2016-12-06 342 浏览
九龍城當然係食泰國菜 今次就食左個生蝦 青咖哩 生菜包 同炸蝦魚餅因為係平日既關係,所以唔使等位就可以入內,仲叫左知季節限定熱飲 即刻成身暖曬,最好吃係個青咖哩,味道帶甜 配合牛肉可提鮮 伴以白飯 蒜蓉包 都好好食蒜蓉包是即焗 所以很脆。醬料係生蝦 同炸魚蝦餅都發揮作用,甜中帶辣 很能夠刺激味蕾,並中和油炸感 及 生味。生菜包中規中舉。
青咖哩牛
蒜蓉包是即焗 所以很脆。
生菜包中規中舉。
2016-12-01
青咖哩牛
2016-12-06 173 浏览
食泰菜去九龍城!去九龍城入泰象!今日一伙人再去午餐! 先來一碟木瓜絲沙律開開胃。木瓜絲加入了紅蘿蔔絲和花生粒,味道酸辣清涼,很開胃呢~ 再來叫了個香辣泰式粉絲炒豬肉,辣肉碎炒飯,賣相好好,熱辣辣,一睇就知道係即炒!顏色又吸引!合我鐘意熱辣辣的心意!跟餐叫了咸檸七!可以再來幫襯!
2016-12-05
2016-12-03 1382 浏览
二次泰象館因為同米飯班主交感染 都不知道這幾個星期食了多少次粥雖然小妹仲未病好 但真的實在太久沒有食泰國菜 難得米飯班主批准(應該是佢自己都好想食)當然小妹就唔會放過哩個機會 因為上次和朋友食過泰象館 小妹覺得非常不錯所以就想帶米飯班主嘗嘗晚飯時段滿座要等位 不過岩岩有兩知人走好快便可以入座 我們點了基本款 生蝦 炒金邊粉 鰂魚沙律 生蝦生蝦非常新鮮 大大隻肉質爽彈 配上泰式生蝦醬 非常開胃 泰式金邊粉 係泰式粉麵中小妹最愛便是泰式金邊粉 喜愛其酸酸甜甜十分惹味 但小妹對金邊粉有幾個要求 第一,粉不能削pat pat 第二,粉不能太濕不能太乾 最後當然要夠味不能淡貿貿 而哩個泰式金邊粉完全可以做到哩個要求 不過最特別既係哩到係蛋包金邊粉 薄薄的雞蛋包著入味的金邊粉 有賣相不得止,味道亦相當好味鰂魚沙律 其實小妹同米飯班主頗怕食多骨既魚 我們會叫鰂魚沙律 純粹是因為見到隔離桌食得津津好味 而且賣相相當不錯 其實我們也擔心會不好食好多骨 不過正所謂博一博單車都變摩托 證明我地既擔心係多餘無骨不特止而且係色香味俱全 兩邊魚肉起骨炸到非常香脆 伴以木瓜絲腰果香料,以及甜甜辣辣的醬汁 十分惹味
二次泰象館
因為同米飯班主交感染

都不知道這幾個星期食了多少次粥

雖然小妹仲未病好 但真的實在太久沒有食泰國菜

難得米飯班主批准(應該是佢自己都好想食)

