2023-05-07 31 浏览
1st time to have dinner in Thai Nine with my family. We have reserved a table for 3, and 0 min for waiting the seating upstairs. They have bar table on ground floor which is good for 1-2 people. We went upstairs for the table seats and the environment is so spacious with simple but special renovation / decoration. We have ordered: garlic bread, curry beef, grapefruit salad, Tom Yum soup, minced pork in lettuce wrap, 4 bottles of beer (buy 1 get one 1 free).We don't need to wait so long for the f

We don't need to wait so long for the food and they are all yummy! The service there is also nice. Staffs there are nice and polite.
In conclusions, a good experience in Thai Nine
!!!! Will come again for sure!!!
2023-04-29
2023-05-07 23 浏览
店舖有些許日式店感覺整店用了灰色調水泥色底層是拉麵店吧桌位 適合兩個人蟹肉煎蛋捲蛋捲內包住蟹肉 表面點綴著蟹籽整體帶來點口感蛋捲有蛋香 軟乎質感 有點像台式蛋餅不過沒有黏稠糊 沾上辣椒醬 微辛解膩辣椒醬炒軟殻蟹偏甜口的辣椒醬 帶微辣的有香茅等香料去拌炒 醬汁多份香味軟殻蟹炸得外殼酥脆 容易沾上醬汁整體味道香口 大頭蝦炒金邊粉大頭蝦本身有開邊炸香過 偏脆香的旁邊放上乾辣椒碎和碎花生整體金邊粉份量都挺多 配上芽菜等炒匀有層次上的口感 加點辣椒乾更開胃泰式奶茶 香芽茶都是泰式經典飲品泰奶和奶茶不一樣 多了份奶香香芽茶點上熱的 香氣上更易散發
店舖有些許日式店感覺

都是泰式經典飲品
泰奶和奶茶不一樣 多了份奶香
香芽茶點上熱的 香氣上更易散發
2023-05-04 36 浏览
呢間泰玖裝潢都幾特別,係用居酒屋bar seat形式,見到廚師整串燒既情況,店內座位唔係太多,但係行精緻路線,幾啱同一兩個朋友黎傾計食飯。佢Menu同碗碟都幾高質別緻有心思,用QR code落單,菜式好多自己特色又多款式,款款都好想食。我今晚兩個人叫左: 🔸️ 泰玖金磚蒜蓉包 ($42,9.2/10)招牌特別菜,金磚蒜蓉包超脆超香牛油味,甜甜地又香口,係食到停唔到口,推薦! 🔸️ 泰式鳳爪沙律 ($68,9/10)欣賞佢有好多香料配菜,鳳爪辣度啱啱好,仲要冇骨,可以大大啖咬。佢都幾大碟,鳳爪都好大隻又爽口!讚!😊 🔸️ 泰式明爐桂花魚 ($158,8.8/10)食泰國野最中意叫明爐魚,今次佢係桂花魚,唔算好多骨,配埋秀珍菇同肉碎食都好鮮甜入味,佢個明爐湯底好香,飲左兩碗😂 🔸️ 海南雞 ($108,9/10)呢個海南雞我都十分私心推介!好大碟之餘,雞肉都十分肥美嫩滑,好有雞味。點埋佢嗰個泰式汁,好好味!成碟食哂😋 🍹 凍青檸梳打 ($38,8/10) ✏️總括而言,食物質素都餐廳環境都唔錯既潮泰國菜餐廳!推薦!

🔸️ 泰玖金磚蒜蓉包 ($42,9.2/10)

🔸️ 泰式鳳爪沙律 ($68,9/10)

🔸️ 泰式明爐桂花魚 ($158,8.8/10)

🔸️ 海南雞 ($108,9/10)

🍹 凍青檸梳打 ($38,8/10)

