾入味,我自己鐘意再麻重DD , 三樣嘢雖然成日食,但撈埋一齊,海潮真係做得唔錯👍🏽另外我哋叫咗抔鹹柑桔西柚汁,又係,鹹柑桔我又飲過,鹹柑桔7UP , 鹹柑桔可樂又飲過!但飲完鹹柑桔有氣西柚汁之

另外我哋叫咗抔鹹柑桔西柚汁,又係,鹹柑桔我又飲過,鹹柑桔7UP , 鹹柑桔可樂又飲過!但飲完鹹柑桔有氣西柚汁之後,我覺得尼個配搭好match , 加上海潮食物偏重口味,飲尼杯勁爽😁
總結:我會推介大家去試海潮,雖然大部份野食都偏咸,但唔係叫你日日食,而且可以去試一次係咪自己接受到嘅咸,接受唔到咪冇下次囉😂 加上老闆嘅態度同招呼係加左分👏🏻
2020-10-09 297 浏览
類似是工廠大廈地下的飯堂。店內牆上貼滿餐單,枱上的餐牌亦有米線、上海菜飯、上海麵、三文治、快餐飯、撈公仔麵或米線、煎米粉都有,可以不同配搭的亦有。真是眼花撩亂,想咗好一陣,實在難取捨,最後叫咗個肉丸雙蛋蕃茄湯上海麵,是員工推介的就試試吧!一大湯碗上枱,哦!唔係現成豬肉丸,是用豬肉碎做成的肉丸,肉質鬆軟有彈性。蕃茄加蛋滾出來的湯底清中帶甜,飮了都沒覺口乾。上海麵依韌有咬勁,有些似烏冬的口感。五香肉丁手撕雞撈米線,大堆頭的雞肉塊,形態就唔似是手撕的。雞塊上淋上大量的葱油,很惑味。雞肉無可避免是冷藏貨,雖無雪味但亦無雞肉味。米線ok,因配有五香肉丁,所以有少少辣,幾開胃。不過就略為多油。凍檸茶,連主食叫是半價的。吃辣嘢少不免的配搭,有茶味。
類似是工廠大廈地下的飯堂。店內牆上貼滿餐單,

蕃茄加蛋滾出來的湯底清中帶甜,飮了都沒覺口乾。

上海麵依韌有咬勁,有些似烏冬的口感。

五香肉丁手撕雞撈米線,

凍檸茶,連主食叫是半價的。吃辣嘢少不免的配搭,有茶味。
  • 肉丸雙蛋蕃茄湯上海麵
2020-09-27 807 浏览
終於有機會試下觀塘有名既隱世食堂餐廳只開星期一至六,下晝5點就收,所以唔係個邊返工或住個邊,只有星期六去食,所以星期六長期有條人龍,不過佢出餐快,翻枱都好快,即使排我前面差唔多有10個人,都係等左15分鐘左右。即使咁忙,老闆都好好態度,好親切,唔會黑面,好難得!「蔥花蛋治烘底🥪」好有驚喜既蔥花蛋治,蔥味香濃,蛋好fluffy,麵包烘得岩岩好,一口咬落去,外脆內軟,成件事超夾!「牛腩蝦條煎米粉🐂」煎米粉同蝦條擺係同一碟,牛腩另上。煎米粉加左蛋落去煎,有少少脆口,上面有pat蠔油咁既野,但個人覺得唔需要落蠔油,因為用牛腩汁黎點個米粉已經好夠味。牛腩炆得好入味,食得出落左好多花椒八角等香料炆,算係重口味。牛筋同牛肉都炆得好淋。蝦條就無咩特別。另外點左佢既「冰啡樂」☕️🥤即係可樂mix咖啡,估唔到又幾好飲wor。呢個都一定要試下!總結:超好味,有創意有驚喜,一定會再食多次!
終於有機會試下觀塘有名既隱世食堂

