2023-03-04
泰誇張 📍:西環德輔道西390A號地舖🚗:香港大學地鐵B1出口 步行3分鐘📞:+852 3565-6422💲:~HKD240/head for dinnerFood quality✔️:沙嗲串燒6串、冬蔭功湯(細碗)、黃咖哩炒軟殻蟹、蒜蓉包、泰式乾炒河、泰式奶茶👌🏼:荔枝冰總結:😋西環新開嘅泰菜餐廳🍴辣度酸度都好正宗 樓面都唔少泰國人員工 cp值都幾高 價錢比較合理 又唔收加一 非常推薦嘅泰菜👍🏼😋口味偏酸同辣 比較似泰式口味多啲 冬蔭功結合哂酸同辣 $68蚊材料包兩隻蝦同一堆菇 啲菇好好食🤤 同埋細碗已經夠3個人食 推薦😋黃咖哩就係軟殻蟹炒肉碎 呢個非常辣 聽店員講辣度可以再調節 唔太食得辣嘅朋友可以減辣啲啲 呢個配蒜蓉包好好食 包好脆蒜蓉味又夠重 可惜油咗啲🤏🏼😋沙嗲串燒有包雞 牛 豬每樣各兩串 沙嗲醬好出色 而且份量又足夠 好重肉味 啖啖肉人之選😋泰式乾炒牛河同港式有啲唔同 河粉都唔係我哋食開嗰款 比較煙韌同比較寛 又有落花生碎 肉可以㨂豬牛雞素擇一 幾特別🥹😋飲品有好多款 都有好多酒揀 雖然我覺得酒同泰國菜好似唔太夾 但其餘飲品選擇雖然冇酒咁多 但點咗泰式奶茶 茶味濃 雖然有啲甜
📍:西環德輔道西390A號地舖
🚗:香港大學地鐵B1出口 步行3分鐘
📞:+852 3565-6422
💲:~HKD240/head for dinner
Food quality
👌🏼:荔枝冰
總結:
😋飲品有好多款 都有好多酒揀 雖然我覺得酒同泰國菜好似唔太夾 但其餘飲品選擇雖然冇酒咁多 但點咗泰式奶茶 茶味濃 雖然有啲甜 但都係好飲👏🏼
😋員工非常友善 介紹時又會問你食唔食得辣 上菜前又會介紹 收碟好勤 又會問你啲嘢好唔好食 又唔會好公式化嗰種🤣
🤔️荔枝冰都係甜左啲 但好飲嘅 不過奶茶比較推薦啲
🤔️環境走泰國風情 仲有部大電視📺播泰國節目 燈光都幾明亮
🤔️飲品同食物選擇都超多 但食咗咁多款對比價錢嚟講唔伏仲幾抵食 值得專登嚟試試✔️