前身係Gyu Gyu Shabu Shabu,而家改咗名做泰金鍋(同一集團),本身冇諗住食呢間(因為佢改咗名冇乜興趣),不過阿女好耐冇食(係前身嗰間),諗住都去試吓呢間轉咗名嘅火鍋舖。見佢哋有職員喺門口派傳單叫人哋入去食,咁我就問佢哋做會員有乜優惠,佢只係話有$50優惠,但係冇提及過現在仲有一個優惠好着數,就係姓名順序出現<APT>即享全單八折;姓名包含三個字即享全單八五折;姓名包含其中兩個字即享全單九折(活動日期由2024年11月20日至2024年12月20日)。呢個優惠係我同阿女出去攞食物嘅時候,睇到貼咗張綠色紙喺攞食物嘅地方嗰幅牆度,仲係好似得一張。後來埋單嘅時候,詢問左兩個職員,啲職員話你可以出去俾錢同佢講轉返做呢個優惠。到咗去俾錢嘅時候,同個負責人講,佢話冇得做,因為張單印咗出嚟,跟住問我係咪俾咗錢,我話仲未俾錢,你啲同事話可以改做上面嗰個特別優惠,但係佢話你已經用咗個coupon冇得改用上面嗰個特別優惠,我同佢講你哋都冇張貼個優惠出嚟,佢仲好串咁話已經擺咗喺收銀前面啲櫃上面,我望來望去都冇我頭先影嗰張綠色優惠紙喺度!!嗰一刻好唔忿氣,焗住要俾多$ 45.4,

,我同佢講你哋都冇張貼個優惠出嚟,佢仲好串咁話已經擺咗喺收銀前面啲櫃上面,我望來望去都冇我頭先影嗰張綠色優惠紙喺度!!嗰一刻好唔忿氣,焗住要俾多$ 45.4,唔怪之得而家啲人唔鍾意喺香港食飯啦,咁樣做生意真係離晒譜,有啲伏囉,一係就唔好做優惠,做優惠就大大方方同人講,有啲俾人呃嘅感覺
,我真係唔信唔可以取消嗰張單再出過。

因為我好唔忿氣,比完錢後就同佢講,我喺度睇唔到你個架有張優惠紙喺度,佢就出嚟望吓見到冇,跟住就話俾返啲$10優惠我,但係就搵唔到有優惠紙!我都唔稀罕啦,咁咪即係叫我繼續幫襯你!多鬼餘,俾得$10優惠,倒不如你做返嗰個優惠俾我好過啦!

所以都唔使旨意再有下次幫襯你哋呢間咁嘅舖頭

📍 又到咗打邊爐的季節!🙌🏼 每次行過都充斥住酸辣湯香氣 裝修細節散發泰式風情 已經Bookmarked🫶🏼 餐廳由資深泰籍廚師主理 最特別係有泰國大熱活捉鮮蝦元素😻 俾客人體驗之餘 又有得食~ 🌀 湯底: 椰奶雞湯湯底 & 娘惹喇沙一人鍋形式 可以分開揀湯底✅ 8款湯底 包括檸檬香茅鍋/ 泰金冬陰功/ 馬來娘惹喇沙/ 青檸椰奶雞湯等 我就揀咗喇沙湯底 椰汁味頗重 所以微辣得黎幾惹味! 椰奶雞湯加入香茅葉 味道唔會太油膩🌀 自助區 & 熱食自助區同熱食選擇中 有唔少泰式小食 例如海南雞飯/ 青咖喱雞/冬陰功大蝦.. 秘製沙嗲雞/豬/ 牛串燒淋上麻醬後 好香口! 泰式炸蝦餅同炸魚皮都水準之上~🌀 活捉鮮蝦放題 自助區海鮮池放滿海蝦🦐 好生猛 一夾就係到彈彈跳😹 雖然水花濺起 但係過程好玩! 記住要預先準備裝滿冰塊的鐵桶 夾到蝦放入去先會乖乖地冬眠 蝦肉彈牙鮮甜🌀 肉類 & 配料 & 蔬菜區揀咗C餐澳洲和牛餐 開鍋時會順便送上幾碟肉備用 牛味頗重 豚肉大塊少油脂 幾岩減脂期食🉑 蔬菜類選擇豐富 油麥菜/生菜/花生荳芽/ 菜苗 甚至係羽衣甘藍都有 健康滿分✅ 配料大推手打墨魚丸同泰式魚蛋
📍