當然小妹就唔會放過哩個機會

配上泰式生蝦醬 非常開胃

係泰式粉麵中小妹最愛便是泰式金邊粉

喜愛其酸酸甜甜十分惹味

但小妹對金邊粉有幾個要求

第一,粉不能削pat pat

第二,粉不能太濕不能太乾

最後當然要夠味不能淡貿貿

而哩個泰式金邊粉完全可以做到哩個要求

不過最特別既係哩到係蛋包金邊粉

薄薄的雞蛋包著入味的金邊粉 有賣相不得止,味道亦相當好味

其實小妹同米飯班主頗怕食多骨既魚

我們會叫鰂魚沙律 純粹是因為見到隔離桌食得津津好味

而且賣相相當不錯 其實我們也擔心會不好食好多骨

不過正所謂博一博單車都變摩托 證明我地既擔心係多餘

無骨不特止而且係色香味俱全

兩邊魚肉起骨炸到非常香脆 伴以木瓜絲腰果香料,

以及甜甜辣辣的醬汁 十分惹味

總括而言, 雖然幾個月無食但水準依然

泰象館已經變了小妹泰菜飯堂啦
2016-12-01
2016-11-22 295 浏览
想食泰國菜,自然就諗到九龍城第一次黎到泰象,餐廳面積唔大,座位唔多,但都算乾淨前菜 - 生蝦刺身生蝦大大隻,厚肉,彈牙,個生蝦醬味道酸酸辣辣,好食前菜 - 泰東豬肉生菜包呢個菜,其實都唔會點樣難食,不夠個人覺得味道可以再濃D,另外生菜有一半以上都係穿窿0既,有需要改善主菜 - 冬蔭公(小)好香, 顏色靚,材料都足,隻蝦大大隻,啖啖肉。味道唔係好辣,亦唔夠酸,一般。主菜 - 馬拉盞炒椰菜苗 顏色好翠綠,味道有少少辣,唔錯蛋包鮮蝦炒金邊粉薄薄蛋皮包住炒金邊粉,賣相好靚,聞到好香,食落甜甜地,幾好食,略嫌材料唔夠多燒豬頸肉全晚最欣賞呢個燒頸肉,食落juicy , 唔乾, 味道唔會太咸,$72大大碟,無得彈

主菜 - 馬拉盞炒椰菜苗 顏色好翠綠,味道有少少辣,唔錯

泰東豬肉生菜包
冬蔭公
馬拉盞炒椰菜苗
炒金邊粉
2016-11-21
馬拉盞炒椰菜苗
2016-11-03 1757 浏览
食泰菜去九龍城是常識吧!最近經常都想吃泰國菜,但因為不會常經過九龍城,就只好揀落堂的時候食!*泰式木瓜絲沙律($50)吃正餐之前,先來一碟木瓜絲沙律開開胃。除了木瓜絲,還加入了紅蘿蔔絲和花生粒。味道酸酸辣辣,而且很清涼,所以很開胃呢~*串燒三拼($70)這碟串燒真的「超!抵!食!」印象中未試過吃到那麼大大舊肉的串燒的。除了份量取勝,味道更好!六串串燒,豬、牛、雞各兩串。串燒記得一定要趁熱食。雞肉的肉質最滑;豬肉肉質又爽又淋;牛肉同樣都是很淋,不會un。不點沙嗲醬都覺得夠味,配上沙嗲醬更加是錦上添花!*馬拉盏炒椰菜苗($60)通常吃泰國菜的地方才有椰菜苗,所以我們當然不會點太普通的菜!椰菜苗很幼嫩、爽口,不會煮得過熟,馬拉盏帶點辣味刺激,不過味道濃了一點,可以少一點咸就更好。*泰東生菜包($68)食泰國菜怎能不點生菜包?生菜包選了豬肉碎,個人比較喜歡最原來的版本。豬肉碎加入了蔥、蒜和洋蔥粒炒,很惹味!生菜不會太大塊,不會吃得太狼狽;而且眼看洗得很乾淨,所以很放心吃落肚。*蛋包鮮蝦金邊粉($70)又有菜,又有肉,又怎會少了主菜呢?金邊粉很濕潤,不會太乾,而且味道適中,不會太咸。如果鮮蝦可以
食泰菜去九龍城是常識吧!

*泰式木瓜絲沙律($50)

吃正餐之前,先來一碟木瓜絲沙律開開胃。

除了木瓜絲,還加入了紅蘿蔔絲和花生粒。

味道酸酸辣辣,而且很清涼,所以很開胃呢~
泰式木瓜絲沙律
*串燒三拼($70)

這碟串燒真的「超!抵!食!」

印象中未試過吃到那麼大大舊肉的串燒的。

除了份量取勝,味道更好!
串燒三拼
六串串燒,豬、牛、雞各兩串。

串燒記得一定要趁熱食。

不點沙嗲醬都覺得夠味,配上沙嗲醬更加是錦上添花!
串燒三拼
*馬拉盏炒椰菜苗($60)

馬拉盏炒椰菜苗
*泰東生菜包($68)
食泰國菜怎能不點生菜包?

