2025-03-21 118 浏览
🌟泰式鳳爪沙律泰式鳳爪沙律是一道酸辣開胃的泰式凉菜,味道層次豐富,具有鲜明的泰式風味特点,鳳爪經過煮制和冰镇,口感Q弹有嚼劲,搭配脆爽的蔬菜,層次分明,以青檸汁和辣椒為主要的調味料,帶來清爽的酸味和刺激的辣味,非常開胃,魚露和蒜末的加入,增添了咸鲜和濃郁的香氣,提升了整體風味,豐富了口感。🌟通菜炒泰式脆腩肉通菜炒泰式脆腩肉的口感通常非常豐富,具有多層次的風味和質地,通菜炒熟後依然保持一定的脆嫩,大有清新的蔬菜香氣,能够中和肉類的油腻感,泰式脆腩肉經過煎制後,外皮酥脆,内里則保持一定的嫩度和多汁感,這道菜的脆腩肉和通菜的結合,既有酥脆的口感,又有蔬菜的清爽,搭配泰式調味,整體口感層次分明,酸辣開胃,脆嫩交織,非常好食。🌟排骨船麵配金邊粉排骨船麵配金邊粉的口感非常豐富且多層次。排骨經過燉煮後外酥內嫩,肉質軟爛,帶有濃郁的香氣,入口即化,金邊粉是一種寬扁的米粉,口感滑嫩且帶有彈性,能夠很好地吸收湯汁的味道,增添整體的風味,船麵的湯底濃郁且帶有香料的味道,湯底的濃稠度也會影響整體口感,配料有香菜、蔥花,增添了脆爽和清新的口感,平衡了排骨和金邊粉的濃郁感。🌟泰式炸蝦餅泰式炸蝦餅味道鮮美,外皮酥脆

🌟泰式鳳爪沙律

🌟通菜炒泰式脆腩肉

🌟排骨船麵配金邊粉

🌟泰式炸蝦餅
泰式炸蝦餅味道鮮美,外皮酥脆,內裡多汁,蝦肉鮮甜,搭配香茅、檸檬葉、魚露等泰式調料,帶有濃郁的東南亞風味,酸辣醬增添酸甜口感,層次豐富,令人回味無窮。
2025-03-17 165 浏览
依條街開咗間新嘅泰國菜,門面懷舊得黎又好光鮮。午市時段有套餐,包普通飲品,亦都可以追加小食。泰樂雞拼燒豬頸肉配油飯,雞肉非常嫩滑,一啲都唔鞋,豬頸肉燒得焦焦脆脆,油飯居然唔洗額外加錢,比起白飯更加細膩香糯。泰式炒金邊粉,揀咗雞。配料非常豐富,雞肉份量非常多,金邊粉炒得好有火候,條條分明。追加咗豬肉串燒同蝦餅,豬肉串燒燒得焦香,啖啖都係肉。蝦餅外脆內實,好彈牙,蝦味重。飲品想試椰青,超鮮甜!而龍眼冰亦都好清甜,夏天一定非常解渴~
依條街開咗間新嘅泰國菜,門面懷舊得黎又好光鮮。

午市時段有套餐,包普通飲品,亦都可以追加小食。

2025-03-17
2025-03-09 192 浏览
晚餐叫左個happy Thai 排骨船麵!$88蚊堅係高質,湯底濃郁!排骨唔洗用力,一拉啲肉就甩!正!另外叫左2串沙嗲雞,不過不失叫埋泰式奶茶,有feel!! 好飲!
晚餐叫左個happy Thai 排骨船麵!
$88蚊堅係高質,湯底濃郁!
排骨唔洗用力,一拉啲肉就甩!
正!
另外叫左2串沙嗲雞,不過不失
叫埋泰式奶茶,有feel!! 好飲!
2025-03-07 214 浏览
想搵廣華附近嘅餐廳,見到呢間幾新淨覺得可以一戰。泰式炒雜菜$68唔算好泰式,但都不失為一碟好食嘅炒雜菜,有少少甜味嘅。香葉肉碎煎蛋牛肉飯$88佢做到啲牛肉碎唔係全熟,好食!蒜香雞中翼$48啲蒜香夠香口,有少少甜,重點係佢保持到雞翼嘅肉質好嫩,好食!個黑椒冬瓜湯夠辣,仲要可以添飲。員工服務態度非常好,讚!
想搵廣華附近嘅餐廳,見到呢間幾新淨覺得可以一戰。

泰式炒雜菜$68
唔算好泰式,但都不失為一碟好食嘅炒雜菜,有少少甜味嘅。

香葉肉碎煎蛋牛肉飯$88
佢做到啲牛肉碎唔係全熟,好食!

