2020-07-22 67 浏览
今天,我和老公到了旺角逛街。不經不覺走到通菜街,看到這間非常有特色的泰國餐廳,門口更有職員在燒香噴噴的泰式串燒,香味撲鼻,肯不住馬上拉老公進內吃晚飯。餐廳還做優惠每消費滿200元便可以加一元換購 這些美食:泰式木瓜沙律/泰式生蝦刺身/泰式海蜇/椰汁糕我們加一蚊有四大隻泰式生蝦刺身。刺身完全沒有腥味,還非常彈牙和爽口,配上特製的泰式辣汁,超開胃。泰式小食拼盤(小)拼盤非常大碟,一點也不「小」,而且款式十分多, 有炸蝦片、泰式春捲、炸魚餅、串燒,辣辣送上枱,香味撲鼻,味道一流,特別是豬肉串燒,咬開時,肉汁溢出!泰式海鮮乾炒牛河 賣相一流,材料又多,有大粒又肥厚的青口、彈牙的鮮蝦,炒河夠鑊氣,煮得非常有水準。泰式炒通菜通菜顏色青翠,口感爽嫩,味道也很正宗,不會太辣,大大碟抵食,必點!
餐廳還做優惠每消費滿200元便可以加一元換購 這些美食:
泰式木瓜沙律/泰式生蝦刺身/泰式海蜇/椰汁糕

我們加一蚊有四大隻泰式生蝦刺身刺身完全沒有腥味,還非常彈牙和爽口,配上特製的泰式辣汁,超開胃。
泰式小食拼盤(小)

泰式海鮮乾炒牛河

泰式炒通菜

• 泰式小食拼盤
2020-07-18 84 浏览
今日同老公去左竉物街買嘢,行到8點就黎食泰菜,叫左5樣嘢已經好飽😋😋雞串+豬肉串燒~肉質鮮嫩,沙嗲汁好好味加$1蚊 泰式木瓜沙律~份量算多,酸酸辣辣好醒胃不得不叫泰式炒通菜,冇得輸濕炒豬肉河~不過不失😂😂和牛串燒~實質只有3粒牛肉,中間夾左青椒同蒜,等左超過20分鐘,味道一般🤔🤔

雞串+豬肉串燒~肉質鮮嫩,沙嗲汁好好味

加$1蚊 泰式木瓜沙律~份量算多,酸酸辣辣好醒胃

不得不叫泰式炒通菜,冇得輸

濕炒豬肉河~不過不失😂😂

2020-07-17 83 浏览
唔係朋友話我知,我都無留意有間泰國餐廳係天橋底食完覺得真係值得推介!泰國菜例牌食豬頸肉,呢度無註明係炭燒,但相比其他餐廳有註明的好食幾倍!外乾內嫩,配上泰式醬汁,必食青咖喱唔會好潔身,有淡淡椰香,配上香脆的薄餅,很快已被我們ko了干炒河,可選雞牛豬,我選了牛肉炒,即係乾炒牛河炒野最緊要夠鑊氣,呢度我比100分好香,夠濃味,唔似某集團的,炒完一堆油係底,食完都唔會好濟,值得推介呢個優惠超抵!+$1就有選咗香辣惹味的木瓜沙律,酸酸地,辣辣地又涼涼地,好開胃!大家記得+$1呀
唔係朋友話我知,我都無留意有間泰國餐廳係天橋底
食完覺得真係值得推介!
干炒河,可選雞牛豬,我選了牛肉炒,即係乾炒牛河
炒野最緊要夠鑊氣,呢度我比100分
呢個優惠超抵!+$1就有
2020-07-07 113 浏览
傳聞旺角一直有間泰國嘢好好食,見到門口有好多人等緊,同埋招牌宣傳都幾吸引下,出唔到境就嚟旺角依間泰廚試下味,估唔到……通菜一嚟就冇曬,唸唔到食咩小菜,就嗌啲串燒試下。椰青都麻麻地,冇睇價錢,隨便嗌依個價錢撐唔起個食物出品嘅質素最尾個雞翼OK,醬汁話明全部另上,一嚟就已經淋曬汁!食到想嘔!啲小菜都食完,問下啲嘢嚟齊未,仲要被樓面黑口黑面,以後都唔會再嚟食。就算啲嘢再唔好,未齊,都唔好搞到我同啲friend食唔落啊……

通菜一嚟就冇曬,唸唔到食咩小菜,就嗌啲串燒試下。

椰青都麻麻地,冇睇價錢,隨便嗌

依個價錢撐唔起個食物出品嘅質素

最尾個雞翼OK,醬汁話明全部另上,一嚟就已經淋曬汁!

