2025-07-24 75 浏览
今晚係荃新天地戲院睇完戲,順便試左商場入面一間日韓快餐店,套餐非常抵食。 宮崎縣和牛壽喜燒鍋(追加黑毛豚肉) 壽喜燒湯底甜鹹平衡,關西風味濃厚醬,完美咁襯托出宮崎和牛既油花香氣。和牛雪花紋理細緻,輕輕涮三秒就食得,入口即化,牛脂香滿佈。追加既鹿兒島黑毛豚肉亦不錯,厚切口感扎實,吸附壽喜燒汁後更顯鮮甜。配料中的豆腐、香菇吸飽湯汁,最後食埋烏冬收尾,滿足感爆棚! 芝士瀑布咖哩漢堡扒飯邪惡度滿分!手打漢堡扒厚實多汁,肉質鬆軟中帶嚼勁,混合洋蔥碎增添甜味。濃郁日式咖哩帶微辛,淋上炙燒過的芝士醬形成「瀑布」,拉絲視覺效果誘人。米飯選用珍珠米,黏度適中,與咖哩芝士交融後非常惹味。

宮崎縣和牛壽喜燒鍋(追加黑毛豚肉)

芝士瀑布咖哩漢堡扒飯

1K
係英皇睇完電影🎬、順手係商場搵食,見到藍底白字「海山板神」非常吸睛,見到可以用較便宜的價錢享用壽喜燒,決意大快朵頤。餐廳環境闊落,藍灰相襯,樓底高加上山海裝飾,設有卡位雅座,坐得舒服。牛舌:肉質緊實、油脂適中,經過適當烹調後口感彈嫩,帶有獨特的嚼勁與鮮甜風味。 黑椒蒜香牛舌鐵板燒:熱辣辣呈上,鐵板牛舌混合黑椒蒜蓉,特別惹味,底下仲有飯焦!香脆可口,拌勻粟米粒和醬香燒汁,爽彈牛舌帶焦香感,拌飯一流,充滿牛油香氣。關東煮拼盤:用上昆布鰹魚基底,再加入醬油、味醂、砂糖調味。每一項食物很有新鮮感。白蘿蔔:燉煮後吸收湯汁,軟嫩清甜。溏心蛋:蛋黃半凝固,口感濃郁。蒟蒻:低卡有嚼勁,打成結。油炸豆腐:吸飽湯汁,柔軟多汁。蓬鬆的魚板,入口即化魚漿油炸製品:外酥內軟。 黑毛豚配澳洲和牛壽喜燒:黑毛豚配澳洲和牛壽喜燒是一道融合高級肉品的日式鍋物料理,黑毛豬鮮嫩與澳洲和牛的豐富油脂,搭配壽喜燒的甜鹹醬汁,風味濃郁且層次豐富。黑毛豚:肉質細嫩、帶有適中的脂肪,口感鮮甜且不膩。澳洲和牛:以大理石紋油花聞名,肉質柔軟多汁,在壽喜燒中稍微煎煮後,能吸收醬汁的甜味,並保持嫩滑口感。先煎肉,再灑糖、淋醬油,最後加入

先煎肉,再灑糖、淋醬油,最後加入蔬菜燉煮,更能凸顯肉香。蔬菜算有大蔥、香菇、豆腐、蒟蒻絲、白菜等,吸收湯汁後更美味。把和牛上搭配生雞蛋液,增添滑順口感。

總結:
親民價錢壽喜燒
大嘆高品質澳洲和牛黑毛豚
2025-07-21 114 浏览
5-7-2025(Sat)晏晝,同老公去買沙律菜前食晏,我冇晒idea食邊間,佢記起舊年11月11日晚,睇完戲後喺呢喥搵嘢食時見過呢間,但嗰時我哋揀咗食東京街(https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E6%9D%B1%E4%BA%AC%E8%A1%97-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%8F%9C-%E5%A3%BD%E5%8F%B8-%E5%88%BA%E8%BA%AB-r834722)食(食評係2024年11月12日提交嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%87%AA%E5%B7%B1%E5%8A%A0%E9%8C%A2%E8%AE%8A%E5%A5%97%E9%A4%90-e5770875),於是今次走嚟,嚟到時都有位嘅,老公掃code睇menu,我就睇紙本menu揀,當大家決定咗食咩,老公喺網上落單之際,佢話冇咗。哦?!我哋等吓refresh又有返,原來係轉下午茶時段,咁會平啲。我哋要咗:2. 叫嘢食加$6.00嘅凍Meko檸

