2013-06-14 869 浏览
原本開開心心為咗親友餞行,點知攪到一肚氣。叫咗個套餐+燒鵝,個套餐有個龍蝦上湯伊麵,點知啲伊麵又碎,啲龍蝦又唔新鮮,問經理點解啲伊麵咁碎,佢話係要整碎先煮,聞所未聞之後有另一個服務員,問佢你哋啲經理咁得意,講啲伊麵要整碎才煮,佢都笑笑口......經理啊經理,可否經大腦先答客人呢?
原本開開心心為咗親友餞行,點知攪到一肚氣。

經理啊經理,可否經大腦先答客人呢?
2013-06-13
2013-01-25 739 浏览
2012年11月份食的生日飯, $3,988 全包宴, 假日和平日同價, 我的食評如下:-(1) 乳豬皮脆,不肥,好香好好味,我一個人食了六件。(2) 熱薰可選兩樣,選了西芹蜜豆鮮螺片炒花枝和百花炸蟹蚶。西芹蜜豆鮮螺片炒花枝,螺片和花枝少得可憐,一般;蟹蚶ok, 炸法同其他酒樓不同。(3) 雞煲翅講明係足20両翅,侍應特意把整碟翅捧上枱讓我們看看才分,其實我本人不太明白點解中國人那麼喜歡食翅,其實翅本身是無味的,是加入雞就有雞味,加入火腿就有火腿味,所以我對魚翅的評價是:味道適中,碗翅放涼了會腥,可希望大家可以少d食翅,保護頻危動物。(4) 花菇扣黃肉參,花菇一般,肉參則很大條及有咬勁,好味。(5) 蒸魚有點時間剛剛好,整條被我們食清光。(6)清蒸八頭鮑魚,好大隻,但味道一般,好un,食唔晒要打包。(7) 炸子雞弄得不錯!但由於大家已吃得很飽,所以只吃了數件就要打包!(8) 松子紅米炒飯,我無食過,但看賣相應該可以。(9) 長壽雙喜伊麪,其實係乾燒伊麪囉!(10) 甜品是大壽包,壽包就內有奶黃及蓮蓉餡(均沒有咸蛋黃),有黃點的是奶黃餡,其餘是蓮蓉餡,奶黃餡和蓮蓉餡各有擁躉!(11) 生

(1) 乳豬皮脆,不肥,好香好好味,我一個人食了六件。
(5) 蒸魚有點時間剛剛好,整條被我們食清光。
(8) 松子紅米炒飯,我無食過,但看賣相應該可以。
(9) 長壽雙喜伊麪,其實係乾燒伊麪囉!
(11) 生果盤有西瓜及橙。

由於小朋友多,我們打包了吃剩的食物,一點也不浪費。埋單比上星期食的菜單貴大約$700,菜單大部分相同,不同的是有鮑魚及雞煲翅,我覺得上星期的菜單其實已經很不錯,真的,吃飯最緊要不是吃得貴,而是吃得開心。