活蝦

蔬菜區
配料區
活蝦
成日打邊爐多數都係港式或者日式🧐~今次就試下泰式用冬蔭功做湯底❤️‍🔥湯底料好足~怕辣另外都仲有好多湯底可以揀~實有一款啱你🤤🤤同埋係一人一鍋唔怕唔啱食~揀咗個Set C澳洲產M6和牛餐🥩呢個set係包澳洲產M6和牛&特級牛胸爽,d牛超有質素👍🏻👍🏻👍🏻,幾款牛係咁不停loop住食,另外都好推薦西班牙伊比利牙豚肉🫶🏻重點嚟喇~呢度有即撈大頭蝦🦐🦐🦐都係任食㗎!!!!勁鮮甜~~仲有海南雞/串燒/炸物等…食足120分鐘超滿足💃🏼💃🏼💃🏼

2024-12-03
2024-12-10 748 浏览
為咗吸引大家留港消費,近日好多餐廳都愈做愈抵,食材又愈嚟愈靚,HKD300-400 嘅放題/任食邊爐成巷成市。今次就試下位於海之戀嘅金泰鍋,揀咗佢嘅C 餐澳洲產M6和牛餐,有得選擇90/120分鐘。唔想咁趕就揀咗120分鐘,加埋10% 每人大概HKD400出面有得自己撈蝦,亦有d 泰式熱葷,但款式就唔多,例如有海南雞,小量點心,冬蔭公湯,各式丸同菜,泰國mama 麵/米粉,椰汁西米糕/班蘭糕,飲品雪糕等。湯底揀咗冬蔭公同壽喜燒,味道都唔錯,幾惹味,食完亦無話好口渴。QR code 落單部分都唔多選擇,亦無特別印象深刻嘅食物。牛肉質素,非常普通,甚至可以話係差,食咗兩碟已經唔想食。反而伊比利亜豬就幾好,有甜味,兩個人前後食咗5碟。至於蝦亦係紮紮跳,新鮮彈牙嘅。老實講除咗個豬同蝦之外,樣樣野都係中下水平。HKD400 呢個價位,真係唔太值,出面亦有更好嘅選擇。

牛肉質素,非常普通,甚至可以話係差,食咗兩碟已經唔想食。
反而伊比利亜豬就幾好,有甜味,兩個人前後食咗5碟。

至於蝦亦係紮紮跳,新鮮彈牙嘅。

而家香港間間泰式嘢都係播緊流行歌曲,但係呢間就播d唔知咩奇奇怪怪泰文歌,食過好幾間泰式餐廳,都係播緊d流行歌曲,我想問播d泰式歌10個有9個聽唔明甚至覺得難聽,點解唔搵d流行歌曲黎播 可能仲吸引到客…..🥲🥲
2024-12-09 292 浏览
荃灣泰式火鍋放題澳洲產M6和牛餐 $338/位 120分鐘首先一人揀一個湯底 有八款湯底可以揀我哋揀咗 酸酸辣辣幾開胃嘅泰金冬蔭功鍋 同 小小辣嘅泰麻辣鍋澳洲產M6和牛/特級牛胸爽西班牙伊比利亞豚肉 / 極上牛舌套餐提供四款精選肉任食唔嬲!自己最鍾意食和牛同埋牛舌!真心高質色澤紅潤又亮麗,食落軟嫩入口即溶吾硬而且充滿牛香~自助區都有好多配料:揀好似丸類⚪️蔬菜🥬泰式甜品🍧海鮮飲品🥤等等選擇非常豐富 最有驚喜係有泰式奶茶任飲!可以用電子落單嗌泰式熟食,例如泰式串燒、炸蝦餅、魚皮等等。我就最鍾意食佢個串燒 沙嗲醬好惹味再加少少辣 豬牛雞嘅肉質都好嫩滑 唔錯~泰金鍋 (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1010號舖
荃灣泰式火鍋放題

澳洲產M6和牛餐 $338/位 120分鐘

首先一人揀一個湯底 有八款湯底可以揀我哋揀咗
酸酸辣辣幾開胃嘅泰金冬蔭功鍋 同 小小辣嘅泰麻辣鍋

澳洲產M6和牛/特級牛胸爽
西班牙伊比利亞豚肉 / 極上牛舌

選擇非常豐富 最有驚喜係有泰式奶茶任飲!