食到想嘔!

串燒和牛
香茅串燒雞翼
沙爹雞串
泰式海蜇
2020-07-04
悶熱的天氣令人透不過氣,胃口大減,泰國菜多數是甜酸辣為主,好適合現在去食~~先來消暑的菠蘿冰 $24,甜中帶果香不錯。咸檸梳打 $22,有青檸同咸檸,有層次又好消新,胃口大開。這裡點小菜滿 $200,可用 $1 任選以下一款。選了泰式生蝦,4隻2個人剛好,蝦肉爽脆,醬汁微辣。串燒也是出名必食,燒和牛串 $20,肉質嫩滑彈口,好多肉汁。泰式濕炒河 $68估唔到濕炒幾多湯炒得幾有鑊氣,河粉夠滑。小食拼盤 $85,有大小份選擇,小拼盤2個人也可以點。有魚餅、蝦片、春卷,春卷香脆內有芋泥餡好有趣串卷2串,選了1豬1雞,沙嗲醬好好味,燒完仍保持到肉嫩多汁。而蝦餅好厚肉彈牙食物相當有水準,而價錢好經濟,CP值好高,必食!
先來消暑的菠蘿冰 $24,甜中帶果香不錯。

咸檸梳打 $22,有青檸同咸檸,有層次又好消新,胃口大開。

這裡點小菜滿 $200,可用 $1 任選以下一款。

選了泰式生蝦,4隻2個人剛好,蝦肉爽脆,醬汁微辣。

泰式濕炒河 $68
估唔到濕炒幾多湯

炒得幾有鑊氣,河粉夠滑。

小食拼盤 $85,有大小份選擇,小拼盤2個人也可以點。
有魚餅、蝦片、春卷,春卷香脆內有芋泥餡好有趣

而蝦餅好厚肉彈牙

食物相當有水準,而價錢好經濟,CP值好高,必食!

2020-06-30 1618 浏览
同事介紹這間位於金魚街泰國菜馆抵食又地道。今晚喺附近放工一於試試。 時間尚早还好不用等位。小店內籠唔大, 有兩層。 每日精選:今日係『古法燒鰽魚』👍 $99( 逢星期一精選優惠)即叫即燒好香,魚肉仲好嫩, 大量嘅香茅, 味道清香唔腥,蘸上特製嘅醬汁, 少少辣和酸,提升鮮味又夠開胃!椰汁冰$22椰汁味香濃 ,炎炎夏日 ,配濃味泰菜最啱不過。泰式小食拼盤$85份量都幾大, 足夠兩三人吃, 小食大大件, 魚饼更是自家調味製作,口味獨特, 蝦餅彈牙, 還有一串沙嗲雞和豬。雞肉和豬肉串燒真係啖啖肉, 好像吃了一 碟碟頭飯的肉呀~ 加上秘製沙嗲 醬汁美味豐富!:::海南雞飯$65海南雞肉嫩滑, 有雞味不過就偏鹹, 黃薑飯也很乾爽唔油膩。 整體味道唔錯份量足, 價錢實惠。這個加$1的菜式 『木瓜沙律』 木瓜絲夠爽, 酸酸地夠开胃又唔會好辣。小店仲有好多地道小菜, 可以回頭再來試!

