最近疫情緩和左好多,叫做可以鬆番少少,可以出嚟食吓野,心諗梗係要食好DD啦😬浪。居酒屋位處銅鑼灣核心靚位,方便就腳,裝修格局大家一望就知係有品味,幽雅舒適空間感大,好舒服🥰今晚一於食好D,Order刺身、壽司🍣天婦羅🍤,即管睇下水準如何?😎頂級刺身盛(六點)$368,甜蝦、吞拿、油甘魚、三文魚腩、赤貝、真鯛,全部矜貴新鮮食材,與別不同,質素絕對有保證👍🏻特上壽司盛(十二件)$398,識食就一定知唔係普通料,我甚至乎覺得,可能日本都食唔到咁正嘅質素☺️雜錦天婦羅🍤$228,雖然少少地,不過貴精不貴多,想食高級日本料理,非佢莫屬👍🏻
今晚一於食好D,Order刺身壽司🍣天婦羅🍤,即管睇下水準如何?😎
2021-07-06
眼見近來有一班餐廳抵受唔到疫情既衝擊,被市埸淘汰,眨下眼換過哂一波新血,銅鑼灣嘅夜晚又再次蓬勃起來。而根據墨菲定律所得出結論,套用係飲食業層面到,凡係可能未幫襯過果間餐廳,你都一定會有機會中伏。不過正所謂長江後浪推前浪,我對呢間全新日式居酒屋「Nami · Izakaya」絕對有信心,加上室內充滿住東京大街小巷氣氛,呢次真係踏遍大海風雨伴你化成蝶。👇📌お つ ま み -▪ 土 瓶 蒸 し - $68▪ 特 製 ユ ッ ケ - $198▫ 先黎兩味佐酒小食先啦,第一個「海鮮·土瓶蒸」用左傳統日式陶器盛載,打開蓋裡面海鮮湯新鮮滾熱辣,食到有魷魚、大蝦、日本菇幾種食材混合,加上飲落清甜,夠哂地道;而另一款「日式火炙·生和牛」絕對係食指大動美食,staff會輕輕將和牛薄片用火槍燒一燒,外層微熟帶粉嫩;加上油脂花紋分明,食落肉香油脂味十足,搭配埋酸汁同埋洋蔥幼絲一齊食,口感更加豐富。📌自 作 炙 り す し -▪ 炙 り ネ ギ ト ロ - $128▫ 跟住輪到招牌菜出埸,呢個「火炙·蔥吞拿魚腩」分別擺放左拖羅魚蓉、壽司飯、紫菜、日本蛋黃,其實個玩法係由食客自己DIY個過程。同樣staff會以火
眼見近來有一班餐廳抵受唔到疫情既衝擊,被市埸淘汰,

眨下眼換過哂一波新血,銅鑼灣嘅夜晚又再次蓬勃起來。

而根據墨菲定律所得出結論,套用係飲食業層面到,凡係可能

未幫襯過果間餐廳,你都一定會有機會中伏。不過正所謂長江

📌お つ ま み -
土 瓶 蒸 し - $68
海鮮·土瓶蒸

特 製 ユ ッ ケ - $198
日式火炙·生和牛
打開蓋裡面海鮮湯新鮮滾熱辣,食到有魷魚大蝦日本菇幾種食材混合,
土 瓶 蒸 し

日式火炙·生和牛

加上油脂花紋分明,食落肉香油脂味十足,搭配埋酸汁同埋
洋蔥幼絲一齊食,口感更加豐富。

📌自 作 炙 り す し -
炙 り ネ ギ ト ロ - $128
火炙·蔥吞拿魚腩

壽司紫菜日本蛋黃,其實個玩法係由食客自己DIY個過程。
同樣staff會以火槍燒一燒表面,然後將蛋汁混合壽司同埋魚蓉
火炙·蔥吞拿魚腩

連埋紫菜卷住一齊食,入口油香同蛋汁非常夾,
加上紫菜整體口感更加惹味!

📌す し と 巻 き 物 -
Nami の 寿 司 - $128
Nami·壽司

▫ 仲有一款由店鋪自創嘅高人氣之作「Nami·壽司」,賣相相當精緻,
Nami·壽司

三文魚籽混合海膽魚子醬拖羅魚蓉,仲有面頭少少金箔
Nami·壽司

氣派十足。而食落有唔同鮮味,層次豐富,絕對係必食推介!

