2024-04-16 21 浏览
今日就同朋友去左泰簡單食飯餐廳環境好chill, 有室外同室內嘅位置, 食物由泰國廚師烹調, 款式好地道炸鮮蝦餅炸得好香口, 蝦餅彈牙, 配泰式辣醬啱啱好馬拉盞炒通菜馬拉盞醬汁平均分配係通菜上, 增添鹹香同微辣風味蟹肉炒飯好夠鑊氣, 炒得粒粒分明, 加左蛋同葱花好香口椰汁雞湯湯頭加入大量椰奶, 呈奶白色, 唔會好辣, 仲有好多雞肉同埋菇菌, 超級足料, 味道酸酸地, 超開胃原個椰青冰凍清爽, 仲可以刮埋入邊既椰子肉食紅毛丹冰平時好少見, 沙冰幼滑, 香甜解渴
今日就同朋友去左泰簡單食飯

餐廳環境好chill, 有室外同室內嘅位置,
食物由泰國廚師烹調, 款式好地道

炸鮮蝦餅
炸得好香口, 蝦餅彈牙, 配泰式辣醬啱啱好

馬拉盞炒通菜
馬拉盞醬汁平均分配係通菜上, 增添鹹香同微辣風味

蟹肉炒飯
好夠鑊氣, 炒得粒粒分明, 加左蛋同葱花好香口

椰汁雞湯

原個椰青
冰凍清爽, 仲可以刮埋入邊既椰子肉食

紅毛丹冰
平時好少見, 沙冰幼滑, 香甜解渴
2024-04-15 37 浏览
每逄4月就會諗起泰國潑水節,同朋友決定去食泰國菜應下節🫶🏻 嘅環境類似大商場入面嘅餐廳裝修風格,戶外用餐區有小小蓮花池,泰式佛像擺設等等充滿異國風情。泰式冬阴功真係好正,絕對係經典中嘅經典菜式,湯料充足,有大蝦、草菇、蕃茄、蘿蔔、魚肉等等味道酸酸辣辣,加埋大量香料香氣撲鼻,越食越開胃。野食嘅份量原來都幾多,我地仲叫咗馬拉盞炒芥蘭、泰式金邊粉、泰式生菜包、鮮榨芒果菠蘿汁、泰式咖啡...最後打包咗一整盒外賣盒做宵夜😋

2024-04-13 20 浏览
今晚book左銅鑼灣泰簡單食泰國菜泰簡單食物水準高,口碑一向好好,booking好full,記得一定要預約😊環境闊落,好有泰國風情裝潢,配上柔和音樂,整體感覺都好舒服椰汁雞湯 $75椰子雞湯份量剛剛好,濃郁的椰子香,口感幼滑 配上泰國香料 提升味道層次感燒豬頸肉 $96燒豬頸肉外層微微燒焦香,肉質爽滑 點上特式醬汁 好啱我口味,值得推介飛天通菜 $95飛天通菜帶小小微辣,份量足夠蟹肉炒飯 $128蟹肉炒飯蟹肉新鮮,炒飯炒到粒粒分明,有咬口鮮椰青 $58食泰國茶必點鮮椰青 清爽解渴鮮菠蘿汁 $68鮮菠蘿汁用上新鮮菠蘿已成,味道非常清甜又解渴
今晚book左銅鑼灣泰簡單食泰國菜