同事介紹這間位於金魚街泰國菜馆抵食又地道。
今晚喺附近放工一於試試。 時間尚早还好不用等位。
小店內籠唔大, 有兩層。
古法燒鰽魚

椰汁冰$22
椰汁味香濃 ,炎炎夏日 ,配濃味泰菜最啱不過。

泰式小食拼盤

泰式小食拼盤$85
海南雞飯

海南雞飯$65

小店仲有好多地道小菜, 可以回頭再來試!
古法燒鰽魚
泰式小食拼盤
2020-06-25 73 浏览
每一次經過金魚街都見到好多人排隊既泰國菜今日終於有機會同朋友一齊食餐廳點滿$200就可以用優惠價揀一款小食我地揀左泰式生蝦生蝦鮮甜十分抵食!泰式燒豬頸肉豬頸肉火候式中唔會燒得好乾👍🏻串燒方面 見到餐廳即叫即燒所以我地叫左一串豬,一串雞,一串雞翼沙嗲醬做得好出色有淡淡既花生醬香味好野味除左沙嗲串燒外 我地仲叫左和牛串牛肉好多油脂 好淋❤️冬蔭大頭蝦湯大頭蝦好大一隻!湯底唔會太辣 岩哂香港人口味有冬蔭功湯又點少得蒜茸包蒜茸包唔洗點湯已經好好食好香蒜茸味最後叫多個金邊粉做主食最後埋單 每人都唔洗$200好抵!
每一次經過金魚街都見到好多人排隊既泰國菜

泰式燒豬頸肉
豬頸肉火候式中
唔會燒得好乾👍🏻

串燒方面 見到餐廳即叫即燒
所以我地叫左一串豬,一串雞,一串雞翼
沙嗲醬做得好出色
有淡淡既花生醬香味
好野味

除左沙嗲串燒外 我地仲叫左和牛串
牛肉好多油脂 好淋❤️

冬蔭大頭蝦湯
大頭蝦好大一隻!
湯底唔會太辣 岩哂香港人口味

有冬蔭功湯又點少得蒜茸包
蒜茸包唔洗點湯已經好好食
好香蒜茸味

最後叫多個金邊粉做主食

最後埋單 每人都唔洗$200
好抵!
2020-06-18 1128 浏览
串燒好正今日公司有人請病假,做到一腳踢,忙到2點幾才有空走去食飯。我和同事去到餐廳都2點幾,肚子餓得不得了。今日去了泰廚泰國菜館,埋單300元左右,平均跟他每人150元。香芧豬扒撈檬$45,送熱檸水。豬扒是即炸的,須等10分鐘,但值得,出來後,又熱又香,咬口軟彈,豬味濃,外邊因為炸過,有微脆感。撈檬份量都幾多,至於撈檬汁就自己隨意倒,酸酸的,幾開胃。濕炒 $55,送青檸冰。份量多,汁不會太鹹。食完都幾飽。馬拉盞炒通菜 $67這碟最好食,我認為!炒得好有獲氣。而且馬拉盞香通菜簡直是絕配組合。夠鹹,夠香,夠爽翠 ,餸飯一定好味。串燒豬 $12/@雞$12/@雞翼$15/@牛$20/@串燒的沙爹汁是餐廳獨有的,外邊未食過。好香好入味,雞,豬,雞翼都燒得好香口,配上有沙爹汁,食完一支又再叫,所以每款叫了2串。而牛串燒用的是另一種醬汁,綠綠的,微酸,微甜,應該餸酒一流。椰青$38這是我特別再叫的,哈哈,食泰國菜,總會喜歡叫一個,又清甜,又下火,連裡面的椰肉都用匙羹刮來吃尼。
串燒好正

香芧豬扒撈檬$45,送熱檸水。

濕炒 $55,送青檸冰。
份量多,汁不會太鹹。食完都幾飽。

馬拉盞炒通菜 $67
這碟最好食,我認為!

