2016-06-29 1267 浏览
自從知道大埔有多間馳名地道食店,就多了在大埔覓食,前幾次都是吃一些香港地道菜式或西餐廳Cafe等,今次就想轉轉口味食下東南亞菜式。而人越大,越常約人時,發現要夾到口味,既肯陪我到高級餐廳,又肯捱街市大排檔的朋友,或肯陪我食下泰國菜或印度菜等又辣又炸又重口味的朋友不多,一約這兩位摯友時就拉她們試下這間新派fusion泰菜!雖然之前都試過幾間不同的Fusion Thai cuisine 餐廳,但So Thai So Good這間連鎖餐廳是第一次。8點幾到,只等了5分鐘就可以入座,環境舒服悠閒,我們坐在近廚房的四人枱,一抬頭就看到旁邊的甜品櫃,那些色彩繽紛又精緻的窩夫、芒果酥和蛋糕無時無刻都引誘著我們😋😋金柚沙津配香酥魷魚其實所謂新派fusion菜,就是多國傳統的菜餚mix and match再配上新的造型呈上,令食客有意想不到的驚喜。此金柚沙津造型新穎,但並沒有令人驚艷。他們將金柚沙津放進玻璃樽中,樽中有裝了糖漿的兩條吸管。這個賣相令我想起之前外國十分流行的Glass salad,據說沙津放在玻璃樽中除了方便攜帶,可愛的外表更有想將它全部吃下的吸引力。香酥魷魚食落脆卜卜,咸酥香口,糖漿與泰

金柚沙津配香酥魷魚

香酥魷魚食落脆卜卜,咸酥香口,糖漿與泰式酸辣醬勻伴於金柚肉配上沙津菜,酸酸甜甜,又有小小辣,好醒胃,而且樽中的脆脆魚仔更添沙津的多層次口感。

脆皮豬手配香葉辣椒炒飯
新派泰菜加入了歐洲德國的元素,德國脆皮豬手配上熱騰騰的泰國辣椒炒飯。雖然豬手份量不多,但對於「食」質量才是重點,食落豬手外皮香脆,豬手肉質嫩滑,炒飯十分入味,入口不油膩卻充滿豬手油脂香,而且炒得乾身但食落又不會口乾,有一定的濕潤感。
左:脆皮豬手配香葉辣椒炒飯;右:金柚沙津配香酥魷魚
青蘋果乳酪、柑橘乳酪、藍莓乳酪
我點的是青蘋果乳酪,友人點的是分別是柑橘的藍莓味。三種口味乳酪飲落果味不會太假,飲不出人造香精味。

藍莓乳酪有些像某香口膠牌子的藍莓味;
柑橘乳酪較甜,沒有太重新鮮柑橘酸甜味;
而青蘋果味最醒胃,酸酸甜甜,與乳酸本質最配!試了全部三個味道,本人最鍾意都是青蘋果味乳酪!

必點乳酪:青蘋果味!!!
左:青蘋果乳酪;中:柑橘乳酪;右:藍莓乳酪
但最後吃得太飽了,眼見大家都沒有再點甜品的舉動,就含淚Bye bye甜品櫃的精緻甜品~~

「唔該,結帳!」

總括而言,整體用餐十分滿意,環境舒服,最適合朋友聚,聊聊天,而且服務態度很好,當我們請waitress幫我們拍照時也十分樂意,笑容滿面。價錢相宜,so far so good!

但本人都是甚愛Grey的那間Fusion Thai Cuisine Cafe
特別是它的crepe cake,我多飽都一定騰得出另一個胃的小小空間把它食光光!