椰汁雞湯 $75

燒豬頸肉 $96

飛天通菜 $95
飛天通菜帶小小微辣,份量足夠

蟹肉炒飯 $128
蟹肉炒飯蟹肉新鮮,炒飯炒到粒粒分明,有咬口

鮮椰青 $58
食泰國茶必點鮮椰青 清爽解渴

鮮菠蘿汁 $68
鮮菠蘿汁用上新鮮菠蘿已成,味道非常清甜又解渴

2024-04-06
窩夫與蝦子餅在銅鑼灣逛街後想吃泰國菜,窩夫想起開業多年的「泰簡單」,便帶蝦子餅去開餐。窩夫很喜歡餐廳的環境,特別喜歡這個打卡位。走進餐廳,侍應們都是說泰文的,彷彿置身泰國。窩夫點了鮮椰青($58),冰凍清甜。特飲款式不少,蝦子餅點了黃金夢($60),即鮮菠蘿汁溝鮮芒果汁,比例剛好,十分好喝。烤豬頸肉沙律($108)的豬頸肉份量很多,用新鮮爽脆的生菜包著來吃特別滋味。蝦子餅愛喝的冬蔭功(二人用$92),配料豐富,味道偏辣。馬拉盞炒通菜($105)惹味但不會過鹹,也不油膩,通菜還保持翠綠。皇宮大蝦蛋網炒金邊粉($138)的蛋網美得捨不得弄破,炒金邊粉味道地道。皇宮大蝦味道酸酸甜甜的,有點像港式的茄汁蝦碌。鮮芒果糯米飯($55)的芒果粒像要滿瀉,有十大粒之多,味道香甜,下面是加了椰漿的白糯米飯,另可選黑糯米。千層糕($15)的班蘭味香濃,口感煙韌。
窩夫很喜歡餐廳的環境,特別喜歡這個打卡位。
走進餐廳,侍應們都是說泰文的,彷彿置身泰國。
鮮椰青
窩夫點了鮮椰青($58),冰凍清甜。
黃金夢
烤豬頸肉沙律
冬蔭功(二人用)
蝦子餅愛喝的冬蔭功(二人用$92),配料豐富,味道偏辣。
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
鮮芒果糯米飯與千層糕
2024-04-07
鮮椰青
黃金夢
烤豬頸肉沙律
冬蔭功(二人用)
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
鮮芒果糯米飯與千層糕
2024-04-12 17 浏览
#港女覓食到銅鑼灣呢間餐廳環境好chill,超級打卡able~而且有分室內和戶外座位。餐廳餐牌野食都多種類,好地道,包括廚師及侍應都是地道泰國人。✨ 椰汁雞湯 $75濃郁嘅椰奶味,飲落幼滑,酸辣適中好開胃。入面有草菇秀珍菇蕃茄&雞肉,材料好豐富。✨ 木瓜絲蝦沙律 $94夠辣夠惹味,蝦米好咬口,咸香味配木瓜絲。仲有啲大蝦已經剝咗殼,食落方便咗~✨ 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138外層係蛋網包住裏面嘅金邊粉,金邊粉爽口彈牙。茄汁味濃,而大蝦肉質彈牙。伴碟有辣椒粉花生碎和青檸。✨飛天通菜 $95夠熱,同樣微辣,入面有甜麵豉嘅味道。✨鮮芒果汁 $60無冰架,少少凍,真係100%芒果榨出嘅芒果汁🍹✨椰青 $58清甜夠凍如果想飲酒嘅話,餐廳夜晚有cocktail供應😊✨總結人均消費💸:$280/1人(餐廳需收加一服務費)味道:🌕🌕🌕🌕🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑質素:🌕🌕🌕🌕🌑🍴 泰簡單 (銅鑼灣)📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#eat#gathering #food #
#港女覓食到銅鑼灣

餐廳餐牌野食都多種類,好地道,包括廚師侍應都是地道泰國人。

✨ 椰汁雞湯 $75
濃郁嘅椰奶味,飲落幼滑,酸辣適中好開胃。
入面有草菇秀珍菇蕃茄&雞肉,材料好豐富。

✨ 木瓜絲蝦沙律 $94
夠辣夠惹味,蝦米好咬口,咸香味配木瓜絲。
仲有啲大蝦已經剝咗殼,食落方便咗~

✨ 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138
外層係蛋網包住裏面嘅金邊粉,金邊粉爽口彈牙。
茄汁味濃,而大蝦肉質彈牙。伴碟有辣椒粉花生碎和青檸。

✨飛天通菜 $95
夠熱,同樣微辣,入面有甜麵豉嘅味道。

✨鮮芒果汁 $60
無冰架,少少凍,真係100%芒果榨出嘅芒果汁🍹

✨椰青 $58
清甜夠凍

如果想飲酒嘅話,餐廳夜晚有cocktail供應😊

✨總結
人均消費💸:$280/1人(餐廳需收加一服務費)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 泰簡單 (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife #銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
最近去了銅鑼灣的泰簡單吃晚餐。😁氛圍非常輕鬆愜意,非常適合拍照留念。😚menu的設計真的很美 ☺鮮芒果汁(走甜) 芒果的味道非常新鮮,一點也不會死甜,讓我感受到了夏日的清爽。冰的泰式奶茶我朋友點了少冰少甜的口味。他說奶茶帶有濃郁的茶香和奶香,口感非常順滑。相比起其他泰式奶茶,這杯的甜度較低,但仍然保留了奶茶的美味。香辣炒肉碎(豬) 以豬肉碎炒製而成,口感鮮嫩多汁,帶有一定的辣味和香氣。這道菜的辣度適中,不會過於刺激,非常適合喜歡辣味的人。飛天通菜炒製得恰到好處,保留了蔬菜的鮮甜口感。這道菜的特點是微微帶有辣味,但並不會遮蓋住蔬菜本身的味道,整體口感非常爽口。spicy and sour prawn soup湯以鮮蝦為主料,湯底融合了泰式獨特的香料和調味料。湯中的蝦肉鮮嫩多汁,與湯汁的味道相得益彰。這道湯的辣度掌握得很好,不會讓人感到過於刺激,非常適合作為一道開胃菜。蟹肉炒飯以蟹肉和米飯炒製而成,口感豐富。蟹肉的鮮甜味道與米飯完美結合,讓整道菜更加美味!!食物非常地道,廚師和侍應都是泰國人,所以能夠保證菜品的正宗口味。😆
最近去了銅鑼灣的泰簡單吃晚餐。😁

