Thai Chang House
25.4K
九龍城抵食泰國菜
2025-11-19
关注
琴日真係好開心!我同老公一齊入場撐港隊比賽,大家都好興奮。不過入場之前,梗係要食飽飽先啦。上次喺九龍城食過泰象館,覺得好好食,所以今次要encore。一入餐廳發現原來好多球迷都係度食飯,真係好熱鬧!一坐低我哋就叫咗個燒烤魷魚,因為上次已經好想食,當佢上枱嗰陣,已經聞到好香,有啲煙韌嘅魷魚,燒得啱啱好,咬落去肉質好有嚼頭,再加上配埋嗰個酸酸辣辣嘅海鮮汁,真係好夾!每一口都咁正~接住我哋叫咗一個脆肉炒椰菜苗。脆肉原來就係講燒肉,再加埋椰菜苗那種爽脆口感,簡直係Perfect Combo!我鍾意佢用咗少少蒜蓉,令味道提升咗唔少,整碟菜好適合送飯!我哋又嗌咗個泰式乾炒海鮮河,碟河粉好大碟,非常足料,再加上上面好多海鮮。炒得好有鑊氣,唔會油膩。最後就梗係要食返個芒果糯米飯做甜品啦!芒果切得細細塊香甜好味搭配埋黑白糯米飯,淋上椰汁簡直Perfect。食完呢一餐,我同老公可以話食得非常滿足,價格又唔貴都幾抵食。好期待下次再嚟呢間餐廳試多啲新菜,總之呢度絕對係值得推介嘅好地方!#九龍城 #九龍城美食 #泰象館 #泰國菜泰象館 (九龍城)九龍城城南道48號地舖查看更多
+ 7
Lor Copper
2025-10-12
1K 浏览
关注
喺朋友極力推介之下,終於嚟到呢間人氣爆燈嘅泰國菜!餐廳位置超方便,城南道直行就見到,而家仲有地鐵直達九龍城,真係懶人恩物~平日六點幾衝到去,好彩仲有最後一張枱,睇嚟下次真係要乖乖book位先得!✨ 冬陰海鮮湯 (小)一上枱就聞到香濃酸味,湯料多到滿瀉!大蝦、魷魚、草菇樣樣齊,酸度夠突出,辣度輕輕哋,飲完成個人都醒神晒~✨ 柚子沙律真心驚艷!柚子肉清甜爆汁,夾住大大隻爽口鮮蝦,魚露嘅鹹香、椰子片香脆同青檸酸味撈埋一齊,開胃到食唔停口!✨ 炸蝦餅拼魚餅蝦餅外脆內彈牙,咬開仲有肉汁;魚餅質感好特別,鬆軟得嚟帶啲香茅香氣,點埋酸甜醬真係邪惡到震!✨ 必食三拼串燒豬牛雞各兩串,全部燒到金黃微焦,肉質嫩滑唔乾柴!靈魂所在係個沙爹醬——濃郁花生香夾住粒粒口感,掛滿串燒真係無得輸~✨ 馬拉盞炒椰菜苗鑊氣十足!馬拉盞鹹香逼入每棵椰菜,勁惹味,簡單小菜都做得咁有層次~✨ 最特別的飲品羅勒葉菠蘿冰:估唔到加咗羅勒葉嘅菠蘿冰感覺咁清新!好香嘅羅勒葉味道~不過唔係個個接受到,有興趣可以試一試🥰泰式奶茶一定走唔甩,老細必點!每道菜都咁正,難怪晚晚排長龍!以後想食泰菜諗唔到第二間,不過切記要訂位啊~查看更多
Jap1Jap
🇹🇭性價比高之正宗泰國菜✨
Jap1Jap
2025-08-07
3K 浏览
关注