蒜香雞中翼$48

個黑椒冬瓜湯夠辣,仲要可以添飲。

員工服務態度非常好,讚!
2025-03-06 242 浏览
最近旺角開左好幾間泰菜 每間都好吸引 今次呢間泰菜係油麻地 旺中帶靜 我地差唔多9點半先到好彩仲叫到 炸蝦餅 又熱又脆 沾泰式雞醬 夠晒惹味 泰樂雞 佢唔係海南雞個種 有少少似台灣既鹽水雞 醃過再浸熟 雞肉咬落彈牙 唔錯香葉肉碎煎蛋飯 好大碟 煎蛋燶邊係必需的 豬肉睇上去比較濕潤 問左店員 佢話係用新鮮豬肉 本來就會多肉汁 而且要平衡番較乾身既泰國香米特意唔會炒到好乾身 係好味即既 另外店員推介 Happy Thai 排骨船麵 配金邊粉 用小鍋上 比飯更大份 排骨船麵好似第一次食 兩大舊排骨 慢慢撕開d 肉黎食 船麵都係新鮮整 食落好煙韌 吸晒船麵濃郁湯底既精華 除左排骨 仲有豬肉丸 菜 同炸豬皮份量多到要兩個人分享先得呢到仲有個好處係唔洗加一 感覺更加抵食
最近旺角開左好幾間泰菜

除左排骨 仲有豬肉丸 菜 同炸豬皮
份量多到要兩個人分享先得

呢到仲有個好處係唔洗加一 感覺更加抵食
2025-03-05 250 浏览
話說呢排我同朋友去咗油麻地搵嘢食,無意中發現咗呢間「泰樂小排檔」,一見到泰國人主理,仲要係家庭式經營嘅小店,即刻被吸引咗。一入到去,雖然間鋪唔大,但係好有家的感覺,啲裝修簡簡單單,勁有泰國街頭小食檔嘅風味。一坐低,我哋就叫咗幾道菜嚟試。泰式燒牛肉一上枱已經聞到陣陣香料味,牛肉外層炭燒得微微焦香,入面仲保持住粉紅色嘅鮮嫩。牛肉嫩滑多汁,調味香料味十足,仲有微微嘅辣味,配埋清新嘅青檸汁,酸辣交織,真係勁開胃!泰式木瓜沙律脆口嘅青木瓜絲加埋花生碎,酸甜鹹辣四味俱全,每一啖都係驚喜。泰樂雞類似海南雞咁,再淋上特製嘅甜辣醬汁,又香又辣又甜,醬汁仲要夠晒濃稠泰式炒雜菜就比較清新爽口,唔會太油膩,菜仲保持住爽脆嘅口感,味道有啲魚露鹹香,仲加咗啲泰國香料,食完重口菜之後,呢個算係解膩嘅好選擇。至於香葉肉碎煎蛋飯(牛),呢個真係驚喜!煎蛋煎到啱啱好,蛋黃仲流心嘅,一開就流晒出嚟,混埋香葉牛肉碎,香氣四溢,配埋啲白飯,超開胃👍🏻牛肉碎炒得香口彈牙,配埋泰式香葉同辣椒,勁正宗最後,飲品泰式奶茶沙冰真係必飲嘅!濃郁嘅茶香同埋甜甜嘅煉奶味完美平衡,加埋啲幼滑嘅冰沙