生菜包選了豬肉碎,個人比較喜歡最原來的版本。
泰東生菜包
豬肉碎加入了蔥、蒜和洋蔥粒炒,很惹味!

泰東生菜包
*蛋包鮮蝦金邊粉($70)
又有菜,又有肉,又怎會少了主菜呢?

金邊粉很濕潤,不會太乾,而且味道適中,不會太咸。

如果鮮蝦可以多一點就更好了!
蛋包鮮蝦金邊粉
*椰青($28)

這個可能是我飲過最好飲同最好食的椰青。

椰青肉很嫩,一挖就已經起肉了,其他餐廳的,可能用盡牛九二虎之力都挖不到椰子肉食呀!
椰青
泰象館沒有收加一,而且所有食物都有很高性價比,可以再來吃一次呢!
2016-10-20
泰式木瓜絲沙律
馬拉盏炒椰菜苗
蛋包鮮蝦金邊粉
椰青
  • 馬拉盞炒椰菜苗
2016-10-30 312 浏览
喺九龍城食咁多間既泰菜,呢間真係難食到極點,咖哩冇咖哩味,炒蜆得嗰十隻但係有六隻係冇肉,燒鰂魚泥味重過乜,蒜蓉飽食到成口油,連最簡單既青檸梳打,飲落口好似飲水咁,又冇氣又冇青檸味,服務態度差到不得了,呢間野,冇下次呀

2016-10-29
20號同朋友黎試試呢間係九龍城既泰菜, Total 兩個人叫左 5樣野 加 一人一個椰青, 到最後係食淨左小小咁既, 因為佢d野其實都大大地碟. 而2個人total就食左 $374, 小編同朋友都覺得係幾抵食得黎, 個味道都係成正比既. 不過當然環境就相對比較細小, 但去得既我諗都係食食物而唔係環境既.一坐低睇到食乜後, 就落order, d野其實都好快到, 最快到既 當然係我地個椰青, 可能咁岩呢水貨唔錯, 小編覺得重正過係泰國飲...好鬼清甜...之後就先黎第一個菜 --> 馬拉盞炒椰菜苗 , 味道小小辣,  分數: 8/10第二個菜 --> 蛋包鮮蝦金邊粉, 薄薄的煎蛋皮, 包住好多既金邊粉, 分數: 8.5/10第三個菜 --> 泰東生菜包 (豬), 呢個其實真係好難難食得去邊 =] 分數: 9/10第四個菜 -- >泰式木瓜絲沙津, 呢個有酸辣既感覺, 味道唔錯, 不過食唔得辣既朋友就要注意. 分數: 7.5/10第五個菜 --> 串燒三拼 (豬牛雞), 呢個又係好難難食得去邊, 不過相對3款黎講, 豬比較好味, 相對比雞重要林d, 分
第五個菜 --> 串燒三拼 (豬牛雞), 呢個又係好難難食得去邊, 不過相對3款黎講, 豬比較好味, 相對比雞重要林d, 分數: 8/10
** 總括而言, 泰象館都適合3-6個人去食, 環境一般, 但味道同價錢係成正比既, 始終佢都係一間泰式餐廳小店黎, 所以絕對有下一次.