左:脆皮豬手配香葉辣椒炒飯;右:金柚沙津配香酥魷魚
左:青蘋果乳酪;中:柑橘乳酪;右:藍莓乳酪
2016-06-09 1431 浏览
一直以來看到So Thai So Good的新派泰國菜和甜品都非常吸引,但久久仍未有機會一試。有天外出終於有機會順便去到享用早餐,即使仍未有機會品嚐店方的新派泰菜,先一嚐它的早餐和甜品還算先止一止癮,一個人如此豐富的Good Morning亦不過是百多元,實在是超值和幸福滿瀉 早餐款式有五款,每款都非常豐富吸引,真想每款都一一試光!  扒番茄及炒蘑菇伴炒蛋配自家製窩夫及沙律 ($48+10%)最後點選了這款包括有烤番茄﹑炒蘑菇﹑炒蛋﹑自家製窩夫及沙律的早餐。自家製窩夫雖然只得微暖,但是外層依然香脆,內裡鬆軟實在,整體味道較淡蛋香不重,所以加上炒蛋同吃異常配合,炒蛋頗為油膩,不過尚算嫩滑。旁邊的烤番茄亦只是微暖,烤過後略帶微微香草香,而炒蘑菇亦偏油,不過加上淋上沙律醬的沙律菜,能夠中和不少,令整體更為清新。 草莓乳酪 ($36+10%)早餐只要再加$20就可以將跟餐飲品升級至乳酪特飲,一直想試又豈能錯過!草莓乳酪味道十分出色,雖然味道與預期相差無幾,沒有特別驚喜,然而士多啤梨味道和乳酪的味道都非常濃郁,平衡得很好,士多啤梨味亦自然 以靚靚牛奶樽盛裝,看似份量不多,起初還有點擔心不太

早餐款式有五款,每款都非常豐富吸引,真想每款都一一試光!

扒番茄及炒蘑菇伴炒蛋配自家製窩夫及沙律 ($48+10%)
扒番茄及炒蘑菇伴炒蛋配自家製窩夫及沙律

草莓乳酪 ($36+10%)
草莓乳酪

以靚靚牛奶樽盛裝,看似份量不多,起初還有點擔心不太夠喝,不過因為乳酪質地濃稠,所以其實喝下彷彿喝極都仍有不少,入面更有很多果粒,非常足料

美中不足的是飲品中仍帶有不少冰粒,而且完成整份早餐後仍等了數分鐘才送上,令享用早餐的時候非常口乾

菠蘿意大利奶凍伴香芒慕絲 ($48+10%)
菠蘿意大利奶凍伴香芒慕絲
吃早餐後都要再吃甜品,全場大概只得我一人;不過一直以來我都對So Thai So Good的甜品極之有興趣,所以縱然多麼奇怪,我仍依然不會放過這次機會一了心願

甜品款式繁多,猶豫了很久點選抹茶紅豆慕絲還是菠蘿芒果慕絲較好,最後覺得早餐應該吃得清新一點,而菠蘿又是我最愛的水果之一,所以便挑選了這款菠蘿芒果慕絲了。

食完早餐後已經等了數分鐘才送上飲品,慢慢喝完整杯飲品後還要再三催四請不下十次,多等足足十分鐘甜品先奉上。

第一次跟女職員反映甜品遲遲未上的時候,她聽罷便算無動於衷,唯獨是其中一位男店員願意幫忙催促,最後奉上甜品的時候還有向我道歉,令我亦大感不好意思,不過態度的確值得一讚

起初看到甜品櫥窗放有好幾款班戟和慕絲樽等甜品,所以一直以為甜品預先製好放於雪櫃,豈料就連慕絲杯亦是即叫即製,有點意想不到,感覺新鮮得多

賣相的確非常吸引,與餐牌照片相差無幾。慕絲面層放有白朱古力片、Golden Berry和新鮮水果粒如士多啤梨、藍莓及火龍果,下面則是芒果慕絲和菠蘿奶凍,而它們之間再放有一層鮮果粒,屠次非常豐富,只是Golden Berry雖然令賣相更加華麗,但是味苦乾韌異常難吃,建議食用前先行移走。芒果慕絲頗為軟滑,不過毫無半點芒果味,不論質感和味道都和忌廉沒有分別,有點兒膩,幸好有雜莓和火龍果中和一下。
而下面的菠蘿奶凍入口同樣滑溜,奶味挺香,不過亦犯上同一毛病——完全沒有半點菠蘿味道,非常失望

