平日o既晚上...我同老公, 妹妹, 妹夫四個人一齊去食個早飯再去睇20:30~ 6:45入座都已經7成滿...晏d應該仲多人~ 門口有好多食物模型~ 睇到都流口水!!! 入到去坐低...一打開menu...wa~ 真係好多選擇~除o左佢定好o既幾款set...仲有輕食餐...o岩晒細食o既朋友~ 而且menu入面其他主食都可以加$30-$50 轉餐...$30: 飲品, 沙律, 湯$40: 飲品, 沙律, 湯, 加大意粉$50: 飲品, 沙律, 湯, 甜品仲要轉o左餐個主菜有7折~ 其實都幾吸引~ 本來唔想轉餐都轉o左~ 我同細妹叫o左兩個意粉+酥皮Pizza餐 ($120)...有一碟意粉同一份酥皮pizza (total 4個口味)~ 可以開心share~ 老公同妹夫叫o左飯同意粉...再加$30轉餐...有飲品, 沙律同湯~個沙律真係好新鮮~ d蘿蔔絲好爽口好正~ 仲有d煙肉脆粒~ 好味~ 湯係細細碗o既清湯...d豆腐切到非常細粒!!! 只有2mm咁細粒!!! 好勁!!! 最快係老公order o既墨魚汁意大利飯~ 好入味~ d飯口感剛剛好~ 跟住到我同細妹o既意粉~ 麻醬豚
入到去坐低...一打開menu...wa~ 真係好多選擇~
除o左佢定好o既幾款set...
仲有輕食餐...o岩晒細食o既朋友~
而且menu入面其他主食都可以加$30-$50 轉餐...
$30: 飲品, 沙律, 湯
$40: 飲品, 沙律, 湯, 加大意粉
$50: 飲品, 沙律, 湯, 甜品
日式意粉, 酥皮pizza, 抹茶牛奶

跟住到我同細妹o既意粉~ 麻醬豚肉意粉真係好好味~
d意粉煮到好彈牙又有咬口!!!
細妹o既蜆肉卡邦尼意粉都好正~ 夠晒cremy~ 蜆肉又多!!!

最後嚟o既pizza...熱辣辣食真係一流~ 而且份量同配料都好夠!!!
而且佢係切開四件~ 叫兩份四個人share真係剛剛好~

我地四個都係叫o左抹茶牛奶...真係好香濃好滑~
見到都好多人order牛奶咖啡~ 下次都可以試o下~
题外话/补充资料: 選擇多, 坐得舒服, 服務都唔錯 (勤加水), 真係可以encore~
2014-08-13
日式意粉, 酥皮pizza, 抹茶牛奶
  • 日式意粉 酥皮pizza 抹茶牛奶
2014-07-30 1923 浏览
睇戲前去了這裏食晚飯,點左一個套餐加一個廚師沙律. 套餐入面係有一碗日或清湯,一個PIZZA,我們選了和風,一個意粉,我們選了白酒蜆肉意粉,一杯飲品,朋友叫左綠茶.廚師沙律有隻窩蛋,不過唔夠流,還有一些沙律菜,蕃茄仔,火腿等,都好味呀,如果個蛋流D仲正呀.PIZZA係酥皮嚟架,熱辣辣,朋友話呢度的PIZZA唔同其它PIZZA,但都好味,配料係芝士火腿,芝士都溶晒架.正.意粉好好味,辣辣地,意粉幼身,有些辣椒,又好多蜆肉,真的幾GOOD.最後的綠茶,朋友話好濃,好好飲呀