(以上內容及評價只屬個人感覲, 不喜勿插)
2016-10-20
2016-10-23 1031 浏览
想食泰國菜⋯來九龍城是常識吧~ 但這裡也太多選擇了吧🙈🙈🙈 看過價錢⋯評價⋯門外排隊人數⋯最後決定這間~ 八點鐘門外已有多人排隊~ 二人枱可直入😱😱 (原來門外都是五六人以上) 我又不好意思生人霸死地⋯等到朋友來到⋯要多等20分鐘才有位😞😞先來串燒~ 有豬牛雞各兩串~ 串燒最怕燒得太乾~ 這個很juicy 👍🏻👍🏻👍🏻 外面脆脆的內裡充滿肉汁~ 每一串都很好吃!😋😋😋 芝士蝦丸~ 剛上枱還想說怎麼這麼多!8大塊感覺會很膩~ 但最後一人KO 4件完全沒難度😌😌😝😝蝦丸打得彈牙充滿蝦味~ 加上夾在中間熱得溶掉的芝士😍😍😍 外層炸得香脆而不油膩~ 好好吃😋😋 要記得趁熱😉😉😉本身吃我很期待高人氣的南瓜焗飯⋯沒有南瓜了😫😫 那吃椰青焗飯⋯都沒有😭😭 很傷心下叫了燒鰂魚 魚皮燒得黑黑的~ 扒開魚皮~ 魚肉燒得剛好不會乾淨淨~ 鮮甜嫩滑~ 魚背肉厚略嫌不夠味道~ 魚腩超級嫩滑😍😍但有部分會太鹹🙈🙈魚刺不多~大啖大啖肉 😜😜很大的一條魚⋯食得我們飽飽😌😌質素很好價錢又很公道~ 我下次要來食南瓜焗飯!!!

先來串燒~ 有豬牛雞各兩串~

芝士蝦丸~

質素很好價錢又很公道~ 我下次要來食南瓜焗飯!!!
2016-10-02
  • 炸芝士蝦丸
2016-10-10 245 浏览
其實,我對九龍城呢個地方,唔係好熟悉,對我這個住係港島區的,交通又唔係好方便到這區,所以我就好少到來。為左慶祝朋友的生日,我點唔識來,都會來參與生日晚餐。因朋友喜愛食泰國菜,選左在九龍城慶生。餐廳比較狹窄,座位之間距離近,環境衛生都清潔。秋天剛到,滋潤飲品,必選椰青,椰水清香,椰肉嫩滑美味。冬陰公湯,我唔食辣,都比它的顏色、香味吸引了,都飲了小半碗,用料十足,海蝦大隻鮮甜,配料多,酸甜味濃。原隻菠蘿海鮮炒飯,炒飯粒粒分明,帶有少許咖哩味,菠蘿鮮甜,蝦仁爽滑,彈牙,飯面上鋪上豬肉鬆,同炒飯混合一起食,口感味覺倍增。串燒豬牛雞肉,多汁味香,啖啖肉,唔韌,夠嫩滑。柚子蝦沙律,柚子飽滿,清甜,蝦肉爽彈,甜酸汁,配上花生,蒜香,洋蔥,更野味可口。馬拉盞炒芥蘭,鹹香味香濃,芥蘭青翠脆口鮮甜。
為左慶祝朋友的生日,我點唔識來,都會來參與生日晚餐。
因朋友喜愛食泰國菜,選左在九龍城慶生。
餐廳比較狹窄,座位之間距離近,環境衛生都清潔。
秋天剛到,滋潤飲品,必選椰青,椰水清香,椰肉嫩滑美味。
串燒豬牛雞肉,多汁味香,啖啖肉,唔韌,夠嫩滑。
馬拉盞炒芥蘭,鹹香味香濃,芥蘭青翠脆口鮮甜。

