西環|泰誇張🇹🇭🌱店員好nice✨🫧整體體驗非常好🫧椰汁雞(細) $65- 椰奶味重,加上酸酸地嘅味,仲有好多草菇同雞肉🤎- 3-4個人飲都可以~泰式拼盤 $128- 傳統拼盤好豐富,由其是蝦餅同荷葉雞- 蝦餅嘅表面仲係脆㗎,蝦肉好彈,點雞汁食冇得輸呀🤣🤣- 雞肉炸過之後再到荷葉包住再炸,所以荷葉嘅香味都浸曬入去🥰之後點酸梅醬食~❤️鹽鯽魚 $168‼️‼️‼️超推薦‼️‼️‼️- 魚肉超級嫩,好厚肉,唔點汁都已經好好食🤤🤤🤤- 個泰式辣醬都幾夠辣,點少少就夠啦~吊下味👍🏻菠蘿炒飯 $88- 薑黃味唔會好強,小朋友都接受到- 菠蘿酸酸甜甜好開胃🍍仲有好多配料~✨蝦醬炒椰菜 $68- 好重蝦醬味🥰掛汁力強👍🏻份量好多👍🏻(左)珍多椰奶 $28(右)泰式奶茶 $28🔺有加一服務費整體而言▪️味道 4 / 5▪️環境 4 / 5▪️抵食 4 / 5📍西環德輔道西390 A號地舖
西環|泰誇張🇹🇭🌱店員好nice✨🫧整體體驗非常好🫧

椰汁雞(細) $65
- 椰奶味重,加上酸酸地嘅味,仲有好多草菇同雞肉🤎
- 3-4個人飲都可以~

泰式拼盤 $128
- 傳統拼盤好豐富,由其是蝦餅同荷葉雞
- 蝦餅嘅表面仲係脆㗎,蝦肉好彈,點雞汁食冇得輸呀🤣🤣

鹽鯽魚 $168
‼️‼️‼️超推薦‼️‼️‼️
- 魚肉超級嫩,好厚肉,唔點汁都已經好好食🤤🤤🤤
- 個泰式辣醬都幾夠辣,點少少就夠啦~吊下味👍🏻

菠蘿炒飯 $88
- 薑黃味唔會好強,小朋友都接受到
- 菠蘿酸酸甜甜好開胃🍍仲有好多配料~✨

▪️抵食 4 / 5

📍西環德輔道西390 A號地舖
2023-02-18
2023-02-19 165 浏览
泰國菜真係吃不厭😋發現西環有間裝修好有特色泰國餐廳,門外有靚靚打卡位,內裡裝潢好有泰色風情,地磚圖案好有特色,牆上一邊以綠色佈置,另一邊係磚牆,店員大多係泰國人,餐牌好多選擇,價錢又唔算貴,睇吓我地點咗乜🤩冬蔭功湯點了個細都好足料,辣度剛剛好,有2隻大蝦🦐🦐蝦肉幾彈牙泰式拼盤份量都好大盤,賣相好靚😍有炸蝦餅,炸魚餅,炸春卷,炸香葉包雞,即叫即炸,炸到金黃香脆好香口,不用點醬都好夠味😋豬頸肉沙律每片豬頸肉都係厚切,肉質唔會韌,平時食豬肉生菜包先會有盤生菜🥬哩度食豬頸肉沙律都有盤生菜😋吃落就唔會有油膩感👍紅咖喱雞雞肉好嫩,不過紅咖喱反而係太甜,啱哂唔食辣既客人蒜蓉包基本上唔洗點汁都已經好好食飲品點了凍泰式奶茶香港泰式奶茶比泰國冇咁甜,我反而喜歡冇咁甜😆龍眼冰🥃食泰菜必飲😋餐廳食物都唔錯,店員親切友善,回頭指數高👍