值得一讚:乳豬好好味,服務不錯。
需要改善:西芹蜜豆鮮螺片炒花枝。

题外话/补充资料: 上星期去將軍澳海港酒樓食生日飯, 兩間海港比較,整體味道及清潔程度,大埔新達海港勝。(請看我另一篇食評)
  • 乳豬
  • 炸子雞
2013-01-08 418 浏览
講真我覺得佢d蛋幾正個蛋係9成熟咁有少少橙黃圍邊好嫩食左五六塊皮脆肉嫩雖然都叫肥,但已經冇出面果d咁肥狂食龍蝦但唔食麵xddd佢d汁唔會膩,同埋夠味龍蝦都幾多肉同鮮甜不過好多殼,同埋細碎;(仲有剪斷埋d麵……sad……(右下角)食左都有4分1od海鮮幾爽口整體黎講唔算太油架啦菜好清甜,西芹冇根先啦起碼同埋d荷蘭豆都好甜炸蟹球呢個好好食;((( 加喼汁好正好脆又唔油不過都係果句太大舊,食食下會頹左<--因為淨食入面冇點汁;((海皇羹好多料o海鮮果d好在佢唔濃味不過個人認為杰左d蒸班食左好多但佢好多油,同埋有少少腥,中心d肉太實(但佢係熟透左既鮑魚豆苗花菇鮑魚size ok,同埋唔難咬開菇菇好大隻!!!!!仲冇怪味豆苗勁正!!!!!!!!勁中意又狂食脆皮雞食左差唔多十件蠢肉!!!!!!!!!幾入味幾好食不過都好油糯米飯食左3碗……=_=唔好歧視我雖然好油好肥膩好劑(好多肥膏同臘味)但好中意食-_-雲吞食左兩粒但佢一粒大到半個拳頭咁-_-<--只計入面既肉餡不過好足料多蝦同豬肉有少少木耳幾爽口同埋夠味生果盆幾新鮮同份量都足
講真我覺得佢d蛋幾正
個蛋係9成熟咁有少少橙黃圍邊
好嫩
食左五六塊

皮脆肉嫩
雖然都叫肥,但已經冇出面果d咁肥
狂食龍蝦但唔食麵xddd
佢d汁唔會膩,同埋夠味
龍蝦都幾多肉同鮮甜
不過好多殼,同埋細碎;(
仲有剪斷埋d麵……sad……
(右下角)
食左都有4分1
o
d海鮮幾爽口
整體黎講唔算太油架啦
菜好清甜,西芹冇根先啦起碼
同埋d荷蘭豆都好甜

好在佢唔濃味

不過個人認為杰左d

蒸班
食左好多
但佢好多油,同埋有少少腥,中心d肉太實(但佢係熟透左既

鮑魚豆苗花菇
鮑魚size ok,同埋唔難咬開

菇菇好大隻!!!!!仲冇怪味

豆苗勁正!!!!!!!!勁中意又狂食

脆皮雞
食左差唔多十件蠢肉!!!!!!!!!
幾入味幾好食
不過都好油

糯米飯
食左3碗……=_=唔好歧視我
雖然好油好肥膩好劑(好多肥膏同臘味)
但好中意食-_-

同埋夠味

生果盆
幾新鮮同份量都足
2012-10-27 289 浏览
見到廣告話$68沙巴龍躉仔,咁就入去試下。我點了素鵝丶龍躉仔丶芥蘭炒臘味和果醋骨。素鵝冇乜餡,皮唔脆,仲有望落去似舊油番炸咁,唔掂。芥蘭炒臘味炒得好味,菜很嫩。果醋骨熱騰騰,好香,醬汁好醒胃,肉好軟唔硬,好好食。3味餸已經食哂,魚仲未到,問侍應,她一句問我條魚係蒸架,要30分鐘,跟住佢拎張上菜紙一睇即刻彈開,緊係喇因為已經有45分鐘!!等左陣我問另一個侍應,這個來一句條魚係蒸架係耐架,我一句答佢我識字有寫住蒸同埋問佢咁洗唔洗蒸成粒鐘!佢即刻走左去!!我問部長究竟條魚要蒸幾耐?個部長先至話幫我check!足足成個鐘先有魚食,間野又唔係坐滿,啲人招呼咁差上菜咁慢,點搞!講番條魚,肉質彈牙,魚味好好。因為果醋骨有剩,我地叫侍應比盒我,果個侍應就坩pat對筷子落煲骨度,有冇搞錯!我即刻問佢佢想點!佢仲駁咀大力左姐!這間野食物冇問題,反而係啲侍應好唔掂!
見到廣告話$68沙巴龍躉仔,咁就入去試下。

