2025-07-14
今個週末,我同朋友去咗元朗「泰斗」享受泰式美食,真係好開心!🥳 室外同室內環境都好靚,可以幻想自己去咗泰國咁🇹🇭我哋揀咗午市套餐,是日前菜係泰式鳳爪,酸辣可口。主菜係泰式雞肉炒金邊粉,味道香濃,雞肉嫩滑,金邊粉滑口!😋 我哋追加咗個飛天通菜,清新又爽口,真係唔錯!🍗🌿 是日甜品係椰汁糕,口感滑嫩!🥥 而特飲珍多冰,椰香四溢,飲到嘅條條充滿斑蘭味,清涼消暑,真係一流!❄️講到海鮮,泰式生蝦新鮮得令人驚喜,冰鎮上配埋青色酸辣汁,食落去鮮甜無比!🧊🦐 另外,兩隻燒乳山生蠔,超大隻啖啖肉,配埋蒜粒味道更加出色!🦪🦪 至於兩隻泰式燒老虎蝦,亦都係超大隻啖啖肉,肉質鮮甜,烤得啱啱好,配埋紅色酸辣汁,味道一流!🦐🦐 仲有兩串沙嗲豬串燒,醃製得恰到好處,點埋充滿花生粒嘅沙嗲醬,好好味呀!🥜🍖甜品方面,芒果糯米飯香甜可口,糯米煮得啱啱好暖暖哋,總共有三色,綠色係斑蘭、問店員原來藍色係蝶豆花,真係好特別!搭配甜甜嘅芒果,口感超級滑,點埋椰漿甜而不膩,真係好味到爆!🥭🍚天氣太熱,我哋仲叫咗兩杯沙冰!😆 芒果沙冰味道鮮甜,冰涼爽口!🥭🍧 而菠蘿沙冰就更加清新,真係消暑利器!🍍🍧總括嚟講,「泰斗」嘅美食真係唔可以
總括嚟講,「泰斗」嘅美食真係唔可以錯過,樣樣都咁好食,環境又舒服,下次一定會再返嚟!🥰