2016-10-10 265 浏览
泰菜係唔少人都喜歡食的,我都是唔例外,我喜歡噶它酸酸辣辣,特色小菜。我外出食飯,十餐中總有一餐是食泰菜。今天,我就帶朋友出外食飯,難得十多年沒見面,好自然地又想起我得至愛「泰菜」。係九龍城泰國餐廳,大多數都是以泰國佛像作裝飾及擺設。前菜,當然是唔少得的沙律菜,柚子蝦沙律,酸甜開胃,引發食慾,主配料十足豐富,大蝦肉鮮甜爽口,柚子粒粒飽滿清甜,花生脆口、炸蒜粒味香,口感豐盛。冬陰公湯,湯底濃郁,椰奶香、酸辣適中,大蝦夠爽肉,菇菌吸收了湯底的精華,啖啖酸辣、鮮味口中散發出來。炒金邊粉,粉質幼滑,每條都吸收了甜酸醬汁,加上配料十足,蝦仁,肉碎,雞蛋,夠鑊氣,啖啖酸甜,增加食慾大增。燒豬頸肉,份量都好大碟,但稍為味道淡左些,比較乾身,無咩肉汁。馬拉盞炒通菜,鹹香味味濃,通菜有咬口,清爽,卜卜脆。椰青汁,多水、清甜、滋潤解渴,椰肉幼滑,似豆花,是不可缺少飲品。
我外出食飯,十餐中總有一餐是食泰菜。
係九龍城泰國餐廳,大多數都是以泰國佛像作裝飾及擺設。
馬拉盞炒通菜,鹹香味味濃,通菜有咬口,清爽,卜卜脆。
2016-09-21 2108 浏览
今天朋友生日大日子,知道他特別鐘情泰國菜,說到泰國菜當然聯想到九龍城,今天到了一間位於城南道的泰國餐廳。小食叫了酸辣鳳爪沙律和小食拼盤,餐廳的鳳爪是事先去骨的,非常適合我這類懶惰的人哈哈,鳳爪非常入味且爽口彈牙,相信制作的時間要拿捏得非常好。至於小食拼盤,一碟呈七角形的拼盤呈現眼前,眼睛先受惠!非常吸晴!拼盤有四樣小食包括炸魚餅、炸蝦餅、炸春卷及炸雞卷,不得不提炸蝦餅,它比一般的炸蝦餅厚一倍,相當有份量和厚實,每口都充斥著蝦肉的味道,是吃過的炸蝦餅中數一數二!再叫了一客冬蔭公湯,它有分大和小,我們叫了小的份量,想不到雖然份量是小,但誠意絕對不小,手掌般長的大蝦在湯匙形的湯碗中,哈哈令本身懶惰得很的我也忍不住動起手來吃大蝦!南瓜咖哩軟殻蟹,大包就聽得多,南瓜?不行!好奇心爆滿的我一定要試試,咖哩椰奶比例較重,入口後非常有餘韻,配上剛剛炸好脆口的軟殻蟹,咖哩汁滲入蟹的每節關節!正!但發現南瓜用叉刮下去與咖哩融合後,咖哩汁立刻昇華到另一層次!咖哩汁中有啖啖的南瓜蓉,口感非常好,再配上軟殻蟹根本一絕!最後當然不少得泰式菜的招牌菜金邊粉,這道蛋包鮮蝦金邊粉呈上時的賣相相當吸晴,金黃色的蛋絲包裹著
今天朋友生日大日子

彈牙,相信制作的時間要拿捏得非常好。
本身懶惰得很的我也忍不住動起手來吃大蝦!

最後當然不少得泰式菜的招牌菜金邊粉,這道蛋包鮮蝦金邊粉呈上時的賣相相當吸晴,金黃色的蛋絲包裹著金邊粉,而且蝦的數量也非常多
,我和朋友都相當滿意,朋友也對這餐生日飯讚不絕口
!哈哈下次我的生日飯地點已經有答案了!
2016-09-20
2016-09-16 304 浏览
今日last day去換月餅,順便經過九龍城,就去食泰國菜。呢間可以訂位,又唔收加一,仲有wifi,成件事即刻變得好完美。生蝦刺身 $98Shrimp Sashimi in Thai Style總共有5隻,都幾大隻,夠爽口,個汁唔會太辣。Set B: (2-3人份量,原價$502,特價$358)脆肉炒通菜味道好夠,佢加咗燒肉一齊炒,咸味適中,通菜好爽口。咖哩軟殻蟹軟殼蟹感覺太多粉,但佢個汁幾夠味,用嚟拌飯一定好食。泰式燒鰂魚鰂魚皮舖滿鹽一齊燒,食果時可點酸辣汁或鹽一齊食都好味,魚燒得好滑,呢個真係值得推薦。辣椒膏炒大蜆大蜆大概有15隻左右,唔辣,但都入味,個汁都唔錯。

生蝦刺身 $98
Shrimp Sashimi in Thai Style
總共有5隻,都幾大隻,夠爽口,個汁唔會太辣。

Set B:
(2-3人份量,原價$502,特價$358)
脆肉炒通菜
味道好夠,佢加咗燒肉一齊炒,咸味適中,通菜好爽口。

咖哩軟殻蟹
軟殼蟹感覺太多粉,但佢個汁幾夠味,用嚟拌飯一定好食。

泰式燒鰂魚

辣椒膏炒大蜆
大蜆大概有15隻左右,唔辣,但都入味,個汁都唔錯。
2016-09-05 1411 浏览
繼港女最中意食既日本菜🍣之後小妹第二中意既菜式就係泰國菜🐘最中意佢酸酸辣辣夠開胃所以久不久都必定會去九龍城覓食朋友最近推介了一間頗不錯既泰菜錦小妹緊係唔執輸要去試下啦食泰菜小妹有兩樣菜係必點第一就係生蝦刺身生蝦大隻,食落啖啖肉,肉質爽彈,點埋個泰式生蝦醬,好好食第二樣必點既係馬拉盞炒通菜馬拉盞通菜不會死咸,又有陣陣好香既蝦米味,好夠鑊氣,好惹味😋之後仲叫左酸辣鳳爪沙律肉質爽,酸度適中,少少辣🔥不過酸酸辣辣好開胃令本身唔係太餓既小妹愈食愈開胃最後就係朋友極力推介既南瓜海鮮焗飯同菠蘿海鮮炒飯相似不過係將菠蘿改為南瓜做法係先將南瓜起肉釀入海鮮炒飯最後淋上南瓜蓉和椰漿原個拎去焗南瓜香甜同炒飯幾夾,味道不錯,好快就成個清曬而淋上面既南瓜蓉漿同椰漿,令成個焗飯味道更豐富,好味道邊個話一定要食菠蘿炒飯總體來說,食物選擇多,味道出色價錢親民,一定會再幫襯。
繼港女最中意食既日本菜🍣之後

錦小妹緊係唔執輸要去試下啦

食泰菜小妹有兩樣菜係必點

第一就係生蝦刺身
生蝦刺身
生蝦大隻,食落啖啖肉,肉質爽彈,

點埋個泰式生蝦醬,好好食

第二樣必點既係

之後仲叫左酸辣鳳爪沙律
酸辣鳳爪沙律
肉質爽,酸度適中,少少辣🔥
不過酸酸辣辣好開胃
令本身唔係太餓既小妹愈食愈開胃

最後就係朋友極力推介既
同菠蘿海鮮炒飯相似
不過係將菠蘿改為南瓜
做法係先將南瓜起肉釀入海鮮炒飯
最後淋上南瓜蓉和椰漿
原個拎去焗
南瓜香甜同炒飯幾夾,
味道不錯,好快就成個清曬
而淋上面既南瓜蓉漿同椰漿,
令成個焗飯味道更豐富,好味道

