2024-05-24 87 浏览
喺銅鑼灣收工,約朋友食泰國菜,近近哋揀咗位於總統戲院頂樓嘅呢間餐廳。呢度環境夠chill,分室內同室外區,裝修都幾靚,適合打卡;而且夠地道,侍應同廚師都係泰國人,菜式夠晒泰國風味,夜晚仲有cocktail飲添。 冬蔭功食泰國菜當然唔少得冬蔭功。唔算太辣,酸味相對較重,相當開胃。材料豐富,草菇、秀珍菇同大頭蝦嘅份量都幾多,加上香茅、檸檬葉等香料,夠晒惹味。 柚子沙律酸酸澀澀,新鮮柚子肉好清新,配上魚露味等醬汁,好有泰式風味;脆口嘅腰果令口感更豐富。 飛天通菜面豉醬鹹香,辣椒香辣,通菜保持翠綠爽口。 蝦醬炒飯炒飯乾身,蝦醬味濃得嚟唔會嗆口。肉片同炒蛋都好嫩滑,配泰式臘腸鹹甜鹹甜,味道豐富。
喺銅鑼灣收工,約朋友食泰國菜,近近哋揀咗位於總統戲院頂樓嘅呢間餐廳。呢度環境夠chill,分室內同室外區,裝修都幾靚,適合打卡;而且夠地道,侍應廚師都係泰國人,菜式夠晒泰國風味,夜晚仲有cocktail飲添。

飛天通菜
面豉醬鹹香,辣椒香辣,通菜保持翠綠爽口。

2024-05-16
  • 冬陰功
2024-05-23 15 浏览
個場好full要book位就穩陣,上菜勁快,抵讚!1.Fried Vermicelhi 泰式炒米粉(w/ Dried Pork, Pork and Mixed Vegetables)足料,肉夠多,米粉好幼好食!抵食!2.鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅唔錯~3.咸魚炒椰菜苗幾有咬口,吸哂d汁都幾juicy入味野飲:1.珍多冰點都要試試傳統野飲,好濃味幾正~~~2.黄金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)一開始仲驚酸,點知又幾fresh!地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
個場好full要book位就穩陣,上菜勁快,抵讚!

1.Fried Vermicelhi 泰式炒米粉
足料,肉夠多,米粉好幼好食!抵食!

2.鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅
唔錯~

3.咸魚炒椰菜苗
幾有咬口,吸哂d汁都幾juicy入味

野飲:
1.珍多冰
點都要試試傳統野飲,好濃味幾正~~~

2.黄金夢
(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)
一開始仲驚酸,點知又幾fresh!

地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-05-23 26 浏览
🔸 蟹肉炒飯   $128炒飯香氣撲鼻,用一個超大方盤盛起一大盆蛋炒飯,份量足三四位用,蛋花相當多,而且炒蛋內係藏住好多蟹肉,泰國師傅做得好企理,將蟹鉗拆肉,啖啖鮮蟹肉做得乾淨,沒有一粒蟹殼在飯內,最適宜愛食蟹肉又懶得拆蟹嘅朋友來大快朶頤。味道:8/10性價比:7/10🔸 鹹魚炒芥蘭   $98炒芥蘭好有鑊氣,係猛火快炒,芥蘭炒得剛熟仍保持爽脆,菜係甜甜哋,咸味主要來自幾枚鹹魚,這家泰國餐廳畀得好足靚鹹魚,切成指頭大方塊有六七枚,十分香口惹味。味道:8/10性價比:7/10🔸 椰汁雞湯   $75白雪雪一大碗,像西餐廳白湯,一口飲落就中招了,原來辛辣味道超勁,係正宗泰國冬蔭功,而且係大辣嗰隻,椰汁味就相對較微,湯內有好多片雞髀肉同各類香料如香茅、大蔥、胡椒...能夠食大辣嘅朋友應該來挑戰一下。味道:7/10性價比:7/10🔸 炸蝦餅   $75一大盆炸蝦餅,件件炸得皮脆內爽,蝦肉相當厚身,好有鮮蝦香味,係一碟大件夾抵食嘅足料炸物,好食,特別蘸上泰簡單自家制泰式酸甜酱,超级好味。味道:7/10性價比:7/10🔸 另叫凍飲黃金夢   $60鮮菠蘿汁加鮮芒果汁,没有加糖,係純鮮果味嘅冰沙。心
🔸 蟹肉炒飯   $128