泰金鍋 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1010號舖
2024-12-07 229 浏览
餐廳位於海之戀商場, 主打泰式流水蝦火鍋放題, 這間火鍋湯底款式有八款, 其中泰金冬蔭功鍋及馬來娘惹叻沙鍋是店內招牌之選✨店內設有自助火鍋配料, 丸類及蔬菜類多達四十多款, 材料非常新鮮, 還有醬料區、雪糕及飲品櫃, 還有泰式熟食吧及泰式甜品, 最大特色有捕捉活蝦, 非常生猛一人一鍋衛生又方便, 專屬個人口味湯底選了🍲泰麻辣火鍋🌶️配料有燈籠椒、小辣椒, 花椒味香氣四溢, 味道濃郁, 辣度適中, 非常惹味藥膳豬骨白湯鍋清甜又暖胃我們點了澳洲產M6和牛餐🥩肉類是無限供應, 自行掃ǫʀ下單, 非常方便, 最喜歡M6和牛, 牛味濃郁, 沾上湯汁一流, 特別推介泰式沙嗲串燒及蝦餅, 全部都可以任食, 絕對是大滿足120分鐘絕對能慢慢食到飽, 環境寬敞舒適、自助區域整齊企埋, 設有多個卡座, 服務態度親切, 店員比較多, 上菜有效率快又主動收碟

一人一鍋衛生又方便, 專屬個人口味

湯底選了🍲
泰麻辣火鍋🌶️

藥膳豬骨白湯鍋
清甜又暖胃

我們點了
澳洲產M6和牛餐🥩

• 澳洲產M6和牛餐
  • 泰麻辣鍋
🌟港鐵荃灣西站C4出口🌟#泰式火鍋 #泰菜 #泰國菜 #海之戀 #火鍋放題荃灣西海之戀新開咗一間泰式火鍋放題今日同朋友兩個人揀咗呢度嘅set C - 澳洲產M6和牛餐任食120分鐘!🤤🤤一去到就揀咗火鍋湯底先 原來係每人一鍋 總共有八個口味 🧡#泰式冬陰功🧡#檸檬香茅一開始就提供咗兩碟M6 和牛然後就可以掃QR code 根據自己喜好落單呢度做得好嘅其中一樣係 個QR code只會show可以揀ge款式 唔怕揀錯今次揀呢個set有唔少牛嘅選擇🧡#M6和牛🧡#澳洲產下肩胛肉眼🧡#嚴選特級牛胸腹🧡#美國產極選肩胛牛小排🧡#極上牛舌❣️和牛真係好好食🧡#日本扇貝🧡#墨魚仔都係呢個set可以嗌嘅👍🏻👍🏻仲有呀 呢度有生猛活大頭蝦 可以自己親自夾 但講真唔係用容易架!😂😂 大頭蝦隻隻生猛 一夾就跳起😂😂 熟咗之後好彈牙鮮甜除此之外 配料區都好豐富 有好多唔同嘅選擇!仲有海南雞 糖水 雪條任食😋😋
🌟港鐵荃灣西站C4出口

❣️和牛真係好好食

🧡#日本扇貝
🧡#墨魚仔
都係呢個set可以嗌嘅👍🏻👍🏻

除此之外 配料區都好豐富 有好多唔同嘅選擇!

仲有海南雞 糖水 雪條任食😋😋

2024-12-04
2024-11-02 1403 浏览
第一次黎,亦都係最後一次………餐廳唔算大,野食款式選擇較少,QR code入面都冇咩食物揀,依度沒有服務可言,d碟永世無人收,我地係食最尾八點個轉,個個都趕住收工,到最尾都未食完,就收走曬d牛,依個時間又識得走黎收野……………個時都只係9:40分到,伏伏伏,其實你預10:00就全部人收工,就唔好有120分鐘比人揀,埋單每人都要四百幾,依個價錢其實有更多更好既選擇,完!第一次!!!!嬲到要寫食評。麻煩餐廳真係檢討一下。