最後的綠茶,朋友話好濃,好好飲呀
2014-07-18
2014-06-28 2711 浏览
接著星期一,就與婆婆去了屯門市廣場的洋麵屋 五右衛門。上網看了看資料,它誕生於1976年的東京涉谷,是日本相當具規模的意大利麵專門店。是很多年的情意結了,從小就喜歡日式的料理店,門口放著十分像真又吸引的食物模型,未吃先興奮一番。大家也會這樣嗎?會來這裡,座位寬敞又有Baby-seat也是重要原因。還有一個驚喜:weekday lunch的menu相當抵食,價錢除了餐湯 (部分還包沙律),可包咖啡或茶 (無限添飲)/汽水/果汁/特飲/甜品,正中甜魔媽媽下懷~兩大兩小的組合,決定點兩份午餐,再散叫一份Pizza。午餐跟兩份餐湯及一份和風沙律,和風沙律以蘿蔔絲為主,質感及味道很清爽,作為開胃菜挺適合。餐湯前一款是清湯,淡淡的沒甚味道,份量也太小了;南瓜湯就真材實料,充滿著南瓜的甜香,加上濃香滑溜的忌廉,囝囝非常喜歡,飲了又飲!不過湯的熱度也很足 (是優點來的!),我們要很小心的吹涼了才給為食豬飲。來這裡當然是吃意粉啦,首先點了煙肉芝士茄醬意大利麵 ($58),成品色彩鮮艷,惹動食慾,蕃茄醬與香草醬再加上mozzarella芝士,已帶來豐富又美妙的味道,加上彈牙有口感的意粉,好吃!也要一讚配料
南瓜湯
來這裡當然是吃意粉啦,首先點了煙肉芝士茄醬意大利麵 ($58),成品色彩鮮艷,惹動食慾,蕃茄醬與香草醬再加上mozzarella芝士,已帶來豐富又美妙的味道,加上彈牙有口感的意粉,好吃!也要一讚配料中除了香口的煙肉,還有清甜多汁的車厘茄,在經茄醬及香草醬的調味後,來得份外吸引。比不少專做意粉的店子做得更好,值得推介!
煙肉芝士茄醬意大利麵
另一款是煙豬柳藍芝士忌廉意大利麵 ($68),所謂的煙豬柳其實又是煙肉,整個組合根本就是Carbonara嘛,不同之處是用上了Blue Cheese,芝士口味非常濃烈,喜歡芝士的甜魔媽媽及囝囝都受得來,但不排除有人會覺得有點漏。其實店方處理意粉的手法真的不錯,除了意粉又是有咬口,醬汁的多寡也精準 (忌廉味的要多些汁,茄醬就可以少一些,不致水汪汪),最後是較濃郁的意粉會襯上清新的火箭菜,這些都是加分位。
煙豬柳藍芝士忌廉意大利麵
這裡的Pizza ($40) 是由酥皮製作,有四款口味可選,是日揀了五右衛門特選口味。Pizza體積十分小巧,一份四件每件都可一口吞下,相比意粉不算抵食;味道卻是不錯,酥脆不油,半融芝士加上適當茄醬也來得吸引。
Pizza
這一頓的食物比預期中要好,囝囝吃得津津有味的,吃量也不少,比婆婆吃得還多!還好除了Pizza比較袖珍,另外兩份意粉份量真不少,最後大家都吃得飽飽的。
相比飲品,甜魔媽媽對甜品的興趣大多了,兩份餐都是選跟甜品,一點都不頹呢!首先是焦糖燉蛋配雪糕 (散點價$30),那焦糖層有點實及硬,但中間的燉蛋的確香又滑,再加上清新的士多啤梨雪糕,收貨有餘了。
焦糖燉蛋配雪糕
另一份是綠茶啫哩紅豆白玉配雪糕 (散點價$30),味道甘濃、質感軟身的綠茶啫哩,襯上香甜的紅豆,口味也算匹配,加上質感OK的白玉及果子,和風盎然。味道帶甘的甜品,這回襯上香甜的雲尼拿雪糕,組合也算有心思,也收貨!
綠茶啫哩紅豆白玉配雪糕
這頓埋單$182.6,平日來吃果然較抵,不過其實晚市也有不少套餐,定價也合理,有機會可以返兜。事實上,這幾天中除了洋麵屋 五右衛門是較有質素的一間,其他的都真的比較黑暗。明天再續。
2014-06-23
南瓜湯
煙肉芝士茄醬意大利麵
Pizza
煙豬柳藍芝士忌廉意大利麵
2014-06-23 1782 浏览
這晚朋友說去屯門剪頭髮去完票站投票九點鐘, 什麼也沒吃過星期日晚上市中心人好少, 周圍都不用等位在紅葉亭, 一壽司和五右衛門之間猶豫想起五右衛門美味的意粉就走進去了入內被安排坐在近門口的卡座是夜那邊廂沒有其他客人很安靜, 朋友第一次來印象不錯朋友單點一個意粉,我點了一個half half set, 包括湯, 半份意粉,一份酥皮薄餅,一杯飲品。 湯不一會送上,用小杯子盛著,小杯子傳來的溫暖,喝著喝著胃已經醒來;大約十分鐘後,兩碟意粉一同送來,朋友要的是香辣蕃茄煙肉意粉,蕃茄 紅椒 煙肉 洋蔥 加上蕃茄,滋味十足,辣味令整碟意粉的酸甜更上一層,又不覺得太膩 ,不錯另一碟牛油果紫蘇葉蝦肉意粉意粉沒話說,由於煮的時候沒有蕃茄的水份,咬勁比上一碟更佳牛油果,紫蘇葉,香料配合得宜整體的香氣實在討好,可是紫蘇這個香味不是每個人都會喜歡,我喜歡啊,朋友則一般。蝦肉也比想像好,肉質紮實,有交代吧打折扣是意粉底下有一層油,吃到底不美觀也不健康,上碟時應該處理一下最後是薄餅我選的好像有兩至三款芝士和火腿作配料香,一上台要馬上趁熱食芝士融化在酥皮卜通卜通的感動顧著說話放著不理變冷會有差十點左右見侍應生都把其他
這晚朋友說去屯門剪頭髮

