2021-01-15
海潮對於觀塘返工嘅人來講,應該係幾出名嘅,佢啲嘢食配搭比較新奇,有個店員(可能係老細)仲好鍾意提議你食啲咩,佢成日介紹完啲嘢食之後,都會加一句:唔好食唔收錢。講吓我其中兩次食過嘅嘢:咖哩牛腩蝦條煎米粉店員(好有可能係老細)提示嗰啲咖喱牛腩要撈埋米粉一齊食,如果唔係就會太鹹,煎米粉係幾好食嘅,有雞蛋香,但係嗰兩條蝦條,都幾難食,同埋佢個Pat蠔油都好多餘,因為佢所有食物都算濃味,唔需要再點蠔油。豬扒手撕雞麻辣撈通粉(手c雞要+$10)豬扒好大塊,手撕雞都有好多,仲有好多蔥油,麻辣通粉好入味,不過成碟嘢夾埋就好油膩。呢兩味餸配白飯可能好過配麻辣通粉。豬膶牛肉冬陰功米粉(冬陰功湯底+2)豬潤好好食,夠粉,冇筋,睇幅相都知啲餸多到不得了,除咗豬膶牛肉仲有好多菜,食完冇話好口渴,又大碗,抵食。雖然佢係工廠飯堂,但係啲職員好好嘅,親切,爽快,唔會話黑口黑面。
講吓我其中兩次食過嘅嘢:
咖哩牛腩蝦條煎米粉
豬扒手撕雞麻辣撈通粉(手c雞要+$10)
豬膶牛肉冬陰功米粉(冬陰功湯底+2)