2024-10-26 1330 浏览
食物款式不多,最為特色可自行夾新鮮蝦,但水缸內的蝦有九成多反肚完全不夠新鮮,整體上感覺與網上所看內容不符。店員清潔旁邊枱面時,本人被噴出清潔劑/消毒劑到衣服上店員也沒有察覺,感到不安全(請店員要多加留意)
(請店員要多加留意)
2024-09-30 2162 浏览
老實講好多年冇寫食評,為咗呢間餐廳係要再寫!!!真心好差好差好差揀咗C餐澳洲M6和牛 $378再加一Total$416食物質素差到不能再差(利申:影相睇落質素已經靚咗 肉眼睇再差啲)啲牛勁唔靚 連X寶$40幾蚊嘅牛,都仲好食過佢 佢啲牛似瘦肉切到勁薄,可以一d油花都冇 仲好意思話自己係和牛可以選擇嘅配料又勁少,雪糕只得雀巢選擇收得呢個價錢,冇hagaz-das都要有Dryers啩性價比勁差以後唔會再幫襯!!!呢間餐廳係OpenRice點解會有咁多好評 自己諗諗原因!!!

老實講好多年冇寫食評,為咗呢間餐廳係要再寫!!!

真心好差好差好差
揀咗C餐澳洲M6和牛 $378再加一Total$416
食物質素差到不能再差

(利申:影相睇落質素已經靚咗 肉眼睇再差啲)

可以選擇嘅配料又勁少,雪糕只得雀巢選擇
收得呢個價錢,冇hagaz-das都要有Dryers啩

性價比勁差
以後唔會再幫襯!!!

2024-09-27
2024-09-21 1543 浏览
之前係旺角食過覺得佢個冬蔭公湯底唔錯同埋大頭蝦都好新鮮小朋友有得無限夾有得玩最開心🥳見荃灣新開左緊係黎棒下場地方唔算好大 小食無旺角店咁多不過勝在唔爆場唔洗等位🤣我地叫左set B,每人$318加一牛肉都算新鮮,另外都有好多款火鍋配料90分鐘好夠食👍🏻
之前係旺角食過
覺得佢個冬蔭公湯底唔錯
同埋大頭蝦都好新鮮
小朋友有得無限夾有得玩最開心🥳

見荃灣新開左緊係黎棒下場
地方唔算好大 小食無旺角店咁多
不過勝在唔爆場唔洗等位🤣

我地叫左set B,每人$318加一
牛肉都算新鮮,另外都有好多款火鍋配料
90分鐘好夠食👍🏻
2024-09-21
2024-09-08 1370 浏览
海之戀開了間新火鍋店,平日晚上很旺場,餐廳裝修新淨闊落,主打泰式火鍋放題。火鍋一人一鍋,每人可以選一個湯底。✨馬來娘惹叻沙鍋:推薦!香濃惹味~✨青檸椰奶雞湯鍋:淡淡椰奶香,淥菜好食~✨B set 美國產極選肩胛牛小排餐可透過QR code 無限落單,上菜同收碟速度都好快。要了B SET,提供五款精選肉任食~美國產極選肩胛牛小排:推薦,油花分佈不錯,肉質嫩腍。澳洲產M6和牛:肉味濃郁,肥瘦均勻~泰式沙嗲雞肉串豬肉串:推薦!!沙嗲好香~特別是豬肉串好滑蟹籽墨魚滑:墨魚滑好彈牙夠新鮮,蟹籽增加咗口感。另外有自助吧,超多款熟食、火鍋配料、飲品及甜品。熱食有海南雞、泰式炒肉、碎冬陰功湯、泰式油飯、粉絲等有泰式醬汁提供,酸酸辣辣好惹味~✨自助夾新鮮海蝦當晚是大頭蝦,好大隻生猛!!親自動手捉蝦,有得玩有得食,保證新鮮大頭蝦都好彈牙肥美!ENCORE了幾次~✨甜品除了雪糕雪條外,一定要試自製泰式椰汁西米糕和班蘭椰汁糕兩款都好好食!充滿濃厚椰奶香,很軟糯!✨飲品有提供自家製泰式奶茶和泰式香茅水,還有很多罐裝飲品,茶類和啤酒。