我哋要咗:

2. 叫嘢食加$6.00嘅凍Meko檸檬茶
凍Meko檸檬茶

凍Meko檸檬茶

來貨唔評。

1. $49.00嘅鐵板芝士牛肉漢堡包配薯條
鐵板芝士牛肉漢堡包配薯條

原價$59.00,下午茶價$49.00,呢個距離落單6分鐘後到,開半嘅漢堡包同薯餅,浸喺鐵板嘅芝士喥,芝士一路熱住就keep住半溶嘅狀態,令客人可以一直醮嚟食,唔怕硬晒黐住。
牛肉漢堡

白色半溶芝士唔太鹹,所有嘢都正常冇問題。
4分

3. $39.00嘅關東煮拼盤
關東煮拼盤

其實我哋搵紙本menu裡面,$38.00嘅關東煮全家福,老公落單都問一問店員,佢答關東煮拼盤=關東煮拼盤,所以我哋照落。

呢個嚟到,見到只係蛋,海帶同魔芋係一件外,其他嘢都有兩件,大部份口感同味道都對版,
魚餅

白蘿蔔唔苦但唔會好甜;福袋內係蟹籽蛋肉?
福袋

蛋就全熟,

個湯都正常冇問題。

而我哋都試啲蒜蓉甜醬,感覺幾好,不過如落太多,太濃就會過龍。
3分

價錢:
上面提到,關東全家福=關東拼盤,但價錢比紙本menu貴$1.00,雖然相差唔大,但紙本menu價唔係下午茶價錢,就算冇得平,都唔會相反啩?

環境:
冷氣好大但舒服,唔會覺得凍。

抵食係2.8分
2025-07-05
鐵板芝士牛肉漢堡包配薯條
2025-07-18 122 浏览
最近喺荃灣見到呢間性價比幾高嘅「海山板神」餐廳,食韓式同日式嘢都有驚喜,完全冇踩雷!首先係韓式芝士炸雞,外皮夠脆,入面雞肉嫩滑,配返杯凍冰冰嘅百事可樂,簡直係天作之合😆我叫咗個黑椒蒜香牛肉飯,牛肉份量都幾多,黑椒同蒜香勁突出,仲可以額外加兩款醬汁拌埋飯一齊食,特別惹味❗️日本宮崎縣和牛壽喜燒鍋同樣出色,和牛質感軟嫩,吸晒壽喜燒個甜醬汁,仲入口即溶😍配埋蔬菜及烏冬一齊煮,正!主食加$6仲有兩粒醬爆肉丸,肉汁豐富,抵食!

主食加$6仲有兩粒醬爆肉丸,肉汁豐富,抵食!
2025-07-16 96 浏览
今晚來個日韓式融合風味大餐。選擇了一個比較早少少晚餐的時間才沒有太多人,荃灣吃飯等位是常識吧,哈哈!❤️招牌牛舌價格親民,是厚切的經典做法,追求的是軟嫩彈牙、脂香豐腴的口感。簡單鹽燒,激發出牛舌特有的濃郁風味❤️澳洲和牛壽喜燒鍋選用澳洲和牛,入口即化的油花和濃郁的牛肉香氣。石鍋上桌,滋滋作響,肉香四溢,視覺與嗅覺的雙重誘惑。配菜選擇了扎實的“烏冬”,既能飽腹,又能中和油脂,是經典搭配。❤️芝士瀑布咖喱漢堡扒飯“芝士瀑布”的澎湃的拉絲效果和濃郁的奶香,“咖喱”帶來辛香與溫暖,漢堡扒是扎實的肉食基底。三者結合,是熱量炸彈,更是滿足感的終極體現。濃稠的芝士、微辣的咖喱、香脆的肉扒與吸飽醬汁的米飯,每一口都應是層次豐富、罪惡感十足的美味。❤️韓式芝士炸雕 金黃酥脆的炸雞塊配上濃郁的芝士醬外皮酥脆,內里多汁,加上咸香的芝士,是讓人停不下筷子的罪惡美味,分量十足。朋友說一直很想試這間,想不到CP值那麼棒!可以再來❣️
今晚來個日韓式融合風味大餐。