冬蔭功湯
點了個細都好足料,辣度剛剛好,有2隻大蝦🦐🦐蝦肉幾彈牙

紅咖喱雞
雞肉好嫩,不過紅咖喱反而係太甜,啱哂唔食辣既客人

蒜蓉包
基本上唔洗點汁都已經好好食

飲品點了
凍泰式奶茶
香港泰式奶茶比泰國冇咁甜,我反而喜歡冇咁甜😆

龍眼冰🥃食泰菜必飲😋

餐廳食物都唔錯,店員親切友善,回頭指數高👍

2023-02-18
  • 泰式拼盤
  • 冬蔭功湯
2023-02-17 30 浏览
今日同女朋友黎到西環經過見到呢間新開泰菜門面好靚俾佢吸引左就入左去餐牌有好多選擇,全部都係正宗泰國菜款式多樣,實有一款岩食椰子雞湯好窩心地識得第一道菜先上湯可以暖一暖胃雞湯呈奶白色,味道有濃郁既椰奶味好creamy好開胃另外仲有雞既鮮甜味,味道好豐富炸蝦餅蝦餅好厚實,好足料咬落啖啖肉,好結實點上甜酸醬食好惹味椰肉絲蝦炒飯炒飯炒到粒粒分明加上蛋,蝦同椰肉絲味道好夾,有鑊氣!椰青焗紅咖哩海鮮咖哩好濃郁,香料味好足海鮮好新鮮,絕不馬虎泰式奶茶,珍多冰奶茶茶香奶滑,令我諗起係泰國飲既奶茶珍多冰好濃郁,好似飲緊椰漿咁好好味
今日同女朋友黎到西環
經過見到呢間新開泰菜
門面好靚俾佢吸引左就入左去

餐牌有好多選擇,全部都係正宗泰國菜
款式多樣,實有一款岩食

椰子雞湯

好窩心地識得第一道菜先上湯
可以暖一暖胃
雞湯呈奶白色,味道有濃郁既椰奶味
好creamy好開胃
另外仲有雞既鮮甜味,味道好豐富

蝦餅好厚實,好足料
咬落啖啖肉,好結實
點上甜酸醬食好惹味

椰肉絲蝦炒飯

炒飯炒到粒粒分明
加上蛋,蝦同椰肉絲
味道好夾,有鑊氣!

椰青焗紅咖哩海鮮

咖哩好濃郁,香料味好足
海鮮好新鮮,絕不馬虎

泰式奶茶,珍多冰

奶茶茶香奶滑,令我諗起係泰國飲既奶茶

珍多冰好濃郁,好似飲緊椰漿咁
好好味
2023-02-15 40 浏览
西環新開左間泰國菜裝修精緻企理門口都有座位,不過個日比較凍坐返入面,如果唔係我都想坐呢個位幾chill🥴我地平日6:30到 到7點令已經坐滿晒人😳🔻泰式酸辣清湯(細)非常足料,有蝦、青口、菇、小元貝、魷魚,蝦已經幫你拆左殼,酸甜辣都齊,多重刺激味蕾,細已經好夠兩人份有多😛🔻豬頸肉沙律加生菜呢個豬頸肉必推,平時食開個d比較厚實同埋點醬,今次呢個既醃料味道係之前未有過,醃得好入味之餘食落帶烤香,所以完全唔需要任何醬料,而且佢切到一條條,用生菜包埋黎食勁正😳同埋佢份量都幾多,食極都仲有😂😂🔻沙嗲串燒 6串 (豬/牛/雞)有時食d泰國野 有晒沙嗲汁已經食唔到係咩肉黎😂,同埋會縮晒水,燶晒黑炆炆咁,但呢個食落都會保留返個肉香既味道,燒得岩岩好😛食材相對高質👍🏻加埋沙嗲調理非常惹味🔻炸魚盲鰽芒果沙律蓋面平時多數就咁食泰式芒果沙律,而家直頭放係魚上面,呢個做法相當有特色,沙律蔬菜絲既酸甜仲帶出到盲鰽既魚鮮味,同埋岩我懶人無乜骨,外脆內軟👍🏻🔻紅咖哩鴨胸加烤薄餅鹹香既鴨胸肉 ~鮮甜小蕃茄 ~微辣醬汁 配埋濃郁香料味非常可口~薄餅唔係馬虎個隻,烤得脆身唔要醬料就咁食都好好食😍🔻泰式奶茶&龍眼冰兩杯飲品都
西環新開左間泰國菜裝修精緻企理
我地平日6:30到 到7點令已經坐滿晒人😳

🔻泰式酸辣清湯(細)

🔻豬頸肉沙律加生菜
同埋佢份量都幾多,食極都仲有😂😂

🔻沙嗲串燒 6串 (豬/牛/雞)