去完票站投票九點鐘, 什麼也沒吃過

星期日晚上市中心人好少, 周圍都不用等位

在紅葉亭, 一壽司和五右衛門之間猶豫

想起五右衛門美味的意粉就走進去了

入內被安排坐在近門口的卡座

是夜那邊廂沒有其他客人

很安靜, 朋友第一次來

印象不錯

朋友單點一個意粉,

我點了一個half half set,

包括湯, 半份意粉,一份酥皮薄餅,一杯飲品。

湯不一會送上,

用小杯子盛著,

小杯子傳來的溫暖,喝著喝著胃已經醒來;

大約十分鐘後,兩碟意粉一同送來,

朋友要的是香辣蕃茄煙肉意粉,

蕃茄 紅椒 煙肉 洋蔥 加上蕃茄,

滋味十足,

辣味令整碟意粉的酸甜更上一層,

又不覺得太膩 ,不錯

另一碟牛油果紫蘇葉蝦肉意粉

意粉沒話說,

由於煮的時候沒有蕃茄的水份,咬勁比上一碟更佳

牛油果,紫蘇葉,香料配合得宜

整體的香氣實在討好,

可是紫蘇這個香味不是每個人都會喜歡,

我喜歡啊,朋友則一般。

蝦肉也比想像好,肉質紮實,有交代吧

打折扣是意粉底下有一層油,

吃到底不美觀也不健康,

上碟時應該處理一下

最後是薄餅

我選的好像有兩至三款芝士和火腿作配料

香,一上台要馬上趁熱食

芝士融化在酥皮卜通卜通的感動

顧著說話放著不理變冷會有差

十點左右見侍應生都把其他台上的調味瓶仔細抹拭

感覺餐廳非常重視衛生,讚喔

另外,在他們抹東西期間,要他們加水都不會面露不悅或者趕趕忙忙,保持良好禮貌

結帳二百零一元, 悠閒的一晚啊
2014-06-22
2014-05-26 2141 浏览
屯門實在開了很多新食肆, 星期日LUNCH多數會普普通通茶餐廳便算, 但今天想對自已好少少~~~加上意粉除了意式原來可以有其他式的這款平價的吃得多, 但今次食完這次真是覺得..終於知道什麼才叫墨汁意粉,墨魚汁香噴噴飄進我鼻內~~~再吃一口...真係無得頂, 又有少許車厘茄把口腔清新一下, 份量都算適中, 只是比較油少少. 那些墨魚汁真是令人回味~~~~~~~~~這個是套餐跟來的, 但不是為何我那麼是散叫都有附送, 不過實在失望, 味道如水豆腐細得可憐~~~~~~~初初吃一口相公覺得不太好吃因有點重奶味, 但再吃下去覺得很特別很好味, 加上海鮮真是十分鮮甜, 非常新鮮, 最後差不多連湯都喝清~表頭的材料不算多, 但酥皮PIZZA夠特別加上我喜歡這酥皮的, 即如蛋撻我都只愛吃酥皮, 再加上辣椒仔辣汁, 不錯~好滿足, 但二人吃了$240大元, 實在是有點貴, 但真是極少會這麼豪, 加上貴得來是好吃的~~都是值得!!!
墨汁意粉
麵豉湯
忌廉海鮮湯意粉
酥皮PIZZA