九龍城真的有很多泰國菜,非常集中之地。但泰象館從來也沒試過,看見門口的餐牌,裡面有炸蝦餅🦐已經非常吸引。 🈵在平日的星期一至五晚上已經滿座,想要來吃的人,☎️來之前先預約一下會較好。 這次點了不少菜式 : ✨🦐炸蝦餅Deep-fried Shrimp Cakes沒想像過每一塊也是很大的,雖然是切一半,但絕對是足夠份量~ 炸得外皮香脆,不會很油膩而爽口彈牙,來到這裡一定要點的菜~ 🐖🥗酸辣豬頸肉沙律Sour & Spicy Pork Jowl Salad平常也是吃炭燒豬頸肉,但這次嘗試酸辣口味,新鮮香菜和豬頸肉拌在一起,非常的醒胃,豬頸肉有一點肥肉但是酸味能夠中和油膩~ ✨🍍🍘菠蘿海鮮炒飯Thai Pineapple Fried Rice with Seafood以為份量很少,但原來塞滿一整個菠菠蘿,用原個菠蘿肉去炒飯~菠蘿很香甜,非常多配料,每一口也是滿滿的。 ✨🥭芒果沙冰Mango Smoothie新鮮芒果打至冰沙,味道超濃。查看更多
炸蝦餅
A Bite A Day
🍛 人氣爆滿嘅實力派泰國菜🔥
A Bite A Day
2025-11-26
关注
最近去九龍城想食泰國菜,真係花多眼亂🤯 今次就揀咗 泰象館 試試,一入到去就見到 一台接一台咁多人,有人走就即刻有人入,人氣非常之充足💪🍳 蛋包蝦仁金邊粉 $79酸味甜味非常之均衡,金邊粉唔會糊,加埋鑊氣非常突出🔥 再由蛋絲包住成個賣相又靚,味道又正😋🥢 串燒三拼(豬 / 牛 / 雞)六串 $90燒得好香,三款肉各有特色:豬肉扎實有咬口🐷、牛肉帶肉汁又濃香🐮、雞肉最嫩滑🥰 食落完全唔乾,調味啱啱好,全部都幾好食👌🥬 馬拉盞炒通菜 $67通菜爽脆口感一流,新鮮到一咬就知👅 加埋馬拉盞咸香味,越食越起勁🔥🥥 椰汁冰 $26椰香非常之濃郁,飲落清涼解膩,好耐冇飲過嘅泰式特色飲品😌🍮 椰汁西米糕 $38上層滑香椰汁、下層西米煙韌有口感,層次分明又唔會太甜,作結尾啱啱好👍依度嘅味道同水準真係唔錯😎想喺九龍城搵一間穩陣又唔中伏嘅泰國菜,泰象館值得一試😍查看更多
【九龍城泰象館創意泰菜 大推流心芝士蝦丸】
2025-11-21
关注
泰象館位於九龍城,呢間泰菜價錢相宜,充滿地道風味,每道菜都充滿驚喜!生蝦刺身
生蝦刺身大大隻,肉質彈牙透徹,食落好鮮甜,完全無腥味~流心芝士蝦丸
一上枱見到啲流心芝士好邪惡😈蝦丸外層炸得香脆,內裏蝦肉好Q彈~包住半熔芝士,一咬爆晒汁,仲可以拉絲😍芝士超級香濃,泰式蝦丸與西式芝士嘅fusion,邪惡又滿足🤤蛋包金邊粉
金邊粉炒得乾身彈牙,用蛋網包住,賣相唔錯🤩加上花生粒同青檸調味,簡單但幾惹味!椰青
新鮮開殼,椰青水清甜解膩,配濃味菜式剛好中和返整頓飯嘅飽足感~總結:好欣賞個芝士蝦丸,地道風味融合創意!而且服務親切,上菜速度快,嚟九龍城可以一試~查看更多
椰青
【九龍城泰象館創意泰菜 大推流心芝士蝦丸】
2025-11-21
+ 5
椰青
timeforgdwest
九龍城正宗泰菜,星期五超爆場
timeforgdwest
2025-11-19
关注
朋友成日推介土瓜灣呢間泰國餐廳,話抵食又好味,今日終於同朋友去試~我哋叫咗冬陰功、南瓜燴海鮮飯同明爐青檸蒸烏頭魚🍋首先個冬陰功湯一上枱已經聞到好香濃嘅香料味,飲落酸辣度平衡得啱啱好,仲有幾隻大蝦夠晒鮮甜🦐菜色特別推薦:明爐青檸蒸烏頭魚!魚肉蒸得剛剛好,一啲都唔嚡口,青檸同香茅嘅清新完全滲入魚肉裡面,好開胃😋個南瓜燴海鮮飯都幾有驚喜,南瓜蓉煮得滑溜溜,撈埋啲飯食好舒服,裡面仲有唔少魷魚同青口。三樣餸加埋都係三百幾蚊,以依家嘅價錢真係算好抵食。個烏頭魚真心正!🐟用明爐上,熱辣辣,魚肉超滑,青檸同辣椒酸辣味好開胃😍溫馨提示:夜晚好爆場,要提早訂座🤔查看更多
往死裏去吃
❝ 九龍城地道泰菜 | 泰象館🇹🇭🙏
往死裏去吃
2025-11-17
关注
身為香港小泰國嘅九龍城,平價而有質素嘅泰國餐館非常之集中✨其中一間就係泰象館,價錢親人而且食物款式多,連侍應都係泰國人,難怪平日夜晚都咁多人排隊最值得讚係蛋包蝦仁金邊粉🦐金邊粉麵身keep到煙韌而且有鑊氣,椰汁雞湯雞肉份量多香料味尚算足但唔夠creamy,燒豬頸肉個醬汁係靈魂之窗,鹹鹹辣辣(都幾辣)風味十足,而飲品類可以選擇少甜🙌🏻-𝘼 𝙇𝙖 𝘾𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙈𝙚𝙣𝙪▫️燒豬頸肉 $𝟵𝟬 ⭑⭑⭑⭒⭒▫️蛋包蝦仁金邊粉 $𝟳𝟵 ⭑⭑⭑⭑⭒▫️椰汁雞湯 $𝟴𝟯 ⭑⭑⭑⭑⭒▫️青檸沙冰 $𝟯𝟬 ⭑⭑⭑⭒⭒▫️椰汁珍多冰 $𝟮𝟵 ⭑⭑⭑⭒⭒查看更多
ccherin
九龍城正泰菜
ccherin
2025-11-10
关注
泰式菠蘿炒飯真係好有驚喜,炒飯乾身唔油膩,飯粒分明得嚟每粒都沾滿咖喱粉嘅香氣。有唔同層次嘅口感,食落好有滿足感!豬頸肉炒飯嘅豬頸肉絕對係亮點!有肉汁同嫩滑。個炒飯用咗少少魚露調味,鹹香得嚟好惹味,仲有鑊氣,好有泰國街頭風味。香葉辣椒炒牛柳粒,香葉同辣椒嘅配搭好霸道,入口先係香葉嘅獨特香氣,跟住辣味先慢慢滲出嚟,好過癮!木瓜絲炒律嘅醬汁調得好平衡,酸、甜、鹹、辣四味俱全,仲落咗少少花生碎同車厘茄,增加咗口感。木瓜絲切得好幼細,索盡醬汁,清新得嚟又好醒胃。龍眼冰唔會死甜,飲到龍眼肉嘅天然甜味,仲有好多龍眼肉可以食,好足料。泰式黑咖啡味道濃烈,帶少少炭燒嘅苦澀,飲完個口會有回甘,好地道嘅泰式風味。查看更多
Yaya Yeung
平靚正泰菜
Yaya Yeung
2025-11-03
关注
