2019-01-19 596 浏览
見到呢間海港新開張去試下同其他海港有無分別,啱啱星期五打電話無得訂位,walk in 等咗一陣但限 1.5 個鐘食,時間會唔會少咗 d? 見枱枱都叫咗燒鵝,所以都試下,又做緊半價,味道及水準無變,幾好食,又叫咗個孖寶嘅豆苗菜及龍蝦伊麵都唔錯,只係個散叫嘅梅菜扣肉煲,煲就夠大,份量就真係少, 除咗呢樣嘢,侍應嘅嘅態度待需要改善,有些侍應係幾好態度,有些好串,因為佢哋都唔休做,你唔食實有人食。
2019-01-18
2019-01-10 575 浏览
今晚工作夜左,返到屋企都已經8:30pm。記得宣傳嘅單張,有燒鵝食,所以就嚟咗呢度食喇!因為沿路冇乜指示牌,所以都要搵咗一陣先搵到。一去到見到有人喺度嘈緊個reception, 又見到好似幾多人喺度等位,個心馬上離一離。不過行到埋去,又好似冇乜事了。等左大約十分鐘左右就有位座。一坐低當然馬上帶我想食嘅燒鵝啦!點知。。。可能太夜已經 sold out 😭咁我唯有叫其他餸啦冇燒鵝食,唯有叫個唔使點醬都夠味嘅炸子雞 豉汁蒸大鱔蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

冇燒鵝食,唯有叫個唔使點醬都夠味嘅炸子雞

豉汁蒸大鱔

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
2019-01-10
$220 (宵夜)
2019-01-09 2218 浏览
星期日最鍾意一家人搵地方食好嘢,今次搵到這間位於將軍澳翩匯坊地庫的海港酒家,是新開張的, 我們一行九人就點了一個全包宴。餐包括有鴻運乳豬全體或者日式刺身大拼盤,黃金蟹肉蝦球伊麵,芥蘭炒花姿帶子, 陳皮蒸大連鮑魚,濃湯花膠煲螺頭,私房欖豉蒸龍躉斑,花菇扒豆苗,脆皮醬燒雞, 歡樂大蟠桃。這個全包宴如果星期一至四價錢是$1598,星期五$1798, 因為當日我們是星期日,所以價錢是 $1998。鴻運乳豬全體 ~ 皮脆肉嫩,份量都幾多。黃金蟹肉蝦球伊麵 ~ 蝦球爽口, 蟹肉鮮味,但要小心食,因為間唔中食到有蟹殼。陳皮蒸大連鮑魚 ~ 口感易咬,但味道普通。濃湯花膠煲螺頭 ~ 我們九個人食12人的套餐, 侍應幫我們分了九人份量,剛剛夠一碗。如果多三個人,湯只有半碗了,至於湯的味道屬普通。芥蘭炒花姿帶子 ~ 就咁睇已經知道好大碟,份量十足, 帶子和花姿片味道鮮甜。花菇扒豆苗 ~ 冬菇又花厚又大粒,但豆苗有點腥味。私房欖豉蒸龍躉斑 ~ 魚的肉質不太新鮮,我哋當日都有同部長反映,他說會再改善一下。脆皮醬燒雞 ~ 雞皮是脆的,但食到肉質有雪味。歡樂大蟠桃 ~ 一籠12個的壽桃包, 可惜12個都是奶黃味,記

鴻運乳豬全體 ~ 皮脆肉嫩,份量都幾多。

鴻運乳豬全體

黃金蟹肉蝦球伊麵

陳皮蒸大連鮑魚 ~ 口感易咬,但味道普通。
陳皮蒸大連鮑魚

濃湯花膠煲螺頭

芥蘭炒花姿帶子

花菇扒豆苗 ~ 冬菇又花厚又大粒,但豆苗有點腥味。
花菇扒豆苗

私房欖豉蒸龍躉斑

脆皮醬燒雞 ~ 雞皮是脆的,但食到肉質有雪味。
脆皮醬燒雞

歡樂大蟠桃 ~ 一籠12個的壽桃包, 可惜12個都是奶黃味,記得上次到尖沙咀海港都有叫壽桃包,但是一半是奶黃味另一半是蓮蓉味的。 這裏的壽桃包超級好吃, 熱辣辣又好大個, 餡料不算太甜, 必食推介。

歡樂大蟠桃

紅豆沙 ~ 部長送我們紅豆沙,補償條魚唔夠新鮮!

