2019-04-28 272 浏览
沙華dee給突然想吃泰國菜,路過通菜街見到這一間泰國菜館門口貼滿相片,很吸引便走進去一試,以為餐廳很少座位擔心要排隊, 職員一指2樓也有雅座。職員大叔很風趣,很快就點好炒粉絲及湯河炒菜等。跟餐還有兩碗冬瓜湯送,很不錯,可以清熱解毒!我點的青檸梳打那一罐梳打是泰文!很少見,應該是泰國貨,很多碳酸泡泡,非常好喝!最快上枱的是馬拉盞炒通菜,馬拉盞有少許鹹香味聞到都肚餓,通菜都很新鮮脆嫩,而且份量也很多!這碟炒菜有鑊氣,每一條菜都可以平均有少許馬拉盞醬的味道,也不會太咸肉碎炒粉絲有點微辣,炒得很乾身,也看不到碟上有太多的油漬,非常有鑊氣!而且粉絲不會糊在一起,可以看到一絲絲一條條的香茅豬扒份量比想像中大塊,味道比平時的再偏甜少許。最令我驚訝的是這碗冬陰公湯河!它是二人的份量吧?!超級大碗!豬扒加湯河才$65,性價比極高。酸酸辣辣的冬陰公湯十分開胃,喝完湯吃完麵會飽得不得了雖然有點飽但忍不住還是想吃一些串燒!豬肉及雞肉串燒是沙嗲味,這個沙嗲醬調配的味道夠濃夠香!串燒的肉質也很嫩滑。另外和牛串燒原來醬汁是有點不同的,感覺就像偏酸一點的甜酸醬,食串燒也有兩個口味推薦要點串燒! 大串抵食又好味! 我最

沙華dee給

冬陰公湯香茅豬扒湯河

和牛串燒

雞肉豬肉串燒

推薦要點串燒! 大串抵食又好味! 我最愛食雞肉串

食物多到食唔晒都是二百幾, 旺角地段的抵食之星!
2019-04-27
和牛串燒
雞肉豬肉串燒
  • 香茅豬扒湯河
2019-04-22 72 浏览
食物方面食物份量好少 每份只係夠兩至三個人食 味道只屬於普通茶記質素 甚至比茶記更劣質 只係所以食物前面有加上“泰式“兩個字 就以為自己係泰國正宗餐廳服務方面服務態度簡直不知所謂 1)我地食完碟野 叫我地幫佢拎出黎外面 但重點係超級冇禮貌 呼呼喝喝 好似我地係佢既員工咁 出糧幫佢做野咁2)佢地問我地要唔要加生菜 我地問洗唔洗錢 個員工即刻話:要錢你就唔加呀? 好似鄙視我地比唔起錢咁 狗眼看人低既員工 聽到你咁樣講邊個想加呀強烈推薦唔去呢間環境又差 服務又不知所謂既泰國餐廳 食物質素同價錢唔成正比 服務態度連大排檔都不如 入去食晚飯仲要比人點黎點去做樓面野
食物方面

服務方面
服務態度簡直不知所謂

2019-04-20 39 浏览
上星期夜晚喺旺角做完gym, 喺附近搵吓有咩好嘢食,咁岩就見到呢間泰式餐廳忽然掛住泰國味道所以就入去佢哋鋪頭唔算好大但係已經坐滿左人,嗰時係九點左右叫咗一個泰式炒金邊粉,好食!佢嘅鑊氣同埋味道都好足夠,酸酸甜甜配上粗花生粒,令到啲金邊粉嘅味道好豐富,的確唔錯外加左一串雞肉同一串泰式和牛串燒都有驚喜,和牛肥瘦分明,七分瘦三分肥串燒真係一流,另外雞肉本身嫩滑,加上沙嗲醬好香口惹味嘢飲我揀咗泰式菠蘿冰,只能夠講同泰國飲嘅味道一模一樣,回味

佢哋鋪頭唔算好大但係已經坐滿左人,嗰時係九點左右

嘢飲我揀咗泰式菠蘿冰,只能夠講同泰國飲嘅味道一模一樣,回味
2019-04-20 27 浏览
MK is the place to go when you’re starving and looking for something to eat at late night. We got here at like 11pm and this street, Tung Choi Street, was still filled with people😂We had the pad thai and the Hainanese chicken rice. Both came in huge portions and served right from the stove- they’re smokin’ hot!I like the Hainanesr chicken as the meat was very tender and smooth. The chicken itself was flavourful even without dipping it into the sour sauce. The yellow rice though, was way too grea