🔻炸魚盲鰽芒果沙律蓋面

🔻紅咖哩鴨胸加烤薄餅

🔻泰式奶茶&龍眼冰
兩杯飲品都好靚好岩打卡😂
奶同茶既鮮明分層,有著重細節位❤️
奶香茶濃,同我一樣驚飲茶訓唔著飲龍眼冰,清甜鮮膩~真係足料大大粒龍眼嫁😎

🇹🇭未出發泰國先品嚐泰菜熱身。途經西環電車路,沿途有不同美食。有一間裝修鮮艷泰菜門面,吸引我眼球!價錢比我想像中合理,決定就此晚飯。🔸泰式拼盤$128沒有照騙,跟餐牌圖片一模一樣,多款小食一次過食晒!有炸蝦餅,炸魚餅,炸香葉包雞,炸春卷。即叫即炸,香脆熱辣辣。🔸椰汁雞湯,細$68椰汁味香濃,酸酸甜甜微辣,胃口大開,湯料豐富。 🔸泰式蒜蓉辣椒炒通菜$68 通菜炒到每條掛汁,惹味易入口。🔸鹽燒鰂魚 $168 鰂魚原條上,肉質比想像中鮮嫩多汁,魚肉滑溜。加上調味醬汁,味道立即昇華!🔸泰式生菜包豬肉$88豬肉炒到好乾爽,用生菜包上手唔會好呢Hea。🔸芒果糯米飯 $78餐廳好細心將甜品一開二,可以自己慢慢食。一碟有兩款糯米,口感豐富有咬口。清甜芒果各半個,加上椰醬拌食,非常滿足!最後點左兩杯泰式飲品:泰國咖啡及奶茶😍好似返咗泰國旅行,好抵食🥹
🇹🇭未出發泰國先品嚐泰菜熱身。
價錢比我想像中合理,決定就此晚飯。