2025-02-22
  • 香葉肉碎煎蛋飯(牛)
2025-03-01 250 浏览
餐廳照明光鮮 餐具整潔不過餐牌痴粒粒 睇完要用濕紙巾抹手等候菜式需時 其間聞到隔離枱既火山骨超 級 無 敵 香 !泰國night market回憶即時湧現坐硬櫈 patpat有d難受 不過為左美食值得既Happy Thai 排骨船麵配金邊粉 $88雖然餐牌英文寫Spicy pork bones 但零辣的 唔食得辣既朋友可以放心食呢款Happy Thai湯麵既巨型排骨同店內另一款火山骨係有分別的 少左超級無敵香既靈魂醬汁巨型排骨肉腍 骨肉容易分離湯麵配料多 有脆脆 迷你肉丸 超入味蘿蔔片 蔬菜湯底看似濃郁 飲落唔會太濃味澱粉怪不停吸入船麵泰式乾炒河粉 $78加左雞肉 +$10調味濃 夠鑊氣河粉口感煙un欣賞佢粉麵類加左大量蔬菜 健康腸必食香葉炒泰式脆腩肉 $128微辣惹味 豬皮脆卜卜 腩肉半肥瘦芒果糯米飯 $58偷望到廚房切芒果呢到既用芒果好似成個木瓜咁大上碟芒果份量多芒果愛好者表示雖然未及泰國正宗但遠勝香港大部分最後芒果全清!糯米飯方面 調味特別 有別於普通口味好似加左獨特既香料?椰青 $38清甜 連椰肉都唔放過下次有機會要試埋火山骨同埋冬陰功湯PS 原來媽媽麵 即刻係泰國即食麵
餐廳照明光鮮 餐具整潔
不過餐牌痴粒粒 睇完要用濕紙巾抹手
等候菜式需時 其間聞到隔離枱既火山骨
超 級 無 敵 香 !
泰國night market回憶即時湧現

芒果愛好者表示雖然未及泰國正宗
但遠勝香港大部分
最後芒果全清!
糯米飯方面 調味特別 有別於普通口味
好似加左獨特既香料?

椰青 $38
清甜 連椰肉都唔放過

下次有機會要試埋火山骨同埋冬陰功湯
PS 原來媽媽麵 即刻係泰國即食麵

2025-02-25 207 浏览
我哋下晝去 只係可以order午市套餐夜晚先可以散嗌 唯有下次再嚟過食佢嘅燒牛肉餐廳好有泰國當地裝修風格 大排檔風味香葉肉碎蛋飯肉碎唔算多肥豬肉粒 一隻燶邊蛋😍蛋漿撈埋落白飯度再配埋豬肉粒非常之惹味泰樂雞配豬頸肉油飯可以自己揀要白飯 油飯 定撈麵泰樂雞=水門雞飯 雞肉滑嫩 雞皮非常之薄豬頸肉外層燒得香脆 肉質粉嫩 配埋醬汁充滿着濃濃泰味😎追加咗兩樣小食蝦餅同雞翼 兩樣小食都炸得香口😍😍😍蝦餅非常大嚿 啖啖肉 最愛飲品方面蝶豆花青檸梳打 健康之選泰式香茅茶 香茅味非常之濃郁
我哋下晝去 只係可以order午市套餐

蝦餅非常大嚿 啖啖肉 最愛

飲品方面
蝶豆花青檸梳打 健康之選
泰式香茅茶 香茅味非常之濃郁

今晚,我和老婆特地前往同事極力推薦的泰式餐廳——泰樂小排檔,地處油麻地,號稱高性價比的美食天堂。剛進店時,便感受到店員的親切與友善,讓人倍感賓至如歸。餐廳的環境舒適,裝潢簡約而不失泰式風情,適合隨意聚餐。我們點了幾道招牌菜,第一道是炒咖喱軟殼蟹。這道菜色澤金黃,蟹肉鮮嫩多汁,搭配香濃的咖喱,香氣撲鼻,讓人一試成主顧。接下來是廚師推薦的特色菜——通菜炒泰式脆腩肉。通菜的清脆口感與脆腩的酥脆形成絕妙的對比,而特製的醬汁更是增添了豐富的風味,令人驚喜。我們還點了泰式炒金邊粉(蝦),這道菜的蝦仁鮮甜,粉條滑順,搭配獨特的泰式調味,讓味蕾享受到不同的層次。最後,甜品部分我們選擇了香蕉薄餅。薄餅外皮酥脆,內餡的熟香蕉甜美可口,淋上香濃的椰漿後,口感更加豐富,讓人忍不住一口接一口。在結束這頓美味的晚餐後,我們還品嚐了泰式椰汁珍多冰,清涼的椰汁搭配軟滑的珍多,為整個用餐畫上完美的句號。總的來說,泰樂小排檔的菜品質素出色,服務態度一流,絕對是值得再次光顧的泰式餐廳。