整體味道一般,不過賣相總算為佢挽回不少分數,其實有點後悔當初沒有選擇抹茶紅豆味一款,覺得味道定必會比這款口味濃郁得多,不過下次再去就會嘗試其他甜品如窩夫或班戟了

期待下次再訪,可以再試其他款式的豐富早餐及甜品,更加希望盡快有機會試試店方的新派泰菜呢
$128 (早餐)
扒番茄及炒蘑菇伴炒蛋配自家製窩夫及沙律
草莓乳酪
2016-06-02 1280 浏览
星期六心血來潮入去大埔海濱公園放風箏,跟住就約埋大埔好友食個TEA~~~行到超級城,她說難得這間店不用等位,呵呵,竟然有做afternoon tea set,看看款式也不錯有甜品,也有泰國特色食物不消一會,個tea set已完成上枱了!!個tea set 架外形比較平實,但因餐廳桌面較為細小,所以一端上來也有震撼的感覺,而且雖然時值tea time時段,當日也不是太多枱有order 這款high teatea set 食物方面,鹹甜均有,但以鹹點較多:鹹點: 碎蛋沙律多士、鴨肝醬配自家制麵包、脆炸咖喱角配泰式辣醬、香茅雞翼、炸薯條伴酸忌廉、雞肉沙嗲串甜點: 芒果拿破崙、藍莓芝士餅 & 是日甜品最有驚喜的是 鴨肝醬配自家制麵包鴨肝醬頗creamy 及濃郁,配埋脆脆的麵包,一啖感受不同質感!雞肉沙嗲串及香茅雞翼,味道惹味,而甜點方面,質素相較鹹點 實在比較失色芒果拿破崙酥皮太腍藍莓芝士餅及是日甜品 (唔知咩mousse cake) 都是唔夠挺身,所以要在tea set 架取出 並不方便用手拎又唔係,用叉 "拮"又唔係 =___=味道也不甚突出到餐飲方面 附送常見的咖啡或茶也可+$20 轉為
星期六心血來潮入去大埔海濱公園放風箏,
跟住就約埋大埔好友食個TEA~~~
行到超級城,她說難得這間店不用等位,
甜品,也有泰國特色食物
不消一會,個tea set已完成上枱了!!
個tea set 架外形比較平實,但因餐廳桌面較為細小,
所以一端上來也有震撼的感覺,
而且雖然時值tea time時段,
當日也不是太多枱有order 這款high tea

tea set 食物方面,鹹甜均有,但以鹹點較多:
甜點: 芒果拿破崙、藍莓芝士餅 & 是日甜品
鴨肝醬配自家製麵包
最有驚喜的是 鴨肝醬配自家制麵包

雞肉沙嗲串及香茅雞翼,味道惹味,

而甜點方面,質素相較鹹點 實在比較失色
芒果拿破崙酥皮太腍
所以要在tea set 架取出 並不方便
用手拎又唔係,用叉 "拮"又唔係 =___=
味道也不甚突出

到餐飲方面 附送常見的咖啡或茶
也可+$20 轉為乳酪冰飲
因為實在太熱了,所以大家都決定試乳酪冰飲
我選了 蜜桃味, 好友選了 香蕉味
乳酪特飲
乳酪特飲乳酪冰飲是以樽仔形式上,so cute!!
我那杯蜜桃味道清新,不會太甜膩
配埋tea set的食物就剛剛好了