🔸泰式拼盤$128

🔸椰汁雞湯,細$68
椰汁味香濃,酸酸甜甜微辣,胃口大開,湯料豐富。

🔸泰式蒜蓉辣椒炒通菜$68
通菜炒到每條掛汁,惹味易入口。

🔸鹽燒鰂魚 $168

🔸泰式生菜包豬肉$88
豬肉炒到好乾爽,用生菜包上手唔會好呢Hea。

🔸芒果糯米飯 $78

2023-02-04
泰式咖啡
芒果糯米飯
  • 小食拼盤
近日同事向我推薦咗一間新開嘅小店,入面佈置勁有泰國氣氛,超有誠意,而且食物質素仲非常好👍🏻推薦成咁,我就即刻一收工就走去食🤤食完覺得真係好唔錯,好希望可以推薦畀大家。. 食完之後我嘅感受係,絕對唔止三粒星啊!不但氣氛好環境正、更可以見到擺盤好有心思,而且最緊要嘢食性價比超高!可進入近年小妹必重吃餐廳之一🏆跟住落嚟等我帶大家睇下啲嘢食話畀大家聽點解我咁推薦~.🥥椰汁雞湯呢個椰汁雞湯正得誇張、唇齒留香,如果你平堂都比較鐘意冬蔭功的味道但又想試新東西的話我非常推薦這款雞湯給你,與冬蔭功相比大家所用的香料非常類似,但多了陣陣椰香。.🍢泰式拼盤分別有炸蝦餅、炸魚餅、炸香葉包雞、炸春卷,有兩款醬汁任君選擇,個人尤其喜歡當中的炸蝦餅及炸香葉包雞,炸蝦餅真的真的超彈牙,金黃酥脆、外脆內軟!炸香葉包雞好吃得連香葉都吃光光!推薦!.🐟鹽燒鯽魚即叫即燒的一道菜,等了大概十多分鐘就可以了,熟度剛剛好,令到魚的口感超一流,軟嫩滑爽,鮮甜得很!重口味的可以點上隨附的泰式酸辣汁,看個人喜好。.🦀黃咖喱炒軟殼蟹主要香料有香茅、檸檬葉、大蒜、胡椒粒、黃薑粉,帶點微辣;香飄十里。軟殼蟹炸得剛剛好,外酥里嫩,整體配搭絕對是
🥥椰汁雞湯
🍢泰式拼盤
🐟鹽燒鯽魚
🦀黃咖喱炒軟殼蟹
主要香料有香茅、檸檬葉、大蒜、胡椒粒、黃薑粉,帶點微辣;香飄十里。軟殼蟹炸得剛剛好,外酥里嫩,整體配搭絕對是一道佳餚。
🍞蒜蓉包
單吃已經非常美味,配上黃咖喱軟殼蟹更是一流,變化口感讓大腦回不去了,好味得已張兩者放在一起,以後吃黃咖哩軟殼蟹都會想配上蒜蓉包。
🧋泰式奶茶 及 🥥珍多冰 coconut milk
賣相超美的!味道亦相當不俗,若然不嗜甜的話記得詢問店員調整甜度!店員非常樂於助人,加分!
🥢椰汁糕及千層糕
上台時暖粒粒,超香椰味,口感煙韌軟糯,係呢餐劃上完全句號😌
總結:
份量很足、令到大腦的美食細胞得到滿足,很能夠感受到店主對泰國菜的誠意!是一間非常值得向大家推薦的店舖。
鹽燒鯽魚
椰汁糕及千層糕
2023-02-02
鹽燒鯽魚
椰汁糕及千層糕
❤️西環·泰誇張❤️幾時開始食泰國菜通常都今日介紹呢間真係太·誇·張🎊好道地正宗 算數一數二好食👀價錢實惠👍🏻 會再去幫襯😌好似我咁要戒口都會搵到野啱食鍾意食辣/食泰國菜嘅人一侓大推❗️❗️🌈泰式生菜包(豬)🌶️🌶️ $88少少麻辣 加埋生菜平衡返睇樣似冇乜味 但食落會慢慢滲麻肉味香濃又惹味 會不斷想添😋😋😋🌈沙爹串燒(豬/牛/雞各2) $88以呢個價錢有6串好抵食👍🏻☺️仲要係大大串唔係瘦猛猛本身3款肉都腌制再燒配埋甜甜地嘅醬幾特別 好似仲有啲椰汁坊間多數用花生沙爹醬🌈馬拉棧通菜🌶️🌶️🌶️ $88呢款淺嘗了幾條 因為真係較辣刺激又會引人係咁夾通菜清爽有咬口唔會有渣🤪🤪🌈泰式燒雞(半隻) $88 全隻$168叫了半隻足夠3-4人一齊食😌雞皮位燒得幾好脆邊 肉又夠滑偏瘦仲有泰國雞醬+酸辣汁配搭🌈椰汁雞湯 $65(小)/$118(大)大大力讚揚!!超好飲係我鍾意嘅味❕❕應該落咗雞湯/椰奶/香茅/乾蔥頭/南薑好夠甜椰奶味好出 仲有雞肉同草菇冬天飲一流 仲可以加飯變湯飯 無敵✨😋🌈椰汁糕($58/6)+千層糕($68/6)+椰汁大菜糕($45/6)椰汁糕唔多講 千層糕蒸熱上夠貼心夠煙韌斑蘭味夠出👍🏻👍🏻👍🏻大菜
❤️西環·泰誇張❤️

🌈泰式燒雞(半隻) $88 全隻$168
叫了半隻足夠3-4人一齊食😌
雞皮位燒得幾好脆邊 肉又夠滑偏瘦
仲有泰國雞醬+酸辣汁配搭

🌈椰汁雞湯 $65(小)/$118(大)
大大力讚揚!!超好飲係我鍾意嘅味❕❕

超大杯 造型幾靚打卡一流
味道兩款都偏甜 珍多冰椰奶味好重 Nice😉
2023-01-31
  • 椰汁雞湯
📍香港大學, 泰誇張上個週末無乜對餐廳嘅想法,就由媽媽發辦,揀咗呢間新開嘅泰國菜🫣門口係相當神秘嘅,基本上睇唔到入面係咩嚟🤫咁睇餐牌呢就見唔到有 lunch set (通常都無架喇星期六日就) 研究完一輪就入去坐低咗 - 店面唔算大,5-6張枱左右,尚算坐得闊落🤗呢間餐廳係自助點餐嘅,scan個QR code 就得👌🏻食物選擇都係嗰啲啦 - 我哋三個人叫咗一份炒河粉、串燒同埋青咖哩雞跟蒜蓉包☺️老實講味道唔差嘅,但係真係幾貴吓(每人大約$100,無包嘢飲)......份量又唔係特別多🙈但如果講坐低慢慢傾食餐飯都ok嘅,人流唔算多,唔會催你快啲埋單走人🤭#不過不失但坐得舒服嘅泰菜 #泰誇張 #香港大學 #hku #ohhejfoodie
📍香港大學, 泰誇張