• 泰玖金磚蒜蓉包
2023-05-04 59 浏览
經過荃灣曹公坊的時候,發現這間蠻有特色的綠色工業風泰式餐廳 ,決定進去一試 😃餐廳設有上下兩層,空間寬敞而且價錢貼地,食物份量夠多 👍也有做午市套餐這次就點了一個午市套餐及單點了一個前菜小食🌟 午市套餐 $68(包了主食、一款小食及飲品)主食: 泰式青咖哩雞肉飯青咖哩汁味道甜而不辣,椰香味濃,採用香滑的雞肉,白飯的份量也夠多小食: 泰式蒜香牛油雞翼雞翼炸得十分香脆,充滿牛油香味飲品: 蜜桃冰茶冰茶帶著芳香的蜜桃味,清甜不膩🌟 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲 $98厚厚的蛋捲,配上鮮甜蟹肉和爽口的蟹籽🍱餐廳:泰玖 Thai nine (荃灣) 🏫地址: 荃灣曹公坊5號地舖#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介 #假日好去處

餐廳設有上下兩層,空間寬敞
而且價錢貼地,食物份量夠多 👍
也有做午市套餐

這次就點了一個午市套餐
及單點了一個前菜小食

🌟 午市套餐 $68
(包了主食、一款小食及飲品)

主食: 泰式青咖哩雞肉飯

小食: 泰式蒜香牛油雞翼
雞翼炸得十分香脆,充滿牛油香味

飲品: 蜜桃冰茶
冰茶帶著芳香的蜜桃味,清甜不膩

🌟 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲 $98
厚厚的蛋捲,配上鮮甜蟹肉和爽口的蟹籽

泰式青咖哩雞肉飯

泰式蒜香牛油雞翼

泰玖招牌蟹肉煎蛋捲

🍱餐廳:泰玖 Thai nine (荃灣)
🏫地址: 荃灣曹公坊5號地舖

2023-05-02
午餐
2023-05-03 28 浏览
.是日本來想去香車街街市搵食~但真係有d熱,所以就揀左呢間價錢平平地又有冷氣舒服坐既😗係餐廳門口見到大大個餐牌寫住$68午市套餐,包括一款主食、一款小食及一杯飲品。小食及飲品可以加錢叫其他。因為兩個人,所以被安排坐在門口吧枱位置。入左餐廳,餐牌寫住$78,餐廳用QR code落單,價錢又變回$68,可能是有折?我叫了海鮮炒金邊粉配雞翼及香橙梳打。雞翼是四隻單骨,熱辣辣的好好食👍🏻主菜金邊粉份量好充足,配料亦多,好食👍🏻一個女仔食,可能有啲多。👦🏻叫了青咖喱雞肉配炸蝦餅,青咖喱好好味,唔辣甜甜地,係我鍾意食嘅咖喱😋蝦餅一大舊切開兩件,都炸得好乾身好食。..#唯有食是最治癒的
是日本來想去香車街街市搵食~
但真係有d熱,所以就揀左呢間價錢平平地又有冷氣舒服坐既😗
小食及飲品可以加錢叫其他。
因為兩個人,所以被安排坐在門口吧枱位置。
我叫了海鮮炒金邊粉配雞翼及香橙梳打。
雞翼是四隻單骨,熱辣辣的好好食👍🏻
主菜金邊粉份量好充足,配料亦多,好食👍🏻
一個女仔食,可能有啲多。
蝦餅一大舊切開兩件,都炸得好乾身好食。
#唯有食是最治癒的
2023-04-30
泰玖位於荃灣香車街街市附近,新開張,主打特式泰國菜,價錢亦好合理。餐廳裝修走工業風,我哋坐喺樓下吧枱,原來仲有樓上一層,都幾有空間感😊🔸 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲🦀|$98蛋捲嘅蟹籽份量好多,新鮮及大件。而蛋捲非常重蛋香,中間重有蟹肉絲,沾醬食就再惹味啲🔸 泰式無骨海南雞半隻🐥|$108雖然係半隻雞,但份量比我想象中多,而且拆好晒骨,食落啖啖肉夠晒滑,配埋秘製醬汁辣辣哋好正😋🔸 泰式馬拉盞炒牛肉通菜|$98通菜爽脆新鮮,用馬拉盞炒非常鹹香😋牛肉亦好有充夠牛香,好有鑊氣🔸 芒果糯米飯🥭🍣|$58賣相好靚,係壽司咁既樣,食落唔係好甜,個椰汁夠香濃,特別要讚下📍 泰玖荃灣曹公坊5號地舖