味道:8/10

🔸 鹹魚炒芥蘭   $98
味道:8/10

🔸 椰汁雞湯   $75

🔸 炸蝦餅   $75

🔸 另叫凍飲
黃金夢   $60
鮮菠蘿汁加鮮芒果汁,没有加糖,係純鮮果味嘅冰沙。
心有靈犀   $48
雜果加梳打加 珍珠芝麻加石榴汁,調教出來的顏色好靚,有頗多雜果,好飲又好食。

▪️

🔹環境:位置就是以前總統戲院頂樓,應從【景隆街】入電梯,餐廳係私房菜形式,格局正宗泰式,環境好chill 優雅靜局,好適合打卡,地方雖然偌大,因熟客較多,平日也最好先訂座🤪廚師同待應都係地道泰國人,夜晚有cocktail飲。

2024-05-14
  • 咸魚炒芥蘭
2024-05-22 33 浏览
趁着銅鑼灣SOGO大特價去咗shopping行到攰,朋友話想食泰國餐就同佢去咗之前總統戲院樓上嗰間泰國餐廳食晚餐。冬陰功湯用了非常充足入面有大大隻嘅蝦肉,入面仲有好多蘑菇添!湯底更加上椰奶增添風味,入口酸酸辣辣非常之開胃惹味。皇宮大蝦蛋網炒金邊粉金邊粉炒得非常乾身,而且仲好入味。旁邊仲有啲花生碎同埋辣椒粉可以俾你撈勻嚟食,配料方面有好多舊蝦肉入口彈牙爽口,同埋有d豆乾仲有啲豆芽增添口感,呢款真係必點之一。馬拉盞炒椰菜苗椰菜配上馬拉盞嚟一齊炒得十分有鑊氣,入口微微香辣十分惹味口感豐富。鮮炸蝦餅估唔到個炸蝦餅份量非常之多件件都非常大件,外皮炸到金黃鬆脆咬落啖啖鮮甜嘅蝦肉味令人非常滿足。

冬陰功湯

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉

馬拉盞炒椰菜苗

鮮炸蝦餅

早已聽聞這家泰人主理泰菜店多年,原本今晚很爆場,有幸被我留到兩個位,決定大吃特吃環境是很有泰國風,而服務員是廣東話帶濃濃東南亞口音的泰國人,感覺非常親切出品Spicy & Sour Prawn 🍤 冬陰功湯 細92.0辣🥵度頗高,口味酸辣,裏面的幾隻蝦仁🍤均很結實,相當開胃🐷Grilled Pork Neck (Tamarind sauce) 烤豬頸肉108.0口感結實的豬頸肉,用上了酸辣汁醃製,生菜10分爽口,其實是生菜包的變調吧🍝King Prawn Fried Noodle in egg net 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉138.0兩隻大蝦,加上數隻細小的蝦仁,加上正宗的辣椒粉花生碎,拌勻上桌時熱辣辣的金邊粉,正點🥬Morning Glory Malay 飛天通菜105.0馬來亞風炒通菜,鹹香濃郁,份量也大,入口順滑無渣,不俗🧋Thai Iced Tea泰式奶茶40.0正宗的泰奶茶☕️讓人喜愛🫗Fresh Lime Shake 鮮青檸特shake冰45.0自己用shake shake杯搖好青檸汁,再倒進有少量糖漿的冰杯中拌勻,很是消暑解渴!食品質素不錯,服務好座位舒適,位處旺區,值得一訪