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ泰誇張依間新嘅泰國餐暫時應該係我食過比較到地又好味嘅泰國餐🇹🇭 出面好多一係太公式法,一係就貴,一係就麻麻依泰誇張由門面,入面裝修到食物味道質素都恰到好處 ❤️今次都叫咗幾多野😂🌼 沙嗲串燒 88每款牛🐮雞🐓豬🐷 各兩串淡淡肉,唔會好肥又唔會grill 到好老再加埋個泰式椰汁咖哩sauce 帶少少甜味Yummy yummy 😋 🌼 泰式生菜包🥬 88豬肉好香,無酥味都有少少辣辣地,而且留係個口都幾耐下本身都有少少驚佢會好油 點知係無🫶🏻 大愛炒到超香口 🧡🌼 椰汁雞湯 65完全無得好重椰奶味,而係咸甜balance得好料又多!飲完唔會有好膩嘅感覺 🌼 泰式通菜 68係用蒜蓉辣椒🌶️炒,條條通菜都食到sor sor 聲 😗好爽口 😎🌼 乾炒紅咖哩牛肉豆角 78見到勁橙色以為會有少少酸,係無架😂我唔知點解明知佢係紅咖哩都覺得佢會有少少酸 笑咗Anyway 依碟個牛反而有少少少少un 但都可以嘅👍🏻🌼 泰式燒雞 88個皮香脆,肉身嫩都幾surprise 唔會食到好gwa 🌼 jendo with coconut milk 28O!M!G! 勁重椰奶味!好正啊!中意又

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

泰誇張依間新嘅泰國餐
暫時應該係我食過比較到地又好味嘅泰國餐🇹🇭

出面好多一係太公式法,一係就貴,一係就麻麻
依泰誇張由門面,入面裝修到食物味道質素都恰到好處 ❤️

今次都叫咗幾多野😂

帶少少甜味
Yummy yummy 😋

🌼 泰式生菜包🥬 88

豬肉好香,無酥味
都有少少辣辣地,而且留係個口都幾耐下
本身都有少少驚佢會好油
點知係無🫶🏻 大愛
炒到超香口 🧡

🌼 椰汁雞湯 65

完全無得好重椰奶味,
而係咸甜balance得好
料又多!
飲完唔會有好膩嘅感覺

🌼 泰式通菜 68

係用蒜蓉辣椒🌶️炒,條條通菜都食到sor sor 聲 😗
好爽口 😎

🌼 乾炒紅咖哩牛肉豆角 78

見到勁橙色以為會有少少酸,
係無架😂
我唔知點解明知佢係紅咖哩都覺得佢會有少少酸 笑咗
Anyway 依碟個牛反而有少少少少un 但都可以嘅👍🏻

🌼 泰式燒雞 88

個皮香脆,肉身嫩
都幾surprise
唔會食到好gwa

🌼 jendo with coconut milk 28

O!M!G! 勁重椰奶味!好正啊!
中意又甜又重椰子味就岩哂你😍

🔎 #cass_泰國菜
🔎 #cass_hku
🔎 #cass_香港大學
🔎 #eatwccinhk
今日去西環搵朋友,佢介紹一間新開嘅🇹🇭泰式小店,佢見到裝修好有特色,想試一試😙🐥椰汁雞湯(細) $65好香🥥椰汁味,入口creamy😋唔算太🌶辣~入面除咗🐥雞肉,仲有秀珍菇、🍅車厘茄等,十分足料✨🐷豬頸肉沙律(小辣)$92豬頸肉肉質爽彈,用咗泰式香料和🧅洋蔥炒香~配合生菜包住可以減低食肉嘅罪惡咁😚🐥泰式燒雞 - 半隻 $88雞肉燒得嫩滑,食得出有淡淡燒烤味,本身調味偏淡~不過可以點泰式酸辣汁or泰式酸甜醬,兩款都同燒雞好夾🌟🦐黃咖喱 - 虎蝦 $148 & 🥖蒜蓉包 - 4片 $32黃咖喱香而不太辣,食得出加咗好多香料落去煮,味道濃郁!!虎蝦十分大隻,中間已經剝咗殼,十分貼心✨ 配上香脆嘅🧄蒜蓉包,十分滿足✨☘️通菜 - 泰式蒜(小辣)$68通菜炒得好香口,少少辣反而更加開胃🤓🥥甜品 - 椰汁糕 & 千層糕 千層糕入口軟糯,不會太甜👍🏼 椰汁糕好香🥥椰味,下面有西米,增加口感😋🍼Thai Milk Tea - Hot $28奶茶入口順滑香濃,唔似平時嘅泰式奶茶咁甜,應該係少甜配方👍🏼☕️Thai coffee -Hot $28有別於平時飲嘅咖啡,類似越南咖啡,不過感覺上較泰式奶茶甜🤏🏼環境