📌刺 し 身 -
刺 身 盛 合 わ せ - $368
頂級刺身·六點盛

▫ 黎得居酒屋點少得「頂級刺身·六點盛」,一次過食勻三文魚
帆立貝甜蝦赤身吞拿魚北寄貝。每樣刺身都係厚切,
頂級刺身·六點盛

份量比食開更加大,甜蝦入口非常鮮甜,蝦頭膏味濃郁;
赤身肉質爽彈,有咬口;三文魚入口腍滑夠油潤,好食。

📌し ょ く じ -
鰻 の 蒲 焼 丼 - $198
原條·鰻魚丼

▫ 熱食者必愛既「原條·鰻魚丼」,大大條原條鰻魚蓋住飯身上面,
鰻魚睇落相當厚肉,燒得亦夠均勻;食落肥美有彈性,
原條·鰻魚丼

加上啖啖肉完全唔油膩,配搭埋日本米飯一齊食,兩者非常之夾。

📌清 酒 -
お と こ や ま - $98/330ml
武藏·男山

▫ 好似我呢d咁鍾意飲酒既走唔甩sake咖啦,今次揀左「武藏·男山」,
質感上帶豐富米味,加上微甜辛口,配搭刺身係最夾!

📌デ ザ ー ト -
ピーチ·シャーベット - $68
桃味·雪葩

▫ 最後甜品整返個「桃味·雪葩」,清新感覺瞬間將飽滯感
一掃而空,加上食到濃郁桃味得黎又唔會太甜,唔錯。
2021-07-05
海鮮·土瓶蒸
土 瓶 蒸 し
2021-07-16 96 浏览
浪.居酒屋Nami Izakaya 新開不久的居酒屋,位於銅鑼灣,地方闊敞,店內設計也別具特色。食物選擇繁多,由壽司到串燒,更有多種酒水提供。Nami 卷 餐廳最人氣推介,是壽司包裹著玉子青瓜,飯的份量不多,對於女士來說是一流的選擇,在壽司表面放滿吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽和魚子醬,四重口感在口中一次過爆發,先是吞拿魚蓉的魚脂香氣,夾雜三文魚籽的鹹香,再來是海膽那甘甜豐腴感覺,最後來是魚子醬細滑的油分,以及甘甜鮮味。再突然來一點玉子的甜味,青瓜的清新感,這就是 Nami Roll 。剛介紹完Nami 卷回味過後,便急不及待要介紹一下和牛舞茸卷。舞茸是甚麼?舞茸堪稱「血管清道夫」,有助降低三酸甘油脂。另外因為形態有如翩翩舞動的樣子。舞茸灰灰啡啡,狀似珊瑚,多數在日本餐廳也常見,是在湯中可以見到。今次則是把舞茸炸香脆作為卷物,舞茸香脆豐富的口感,和牛灸燒過把和牛油脂逼出,脂香撲鼻,舞茸本身味道清淡,兩者混合一起更有驚喜。炙燒把和牛一半燒過微焦褐啡色,一半保持粉嫩色澤,兩者口感就是嫩而香口。火炙吞拿魚腩蓉配日本雞蛋發現這邊也算多火灸菜式,再來一客火炙卷物,吞拿魚蓉未算太多油脂溢出,但炙燒令香氣
浪.居酒屋Nami Izakaya
Nami 卷

火炙吞拿魚腩蓉配日本雞蛋
發現這邊也算多火灸菜式,再來一客火炙卷物,吞拿魚蓉未算太多油脂溢出,但炙燒令香氣提升,加上日本蛋黃的蛋液提味,蛋汁濃郁混埋吞拿魚肉,口感也不俗。

串燒
芝士魚餅
黃金色澤,口感帶點彈牙,包含著芝士,口感不錯。

牛舌
調味有點重手,鹽和胡椒也比較重身,牛舌肉質彈牙。

整體服務貼心,更送了清酒一杯。

2021-07-16 64 浏览
我真係好鐘意食日本野😍😍😍無得飛日本,咁就留港周圍食日本野啦!今日放自己半日假,搭個丁丁去銅鑼灣登龍街覓食。見到依間居酒屋嘅menu,午餐套餐有好多選擇呀,仲要有壽司套餐,即刻衝入去🤣叫左個12貫壽司,先黎幾個個前菜,個茶碗蒸好滑呀,味道恰到好處。12貫上菜!不得了,午餐有海膽同toro,兩樣我的最愛😍壽司嘅刺身都好新鮮,貝好爽口,蝦又好鮮甜,吞拿魚腩仲好肥美,件件都好食呀!食完依個lunch set滿足晒。
我真係好鐘意食日本野😍😍😍