出品
Spicy & Sour Prawn 🍤 冬陰功湯 細
92.0

辣🥵度頗高,口味酸辣,裏面的幾隻蝦仁🍤均很結實,相當開胃

108.0

138.0

🥬Morning Glory Malay 飛天通菜
105.0
馬來亞風炒通菜,鹹香濃郁,份量也大,入口順滑無渣,不俗

🧋Thai Iced Tea泰式奶茶
40.0
正宗的泰奶茶☕️讓人喜愛

🫗Fresh Lime Shake 鮮青檸特shake冰
45.0

食品質素不錯,服務好座位舒適,位處旺區,值得一訪

泰簡單 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
濛仔小浣熊為食妹發掘美味泰國菜上次在中環吃過泰國菜,念念不忘,因為泰國菜實在太好味啦~今晚趁母親節的機會來到銅鑼灣,一入餐廳就見到幾位地道泰國人,環境又幾舒服幾chill,夜晚還有cocktail飲,等了15分鐘才能夠入座都算快啦~冬蔭功湯(細)辣度非常,用上大量香料,還有鮮蝦提味,味道豐富有層次!飲落酸辣開胃,湯裡有齊大頭蝦、秀珍菇和草菇等配料,十分足料~皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 雞蛋網面設計得比在泰國曼谷吃到更精緻,大量金邊粉炒至乾身,甜酸入味~配料方面的兩隻大蝦新鮮彈牙,豆乾/芽菜/蛋絲/花生碎等都跟泰國當地的炒金邊粉一模一樣,豐富精彩~蝦醬炒通菜炒的火候都算十足,蝦醬好多,幾惹味啊~鮮炸蝦餅第3道有蝦的菜式,卻是所有中最佳,因為蝦餅太爽口彈牙啦,而且有4大片,跟金邊粉一樣飽肚~飲品:黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁) & 心有靈犀(雜果汁)泰簡單銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓#泰簡單 #銅鑼灣 #泰國菜 #thaifood #總統戲院 #銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流 #浣熊 #濛仔 #為食妹 #Fatty #happyhappy #蝦餅 #蝦醬炒通菜 #炒金邊粉
濛仔小浣熊為食妹發掘美味泰國菜

冬蔭功湯(細)

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉

蝦醬炒通菜
炒的火候都算十足,蝦醬好多,幾惹味啊~

鮮炸蝦餅

飲品:黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁) & 心有靈犀(雜果汁)

泰簡單
銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

#泰簡單 #銅鑼灣 #泰國菜 #thaifood #總統戲院 #銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流 #浣熊 #濛仔 #為食妹 #Fatty #happyhappy #蝦餅 #蝦醬炒通菜 #炒金邊粉 #冬蔭功湯 #母親節
2024-05-12
庆祝纪念
母亲节
2024-05-16 23 浏览
去咗間間泰國餐廳,環境真係十分高級,令人感到舒適又尊貴。燒豬頸肉,佢係一道烤得香脆多汁嘅肉菜。肉質更加鮮嫩,外面嘅炭燒香氣令人垂涎欲滴。每一口食落去,都可以感受到豬肉嘅濃郁味道同炭燒的香味,令人回味無窮。肉質嫩滑,搭配埋醬汁,真係一絕!馬拉盞炒通菜,通菜炒得恰到好處,保持住蔬菜嘅鮮脆口感,而馬拉盞醬汁則帶來一股濃烈嘅咖哩香氣。每一口都可以感受到辣椒同咖哩香料嘅絕妙結合,辣而不過分,令人回味無窮。冬蔭功,湯底酸酸辣辣,帶有檸檬葉同香茅嘅清香,令人胃口大開。湯裡面有新鮮嘅龍蝦同,質地鮮嫩多汁,配合湯底嘅酸辣味道,真係開胃又解膩。皇宮大蝦蛋網炒金邊粉,佢係一道豪華又美味嘅泰式炒麵。金邊粉炒得剛好有彈性,炒得香口,而大蝦嘅鮮甜味道更加提升咗整個菜式嘅水準。網狀蛋皮裹著炒麵,外脆內軟,增添咗一份口感層次。每一口都可以感受到蝦肉、麵條同蛋皮嘅完美結合,美味又滿足!
去咗間間泰國餐廳,環境真係十分高級,令人感到舒適又尊貴。

