2024-10-21
一餐Thai,勁多海鮮,勁豐富,但勁抵。可能嗎?可能。行入旺角金魚街(寵物街),除咗有好多街邊小食同茶記,仲有間泰廚,好受街坊歡迎。點解?打開餐牌,完全明晒。一堆堆難以置信嘅價錢 、套餐,仲有額外優惠等等。但同時地方尚算闊落,唔會坐到好迫。淨係咁,未食嘢,我都已經覺得好難輸了。泰式生蝦 (食滿$300/$600加$1/$2)價值$2嘅8隻泰式生蝦(?),質素係超過其他餐廳嘅正價版本。新鮮,大隻,彈牙,但最緊要其實係夠凍。串燒雞/豬$18,豬頸肉/和牛$28串燒相當厚肉,咬落好大啖,串燒汁就一定係好食。比較特別嘅,係和牛用嘅係酸酸地嘅汁,開胃又解膩。跟住係一系列海鮮…泰式炒白貝 $120嚟到係相當大盤。白貝即係大隻啲嘅蜆。呢度菜式醬汁相當夠,而且完全冇沙。兩個人食足夠有餘。蒜爆鮮海蝦 $109正常食咁重味嘅海蝦,都係要慢慢剝殼。但呢個海蝦特別啲,我好多隻都連殼食😂。份量味道,相當足夠。泰式燒魷魚 $140全晚最抵食嘅菜式。一個魷魚可以分開兩排,可想而知佢原本幾大條。我哋夾嚟夾去好似食極都食唔完咁。肉質相當鮮嫩彈牙,完全冇我討厭嘅痴牙質感,醬料亦相當香口合適。泰式薑汁凍奶茶 $22相當奇特
可能嗎?可能。
泰式生蝦 (食滿$300/$600加$1/$2)
串燒
雞/豬$18,豬頸肉/和牛$28
串燒相當厚肉,咬落好大啖,串燒汁就一定係好食。
比較特別嘅,係和牛用嘅係酸酸地嘅汁,開胃又解膩。
跟住係一系列海鮮…
泰式炒白貝 $120
蒜爆鮮海蝦 $109
泰式燒魷魚 $140
泰式薑汁凍奶茶 $22
相當奇特嘅飲品。大量薑味嘅奶茶,反而令人覺得置身泰國。落單時可以叫少甜/少冰,甚至可以叫佢”濃啲”。
泰式椰汁燕窩 $72
作為甜品,呢個係隱藏大佬。好熱好甜好椰汁,最重要係大量嘅燕窩,飲完個人舒服晒。
兩個人五百幾蚊,食到好似大型海鮮餐咁。睇到個個街坊食完又食,呢度一隻蟹,嗰度一條魚,個個行去cashier都good comment一番 (我坐cashier後面)。所謂街坊餐廳,就係咁簡單。