2014-05-18
墨汁意粉
忌廉海鮮湯意粉
2014-05-09 2360 浏览
很少踏足屯門,洋麵屋 五右衛門還是首次到訪***************食物模擬賣相精美,一目了然,成功吸引我們入座下午到了黃金海灘享受過大自然的景致已是黃昏時份,難得到訪屯門到處也好有新鮮感,對這裡的食肆沒有十分多的認識,行行走走路過屯門市廣場,這裡的洋麵屋 五右衛門空間寬敞、門前有一般日食店裝潢相約,均擺放了精緻食物模擬作招徠,的確成功吸引我們入座啊。店內不同間格設計分隔不同區域,賦予食客們一份自成一國的空間感食品價錢由69元至88元,屬中上價格,有多款套餐供選擇,頗具彈性洋風系列意粉分有番茄醬、橄欖油蒜味、忌廉汁、湯意粉和肉醬,款式花多眼亂晚上大約八時,食店內顧客不算多,好輕易店員便為我們找到心水位置,座位算是坐得舒適,全店由紅、黃、黑和木色組成,帶著時尚型格,亦有隨意輕鬆感覺,觀察過環境後當然要研究一下餐牌,洋麵屋賣的就是滲入日本風味的意大利麵食和薄餅。這兒的套餐款式包括自選意大利麵和自家酥批比薩既然一客意大利麵都要花八九十元,我們把心一横看準了一款自家酥批比薩套餐,內容有自選意大利麵、自家酥批比薩、餐湯和指定飲料,價錢是120元,似乎比單點來得划算啊。由於是第一次前來,對餐牌
很少踏足屯門,洋麵屋 五右衛門還是首次到訪
***************
食物模擬賣相精美,一目了然,成功吸引我們入座

這兒的套餐款式包括自選意大利麵和自家酥批比薩

既然一客意大利麵都要花八九十元,我們把心一横看準了一款自家酥批比薩套餐,內容有自選意大利麵、自家酥批比薩、餐湯和指定飲料,價錢是120元,似乎比單點來得划算啊。由於是第一次前來,對餐牌上所有食物都很好奇,什麼款式都想試,經過一輪討論後得出以下結果:

1. 自家酥批比薩套餐(生火腿、芝麻菜酥批比薩、地中海湯意大利麵、餐湯和凍皇室奶茶) HK$120 (加一服務費)
先來的是餐湯,似乎是清湯吧,有點豆腐和香菜的鰹魚清湯,除了鹹味沒有喝出其他味道

喜歡意日fusion麵食的應該對洋麵屋抱有興趣,也許形象與坊間日式cafe有點相近,唯主打意大利麵又給我一份信心和專注,總店在日本東京澀谷的她是頗有名的意大利麵專門店,只供應清一色長直條Spaghetti。
地中海湯意大利麵 (洋風)

地中海湯意大利麵,筆者眼神觸踫到青口、蝦和蜆的陣容已十分滿意,意粉質地爽彈帶煙韌,拌在濃濃番茄清新香氣與忌廉奶滑當中,這湯意粉的口味特別,當中有粒粒番茄肉和豐富海鮮還有重點的cream cheese,是我至愛的!~ 讓整道意粉味道更濃郁精彩。
生火腿、芝麻菜酥批比薩

新鮮焗製的酥批比薩的的骰骰倒可分為四件,批底夠酥脆但頗油膩,這款式由生火腿、芝麻菜與芝士製成,簡簡單單,面頭薄薄生火腿咸香中帶咬口、伴著點點清新芝麻菜和拉絲芝士,是經典惹味的組合。
當中的芝士份量不多,但能夠做成拉絲效果總有份欣慰
飲品點了凍皇室奶茶,看賣相有令人即時想喝下的意欲,奶的厚度還好,還有一種奶茶醇厚幽香,可惜甜味欠奉影響了整體味道啊。

2. 自家酥批比薩套餐(洋麵屋酥批比薩、明太子蝦肉意大利麵、餐湯和凍抺茶牛奶) HK$120 (加一服務費)
明太子蝦肉意大利麵 (和風)

這客是和風口味的明太子蝦肉意大利麵,就是加入了日本元素明太子、本菇、紫菜絲與紫蘇葉,明太子的鹹香鮮味是全份意粉的靈魂,蝦有四隻算是爽身,帶有紫蘇獨特香氣,意粉按店中規定煮七分十五秒後撈起炒製,與上述款式同樣彈牙,還擁有爽滑質地,唯相比台灣同食店的成品,汁醬是缺少份光澤和濃稠感。
另外一款是這裡招牌洋麵屋酥批比薩,食材包括肉腸、煙肉、蝦和粟米等,色彩繽紛令人賞心悅目,份量同樣小巧,惹味甘香啖啖滋味,一人一客似乎太多,多人同分會較適合。
凍抺茶牛奶反而不錯,抺茶的甘醇和清香味足,讓喜歡抺茶的我喝得滿足、心曠神怡