2024-05-13 32 浏览
今晚約左舊同事食左餐chill chill泰國菜!呢餐我地一行4人舊同事聚會,想揀個好啲嘅環境,可以慢慢食傾下計.我地叫左個咖喱拼雞、蟹肉米粉生菜包、蛋炒飯、燒豬頸肉、冬蔭功、馬拉盞炒通菜。以為咖喱同冬蔭功好辣,不過唔太食得辣嘅我都覺得可以接受,特別係個咖喱,甜甜地又香味濃郩,跟個薄餅一流,不過我胃口大,直接撈左落個蛋炒飯度,好開胃,食完一碗又一碗,個蛋炒飯本身都好有水準,唔會太乾身,少少濕,炒到啱啱好。個冬蔭功湯非常足料,啖啖都係滿滿嘅蝦同草菇,好入味!燒豬頸肉每件都足料大件,都厚身咬落去好鬆軟,至啱無肉不歡朋友。到個蟹肉米粉生菜包,擺盤美觀,配個特調花生麻醬,清淡得黎食到蟹肉嘅鮮味,好味又健康。最後個菜好有鑊氣,唔會太油,食得出係有心機炒得均勻。整體黎講食物好啱胃口,個場好大,坐得舒服,坐出露天又得,室內又有feel。
今晚約左舊同事食左餐chill chill泰國菜!

2024-05-13 19 浏览
今日去左銅鑼灣謝斐道做野收工之後,終於可以去嘆一陣,慰勞下自己❤️❤️試一試"泰簡單 Thai Simple Kitchen" 真係好唔錯wo🤩🤩首先係泰式椰子雞湯,湯底椰香濃郁,雞肉滑嫩,有好濃嘅椰子雞香味😘😘仲有泰式炸蝦餅好多件!!!🥰🥰好多件!!!🥰🥰好多件!!! 🥰🥰重要嘅野要講3次🥰🥰 🥰🥰外脆內嫩,蝦味十足,好好味, 擺盤仲好好睇,打卡一流😎😎最後 Classic 泰菜, 原個泰式菠蘿炒飯,菠蘿鮮甜多汁,炒飯香氣四溢,味道鮮美。🤪🤪最後加多杯芒果菠蘿特飲, 清涼解渴,芒果同菠蘿嘅結合完美,好好味Very good😝😝食得出每一樣食材都好新鮮,真係100分。而且,食材無雪藏味,解凍處理做得好, 滿足晒❤️呢間餐廳啲店員非常貼心同有禮貌😍😍總括而言,呢間泰簡單 Thai Simple Kitchen e 真係大推😍食物新鮮好味道,環境舒適,服務一流。下次再試埋❤️
今日去左銅鑼灣謝斐道做野
收工之後,終於可以去嘆一陣,慰勞下自己❤️❤️
仲有泰式炸蝦餅
好多件!!!🥰🥰
好多件!!!🥰🥰
好多件!!! 🥰🥰
重要嘅野要講3次🥰🥰 🥰🥰
外脆內嫩,蝦味十足,好好味, 擺盤仲好好睇,打卡一流
😎😎