海之戀開了間新火鍋店,平日晚上很旺場,
餐廳裝修新淨闊落,主打泰式火鍋放題

火鍋一人一鍋,每人可以選一個湯底。
✨馬來娘惹叻沙鍋:推薦!香濃惹味~
✨青檸椰奶雞湯鍋:淡淡椰奶香,淥菜好食~

✨B set 美國產極選肩胛牛小排餐
可透過QR code 無限落單,上菜同收碟速度都好快。
要了B SET,提供五款精選肉任食~
美國產極選肩胛牛小排:推薦,油花分佈不錯,肉質嫩腍。
澳洲產M6和牛:肉味濃郁,肥瘦均勻~
泰式沙嗲雞肉串豬肉串:推薦!!沙嗲好香~特別是豬肉串好滑
蟹籽墨魚滑:墨魚滑好彈牙夠新鮮,蟹籽增加咗口感。

另外有自助吧,超多款熟食、火鍋配料、飲品及甜品
熱食有海南雞、泰式炒肉、碎冬陰功湯、泰式油飯、粉絲等
有泰式醬汁提供,酸酸辣辣好惹味~

✨自助夾新鮮海蝦
當晚是大頭蝦,好大隻生猛!!
親自動手捉蝦,有得玩有得食,保證新鮮
大頭蝦都好彈牙肥美!ENCORE了幾次~

甜品除了雪糕雪條外,
一定要試自製泰式椰汁西米糕和班蘭椰汁糕
兩款都好好食!充滿濃厚椰奶香,很軟糯!

✨飲品有提供自家製泰式奶茶和泰式香茅水,
還有很多罐裝飲品,茶類和啤酒。
2024-09-08 1057 浏览
-近年好興泰式火鍋,一直以為都係湯底唔同姐🤣 點知今次一試,真係好似置身泰國,有啲驚喜喎😍 今次試咗B餐,Highlight D重點分享比大家先🥰🥰-😋 湯底👉🏻 呢到係一人一鍋,我哋兩個人所以可以試到兩個湯底🥰👉🏻 馬來娘惹叻沙鍋:重口味之選🤣 超級惹味,完美還原平時去食叻沙嘅味,少少辣,係加咗幾次水都唔會覺得個湯淡咗好多👍🏻👍🏻👉🏻 檸檬香茅鍋:呢個相對清淡,但係唔會清到清湯咁😂 檸檬同香茅味好出,岩曬我呢啲想揀個特別湯底、又唔想太heavy嘅人😛✌🏻-😋 醬料👉🏻 平時港式邊爐有嘅蒜蓉、辣椒仔等等呢到都有餐,最特別係佢真係有泰式醬料提供埋💋 泰式酸辣醬真係好食到停唔到口🤤🤤🤤-😋 肉類👉🏻 我哋個餐係豬、牛、羊都有齊😋 全部肉類質素都非常高,油脂分佈都好平均,我哋已經唔知自己Encore咗幾多盤🤣🤣-😋 熟食👉🏻 熟食方面,出面自助Bar有得拎,QR code都會得嗌,海南雞、泰式炒粉絲味道都好出色👍🏻 而家最鐘意佢個沙嗲串燒,佢嘅沙嗲醬真係呀花生粒個款,仲要好juicy,超好食😍-😋 甜品👉🏻 雪糕、雪條、椰汁糕呢啲基本甜品佢都齊,味道都唔錯👉🏻 最值得一提嘅一定係佢嘅自助刨冰

😋 湯底
👉🏻 呢到係一人一鍋,我哋兩個人所以可以試到兩個湯底🥰
😋 醬料

😋 肉類

😋 熟食

😋 甜品
👉🏻 雪糕、雪條、椰汁糕呢啲基本甜品佢都齊,味道都唔錯
👉🏻 最值得一提嘅一定係佢嘅自助刨冰機,係我人生第一次自己整刨冰😙😙 整出嚟嘅刨冰好綿密,整完之後有好多款泰式配料加落去,仲有萬能嘅煉奶,有得食,就有得玩,超滿足🥰🥰
2024-09-07 1114 浏览
明明周圍啲枱未執好,餐廳又冇人排隊,個員工西住面咁走嚟執我哋枱,客人都未走就執枱…..客人走左,啲枱又唔執,明顯趕客,我哋已經食梗雪糕準備走,使唔使做到咁核突😓
午餐