還是首次吃洋麵屋的筆者認為這裡的食物作法專注,做和洋式意大利麵的就努力於此,價錢定位中高,份量頗足,套餐分100元和120元兩種,多了飲品、沙律或比薩似乎比單點客接近百元的意大利麵划算。可惜全港暫時只有屯門和牛頭角兩家分店,對於家在馬鞍山的我短期內應不會再到訪了。

*************************
*口味各有不同,食文只作參考。
2014-05-02
2014-04-15 1658 浏览
洋麪屋 五右衛門是來先於東京涉谷,是日本具相當規模的意大利麪專門店,就像是一種fusion菜,將兩個地方煮食特點融合在一起。屯門店的佔地空間很大,台與台之間之間有很多空位,空間感十足。每一個位上都有一個餐盤擺放食物。味增湯 + 沙律主餐前菜是味增湯,沒有什麼特別,沙律則是開胃小食,有蘿蔔絲、生菜及煙肉。三文魚茄醬意大利麪三文魚不太新鮮,有點失望,由於用茄醬來煮的,所以意粉味道會偏甜,以青瓜、芝士及香草作調味,甜中帶點點酸的,整體來說不算差,但也不出眾。牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麪牛油果較生,如果熟一點會比較好吃,蝦肉不錯,但太少了,只有四、五隻。不過這款意大利麪則十分香口,紫蘇味濃,而且麪條不會太軟,增加口感,但缺點是太油膩,有點不健康。抹茶牛奶甜道偏甜,而且抹茶還未拌勻,隱隱地喝到點點抹茶粉的味道。蘋果酥批伴雪糕左手邊的是雲呢拿雪糕及忌廉,右邊則是蘋果,酥皮一層層的,用刀一切開就碎,除了碎得很離譜外,還焗得有點燶,燶味太出搶了其他味道,有點可惜。
味增湯 + 沙律
三文魚茄醬意大利麪
牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麪
抹茶牛奶
甜道偏甜,而且抹茶還未拌勻,隱隱地喝到點點抹茶粉的味道。
蘋果酥批伴雪糕
2014-04-12 1862 浏览
見人哋寫........comment不錯...........mar 17 & 25, 14.......來dinner........叫咗 :1) 廚師推介-c餐 (hk$120)i) 湯-有溫和嘅類似木魚味..........所以清得嚟都唔會無味ii) 日式卡邦尼意大利麵-落單時........要求意粉要煮硬d...........senior嘅男店員問我之前有無食過佢哋嘅意粉..........我話無.........佢話佢哋唔喺港式意粉........唔會腍........擔心再要煮硬d..........驚我食唔到............既然你咁有信心..........ok信住你先啦...........雖然心裡唔太認為你會煮到我想要嘅al dente硬度-e.......入口有料到喎........真喺real al dente喎..........難怪亞哥咁有信心唔洗再煮硬d啦........呢個texture好好..........好多西餐廳都做唔到-亞哥中段都有follow up問我個意粉得唔得..........我相信佢有叮囑過廚房........因為我第2次嚟