❤️招牌牛舌

❤️澳洲和牛壽喜燒鍋

❤️芝士瀑布咖喱漢堡扒飯

❤️韓式芝士炸雕
金黃酥脆的炸雞塊配上濃郁的芝士醬

朋友說一直很想試這間,想不到CP值那麼棒!可以再來❣️
今次同朋友一齊食飯,佢想試韓國石鍋飯🇰🇷,我又心癢癢想食日式壽喜燒🇯🇵,點知上網一查搵到呢間高質平價大大份嘅餐廳!裝修好似置身火山下🌋🌋🌋咁刺激,日文歌不斷播放🎧,氣氛一流📌特選雞肉壽喜燒鍋烏冬 🐔🍲🫕🍜雞肉新鮮嫩滑,烏冬條條Q彈有嚼勁,吸滿咗濃郁嘅日式高湯,湯底有淡淡嘅甜味同清香,配上啖啖軟滑嘅蔬菜豆腐📌鐵板海鮮配白飯🐟🦐🦪🐚🍲🍚鐵板海鮮一出,熱氣同香味即刻滿枱!魚柳煎到金黃香脆,魚肉內裡鮮嫩多汁;青口同鮮蝦肉質彈牙;帆立貝煎到表面微焦,配上清新嘅蔬菜同粒粒分明嘅白飯📌芝士瀑布咖喱豬扒飯🧀🏞️🐷🍚呢個菜式絕對係視覺同味覺嘅雙重享受!咖喱濃郁得來唔膩,帶有微微嘅辛香,配上厚實嘅豬扒,肉質juicy又帶點焦香芝士好似瀑布咁流下,熱辣辣拉絲,混入咖喱同米飯,好好送飯📌泡菜雞肉石鍋飯🐔🍲🍚石鍋一放上枱,滋滋聲同熱氣即刻吸引晒目光!泡菜酸辣開胃,啖啖帶出韓式風味,雞肉煎得金黃香脆,肉質鮮嫩多汁米飯粒粒分明,吸收咗泡菜汁同雞油,好豐富📌關東煮🍢湯底清甜又有層次,四方魚腐軟糯得來有彈性,羅蔔煮到入味軟滑,海帶結帶出淡淡海味,魔芋滑溜又吸湯,竹輪Q彈得來唔油膩,每一口都充滿日式溫情

📌特選雞肉壽喜燒鍋烏冬 🐔🍲🫕🍜

📌鐵板海鮮配白飯🐟🦐🦪🐚🍲🍚
鐵板海鮮一出,熱氣同香味即刻滿枱!