總括果句....果然在泰國食肆還是食返泰國特色小食穩陣D
鴨肝醬配自家製麵包
乳酪特飲
2016-05-27 1018 浏览
今日約左fd係大埔,諗住試下so thai so good,我同其中一個fd入去過陣係5點9,因為另外一個fd話佢要遲到一個鐘,所以入座之後我地餐牌就睇左半個鐘,因為無乜人,所以服務員都無催我地,果度環境幾好,岩曬朋友聚會傾計,又可以坐得耐d。我地因為唔肚餓,所以只叫左一個很出名既豬手炒飯,菜包肉碎,青咖哩雜菜很快上黎,於是我同fd唔諗住等遲到果個fd,開始試下,三個餸份量都唔多青咖哩雜菜,餐牌上有三個花花,應該係餐廳推介,味道唔錯,小小辣,咖哩味都幾香濃,不過醬太多,菜好少囉生菜包碎肉:幾好味既,酸酸地,加小小辣醬,夾生菜一齊食好爽口豬手炒飯:話係尼度招牌,真係估唔到,實在太一般。豬手得三舊,硬硬地,唔好食,炒飯雖然唔少,但係好油,又冇乜其他野,只有白飯,所以真係好失望食得差唔多時,fd黎左,又叫左蘋果乳酪,36蚊,雖然好味,但一試就知係落左蘋果味香料,尼個乳酪同天然既蘋果無乜關係總體:雖然岩傾計,但食物質素麻麻,價錢又貴,人均75,叫左蘋果乳酪既fd仲要比108,真係唔抵wor
豬手炒飯
菜包碎肉
青咖哩雜菜
2016-05-24
菜包碎肉
青咖哩雜菜
2016-05-12 1227 浏览
自從So Thai So Good 進駐大埔超級城,人流開始帶旺整個商場。即使星期一的晚上也需排隊。之前在尖沙咀分店食過,餐廳佔地比較大,人龍亦比較多。6PM到大埔分店未見需要排隊, 被安排坐在二人座位自成一角。餐廳座位為開放式,有部分座位或會與路人對目而視。Menu 上有許多泰式西式的fusion菜,每款都非常吸引。沙律: 以玻璃瓶盛載, 甚有玩味小吃: 竟有供應咸疏乎里特飲: 啤酒Mocktail鮮果沙冰都好有特色甜品: 食泰菜可以試新派甜品, 正!青咖喱雞肉配薄餅Menu上顯示三星辣度,別小看了這幾粒星***。還以為淡青色的咖哩有着大量椰漿不怎麼辣......入口刺痛的感覺立即出現,咖哩的香與辣歷久不散。雞肉去骨方便進食,配上適量蔬菜。薄餅不油膩有點像台灣手抓餅,如果可以更熱就好了。青蘋果乳酪前菜刺激點一杯奶製品舒緩吧!青蘋果味向來比較容易中招,一杯就可分辨餐廳質素。乳酪没有太多人工味,稱為乳酪其實是乳酪沙冰,甜度剛好。軟殼蟹墨魚汁意大利麵軟殼蟹即叫即炸,原隻奉上。蟹膏滿溢而且肉質鮮甜。上面有一些炸蒜粒有點像避風塘炒蟹的滋味。墨魚汁意大利麵用甜椒炒,麵條咬口也恰到好處。脆皮豬手香
即使星期一的晚上也需排隊。

之前在尖沙咀分店食過,餐廳佔地比較大,人龍亦比較多。
餐廳座位為開放式,有部分座位或會與路人對目而視。

沙律: 以玻璃瓶盛載, 甚有玩味
小吃: 竟有供應咸疏乎里
特飲: 啤酒Mocktail鮮果沙冰都好有特色
甜品: 食泰菜可以試新派甜品, 正!

青咖喱雞肉配薄餅
Menu上顯示三星辣度,別小看了這幾粒星***。
還以為淡青色的咖哩有着大量椰漿不怎麼辣......
入口刺痛的感覺立即出現,咖哩的香與辣歷久不散。

