2020-04-09 82 浏览
晚上和朋友經過這間泰國菜館 ,眼見店內人流不俗,所以和朋友二話不說就走進店內, 以為要先取飛安排入座,想不到餐廳設有閣樓,座位尚算寬敞,不感壓迫。炸蝦餅吃泰國菜,怎可能不點炸蝦餅?當然,這個炸蝦餅也沒令人失望,啖啖肉,而且炸粉不會太多, 也不會炸到很乾很硬,推薦!泰式香茅雞翼我們點了兩隻雞翼,即叫即燒,雞翼大大隻,用竹籤串好,方便食用,不用沾污手指,配上沙嗲汁,非常惹味。馬拉盞炒通菜份量大碟,帶點微辣,通菜還算鮮嫩,不會輸的一道菜。泰式海鮮炒飯配料有青口,鮮魷,蝦,櫻花蝦,帶子, 還有一些雜豆,份量也不少, 炒飯乾身,充滿泰式風味。珍多冰椰子味濃, 啖啖都充滿泰式啫喱,口感十足!泰式椰汁糕餐廳進行推廣,凡惠顧滿200元以上,就可以加一元換小食,我們選擇了椰汁糕做甜品,每盒椰汁糕都獨立包裝,非常衛生。吃了這麼多濃味食物,來一個甜品中和一下,感覺滿足。
晚上和朋友經過這間泰國菜館 ,
眼見店內人流不俗,
所以和朋友二話不說就走進店內,
以為要先取飛安排入座,
想不到餐廳設有閣樓,
座位尚算寬敞,不感壓迫。

炸蝦餅
吃泰國菜,怎可能不點炸蝦餅?
當然,這個炸蝦餅也沒令人失望,
啖啖肉,而且炸粉不會太多,
也不會炸到很乾很硬,推薦!

泰式香茅雞翼
我們點了兩隻雞翼,即叫即燒,
雞翼大大隻,用竹籤串好,方便食用,
不用沾污手指,配上沙嗲汁,非常惹味。

馬拉盞炒通菜
份量大碟,帶點微辣,通菜還算鮮嫩,
不會輸的一道菜。

泰式海鮮炒飯
配料有青口,鮮魷,蝦,櫻花蝦,帶子,
還有一些雜豆,份量也不少, 炒飯乾身,
充滿泰式風味。

珍多冰
椰子味濃, 啖啖都充滿泰式啫喱,
口感十足!

泰式椰汁糕
餐廳進行推廣,凡惠顧滿200元以上,
就可以加一元換小食,
我們選擇了椰汁糕做甜品

每盒椰汁糕都獨立包裝,非常衛生。
吃了這麼多濃味食物,
來一個甜品中和一下,
感覺滿足。
2020-04-03 85 浏览
因為疫情關係,最近都好少出街食飯,但係有時真係太忙,冇時間煮飯,唯有買外賣,發覺原來好多餐廳都有做外賣自取服務。今日放工經過旺角就見到依間泰廚泰國菜館。太耐冇食泰國菜,見到個餐牌己經流哂口水。 第一個係小食拼盤($85),有兩串串燒(豬肉同雞肉),仲有春卷,好香口,好有泰國街頭風味。見到好多人都叫串燒外賣,我都忍唔住叫多串和牛串($20)。食泰國菜當然唔少得食咖哩,所以叫咗乾咖哩炒雞($80),好香椰汁味,加埋薄餅($30)一齊食真係一流!炒金邊粉($68),好大礏,甜甜地,好味。最後當然唔少得泰式甜品,叫咗個泰式椰汁糕,原來因為買夠一定金額,加一蚊就可以買到。

見到好多人都叫串燒外賣,我都忍唔住叫多串和牛串($20)。

炒金邊粉($68),好大礏,甜甜地,好味。

外卖自取
2020-04-02 79 浏览
因疫情影響關係,不宜外出吃晚餐,改為買外賣。炸蝦餅併春卷71元。炸蝦餅香氣四溢,香口肉質彈牙,沾少許甜酸醬一起吃,很滋味。春卷皮薄饀多。菠蘿炒飯98元,意想不到外賣都有原個菠蘿,有少許咖哩味道,香而不辣,菠蘿粒甜,提子乾大粒,蝦肉爽,飯粒軟硬適中,面層舖滿肉鬆,材料多,味道層次豐富。炒金邊粉68元,份量大,有雞肉、雞蛋、豆腐和花生,金邊粉爽口,少少酸少少甜。馬拉盞炒芥蘭69元,菜新鮮,馬拉盞惹味。泰式椰汁糕1元,有四小盒,上層椰汁又滑又甜,下層西米又軟又甜。不用收取膠盒費用。總結:清潔衛生,食物美味,價格平宜。
因疫情影響關係,不宜外出吃晚餐,改為買外賣。

馬拉盞炒芥蘭69元,菜新鮮,馬拉盞惹味。

不用收取膠盒費用。
總結:清潔衛生,食物美味,價格平宜。
20 分钟 (外卖自取)
  • 菠蘿炒飯
2020-03-30 92 浏览
To beat the dinner rush crowd, I decided to have a quick dinner before heading back home. Thai Chef Thais Restaurant was a popular Thai restaurant located at Tung Choi Street, few minutes walk from Mongkok MTR.They served a wide range of food such as appetizers, snacks, skewers, rice or noodles, drinks and desserts etc. They even have a take away skewer cart located outside the shop, as it seemed to be popular for take away. As the virus worsen, the staff paid special attention to take our tempe

They served a wide range of food such as appetizers, snacks, skewers, rice or noodles, drinks and desserts etc. They even have a take away skewer cart located outside the shop, as it seemed to be popular for take away. As the virus worsen, the staff paid special attention to take our temperature and provide sanitizers for us.

Iced longan drink - It was sweet and cooling, and there are several longan in it. It was chewy and juicy.

I ordered pork satay, chicken satay and charcoal chicken wing. The portion was huge in size and was grilled till juicy and charred in taste. The satay sauce was sweet and flavourful.

Fried noodles pork neck with chilli paste - It was fried till very flavourful, with strong wok hei smell. Hor fun was chewy and smooth, and pork neck was chewy as well.
2020-03-30 85 浏览
每次經過旺角這條天橋都會覺得這泰國菜泰神奇,門面洋溢着泰國風情,多年如一。每到泰國菜館,總有些必點菜品,這裡全能滿足。馬拉盞炒椰菜苗真的不是每家都有,要爽脆新鮮更不易。這裡的真有風味!青木瓜絲沙律,那汁要調得好不容易,調得正宗加了醃蟹真令人驚喜!冬蔭公也是不能錯過的,這次碰上下午茶時間,能加進牛丸粉作湯底。單喝湯底還是很濃郁,如果能加米粉就更好掛湯了。選擇困難症選這小食拼盤就對了,份量也適合兩三人吃,每款都有,最愛吃蝦餅跟串燒,其實春卷和魚餅也好吃。最後喝上一口青檸冰,舒暢!

每到泰國菜館,總有些必點菜品,這裡全能滿足。

最後喝上一口青檸冰,舒暢!
2020-03-24 86 浏览
嚟到旺角想食泰國嘢通常都會食呢間因為次次嘅質素都非常之高質而且啲嘢食大分夾抵食價錢都仲係出面嘅三分之一已經可以食到好多嘢海鮮冬陰功湯適合兩至三個人飲入面有好多海鮮例如蝦蜆青口等等,仲有其他配料例如魷魚同埋菇等等非常知足料。冬陰功入面仲見到有好多香料例如香茅等等又融入埋海鮮嘅味道非常之開胃酸酸辣辣。泰式炒金邊粉一上枱已經熱辣辣救獲戲加上份量非常之多兩個人食完基本上已經飽咗一半入面有好多唔同嘅配料例如豆乾鮮蝦都有三至四隻雖然佢唔會炒到太濕,但係食落都幾彈牙同埋濃味旁邊仲可以加上泰式辣椒粉等等會更加好味。蒜蓉包30幾蚊就有六件大大嚿呢個價錢非常之抵食因為正常可能剩係得三至四件。而且最重要的是即整,唔會凍左。味道方面都唔會太淡,絕對抵食。沙嗲串燒絕對是晚市必食之選,雞肉和牛肉嘅肉質都非常之肥美,而且食到燒得啱啱好,面頭脆脆地,入面啱啱好鎖死晒啲肉汁,所以非常之嫩滑同埋容易咬。另外沙嗲汁都幾好,花生醬嘅味道非常之濃郁。最後職員嘅服務態度非常之好而且上餐服務都幾快最好嘅位係上枱全部食物都係熱辣辣。

2020-03-19
  • 炒金邊粉
2020-03-22 68 浏览
因為疫情關係,依家基本上除左留港消費,邊度都唔洗去不過好在香港美食多,就算去唔到旅行,一樣可以食盡世界美食今晚我地就去左旺角泰廚泰國菜館解鄉愁,價錢經濟,味道正宗,絕對拍得住係泰國食到既味道今晚點既餸我地都好滿意,整體也屬高水準!門口串燒絕對係必食,夜市先有,日頭想食都無$12大大串即點即燒,肉質嫩滑juicy,唔會乾,沙嗲醬夾著花生粒,味香有口感!生菜包都係不能錯過之選,辣辣兼充滿香料味既肉碎,配上非常新鮮爽口生菜,口感清爽不膩冬蔭公非常足料,有蝦、魷魚、青口,一煲已可分到四碗滿滿!味道酸辣,超正泰式干炒牛河鑊氣非常夠泰式椰菜苗嫩口無渣食夠$400重可以加兩個$1菜式,有六款可以揀食左成枱野,埋單$500唔洗,抵
因為疫情關係,依家基本上除左留港消費,邊度都唔洗去

不過好在香港美食多,就算去唔到旅行,一樣可以食盡世界美食

今晚我地就去左旺角泰廚泰國菜館解鄉愁
,價錢經濟,味道正宗,絕對拍得住係泰國食到既味道

今晚點既餸我地都好滿意,整體也屬高水準!

門口串燒絕對係必食,夜市先有,日頭想食都無

$12大大串

冬蔭公非常足料,有蝦、魷魚、青口,一煲已可分到四碗滿滿!

味道酸辣,超正

重可以加兩個$1菜式,有六款可以揀

食左成枱野,埋單$500唔洗,抵

2020-03-18
2020-03-19 67 浏览
每次去旺角想食泰菜一定第一時間諗起呢間,好食得黎又抵食。..抵食的其中一個原因係因為每消費滿$200就可以加$1點以下菜式。.今次點左$1生蝦。$1有4隻生蝦!!而且生蝦都唔會好細仔,都幾鮮甜。醬汁酸酸甜甜,加上辣椒🌶️同生蒜片辣味就好出。.青木瓜沙律的木瓜絲同埋花生🥜的份量好多。帶微酸,唔會好辣,岩曬食唔到辣既朋友。..紅咖哩雞肉,椰香味十足,辣度較低。識食一定係配埋蒜蓉多士食!蒜蓉多士本身已經夠曬濃味,但係吸曬咖喱汁之後就更出色🤩..雞肉串的沙嗲汁好重花生醬味,又係濃味人士大愛呀!😍
每次去旺角想食泰菜一定第一時間諗起呢間,好食得黎又抵食。

雞肉串的沙嗲汁好重花生醬味,又係濃味人士大愛呀!😍
2020-03-19 63 浏览
今天心血來潮想吃泰國菜,就去了泰廚泰國菜館試試。午市套餐很多選擇,叫了香茅豬扒河粉和金邊粉,湯麵可選泰式湯底或冬陰湯底。加5元就可以升級特色飲品,我們要了龍眼冰和泰式咸檸七。我們更散叫冬陰大頭蝦湯,串燒和甜品。飲品到了,龍眼冰裡竟然有超過10粒龍眼,咸檸七更有泰式青檸,加5元簡直是性價比極高!粉麵更有驚喜,份量夠大,香茅豬扒不太薄但一點也不韌,酥炸得脆口又不太油膩,配上河粉一流~重頭戲來了,冬陰大頭蝦湯非常吸睛,大頭蝦有手掌般長,湯裡有草菇和番茄。喝了一口湯,冬陰的酸和辣盡出,令人一飲再飲。串燒一點都不遜色,想不到會有泰燒和牛串,牛肉明顯地有烤過的味道,更沒有腱,咬口不錯。豬和雞串燒的沙爹汁落得夠豪爽,啖啖肉十分滿足。最後我們用1元加了個泰式椰汁糕,我自己很喜歡吃西米,所以這個糕很合胃口。總括來說,食物質素和味道令人喜出望外,性價比高,會再去!

總括來說,食物質素和味道令人喜出望外,性價比高,會再去!
2020-03-14 60 浏览
8個人埋單大概$1100食物性價比高 食滿$200 仲有個$1 多一個餸嘅優惠有4樣可以簡 都唔錯有海蜇 生蝦 椰汁糕etc可以簡個padthai同我地平時食開有小小出入個面係幼嘅 同埋個顏色都幾紅下不過入口都ok 唔太差有兩層 樓上嘅侍應哥哥好親切有禮有推介唔同嘅泰菜俾我地入座時服務員話90分鐘就要交枱點知食到75分鐘 樓下個收銀(可能係老闆)上黎趕我地走 話出面好多人等叫我地唔好係到傾計全個進餐經驗因為呢樣野扣左分
8個人埋單大概$1100
不過入口都ok 唔太差
有兩層 樓上嘅侍應哥哥好親切有禮
有推介唔同嘅泰菜俾我地
入座時服務員話90分鐘就要交枱
點知食到75分鐘 樓下個收銀(可能係老闆)
上黎趕我地走 話出面好多人等
叫我地唔好係到傾計
全個進餐經驗因為呢樣野扣左分
  • 泰式小食拼盤
  • 泰式椰汁糕
2020-03-13 72 浏览
上星期放工去金魚街買魚買蝦,食埋飯先返去喇。行過聞到啲串燒嘅香味,好喇!就食泰菜!(細)小食拼盤:雖然細拼盤,但都好豐富,有一串豬肉、一串雞肉,好厚身,個沙嗲醬好香,又有花生粒粒,我鍾意!仲有蝦餅、魚餅,真係好有鮮味架!仲有春卷同蝦餅,好脆!炒金邊粉:每次食泰國菜必點。呢間嘅味道有別於其他,多左啲茄汁味,炒得好好,乾身,入味!加埋青檸汁同花生粒,味道豐富馬拉盞炒椰菜苗:熱辣辣,好新鮮嘅椰菜苗,馬拉盞啱我重口味人士泰式木瓜沙律:惠顧滿$200 可以加$1 換購一款食物,我地揀左沙律。喚醒下味覺!好爽口,甜甜酸酸加少辣,好有層次。食食下見到啲黑黑地嘅爪,原來係咸蟹。店員話加左咸蟹會更貼近原本泰國風味,同一般港式木瓜沙律味道唔同,盅碎啲木瓜纖維,可以吸收多啲汁。又真係更加夠味啡噢靚:其實即係泰式甜齋啡,飲落真係好甜,不過又幾香幾特別