氛圍非常輕鬆愜意,非常適合拍照留念。😚

menu的設計真的很美 ☺

鮮芒果汁(走甜)

冰的泰式奶茶

香辣炒肉碎(豬)

飛天通菜

spicy and sour prawn soup

蟹肉炒飯

食物非常地道,廚師侍應都是泰國人,所以能夠保證菜品的正宗口味。😆

2024-04-08
$280.5 (晚餐)
  • spicyandsourprawnsoup
  • 飛天通菜
  • 泰式奶茶
2024-04-11 17 浏览
泰簡單 - chill 級泰菜今日介紹一間位於銅鑼灣泰國菜,位於平台嘅位置,設有室外嘅座位,環境好chill,仲有東南亞裝潢嘅色彩,好啱打卡,廚師同侍應都係地道嘅泰國人,非常有特色。冬陰功湯 $92超級多香料同埋配料,感覺非常正宗,味道酸酸地,又唔會太過多椰奶味道。泰式金邊粉 $108加入豆腐乾、蔥段、花生碎、辣椒粉、雞肉同埋蛋絲嘅金邊粉,唔會太乾身。泰式豬頸肉沙律 $108香脆嘅豬頸肉加上酸汁,配上爽脆嘅生菜,非常開胃惹味嘅小食。飛天通菜$98夠晒鑊氣嘅炒通菜。珍多冰 $45椰青 $58
泰簡單 - chill 級泰菜

今日介紹一間位於銅鑼灣泰國菜,位於平台嘅位置,設有室外嘅座位,環境好chill,仲有東南亞裝潢嘅色彩,好啱打卡,廚師侍應都係地道嘅泰國人,非常有特色。

冬陰功湯 $92

泰式金邊粉 $108

泰式豬頸肉沙律 $108
香脆嘅豬頸肉加上酸汁,配上爽脆嘅生菜,非常開胃惹味嘅小食。

飛天通菜$98
夠晒鑊氣嘅炒通菜。

珍多冰 $45
椰青 $58
2024-04-07 61 浏览
泰簡單呢間餐廳好正,除左室內,原來仲有室外架!而且室外個環境好chill, 岩哂打卡~不過好可惜,我地去到室外已經full左lu~見到menu樣樣都想食,黎到緊係要叫冬蔭公湯啦!配料夠多,又蝦又有菇,酸酸辣辣咁好好味~仲有菠蘿炒飯,菠蘿好多,而且飯量都好多,兩個人食都真係算份量大!仲有馬拉盞通菜,唔好太咸,1好足料夠味,去親食泰國菜真係必叫嘅菜式!跟住仲叫左生菜包,啲肉碎好夠辣,夾埋生菜一齊食就岩岩好,可以中和番啲辣度,但又唔會唔夠味~原來呢度夜晚係有cocktail飲架!不過我地最後都係叫左泰式奶茶同埋白馬王子!白馬王子係用椰子奶加埋馬蹄,好有口感!坐坐下發現原來呢度啲職員同廚師都係泰國人,夠哂地道!下次再黎要book早啲,試下坐室外,感受更chill嘅氣氛!
泰簡單呢間餐廳好正,除左室內,原來仲有室外架!
而且室外個環境好chill, 岩哂打卡~
不過好可惜,我地去到室外已經full左lu~
見到menu樣樣都想食,黎到緊係要叫冬蔭公湯啦!
配料夠多,又蝦又有菇,酸酸辣辣咁好好味~

原來呢度夜晚係有cocktail飲架!
不過我地最後都係叫左泰式奶茶同埋白馬王子!
白馬王子係用椰子奶加埋馬蹄,好有口感!

坐坐下發現原來呢度啲職員同廚師都係泰國人,夠哂地道!