🔸 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲🦀|$98

🔸 泰式無骨海南雞半隻🐥|$108

🔸 泰式馬拉盞炒牛肉通菜|$98

🔸 芒果糯米飯🥭🍣|$58

📍 泰玖
荃灣曹公坊5號地舖
  • 芒果糯米飯
之前係附近食完野,見到呢間食泰國菜好吸引,今日就過黎試。環境好靚,佢係行工業風,有2層😆價錢都好平,份量夠大,唔係叫左好多野食都好飽好滿足🤩泰式濕炒豬肉河粉 ($108)河粉好滑好入味,豬肉勁爽口👍🏻成個味調得好香,唔會油膩,好唔錯!泰式黃咖哩雞 ($118, +$30泰式薄餅)黃咖哩味道濃郁,雞肉夠嫩,配料落得勁足,超香口,雞肉份量都幾多,滿足!😆加$30有埋泰式薄餅,新鮮整熱辣辣,勁脆口,配上黃咖哩雞正到爆。🤤不得了芒果糯米飯 ($58)糯米飯軟糯有彈性,芒果鮮甜多汁,非常好味,好食到不得了。🥰有5件,其中一件係呢個柴糯米,都好好食!😆總括黎講,食物質素都算好,部份菜式啲味道夠正宗,做得好食又唔會太油膩,值得再嚟試吓其他菜式。👍🏻

泰式濕炒豬肉河粉 ($108)

泰式黃咖哩雞 ($118, +$30泰式薄餅)

芒果糯米飯 ($58)

2023-04-30 19 浏览
好耐冇食泰菜啦 適逢婆婆生日 屋企人就book咗香車街街市附近間Fusion泰菜 餐廳有兩層 空間好闊落 裝修幾特別 係行工業風架 樓下係bar枱 經過一條神秘嘅走廊之後 上樓梯就係另一個空間餐廳掃QR Code落單 今次有幾款值得推介惹味咖喱炒大頭蝦 $168份量都唔少 咖喱唔會太辣 蝦肉好彈牙泰玖金磚蒜蓉包 $42推介!好香牛油味兼外脆內軟 配埋咖喱炒大頭蝦啲汁好正😋泰式濕炒雞肉河粉 $108同平時食開嘅河粉唔同 呢款河粉係非常煙靭 吸哂個芡汁一齊食非常惹味芒果糯米飯 $58賣相好靚 整到一件件好似壽司咁 方便進食

餐廳掃QR Code落單 今次有幾款值得推介

芒果糯米飯 $58
賣相好靚 整到一件件好似壽司咁 方便進食

庆祝纪念
生日
早幾日同朋友去咗荃灣碌保齡球,碌完就四圍行下揾嘢食。本身都想食下泰國菜,又咁啱見到呢間新開嘅泰國餐廳,係門口見到入面裝修幾別緻就 入去試下。😍呢到裝修行工業風 又有啲泰國民族元素,第一次見咁樣嘅裝修風格,十分有新意。🤩一入到去就見到吧枱形式嘅座位,如果一個人嚟食,都唔怕搭枱尷尬啦!原來樓上仲有一層,空間仲幾大,人多嚟食嘅話都唔怕。😎泰式鮮蝦冬陰功湯 ($98)味道好正宗,鮮蝦新鮮,湯汁夠辣夠酸,非常開胃。😗泰式香辣肉碎炒飯 ($108)肉碎炒飯夠香夠辣,香料味都好夠,好正宗,就好似係泰國到食嘅一樣。🤤🤤泰式明爐桂花魚 ($158)魚肉嫩滑,味道鮮美,又夠醬香,非常好食。用左好多唔同香料去調味,好入味香口,出色!魚都大條,抵食👍🏻泰式馬拉盞炒通菜 ($78)通菜炒得恰到好處,唔會太軟又唔爛,馬拉盞味道香濃,加上啲蒜茸,好開胃。👍🏻今次揀呢間餐廳真係冇揀錯啦!唔單止食物質素好高,好多選擇,而且員工服務態度都十分好,上菜速度又啱啱好,環境乾淨又企理。下次一定會再去食!🥰