🐥椰汁雞湯(細) $65

🐷豬頸肉沙律(小辣)$92

🐥泰式燒雞 - 半隻 $88

☘️通菜 - 泰式蒜(小辣)$68
通菜炒得好香口,少少辣反而更加開胃🤓

🥥甜品 - 椰汁糕 & 千層糕

🍼Thai Milk Tea - Hot $28

☕️Thai coffee -Hot $28

環境:4.1/5
裝修好有特色,適逢農曆新年🧧~餐廳都貼咗揮春和設置全盒~

服務:4/5
店員好有禮貌,qr code 落單,自己可以喺出邊斟水,有冷熱水提供 👍🏼

食物:4.1/5
所有食物都好有水準,性價比高!

Revisit: Yes
  • 椰汁雞湯
  • 黃咖喱
  • 蒜蓉包
  • 通菜
  • 椰汁糕
  • Thai Milk Tea
2023-01-28 34 浏览
1. 生菜包($88)93/100有豬、牛、雞可以揀,我哋揀咗牛肉,香料好夠,好香口,而且夠鑊氣,正!2. 燒豬頸肉($88)94/100豬頸肉好爽口,充滿焦香,點埋個汁食真係perfect !3. 椰青焗紅咖喱海鮮($118)95/100紅咖喱本身已經好好食,加埋椰肉及放入椰青一齊煮加添椰香,好加分,份量好多,有多海鮮,真係好食又抵食。加咗蒜蓉包($32)同埋薄餅($32)點咖喱食,超正!4. 泰式酸辣湯明爐魚($178)95/100個湯好有層次,好香,提升魚嘅味道,加上個汁同條魚真係好夾,好好食!5. 千層糕($67)98/100千層糕好香椰汁味,又夠煙韌,點埋個椰漿一齊食超級好食,必食推介!
1. 生菜包($88)93/100

2. 燒豬頸肉($88)94/100
豬頸肉好爽口,充滿焦香,點埋個汁食真係perfect !

3. 椰青焗紅咖喱海鮮($118)95/100

加咗蒜蓉包($32)同埋薄餅($32)點咖喱食,超正!

4. 泰式酸辣湯明爐魚($178)95/100

5. 千層糕($67)98/100

2023-01-23 41 浏览
[ 泰誇張 ]最近西環新開間好靚店舖,經過見到原來係食泰菜,決定嚟試下😊✿ 冬蔭功湯(細) 🥘 $68傳統冬蔭功湯,足料美味,啱哂天氣凍來飲一碗香辣嘅熱湯,既開胃,飲完飽肚又暖身🤤✿ 沙爹串燒6串(豬/牛/雞) 🍢🍢 $88串燒有豬、牛&雞各2串,肉質好juicy,沙爹醬好濃郁,唔辣都食得。✿ 通菜 $68每次去泰國餐廳必點既菜式,菜炒得好惹味, 好泰風味👍🏻👍🏻✿ 黃咖哩雞 $72✿ 蒜蓉包(四片) $32超美味泰式黃咖哩,適合唔太食到辣嘅人,濃濃嘅咖哩香。呢個咖哩配豬/雞/牛肉都可以,個人較喜歡配雞,配蒜蓉包必試!✿ 燒魷魚🦑 $98烤得香口,魷魚彈牙爽口,沾埋個醬汁,酸酸辣辣十分開胃。✿ 泰式燒雞(半隻)🐔🐔 $88皮燒得香香脆脆,肉質嫩滑,跟2個泰式醬汁,可以唔洗用都好夠味道。✿ Thai Iced Tea $28✿ Longnan Juice $28兩款飲品都裝飾得好靚,泰奶&龍眼冰食泰菜必飲,不太甜,口味適合香港人。總結🫦正宗泰國菜,食物款式選擇多,店鋪裝修好有特色,好適合三五之己黎食個飯,打下卡📸✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿泰誇張地址: 西環德輔道
[ 泰誇張 ]

最近西環新開間好靚店舖,經過見到原來係食泰菜,決定嚟試下😊

✿ 冬蔭功湯(細) 🥘 $68

✿ 沙爹串燒6串(豬/牛/雞) 🍢🍢 $88

✿ 通菜 $68
每次去泰國餐廳必點既菜式,菜炒得好惹味, 好泰風味👍🏻👍🏻

✿ 黃咖哩雞 $72
✿ 蒜蓉包(四片) $32

✿ 燒魷魚🦑 $98
烤得香口,魷魚彈牙爽口,沾埋個醬汁,酸酸辣辣十分開胃。

✿ 泰式燒雞(半隻)🐔🐔 $88

泰誇張
地址: 西環德輔道西390A號地舖
電話:35682081
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
由門面到裝潢都充滿泰國氛圍 還有泰國兒時玩具由泰國人主理 主打多款泰式特色料理擺盤都格外花心思 而且價錢合理 質素不俗店員們都好親切 去開附近都可以trytrty~.▫泰式炸甜酸倉魚 $158店家新出品( Ꙭ)!貌相好有心思用炸條襯考炸過的倉魚 再淋上泰式甜酸醬 外脆內嫩 味道酸酸甜甜滋味十足 幾抵食.ᐟ‪‪.ᐟ.▫紅咖哩鴨胸蒜蓉包 $78 + $32好少可見到鴨胸配紅咖哩 擺盤同樣精美味道香濃帶鹹香不太辣 點蒜蓉包剛剛好還有洋葱菠蘿粒蕃茄仔等~.▫沙嗲串燒 $88豬牛雞各三串 烤得熟度剛好唔會太韌點沙嗲醬更香口惹味(ᯅ̈ ) .▫豬頸肉沙律 $92 豬頸肉質地香嫩 夾雜各種香料洋葱絲Sauce有啲似泰式青瓜沙律 帶點酸辣好開胃多數都係生菜包肉碎 今次直接包豬頸肉同樣地夾(՞•֊•՞)包肉的口感更滿足 同時可以解辣呢.▫香葉炒肉碎配白飯 $90肉碎帶香濃肉汁 夾雜些香葉味 味道唔會太鹹 配埋太陽蛋 岩晒撈飯( ˶ˊᵕˋ).▫泰式酸辣清湯 $68我幾鐘意這個湯品 酸酸辣辣好暖胃.ᐟ‪‪.ᐟ剛好可以解一解油膩 還有蝦.青口.菇作配搭.▫泰式奶茶 $28▫珍多冰 $28連飲品都好泰國feel
由門面到裝潢都充滿泰國氛圍 還有泰國兒時玩具
由泰國人主理 主打多款泰式特色料理
擺盤都格外花心思 而且價錢合理 質素不俗
店員們都好親切 去開附近都可以trytrty~

▫泰式炸甜酸倉魚 $158

▫紅咖哩鴨胸蒜蓉包 $78 + $32
紅咖哩鴨胸

好少可見到鴨胸配紅咖哩 擺盤同樣精美
味道香濃帶鹹香不太辣 點蒜蓉包剛剛好
還有洋葱菠蘿粒蕃茄仔等~
紅咖哩鴨胸

▫沙嗲串燒 $88
沙嗲串燒

豬牛雞各三串 烤得熟度剛好唔會太韌
點沙嗲醬更香口惹味(ᯅ̈ )
▫豬頸肉沙律 $92

豬頸肉質地香嫩 夾雜各種香料洋葱絲
Sauce有啲似泰式青瓜沙律 帶點酸辣好開胃
豬頸肉沙律

多數都係生菜包肉碎 今次直接包豬頸肉同樣地夾(՞•֊•՞)
包肉的口感更滿足 同時可以解辣呢
▫香葉炒肉碎配白飯 $90
香葉炒肉碎配白飯

肉碎帶香濃肉汁 夾雜些香葉味
味道唔會太鹹 配埋太陽蛋 岩晒撈飯( ˶ˊᵕˋ)
▫泰式酸辣清湯 $68

連飲品都好泰國feel 味道不俗不會太甜

▫椰汁糕 $58
▫千層糕 $68
椰汁糕

岩晒喜歡椰子的朋友( ˶'-'˶)
前者下層仲有西米.芋頭粒耶~
  • 泰式酸辣清湯
  • 沙嗲串燒
  • 豬頸肉沙律
HKU MTR附近新開的泰國菜,成為了不少街坊和HKU學生的飯堂。以深綠色為主調的新店裝修新潮雅致,連地板圖案也花盡心思。食物選擇多又高質。是次初試過後,已計劃下次再戰回味!- 炸蝦餅 Deep Fried Prawn Cake 4pcs $78- 燒牛肉沙律 Yum Nuea Beef Salad $92 - 泰式酸辣清湯 Poh Tak Spicy & Sour Clear Soup (Small) $68喜歡泰國菜的原因之一,就是前菜選擇非常多,而且酸酸辣辣後對味又開胃。炸蝦餅大大件又熱辣辣,卜卜脆的外表包裹著紮實的蝦肉,沾點泰式醬,簡單又美味。燒牛肉沙律少辣版清新爽口,燒牛肉畫龍點睛,份量都不少。泰式酸辣清湯比想像中更足料,塞滿大蝦、青口、魷魚和小元貝,酸辣比例完美,倆口子Order細Size就最適合不多,多人Share的話可以Order $128的大Size。泰式乾炒河 Stir-fried Flat Noodles $78可選擇豬、牛、雞、素配料,大師傅級數,穫氣足,用上闊河粉,滑溜又有口感,也不會太油膩,2人Share份量剛好。鹽燒魚 Salt Crusted Grill