• 馬拉盞炒通菜
2024-04-04 21 浏览
🌟整體評分: 8/10🌟❤️味道:8/10🧡環境:8/10🩵服務:8/10💚性價比:8/10💗小朋友喜愛度:8/10要係食肆林立嘅銅鑼灣打響名堂並唔容易,呢間有室內同室外座位既泰菜絕對出位!裝修靚又坐得舒服,一入去直頭覺得自己去左泰國😍菜式選擇多,今次食泰式生蝦,大隻爽口!小食拼盤同青木瓜沙律份量ok👍🏻冬陰功明爐魚必點,愈煮愈入味~仲有泰式咖哩蟹都係水準之作!一定要加點蒜蓉包點哂d咖哩汁先好收手呀!
🌟整體評分: 8/10🌟
❤️味道:8/10
🧡環境:8/10
🩵服務:8/10
💚性價比:8/10
💗小朋友喜愛度:8/10

菜式選擇多,今次食泰式生蝦,大隻爽口!

• 炭燒豬頸肉
  • 串燒
  • 小食拼盤
  • 生蝦
  • 冬陰公湯
2024-04-02 37 浏览
果日睇完戲咁岩經過先知原來銅鑼灣總統戲院一樓有間泰國餐廳😂餐廳環境好chill 夜晚有唔同種類嘅Cocktail飲🥰所有員工都係泰國人👍🏻感覺就好似去咗個泰國小旅行一樣!咁梗係要試下啦冬蔭功($92)泰國菜街要飲番碗冬陰功啦,佢有唔同嘅size可以選擇,細細碗入邊都已經有好多唔同配料,最重要係原隻大蝦!啖啖肉,正到呢菌。咸魚炒芥蘭($98)每條芥蘭都充滿咸香味,餐廳一啲都唔手軟,落咗好多咸魚,令到芥蘭都好惹味皇宮大蝦蛋網炒金邊粉($138)賣相都幾靚!用蛋汁編織網面鋪面,添加蛋香,以酸酸甜甜炒嘅金邊粉,再配上兩隻原隻大蝦,味道鮮甜美味烤豬頸肉沙律($108)用肉碎生菜包嘅煮法套落烤豬頸肉,味道又酸又辣,令人愈食愈上癮,再用生菜包住嚟食,可以減輕辣度,多左啲新鮮感黃金夢($52)由新鮮菠蘿同芒果一齊榨汁,味道好香又甜,兩種水果都好夾。珍多冰($42)濃濃嘅椰汁香,入面有好多嘅啫喱

冬蔭功($92)

咸魚炒芥蘭($98)

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉($138)

烤豬頸肉沙律($108)

黃金夢($52)
由新鮮菠蘿同芒果一齊榨汁,味道好香又甜,兩種水果都好夾。

珍多冰($42)
濃濃嘅椰汁香,入面有好多嘅啫喱

2024-04-02 28 浏览
原來銅鑼灣總統戲院頂層有間泰菜 以後個位置偏僻啦 原來餐廳仲好多人 仲有呢廚師同侍應都是地道泰國人冬陰功湯 入面有蝦 有菇 我最鍾意係佢有冬陰功嘅香味之餘 又唔辣 重點係我唔食得辣嘅人都可以飲到個湯 生菜包 呢個就真係辣啦 肉碎加左好多辣椒一齊炒 要用生菜包住嚟食叫做無咁辣啦 但其實佢個味係好泰式 炒通菜 都係我食泰國嘢必叫嘅菜式 有時想食吓菜中和一下 菠蘿炒飯 份量真係好多 2個人食就食唔哂啦 佢都好足料 面頭有肉鬆 入面仲有提子乾 同一d海鮮 蜆肉 蝦 等等食泰國菜一定要飲特飲 我叫左一杯荔枝特飲同埋一杯柚香鮮提子冰 食左啲太辣嘅嘢食就要飲野中和返
原來銅鑼灣總統戲院頂層有間泰菜 以後個位置偏僻啦 原來餐廳仲好多人 仲有呢廚師侍應都是地道泰國人

炒通菜 都係我食泰國嘢必叫嘅菜式 有時想食吓菜中和一下

2024-03-31 27 浏览
食開泰國菜就成日想食泰菜開胃,今日行經銅鑼灣,就去左泰簡單,餐廳有室內外又够chill.正宗泰國人處理雞肉椰子湯:椰奶creamy同椰香味配搭雞肉, 再加少少檸檬草和香葉令熱熱的湯底都飲到人醒胃黃金大蝦網蛋炒金邊粉:多汁並肉質爽彈的大蝦與泰式香料一起炒,網蛋考得起師傅的功架。旁有辣椒粉和花生炒伴,令金邊粉味道和口感再度升起鮮炸蝦餅:酥脆的外觀和彈牙的的內部,再配泰式辣醬,正。另外,蝦餅很挺身,沒有變淋飛天醬炒通菜:通菜够爽脆,沒有大辣,但黃豆醬十分香濃新鮮芒果汁,泰國生啤