雞肉去骨方便進食,配上適量蔬菜。
薄餅不油膩有點像台灣手抓餅,如果可以更熱就好了。

青蘋果乳酪
前菜刺激點一杯奶製品舒緩吧!
青蘋果味向來比較容易中招,一杯就可分辨餐廳質素。
乳酪没有太多人工味,稱為乳酪其實是乳酪沙冰,甜度剛好。

軟殼蟹墨魚汁意大利麵
軟殼蟹即叫即炸,原隻奉上。蟹膏滿溢而且肉質鮮甜。
上面有一些炸蒜粒有點像避風塘炒蟹的滋味。
墨魚汁意大利麵用甜椒炒,麵條咬口也恰到好處。

脆皮豬手香葉炒飯
賣相其實不錯,只是有一件豬手移位要扣分。
縱使豬手是室溫但外皮仍脆,豬手有輕微的鹹味屬愛健康人士之選。
So thai so good 的炒金邊粉還是比起炒飯更吸引。
2016-05-07 884 浏览
經過搵早餐食,見佢裝修唔錯,入去試下,揀左個早餐,見到相覺得舊麵包太大,因為個人口味唔鍾意食乾糧,但到咬到舊包,就覺得好ok,因為舊包真係好鬆軟,好好味!其他全部好食,特別提下佢個薯仔沙律,好得意,好似薯仔刨絲煎餅咁!值得試!
2016-05-06
$80 (早餐)
每次經過都會有小貓三四隻等位的,住係大埔次次經過中心都未真正去幫襯過,今晚實在諗唔到食咩,就去左呢間店試試,先黎一碟......炸魷魚圈:魷魚圈外皮非常香酥,入面的魷魚肉很鲜嫩,而且肉夠厚個個圓環大少均稱,魷魚圈炸至金黃色,配上酸辣醬 (真的有辣椒核的酸辣醬), 更加襯托出魷魚的鮮甜感!泰式炒通菜:滿滿一碟顏色翠綠,好爽口,有少少辣,我本人好鍾意!番茄汁肉碎炒意大利麵:番茄+肉碎份量剛剛好,麵質咬落彈牙可口,而個汁酸酸甜甜可以刺激味蕾,輕量版足夠一位女士食用,$68這個價錢很合理。香芒拿破崙:終極好食之選,我影左2張近鏡遠鏡比大家,一層層芒果溶夾住一層層拿破崙,相當鬆脆,芒果味道濃厚,仲有吉士係每一層中間,唔會太甜太流,口感層次真係好豐富!仲要係$48真係好超值!大家一定要試!能夠係一間店食完晚飯再食甜品,我覺得真係好方便,再加上現家5月到7月好似有中銀信用卡優惠,大家真係要去試下先得啦~

2016-05-05
2016-04-27 644 浏览
其實已多次分別在尖沙咀和大埔兩間分店外經過,每次都看了看,但又沒有進內,今天在附近上班,終於的起心肝來試試 Lunch set 一律$62+10%服務費,有沙律或湯,主菜四選一,以及餐飲,套餐可。加錢upgrade飲品或加是日甜品,以餐廳環境,地理位置,配套和服務質素而言,這個價錢一點也不高 因為不愛忌廉湯,故要了青木瓜沙律,分量比想像中的大 酸辣度適中,木瓜爽甜,有少許蝦乾和花生碎增添香味和口感 主菜要了香辣番茄汁豬肉腸煮意大利粉,分量同樣叫人驚訝 其實只要多點一個小食或甜品,整個餐足夠兩位女子分享~不過是日肚子餓,而且味道不錯,一個人將整碟意粉解決了 番茄汁其實不算辣,不過鹹酸甜味調配得適中,只是略為濕了一點,意粉原本al dente,但吃到浸在底的就略為偏軟了,豬肉腸不是廚師腸或雞尾腸那類便宜貨,確實有豬肉味,不會過鹹~餐飲要了檸檬茶,原來是一壺上,另有擺放仔細的白方糖和啡方糖任選任加,雖然本人一向不加糖,但店方確實有誠意~店員亦不時為客人添水,服務周到

因為不愛忌廉湯,故要了青木瓜沙律,分量比想像中的大
酸辣度適中,木瓜爽甜,有少許蝦乾和花生碎增添香味和口感
泰式青木瓜沙律(跟餐)
主菜要了香辣番茄汁豬肉腸煮意大利粉,分量同樣叫人驚訝
香辣番茄汁豬肉腸煮意大利麵
餐茶(熱檸茶)
店員亦不時為客人添水,服務周到
2016-03-31
泰式青木瓜沙律(跟餐)
香辣番茄汁豬肉腸煮意大利麵
餐茶(熱檸茶)
  • 青木瓜沙律
住在附近,放工懶搵食,就會黎呢道。因為水準平穩,食物、服務、室內裝修都不錯,唔會踩地雷。每次必點既脆皮豬手炒飯,真脆皮,炒飯帶丁點香辣,而且份量不會太大。另一款必點既系柚子沙律,份量夠,柚子多,唯一不太喜歡沙律有點甜。近日幫趁,不太飽的話都會吃點甜,今次吃的不錯。值得欣賞既賞既系員工服務一直都主動有禮,今時今日,不容易呢!*二人枱較窄,若想多點一、兩味,要求大一點的較好。
脆皮豬手炒飯、炸鮮魷、鮮魷柚子沙律