📌芝士瀑布咖喱豬扒飯🧀🏞️🐷🍚
呢個菜式絕對係視覺同味覺嘅雙重享受!
芝士好似瀑布咁流下,熱辣辣拉絲,混入咖喱同米飯,好好送飯

📌泡菜雞肉石鍋飯🐔🍲🍚
石鍋一放上枱,滋滋聲同熱氣即刻吸引晒目光!
米飯粒粒分明,吸收咗泡菜汁同雞油,好豐富

📌關東煮🍢

2025-07-07 138 浏览
荃灣都是經常出沒的區域,在荃新天地2,一門町市場,新開了不少的餐廳,是夜開心大發現,海山板神,一間性價比非常高的餐廳。環境新簇,海藍色的佈置,給人清爽舒適嘅感覺。點了餐中最貴的日本宮崎縣和牛壽喜燒鍋 $188,質量絕對超值 😍😍粉紅色的和牛,煎香後加入少許壽喜燒汁讓牛肉滿了壽喜燒汁至微焦,香口惹味。二食是把蔬菜放入壽喜燒汁中,火鍋式湯煮和牛,牛肉入口即溶,極級滑溜,極好食😋😋😋韓式大醬湯 $39,味道相對清淡,勝在蔬菜多,味道還算不錯👌韓式芝士炸雞🍗 $79 炸雞🍗外層香脆,雞肉有肉汁,用了雞髀肉,口感夠嫩滑。芝士醬味道濃郁,跟炸雞非常夾韓式芝士牛肉漢堡包(配薯條)$63賣相令人興奮,漢堡包浸在芝士醬內,感覺非常邪惡

環境新簇,海藍色的佈置,給人清爽舒適嘅感覺。

粉紅色的和牛,煎香後加入少許壽喜燒汁

讓牛肉滿了壽喜燒汁至微焦,香口惹味。

韓式芝士炸雞🍗 $79

韓式芝士牛肉漢堡包(配薯條)$63

賣相令人興奮,漢堡包浸在芝士醬內,感覺非常邪惡

星期日去荃灣真係人山人海,周圍都好多人食飯,今日2:00,餐廳都仲係好多人,今次試呢間新餐廳,好多人都有叫佢哋嘅鐵板飯,性價比真係超高!不過我自己就想食得豪華啲,就想食壽喜燒。今次一個人嚟食就可以單人份量,幾方便!佢哋嘅壽喜燒都好多料,我自己竟然食唔晒!叫咗牛板肩,雖然好多人都食和牛,但我覺得呢一款都好腍身,又有肉香味!佢初初會比牛油你煎香塊肉,唔落壽喜燒汁就咁食我自己覺得都好好食!當然之後加壽喜燒汁加埋烏冬啱啱好,佢嘅壽喜燒汁又唔會話好甜!另外叫咗關東煮,蘿蔔真係必試推介,有腍又入味!

不過我自己就想食得豪華啲,就想食壽喜燒。
2025-07-05 99 浏览
今天下午 ,我們去到 荃灣荃新天地2地下舖海山板神(荃灣) 午餐。#A08鐵板海鮮$88我們點了A08鐵板海鮮,搭配麵豉湯,讓我們的味蕾大滿足。鐵板海鮮新鮮美味,海鮮的鮮甜在鐵板上煮得恰到好處,讓人一試成主顧。#C01日本宮崎縣和牛壽喜燒鍋$188我們還點了日本宮崎縣和牛壽喜燒鍋,這道菜的肉質鮮嫩,湯底濃郁,令人陶醉。搭配白飯和橙汁,還有竹輪$,讓整餐更加豐富。#關東煮拼盆$39同時,我們又加了關東煮拼盆, 湯汁美味。最後,我們的總消費是$333,对這樣吹日韓料理的美食體驗,真是值得。 侍應的服務又夠細心 ,值得一讚。大家都心滿意足,期待下次再來品嚐更多美食。