串燒

2020-06-18
  • 泰式炒金邊粉
  • 椰青
2020-06-18 89 浏览
今日去食泰廚泰國菜館,平日晚上都好多人!樣樣都想食,門口仲有店員係到燒串燒!就叫左串燒,烤魚,沙律等!先來個木瓜沙律開胃外,醬汁酸酸甜甜的,少少辣,是開胃的前菜!再來個生菜碎肉包,用上是粒粒分明的豬肉,豬肉炒的剛好,很入味,加上新鮮又爽又脆的生菜葉,又可以動手食,友人同我一口接一口!再來是星期一有做特價的泰式古法烤槽魚,店員把錫紙都打開 很貼心!魚肉加上了不同的香料調味,焗的好入味,魚肉是好滑多汁,烤焗的方法把精華都留在入面!飯都可以食多幾碗!仲叫了個泰式豬肉炒飯,豬肉片份量很多!性價比是高!飯粒炒的粒粒分明,很有鑊氣!正!串燒$12一串幾抵食,加上了店家的沙嗲醬汁,好惹味好食!
今日去食泰廚泰國菜館,平日晚上都好多人!

串燒$12一串幾抵食,加上了店家的沙嗲醬汁,好惹味好食!

2020-06-15 71 浏览
泰廚是我最愛的泰國餐館其中之一, 經常來用餐。每日有不同優惠, 今天是星期四, 我點了泰式明爐烏頭魚肉浸在特別烹調的湯中,  格外鮮甜, 配上酸辣醬汁, 十分惹味。另一優惠, 惠顧滿$200 可選其中一款$1 有4隻生蝦, 實在是非常划算, 冰凍爽口馬拉盞炒通菜, 每次都必點, 火喉十足, 味道咸咸辣辣黃咖哩豬肉, 咖哩椰汁味香濃, 不帶辣, 配料有薯仔, 洋蔥和青椒, 豬肉很多其實咖哩不是重點, 我的重點是來吃這個薄餅, 我和朋友點了兩份, 一人兩塊, 薄餅即叫即煎, 十分香脆,  醮咖哩吃一流
泰廚是我最愛的泰國餐館其中之一, 經常來用餐。