12貫上菜!不得了,午餐有海膽同toro,兩樣我的最愛😍壽司刺身都好新鮮,貝好爽口,蝦又好鮮甜,吞拿魚腩仲好肥美,件件都好食呀!食完依個lunch set滿足晒。
2021-06-29
午餐
2021-07-15 94 浏览
和朋友去了銅鑼灣登⿓街1-29號⾦朝陽中⼼2期Midtown 1樓的浪•居酒屋食飯,這是一間新開不久的高級日式菜餐廳。餐廳佔地相當大而且裝修十分時尚有格調的一間餐廳。門口的大鼓,響起歡迎客人的敲擊聲,十分有氣勢。再餐廳的走廊上,掛有一大串的燈光在天花上,十分璀璨,氣氛浪漫。店員服務相當殷勤有禮,而且主動,讓人感覺舒服。我們點了美國牛肉眼牛扒,燒雞軟骨,雞肉丸鍋,日本阿波尾雞擔擔拉麵。甜品方面點了,檸檬雪葩和柚子雪葩。燒雞軟骨,作為餐前小食,脆卜卜,非常惹味。美國牛肉眼牛扒,肉味濃,而且牛肉有照頭,口感佳,配上沙律菜,十分清新。牛扒套餐還附上沙律菜和蒸蛋。日本阿波尾雞擔擔拉麵,第一次以擔擔麵醬送拉麵,拉麵質感爽滑彈牙,和擔擔面醬也非常配合。雞肉丸鍋,配料很多,除了鍋內的野菜,冬菇外,還有雞肉丸,魚丸,烏冬等。湯底是豆漿湯底,濃郁豆香味,中和了油膩感覺。最後甜品是檸檬雪葩和柚子雪葩,檸檬雪葩好清新的口味,而柚子雪葩甜甜,帶有柚子的澀味,很喜歡那種味道。總結:浪•居酒屋是一間高級的浪漫日式菜餐廳,食物有質素,而且環境很有情調,好氣氛,好適合情侶拍拖食一餐高質素的日本菜😉👍👍

餐廳佔地相當大而且裝修十分時尚有格調的一間餐廳。
門口的大鼓,響起歡迎客人的敲擊聲,十分有氣勢。
店員服務相當殷勤有禮,而且主動,讓人感覺舒服。
甜品方面點了,檸檬雪葩和柚子雪葩。

燒雞軟骨,作為餐前小食,脆卜卜,非常惹味。

牛扒套餐還附上沙律菜和蒸蛋。

湯底是豆漿湯底,濃郁豆香味,中和了油膩感覺。

2021-07-14 1506 浏览
銅鑼灣日式餐廳很多,但真正具氣氛又熱鬧的卻寥寥可數。今日與朋友聚餐,選了「浪 居酒屋」,感受了一趟慶生之喜,決定下次在這家慶祝朋友生日。店內環境開揚,裝潢浪漫富氣氛,感覺大氣高尚,融合新式及和式的特色。菜品選擇多及廣,包括刺身、壽司、壽喜燒、炒飯麵、燒物及天婦羅等。擊鼓送酒活動店內舉行擊鼓送酒活動,每位客人均送上一杯清酒,氣氛溫馨。Nami 沙律沙律菜、蕃茄等墊底再蓋牛油果、沖繩苦瓜等,沙律菜清脆爽甜,牛油果口感綿密、質感軟滑,味道奶香。軟殼蟹牛油果卷師傅以酥脆香口軟殼蟹,配上油潤甘口牛油果,香嫩卻不油膩,多重口感。飯卷米香柔軟,整體口感豐富。特上壽司盛十二貫壽司盛合,每件大小適中,刺身款式均是高級昂貴類,包括海膽、三文魚籽、牡丹蝦、時令魚等。每件壽司大小剛巧能一口吃下,鮮美肥沃。石野白味噌銀鱈魚西京燒店內除了串燒外,還有不同燒物。一份份量不少,兩塊厚肉連皮銀鱈魚,以西京燒方式料理,魚皮香口,魚肉肉質結實油潤香滑幼嫩,滲出濃厚魚油香。總括來說,喜歡不一樣的氣氛,共享歡樂同時享受優質食物,實屬不錯選擇。