鹽燒魚

鹽燒魚 Salt Crusted Grilled Fish $168
即叫即燒,但等待時間也不會太久。用上鰂魚,一上桌已看到魚皮已被整齊揭開,看到熱辣辣又雪白的魚肉實在垂涎三尺!淡淡的鹽鹹味已能帶出鰂魚的鮮甜味,魚骨不算多,魚肚的油香更是美味。不沾醬單吃已很對味,喜歡更重的泰味的話,可以沾點隨附的泰式酸辣汁。

千層糕

千層糕 Thai Style Pandan Coconut Layered Cake 6pcs $68
本來想Order芒果糯米飯作甜品,但店員推薦新鮮出爐的千層糕,一試究竟,果然很出色!不但層次分明,椰香味突出,口感軟糯又不過份Sticky,椰怪當然不錯過狂沾中間的椰漿呢!

泰式奶茶 Thai Milk Tea $28
鮮明的奶泡比例,賣相很吸睛。雖然Default是凍飲,但向店員查詢後,可以幫忙轉做熱飲,很貼心。獨特的泰茶味道很對味,比起連鎖店,這個口感更厚滑濃郁,鍊奶香和茶香兼備。

珍多冰 Jendo w/ Coconut Milk $28
比坊間的現盛珍多冰味道更有椰香和層次。不但有新鮮的椰子味,還有椰味的奶泡,喝得出與罐頭質素是完全不同Level,很驚喜小店對簡單飲品所花的心機和心思。
2023-01-13 35 浏览
勁抵食又好味嘅泰國菜,環境好chill,服務又非常好,食完一定會再去嘅餐廳😍😍燒魚餅,$78魚餅好大件,一份有成四件。佢嘅口感比較特別,有啲似鯪魚球嘅味,沾上酸甜汁,唔錯。豬頸肉沙律,$92呢個沙律用生菜包嘅形式上,同平時食嘅生菜包肉碎味道相似,不過用豬頸肉代替,一條條嘅豬頸肉勁惹味,啖啖肉,比平時嘅肉碎更有口感更滿足☺️酸辣湯明爐盲䱽魚,$178條魚好嫩好入味,個湯底勁好味,酸酸地勁開胃,我飲咗成碗湯先開始食魚☺️個爐會一直燒住,佢哋仲會額外比啲湯我哋驚佢會燒乾,非常窩心。辣椒膏炒青口,$98最鍾意食重口味嘅辣椒膏炒海鮮,店員推介今期青口比較靚,果然隻隻都好肥美,大大份先$98👍🏻師傅好好功力,每隻都炒到勁入味,因為太惹味,建議配碗白飯食☺️是日甜品,$58原本見餐牌有椰汁糕,不過店員好好,話嗰日有另外兩款糕,想唔想都試吓,結果每人都試到3款糕😍除咗椰汁糕,另外兩款都未試過,焦糖燉蛋配班蘭葉 同埋 椰汁紫薯糕,兩款都好特別。另外要介紹佢嘅珍多冰,勁好飲,唔係平時嘅椰奶,而係勁濃嘅椰奶冰,好香濃,下次去一定會再飲。另外一杯朱古力咖啡冰都好濃好飲。餐廳仲有唔少酒供應,仲有happy hour㗎

燒魚餅,$78

豬頸肉沙律,$92

酸辣湯明爐盲䱽魚,$178

辣椒膏炒青口,$98

是日甜品,$58

另外要介紹佢嘅珍多冰,勁好飲,唔係平時嘅椰奶,而係勁濃嘅椰奶冰,好香濃,下次去一定會再飲。另外一杯朱古力咖啡冰都好濃好飲。餐廳仲有唔少酒供應,仲有happy hour㗎,lunch都有set,滿足唔同需要嘅人☺️