每日有不同優惠, 今天是星期四, 我點了泰式明爐烏頭

另一優惠, 惠顧滿$200 可選其中一款

$1 有4隻生蝦, 實在是非常划算, 冰凍爽口

馬拉盞炒通菜, 每次都必點, 火喉十足, 味道咸咸辣辣

朋友話想食泰菜🇹🇭諗起之前行過食佢門口d串燒好食😋就上黎book左呢間泰菜💓如果淨係食佢d串燒都吾錯架🍖🍗和牛串燒個汁係青檸好refresh,又或者吾中意酸的話可以落單個陣同佢講轉返沙嗲汁🥘豬同雞就預設沙嗲汁😬.講返入去食 我book左8點 同友人大概7點55就到左 當時門外目測有四、五張枱拎左手寫飛等緊入座我就同舖入面其中一個職員講 我係openrice book左枱8點鐘 甘佢個陣就同我講執緊枱 等一陣 但無比仼何手寫飛我(我expect佢執完張枱我地就可以入座)過左一兩分鐘入面既staff就叫下張枱入座,甘吾緊要 我都再同另一個職員講我openrice book左枱 佢第一個反應係話:都要排隊攞飛等入座架 並指住自己櫃面個快左既鐘(我電話係7:59 佢個鐘8:04)話:同埋你都遲曬到喎🤬ok甘我排隊攞飛囉 期間佢有粗聲粗氣問搭吾搭枱 友人因為攞位事宜好谷氣就決定「不合作」吾搭枱 最後等左大概半個鐘到入座最激氣係如果openrice book左枱都仲要重新排隊入座 甘book枱既意義係咩?如果去到你話入埋第一張枱到我都無甘嬲‼️如果大家想去食吾洗係度book 直接去排隊拎飛仔吧 係度
‼️如果大家想去食吾洗係度book 直接去排隊拎飛仔吧 係度book係無用的‼️
如果講食物質素係幾好的😋佢個冬陰公真係令我好有置身係泰國既感覺呀😭入面個大頭蝦都幾方便食😚推薦比大家💕同埋串燒真係必食好惹味 可以每款一串❣️佢個鳳爪沙律好都好開胃💞好中意佢夠多洋蔥🙊個菠蘿冰都好好飲透心涼❄️仲食到菠蘿蓉添🍍只係金邊粉有d失色吾好食 有d一pat野既感覺⋯⋯順帶一提大家 食夠200蚊可以用一蚊加個四選一既小食,我地朋友就簡左生蝦刺身 好抵食!
餐廳都頗為迫陜 當日目測枱同枱之間並無保持距離及隔板 唯獨入店前會探熱🤨如果大家吾介意佢職員服務態度差的話 都可以一戰既😋不過上火易燥底既就吾建議去啦😇
2020-05-29
  • 冬蔭大頭蝦湯
  • 燒和牛串
  • 串燒
2020-06-09 1099 浏览
喺旺角見到OpenRice最出名又抵食就一定係呢間泰國菜館,而且位置都幾就腳,隔離就係地鐵站夏天唔想行太耐呢間嘅位置就一流。蒜蓉包,面頭嘅蒜蓉雖然唔會話太多不過已經非常之足夠,唔會太鹹而且都有足夠嘅蒜蓉味。加上佢嘅性價比非常之高,一客有成六件咁多,唔同坊間得四舊所以都幾抵食,而且係新鮮即炸起,所以每一件都會非常之香脆。而泰國菜當然唔少得嘅就係串燒同埋金邊粉,呢間野串燒只係$12一串,就非常之抵食。個人就覺得雞就比較好食,因為入面唔會有太肥,但係肉汁就會喺晒入邊。而且都幾容易咬,但係豬肉方面就稍為有少少肥同埋脂肪成大大嚿都幾明顯,所以個人就覺得雞就係比較好食嘅,而係汁方面,沙嗲汁嘅味道其實係一粒花生嘅香味同埋調味都非常之足夠。燒豬頸肉雖然價錢相比起串燒係會更加貴不過上枱之後就覺得都算幾抵食,一來豬頸肉嘅份量其實係非常之多,而且每件都係切得非常之厚,唔係薄切,面頭上都有條味鹹鹹地而且燒得非常之香脆可以將肉汁所喺入面。肉本身都幾夠肥美所以非常之容易有咬口,不過我個人就認為如果燒嘅時間比依家短少少會更加好食。馬拉盞炒芥蘭份量非常之十足,芥蘭本身唔會整到太諗。或者出邊會食到有苦味,反而佢係將芥蘭

馬拉盞炒芥蘭份量非常之十足,芥蘭本身唔會整到太諗。或者出邊會食到有苦味,反而佢係將芥蘭外層都有削乾淨,所以唔會太傅本身而且馬拉盞越有味道係非常之足夠,少少香辣咁樣食落非常之惹味,啲汁嘅比例都算幾好,每一條菜都可以掛上小小嘅汁咁樣食用來配飯或者係配面就一流啦

泰式炒金邊粉,金邊粉稍為有少少太乾身,不過味道同埋份量都搭救左,味道方面會見到側邊有唔同嘅花生辣椒等等嘅配料,所以食落味道常都係幾次正宗嘅泰國菜,分量方面兩個人食完一個已經會半飽,所以都幾抵食而上面亦都會有幾隻大大隻蝦蝦都幾爽甜唔會係有陣雪藏味。

最後係加左$1既泰式生蝦
超平超抵食既生蝦 雖然之前見到每碟係6隻 但而加少左2隻都吾差 生蝦既汁都幾地道 辣辣地 少少酸

最後職員嘅服務態度都幾好而且上菜嘅速度係非常之快係會熱辣辣嘅所有菜式到呢點係幾滿意。
2020-06-03
  • 泰式炒金邊粉
  • 串燒
2020-06-09 78 浏览
由於和友人太久沒有吃泰國菜,今日和友人來到位於旺角的泰廚泰國國餐廳進食泰國菜。我們點了馬拉蓋炒通菜,海鮮冬陰功湯,泰式豬肉炒河,細的小食拼盤,龍眼冰及鹹檸七各一杯。侍應服務態度良好,會再次和我們確認下單內容及為我們推介優惠食物方面:馬拉盞炒通菜十分香濃,通菜新鮮爽口。海鮮冬陰功湯,濃而不膩,湯料豐富,有兩隻大青口泰式豬肉炒河,用料豐富,鹹淡剛剛好。小食拼盤,內有泰式蝦片,泰式炸蝦餅,泰式魚餅和串燒2串。飲料方面:龍眼冰,用了非常豐富,超級多龍眼肉,不會過甜。鹹檸七,配咸檸及青檸各半塊,成檸味道十足。