近日幫趁,不太飽的話都會吃點甜,今次吃的不錯。
綠茶窩夫

*二人枱較窄,若想多點一、兩味,要求大一點的較好。
2016-04-13
脆皮豬手炒飯、炸鮮魷、鮮魷柚子沙律
綠茶窩夫
  • 脆皮豬手炒飯
  • 鮮魷柚子沙律
  • 芒果奶凍
2016-04-02 629 浏览
係大埔超級城行街,順便黎食so thai so good,6點就去左排隊等食XD 第一次食,幾滿意!1. 泰式脆香雞翼,香脆可口!仲要整成單骨,好方便食,好貼心。 2. 菠蘿炒飯配燒雞,個炒飯好好味,5太乾,d菠蘿又酸酸地,好開胃!燒雞好香,要點個泰式辣醬食,唔夠可以問佢攞。 3. 最仲意食呢個香辣肉碎炒泰式金邊粉!炒得好惹味!又香又辣又酸,金邊粉"煙忍",加埋肉碎,椒,多重口感,一食難忘,下次黎食都要食返呢個!! 呢度環境都ok,有d細。但因為係open kitchen,d油煙味都幾勁下,食完飯成身都有味

泰式脆香雞翼

燒雞好香,要點個泰式辣醬食,唔夠可以問佢攞。
菠蘿炒飯配燒雞

3. 最仲意食呢個香辣肉碎炒泰式金邊粉!
炒得好惹味!又香又辣又酸,
香辣肉碎炒泰式金邊粉

泰式脆香雞翼
菠蘿炒飯配燒雞
香辣肉碎炒泰式金邊粉
2016-03-10 654 浏览
第二次嚟食嘞!基本上試過第一次就知呢間嘅回頭值極高!可惜係成日都要等站,而且仲要唔係好耐,所以久久都未能再戰一回!但今次終於有機會嘞!|芒果魚菘沙律|上次一試難忘,基本上已被我視為係必叫嘅菜色!今次再食,兩個字「回味」!水準KEEP到,甚至好食過上次(可能因為今次芒果比較多),整個沙律都好juicy,芒果香甜,果味濃郁魚菘同果仁為菜色增加口感,同時令味道更有層次!|德國豬手|呢個豬手真係大fit!首先份量勁多,女仔嘅話要3個先食得晒,百幾蚊嚟講好抵食。味道方面,豬手外皮烤得香脆,內裹則無持到鮮嫩,粉色嘅豬手肉令人睇見都想食!