我點了素鵝丶龍躉仔丶芥蘭炒臘味和果醋骨。

素鵝冇乜餡,皮唔脆,仲有望落去似舊油番炸咁,唔掂。

芥蘭炒臘味炒得好味,菜很嫩。

果醋骨熱騰騰,好香,醬汁好醒胃,肉好軟唔硬,好好食。

講番條魚,肉質彈牙,魚味好好。

這間野食物冇問題,反而係啲侍應好唔掂!
2012-10-01 191 浏览
繼上次吃過這間海港的點心,一值念念不忘,覺得很好吃,而且午市也可選擇不搭枱,環境又算唔錯,再次光顧!!這裡的點心相比其他酒樓來得大件,所以只點了三款~1) 大良蘿蔔絲春卷 ($13.8)即點即炸,一客四大件春卷,而且內裡的蘿蔔很清甜,雖然熱氣,但都一食再食~2) 魚湯野菌鮮竹卷 ($13.8)鮮竹卷一客三件,而且內裡有很多餡料,如胡蘿蔔、西芹配上豬,很是美味,還有一些雜菌,很豐富~3) 薄皮什菌餃 (小點)新品種的點心,真的很薄皮,而且內裡有很多雜菌,很美味~這間酒樓的點心很出色,難怪午市12:20 NOON到達,都要等候30 MINS,但也是值得等的

這裡的點心相比其他酒樓來得大件,所以只點了三款~

1) 大良蘿蔔絲春卷 ($13.8)

2) 魚湯野菌鮮竹卷 ($13.8)

3) 薄皮什菌餃 (小點)
新品種的點心,真的很薄皮,而且內裡有很多雜菌,很美味~

• 大良蘿蔔絲春卷
中午12:40到達,2人只等了5分鐘已有位了,還不用搭枱,好極了~叫了四款食物:1)菜肉煎炸餃子 ($10.8) 賣相很差,而且餃子好細粒,唔吸引,仲好油炸添~ (5/10)2)薄皮雜菌餃 (小點 $11.8)三隻餃子,很大隻又好飽滿,皮很薄,內裡有好多西芹又雜菌,健康又好味,調味甜了少許。(8/10)3)魚湯野菌鮮竹卷 ($13.8)鮮竹卷以滑滑的腐竹皮包着,內裡有西芹加上豬肉,飽肚之選,魚湯則油了一些。(7/10)4)千層咖啡糕 ($8)一客三件,千層咖啡糕有淡淡的咖啡味,作為飯後甜點,GOOD~ (7/10)想不起午茶點心售價都是如此便宜,又不用搭枱,真好~

叫了四款食物:

1)菜肉煎炸餃子 ($10.8)

2)薄皮雜菌餃 (小點 $11.8)

3)魚湯野菌鮮竹卷 ($13.8)

4)千層咖啡糕 ($8)

想不起午茶點心售價都是如此便宜,又不用搭枱,真好~

2012-08-23
  • 薄皮雜菌餃
2012-08-09 97 浏览
正所謂冬大過年, 今年做冬嚟咗呢間食飯, 通常D酒樓响呢D大時大節都會分開最少兩輪, 我地今次係食頭輪, 即係由六點半食到八點半就要交枱, 而且枱面上的餐牌係全部收埋哂, 只係得D套餐的MENU比你地選, 因為咁樣先容易控制客人幾時食完丫嘛~~我地大約六點十五分左右去到, 未夠六點半都嚟齊大半人, 所以D待應係咁問起得菜未, 驚死你坐到七點幾都唔食咁樣, 最終六點四十五分左右叫佢上菜, 估唔到唔駛八點已經上齊食飽飽, 仲上埋生果TIM~~ 所以酒樓絕對趕得切做兩輪.................聽返早到D親戚講, 原來佢地一坐位, 個部長已經SELL佢地叫最貴果個SET, 但佢地不為所動, 原來已經一早BOOK位時預訂埋個中價套餐, 差成二千蚊架~~~大部份菜都不過不失, 但估唔到佢地個招牌燒鵝竟然麻麻地, 你見到都唔係太想食, 因為層皮見到好多毛, 雖然已經燒過, 冇一條條飛出嚟咁誇張, 但都好明顯見到D粗毛响層皮之間, 所以就算佢個皮燒得幾脆都好, 都冇人想食佢層皮LOR~~~ 但有佢層肥膏超厚, 都唔知點解肥成咁 跟住到佢D肉, 好老, 唔知係隻鵝老定係佢燒得老, 總之就唔好食

