打邊爐個湯底真係好重要 所以一直都想試下泰式邊爐今次就揀左呢間位於愉景新城嘅泰菜餐廳餐廳裝修好有泰國feel 座位都闊落舒適🏝🔥 雞煲+牛板腱火鍋放題 ($278/120分鐘)雞煲可以自選辣度(唔辣/小辣/中辣/大辣)估唔到雞煲都係泰式風味 食落酸酸辣辣 十分惹味😋火鍋我地揀左鴛鴦湯底:椰汁雞湯底+冬蔭功湯底兩款湯底都有好多香料 味道唔錯其中椰汁雞湯嘅椰奶味都幾出👍🏻入座無耐 店員就會先上哂套餐嘅任點肉類各一碟包括有:牛板腱、卡樂Beef、豚肉片、牛胸爽、M7牛胸腹、羊肉卷、酒燉雞件可以試過之後再落單encore🙂‍↕️我自己就最中意牛板腱同M7牛胸腹 兩款肉味都好濃郁羊肉卷帶有少少膻味 都唔錯餐廳嘅自助區企理整潔 有好多款丸類、蔬菜、醬汁仲有炸物、泰式沙律、蛋糕仔、泰式甜品等等其他任點嘅食物飲品都可以用QR code落單種類真係超級多!😍除左有生餃、蝦滑、墨魚滑之外泰式熟食都可以任點熟食方面 串燒同豬頸肉都烤得十分焦香 必點!❤️飲品都有好多款 就連泰式特色飲品(泰式奶茶、龍眼冰等)都係任飲😳呢個價錢又有雞煲食 又有邊爐打 真心幾扺仲有咁多款食物同飲品可以任點而且食物質素都好唔錯 有部分
打邊爐個湯底真係好重要 所以一直都想試下泰式邊爐
今次就揀左呢間位於愉景新城嘅泰菜餐廳
餐廳裝修好有泰國feel 座位都闊落舒適🏝

雞煲+牛板腱火鍋放題

🔥 雞煲+牛板腱火鍋放題 ($278/120分鐘)
雞煲可以自選辣度(唔辣/小辣/中辣/大辣)
估唔到雞煲都係泰式風味 食落酸酸辣辣 十分惹味😋

火鍋我地揀左鴛鴦湯底:椰汁雞湯底+冬蔭功湯底
兩款湯底都有好多香料 味道唔錯
其中椰汁雞湯嘅椰奶味都幾出👍🏻

入座無耐 店員就會先上哂套餐嘅任點肉類各一碟
可以試過之後再落單encore🙂‍↕️

我自己就最中意牛板腱同M7牛胸腹 兩款肉味都好濃郁
羊肉卷帶有少少膻味 都唔錯

餐廳嘅自助區企理整潔 有好多款丸類、蔬菜、醬汁
仲有炸物、泰式沙律、蛋糕仔、泰式甜品等等

其他任點嘅食物飲品都可以用QR code落單
種類真係超級多!😍
除左有生餃、蝦滑、墨魚滑之外
泰式熟食都可以任點
熟食方面 串燒同豬頸肉都烤得十分焦香 必點!❤️