泰式鮮蝦冬陰功湯 ($98)
味道好正宗,鮮蝦新鮮,湯汁夠辣夠酸,非常開胃。😗

泰式香辣肉碎炒飯 ($108)

泰式明爐桂花魚 ($158)

泰式馬拉盞炒通菜 ($78)

2023-04-29 22 浏览
泰式牛肉濃湯船面 食泰國嘢又點少得船麵 配料有牛丸豬皮肥牛等等非常豐富😍 個湯底濃郁到不行😙面底吸收晒湯底嘅精華 非常惹味👍🏻泰玖招牌式海鮮炒金邊粉 另一個泰國特色招牌菜非金邊粉莫屬🎩炒得好有鑊氣之餘配料仲好有分量⭐️鮮蝦足足有5大隻 非常闊綽唔吝嗇👍🏻小食揀咗香茅雞翼同埋泰式蝦餅 兩款都係即叫即炸 炸得剛剛好 唔會過窿👍🏻 蝦餅彈牙好味 香茅雞翼恰到好處🫶🏻最後飲番杯熱泰式香茅暖下胃 好舒服好滿足
最後飲番杯熱泰式香茅暖下胃 好舒服好滿足
2023-04-28 31 浏览
想食泰國野荃灣泰菜選擇唔多之下誤打誤撞搵到呢間餐廳餐廳以綠白色瓷磚為主題走復古型格工業風路線仲有梳打水玻璃牆可以打卡📸🍳招牌蟹肉煎蛋卷 $98大推‼️蛋餅煎得外脆內軟入面係滿滿嘅蟹肉蟹肉質感好新鮮清甜🤤仲有奉上酸辣汁 幾惹味🍜泰式濕炒雞肉河粉份量好多3-4個人 每人都應該分到一大碗🤣河粉係泰國寛河粉 正宗唔錯 調味剛好🦀️惹味咖哩炒軟殼蟹炒過嘅黃咖喱真係冇得輸軟殼蟹份量正常🤌🏻可惜河粉太飽如果叫埋薄餅點埋汁食就正🍹芒果冰茶 蜜桃冰茶飲品咁岩做緊買一送一優惠兩杯都甜度適中仲有粒粒果肉係底添
想食泰國野

仲有粒粒果肉係底添
招牌蟹肉煎蛋卷
泰式濕炒雞肉河粉
惹味咖哩炒軟殼蟹
👭🏻孖妹黎到位於荃灣近街市嘅樓泰國餐廳,7:30pm黎到全場滿座😇餐廳分左兩層,地下設大約6-8吧枱位,樓上就多張2/4人枱,店鋪以水泥工業我為裝修風格,同一般坊間泰國餐廳好唔同,播放住流行歌曲,感覺好chill有氣氛餐廳主打咖喱同海鮮,提供多款主食、肉類、串燒、甜品同特飲㗎,選攝幾多元化🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢泰式青咖喱雞 💰88✨採用雞肉、紅椒絲、蘆筍、泰國茄子、秘製青咖喱醬煮成,雞肉採用左雞扒位置,切成小塊更容易食😆相對脂肪含量較低又保持滑嫩口感✨雞肉唔鞋口,份量亦算多,比較重香葉味,味道偏甜, 客人可以選擇少辣/多辣,食唔到辣既朋友仔絕對可以一試🥢泰式薄餅 + 💰30✨薄餅可以以優惠價加配,廚師用上香蔥、麵粉、油整成薄餅,再放入熱埋機烘熱比客人,一共有兩塊圓型薄餅,廚師將薄餅一開二,以不鏽鋼碟呈上✨因為係即叫即整,上菜時間會長少少,👭🏻孖妹聞到陣陣香蔥味,薄餅非常熱辣辣又酥脆,點埋青咖喱食依然美味,沾滿青咖喱醬邪惡好滿足🥢泰式串燒(豬/牛/雞各一串)💰65✨ 豬牛雞各有一串,另配沙嗲醬汁,幾款肉類都非常厚肉juicy,都幾夠入味,👭🏻孖妹建議先食雞,豬,牛,由淡味食到濃味