大部份菜都不過不失, 但估唔到佢地個招牌燒鵝竟然麻麻地, 你見到都唔係太想食, 因為層皮見到好多毛, 雖然已經燒過, 冇一條條飛出嚟咁誇張, 但都好明顯見到D粗毛响層皮之間, 所以就算佢個皮燒得幾脆都好, 都冇人想食佢層皮LOR~~~ 但有佢層肥膏超厚, 都唔知點解肥成咁 跟住到佢D肉, 好老, 唔知係隻鵝老定係佢燒得老, 總之就唔好食啦~~

如果果味餸係要打豆粉芡的話, 全部都係過杰, 成層漿糊包實咁, 食完個胃都唔消化啦~~

唯一最好食係佢個紅棗糕, 又唔太甜, 又烟un, 正~~
2011-12-17
2012-05-05 56 浏览
一大早來飲茶, 這裡是非常的人山人海, 為了大家有位, 我們十點來到, 比約定的時間早兩小時, 唔知真係以為這裡是好好食. 其實這個商場實在競爭不大, 結果大部份人都擠在這裡了. 因為要等其他人兩小時, 跟文迪二人先叫三款特價點心吃吧.鳳爪排骨飯 $9.8: 6分, 排骨是相當之肥, 是無乜肉的, 不過飯粒還算是幾香口的. 份量也不少, 只賣$9.8, 是經濟之選.懷舊馬拉糕 $11.8: 6分, 太實了, 不夠鬆化, 還好是有豬油香, 真的是懷舊的做法, 只是執行上未算太好.濃湯有機唐生菜 $10.8: 7分, 想不到的是幾大碟, 以早茶市段來講, 是份量十足了. 菜不算太靚, 有點老, 不過浸了湯之後是增添了食味.早市十一點前的特價市段還算是幾抵食的, 但之後的價位就直線上升. 服務也是麻麻, 人手不足之故. 我們吃完這三碟, 還是要繼續等, 坐到午市.