菜品選擇多及廣,包括刺身壽司、壽喜燒、炒飯麵、燒物及天婦羅等。

擊鼓送酒活動

店內舉行擊鼓送酒活動,每位客人均送上一杯清酒,氣氛溫馨。

Nami 沙律

軟殼蟹牛油果卷

特上壽司

石野白味噌銀鱈魚西京燒

• 石野白味噌銀鱈魚西京燒
  • 特上壽司盛
  • 軟殼蟹牛油果卷
2021-07-13 92 浏览
最近新開左間帶江戶時期日本懷舊感嘅日式居酒屋,銅鑼灣附近嘅上班一族又多個聚腳點🍶 一入門口待應就會擊鼓歡迎,夠哂排場!外面嘅位置枱與枱之間較近,入面嘅四人枱就會空間感大啲~ 上面仲有唔少小吊燈同燈籠掛飾,幾有氣氛🎇 店內菜式種類齊全而且爆多選擇,有啲仲係出面見唔到! 每晚8:00餐廳會擊鼓祝酒,為每位送上一小杯清酒,帶動全場氣氛✨-檸檬帶子醬油刺身($98)帶子夠鮮甜富彈性,配埋青檸片夠晒Refreshing🌿*Nami 卷($168) 必試item! 面層放上大量吞拿魚蓉,海膽、三文魚籽,魚子醬。多到滿瀉,視覺效果非常震撼♥️ 軍艦中間亦藏着小驚喜,原本白飯中間夾住玉子,咁就減低飽腹感,口感特別豐富,鮮味爆燈 !*和牛舞茸卷($168)另一主打菜! 反捲上面鋪上粉嫩和牛,上菜後店員會親自係食客面前用火槍燒,完全係視覺上嘅享受仲會聞到陣陣嘅焦香🤤 火炙後和牛肉味同油脂味突出,卷中加入天婦羅舞茸菇,配搭幾特別~*軟殼蟹自創卷物 ($88) 依到嘅卷物擺盤幾特別,將飯,紫菜,同配料放上木盤上,等食客參與係卷壽司嘅過程,幾有趣🤣*自創壽司三文魚籽($118)分開三文魚籽,壽司飯同紫菜比大家自行