邊個話一定要食菠蘿炒飯
總體來說,食物選擇多,味道出色價錢親民,一定會再幫襯。
2016-08-25
酸辣鳳爪沙律
南瓜海鮮焗飯
之前婆婆話過想食泰國野,我地就決定係九龍城揀一間食,最後家姐提議食泰象館,睇過食評同餐牌都幾岩心水,就決定左食呢間。七點半去到個時已經坐滿左,好彩都仲有位比我地。馬拉盞炒通菜 $55同之前食過嘅無咩分別,無話咩特別,有小小微辣,通菜炒得唔老。串燒三拼 $70揀左豬肉牛肉同雞肉,岩岩燒好即刻送上泥,即時聞到燒肉嘅香味撲鼻,配上泰式醬汁,即時食慾大增,d肉汁鎖住哂,一咬落去咇哂出泥。青咖哩 $68食泰國野當然要試下個咖哩啦,大家為左遷就我,叫左個無咁辣嘅青咖哩雞食下,食得出好大椰汁嘅味道,呢到嘅咖哩比起以往食過嘅要比較稀,配料都算多,見到有雞肉之外,都有青椒豆角之類嘅蔬菜,都好入味,如果有碗白飯用泥撈咖哩汁一定好正,不過白飯就無叫到 我地叫左薄餅送咖哩。薄餅 $25薄餅外脆內軟,配上青咖哩汁味道一流。 蛋包鮮蝦金邊粉 $70送上泥見到就已經覺得賣相好吸引,好特別,蛋包我諗住係蛋包飯個種包法,點知原來係網狀嘅包法,很好,這個蛋包鮮蝦金邊粉已經成功吸引我嘅注意😂連隔離枱經過都比我地個金邊粉吸引住目光,久久不能移開視線,金邊粉炒完都唔會乾身,濕濕地易入口,而且仲有酸酸嘅味道幾開胃,鮮蝦既然係菜名
七點半去到個時已經坐滿左,好彩都仲有位比我地。
馬拉盞炒通菜 $55
串燒三拼 $70
青咖哩 $68
薄餅 $25
薄餅外脆內軟,配上青咖哩汁味道一流。
蛋包鮮蝦金邊粉 $70
送上泥見到就已經覺得賣相好吸引,好特別,蛋包我諗住係蛋包飯個種包法,點知原來係網狀嘅包法,很好,這個蛋包鮮蝦金邊粉已經成功吸引我嘅注意😂連隔離枱經過都比我地個金邊粉吸引住目光,久久不能移開視線,金邊粉炒完都唔會乾身,濕濕地易入口,而且仲有酸酸嘅味道幾開胃,鮮蝦既然係菜名上,姐係都算係賣點,份量都可以接受,同埋都幾大隻。
食完之後我地先發現我地無叫到椰青飲,失策左。
2016-08-27 325 浏览
放工又黎附近九龍城覓食泰菜啦。呢間係同事們提過讚過既其中一間。嘿嘿。小店價錢比起其他有名氣既泰菜館平D,不過都好多選擇。嘿嘿。第一味,每次食泰菜必叫既馬拉盞通菜。馬拉盞味香,咸味岩岩好唔會太過火。呢間既馬拉盞通菜辣味會重小小。每一樶菜都好份味,份量頗多。嘿嘿。第二味,泰式燒豬頸肉。好鬼惹味!燒得很嫩口,一D都唔乾。配埋醒胃既酸辣汁,世界級好味道唷。一樣!份量多!嘿嘿。第三味,海南雞飯。黃油飯好香唷,軟硬剛好。至於雞肉,滑嫩無比。無雪味。不過小小可惜唔係去骨個汁唔記得影,不過味道幾獨特。嘿嘿。最後一味,蝦餅併春卷,蝦餅好爽彈,蝦膠打到起哂膠先有呢個口感春卷就好足料,外皮好脆。嘿嘿。珍多冰每次都飲,重椰香味,最鍾意食D椰條。呢杯都好多料。嘿嘿。2個人4個菜都係二百幾蚊,份量好多,水準很不錯,夠哂飽。嘿嘿。
小店價錢比起其他有名氣既泰菜館平D,不過都好多選擇。嘿嘿。
每一樶菜都好份味,份量頗多。嘿嘿。
個汁唔記得影,不過味道幾獨特。嘿嘿。
春卷就好足料,外皮好脆。嘿嘿。
珍多冰
每次都飲,重椰香味,最鍾意食D椰條。呢杯都好多料。嘿嘿。
2016-08-15