紅豆沙

整體來說海港的食物質素算中上, 因為今次食的是全包宴套餐, 價錢只需$1998, 所以都不會太高要求。 可能新開的關係上菜方面還是比較亂, 因為第一味餸就係蝦球伊麵,反而乳豬上得畀蝦球伊麵遲。 不過服務質素都唔錯,起碼他們會聽客人的意見。 不過唔知係咪新開嘅關係, 入到去手提電話是與世隔絕的, 我們一家人有幾個電訊商台全部都收唔到,所以當晚可以專心食嘢!

2019-01-06
鴻運乳豬全體
芥蘭炒花姿帶子
花菇扒豆苗
歡樂大蟠桃
紅豆沙
2019-01-03 768 浏览
第一篇食評獻左俾呢間係將軍澳新開既酒樓~難得屋企附近終於有間酒樓梗要試試啦~我仲要係第一日開張就去飲早茶,夠哂新屎坑~~睇一睇點心紙,早茶都冇特價點心,失望~~~最後同老公兩個人就叫左7樣野~1.      竽絲長春卷明顯新鮮炸起,熱辣辣脆卜卜,不過竽絲唔多,我食第一舊咬左一啖就得番個脆皮,但讚既係就算攤凍左都仲keep到個脆度~唔錯~2.      日式焗菠蘿包呢個係非常期待既!!黎到個賣相好吸引~拎上手熱到有d辣手,急不及待擺左口,第一下感覺係:嗯…係新鮮出爐既菠蘿包囉!不過再咬一啖,原來有餡架!!望落以為係鳳梨酥既餡,食落口原來有椰絲,好似雞尾包入面既餡,呢個真係唔係度度有~值得一試!3.      黑金流沙包流沙包係賣飛佛,呢個包外型非常靚仔,d金色真係閃閃架wo~而食流沙包重點梗係一定要流心啦!咬一啖,係好流沙既!但個皮會唔會太厚~~~有d失望囉~個奶黃餡係好味ga!唔太甜又夠熱~不過個皮真係扣哂分!4.      鳳爪排骨飯老公每次飲茶必叫既,我覺得味道正正常常囉,排骨有d肥,d豉油撈左落排骨飯度陣味係幾香既~~不過真係冇咩特別5.      蜜味蛋散晨早流流又食炸野又食甜

睇一睇點心紙,早茶都冇特價點心,失望~~~

最後同老公兩個人就叫左7樣野~

1.      竽絲長春卷

2.      日式焗菠蘿包

3.      黑金流沙包

4.      鳳爪排骨飯

5.      蜜味蛋散

晨早流流又食炸野又食甜野係咪好怪?唔理啦~想食就嗌囉!話說之前聽過人講利x閣蛋散係全港最好味既蛋散,但試過之後覺得不外如是,不過就勾起我想試好味蛋散既癮!
蛋散上到檯微暖,咬落鬆脆,甜度都足夠,不過建議有番3,4個人先好叫,我同老公兩個人食,食多兩件已經好漏~

另外仲食左薄"餐"同金錢肚,薄"餐"夠薄唔會成口粉餅咁,同老公清哂碟都唔覺得好滯,金錢肚就正常冇咩特別~

食左7樣野total埋單180幾,
環境方面可能第1日開張冇咩人知所以唔算多人,所有野都好新好靚~服務態度都好好,侍應同點心姐姐都有禮貌~唔錯
見個menu午市有孖寶,下次黎食試下個lunch先

• 日式焗菠蘿包