|芒果魚菘沙律|

|德國豬手|

太重要既係想劣評大埔店副經理同一個店員叫Wing 可以令一餐飯食得好唔快樂地離去 原本餐飯唔差 佢地兩個既態度足以令人失望而回耐無見兩位老友 諗住大埔近近地就去左大中依間so Thai so good. 環境唔差 方便就腳 容易揾到咁岩今日唔洗排隊坐低後 有一位姐姐馬上黎落order揀好左 姐姐仲好細心推介左蛋黃醬芝士薯角之後再叫左個 黃咖哩配燒雞 同炒金邊粉 同豬頸肉糯米飯團黃咖哩配燒雞 味道幾香 雞既大小都容易入口 唔會太辣 我唔食辣都覺得入到口帶點甜咖哩而豬頸肉糯米飯團 講真一般般 糯米飯團出奇地易散 加上味道無咩特別 似分開食都無問題炒金邊粉好香 但有點兒辣 如果平時唔食辣就唔建議啦最後芝士蛋黃醬薯角 好夠芝士味 帶點香辣但臨近完餐 女友人想食甜品 舉手示意要餐牌一個叫Wing 既staff 遞餐牌 因為餐牌太長 我未捉實佢就放手底下 餐牌打到杯水將成杯水倒曬係我個身度其實正常都會拎紙巾幫你 同講聲唔好意思我基本正常反應係會講 唔緊要 抹左無事但依位叫Wing 既staff既眼神係帶點:做咩姐你然後粒聲唔出再行去cashier 蚊左幾張抹枱紙當我以為佢係幫我手印走d水 佢竟然係
咁岩今日唔洗排隊
我基本正常反應係會講 唔緊要 抹左無事
但依位叫Wing 既staff既眼神係帶點:做咩姐你
然後粒聲唔出再行去cashier 蚊左幾張抹枱紙
當我以為佢係幫我手印走d水 佢竟然係走去印個沙發同地下
而濕曬既我係由女友人遞tempo比我幫我走印走身上同枱面既水
當依位叫wing 既staff 印走曬地上既水 就離開左
我好有禮貌咁誠邀佢地既副經理問左句 點解你地倒瀉水之後可以唔出聲由客人自己處理呢
個副經理好不知所謂面容帶點你想點啊死港女投咩訴咁講 係 佢已經去左拎紙巾 我都睇唔到發生咩事
咁我問 點解你見到但唔了解呢咁
佢話 咁我個staff唔知你拎唔拎得實個餐牌咖嘛
嘩 我覺得我真係忍耐力爆燈 之後可以講既係依個副經理幫我地埋單既時候個folder係拎得好實咖
如果佢可以教佢個staff拎餐牌可以同收錢folder 咁實就好 大家不妨去留意下 話我知到底個個叫wing 既staff 係咪真係會出聲 因為我成晚食飯佢都無出過聲 我以為全世界人得罪佢
總括黎講
餐飯既水平係無問題 正正常常 環境乾淨
中意食泰國fushion 菜真係唔差 價位都接受到
3個人埋單300$左右
但係衰在係就算你幾好味 無人情味既餐廳 就咩都假
係香港揾開好野食既你地實知道 有時候食好野 人情味真係令你最食得開心滿意足 係咪 依種餐廳當然唔會同你顧客至上 但起碼成間餐廳一開始個啊姐係好既 有笑容同你有交流
依種餐廳最大既敗筆就係依種staff 望你班顧客早食完早死開 咪煩到佢地
我尊重飲食業 但唔代表我唔會投訴佢地依種人
完。
炒金邊粉、蛋黃醬芝士薯角、豬頸肉糯米飯糰
黃咖哩配燒雞
2016-03-07
2016-02-04 958 浏览
是日大尾篤踩完單車後去超級城揾食經過so Thai so good 就深被其鋪頭西式裝修吸引。再睇下menu原來係泰國西式fusion菜,一定要試一試!!!入到店內,座位空間比較狹窄,慢慢坐傾計就唔係太岩。不過menu食物選擇好多,又有甜品食,可惜我地兩個人食試唔到甜品。我地叫左三道菜,分別係金柚沙律配香酥魷魚,大頭蝦酸籽醬炒泰式金邊粉同雞肉豬肉沙嗲串。另外叫左杯香蕉奶昔。金柚沙律配香酥魷魚最值得推介。酸酸辣辣咁,好開胃!個沙律裝左落個玻璃樽度,食客可以用吸管加入糖醬。其實d柚肉好已經好鮮甜,加埋d酸辣醬沙律菜同脆魚仔咁食,味道好夾!一啖柚肉加沙律菜,一口脆卜卜既魷魚,prefect池大頭蝦酸籽醬炒泰式金邊粉呢道菜都ok大頭蝦煎得好脆好香口,酸籽醬炒金邊粉亦好味,不過略嫌酸了點。雞肉豬肉沙嗲串雞肉豬肉串好肥美,幾好食。沙嗲醬就好香,岩唔食得辣既朋友。香蕉奶昔叫奶昔係只不過用黎解辣。都ok既,有香蕉香味
是日大尾篤踩完單車後去超級城揾食
!!!