I like the Hainanesr chicken as the meat was very tender and smooth. The chicken itself was flavourful even without dipping it into the sour sauce. The yellow rice though, was way too greasy and wet, giving it a ‘collapsed’ texture.
2019-04-19 27 浏览
難得今日復活節假期,又可以休息一下,香港人工作繁忙食無定時,唔好話坐定定食飯,就算休休閒閑唞一唞都好難得,所以趁住今日放假時間呢,就試一試喺位於旺個太子交界嘅一間泰國餐廳,呢度位置方便,而且無論搭地鐵或者巴士都可以經過,佢門口位置仲有串燒可以做外賣,串燒大概20文有找就有一處,包括和牛,雞豬頸肉,燒出嚟嘅味道幾好,我個人覺得好過好多其他嘅串燒店,跟住今日試咗個,辣椒膏肉片炒河,鍾意食辣嘅朋友一定要試一次,肉片夠多味道不
2019-04-19 29 浏览
見到呢間泰國餐廳既餐牌上有港式既炒飯食,於是我打破咗係泰國餐廳必然食泰國野既定律,試下食咸魚雞粒炒飯睇下會唔會中伏。由於係午飯時間,店鋪人流極多,好彩地剛巧有人離席先有位坐。我點咗套餐——咸魚雞粒炒飯+ 青檸冰,跟手待應已經奉上例湯,個例湯都幾好飲,而餐牌好似無寫明送例湯,所以有d驚喜既。咸魚雞粒炒飯,落咗好多欖菜粒炒,基本上每食一啖都有好多粒,我覺得係濫用咗,落得太多。其實個飯好多,不過食食下會覺得點解個飯隻味咁奇怪呢?原來炒飯內有好多條薑絲,而小弟討厭食薑絲,但數量太多又唯有硬食。青檸冰味道唔錯,青檸味好突出,感覺幾新鮮。整體黎講唔差,份量充足,有機會再黎食泰國野……
由於係午飯時間,店鋪人流極多,好彩地剛巧有人離席先有位坐。
個例湯都幾好飲,而餐牌好似無寫明送例湯,所以有d驚喜既。

其實個飯好多,不過食食下會覺得點解個飯隻味咁奇怪呢?

青檸冰味道唔錯,青檸味好突出,感覺幾新鮮。

整體黎講唔差,份量充足,有機會再黎食泰國野……
2019-04-13
午餐
2019-04-17 25 浏览
今日同朋友行過旺角街頭,聞到一陣非常吸引的串燒香味,個個馬上辣癮四起,便衝進去大吃一番!先點了一杯龍眼冰,龍眼肉足料,清甜又有龍眼香,不錯不錯!望望餐牌,發現這裏的優惠真的不錯,滿$200可加$1換購幾款小食,可以選擇的款式亦挺吸引,我們加點了兩款$1小食,有生蝦和香辣粉絲沙律~雖然$1換購,但食物質素不俗!另外還點了串燒雞肉和牛肉,值得一讚的是,串燒的沙嗲汁非常香濃惹味,辣得過癮!還有點了咖喱軟殼蟹,咖喱有椰汁香味,用來點蒜蓉包一流,軟殼蟹亦炸得香口!最有驚喜的是香辣肉碎炒河,河粉並不是一般像金邊粉的那種,比廣東河粉還要粗身,又滑又爽口,質地很入味!必定要點的當然是冬陰公湯,這裏的冬陰公湯底很濃厚,湯料很足,而且有大大隻大頭蝦!整體而言,食物質素不俗而且價錢公道,值得推介!

先點了一杯龍眼冰,龍眼肉足料,清甜又有龍眼香,不錯不錯!

整體而言,食物質素不俗而且價錢公道,值得推介!
2019-04-11 30 浏览
喜歡吃泰國菜也不是一天兩天了,泰國菜酸酸甜甜的最醒神,喜歡他們的生蝦,裝盤差不多有八個 ,放著蒜和辣椒去,夾起一隻沾上特色醬汁,送入口中,整個人都爽鮮的感覺,特別開胃,還有生菜包也好好吃,沙爹也是不負眾望!
2019-04-09 34 浏览
今日去左旺角行街,去左食泰廚泰國菜館,去到都好Full下,坐底就叫左幾個主菜,叫左泰式明爐烏頭魚,豬肉生菜包,泰式木瓜沙律,燒雞翼。泰式明爐烏頭魚$130好好味,條魚大條又有鮮味,湯底酸酸地好開胃。生菜包$72,生菜好新鮮脆卜卜,豬肉半肥瘦,生菜食晒Staff仲問洗唔洗Refill生菜。木瓜沙律辣辣地好開胃,都幾抵下,加$1就食到!另外,燒雞翼係可以叫一隻,友人不吃,我自己一個叫都比order! 好正!同埋呢間店上菜都好快下!抵讚!Drink就叫左青檸梳打同埋椰青。

木瓜沙律辣辣地好開胃,都幾抵下,加$1就食到!