#A08鐵板海鮮$88

#C01日本宮崎縣和牛壽喜燒鍋

#關東煮拼盆$39
同時,我們又加了關東煮拼盆, 湯汁美味。

2025-07-05
  • 日本宮崎縣和牛壽喜燒鍋
2025-07-05 55 浏览
今日搵到一間日韓餐廳,主打壽喜燒、鐵板飯、石鍋飯餐廳有好多卡位,而且燈光十足,如果冷氣再大啲就好啦食物嘅款式種類有好多,而且價錢性價比高泡菜牛肉石鍋飯配上韓式辣醬的甜辣,同平時吃到既有少許不同,牛肉片是同上肥牛,但拌起黎一起吃都好夾,食到底有少少焦脆鍋巴增添口感。整體鹹香帶微甜,辣度溫和澳洲和牛壽喜燒壽喜燒鍋物料理,以牛肉為主角,搭配蔬菜、豆腐等食材,個人喜歡牛頸脊多啲,肉質柔嫩多汁,帶有濃郁的油脂香氣,吸收甜鹹湯底後更顯鮮甜關東煮日本經典的鍋物料理,以清淡鮮美的湯底和多元的食材為特色,白蘿蔔燉煮後吸飽湯汁,口感軟嫩清甜韓式芝士炸雞桶🍗外皮呈金黃色,而且炸得好酥脆,但略嫌炸粉有少少厚,雞肉咬落帶汁嫩滑不柴,配埋芝士醬整體風味層次豐富
今日搵到一間日韓餐廳,主打壽喜燒、鐵板飯、石鍋飯
餐廳有好多卡位,而且燈光十足,如果冷氣再大啲就好啦

食物嘅款式種類有好多,而且價錢性價比高

泡菜牛肉石鍋飯

澳洲和牛壽喜燒

關東煮

韓式芝士炸雞桶🍗

今次喺荃新天地二期 一門町市場入面試咗間日韓fusion小店 海山板神,走輕食堂風,環境乾淨企理。雖然叫「芝士瀑布」,但瀑布就唔算好澎湃……🍛 芝士瀑布咖喱牛肉飯 $75(加芝士+10)本身期望會見到邪惡芝士拉絲,但現場一睇,只係面頭薄薄一層,拉絲感唔多,芝士味都唔算突出,唔多覺加咗量。咖喱偏甜,牛肉口感算嫩滑,但整體就比較普通,冇乜驚喜。🍜 韓式辣泡菜牛肉麵 $63反而泡菜麵幾有驚喜!湯底辣中帶酸,泡菜味濃郁又唔會死辣,幾醒胃。牛肉片份量唔算多但尚算嫩滑,麵條彈牙唔腍,整體比咖喱飯更出色。鍾意食韓式嘢嘅朋友可以一試!

🍛 芝士瀑布咖喱牛肉飯 $75(加芝士+10)

🍜 韓式辣泡菜牛肉麵 $63

香港|荃灣|海山板神美國牛板肩壽喜燒鍋個set 有牛、烏冬、蔬菜豆腐、兩款小菜、生雞蛋。今次揀咗美國牛板肩,牛味濃、有口感。食完牛後加入上湯,令烏冬蔬菜都帶埋牛味,正。韓式辣海鮮湯辣度溫和,仲好豐富,有蝦、蜆、青口、魷魚、大量娃娃菜、粉絲,輕鬆ko 曬D飯。黑椒蒜香牛舌鐵板飯牛舌爽口,仲有飯焦,成個飯超香口。仲可以係落單時揀多蔥多蒜、多黑椒、多牛油、多飯,岩曬重口味既我😎牛丸,海帶結,黑木茨糕,魚腐每樣兩件,好抵食既關東煮,一份都係$25,冬天可以encore 。環境乾淨衛生,呢間餐廳好多食物款式,下次要搵多啲人一齊食😄海山板神 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2一門町市場地下J1-J3號舖#荃灣美食 #荃新天地二期 #海山板神 #壽喜燒 #關東煮
香港|荃灣|海山板神