金柚沙律配香酥魷魚

大頭蝦酸籽醬炒泰式金邊粉
呢道菜都ok

雞肉豬肉沙嗲串
雞肉豬肉串好肥美,幾好食。沙嗲醬就好香,岩唔食得辣既朋友。

香蕉奶昔
叫奶昔係只不過用黎解辣。都ok既,有香蕉香味

• 金柚沙律配香酥魷魚
2016-02-01 808 浏览
自從很久以前第一次在銅鑼灣崇光附近印尼餐廳吃過巴東牛肉後,自此便愛上它,可惜該餐廳已結業多時,惟有四處㝷找美味而又合自己口味的巴東牛肉。住在九龍區的我,一年只會去大埔逛一趟,見到此店餐牌有巴東牛肉,當然不會放過此機會一試。雖然不用等位便可入座,怎知點了餸後,等了良久仍未見蹤影,於是百無聊賴的翻開餐牌詳細看看有什麼食物供應,甚至連英文也看了一遍仍未有主菜出現,惟有環顧四週,看看鄰桌點了什麼菜,雖然這是不大好的事,唉!看畢後我還未有着落,真的悶到發慌的時候,幸好我坐在廚房對面,可以一看他們少部份的工作以解悶,不過看了一段時間都悶了,惟有再翻看餐牌至納悶。這泰式食店除了供應一般泰式飲料之外,還有多款咖啡;主菜方面,還提供漢堡包、很西式的意粉,反而只有一款泰式風味的意粉;甜品除了泰式甜品之外,還有乳酪、芒果拿破崙、布朗尼和窩夫等,真的是一間fusion泰式食店,並且是景樂集團的成員之一。等了約十分鐘後,巴東牛肉這類早已弄好的餸終於來到,一看之下,與我之前吃開的不同,顏色偏淺又多汁,味道與我之前吃的差了一截,咖喱味不多似咖喱味,巴東牛肉又不似巴東牛肉,這裏加了椰汁,少辣,味不太濃,我覺得只是用鹽

等了約十分鐘後,巴東牛肉這類早已弄好的餸終於來到,一看之下,與我之前吃開的不同,顏色偏淺又多汁,味道與我之前吃的差了一截,咖喱味不多似咖喱味,巴東牛肉又不似巴東牛肉,這裏加了椰汁,少辣,味不太濃,我覺得只是用鹽味去搭救,牛肉剛好夠稔,正當覺得此店做得差的時候,怱然想起這是泰式食店,這應該是泰式巴東牛肉吧,而不是我之前吃的印尼巴東牛肉,這當然不可相比,這會對該店不公平,這只可說泰式巴東牛肉不合我口味,不過不知是此店做得真的不好,還是地道的泰式巴東牛肉如此,因為用汁撈飯吃也不太好味,比用咖喱汁撈飯還要遜色,結果剩下很多汁沒有撈飯! 白飯($15)偏軟身,若撈汁的話,白飯變得更軟,所以可能有些人會嫌軟了點,沒有咬口,不過這餐惟一值得一讚的是,喜歡它用上金錢“月展”, 夠瘦但又不韌,具雙重口感,且筋位部份提供膠原營養,肉的份量也合理。
2016-01-31
2016-01-28 705 浏览
So thai so good呢間So thai so good喺大埔開咗有好一段時間,但總喺要等好耐位,而且感覺坐得唔耐,於是一直無綠一試,今日可能天氣太凍,出街食嘅人少咗,本人亦終於有幸唔洗等位有得食!|芒果魚菘沙律|沙律好特別咁用個透明玻璃樽裝住,有啲似detox飲料,感覺格外健康,有啲文青嘅感覺,精緻又有特式!味道同樣有驚喜,菜色貼心咁奉上2支裝住芒果汁嘅小滴管,客人可以隨意加入更多芒汁拌沙律!魚菘香脆有口感,同沙律菜同芒果混喺一齊口感好特別! |泰式燒牛扒糯米飯|牛扒真係好泰式,泰式地簿,而且煎得太過火,成塊扒都太乾,幾乎咬不開,連咀嚼都好困難@@,不過同糯米飯嘅組合倒係新穎!
So thai so good

|芒果魚菘沙律|