泰樂小排檔油麻地東方街8A號地舖由泰國人開嘅泰國菜餐廳煮出嚟 先係真正嘅泰國菜可以發揮到當中嘅精髓有啲菜式,真係聞所未聞 呢間餐廳令我有啲驚喜泰式酸子虎蝦$118### 泰式酸子虎蝦處理好嘅虎蝦酥炸 搭配特製的酸子醬,帶來酸酸甜甜的獨特風味。酸子醬的配方通常包含檸檬汁、魚露和糖潤滑的蝦肉與酸子清新 個醬汁非常惹味開胃下面用炸米通墊底呢款菜式絕對值得一試Happy Thai 排骨船麵金邊粉$88兩嚿勁大塊排骨 骨魚骨之間嘅嫩肉 或者靠近骨頭嘅肉係最滑嘅 而且油分會重少少 唔會諧霎霎排骨船麵 作為泰國街頭美食代表選用新鮮排骨經過慢火煮製,肉質軟嫩,湯底則是用多種香料熬煮而成,濃郁而不油膩。金邊粉的口感彈牙,吸附湯汁的能力極強 另外聽店員講加少少醋落旋湯到效果更佳
泰樂小排檔
油麻地東方街8A號地舖

由泰國人開嘅泰國菜餐廳
煮出嚟 先係真正嘅泰國菜
可以發揮到當中嘅精髓
有啲菜式,真係聞所未聞 呢間餐廳令我有啲驚喜

泰式酸子虎蝦$118
### 泰式酸子虎蝦
潤滑的蝦肉與酸子清新 個醬汁非常惹味開胃
下面用炸米通墊底
呢款菜式絕對值得一試

Happy Thai 排骨船麵金邊粉$88
排骨船麵 作為泰國街頭美食代表
2025-02-02 566 浏览
位於油麻地嘅新食店泰樂小排檔,主打泰式嘅街頭美食!主食都戈竹女火幾十蚊起,仲要唔收加一,性價比頗高!店員精通泰文、廣東話、英文,Menu亦齊晒三種語言,溝通冇難度!泰式豬頸肉生菜包 $88惹味嘅豬頸肉,加入大量嘅炒米碎碎,為生菜包增添咗脆身嘅口感!船麵 $6868蚊就有咁大碗船麵,齊晒豬皮、牛肉、肉丸、通菜、蘿蔔、金不換等配料!湯底超濃郁,可自選金邊粉或米粉!泰式椰子雞湯 $98大大煲椰味香郁,仲有怡人嘅酸味,十分好喝!泰樂雞 $88去骨雞件都幾嫩,配搭有薑味嘅醬汁,唔錯!泰式奶茶 $28|咸檸樂 $18泰樂嘅飲品定價都幾平,抵讚!