2011-04-02 56 浏览
一斤西星上枱已經熟到魚肉同骨分開晒"鞋"到食唔到,同經理講佢就話最多我送籠壽包比你地吖,天大笑話一條$888既西星只直一籠壽包,更何況我地唔志在一籠包囉!只係想要翻一條可以食到既魚囉!
2011-04-02
2010-12-15 37 浏览
去飲試左個餐...咁大個仔第1次覺得會失望..芝士龍蝦伊麵..蝦只屬中等級..無個種鮮味係口中..肉亦較小..難為佢仲大字報9x$斤..乳豬-算係最好一碟...夠脆..幾好食..炸蟹鉗-好差..好韌..暫時第1次食過咁既貨式..真係唔出得街黎形容..皮同肉係分開哂..真係買超市冰凍黎炸都一定好過佢..唔知咩野"根"既湯..一般..唔多入味的..梗梗合格..海參生菜冬姑-好麻麻..無味海參..冬姑大而帶韌..燒鵝-皮唔好食..肉就一般..就算槍先拎左隻脾食既我都唔覺有乜特別..龍等-算正常一碟..同平時飲宴食開魚無多大分別..西芹尤魚帶子-尤魚一般唔太入味..帶子失敗..唔覺係新鮮..炒糯米飯-ok唔錯.係小左d料.好小臘肉.飯亦有小小厚底左..但都有個種味出到好在..紅祖糕-一般無乜味.但拎黎熱騰騰賣相夠哂吸引..聽親戚講先知呢間有分店..亦話呢間無第2間咁好食..
去飲試左個餐...咁大個仔第1次覺得會失望..
乳豬-算係最好一碟...夠脆..幾好食..
唔知咩野"根"既湯..一般..唔多入味的..梗梗合格..
海參生菜冬姑-好麻麻..無味海參..冬姑大而帶韌..
龍等-算正常一碟..同平時飲宴食開魚無多大分別..
紅祖糕-一般無乜味.但拎黎熱騰騰賣相夠哂吸引..
聽親戚講先知呢間有分店..亦話呢間無第2間咁好食..
2010-09-08 48 浏览
繼續我的 2010年 1月篇由於我的家族每逢節目都會有飯聚所以今次也不例外是日為團年飯今次選擇了這間.. 已經是第 2次試了又可以吃我最愛的龍蝦伊麵了
2010-01-28
小朋友的飲品.. 一杯接一杯..
我最愛的龍蝦伊麵!
正呀..
足料!好味!
2010-07-27 80 浏览
很久沒有打食評,適逢有生日飯局,寫一寫對海港酒家的食物,服務的少少評價!早在兩星期前已去訂檯,因為大家想有一間房打牌,所以訂了一圍3,288,但一行18人的我們當然不足夠,經理提意逢係件件上的菜餚加夠18件,當然是好啦,而紅燒雞絲大生翅亦都要加多一份例牌,如不加的話,恐防大家分不到一碗呢!而且經理講明額外加的會另上,很是均真。到了當日,四點半準時可以比到房我,服務倒是不錯的,各位侍應姐姐都很有禮貌,斟茶沖茶不斷,頻頻入嚟睇下有咩需要。食物質素方面,都算係不錯,只係嫌佢上菜很慢罷了,依阿姐都話人客多所以上菜慢,好彩大家有電視睇,又可以吹吹水,倒不太介意。味道方面:鴻運乳豬全體件上:朋友與我都覺得肉厚過皮,但又幾好味,起碼有肉食嘛。翡翠花姿炒帶子:爽口帶子及花姿片千絲百花球:超愛!蝦肉很彈牙,好熱辣辣蠔皇金錢柱脯:好愛吃佢嘅大冬菇,因為好入味又夠林。紅燒雞絲大生翅:兩大盆翅,幾好味,有翅針,但唔係叫多囉,不過趸失。清蒸生猛大海青斑:條斑同「大」字距離頗遠喎,都佔碟冇一伴。翡翠黃玉參扣鵝掌:鵝掌炆得林,很入味,帶差膠質嘅醬汁伴食娃娃菜,好味。脆皮醬燒雞:夠滑,不錯。健康紅米炒飯:第一次食咁健

味道方面:

翡翠花姿炒帶子:爽口帶子及花姿片

千絲百花球:超愛!蝦肉很彈牙,好熱辣辣

蠔皇金錢柱脯:好愛吃佢嘅大冬菇,因為好入味又夠林。

清蒸生猛大海青斑:條斑同「大」字距離頗遠喎,都佔碟冇一伴。

脆皮醬燒雞:夠滑,不錯。

健康紅米炒飯:第一次食咁健康炒飯,倒覺得清新,有薑,有粟米粒,仲有....我唔鍾意嘅薑囉!

雙喜伊麵:冇試,但冇人彈喎!
合時甜品:紅豆沙。
蟠桃:好大隻,因為仲有兩隻生日蛋糕,所以大家每人打包了回家,第二朝「叮」熱食,幾好味,有兩款餡,白蓮蓉/奶皇。
環球鮮果盆:西瓜及乾爭爭嘅橙。

每席奉送:Alice White 特級紅酒一瓶(嘉士伯啤酒六罐)<----啤酒冇人飲,所以轉埋做汽水,
水六罐,茶芥,免加一

埋單的小插曲:因為酒席是全包宴,所以部長話要比啲貼士作賞錢,其實真的不介意,但好似好embrassing咁,依且傻到問返人咁應該比幾多,哈哈,下次不如早早講定吖,如果你設加一我都唔介意嘅,因為服務真的不錯!