飛天醬炒通菜:通菜够爽脆,沒有大辣,但黃豆醬十分香濃

新鮮芒果汁,泰國生啤
2024-03-31 543 浏览
以前去親銅鑼灣,就好鍾意嚟呢度食泰國菜,久唔久就會係隔離戲院睇戲,再過來食餐好。呢年多數去食其他野,成年都冇嚟過,因為之前太多人,等位等超級極耐。今日突然間想返嚟食,6點幾到,一去到門口,完全冇人招呼,以為佢哋落場,行左入去問,先見到職員全部坐喺度傾計,問4位,佢哋先慢慢起身,有一個問"有冇訂枱?",我答:"冇,4位唔該。", 跟住呢位不停大聲講:"冇訂枱4𠵍枱!中間啦!!","冇訂枱4位!","冇訂枱4位,坐中間!","冇訂枱4位!叫佢地坐中間!",我地被安排到全場最多人行來行去,前後左右夾住最迫的一張枱,樓面行過,又叫我行埋d勁冇禮貌,不停攞幾條有湯有火爐的烏頭行過小朋友身旁,好危險!當時成7點,晚市,坐咗1/10 都冇,大把吉枱,佢就安排哂其他新到的客人係哂我哋後面,樓面不停出出入入,真係冇乜客都"好熱鬧"。食物方面,豬頸肉係好乾好硬,冇以前咁好食,柚子沙律正常發揮,串燒好味,冬陰公一般,成晚最好味係聖子不過有沙。

• 柚子沙律
🇹🇭銅鑼灣樓上地道泰菜 — 泰簡單 呢排係咁食泰菜😂今次都係講下位於銅鑼灣嘅泰國菜😆呢間餐廳係銅鑼灣總統戲院上面,由泰國人主理,設有室內及室外位置,環境好chill,適合打卡📸平時係食開lunch,依家就試吓晚市~晚市仲有特色泰式Cocktail🍸🥘泰式炒米粉($118)米粉質地幼細,食落有咬口,而且又有彈性,配上豬肉、椰菜花、豆角,蛋花一齊食,整體好惹味!🥬肉碎生菜包($95)豬肉碎加入九層塔、辣椒、紫洋蔥、青檸汁、紅蔥、等香料炒成,再用生菜包住食,辣辣地幾過癮!🍲酸辣排骨湯($75)同平時嘅冬陰功有啲唔同,味道係比較酸🤣🍹飲品叫咗菠蘿冰($52)同椰青($55)菠蘿冰好入口smooth,而且味道唔會好甜,值得一試~
🇹🇭銅鑼灣樓上地道泰菜 — 泰簡單

🥘泰式炒米粉($118)

🥬肉碎生菜包($95)

🍲酸辣排骨湯($75)
同平時嘅冬陰功有啲唔同,味道係比較酸🤣

🍹飲品叫咗菠蘿冰($52)同椰青($55)
菠蘿冰好入口smooth,而且味道唔會好甜,值得一試~

2024-03-28 29 浏览
總統戲院樓上竟然有個咁嘅地方 室內裝修好靚🤩以木色為主調 仲有椰樹同吊燈🌟 戶外仲有大片空🏝️有藤椅同木枱🪵 好似去左泰國度假咁😙❣️蒜片椰菜苗 $108椰菜苗好新鮮🥬口感脆嫩😋配上簡單嘅蒜片清炒帶出清甜😛夠哂鑊口好爽口👍🏼❣️柚子沙律 $98柚子份量十足‼️酸甜開胃🤤配上花生🥜 同蝦米🍤 增加咸香同口感👀❣️椰汁雞湯 $75湯底散發出陣陣嘅椰香🥥 口感滑溜😋配上足料嘅雞肉同蝦肉 🍗 🍤 仲有香茅同南薑等嘅香料🫚開胃又飽肚😇❣️沙爹串燒拼盤 $108 雞肉🍗 豬肉🐖 牛肉🥩 各兩串 每款都肉質嫩滑 👍🏼 另外配上四片脆多士🍞 再沾上沙嗲汁口感豐富✨❣️鮮椰青 $55大大粒新鮮椰子🥥 椰青清甜 果肉彈牙 消暑一流💦❣️漫天飛花 $48清爽嘅火龍果汁🔥配上酸甜鮮橙汁 🍊 健康之選 💫

❣️蒜片椰菜苗 $108

❣️柚子沙律 $98