泰式豬頸肉生菜包 $88
船麵 $68
泰式椰子雞湯 $98
大大煲椰味香郁,仲有怡人嘅酸味,十分好喝!
泰樂雞 $88
去骨雞件都幾嫩,配搭有薑味嘅醬汁,唔錯!
泰式奶茶 $28|咸檸樂 $18
泰樂嘅飲品定價都幾平,抵讚!
2025-01-28 335 浏览
早前朋友推薦在廣華醫院附近的一間泰國菜小店,今晚去嘗試一下。泰式炸蝦餅:鮮蝦肉混合香料和調味料,油炸後外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,帶有獨特的香氣和微微的辛辣味。泰式蒜香雞中翼:雞中翼搭配蒜香濃郁的醬料,經過煎炸後外皮酥脆,內裡鮮嫩,讓人食指大動。泰式海南雞飯:雞肉的鮮嫩、飯的香氣以及醬料的調和,必定點選的泰式美食。泰式炒咖喱虎蝦:虎蝦搭配香濃的咖喱醬汁,再加上各種香料和新鮮蔬菜,充滿濃郁的咖喱香氣和微微的辛辣。泰式龍眼冰:龍眼的甜美和冰涼的爽感,解渴又滿足。泰式椰汁珍多冰:鮮甜椰汁搭配珍多,再加上冰涼的糖水和椰奶,每一口充滿椰香和甜美的味道。
泰式龍眼冰:龍眼的甜美和冰涼的爽感,解渴又滿足。
2025-01-24 333 浏览
下班時間比較晚了,經過這家泰式排擋,點了外賣帶回去吃,店裡裝修風格簡潔,幾位美女店員服務態度很好!## 泰式燒牛肉上等的牛肉一片片,加上泰式香料,香氣四溢。牛肉的鮮嫩與香料的辛辣相互交融,讓人能夠品嚐到泰國的獨特風情!## 香葉炒泰式脆腩肉脆腩肉爆炒表面焦香,肥瘦相間,香葉的香味與肉的油脂交融在一起,肥而不膩,讓人欲罷不能!## 泰式燒豬頸肉豬頸肉滑嫩有點嚼勁,燒烤後的香氣令人垂涎,也是一道不可錯過的美味!豬肉串燒和雞肉串燒都是大大串,肉好厚身,外焦內嫩。每一串都散發著誘人的香氣,肉汁豐富,咬下去的瞬間,讓人感受到肉質的鮮美與誘人的調味!

## 泰式燒牛肉

## 香葉炒泰式脆腩肉

## 泰式燒豬頸肉

外卖自取
2025-01-17 420 浏览
青咖喱軟殼蟹 這道菜的靈魂就是濃郁的青咖喱醬,搭配上鮮嫩多汁的軟殼蟹,吃著好香!燒雞全翼 好大個!跟朋友一人一個,吃得津津有味~烤得金黃酥脆的雞全翼,香氣撲鼻,吃上一口就停不下來!泰式燒牛肉 選用優質的牛肉,搭配泰式秘制醬料,燒制得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,切得小小塊的很方便~泰式炒金邊粉 炒得很有鍋氣,口感爽滑又有嚼勁😋泰式風味十足,有點點辣。泰式蝶豆花梳打特飲 真的很不錯,選了青檸味的🍋‍🟩清新解膩,口感也清爽,吃完辣的東西喝一杯這個好舒服~

2025-01-15 615 浏览
今日行完街之後嚟到油麻地附近食lunch,原來呢度開咗一間新嘅泰國餐廳!佢嘅午餐套餐好抵食,嗌咗一碗豬肉船麵,湯底都幾濃郁,上面有好多炸豬皮同埋豬肉、仲有豬肉丸!豬肉丸都幾彈㗎,細細粒咁🫶🏻個粉唔會太腍,亦唔會太碎,都幾好食😋另外一份嗌咗海南雞拼豬頸肉飯,豬頸肉脆卜卜!海南雞夠滑,而且最緊要係冇皮嘅,個汁好正撈飯一流佢仲可以加配小食,加咗一個泰式鳳爪沙律,酸酸甜甜唔錯另外一樣小食嗌咗油菜,正常發揮餐飲品仲可以揀泰式奶茶!必須係好甜,真係好甜😂😂

豬肉丸都幾彈㗎,細細粒咁🫶🏻
個粉唔會太腍,亦唔會太碎,都幾好食😋

另外一份嗌咗海南雞拼豬頸肉飯,豬頸肉脆卜卜!
海南雞夠滑,而且最緊要係冇皮嘅,個汁好正撈飯一流

佢仲可以加配小食,加咗一個泰式鳳爪沙律,酸酸甜甜唔錯

另外一樣小食嗌咗油菜,正常發揮

餐飲品仲可以揀泰式奶茶!必須係好甜,真係好甜😂😂