牛腩蝦條煎米粉

總結:超好味,有創意有驚喜,一定會再食多次!
2020-09-26
  • 蔥花蛋治
  • 冰啡樂
#Boss 一向 #大頭蝦,呢日佢又漏咗嘢喺公司,搞到我三點幾要撲出去做 #速遞員😅 回程嘅時候個肚咕嚕咕嚕響... 先醒起自己仲未食lunch👉🏻👈🏻 既然返到去又已經夠鐘收工,倒不如去搵啲嘢食醫吓個肚🤪 醒起早排有人喺 #IG 介紹過 海潮食堂 嘅 #蔥花蛋多士 ,見仲講得切,一於去朝聖🤩由 #觀塘廣場 轉入 #成業街,#左穿右插 終於比我搵到💪🏻 #其貌不揚 嘅 #鋪面,大大隻字寫住「本店由‘史偉莎’全店做妥殺菌」,究竟史先生係咩人嚟?... 唔知喎🤪 櫈都未坐熱,老闆話「你真係好彩,仲趕到last order ,我哋仲有10分鐘就收工」... 嘩!我唯有嗱嗱聲叫咗件 #名物 #蔥花蛋多士、再加杯 #凍奶茶 速食🤤 套餐承惠$39😅 眼見身邊嘅人都忙住清潔,我唯有九秒九將佢哋放哂入口😝 #奶茶 都保持到 #茶檔風味,茶味夠濃都幾滑👍🏻 不過我就唔係咁識欣賞件 #蔥花蛋多士,一直以來我都接受唔到 #炒蛋 加 #鹽... 唔係講笑,真係好咸😚 #蔥花 太生,可以煮多幾秒,對我嚟講真係腥咗啲... 整體同店內海報形容嘅英式finger sandwich / comfort food 似

由 #觀塘廣場 轉入 #成業街,#左穿右插 終於比我搵到💪🏻 #其貌不揚 嘅 #鋪面,大大隻字寫住「本店由‘史偉莎’全店做妥殺菌」,究竟史先生係咩人嚟?... 唔知喎🤪 櫈都未坐熱,老闆話「你真係好彩,仲趕到last order ,我哋仲有10分鐘就收工」... 嘩!我唯有嗱嗱聲叫咗件 #名物 #蔥花蛋多士、再加杯 #凍奶茶 速食🤤 套餐承惠$39😅 眼見身邊嘅人都忙住清潔,我唯有九秒九將佢哋放哂入口😝 #奶茶 都保持到 #茶檔風味,茶味夠濃都幾滑👍🏻 不過我就唔係咁識欣賞件 #蔥花蛋多士,一直以來我都接受唔到 #炒蛋 加 #鹽... 唔係講笑,真係好咸😚 #蔥花 太生,可以煮多幾秒,對我嚟講真係腥咗啲... 整體同店內海報形容嘅英式finger sandwich / comfort food 似乎爭好遠喎😅
2020-09-07
2020-08-26 558 浏览
每次去九龍東都會有朋友介紹食呢間但每次去到都超多人排隊👭🏻今次終於都冇咁多人排隊所以終於都食到啦入到去餐廳其實個環境都好麻麻坐得超唔舒服而且唔算係好乾淨🤢🥢葱花蛋治烘底 $27入面舊牛油超超好食 勁香🧈葱花配蛋勁香口🍳炒得滑滑地 加上個包烘左 脆脆地好好食🥖🥢魔鬼奶油多 $27一邊柯華田 一邊練奶🥛唔會好甜仲要好match 麵包都係烘過底所以好脆🍞🥢手斯雞五香肉丁撈通粉🥣 $48有啲普通 唔太辣 不過個味算係濃🌶有啲少 如果用黎做午餐一定唔夠飽加上個五香肉丁食到最後好鬼油😷呢幾款最多人推介既美食份量都幾少🤔如果用黎做下午茶先至岩岩好
每次去九龍東都會有朋友介紹食呢間
但每次去到都超多人排隊👭🏻