呢間餐廳啲店員非常貼心同有禮貌😍😍
2024-05-11 18 浏览
尼排工作有D忙心情有D緊張, 朋友話銅鑼灣有間幾chill 既泰國餐廳叫泰簡單介紹我去食個飯relax下, 於是約左幾位朋友去試下尼間餐廳, 一入去環境真係令我感覺輕鬆, 我地4個人嗌左6道菜泰式黃咖哩雞加薄餅- 咖哩好香加埋個煙煙韌韌嘅薄餅 好夾馬拉盞炒通菜 – 通菜少少辣辣地 幾夠鑊氣 夠曬野味蟹肉炒飯 同 蟹肉米粉生菜包 啖啖蟹肉 生菜包既生菜又夠新鮮 好fresh 好正冬陰公湯 – 酸酸辣辣好開胃 同埋里面既蝦都幾大隻下 好飲呀豬頸肉 – 我最鐘意食既 燒得好香 加埋D特製醬汁 好夾 黃金夢 用新鮮菠蘿同芒果整既 兩種都係我鐘意既水果 估唔到兩種水果整成杯野飲係甘完美既配搭甘正既另外朋友叫左杯心有靈犀既野飲杯野飲紅紅地色睇落幾開胃用雜果整既 聽佢講好好飲 我決定下次再約朋友黎食就叫尼杯野飲 食完尼餐飯又真係relax左 真係要多D約朋友黎食飯

泰式黃咖哩雞加薄餅- 咖哩好香加埋個煙煙韌韌嘅薄餅 好夾
馬拉盞炒通菜 – 通菜少少辣辣地 幾夠鑊氣 夠曬野味
豬頸肉 – 我最鐘意食既 燒得好香 加埋D特製醬汁 好夾

食完尼餐飯又真係relax左 真係要多D約朋友黎食飯
2024-05-09 36 浏览
濃厚的泰國feel🌴🌴而且餐廳的廚師、侍應都係正宗泰國人😮成件事自自然然,好chill🆙食物方面係地道泰式:🥘冬蔭公湯(小$92)🦐湯料豐富🥙 柚子沙律($98)有超多香甜柚子肉🍊份量亦非常多🦀蟹肉炒飯($128)🍛份量都係十分大方兩個人食超級飽肚🍤鮮炸蝦餅($96)爽口彈牙有4件大大塊🍹飲品方面原來晚市有Cocktails可供選擇🧋我哋揀咗泰式奶茶($40)🥛同埋珍多冰($45)味道充滿熱帶風情#銅鑼灣小泰國#chill#地道泰式#打卡一流

濃厚的泰國feel🌴🌴
而且餐廳的廚師侍應
都係正宗泰國人😮
成件事自自然然,好chill🆙

食物方面係地道泰式:

🥘冬蔭公湯(小$92)
🦐湯料豐富

🥙 柚子沙律($98)有超多香甜柚子肉
🍊份量亦非常多

🦀蟹肉炒飯($128)
🍛份量都係十分大方
兩個人食超級飽肚

🍤鮮炸蝦餅($96)爽口彈牙有4件大大塊

🍹飲品方面原來晚市有Cocktails可供選擇
🧋我哋揀咗泰式奶茶($40)
🥛同埋珍多冰($45)
味道充滿熱帶風情

#銅鑼灣小泰國
#chill
#地道泰式
#打卡一流
2024-05-04
2024-05-07 21 浏览
幸好一早有訂位,不然當日在銅鑼灣想找一個環境chill的地方吃飯真的很難😂。🔅皇宮大蝦蛋網炒金邊粉見到很多人叫,所以也叫了一份,一如想像中的味道,正正常常的炒金邊粉不錯。🔅冬蔭功比較喜歡這個,很濃味,但又不會太酸。而且蝦還有蝦膏,惹味。🔅馬拉盞炒通菜吃泰菜一定會叫炒通菜,這家也沒失手,很地道的味道。🔅紅毛丹冰朋友爭扎了很久要不要叫cocktail,因為只有晚巿才供應,不過紅毛丹冰比較少見,所以就放棄cocktail了。提外話,這家除了味道很地道,連侍應也是泰國人。如果有興趣的話,提早訂位會比較好,可以安排到一些更適合打卡的位置。