同埋呢間店上菜都好快下!抵讚!

Drink就叫左青檸梳打同埋椰青。
2019-04-07 35 浏览
早幾日同幾個fd去完金魚街買野,諗住過九龍城食泰菜,咁岩見到有間係呢度有就費事落九龍城,佢個位其實好當眼,但唔望真d個招牌真係唔知食泰菜😂先講下叫左咩先酸辣鳳爪沙律-夠凍,酸辣味夠重,但我覺得可以再諗d😏燒和牛/豬/雞串-燒和牛串好正,好重牛油味又燒到岩岩好,雞豬串就醃得幾入味,同埋佢個沙嗲汁應該自己整,好多粗粒花生炸蝦餅-好脆口~亦唔會有舊油個浸味馬拉盞通菜-我覺得偏淡左d,如果味重d就梗好冬蔭功-蝦新鮮亦夠酸辣泰式鹽燒烤側魚-呢個魚燒足半粒鐘先比你,好重香茅味,如圖你都見到多香茅,燒到d皮好脆肉又嫩唔會燒到乾柴咁~正!生蝦-我覺得無乜分別,夠凍夠新鮮就ok但可要求佢比2個汁你點🤣
先講下叫左咩先
酸辣鳳爪沙律-夠凍,酸辣味夠重,但我覺得可以再諗d😏
炸蝦餅-好脆口~亦唔會有舊油個浸味
馬拉盞通菜-我覺得偏淡左d,如果味重d就梗好
冬蔭功-蝦新鮮亦夠酸辣

• 香茅鹽燒側魚
2019-04-05 265 浏览
今日放工後到旺角吃晚飯,走累了便隨意在附近搵食,口痕痕想食泰國菜,晚上七點多到達「泰廚泰國菜館」,地鐵站過來都是幾分鐘。餐廳幾乎客滿,空間算大,有二層樓,等了幾分鐘便可進去。餐廳裝潢簡樸,勝在價錢平,位置也方便。泰式豬手(例牌)星期三優惠價只是$58元,價錢非常平民,豬手以蔬菜、鹹酸菜、滷水蛋伴碟,一點都不馬虎,亦很有份量。豬手鹵得很香很惹味,皮嫩滑,配上酸酸辣辣的秘製泰式醬汁,令人垂涎三尺。豬手肉質嫩滑,肉汁豐盈,脂肪位煙韌,有嚼著感,咬一口肉汁四溢,肉汁迴轉在口中,吮指回味。泰式生蝦 當晚餐廳有作promotion,只要點菜過$200元便可加1元就有一碟泰式生蝦刺身,非常化算。生蝦爽口彈牙,配上泰式醬汁,酸酸辣辣,作為飯前菜非常開胃。泰式燒豬頸肉 豬頸肉大大片,香脆可口,配上泰式醬汁更加醒胃,酸酸辣辣,很有泰式風味。泰式菠蘿炒飯 菠蘿炒飯用上半邊菠蘿,真材實料,賣相好豐富。好足料,海鮮量十足,配料亦都好有誠意,炒飯有菠蘿、青口、魷魚、提子乾、雜豆,肉鬆。每粒炒飯粒粒分明,即叫即炒,很夠水準。沙嗲串燒(雞、豬)雞、豬串燒燒得香脆可口,調味亦做得不錯,伴上沙嗲汁調味很醒胃,很有泰式風味

泰式豬手(例牌)
泰式豬手

泰式生蝦
生蝦爽口彈牙,配上泰式醬汁,酸酸辣辣,作為飯前菜非常開胃。

泰式菠蘿炒飯

沙嗲串燒(雞、豬)
雞、豬串燒燒得香脆可口,調味亦做得不錯,伴上沙嗲汁調味很醒胃,很有泰式風味。但沙嗲汁偏辣,要飲上很多水解辣。
泰式和牛串
和牛口感軟熟且軟腍嫩滑,香氣撲鼻,鮮嫩多汁,讓人齒頰生香,回味無窮。