🇹🇭泰象館|九龍城隱世泰菜!勁濃泰國風味🤤 今日行九龍城,隨手入咗間叫「泰象館」嘅泰國餐廳,一坐低就聞到陣陣香茅同咖哩味,即刻餓到咕咕叫😋 泰式濕炒(豬/雞)河 $52河粉夠晒滑溜,醬汁濕潤唔黐牙,豬肉嫩到咬落彈牙,镬氣香到連碟都想舐埋🤤 最正係唔會太油膩,食完仲想encore! 泰式奶茶(跟餐免費)色水金黃到發光✨ 甜度啱啱好,茶味濃郁帶少少奶滑,凍冰冰飲落超解暑,泰國街頭feel滿分💯 跟餐唔使加錢真係抵到爛! 飛天通菜(餐) $35通菜夠曬鑊氣,蝦醬味香到飄幾張枱!菜梗爽脆葉子入味,辣度輕微帶勁,配飯簡直絕配🍚 三十幾蚊有呢個份量同味道,抵到喊! 冬蔭功(小) $87一啖落肚直接衝上頭🌶️ 酸辣鮮香夠層次,蝦同菇菌滿滿,湯底濃稠到掛杯,連飲3碗先肯停口! 炸蝦餅 $84外層脆卜卜,入面蝦肉鮮甜彈牙,滿滿嘅蝦膠餡料超實淨,鹹香夠味又juicy🦐 咬落脆度十足,食到尾都唔會軟淋淋~ 椰汁西米糕 $38甜品後上剛剛好!椰香濃郁,西米軟糯唔黐牙,凍冰冰食落好refreshing,完美收尾🥥 呢餐一個人食到捧住個肚走,總共先$296,性價比高到喊出聲😭 店舖係九龍城South Wall Road地舖,環境簡潔夠晒地道,師傅手勢同味道完全唔輸泰國當地餐廳! 九龍城真係卧虎藏龍,隨便入一間都有驚喜✨ 而家仲有個消息想同大家講:呢個充滿香港特色嘅老區即將重建啦🏗️ 建議大家多啲帶小朋友同老人家嚟行下、食下嘢,一齊認識呢個有住濃濃人情味同地道美食嘅好地方,留住屬於呢度嘅溫暖記憶~快啲約埋屋企人嚟掃街啦🥢 #九龍城美食 #泰國菜 #香港食評 #泰象館 #隱世食店 #九龍城重建查看更多
九龍城正宗泰國菜
2025-10-28
关注
最近我好鍾意食泰國菜,就決定去九龍城嘅泰象館試下。入到去見到好多人,好彩我哋行得快啲,所以唔使等位!餐牌選擇真係多到眼花撩亂,我哋叫咗串燒三拼,有豬肉、牛肉同埋雞肉,每種都有兩串,全部都烤得好香脆,肉質嫩滑,特別係豬肉好Juicy,真係好食!我哋仲叫咗飛天通菜少少辣,然後係蛋包蝦仁金邊粉,蝦仁金邊粉個蛋包煎得香脆,簡直無得輸!最後,啤酒就係必備,飲住啤酒再食串燒,感覺一流。冬陰功湯亦都唔錯,味道酸酸辣辣,正好開胃。整體嚟講,泰象館真係好推介,無論係食物定係服務都非常好,下次一定會再惠顧!如果你鍾意泰國菜,千祈唔好錯過呢個地方!#九龍城 #九龍城美食 #香港探店 #泰國菜泰象館 (九龍城)九龍城城南道48號地舖查看更多
winsomesome
又焗又難食,態度仲差
winsomesome
2025-10-26
关注
澳牛式服務態度+茶餐廳式收款方式,但完全冇澳牛嘅食物質素。Book咗枱只係遲咗五分鐘,就不停打電話催。坐低之後全程提醒我哋8:30pm要交枱,叫我哋快啲食。個老細真係好kam,食飯都食得唔安樂 ,仲要受佢氣。仲要唔收信用卡,只收PayMe、八達通、Alipay同FPS,完全唔似一間正式餐廳。冷氣又唔夠,好焗。食物方面真係一般,炒通菜冇味、串燒又乾,完全唔值個價。附近有大把好食過佢嘅泰國餐廳,呢間真係又唔好食又冇禮貌,今次中晒伏,下次唔會再幫襯。查看更多
couplefoodiediary
性價比高泰菜
couplefoodiediary
2025-10-24
关注
黎呢頭多數都係mtr宋皇臺出閘~話咁快就黎左小泰國🤭因為呢頭實在超多泰國餐廳!今次我地搵左間小店試下👏🏻星期四晚黎食飯 都有7成滿~ 都唔少泰國人做waitress/ chef👩🏾‍🍳路過其他餐廳係見少人好多架🤫 所以應該唔差~1️⃣冬蔭功(小)$87 酸辣開胃 蝦鮮甜彈牙🤪湯底香濃一流! 地道正宗 食完即刻提神醒胃 梗係要試啦~2️⃣燒風鱔 $35 外脆內嫩🐟風味十足~燒得香脆惹味! 3️⃣燒雞腎 $15 燒得剛好唔乾柴~當然同日本居酒屋唔同 但勝在平靚正!4️⃣青咖喱 $83 呢個可揀豬/牛/雞 都係同一價錢!我地就揀左牛~ 加埋 蒜蓉包 $27 簡直perfect match 💯椰香濃郁🥥牛肉軟腍入味 辣度適中好過癮! 咖喱汁濃厚 蒜蓉包吸汁一流🤭5️⃣蛋包蝦仁金邊粉 $79 蛋皮薄脆 蝦仁爽口彈牙 酸甜平衡! 金邊粉滑溜 配料豐富 蛋包整得靚到要打卡😋味道唔錯!6️⃣燒豬頸肉 $90 燒得香嫩多汁 肥瘦剛好!🐽🐽好味!7️⃣Singha啤酒 $33 泰啤淡淡地 但都幾大枝 係玻璃樽上🍺食泰菜必配~完美ending!查看更多
FoodPilgrimageGps
➲ 九龍城 泰象館
FoodPilgrimageGps
2025-10-20
关注
➲ 九龍城 泰象館九龍城泰菜界「隱世高手」!香葉肉碎飯辣勁十足,白飯殺手認證,乾炒海鮮河鑊氣十足。➳ 香葉炒豬肉碎飯鑊氣攻鼻級!豬肉碎炒到乾身焦香,香葉同辣椒撞出刺激香氣,一定要加煎蛋,撈埋流心蛋黃核爆級邪惡~➳ 泰式乾炒海鮮河海鮮暴擊,河粉炒到乾身唔油膩,魷魚彈牙、蝦仁爽甜,豆芽加持鑊氣。➳ 炸蝦餅拼魚餅「脆口二重奏」!蝦餅厚切彈牙,魚餅香茅味突出,蘸甜辣醬更惹味。即叫即炸,熱辣燙嘴,熱氣邪惡到要飲三啖泰奶鎮壓~➳ 泰式奶茶|芒果沙冰解辣神級隊友!泰奶茶香濃郁唔死甜,芒果沙冰果肉打成果泥,冰涼清新KO暑氣~必嗌走甜,風味更突出!⤵ 九龍城城南道48號地舖查看更多
CareyLeung5731
九龍城必食泰國菜
CareyLeung5731
2025-10-16
关注
這頓餐點清新又飽足,融合多元風味,令人愉悅。柚子沙律酸甜爽口,搭配清脆蔬菜,瞬間喚醒味蕾。串燒三拼火候恰到好處,牛肉香濃、雞肉嫩滑、豬肉多汁,各具特色,香料調味亦不過火。青咖喱鴨胸飯鴨胸外皮微脆,肉質鮮嫩,咖喱香辣濃郁,與米飯完美融合,令人一口接一口。青檸梳打清爽解膩,氣泡感十足,為濃味菜式帶來平衡。新鮮椰青甘甜潤喉,自然椰香為整餐畫上清新句號。整體搭配均衡,既有層次又不失清爽,是一場味覺與感官的愉快旅程。查看更多
+ 3