呢個價錢又有雞煲食 又有邊爐打 真心幾扺
仲有咁多款食物同飲品可以任點
而且食物質素都好唔錯 有部分更幾有驚喜
誠心推介呢間高性價比嘅泰式任食火鍋畀大家😉

雞煲+牛板腱火鍋放題
2025-03-30 413 浏览
今次來到荃灣愉景新城的「泰•初夏」,他們主打泰式火鍋放題及泰式料理,其中更有15品-26品(4款套餐可選擇),食物種類都不少泰式小食,沙律,火鍋配料,甜品、飲品…等等…而自選湯底亦有五款可選擇,包括:冬陰功湯底、沙嗲湯底、椰汁雞湯底、泰式清湯底、芫荽皮蛋湯底,真係總有一款啱你!今回便嚐了16品 - 泰•初夏之雞煲澳洲M7牛胸腹火鍋放題!椰島雪香椰奶香濃,上面還加了點燕麥,口感甜美,淡啖椰香,非常合適火鍋飲用!雞煲先來送上一煲香噴噴的雞煲,雞肉肉質嫩滑,掛滿了惹味醬汁,香口濃郁。鴛鴦湯底,可選下兩款不同口味的湯底:沙嗲湯底味道濃郁,椰汁雞湯底滋潤順口,真的可慢慢享受一下!再來當然要他們多款肉類,每款都色澤鮮明,非常新鮮,卡樂Beef:略帶油花牛味、牛味濃郁;牛板腱豐富油花,清爽軟腍;牛胸爽非常爽口,而不油膩;西班牙栗飼豬梅片油脂均勻,口感鬆化。再來便是他們一系列的火鍋配料:貢丸、芝士腸、牛柏葉、枝竹、香菇、粟米、金菇菜、娃娃菜、油麥菜等…真係可以拎哂番位,慢慢歎!(真係食幾多拎幾多,唔好浪費)當然唔少得他們的泰式小食:沙嗲牛/豬/雞肉串、豬頸肉,還有一些特色泰式鳳爪、炸雞翼、木瓜沙律等,

今回便嚐了16品 - 泰•初夏之雞煲澳洲M7牛胸腹火鍋放題

椰島雪香

雞煲

再來當然要他們多款肉類,每款都色澤鮮明,非常新鮮,
卡樂Beef:略帶油花牛味、牛味濃郁;
牛板腱豐富油花,清爽軟腍;
牛胸爽非常爽口,而不油膩;
西班牙栗飼豬梅片油脂均勻,口感鬆化。

當然唔少得他們的泰式小食:沙嗲牛/豬/雞肉串、豬頸肉,還有一些特色泰式鳳爪、炸雞翼、木瓜沙律等,款式真係非常繁多。

最後,更有2-3款雪條、椰汁糕、千層糕供應,真係可以食到抱住個肚離開,都再約定朋友,下次再來!

2025-03-29 341 浏览
雞煲火鍋放題食得多,但係今次去呢間主打泰式嘅真係未食過😋$278就有雞煲食,加上120分鐘牛板腱火鍋放題!湯底揀咗泰式經典冬蔭功湯及椰子雞湯,冬蔭功湯仲可以揀唔辣Tim岩晒唔食得辣嘅人啦!放題提供8款肉,包括牛胸爽、牛胸腹肉、牛板腱、豬肉片、鮮雞肉全部都可以任食!一入去坐低當然由前菜開始,除咗有炸雞翼普通野外,有泰式沙律、泰式鳳爪都好好味🤤除咗雪櫃任拎嘅肉丸,仲可以掃code落單,有蝦滑、墨魚滑,特別推薦嘅係一系列多款泰式特飲,因為唔係好多放題餐廳有ma。我就叫咗一杯龍眼冰,食完辣辣地冬蔭功食返啖即刻舒緩下。

2025-03-27 312 浏览
今日我同朋友去到泰 初夏食飯,依間餐廳主打泰式菜式,餐廳位於愉景新城,位置都幾方便。我今次就叫咗任食火鍋套餐,有少量熟食,以及可以任叫牛肉同豬肉。雞煲可以按自己嘅喜好要求雞煲嘅辛辣程度,雞肉調味調得好入味,入口酸酸辣辣,非常之惹味。雞肉串雞肉處理得非常香脆,但肉汁偏少,配埋沙嗲醬一齊食,味道都唔錯。豬手豬手肉質軟腍,調味調得幾腍味,啱晒鍾意食豬肉嘅人。牛肉片牛肉片嘅質素正正常常,但由於我點嘅湯底係冬陰功湯底,牛肉吸收咗冬陰功嘅香味之後,味道唔錯。豬肉片呢個肉片反而冇乜特別,肥瘦分布尚算平均。飲品方面呢度有唔少嘅泰式飲品,亦都有港式飲品提供,所以選擇都幾豐富。整體嚟講,我覺得今餐嘅價錢唔算貴,令我最印象深刻嘅係今日嘅串燒同埋豬手。