鴻運乳豬全體件上
健康紅米炒飯
雙喜伊麵
蟠桃
2010-07-08 53 浏览
我本身是海港的 “粉絲”,每星期總有一次同同事到上水中心海港飲茶,因為食物水準一流,價錢實惠,食埋燒鵝、點心再叫多個午市套餐,最豪都只是每人$40!上次飲茶仲送乳豬劵,於是我就同爺爺、爸爸及細佬去大埔新達廣場的海港食父親節飯,不過換來一肚氣!我知道星期日正日一定多人,所以我訂咗星期一晚上七點半,我七點三到咗,喺門口等咗大約十分鐘,入座是約七點廿五分。當時我已覺得d位好逼狹,而且是坐在火鍋枱那一邊,又近出菜位,對個位置已經有d唔滿意,但因為真係全場爆滿,我們只好坐這張枱。一入座,已經有位服務生推介我叫龍dun兩食 (翠綠炒球及清蒸頭腩$268),話只剩下兩份,於是我叫她留一份俾我,其餘食物等我爺爺及細佬到齊才叫。好啦等齊人啦!我搵位阿姐來寫餸,我叫咗半隻燒鵝 ($110)、芝士龍蝦烏冬($78)、同埋乳豬例牌 (免費 )加埋之前留咗嘅龍dun。點知個阿姐真係只寫d餸喺張卡度,但係無入電腦單囉!我見等咗廿分鐘都未有食物,而我又對住個出菜門口見到明明有很多龍蝦呀燒鵝呀乳豬呀係咁出喎!咁我就叫個主任問吓點解我d食物未囄?佢先晃然大悟咁入電腦單!隔咗約五分鐘端出一碟只有十件瘦瘦的乳豬 (因為賣相

隔咗約五分鐘端出一碟只有十件瘦瘦的乳豬
依個係龍dun兩食之一咋喎!之後另一食炒球去咗邊呢?於是我再問嗰位主任,我叫之前位阿姐寫咗半隻燒鵝同芝士龍蝦烏冬都未到喎!佢又再一次晃然大悟咁講:「乜你有叫到半隻燒鵝同芝士龍蝦烏冬咩?」咁佢就再入電腦單!唉……我隔囄張枱同我一齊入囄食,佢哋九點食完走人,入另一張火鍋枱啦!我哋都未食第三碟餸!隔咗十分鐘又端來半隻瘦瘦的鵝!好老好un!
坦白講,我覺得上水中心間海港的鵝係90分,大埔新達間海港係45分!之後重覆又重覆咁問嗰位主任d餸仲未囄喎!(我諗我重覆咗廿次!) 吹到連佢都覺得唔好意思,要送碗紅豆沙糖水俾我哋!之後食龍dun另一食翠綠炒球 (都係份量少囉)
同埋龍蝦烏冬(龍蝦係未熟嘅)
,真係食到無晒心機!埋單係十點!咁嘅時間去飲都散席啦!仲要係四個人食咗$539,我去稻x食肯定唔駛咁嘅價錢!最嬲係等食等到發忟憎囉!

這個經驗真係好差,我唔明點解幫我寫單個阿姐真係好似成舊雲咁!寫單唔入單?廚房又出菜慢!唯一抵讚係嗰位主任,佢真係好落力咁幫我吹廚房快d上菜!不過剩係得一個醒目員工係頂唔住十個蠢嘅員工嘅!

總結係:無下次!

2010-06-21
父亲节
2010-06-22 48 浏览
我本身是海港的 “粉絲”,每星期總有一次同同事到上水中心海港飲茶,因為食物水準一流,價錢實惠,食埋燒鵝、點心再叫多個午市套餐,最豪都只是每人$40!上次飲茶仲送乳豬劵,於是我就同爺爺、爸爸及細佬去大埔新達廣場的海港食父親節飯,不過換來一肚氣!我知道星期日正日一定多人,所以我訂咗星期一晚上七點半,我七點三到咗,喺門口等咗大約十分鐘,入座是約七點廿五分。當時我已覺得d位好逼狹,而且是坐在火鍋枱那一邊,又近出菜位,對個位置已經有d唔滿意,但因為真係全場爆滿,我們只好坐這張枱。一入座,已經有位服務生推介我叫龍dun兩食 (翠綠炒球及清蒸頭腩$268),話只剩下兩份,於是我叫她留一份俾我,其餘食物等我爺爺及細佬到齊才叫。好啦等齊人啦!我搵位阿姐 (好似叫阿雲)來寫餸,我叫咗半隻燒鵝 ($110)、芝士龍蝦烏冬($78)、同埋乳豬例牌 (免費 )加埋之前留咗嘅龍dun。點知個阿姐真係只寫d餸喺張卡度,但係無入電腦單囉!我見等咗廿分鐘都未有食物,而我又對住個出菜門口見到明明有很多龍蝦呀燒鵝呀乳豬呀係咁出喎!咁我就叫個主任紅姐問吓點解我d食物未囄?佢先晃然大悟咁入電腦單!隔咗約五分鐘端出一碟只有十件瘦