美國牛板肩壽喜燒鍋

韓式辣海鮮湯

黑椒蒜香牛舌鐵板飯
牛舌爽口,仲有飯焦,成個飯超香口。仲可以係落單時揀多蔥
多蒜、多黑椒、多牛油、多飯,岩曬重口味既我😎

牛丸,海帶結,黑木茨糕,魚腐

環境乾淨衛生,呢間餐廳好多食物款式,下次要搵多啲人一齊食😄

海山板神 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2一門町市場地下J1-J3號舖
#荃灣美食 #荃新天地二期 #海山板神 #壽喜燒 #關東煮
2025-06-30 91 浏览
很喜歡到荃新天地的一門町市場搵食,因為選擇很多,最近見到這間開張不久的海山板神,見他們的壽喜燒只是百多元,覺得可以一試,果然物超所值!我們點了澳洲和牛壽喜燒鍋!和牛質量極高,肉質嫩滑,入口即化。壽喜燒的醬汁甜中帶鹹,完美地浸透牛肉,提升整體風味。搭配新鮮的蔬菜和豆腐,整體口感更豐富。而且壽喜燒餐可以加配不同食材,例如我們叫了福袋,十分美味,的確豐富。除了壽喜燒,我們又叫了極尚四拼鐵板飯餐。四拼食材非常豐富,包括雞扒、肥牛、漢堡扒等等,而且配有蔬菜,適合各種口味的食客。鐵板的高溫能夠鎖住食材的鮮味,讓每一口都充滿香氣,非常滿足。我們又點了辣年榚腸仔串作小食!年榚腸仔的香味濃郁,搭配適中的辣味,讓人忍不住多吃幾口。加上特製的醬汁,讓整體味道更加豐富。韓式大醬湯的韓式風味濃郁,味道層次分明。大醬的鹹香與新鮮的蔬菜相結合,讓湯品既營養又美味。豆腐和海鮮的加入,更是為湯品增添口感多樣性,讓人感覺暖心。海山板神 (荃灣)地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2一門町市場地下J1-J3號舖

海山板神 (荃灣)
2025-06-29 76 浏览
一門町市場開咗好多餐廳,呢間內部裝潢以夏日海洋風格為主,座位闊落,中間一棵椰子樹好似帶來海灘陽光清新的氣息壽喜燒套餐 材料包括薄切澳洲和牛、豆腐、野菜(香菇、白菜、金針菇等)、葛絲、烏冬,搭配泡菜、日式味付带子裙邊和可生食雞蛋蘸汁,份量足餐廳採用傳統關西風壽喜燒食法,好中意餐廳提供咗兩種湯底,我哋首先在鑄鐵鍋中加熱少許牛油煎牛肉片,加少少餐廳調製的壽喜燒汁調味,然後加入蔬菜、豆腐用另一鰹魚湯底燉煮,唔會好似壽喜燒汁咁偏甜醬油味🫶🏻關東煮🍢和韓國辣白菜牛肉鍋面都好味而且唔貴不收加一

壽喜燒套餐
關東煮🍢和韓國辣白菜牛肉鍋面都好味而且唔貴不收加一

2025-06-29 47 浏览
荃新天地 新開餐廳見到都多人,決定一試,味道不錯!✨泡菜雞肉飯有少少似一個知名餐廳,都係鐵板底,然之後可以自己炒勻個飯但係個人覺得個飯更加好食,雞好滑而另外仲有黑椒,同泡菜中和,食食吓就食晒成個飯! 份量多✨黑毛豚,牛肉壽喜燒鍋除咗有豬同牛肉外,仲有連同泡菜,裙邊,菜,烏冬,飲品等等員工介紹,本身可以先用作燒肉食,然後再做打邊爐一次可以食晒兩款,都幾特別-海山板神-荃新天地二期 一門町市場地下J1-J3號舖
荃新天地 新開餐廳
見到都多人,決定一試,味道不錯!

✨泡菜雞肉飯
有少少似一個知名餐廳,都係鐵板底,然之後可以自己炒勻個飯
但係個人覺得個飯更加好食,雞好滑
而另外仲有黑椒,同泡菜中和,食食吓就食晒成個飯! 份量多

✨黑毛豚,牛肉壽喜燒鍋
除咗有豬同牛肉外,仲有連同泡菜,裙邊,菜,烏冬,飲品等等

員工介紹,本身可以先用作燒肉食,然後再做打邊爐
一次可以食晒兩款,都幾特別

-海山板神-
荃新天地二期 一門町市場地下J1-J3號舖