雞肉串

豬手
豬手肉質軟腍,調味調得幾腍味,啱晒鍾意食豬肉嘅人。

牛肉片

豬肉片
呢個肉片反而冇乜特別,肥瘦分布尚算平均。

飲品方面

2025-03-27 219 浏览
最近與好友吃了一頓豐富的泰式大餐犒勞自己。這是一家以泰式風味為主題的餐廳。餐廳的環境寬敞,桌子之間的距離很適中,不會有壓迫感。我們選擇了$278雞煲加牛板腱火鍋放題餐,價錢方面不太貴,而且食物選擇都挺多。泰式火鍋湯底:冬蔭功與泰式清湯我們選了兩種湯底,一個是經典的冬蔭功湯,一個是比較溫和的泰式清湯。冬蔭功湯的味道真的太驚艷了!酸辣的湯底裡滿是檸檬葉、香茅和南薑的香氣,喝一口湯,瞬間就被那股濃郁的泰式風味打動。辣度剛好,酸香味更突出,特別開胃。而泰式清湯則完全不一樣,湯底帶著淡淡清香,味道很柔和,喝起來特別舒服,適合不太能吃辣的朋友。餐廳的肉類選擇豐富,我們嘗試了牛肋肉、牛胸爽、酒嫩雞件、豚肉片、M7澳洲牛胸腹和牛板腱。每一種肉質都相當新鮮,特別是M7澳洲牛胸腹,肉質鮮嫩多汁,令人回味無窮。牛肋肉的油花分布均勻,燙煮後口感更是滑順。酒嫩雞件的鮮美與豚肉片的香氣也讓我們讚不絕口,搭配湯底更是完美。雞煲有香濃泰式風味,雞肉嫩滑,味道帶點酸辣。蔬菜區也很新鮮,尤其是金針菇和西洋菜,煮在湯裡特別吸味。除了火鍋,這裡的小吃也是一大亮點!我最愛的就是泰式燒烤豬頸肉,燒烤得外焦內嫩,搭配青咖喱真的絕了
餐廳的環境寬敞,桌子之間的距離很適中,不會有壓迫感。