🔅皇宮大蝦蛋網炒金邊粉

🔅冬蔭功
比較喜歡這個,很濃味,但又不會太酸。而且蝦還有蝦膏,惹味。

🔅馬拉盞炒通菜
吃泰菜一定會叫炒通菜,這家也沒失手,很地道的味道。

🔅紅毛丹冰

2024-05-06 25 浏览
Chicken Coconut Soup泰簡單地址: 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓===================== 銅鑼灣總統戲院bye bye ,在時代雄流下結業。幸好呢間有露天位置的泰國餐廳,氣氛好食物美味,chicken coconut soup ,椰子雞湯,雞肉塊及起骨的雞肉,富泰國香茅芳香,椰奶愈喝愈開胃。同時加入了菇Minced Pork是我最愛架生菜豬肉包呀,酸酸味辣辣地,刺激著味蕾Crab Meat Fried Rice,蟹肉炒飯多料,除了主角蟹肉外,蛋碎同青蔥,飯滅潤。Morning Glory Malay,炒通菜,鹹香濃郁。Mixed Fruit + Soda 有雜果同sasa ,氣泡夠爽又醒神Pineapple Juice + Mango #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm
Chicken Coconut Soup
泰簡單
地址: 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
=====================

Morning Glory Malay,炒通菜,鹹香濃郁。
Pineapple Juice + Mango

#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處
2024-05-05 36 浏览
呢日同大大、細細去咗銅鑼灣玩,帶咗佢哋嚟我後生嗰陣都會嚟食嘅呢間泰菜店。呢度裝修有格調,環境chill,打卡一流。柚子沙律:這道柚子沙律結合了柚子、腰果和蒜片,營造出豐富的口感和多層次的風味,酸酸甜甜好開胃。蟹肉炒飯:蟹肉的鮮甜與炒飯的米飯完美融合,炒飯的米粒鬆軟而不油膩,每一口都充滿了蟹肉的的鮮美,非常美味。椰汁青咖喱(豬肉):豬肉的鮮嫩與椰奶的濃郁質地相得益彰,青咖喱的辣味和香草氣息為這道菜增添了獨特的風味,辣度適中,非常惹味。凍柚子蜜:清甜解渴的飲品。熱柚子蜜:飲落暖暖地,甜甜酸酸,好舒服。

柚子沙律:

蟹肉炒飯:

椰汁青咖喱(豬肉):

凍柚子蜜:
清甜解渴的飲品。

熱柚子蜜:
飲落暖暖地,甜甜酸酸,好舒服。

2024-05-03 55 浏览
呢日同同事去銅鑼灣做嘢,難得冇帶小朋友,一於Chill下!同事帶我去咗依間以前成日去嘅泰國餐廳,呢度裝修好有泰國風情,打卡一流!我見佢連侍應同廚師都係泰國人,真係好有氣氛,好似去咗泰國咁!鮮炸蝦餅:蝦餅份量十足,非常大嚿,外皮金黃酥脆,剖開後露出充滿彈性的鮮嫩蝦肉。每一口都能感受到蝦的鮮甜和餅皮的香脆,口感豐富而滿足。泰式乾炒雞肉河:雞肉切成細片,與炒過的河粉混合均勻,炒至微微焦香。配料中的蔬菜和香料增添了豐富的風味層次,使得這道菜品更加美味。雞肉的嫩滑與河粉的彈性完美結合,每一口都帶來了滿滿的滿足感。豆腐肉碎粉絲湯:湯的湯底清澈透明,充滿豐富的鮮味。豆腐的軟嫩與肉碎的鮮美相互襯托,粉絲則增添了湯的口感,這道湯品是清淡而滋味十足的。黃金夢:這杯飲品,非常吸睛!鮮菠蘿汁的清新和鮮芒果汁的甜美相互融合,不僅色彩鮮豔,而且口感豐富,酸酸甜甜,非常好飲!心有靈犀:這杯心有靈犀包括雜果、珍珠芝麻、梳打和石榴汁,不僅味道豐富,而且色彩繽紛,清甜解渴。
呢日同同事去銅鑼灣做嘢,難得冇帶小朋友,一於Chill下!同事帶我去咗依間以前成日去嘅泰國餐廳,呢度裝修好有泰國風情,打卡一流!我見佢連侍應廚師都係泰國人,真係好有氣氛,好似去咗泰國咁!

鮮炸蝦餅:

泰式乾炒雞肉河: