2024-03-30
今日行開旺角想打邊爐,但已經食厭咗日式火鍋同埋港式火鍋,朋友介紹底下就試咗呢一間係創興廣場6樓一間叫泰金鍋嘅泰底火鍋🇹🇭🥘湯底 打邊爐最重要之一嘅當然係個湯底,呢間餐廳有八款湯底可以揀,咁我今次就選擇咗最有泰式風味嘅泰金冬陰功鍋同埋馬來娘惹喇沙鍋,冬陰功鍋嘅味道非常出色,未落肉就咁飲番一碗都覺得好正,至於娘惹喇沙鍋有好香嘅椰奶味,辣辣地咁好好味🥩澳洲產極選肩胛牛小排 呢一個係B餐嘅肉,口感同肉質都唔錯,牛小排新鮮,唔會有雪味,而且唔會雪到硬梆梆,此外呢個餐仲會包埋牛胸腹、皇冠豚梅肉、羊肩肉同埋下肩胛肉眼,全部都幾好食🦐自助區有新鮮嘅流水蝦可以任食,只要自己去攞個夾夾佢哋上嚟就得,餐廳都提供左冰桶雪一雪隻蝦,咁就唔會彈黎彈去,之於蝦肉,全部都係彈牙爽口,而且仲可以配埋泰式醬汁點嚟食,簡直係一流🍢 小食選擇亦都有好多,有泰式沙嗲豬肉串、雞肉串、泰式蝦片、泰式春卷等等,喺自助區亦都有唔同嘅小食可以自己夾,除咗海南雞之外,泰式鳳爪亦都係非常美味🥬蔬菜類型好多,任君選擇,而且全部都好新鮮,除咗蔬菜之外,肉丸亦都係一個唔錯嘅火鍋配料之一,但因為食得太多肉,今次冇食到肉丸,試過嘅朋友不妨同我講返好唔
🥬蔬菜類型好多,任君選擇,而且全部都好新鮮,除咗蔬菜之外,肉丸亦都係一個唔錯嘅火鍋配料之一,但因為食得太多肉,今次冇食到肉丸,試過嘅朋友不妨同我講返好唔好食
🪑打邊爐最忌就係坐得迫夾,而且食到滿頭大汗,呢種情況就絕對冇喺呢間餐廳出現,因為環境寬敞,自助區亦都好闊落,而且冷氣亦都足夠,所以喺度食足120分鐘都冇問題
📍 旺角彌敦道601號創興廣場6樓- 泰金鍋