1) 廚師推介-c餐 (hk$120)
i) 湯
ii) 日式卡邦尼意大利麵
-亞哥中段都有follow up問我個意粉得唔得..........我相信佢有叮囑過廚房........因為我第2次嚟再食意粉時........明顯無呢個咁好咬口
-隻蛋黃都好夠橙紅色
-不過個汁嘅味道唔夠濃亦唔夠"杰"
iii) 牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵
-呢個意粉texture同樣出色.......香草紫蘇醬亦很芳香
-平時我唔多like pesto呢類草汁..........嫌佢無嘜味,太淡口..........呢個唔喺濃味,不過調味剛好,又有香氣 (可能contributed by個橄欖油)........的確有質素
-蝦大隻又爽口........當然無嘜鮮味啦
iv) 飲品/甜品 - 白玉紅豆抹茶啫喱配雪糕
-呢個套餐可以揀飲品/甜品..........我當然揀甜品
-喺3款當中........揀來呢個比較日式的
-抹茶啫喱部份不重膠性,甜度亦低..........要配以雪糕同食..........甜度先補+到
-不過個雪糕球over freeze咗 (應1早"匹"好成球).........外佈滿冰霜...........所以過硬
-白玉丸子煙韌.......ok的
-紅豆就普普通通咁啦
-反而粒橙色物體.......硬硬的,所以我無興趣食..........唔知喺嘜嘢嚟~~~
2) 雙重滋味套餐 (hk$100)
i) 湯
-意見如上
ii) 煙肉芝士茄醬意大利麵
-今次senior嘅男店員無on duty.......我亦無特別提take order嘅店員要煮硬d
-呢個意粉嘅texture無上次食到的咁好........但1d都唔喺腍
-可惜個茄醬汁過鹹..........其實佢都有用鮮番茄仔.........亦有自然茄酸味.........唔洗調到個汁咁鹹.........side咗個意粉
iii) 洋麵屋自家酥批比薩
-呢個等咗好耐先serve到
-真的熱辣辣.........很酥鬆.........我用手拎住嚟食..........所以知道好油吓
-用上同意粉1樣嘅番茄醬汁..........所以偏鹹...........幸好只舖了大1/2個面
-同時有芝士,蝦肉,煙肉等
-味道喺豐富.........不過就油膩咗d
iv) 飲品 - 熱抹茶牛奶
-呢個套餐沒有甜品
-幸好就算揀抺茶牛奶都唔洗+$$$$
-沒有起晒泡沫嘅滑溜........但個抹茶濃度很不弱呀........亦有少奶香........1d都唔"希"
-所以滿意
2014-03-25
2014-04-04 1433 浏览
在之前我誤打誤狀之下試左呢間,覺得好好所以琴晚去第二次,諗住叫返上次個二人餐 點知冇,一問之下先知原來星期一二三先有 各位食家下次去留意喇 因為個餐真係抵好多~今次我食左忌廉蟹肉意粉同香蒜大蜆意粉 前者得蟹肉碎少許同2隻蝦 單調左D 後者好香白酒味 但嫌唔夠咸同埋有一隻蜆係臭左既...PIZZA好食酥脆 酸酸咸咸咁~~上次我係食海鮮 上次好味D~~ 下次都係試返D大路少少既意粉LU~
在之前我誤打誤狀之下試左呢間,覺得好好所以琴晚去第二次,
各位食家下次去留意喇 因為個餐真係抵好多~
忌廉蟹肉意粉
香蒜大蜆意粉
2014-03-17 1602 浏览
屯市這舖位的店是換多少家了? 而這一家定是當中最好吃的.清見底的MISU SOUP, 是比不上日本的, 但起碼不是愈飲愈口渴的那種. 是跟餐搭配的.這天我們叫了兩份SET, 而都是由一份PASTA加脆批而成的. 一份連飲料都只是100頭的價錢.重點是是好味同飽. 而兩款批雖則用料不大, 大小若好方包, 但有如拿破崙的鬆脆, 很是正中下懷.PASTA方面,我點的是紫蘇葉蝦, 個人是喜歡的. 隔離枱小情侶亦有點, 不過我就聽到佢地不太喜歡.其實紫蘇的味道有點淡苦, 這種草青味應是見仁見智之選. 總之不要浪費食物啦!另一份是海鮮的PASTA, 少少辣, 是保本之選~ 想試紫蘇, 之驚的話, 就點多個肯定喜歡的SHARE黎食啦!這裡是PASTA都是不錯之選YO!!
屯市這舖位的店是換多少家了? 而這一家定是當中最好吃的.
這裡是PASTA都是不錯之選YO!!
2014-02-07
2014-03-05 1341 浏览
2月21日同朋友去了屯門食晚飯,上OPENRICE找到這間日式西餐廳,好似幾特別及幾吸引,所以我地3人就嚟左,因冇得訂枱的,不過7點幾都唔算好多人,餐廳俾我們想像中大及多位,仕應都好好禮貌.初初以為只有麵食,原來都有其它選擇,仲要唔少添呀.我們點左一個兩人套餐,有一個PIZZA及一碟麵,一碗湯,一杯飲品. 我們揀左一個洋麵屋PIZZA,一個白汁蟹肉意粉,另外再加左一個蕃茄三文魚意粉,白酒煮蜆,凱撒沙律.先嚟一碗湯,好清的,有少少味道,OK,凱撒沙律係好特別,同平時食開的唔同,有一隻溫泉蛋,一些火腿肉,西蘭花,菜,蕃茄,好味呀,好清新的感覺.白汁煮蜆一般,但都好多隻,唔係好重酒味,不過蜆肉都鮮甜. PIZZA反而俾我地想像中細個,但係好好味,好多料的,有些蕃茄醬,火腿,菠蘿,個PIZZA好香口好脆,仲要好熱架,好好味呀.白汁蟹肉麵,明明係蟹但係變左中蝦,味道都幾好呀,大蝦好爽口,白汁都唔會好濃的,幾好食呀.蕃茄三文魚意粉,三文魚都幾多呀,有些蕃茄,酸酸地都好開胃呀.我們一路食一路傾計,傾下傾下又幾小時,最後叫左一個蘋果批,好香呀,蘋果有三四片,有些忌廉,個酥好好味,好香口好脆,飲人回味呀
初初以為只有麵食,原來都有其它選擇,仲要唔少添呀.