🥢泰式青咖喱雞 💰88

🥢泰式薄餅 + 💰30

🥢泰式串燒(豬/牛/雞各一串)💰65

✨呢度沙嗲醬汁幾辣,紅油量較多,帶微酸味,有少量粗粒花生,點埋一齊食非常惹味

🥢泰式雞全翼 💰28

✨雞全翼調味酸味醬汁為主,燒嘅熟度啱啱好唔會太過韌

🥢泰式乾炒豬肉河粉 💰108

✨以泰式河粉芥蘭、紅蘿蔔、炒蛋碎、豬肉片,加入醬油調味,碗底放上生茶墊住
✨河粉非常煙韌,型狀肥嘟嘟幾短身,炒得幾有鑊氣,唔會太油,醬油兜得幾均勻上色;豬肉片屬半肥瘦,蔬菜類配料幾多唔錯

🥢泰式奶茶 💰38

✨餐廳現時飲品做緊買一送一優惠,除咗椰青外,一班朋友黎緊係要一人一杯飲品吹水傾計
✨👭🏻孖妹叫左熱凍各一杯,熱飲唔會額外加白糖,茶味香濃,淡奶脂奶夠掛杯

✍🏻總評:

• 泰式乾炒豬肉河粉
  • 泰式奶茶
  • 泰式薄餅
  • 泰式青咖喱雞
超級抵食的泰國菜lunch🇹🇭✨✨♡⸜( •⌄• )⸝♡餐廳位於荃灣香車街街市 環境卻超級寧靜絕對是聊天約會的最佳之選~泰式午市套餐包括了主菜、小食和飲品非常豐富 ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /泰式午市套餐 Thai Lunch Set $78♡ 無骨海南雞濃湯船麵海南雞飯的份量很大份~雞肉蠻嫩滑好吃.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ船麵用上米粉 湯底味道濃郁層次豐富.ᐟ.ᐟ😍😍😍♡ 泰式紅咖喱牛肉飯微辣的泰式紅咖哩牛肉🌶🌶薄牛肉片加上入味的蔬菜伴以熱騰騰的白飯超級開胃.ᐟ.ᐟ♡ 泰式蝦醬炒通菜炒通菜乾爽惹味蝦醬特別滋味.ᐟ.ᐟ♡ 芒果糯米飯(三件)芒果糯米飯其中一件的飯粒用了紫糯米其餘兩件用上了白糯米粒粒分明 很有口感~淋上椰奶 味道非常香甜.ᐟ.ᐟ♡ 青檸梳打♡ 鮮橙梳打梳打水用上泰象~清爽好喝 不會太甜膩我自己比較喜歡鮮橙梳打.ᐟ.ᐟ✿/ 環境 Environment /餐廳裝修走工業風樓高兩層 空間寬敞空間感十足 環境佈置非常舒適枱與枱之間私隱度頗高~中午時分過來人流挺多也許會有一點吵 不過還好的坐得很舒服~☀︎/ 服務 Serv
超級抵食的泰國菜lunch🇹🇭✨✨♡⸜( •⌄• )⸝♡

餐廳位於荃灣香車街街市 環境卻超級寧靜
絕對是聊天約會的最佳之選~
泰式午市套餐包括了主菜、小食和飲品
非常豐富 ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /

泰式午市套餐 Thai Lunch Set $78
♡ 無骨海南雞濃湯船麵

海南雞飯的份量很大份~
雞肉蠻嫩滑好吃.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ

超級開胃.ᐟ.ᐟ
♡ 泰式蝦醬炒通菜

炒通菜乾爽惹味
蝦醬特別滋味.ᐟ.ᐟ
♡ 芒果糯米飯(三件)