泰式火鍋湯底:冬蔭功與泰式清湯

雞煲有香濃泰式風味,雞肉嫩滑,味道帶點酸辣。

蔬菜區也很新鮮,尤其是金針菇和西洋菜,煮在湯裡特別吸味。

除了火鍋,這裡的小吃也是一大亮點!我最愛的就是泰式燒烤豬頸肉,燒烤得外焦內嫩,搭配青咖喱真的絕了,每一口都是滿滿的油香和焦香味。

泰式鳳爪沙律、鮮嫩多汁,搭配洋蔥的清香和酸辣的醬汁,口感特別清新,讓人覺得很解膩。

椰汁西米糕小小一塊,口感細膩又清甜,特別適合作為最後的收尾甜品。這裡的甜品雖然種類不算多,但每一樣都很用心,完全不輸正餐。

每一道菜的品質都很穩定,完全不像有些放題餐廳那樣敷衍。自助調料區也很好玩,可以自己調製不同的泰式蘸醬,像青檸辣椒醬和泰式甜辣醬都特別好吃。

餐廳位於荃灣 第一次食泰式火鍋 冬陰功湯底有驚喜 除左邊爐 仲有雞煲同多款泰式小食 夠哂飽🥳💰Set B - 泰•初夏之雞煲 澳洲M7牛胸腹90mins火鍋放題 ($248)-✨湯底湯底叫左鴛鴦鍋 冬陰功同沙嗲湯 2個湯底麵好出色 冬陰功味道好出 重酸味 不算太辣 而沙嗲湯好濃郁 豆卜索哂汁超正✨肉類🥩 有多款選擇 分別有澳洲250日穀飼卡樂beef、牛胸爽、牛板腱、西班牙粟飼豬梅片、鮮滑雞同羊肉卷 每款肉質都幾靚 食落都好嫩 而個人最鍾意牛板腱 肉質夠哂嫩 牛香味濃 另外鮮滑雞有酒香味 超香🥰✨雞煲雞煲只有一次性 細細煲 大約有6-7件雞左右 叫左小辣 不算太辣 雞煲味道幾特別 帶有少少冬陰功味✨邊爐配料 有自助吧可以提取配料 有丸類、蔬菜、麵食;丸類有花枝丸、牛丸、貢丸等等 另外手機點單有蝦滑、餃子等 ✨小食自助吧有幾款小食 無骨鳳爪、咖哩豬頸肉、粉絲沙律、蝦餅等等 除左自助吧 仲可以手機叫串燒、豬手、魚餅、炸物等等✨甜品有千層椰汁糕、提拉米蘇、香辣堅果酥皮撻、雲石芝士餅、椰汁糕 椰汁糕味道幾香 如果少甜點便更好 香辣堅果酥皮撻幾特別 麻辣味幾出 酥皮撻夠香脆✨飲品飲品有多款選擇

💰Set B - 泰•初夏之雞煲
澳洲M7牛胸腹90mins火鍋放題 ($248)
✨湯底

✨肉類🥩

✨邊爐配料

✨小食

甜品

✨飲品
飲品有多款選擇 分別係港式飲品 例如奶茶、檸茶、檸水等 另外仲有泰式飲品 泰奶、龍眼冰、椰汁冰等 最後仲有水果紅綠茶類同梳打 飲品甜度適中

2025-03-25 267 浏览
次次去愉景新城經過呢間餐廳都見到坐滿人,今次終於去食吓😋😋泰式火鍋放題比較少見😙餐廳環境舒適光猛,食吓傾吓坐足兩個鐘先走,好滿足😚😚今次叫咗性價比好高嘅Set B,小試牛刀🤣🤣好欣賞佢嘅泰式水吧係任點餐飲,我哋可以瘋狂飲泰奶茶同青檸梳打🤭🤭🥩Set B泰。初夏之雞煲澳洲M7牛胸腹火鍋放題($288/120mins)套餐已經包晒雞煲,同埋任食嘅豬、牛、 羊、雞、墨魚滑、蝦滑、串燒、豬頸肉等等😌仲有自助bar嘅丸類、蔬菜、甜品、泰式小食😋套餐包嘅肉類都幾高質😋有澳洲250日穀飼牛、西班牙栗飼豬梅片🐷其中幾特別嘅係牛胸爽,平時相對少見,又爽又彈牙充滿油脂感🥰🥰湯底可以任選兩款,我哋揀咗沙嗲同埋椰汁雞湯底,椰汁雞湯底值得一試👍🏻好有泰式風味😋😋另外好欣賞佢有大量泰式小食😙例如泰式鳳爪、青木瓜沙律、泰式串燒、燒豬頸肉、咖喱等等,啱哂我哋呢啲鍾意食泰國菜嘅fans😂😂😂

2025-03-23 341 浏览
有別於一般火鍋放題店,呢間係泰式火鍋放題,所以除咗一般嘅火鍋材料,佢仲有泰國風味嘅雞煲同泰式小食,甜品,飲品。火鍋前有一煲惹味雞煲,佢個味道真係幾正!係泰式酸辣味,唔係平時中式果種麻辣。幾好味,仲好開胃添👍🏻我哋揀左Set B , 因為有特別嘅牛胸爽🤩火鍋湯底仲有冬陰公味,夠曬特別,梗係要試下🤩白色薄薄一片嘅就係牛胸爽,唔好以為好肥膩🤤食落口感係爽脆,香,爽滑而不膩👍🏻係牛好稀有嘅部位。另外,牛板鍵亦十分唔錯,大大片,火鍋必食之選。🤩呢間重點係有大量泰式小食!任食!🤩平時出去食串燒咁貴,今次仲唔叫多幾round食到回本😂 仲有燒豬頸肉,炸丸,炸魚餅呢啲泰式小食。自助bar 仲有泰式鳳爪,咖喱,炸蝦片,甜品仲有泰國嘅椰汁西米糕。全部都係任食😂真係食小食都已經可以回本啦。所以一個價錢食到咁多種類嘅泰式美食,真係好抵👍🏻大推❤️

我哋揀左Set B , 因為有特別嘅牛胸爽🤩
火鍋湯底仲有冬陰公味,夠曬特別,梗係要試下🤩
牛胸爽

另外,牛板鍵亦十分唔錯,大大片,火鍋必食之選。

泰式串燒

所以一個價錢食到咁多種類嘅泰式美食,真係好抵👍🏻大推❤️

牛胸爽
泰式串燒
【238元雙重享受套餐】 Set B套餐以街坊價錢提供雞煲與火鍋雙重體驗,入座先上熱辣辣的鐵板雞煲。辣度分級貼心,建議初試者從微辣起步。雞肉裹滿秘製醬汁炒至焦糖化,雖份量偏精緻但勝在入味軟嫩,鍋底附贈的洋蔥與芹菜段吸飽醬汁更顯精彩。 【鴛鴦湯底】 五款湯底中首推椰汁雞湯拼皮蛋芫荽湯組合,濃淡交替吃不膩口。椰汁雞湯翻滾時飄出雞與椰香,涮肉前建議先舀半碗品嚐原湯;皮蛋芫荽清湯,特別適合灼煮蔬菜與海鮮類。 【肉類海鮮自由配】 五款任點肉類中,牛板腱的大理石油花最為亮眼,輕涮三秒呈現粉嫩狀態。酒醃雞柳帶有淡淡紹興香氣,久煮仍保持滑嫩值得追加。自助區另有牛胸爽與墨魚滑供應,推薦將墨魚滑混合芹菜粒自製創意口味。 【泰式小食驚喜彩蛋】 現點小食比預期精緻,炭燒豬頸肉肥瘦相間,魚露醃製的焦香邊緣堪稱白飯殺手。沙嗲串燒可選雞牛豬三款,蘸上混入花生碎的濃稠醬汁,恍惚間像在夜市攤位前大快朵頤。別錯過隱藏版炸香蕉,外脆內綿的甜點竟出現在鹹食區。 【飲品甜品自由配】 正宗泰奶,茶澀與煉乳甜度平衡得宜,媲美專門店水準。椰香冰沙加入脆波波增加口感,連喝三杯也不過分。甜品區的芒果糯米飯雖非現製,但椰

【238元雙重享受套餐】
Set B套餐以街坊價錢提供雞煲火鍋雙重體驗,入座先上熱辣辣的鐵板雞煲。辣度分級貼心,建議初試者從微辣起步。雞肉裹滿秘製醬汁炒至焦糖化,雖份量偏精緻但勝在入味軟嫩,鍋底附贈的洋蔥與芹菜段吸飽醬汁更顯精彩。

【鴛鴦湯底】

【肉類海鮮自由配】

【泰式小食驚喜彩蛋】

【飲品甜品自由配】
正宗泰奶,茶澀與煉乳甜度平衡得宜,媲美專門店水準。椰香冰沙加入脆波波增加口感,連喝三杯也不過分。甜品區的芒果糯米飯雖非現製,但椰漿與甜芒果組合永遠是完美句點。
2025-03-18 367 浏览
📍 「Thai summer」荃灣呢排成日都打邊爐🍲打普通嘅邊爐已經滿足唔到我,想嚟個特別啲嘅打邊爐🍲今日就揀咗荃灣一間專係食泰國菜嘅火鍋店!湯底好特別,沙嗲湯同埋冬陰功湯都係比較特別嘅湯底,我哋就揀咗依兩款!✨冬陰功湯底比較濃烈,椰香味好重,而且好重香草配料味,辣度同酸度剛剛好🤭✨沙嗲湯越煲越濃郁,亦都食到粒粒花生,食到最後加一個王子麵,就變成超濃縮沙嗲肥牛公仔麵🍜呢個湯底真係一流,每1塊牛肉都吸收晒沙嗲嘅精華🩷至於打邊爐嘅套餐,我就揀咗{泰•初夏之雞煲澳洲M7牛胸腹火鍋放題}入面包含咗好多,不同款式嘅火鍋配料、熟食、肉類🥩當然外面仲有自助區,有泰式甜品、雪糕、泰式小食,蔬菜類同埋少少嘅火鍋配料。。🥢澳洲250日穀飼卡樂Beef、牛板腱、牛胸爽、西班牙豬豚片 、羊肉卷、鮮滑雞、墨魚滑、蝦滑、韭菜餃、白菜餃~~~~啲牛肉切到好薄片,放入去湯底烚一烚都已經好入味,食得出好新鮮,另外我都好欣賞韭菜餃,好濃郁嘅韭菜味,一咬落去已經湧晒肉汁出嚟!另外熟食區亦都好多選擇,最欣賞係泰式串燒,真係同外面嘅泰國餐館沙嗲串燒味道一樣,個沙嗲醬仲要好重花生醬味,真係冇得頂👍✨ 炸魚餅✨炸貢丸✨泰式串燒雞、

📍 「Thai summer」荃灣

呢個湯底真係一流,每1塊牛肉都吸收晒沙嗲嘅精華🩷

、韭菜餃、白菜餃~~~~

✨ 炸魚餅✨炸貢丸✨泰式串燒雞、牛、豬✨印度pizza🍕

2025-03-13 321 浏览
💠💠泰初夏💠💠🔹泰初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題 $278套餐包括雞煲,任食精選牛板腱、澳洲250日榖飼卡樂Beef、西班牙粟心豚肉片、牛胸爽同酒嫩雞件;除咗肉類,經典嘅火鍋配料亦都一應俱全;仲有勁多款飲品、甜品同小食任嗌🫶🏻。雞煲香口濃味,既不過鹹又夠香,雞件非常嫩滑🧐,可以揀唔辣,;非嗜辣者都可以食到;火鍋湯底可以免費轉鴛鴦鍋,幾推介泰式清湯底,味道溫順,有若隱若現嘅清香🌱;各款肉類都幾優質,大大片超滿足✌️;小食方面嘅泰式串燒正宗又惹味👍🏿;自助區域有一系列嘅熟食甜品雪糕;例如炸物、泰式沙律、泰式千層糕、椰汁糕;飲品幾有驚喜🙌🏿,平時嘅放題飲品多數都係罐裝、紙包飲品同花茶,依間有埋即製嘅泰式同港式飲品,例如泰式奶茶、龍眼冰、檸茶檸水😆𖤥 泰初夏 𖤥🗺️ 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖
💠💠泰初夏💠💠

🔹泰初夏之雞煲+牛板腱火鍋放題 $278

𖤥 泰初夏 𖤥
🗺️ 荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖

2025-03-12 261 浏览
天氣寒冷,最好和朋友一起去吃個火鍋雞煲,來到荃灣逛街,經過一間泰國餐廳,裏面居然有雞煲和火鍋的放題!而且價錢並不昂貴,火鍋配料款式甚多,甜品還有泰式斑斕千層糕和泰式椰汁西米糕,雪糕方面居然有榴槤雪條😍,另外又有各款串燒小吃等….今日吃的套餐是雞煲牛販腱放題火鍋$279雞煲是免費任添的,雞的味道很濃郁,雞肉很嫩滑,並且可以選擇無辣、小辣、中辣和大辣,我選擇的是無辣,但味道依然很香口惹味,醬汁是有點酸酸尾的味道,吃着很開胃。火鍋方面,湯底有很多選擇,泰式冬陰功,沙嗲,椰汁雞湯,清湯以及皮蛋芫荽湯。我今次選擇的是椰汁雞湯和沙嗲湯鴛鴦鍋底,椰汁雞湯椰汁味很香,帶點鮮雞的味道,沙嗲湯底非常濃郁,不會太過鹹!主食有白飯,烏冬和金邊粉!我選擇了烏冬,烏冬煙煙韌韌,非常有咬口!牛的種類也很多,有肥牛,牛販腱,牛脊椎,牛爽。每款的牛也各有特色,牛的味道也很濃郁。另外也有蝦滑和墨魚滑,每款的滑也是十足材料,很好味🤤出面的吧枱設有各款丸選擇,最值得推介的是麻糬丸,魚丸包着一層麻糬夾心口感很特別!飲品方面,也有很多選擇,有普通的凍檸茶,凍檸水,也有泰式飲品龍眼冰,以及各款梳打,例如荔枝梳打和熱情果梳打等等……
天氣寒冷,最好和朋友一起去吃個火鍋雞煲,來到荃灣逛街,經過一間泰國餐廳,裏面居然有雞煲火鍋放題!而且價錢並不昂貴,火鍋配料款式甚多,甜品還有泰式斑斕千層糕和泰式椰汁西米糕,雪糕方面居然有榴槤雪條😍,另外又有各款串燒小吃等….

今日吃的套餐是雞煲牛販腱放題火鍋$279
另外也有蝦滑和墨魚滑,每款的滑也是十足材料,很好味🤤
最後重頭戲當然唔少得甜品!泰式嘅千層糕和泰式西米糕很好吃,千層糕煙煙韌韌,西米糕很重椰汁味道,以及各款泰國雪條,有西瓜味和榴槤味等等…..

泰·初夏 (荃灣)
荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖

$288雞煲加牛板腱火鍋放題餐雞煲可選辣度,叫了小辣,醬汁加入香茅蔥爆炒香,好惹味,雞煲可以和打邊爐同時進行,幾有特色😚湯底選了冬陰功同埋椰汁雞湯冬陰公夠哂酸辣,食物吸飽湯汁超正,另外,本身以為椰汁🥥湯會好淡,點知意外地濃味想追飲,仲有少少白咖喱味,必點湯底!肉🐮M7牛胸腹和牛板腱有牛味,肉質軟腍,脂肪位比較少,分布幾均勻,可以瘋狂加點,肉類品質有水準平時想食到的火鍋料都有,而且擺放都好企理乾淨,仲有炸物甜品專區,薯條、芋泥波波、炸雞翼等等都有,小朋友必愛,仲有我最愛的泰式無骨鳳爪沙律🥗推推♥️Ps.呢度最驚艷我的是服務態度,今日星期日勁忙,lunch hour店員忙到死都完全無黑面,勁有禮貌,服務畀10分~#foodiblum東南亞
$288雞煲加牛板腱火鍋放題

湯底選了冬陰功同埋椰汁雞湯

肉🐮

#foodiblum東南亞
2025-03-02
2025-02-24 483 浏览
荃灣新開泰式火鍋放題,邊打邊爐邊感受泰國風味放工後同朋友去荃灣愉景新城搵食,發現新開左間泰式火鍋放題,泰國迷既我點可以錯過?地點方便又就腳,最岩我地呢d懶人。睇到餐廳其中一款主打雞煲同火鍋,又有超多泰式小食,二話不說即刻入內開餐! .泰初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題 $278/位我地揀左Set B既「泰初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題」,邊爐雞煲一齊上,感覺好滿足。雞煲香料味道濃郁,d湯汁滲入食材入面,真係雞煲愛好者既天堂!.泰式雞煲係我呢餐最驚喜既部分!用左大量泰式香料,有香茅,洋蔥,辣椒等,帶出濃厚既泰國風味,啖啖都有層次感。雞件煮到岩岩好,肉質嫩滑,每啖都有淡淡既香茅味,入口開胃又吾會膩。.火鍋湯底有5款可以揀,我地就試左冬陰功拼泰式清湯底。冬陰功湯辣中帶酸,香料味十足,辣得黎係岩岩好既程度,至於清湯底就清甜順口。.今次我地試左牛板腱同澳洲250日穀飼卡樂Beef.牛板腱薄切得岩岩好,下鍋一煮就軟腍,帶少少牛脂既香氣。至於澳洲卡樂Beef,肉味更濃,脂肪分布均勻,吾會太油膩,食完真係齒頰留香。其他肉類好似牛胸爽、西班牙栗心豚肉片都係值得一試! .除左邊爐,仲有不同泰式小食。炸墨
荃灣新開泰式火鍋放題,邊打邊爐邊感受泰國風味