我們一路食一路傾計,傾下傾下又幾小時,最後叫左一個蘋果批,好香呀,蘋果有三四片,有些忌廉,個酥好好味,好香口好脆,飲人回味呀.
溫泉蛋凱撒沙律
溫泉蛋凱撒沙律
洋麵屋特式酥批
蘋果批
2014-02-17 1171 浏览
上次來五右衛門,應該是開業不久後的事。當時的觀感是不過不失。本來今天打算去吃齋菜,但因為一些原因,來了這裡。餐牌除了之前已有的意粉菜式外,加添了數款前菜、數款pizza以及批類甜品。我叫了一個意粉加pizza (意粉正常份量、pizza,跟湯、沙律及飲品) ; 朋友則叫了一個意粉加甜品套餐(意粉正常份量、跟湯、飲品及甜品,酥皮甜品加$10)。今天我叫了一個忌廉蟹肉意粉,朋友叫的是青醬牛油果蝦仁意粉。先上木魚清湯,上次已嚐過,不過不失。然後是沙律,也是不過不失。再等了十五分鐘左右,我們的意粉都來了。我的忌廉蟹肉意粉,自己也不曉得蟹肉到底在那裡,反而蝦就有很多隻,還好意粉軟硬適中,醬汁creamy,蝦肉也彈牙,所以還是ok的。上次朋友到來同樣是叫青醬意粉的,但今次朋友表示,意粉的軟硬度ok,但不知道厨房是否橄欖油下得太重手,整個碟底都是油!至於那個pizza,正確點說是個酥皮批吧!聲稱有四種芝士在裡邊,但我和友人都吃不出來 (似乎之前去吃必勝客的芝士七重奏比它更好)!吃完意粉,本以為會即時上甜品,但竟然要向侍應「溫馨提示」後再等十五分鐘才上桌!幸好這個蘋果酥皮批味道還可以。埋單二百八十元,
上次來五右衛門,應該是開業不久後的事。

當時的觀感是不過不失。

本來今天打算去吃齋菜,但因為一些原因,來了這裡。

今天我叫了一個忌廉蟹肉意粉,朋友叫的是青醬牛油果蝦仁意粉。

先上木魚清湯,上次已嚐過,不過不失。

然後是沙律,也是不過不失。

再等了十五分鐘左右,我們的意粉都來了。

幸好這個蘋果酥皮批味道還可以。

埋單二百八十元,其實這個價位可以有更好的選擇。

题外话/补充资料: 服務不過不失。不過,我們用餐的時間顧客並不多,侍應和店長竟也有著空間相互聊天。但很奇怪,沒有規定用餐限時,也沒有在等候的客人,侍應總是在我們吃完一道菜後以迅雷不及掩耳的速度去收碟,明知我們叫了甜品,在我們吃得「七七八八」時反而沒有問我們「要不要上甜品」,竟要我們提番轉頭。很奇怪啊﹖
2014-02-16
2014-02-09 1171 浏览
屯門市廣場開了很多日式和風料理店如:丼丼屋、抹茶館、丼吉吉列、牛一等新加入日式和風料理店戰場的就是這間主打洋麵(意粉)的日式料理店 - 五右衛門餐廳主打日式意大利麵,對於張誇來說是個新嘗試畢竟張誇一向都是在西式意粉的研究及飲食當中,在日式方面認知還是比較少於是趁其開張不久就試試餐廳手勢,若好吃的,紅了就不用再去排餐死了啦!可能餐廳新開的關係,侍應們對運作還不了解,在下單、上餐方面的速度和服務都有待改進。是次點了墨汁八爪魚意粉和香辣八爪魚意粉,另外加了一份$30的套餐,有沙律和餐湯、飲品不知是否日式餐廳的共同通病,飲品總是差一點,味道總是很淡(多冰的問題?)如果要加$30的話,清湯和沙律可以一試,但飲品就選穩陣的汽水好了。#誇張嗜食 by 張誇 Nickel