檸檬帶子醬油刺身($98)帶子夠鮮甜富彈
性,配埋青檸片夠晒Refreshing🌿

自創壽司三文魚籽($118)分開三文魚籽,壽司飯同紫菜比大家自行組裝!即係你想齋啪三文魚籽走飯都冇問題😎 比例自行調教,夠過癮

燒白鱔($88)白鱔外皮焦脆,魚肉鮮甜,不乏魚油香,幾高質,但就偏貴左少少🤔

燒沖繩黑糖菠蘿($48)菠蘿鮮甜多汁🍍即燒香甜味特別出,可惜係外層冇薄薄嘅黑糖帶來嘅脆口感

燒芝士魚餅($58)彈牙嘅魚餅包住熱辣辣嘅芝士內餡,略嫌芝士味未夠濃🧀

石野白味噌銀雪魚西京燒($188)鹹香中帶微甜嘅白味噌配上兩面煎香嘅噌銀雪魚,更能帶出魚肉嘅鮮味,而且肉質非常嫩滑入味,啖啖肉,係調味稍為輕鹹左少少🐟

原條鰻魚丼($198) 大大條鰻魚蓋喺面頭,落重本!食落厚身質有彈性🥢 建議share食

浪 特別純米($580/720ml)酒味較平衡,容易入口,香氣停留喺口中時間較長,餘韻十足🎌
2021-07-12 80 浏览
難得平日放假,今日做孝順仔帶爸爸出黎銅鑼灣逛逛再撐枱腳食Lunch,爸爸話想食天婦羅,我即刻係Openrice搵下附近有咩餐廳。係Openrice見到呢間新開張嘅Nami 浪居酒屋,午市有多款御膳選擇,經Openrice訂枱仲有8折,當然要去試試。😍Nami 浪居酒屋位於Midtown1樓,係登龍街搭1層扶手電梯就到,非常方便。餐廳樓底高,裝修非常富有日式風格,最吸引係天花嘅燈飾同埋櫻花,我地揀左係其中一張櫻花樹下面嘅枱用餐,順便打下咭。😁餐廳午市御膳款式非常多,爸爸揀左佢想食嘅天婦羅盛盒,我就揀左壽司卷物御膳,御膳包括蒸蛋,沙律菜同湯,非常豐富。👍🏻頂級特選壽司定食 $368呢款壽司定食共有10件壽司加2件卷物,當中最吸引當然係大拖羅同海膽軍艦,大拖羅魚油油香豐腴甘香,入口即溶,海膽非常新鮮,味道鮮甜香濃。其他壽司質素都唔錯,加上餐廳訂座有8折,非常抵食。😍特上天婦羅盛盒定食 $268呢款天婦羅盛盒份量非常多,除左有兩隻特大天婦羅蝦之外,仲有大帶子天婦羅,炸漿薄而脆,海鮮熟度剛剛好,入口外脆內爽嫩,非常高質。👍🏻新張期間Openrice訂枱午市套餐有8折,性價比唔錯。👍🏻

頂級特選壽司定食 $368

特上天婦羅盛盒定食 $268

2021-06-30
午餐
2021-07-09 86 浏览
本人7月9日到浪。居酒屋用餐,本身諗住食物都唔差有質素。但本人第一輪20:15左右下單點了3串串燒,到了第二輪食物都到齊(21:17),頭3串串燒都未到。已經詢問了2次,還要沒有主動回覆需要幾耐。等到都快飽了。食物質素好也沒有。
2021-07-08 90 浏览
最近銅鑼灣新開咗一間居酒屋“浪” 環境同食物都唔🥰真係值得一試👍 今日我就叫左軟殼蟹手卷 呢個手卷嚟到嘅時候唔喺一個完整嘅手卷😅係要自己捲埋佢🤪但係嗰舊軟殼蟹超大件,係非一般嘅軟殼蟹手卷呢😍 軟殼蟹炸得香脆,不帶油,口感一流😋😋😋 和牛舞茸卷生嘅和牛包著飯團,上檯後才用火槍炙燒,飯團包著既香且脆的舞茸脆脆,做法特別,入口味美,難以用筆墨所形容,只有一試,你會喜歡它😋😋😋 燒白鱔白鱔燒得剛好,皮脆肉嫩,咬開肉汁滿滿,鮮味無比👍 牛舌串牛舌很厚身,質地彈牙,一口咬下,牛油脂香味四溢,是串燒不二之選😍 碎蔥吞拿魚腩壽司碎吞拿魚腩幼細香滑,軟綿綿的口感加上脂香,在蔥的香味引發出美妙的口感,更帶出吞拿魚蓉嘅鮮味~食得太津津有味,還未夠喉😅索性叫一個三色丼,滿足一番🤪吞拿魚蓉,海膽,三文魚籽簡單配上白飯,加上少少蔥花及刺身醬油就可帶出吞拿魚蓉嘅鮮美,更何況配上新鮮海膽,同入口爆珠嘅三文魚籽,鮮味十足,滿口鮮味~
最近銅鑼灣新開咗一間居酒屋“浪”

環境同食物都唔🥰真係值得一試👍

今日我就叫左軟殼蟹手卷

軟殼蟹炸得香脆,不帶油,口感一流😋😋😋

和牛舞茸卷

燒白鱔

白鱔燒得剛好,皮脆肉嫩,咬開肉汁滿滿,鮮味無比👍

牛舌串

碎蔥吞拿魚腩壽司
食得太津津有味,還未夠喉😅索性叫一個三色丼,滿足一番🤪

吞拿魚蓉,海膽,三文魚籽

2021-06-23
  • 和牛舞茸卷
  • 軟殼蟹手卷
  • 碎蔥吞拿魚腩壽司
  • 串燒牛舌
  • 三色丼
  • 燒白鱔
2021-07-08 115 浏览
🎎銅鑼灣新開咗一間好有日本風情嘅日式餐廳, 夜晚去到某一時段日本師傅會打鼓派清酒畀客人飲, 幾有氣氛😁一家大細或者情侶,朋友聚會都適合, 環境寬敞, 裝橫日系風🎋, 令人非常舒服。🍱食物方面非常多選擇同埋多元化, 又刺身壽司去到串燒,壽喜燒,甜品一應俱全🤩。😝小編極度推薦炙燒拖羅, 好耐冇食過呢種咁新鮮嘅入口即溶感覺。 串燒方面呢間餐廳有比較少眾嘅燒物,包括雞爽骨, 即係雞胸上面嘅一塊軟骨, 非常爽脆, 同Asahi啤酒配搭一流🍻。另外餐廳仲有個拖羅新食法🤫, 用火槍將拖羅表面燒一燒🔥, 夾起一口沾上雞蛋黃液, 再配以飯團和紫菜食用, 口感豐盈, 加了蛋黃營texture更rich, 正!🌟~~~~~~~~😋味道: 8.5/10📸賣相: 8.5/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 8/10💲人均:$200-400⏪回頭率:90%~~~~~📍浪.居酒屋銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8.5/10
~~~~~
📍浪.居酒屋
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown1樓
~~~~~

最近在銅鑼灣食街發現有一家新餐廳開張,看一看餐單原來是正宗日本菜🎏喜歡嘗新而又很思鄉的我馬上約了同事去吃個豐盛午餐。走到登龍街,從扶手電梯那邊入口進去上一層就會見到門口🎉 門口已經用一道日式短門簾去分割空間,讓食客感受一下東京巷子居酒屋的風情🎎落座於窗邊位置,身後還有大大的招牌向著窗外吸引客人,看到對面坐位後面佈滿了架子,上面放有風景畫、燈籠、酒瓶和鳥居模型等等勾起對遊日的懷念。店內樓底極高,空間感很足,抬頭就能看到仿似星河般亮麗的燈飾✨ 🌧聽著外面淅瀝的雨聲,打開了餐牌📕各式日本菜琳琅滿目,最後選擇了最豐裕的五品御膳套餐,由前菜到甜品都包含。 前菜類🥗沙律:小蕃茄青瓜火箭菜🍵小菜:芥末魷魚、茶碗蒸🍲吸物:味噌湯 .魷魚帶點芥末的辛香味,咀嚼時有勁度。茶碗蒸非常細滑,配上的高湯香味濃郁,配料有冬菇、白果和蝦仁特等。味噌湯裏有很多小粒的菇菌🍄添加鮮味,浮著的油揚吸取了湯汁。 日本豚肉牛肉壽喜燒|$246|8/10送上前菜後,店員先放下卡式爐,接著端出了材料豐厚的壽喜燒。肉眼已經見到有豚肉、牛肉、日式魚蛋、豆腐,金菇和白精靈菇等,底部還有春雨粉絲和稻庭烏冬,單是壽喜燒已經足夠填飽肚子😋份量

前菜類
🥗沙律:小蕃茄青瓜火箭菜
🍵小菜:芥末魷魚、茶碗蒸
🍲吸物:味噌湯
前菜

日本豚肉牛肉壽喜燒|$246|8/10
送上前菜後,店員先放下卡式爐,接著端出了材料豐厚的壽喜燒。肉眼已經見到有豚肉、牛肉、日式魚蛋、豆腐,金菇和白精靈菇等,底部還有春雨粉絲和稻庭烏冬,單是壽喜燒已經足夠填飽肚子😋份量相當驚人。
日本豚肉牛肉壽喜燒

🥓豚肉很有肉味,不會有膻味。牛肉肥瘦適中,入口時有脂肪感,帶點嚼勁。豆腐滑嫩,吸收了湯汁帶點甜,入口後令我產生暖意。吃到一半,攪一攪開才發現大量澱粉質食物,中午時分補充體力首選👍要2人合力才能完食。

🥩自家風味慢煮美國牛小排 $198 8/10
因為慢煮關係,牛小排內的肉已經熟透但仍然保持粉嫩又多汁,一整塊牛小排切開了十數件,每件都是滿滿一口,沾上芥末更有助帶出牛味。相比壽喜燒份量不多,要配上食事才夠飽足。
自家風味慢煮美國牛小排

日式冷稻庭烏冬
由於不知道壽喜燒已有烏冬,所以添上了冷烏冬,下次可能選配丼飯。冷烏冬也有一大盆,有蘿蔔蓉和冷麵醬汁搭配,質感彈牙清爽☺

腐皮熱湯稻庭烏冬
昆布湯清甜,上面的腐皮與味噌湯的不同,實名為稻荷,事先已經用醬汁煮過,帶有濃香甜味。稻庭扁烏冬口感細滑細膩,吸一吸就已經把長麵條吸進嘴巴😙

🍈甜品
用上哈密瓜作結,不算太鮮甜,瓜味較濃,同事比較不好就我全部吃掉。
哈密瓜

總結而言,雖然消費可能偏貴,但質素、份量和服務都絕對符合價錢,相信會成為我的慶祝飯堂,不時找個借口和朋友來自肥一番🤑
2021-06-24
前菜
日本豚肉牛肉壽喜燒
自家風味慢煮美國牛小排
哈密瓜
2021-07-06 162 浏览
這間Nami居酒屋位於銅鑼灣登龍街金朝陽中心1樓,係一間剛剛新開張嘅店舖,店舖環境相當之吸引😍,牆壁壁畫畫上日本風情,樓頂掛滿串串閃亮嘅燈飾🤩,地方十分闊鬆又夠大😲,同時去嘅佈置非常之有日本風格😍,尤如置身在日本嘅感覺😙!.Nami卷呢款Nami卷賣相十分之吸引😍,而去嘅食材都係時令有吞拿魚蓉/海瞻/黑魚子醬/三文魚籽同埋金箔非常之豐富😋,尤其是三文魚籽環繞Nami卷十分之吸引😍,卷身由金黄色海膽同埋黑色魚子醬及三文魚籽令到Nami卷更加豐富😋,底部用咗玉子取代壽司飯,真係有新鮮感!.北海道十勝豚肉丼豚肉丼望見都唔錯🤔,色香味俱全真係睇得吓😍,豚肉肉質都好腍身味道十足😋,食到入口陣陣油香😙好正!.日本豚肉壽喜燒呢款壽喜燒日式火鍋,十分之豐富,尤其是去嘅豚肉肉質都好腍身味道都好鮮😋,而去嘅湯厎味道十足😙,令到配菜更加好味😋!.呢間居酒屋壽司非常之新鮮,款式都算好多,睇見都好吸引😍,我就試咗幾款:熟蝦壽司/牛油果壽司/三文魚壽司/赤貝壽司/海鰻壽司食到入口味道鮮味😋真係唔錯!.呢款甜品都好特別,有三種味道,雪葩(椰子/桃/菠蘿)賣相吸引😍味道特別都算好好味😋!

Nami卷

北海道十勝豚肉丼

日本豚肉壽喜燒

熟蝦壽司/牛油果壽司/三文魚壽司/赤貝壽司/海鰻壽司
食到入口味道鮮味😋真係唔錯!

2021-06-25
2021-07-06 21 浏览
最近在銅鑼灣開了一家新的居酒屋,位於銅鑼灣金朝陽中心1樓。店舖環境挺大很舒適,以還有大量燈飾感覺有情調🙈。另一邊是包房位置,裡面有幾幅以人手繪製的日本風情畫,感覺置身日本居酒屋☺。餐牌上有多款不同種類的食物供應,另有多款不同品牌的清酒。-💥Nami卷 HKD$168,這款是店家招牌菜式,,用了金箔/海膽/吞拿魚蓉/三文魚/三文魚籽/黑魚子醬。賣相吸引特別🤩,魚生食材味道鮮甜,同時間吃到多種味道層次感豐富。這個用了玉子代替醋飯在中間,味道甜甜的,配合魚子的油份味道更香口☺。-💥頂級刺身六點盛 HKD$368,這個擺盤賣相不錯,食材包括有三文魚/帶子/油甘魚/甜蝦/金目鯛/鯛魚。食魚生食材新鮮肥美,油脂分佈均勻😚。不用點醬油也可吃到鮮味,另有其他款式的刺身盛盒🙈。-💥自選壽司 HKD$18/件起,可因應喜好而選擇,而且很數十款可選😛。我們選擇了三文魚/赤貝/海鰻/熟蝦/牛油果,壽司不易夾散,證明壽司師傅手握功夫好🙈。魚生壽司味道新鮮鮮甜,海鰻壽司味道無骨帶甜味🤤。牛油果熟成程度剛好,又可中和油膩感。-💥北海道十勝豚肉丼 HKD$168,打開碗蓋後看到豚肉滿滿,而且是厚身版本份量十足😍。豚肉

💥北海道十勝豚肉丼 HKD$168,打開碗蓋後看到豚肉滿滿,而且是厚身版本份量十足😍。豚肉油脂均勻,肉質爽口煙韌。豚肉帶點油份在口腔散發著,味道很香但不油膩。醬汁味道甜甜的,用來拌飯不錯😆。

💥日本豚肉壽喜燒 HKD$268,這個是日本常見的火鍋之一,看到滿滿的材料很吸引🥰。豚肉份量十足,另有野菌/鮮冬菇/野菜/幼水晶粉/烏冬等等。湯式味道清甜,味道濃郁不咸。豚肉是薄切版本,肉質口感嫰滑,吸入醬汁味道挺好😚。

💥雪葩 HKD$58/份起,我們選擇了椰子/菠蘿/檸檬,每一款賣相也有所不同。椰子味道清甜口感幼滑,感覺像吃雪糕😋。而菠蘿和檸檬味道也是酸酸甜甜的,味道清新透心涼。
2021-06-25
收工去居酒屋啤一啤,告別勞碌嘅一天~日本人就最懂呢種風雅!​雖則我係荃灣返工,不過我好多朋友都喺銅鑼灣上班,所以成日收工都會過去同佢哋聚聚!昨晚經過Midtown,發現呢度開咗間全新嘅居酒屋「Nami 浪」!門口掛滿紅白燈籠,裝潢以深啡木及黑木構成,加上櫻花及江戶祭典主題牆畫,整間店都洋溢住熱鬧嘅居酒屋風情,心思思就同朋友入去試試!​作為聚腳點,呢度確係唔錯,環境夠大,座位好坐,價錢亦合理,最緊要仲有大量嘅清酒可供選擇!(作為居酒屋,酒一定係最重要環節!)​✦ Nami浪清酒(720ml)Nami提供來自日本各縣嘅Sake,好似武藏男山、仁井田自然酒、鈿女天女之舞、安芸虎土佐錦……更有自家酒「浪特別純米」,今次我就試試呢款!個人喜歡佢質感温潤,微甜帶回甘,好易入口,配烤物一流!​​✦ Nami壽司另外,我跟朋友亦點咗一系列壽司、燒物及天婦羅!當中最推薦就係Nami壽司!入面有魚子醬、海膽、三文魚籽、玉子,加上飯與紫菜,用料超豐富!一啖放入口,各種食材嘅鮮味喺口腔交織,令人一試難忘!​✦ 原條鰻魚丼令我印象難忘仲有蒲燒鰻魚飯!係原條鰻魚直上!勁厚肉,平均約1cm厚、差不多有我一節手臂咁長
Nami浪清酒(720ml)
✦ Nami浪清酒(720ml)

Nami壽司
​✦ Nami壽司

原條鰻魚丼
✦ 原條鰻魚丼
令我印象難忘仲有蒲燒鰻魚飯!係原條鰻魚直上!勁厚肉,平均約1cm厚、差不多有我一節手臂咁長!食起上嚟啖啖肉!真心勁足料!​

吉列拼盤
​✦ 吉列拼盤(部分食材會按時令改改)​
天婦羅方面,我揀咗海鮮什錦天婦羅,一盤入面有大蝦、肥蠔、沙追魚、魷魚、茄子、蓮藕及舞茸菇等等,非常豐富!邊飲清酒邊食炸物,成件事真係好幸福!​

​✦ 火炙蔥吞拿魚腩
最後一道菜都令我好難忘,就係燒吞拿魚壽司!店家會提供一盤紫菜、醋飯、生蛋黃及碎吞拿魚,即場用火槍炙燒魚肉。然後就可以按個人喜好包壽司!好似我鍾意蛋,我就勁鍾意喺醋飯中加蛋液,之後包上紫菜及一格魚肉食,大啖吞,正正子!🤤​

P.S. 而家Nami做緊新張優惠,到店內消費,登記做會員即送清酒一合!鍾意品酒嘅朋友一定唔可以錯過啦!
2021-06-18
Nami浪清酒(720ml)
Nami壽司
原條鰻魚丼