食物方面:
馬拉盞炒通菜十分香濃,通菜新鮮爽口。
海鮮冬陰功湯,濃而不膩,湯料豐富,有兩隻大青口

泰式豬肉炒河,用料豐富,鹹淡剛剛好。
小食拼盤,內有泰式蝦片,泰式炸蝦餅,泰式魚餅和串燒2串。
飲料方面:
龍眼冰,用了非常豐富,超級多龍眼肉,不會過甜。
鹹檸七,配咸檸及青檸各半塊,成檸味道十足。
2020-06-09 50 浏览
由於和友人太久沒有吃泰國菜,今日和友人來到位於旺角的泰廚泰國國餐廳進食泰國菜。我們點了馬拉盞炒通菜,海鮮冬陰功湯,泰式豬肉炒河,細的小食拼盤,龍眼冰及鹹檸七各一杯。侍應服務態度良好,會再次和我們確認下單內容及為我們推介優惠食物方面:馬拉盞炒通菜十分香濃,通菜新鮮爽口。海鮮冬陰功湯,濃而不膩,湯料豐富,有兩隻大青口泰式豬肉炒河,用料豐富,鹹淡剛剛好。小食拼盤,內有泰式蝦片,泰式炸蝦餅,泰式魚餅和串燒2串。飲料方面:龍眼冰,用了非常豐富,超級多龍眼肉,不會過甜。鹹檸七,配咸檸及青檸各半塊,咸檸味道十足。

食物方面:
馬拉盞炒通菜十分香濃,通菜新鮮爽口。
海鮮冬陰功湯,濃而不膩,湯料豐富,有兩隻大青口

泰式豬肉炒河,用料豐富,鹹淡剛剛好。
小食拼盤,內有泰式蝦片,泰式炸蝦餅,泰式魚餅和串燒2串。

飲料方面:
龍眼冰,用了非常豐富,超級多龍眼肉,不會過甜。
鹹檸七,配咸檸及青檸各半塊,咸檸味道十足。
2020-06-09 62 浏览
今年除咗無旅行去,就連出旺角(唔算遠)去食想食嘅都唔容易疫情過後當然要約好友食一路都想食嘅野呢間係我一直嘅心水之選,食泰菜一定揀呢間,好食係必然,最吸引係食滿$200 +$1多一碟特選菜先黎豬/雞沙嗲串燒各一肥瘦均勻,比例啱啱好,仲即叫即燒,無得輸冬陰大頭蝦湯,一大隻大頭蝦嘅冬陰工湯最鐘意佢嘅湯,唔會過辣/咸,係記憶中嘅味道原個波蘿炒飯係原個,出面有幾多間係用鮮波蘿炒?佢仲要原個半邊咁上,心意都加不少分!仲係足料到爆,有提子乾,淡淡甜味泰式炒通菜,唔會過重口味,適中度最高食滿$200加$1嘅生蝦。佢嘅汁我喺第間餐廳食唔返一定要黎呢度先食到咁正$1有4隻超級大滿足啊!
今年除咗無旅行去,就連出旺角(唔算遠)去食想食嘅都唔容易
疫情過後當然要約好友食一路都想食嘅野

先黎豬/雞沙嗲串燒各一

肥瘦均勻,比例啱啱好,仲即叫即燒,無得輸

冬陰大頭蝦湯,一大隻大頭蝦嘅冬陰工湯
最鐘意佢嘅湯,唔會過辣/咸,係記憶中嘅味道

原個波蘿炒飯

仲係足料到爆,有提子乾,淡淡甜味

泰式炒通菜,唔會過重口味,適中度最高
食滿$200加$1嘅生蝦。佢嘅汁我喺第間餐廳食唔返
一定要黎呢度先食到咁正