餐廳主打日式意大利麵,對於張誇來說是個新嘗試

墨汁八爪魚意粉
香辣八爪魚意粉
#誇張嗜食 by 張誇 Nickel
2013-06-22
2014-02-09 941 浏览
昨晚和媽媽逛完街街,經過「五右衛門」見到不用等位之前也未曾幫襯過,便想即使不好吃也一次過嘛我們吃的晚餐時間,所以價錢略嫌貴了點細心一看其實就是高級版的薩利亞,但甜品相對好很多沒有點套餐,反而點了兩款正價再加$30 飲品餐(餐飲+餐湯+沙律)or $50 甜品餐(跟前者飲品餐一樣,只是再多一個甜品),我們還再另加 $10 要甜品酥批最先上的是餐湯=味噌湯;餐飲(除啤酒外)所以我們點了抺茶牛奶之後再上的是沙律,乍看原以為是普通的蘿蔔絲…但一吃之下雖然只有生菜和蘿蔔絲,但味道卻不錯…下圖是媽媽點的,我只試了幾口;芝士味頗濃,煙肉絲也很多↑↑↑ 日式卡邦尼意大利麵 ↑↑↑  $77 再來下圖是我點的↑↑↑ 大蜆茄醬意大利麵 ↑↑↑  $77味道有些酸,蜆是很多,份量也很飽肚再來就是壓軸:甜品酥批↑↑↑ 蘋果酥批伴雪糕 ↑↑↑  跟甜品餐 $60酥批很脆口,伴著雪糕和忌廉,再配上甜甜的蘋果…就是完美的一餐…
昨晚和媽媽逛完街街,經過「五右衛門」見到不用等位
之前也未曾幫襯過,便想即使不好吃也一次過嘛

我們吃的晚餐時間,所以價錢略嫌貴了點
細心一看其實就是高級版的薩利亞,但甜品相對好很多
沒有點套餐,反而點了兩款正價再加
$30 飲品餐(餐飲+餐湯+沙律)or

之後再上的是沙律,乍看原以為是普通的蘿蔔絲…
但一吃之下雖然只有生菜和蘿蔔絲,但味道卻不錯…
下圖是媽媽點的,我只試了幾口;
芝士味頗濃,煙肉絲也很多
↑↑↑ 日式卡邦尼意大利麵 ↑↑↑  $77

再來下圖是我點的
↑↑↑ 大蜆茄醬意大利麵 ↑↑↑  $77
味道有些酸,蜆是很多,份量也很飽肚

再來就是壓軸:甜品酥批
↑↑↑ 蘋果酥批伴雪糕 ↑↑↑  跟甜品餐 $60
酥批很脆口,伴著雪糕和忌廉,再配上甜甜的蘋果…
就是完美的一餐…

题外话/补充资料: 基本上食物和服務是不錯,可是最後埋單時我拿出信用卡,店員好像說了些不太好聽的話…我覺得如果要說客人壞話請細聲的說,或盡量不要讓客人聽到嘛…
2014-02-08
行街行到超級攰,未到7點已經想搵間餐廳坐底食DINNER,見到呢間啲食物賣相好吸引,恰巧又想食意粉,所以就揀左食呢間。店內坐位闊敞,坐得都幾舒服。食物款式多,而且特別,二人揀了兩款。由於芝士一向係我既至愛,所以即使其他款式有幾特別我都無揀,而揀左煙雞肉雜芝士意大利麵同蕃茄海鮮意大利麵。煙雞肉雜芝士意大利麵-果然無令人失望,濃濃既芝士味令人想一食再食!煙雞肉份量亦很足,食落有啲似煙肉。意大利麵雖然幼,但卻不失煙韌感。芝士同煙雞肉味道非常夾,而且鹹淡適中,汁亦多,足以撈晒整碟意粉,食到"LAM LAM利"!蕃茄海鮮意大利麵-海鮮份量夠多,印象較深既就係個炸魷魚,香脆可口!上面既海鮮全部都炸過,特別香口,但又唔覺得油膩。美中不足既就係蕃茄汁略酸。甜品方面叫左個雜莓酥皮批,雜莓微酸,但挺好食。酥皮是即叫即焗,所以要等起碼10分鐘。由於是即焗,所以批好脆,就是食起上黎會好狼狽,跌到周圍都係
煙雞肉雜芝士意大利麵-果然無令人失望,濃濃既芝士味

2013-12-26