放工後同朋友去荃灣愉景新城搵食,發現新開左間泰式火鍋放題,泰國迷既我點可以錯過?地點方便又就腳,最岩我地呢d懶人。睇到餐廳其中一款主打雞煲火鍋,又有超多泰式小食,二話不說即刻入內開餐!
泰初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題 $278/位

除左邊爐,仲有不同泰式小食。炸墨魚丸外層炸得金黃香脆,一咬落仲可以感受到墨魚既彈牙口感,內裡鮮味十足。泰式串燒雞燒得好入味,更帶有少少燒烤既焦香味。仲有其他泰式小食好似串燒牛、串燒豬,泰式沙律,蝦片,斑斕糕,椰子糕等,都係非常有泰國特色,全部都想試晒!

自助櫃既選擇都有不少。丸類、蔬菜、麵類都有。我特別推薦佢地既韭菜餃,手工手餃非常新鮮,餡料飽滿,皮又薄,咬落滿口香。白菜餃口感清甜,蝦滑彈牙,點湯底一流!最方便既係可以用手機直接落order,簡直零障礙!

飲品選擇非常多,係我食過既放題中算係最多選擇之一。泰式奶茶濃郁香甜,奶味同茶味比例岩岩好,感覺返左泰國咁。泰式青檸梳打清爽解膩,飲完即刻有種refresh既感覺。另外仲有其他飲品好似龍眼冰、提子梳打、乳酸梳打、椰島雪香,全部都可以無限encore,絕對係飲品愛好者既福音!
2025-02-21 448 浏览
荃灣愉景新城空間感好足夠, 行街購物感覺特別悠閒, 而且美食選擇也不少。這間泰國菜餐廳食物也很多元化, 中西餐和火鍋都有, 用餐環境舒適寬敞。點選了雞煲加牛板腱火鍋放題餐, 食足120分鐘, 時間好充裕。先吃雞煲, 大量薑片和蔥頭, 爆得好香口, 雞件漱滑。火鍋肉類好新鮮, 有牛板腱、M7牛胸腹、牛胸爽、卡樂beef, 還有羊肉片、豚肉片和醉雞片等。還有餃子和嫩滑嘅蝦滑和墨魚滑, 丸類爽滑彈牙。多款新鮮蔬菜, 牛油生菜、油麥菜、超甜粟、冬瓜和芋頭等, 尤其喜歡牛油生菜, 爽脆鮮甜。還有多款熟食, 炸墨魚丸、炸魚餅炸牛丸、炸貢丸、串燒牛、串燒雞、豬頸肉和泰式豬手。梳打飲品有多款選擇, 青檸梳打、菠蘿梳打、乳酸梳打和水蜜桃梳打, 還有可樂等汽水, 雪糕和雪條。放題美食多元, 用餐環境舒適, 感覺悠閒滿足。

先吃雞煲, 大量薑片和蔥頭, 爆得好香口, 雞件漱滑。

還有餃子和嫩滑嘅蝦滑和墨魚滑,
丸類爽滑彈牙。

還有多款熟食, 炸墨魚丸、炸魚餅
炸牛丸、炸貢丸、串燒牛、串燒雞、豬頸肉和泰式豬手。

放題美食多元, 用餐環境舒適, 感覺悠閒滿足。