點知個阿姐真係只寫d餸喺張卡度,但係無入電腦單囉!我見等咗廿分鐘都未有食物,而我又對住個出菜門口見到明明有很多龍蝦呀燒鵝呀乳豬呀係咁出喎!咁我就叫個主任紅姐問吓點解我d食物未囄?佢先晃然大悟咁入電腦單!隔咗約五分鐘端出一碟只有十件瘦瘦的乳豬 (因為賣相不濟,所以我沒有拍下相片,總之係唔好食,好似食剩的 “下欄嘢” );之後就端來清蒸頭腩,頭腩數量真係少得可憐,每人大約有兩細件啦!
依個係龍dun兩食之一咋喎!之後另一食炒球去咗邊呢?於是我再問紅姐,順便再問埋佢,我叫阿雲寫咗半隻燒鵝同芝士龍蝦烏冬都未到喎!佢又再一次晃然大悟咁講:「乜你有叫到半隻燒鵝同芝士龍蝦烏冬咩?」咁佢就再入電腦單!唉……我隔囄張枱同我一齊入囄食,佢哋九點食完走人,入另一張火鍋枱啦!我哋都未食第三碟餸!隔咗十分鐘又端來半隻瘦瘦的鵝!好老好un!
坦白講,我覺得上水中心間海港的鵝係90分,新達間海港係45分!之後重覆又重覆咁問阿紅姐d餸仲未囄喎!(我諗我重覆咗廿次!) 吹到連紅姐都覺得唔好意思,要送碗紅豆沙糖水俾我哋!之後食龍dun另一食翠綠炒球 (都係份量少囉)
同埋龍蝦烏冬(龍蝦係未熟嘅)

這個經驗真係好差,我唔明點解幫我寫單個阿雲真係好似成舊雲咁!
寫單唔入單?廚房又出菜慢!唯一抵讚係主任紅姐,佢真係好落力咁幫我吹廚房快d上菜!不過剩係得一個醒目員工係頂唔住十個蠢嘅員工嘅!

總結係:無下次!

2010-06-21
父亲节
  • 上水中心同大埔中心先至食到嘅燒鵝 (新達嗰間好難食)
2010-04-21 35 浏览
早排男朋友媽咪生日,佢話鍾意係呢間酒樓度食,所以我地就去試吓,結果都唔錯呢間酒樓招牌菜係"燒鵝",我都叫左個例牌~味道幾好...鵝肉好滑,話明係燒鵝...皮一定要香脆,呢碟樣樣都做得唔錯正........"牛肝菌炒大蝦"...呢個餸幾特別,蝦幾大隻好入味仲好爽,牛肝菌無一般菌嘅「噏」味,醬汁有d西式嘅感覺,因為有d喼汁,所以有d西餐感,整體係幾好"南瓜蜜豆炒什菌"...買「相」幾靚,蜜豆好鮮甜,什菌全無「噏」味,但係略為濃味左小小,但係用黎配飯一齊食就啱啱好"清蒸海上鮮"...魚都唔錯好滑,加埋豉油真係一流有機會會再去試吓....

正........

"清蒸海上鮮"...魚都唔錯好滑,加埋豉油真係一流

有機會會再去試吓....

2010-03-18