芒果糯米飯其中一件的飯粒用了紫糯米
其餘兩件用上了白糯米
粒粒分明 很有口感~
淋上椰奶 味道非常香甜.ᐟ.ᐟ
♡ 青檸梳打
♡ 鮮橙梳打

梳打水用上泰象~
清爽好喝 不會太甜膩
我自己比較喜歡鮮橙梳打.ᐟ.ᐟ
/ 環境 Environment /

餐廳裝修走工業風
樓高兩層 空間寬敞
空間感十足 環境佈置非常舒適

枱與枱之間私隱度頗高~
中午時分過來人流挺多

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

泰玖
荃灣曹公坊5號地舖

2023-04-26 16 浏览
荃灣泰菜探店|泰玖荃灣地大物博,晴美太久無食泰菜,今次來到泰玖回憶下旅行的回憶先~ 餐廳樓高兩層,空間寬敞,裝修走工業風店內外不難見到水泥做舊的設計,燈飾設計有特色,既型格又可以就著微暗的環境和友人品嚐美食適合🈴️聊天;下層是日式bar枱設計,直接望到食物準備過程!🥗泰式軟殼蟹金柚沙律 $88這道沙律🥗款式少見所以點左,軟殼蟹好酥脆,有一隻分開兩份,夠兩個人分:金柚份量很多,拌勻泰式酸醋和洋蔥🧅生菜🥬腰果,酸酸甜甜很清新,作為前菜十分開胃👍🏻🥘泰式紅咖喱牛腩 $108 +薄餅$30紅咖喱份量很多,第一次吃紅咖哩,但其實唔會太辣,牛腩炆得好腍💕,加上豆角、芒果🥭、菠蘿同香料等的配料,個咖哩汁又香又下飯配薄餅一流✨!! 不得不提,個薄餅是放上烤爐上均勻受力烤的,烤的焦黃酥脆,十分出色,屋企煎pan 做唔到咁令,所以我又打包左一份。如果可以有配白飯的選擇就更好了~🥬招牌肉碎生菜包 $98肉碎選了小辣,是十小辣Level 的我接受到,肉碎肥瘦比例適中,還配了炸豬皮, 夾埋生菜一起吃,相當飽肚。總括來說,餐廳CP值高,抵食夾大件,食物的定價貼地,亦有做午市套餐,經常荃灣出沒的朋友可以去試下。🏫地址
荃灣泰菜探店|泰玖

🥗泰式軟殼蟹金柚沙律 $88

🥘泰式紅咖喱牛腩 $108 +薄餅$30

🥬招牌肉碎生菜包 $98

🏫地址: 荃灣曹公坊5號地舖
溫馨提示:Google map 🗺️ 說MTR 荃灣D出口,其實荃灣西A1出口更近。

2023-04-25 18 浏览
日式裝修.泰式風味今日荃灣放工想食泰國野,專登book 定枱去試下,之前經過泰玖門口覺得鋪頭好特別,係走工業風路線。一入去樓下個層係bar枱,感覺有d似日式拉麵店。坐底後店員遞試menu,自己scan QRcode 落單。泰玖金磚蒜蓉包 $42焗到金黃色,蒜蓉味唔突出但好香口,好脆!!!!直接食或者沾咖喱食都好正。泰式黃咖喱雞 $88+薄餅 $30黃咖喱汁好濃郁 奶味偏重 雞件軟嫩 ,點蒜蓉包或薄餅都係一流薄餅焗到外脆內軟!泰式乾炒豬肉河粉 $108同平時食既河粉唔同,比較軟身,似紅薯粉之類既質地。炒得好香好有獲氣,怕油可以揀少油。泰式馬拉盞炒通菜 $78味道濃郁小辣,通菜翠綠鮮嫩。同炒河粉一樣可以揀少油。青檸梳打 $38蜜桃冰茶 $38清爽解渴,岩晒依排熱熱地既天氣!正!
日式裝修.泰式風味

泰玖金磚蒜蓉包 $42
焗到金黃色,蒜蓉味唔突出但好香口,好脆!!!!
直接食或者沾咖喱食都好正。

泰式黃咖喱雞 $88
+薄餅 $30
薄餅焗到外脆內軟!

泰式乾炒豬肉河粉 $108

泰式馬拉盞炒通菜 $78
味道濃郁小辣,通菜翠綠鮮嫩。同炒河粉一樣可以揀少油。

青檸梳打 $38
蜜桃冰茶 $38
清爽解渴,岩晒依排熱熱地既天氣!正!
2023-04-24