2022-09-05 55 浏览
今日收工同同事食晚飯,見間「活」近近地公司,於是我地就入去試啦!結果係一試就愛上💕首先環境好乾淨同坐得好舒服👍擺設亦好精巧同elegant,令食飯成件事變得好高貴同好優雅😌我地嗌左個煎比目魚蕃茄莎莎薯蓉,好食到不得了!比目魚厚身有光澤,煎得香脆,入口散發出淡淡既魚油,🤤配合埋個蕃茄莎莎,非常清新開胃,而個薯蓉亦充滿奶香,好creamy,幾樣野一齊夾埋食非常好味😋而荷蘭大啡菇西西里意大利飯亦好好食😋飯煮到半生熟,口感粒粒分明,菇味濃郁,配埋個蕃茄醬汁一齊煮,同樣令人非常開胃!我地食完一啖又一啖!至於飲品方面,伯爵茶香味芬芳,而Latte充滿奶香順滑,仲有個好靚既心心係上面🤍

2022-09-05 34 浏览
前兩日睇完戲行路北角匯一期地下,見到有間Cafe個裝修好chill,我就入去食咗個飯。一入門口其實佢有分兩個區,有一個區見到可以帶寵物入去,不過我自己一支公就坐低咗喺另外一個area,間餐廳裝牆身都係偏木調都幾warm啊!馬來西亞叻沙扁意粉成個麵都好juicy🥰🥰,食落啖啖嘅叻沙味,好開胃,中意食咖哩嘅朋友可以一試。👍👍而煙三文魚牛油果醬蛋窩夫🧇用嘅係流心蛋,一切開,蛋汁就比窩夫吸曬,窩夫配上三文魚🍣食,咸甜參半,中間帶有蛋味,推薦!點多個炸日本蠔,皮薄,蠔🦪都唔細粒,好滿足。食左咁多肉,來杯伯爵茶🫖剛好解膩。呢度性價比高,環境又舒服下次會帶埋媽媽過嚟食晚餐。🤩🤩

呢度性價比高,環境又舒服下次會帶埋媽媽過嚟食晚餐。🤩🤩
平時成日都搵邊度有靚嘅cafe可以打卡,上網睇相見到依間cafe風格好大方簡單,嘢食個樣同擺盤都幾精美,就book定枱去試一試💓💓🇰🇷韓式辣醬椰菜花$68原來辣醬配椰菜花都幾夾,韓式辣醬甜甜辣辣,椰菜花爽脆新鮮,配搭100分!🇫🇷法國無激素烤雞半隻 刁草 薯蓉$158烤雞表面金黃焦脆,未食已經流口水🤤雞肉肉汁豐富,烤嘅時間啱啱好,質素拍得住高級西餐廳⭐️🇳🇿紐西蘭有機青口🇲🇾馬來西亞叻沙 扁意粉$148青口肥美,叻沙甜味唔會好高,反而椰汁味較多,我自己好鍾意!扁意粉好煙韌,口感好好😍打卡又得、嘢食又得、環境又得,值得瘋狂再去嘅優質cafe🤩

🇰🇷韓式辣醬椰菜花$68

🇫🇷法國無激素烤雞半隻 刁草 薯蓉$158

🇳🇿紐西蘭有機青口🇲🇾馬來西亞叻沙 扁意粉$148

打卡又得、嘢食又得、環境又得,值得瘋狂再去嘅優質cafe🤩
2022-09-05 29 浏览
想搵間靜靜地又坐得舒服嘅餐廳同fd傾計,所以就去咗北角匯嘅活cafe,之前食過幾次都覺得幾高質,有質素有保證!😊Cafe陽光好充沛,落地玻璃令到成間cafe好開揚,好適合朋友之間安安靜靜傾吓計~講返食物先,首先叫咗小食🦪脆炸日本蠔伴他他醬🦪炸蠔粉漿有調味,而且炸得通透,最啱鐘意食香口野嘅人~另外🍗法國無激素烤雞半隻刁草伴薯蓉🍗都幾有份量,大大隻雞髀好易拆肉,薯蓉幼滑,每樣配菜都做得幾好~然後喺🍝煙三文魚忌廉檸檬扁意粉🍝,因為加咗檸檬,所以味道更有層次,同外面食到嘅煙三文魚忌廉意粉好唔同,好有新鮮感~如果大家都想同朋友食飯傾計,不妨嚟呢間Cafe坐吓食吓野☺️

2022-09-02 97 浏览
秋風起~又係Happy Friday,當然要同同事趁lunch time去近海旁嘅Cafe,Chill住歎杯咖啡欣賞藍天白雲☁️呢間喺北角滙嘅Cafe近北角碼頭,雲石枱加落地玻璃真係打卡一流!慢煮西班牙有機黑毛豬·非一般黑醋·薯蓉西班牙黑毛豬肉質非常腍滑,入口Juicy唔會乾柴,配上開胃黑醋、香脆炸芋絲同薯蓉,一脆一軟口感豐富,呢個價錢有兩大舊厚身黑毛豬好抵食!蜆肉·白酒·蒜片·橄欖油·炒扁意粉微辣嘅蜆肉炒意粉食落充滿酒香,辣度適中蜆肉肉厚,意粉亦好爽身彈牙。Honeycomb Dirty打卡度滿分嘅蜂巢咖啡,蜂蜜同咖啡好夾,散發天然蜜香甜味~

慢煮西班牙有機黑毛豬·非一般黑醋·薯蓉

蜆肉·白酒·蒜片·橄欖油·炒扁意粉

Honeycomb Dirty
打卡度滿分嘅蜂巢咖啡,蜂蜜同咖啡好夾,散發天然蜜香甜味~
2022-09-01 80 浏览
平時都好鍾意去唔同嘅cafe食嘢坐吓,今日都約咗朋友仔去北角匯嘅文青cafe hea吓,地鐵站出口一出就到,超方便架呢!睇吓我哋叫咗咩好嘢先~⭐️脆炸雞翼 椒絲腐乳醬 $68🐓炸雞翼大大隻,上枱仲熱辣辣好邪惡😈椒絲腐乳醬同雞肉原來都好夾,好惹味~⭐️荷蘭大啡菇西西里意大利飯$118🍄意大利飯粒粒都好飽滿,西西里汁有好濃郁嘅蕃茄味,味道天然,即刻fresh哂☺️⭐️慢煮西班牙有機黑毛豬 非一般黑醋 薯蓉$148🐷黑毛豬經過慢煮所以好軟,肥瘦肉均勻,黑醋汁提升咗豬肉嘅鮮味,喺cafe都食到黑毛豬真係好正!🥃TEA FOREST $78試一試佢哋嘅special cocktail 先,佢喺用咗gin溝伯爵茶,仲加咗啲荔枝糖漿🍸杯邊仲有桂花碎,好香入口溫和~邊個話cafe得麵包沙律食,依度就滿足到為食又想影靚相嘅朋友,真心推薦依間cafe俾大家!

睇吓我哋叫咗咩好嘢先~
⭐️脆炸雞翼 椒絲腐乳醬 $68
⭐️荷蘭大啡菇西西里意大利飯$118
⭐️慢煮西班牙有機黑毛豬 非一般黑醋 薯蓉$148

🥃TEA FOREST $78

2022-09-01 71 浏览
喺北角交收完想食嗰lunch,即刻打電話問朋友join唔join,即興嚟個午餐gathering 😍朋友帶咗我去依間餐廳食晏,午餐時間都幾多人,好彩好快就有位,lucky🍀我叫咗杯TEA FOREST,午餐就飲酒好似好過份咁🙈但依杯酒真係好正,啱哂女仔飲,荔枝味好清甜,好喜歡!朋友就飲伯爵茶,茶壺圓碌碌好可愛😍我哋叫咗兩碟意粉,蜆肉白酒蒜片橄欖油炒扁意粉蒜味濃,蜆肉都幾大粒,微微辣😋煙三文魚忌廉檸檬扁意粉夠creamy,忌廉汁唔會好膩,加咗少少檸檬汁好balance😉見到menu有個韓式辣醬椰菜花,好似好特別咁,原來係烤咗嘅椰菜花加韓式辣醬,仲有芝士碎,成件事好正🤟🏼🤟🏼

2022-08-31 67 浏览
終於可以嚟到呢間超有feel 嘅餐廳啦!入座前問店員可唔可以安排近窗嘅卡位,呢個卡位真係餐廳最亮眼嘅打卡位,好開心店員俾咗呢一個位我哋🥰飲品方面嗌咗一杯熱Latte同凍美式咖啡,Latte鮮奶好香醇,凍美式大大杯,非常透心涼🌀🌀🔸煎比目魚 蕃茄莎莎 薯蓉$158🔸比目魚魚皮煎到金黃色,魚肉彈牙,蕃茄莎莎醬除咗有蕃茄,仲有洋蔥同少少香草,十分之開胃🤩🔸煙三文魚牛油果醬蛋窩夫$88🔸煙三文魚有光澤,油脂豐富,半熟嘅蛋黃汁增加咗窩夫嘅濕潤度,驚喜之作😋🔸脆炸日本蠔 他他醬$78🔸一碟有六隻炸蠔,小食嚟講份量都幾多!炸蠔鮮甜,唔會炸到乾爭爭,一上枱就俾人搶晒嚟食🤣今餐真係好chill,食飯有靚境相伴,希望可以快啲再嚟chill吓,living in the moment ☺️

🔸煎比目魚 蕃茄莎莎 薯蓉$158🔸

🔸煙三文魚牛油果醬蛋窩夫$88🔸
🔸脆炸日本蠔 他他醬$78🔸

2022-08-31 45 浏览
香港cafe多不勝數,但好多都只係得個樣,較難搵到又好味又啱打卡嘅一間。不過依間喺北角匯商場嘅cafe就一定符合哂以上條件,設計走簡約北歐風路線,嘢食偏多國菜style,款式多樣化🤟🏼🤟🏼嘢飲選擇好多,除咗一般茶同咖啡之外,仲有一啲咖啡/茶同酒精嘅配搭,滿足唔同人嘅需要。我哋叫咗壺伯爵茶同Latte ,伯爵茶細細壺好得意,而Latte好幼滑,仲有一個好靚嘅拉花添🫖☕️依度仲有素食者都食得嘅菜式,好似依個{荷蘭大啡菇西西里意大利飯}就very good了。大啡菇多汁厚肉,意大利飯吸哂西西里汁嘅精華,想食清淡啲嘅朋友都可以試吓🍅🍅 另外佢嘅{煎比目魚蕃茄莎莎伴薯蓉}都性價比高,比目魚肉質鮮甜,蕃茄莎莎可中和魚嘅油脂感,一般cafe較少煮到依個質素。最重要嘅係,呢度嘅食物擺盤別緻,喺一間難得色香味俱全嘅cafe👍🏻👍🏻

2022-08-30 76 浏览
難得下晝唔洗返公司,咁就揀間cafe,可以慢慢坐吓,舒舒服服咁嘆個午餐😌我係平日晏晝過咗lunch hour嚟,所以可以坐近窗卡位,陽光灑落嚟真係令人心曠神怡🥰見到窩夫一定唔會錯過,依份煙三文魚牛油果醬蛋窩夫嘅窩夫好厚身,蛋香味濃🥚牛油果醬打得軟滑,煙三文魚新鮮大塊👍🏻依個荷蘭大啡菇西西里意大利飯好清新健康,蕃茄蓉夠酸,意大利飯入邊仲有啲菇同翠肉瓜,營養滿分💯杯凍美式咖啡越飲越淳,飲落有淡淡的酸味,好醒神。好興幸可以喺依度食到好味嘅食物同飲品,如果可以日日嚟食就實在太好啦😚

杯凍美式咖啡越飲越淳,飲落有淡淡的酸味,好醒神。

2022-08-30 57 浏览
今日落大雨,可以同啲代理同事食lunch,就揀呢間價錢高當少少嘅餐廳,試完發現有意外驚喜!😋😋個蜆肉意粉上先,份量都幾多,味道調味得幾好,蜆肉都鮮甜嘅,唔錯唔錯😋😋。而同事個荷蘭大啡菇西西里意大利飯仲吸引,啲汁包住粒粒米,菇🍄味突出。TEA FOREST 啖啖桂花味🌸,飲完成口香氣,升華左蜆肉嘅鮮味。今餐我同同事都覺得好滿足,食得好飽😋😋值得一讚係餐廳員工,基本上我所有要求都有求必應 。👍🏻絕對有回頭嘅一間餐廳。😎

今餐我同同事都覺得好滿足,食得好飽😋😋

2022-08-30 42 浏览
第一次嚟北角匯,發現原來有好多特色餐廳,不過最吸引我嘅喺依間「活 living in the moment 」,餐廳色調平和樸實,有好多梳發位,一入到去感覺好自在放鬆。🌿煙三文魚牛油果醬蛋窩夫$88窩夫外脆內軟,配煙三文魚、煎蛋同牛油果醬,伴碟仲有少少沙律菜,賣相精緻。🌿紐西蘭有機青口 馬來西亞叻沙 扁意粉$148青口肉飽滿彈牙,仲加咗蒜蓉去烤焗。叻沙椰香味豐富,輕微嘅辣好有東南亞風味,扁意粉軟硬度剛剛好。🌿脆炸日本蠔 他他醬$78熱辣辣炸起嘅日本蠔香脆可口,蠔肉多汁,他他醬酸酸甜甜同炸蠔配合得相當好,係一款高質嘅炸物。跟餐加配咗杯伯爵茶,茶香有回甘味,入口好舒服。無論環境、價錢同埋食物味道都令我哋好滿意,食完仲可以喺附近行吓街,正啊🤩

🌿煙三文魚牛油果醬蛋窩夫$88

🌿紐西蘭有機青口 馬來西亞叻沙 扁意粉$148

🌿脆炸日本蠔 他他醬$78
長假期同屋企人帶埋狗狗去街街放電,估唔到呢間餐廳歡迎毛孩,排一陣就有位比我地坐底,因為有帶毛孩,餐廳安排我地坐個區會番紙碟紙碗,好細心唔怕打爛整親狗狗放完電都幾餓🥺🥺所以叫左兩個主菜同一款小食龍蝦汁軟殼蟹意大利飯🦀🦀 呢個必食啊!原隻軟殼蟹上,好大份!加濃濃既龍蝦🦞汁煮意大利飯,成個海鮮風味出晒黎,個意大利飯係帶啲咬口,唔會煮太過軟,配合得岩岩好😝煙三文魚忌廉檸檬扁意粉大大片三文魚,配上忌廉雖然食多會膩,但加上檸檬汁🍋,啱好中和左,仲帶點小清新🤭脆炸雞翼配椒絲腐乳醬雞翼外脆內軟,仲好有D汁💦流出來,加上腐乳醬,咸香味十足🤤

放完電都幾餓🥺🥺所以叫左兩個主菜同一款小食

龍蝦汁軟殼蟹意大利飯🦀🦀

煙三文魚忌廉檸檬扁意粉

炸雞翼配椒絲腐乳醬
雞翼外脆內軟,仲好有D汁💦流出來,加上腐乳醬,咸香味十足🤤
2022-08-25 153 浏览
喺北角睇完戲唔係太肚餓,又想搵間餐廳坐低食少少嘢,見到呢間Cafe呢個時間仲有lunch set,就入去坐下食嘢~叫咗一個慢煮西班牙有機黑毛豬配非一般黑醋及薯蓉,黑毛豬扒有兩塊,同朋友share啱啱好。黑醋汁酸酸甜甜,同豬扒好夾,面頭仲有啲炸芋絲,賣相精緻~再叫咗個脆炸雞翼跟椒絲腐乳醬,炸雞翼好香脆,無炸到油冧冧。椒絲腐乳醬好濃味,咸咸辣辣用嚟配炸雞翼好好食~午餐可以加錢轉其他嘢飲,我哋叫咗熱朱古力棉花糖同伯爵茶,兩杯飲品都有返咁上下水準,好飲~同朋友傾吓偈,食個好味嘅午餐,今日過得好開心😃

同朋友傾吓偈,食個好味嘅午餐,今日過得好開心😃
2022-08-25 103 浏览
星期日瞓到自然醒已經12點幾,咁就一於落街搵間Cafe食個Sunday brunch,享受下生活先🧡嚟得Cafe梗係要試吓佢哋嘅咖啡,我哋咗一杯Espresso Martini同iced house americano ☕️ Espresso Martini有一層薄薄嘅咖啡泡,酒同咖啡嘅份量條配合適中,好醒神!iced house americano 都幾大杯,回甘味持久。煙三文魚牛油果醬蛋窩夫🧇依個組合無得輸,蛋黃汁流哂落去煙三文魚同窩夫度,每一啖都好滿足。軟殼蟹龍蝦汁意大利飯🦞🦀夠creamy,意大利飯收汁收得好好,飯嘅口感微微有咬口,同埋都幾大碟。最後加咗個熔岩蝦球小食,蝦球入邊有流心芝士,所以食嘅時候要小心啲芝士爆出嚟,夠哂芝味!