串燒

泰式青檸冰略甜,很易入口,不會太酸。而咸檸梳打的用上泰國品牌的梳打水,十分地道。

整體來講,這頓飯性價比高,價錢平,上菜快,質素高,位置方便,很滿意!
2019-04-03
泰式豬手
串燒
今天來試試這間旺角熱門的泰國 滿$200 可以$1選一款 好抵!我點了其中一款 泰式粉絲沙律以$1的的價錢來說 份量很合理👍🏻 粉絲味道濃郁 酸酸甜甜而且辣度十足👍🏻另外點了豬雞串燒各一沙爹醬非常非常惹味 完全帶出了串燒的重點🤤冬陰公湯 吃泰菜必點菜式 大頭蝦份量十足 蝦肉新鮮而且冬陰公湯超級濃味可以媲美泰國的冬陰公👍🏻 推介必點的菜色最後點了泰式肉碎炒河河粉是粗河粉 質地比一般河粉滑 而且炒得非常夠鑊氣 很好味👍🏻飲品方面點了椰汁冰椰汁冰裡面有咸咸香香的椰子讚👍🏻
今天來試試這間旺角熱門的泰國

滿$200 可以$1選一款 好抵!

我點了其中一款 泰式粉絲沙律

飲品方面點了椰汁冰
椰汁冰裡面有咸咸香香的椰子
讚👍🏻
2019-03-29 37 浏览
屋企人突然想食泰國菜,所以近近哋係太子搵到「泰廚泰國餐廳」。好彩餐廳位置係正金魚街容易搵,唔係帶住一家人搵餐廳都幾麻煩!入座時間大概係7點,餐廳有兩層,我哋安排坐1樓,樓底並唔高,座位都偏向窄小,屋企人算係高大型,所以坐得都比較逼夾。泰式炒金邊粉正常,值得一提嘅係拌碟的花生脆脆好足料,啱晒用黎撈勻成碟金邊粉。呀妹最鍾意食金邊粉,話食落每一啖都有脆脆的口感,唔錯嘅。泰式名爐烏頭咁啱今晚做特價,於是都叫左份一齊食。湯底有濃濃嘅泰式香料味道,飲左啖湯都唔錯嘅。好彩一開始湯底都唔算太鹹,唔係就會隨時煮得時間越耐變得好鹹。最鍾意泰式嘅香葉辣椒肉碎炒飯!佢嘅微辣好過癮,令到我越食越多,越食越滋味。不過食到尾就有啲油膩。小食拼盤上菜時間比其他菜式慢左好多,唔知係咪漏單,都追左兩次單。拼盤有兩串雞肉&豬肉串燒都燒得好juicy,另外仲有魚餅、蝦餅和泰式春卷。酸辣鳳爪酸酸甜甜的,依家天氣開始有啲潮濕,食呢樣小食的確會令人胃口大開。

2019-03-26 45 浏览
泰廚泰國餐廳香港好多但要真係揾間正宗美味又唔貴就要慢慢揾終於唔使入九龍城都有正野食因為旺角有間又平又正佢地址好方便人來人往既大街過哂食飯時間 成9pm都全餐廳近滿座人氣好勁天氣轉熱冇咩胃口所以叫左個海鮮冬蔭功泰式燒豬頸肉鹹魚炒椰菜苗海鮮冬蔭功兩個人飲都夠每人兩碗多點好抵而且d料多d食完都有d飽佢有足料海鮮 蝦肉仲keep住彈牙唔會煲到老哂泰式燒豬頸肉係我全晚食得最多要同職員講 薄切佢燒得好香口肉質唔好以為薄就冇口感係完全相反反而仲有咬勁 啖啖都爽依款菜式強力推介
泰廚

係完全相反
反而仲有咬勁 啖啖都爽
依款菜式強力推介
2019-03-26 180 浏览
其實個人都幾鍾意食泰國菜,但係旺角都冇咩特別泰國菜,呢一間夜晚去食都幾抵食!泰式菠蘿炒飯HKD75不得不說,依個菠蘿炒飯,真係十級好食!首先入邊好多配料,食完真係好開胃,同埋啲飯粒粒分明,再加上有好多肉鬆,下次都會過嚟食!泰式咖喱大頭蝦HKD138超級有份量,咖喱好香好入味,大頭蝦勁大隻,真係估唔到咁大隻,有四隻!之後再配埋餅加咖喱一齊食,完全冇得輸!之後仲有個優惠,$200以上可以一蚊換其他嘢食,我就換咗生蝦。呢個汁又唔錯喎,酸酸辣辣,不得了好開胃!

泰式菠蘿炒飯HKD75

泰式咖喱大頭蝦HKD138
泰式咖喱大頭蝦

之後再配埋餅加咖喱一齊食,完全冇得輸!