啡噢靚:其實即係泰式甜齋啡,飲落真係好甜,不過又幾香幾特別
2020-03-12 57 浏览
最近多數人出街吃飯的次數變少,基本遇到的食肆都是人不多,但這晚,吃著吃著竟然也坐滿了全場,甚至離開的時候還見到門口還有人排隊,也算是淡市下的奇跡了。在我看來,這家泰廚餐廳的特色應該是“抵食”了吧,才能在如此市況下仍能耐全場爆滿。一開始先是被門口的串燒攤檔給吸引了進去。落座後就看到了“惠顧滿200元就可以用1元選一款指定菜色”的廣告,好奇問了問店員現在這市況還有這種優惠嗎?店員好肯定地告知“有”!還全單免收加一!上菜速度不是吹的,真的超快,後來變成全場爆滿的時候才想起,這應該是久經訓練才有的速度吧。最先上的竟然是滿200元可選的1元泰式生蝦,雖然只得4隻,不過味道好鮮甜,醬料的調配也清新,一口一隻蝦,正。串燒是吸引我們入店的點,普通的有豬肉和雞肉,特別一點的還有和牛,香口惹味而且肉汁豐富,吃完還想再吃。冬陰大頭蝦湯,上桌的時候看起來湯水好紅啊,以為會好辣,哪知道喝起來並不會太辣,反而有好重 的椰香味,帶點甜甜的感覺,怕辣的朋友應該會喜歡。炸蝦餅拼炸魚餅,魚餅有點過熟了,不過蝦餅就非常彈牙。重點是,份量好大。泰式咖喱炒,店員推薦,說是店裡其中一個最多人點的菜色,再加點了一個蒜蓉包。麵包點咖
一開始先是被門口的串燒攤檔給吸引了進去。

泰式咖喱炒,店員推薦,說是店裡其中一個最多人點的菜色,再加點了一個蒜蓉包。麵包點咖喱,何時都是不會出錯的搭配。這個咖喱同冬陰功一樣,也不辣,也是椰香味比較重,帶點甜,看來這店的口味應該是調適過,想要迎合一些不喜歡太辣的人了。

最後來了杯咸檸蘇打,飽到甜品都吃不下了。
2020-03-03
2020-03-11 323 浏览
近來病毒橫行,本來預計好的泰國旅遊亦被臨時取消。為了一雙泰國旅行的心願,決定和朋友到鬧市中的泰國菜館暫時解決燃眉之急雖然只吃過泰廚一次,但對於他們的食物質素和份量十分有信心。所以趁人少少的時候過來吃一餐。雖然店舖不大但亦有兩層,適合三至四人一起來吃飯。吃泰國菜怎能沒有椰青和串燒,這裏的串燒除了沙嗲醬充足外,亦不會將外面的泰國菜館只有一小份肉。你們可以看到串燒份量並不少,而且是在店外即燒,十分新鮮!說明是和牛串,肉質不在話下。除了肉味濃郁外,還十分多汁!而豬肉串燒有點兒像豬頸肉,亦一解豬頸肉的口癮!不得不提店內亦有推廣活動,只要消費滿$200,便能以$1加購不同小食!我們選擇了泰式木瓜沙律🥗不要看小$1小食份量亦十分充足。看起來很像很辣,但其實吃下去酸味偏重,十分開胃!主食我們點了泰式炒金邊粉,金邊粉份量很大我們兩個男生也吃不完!除了10分足料,金邊粉亦很惹味!吃完一小碗亦停不下口黃咖喱牛肉成為其中一道小菜,這裏的牛肉是以牛肉片形式呈現,肉比菜多,適合食肉獸!黃咖喱並不辣,而且加入椰奶,令到咖喱香甜,小朋友亦能吃!不得一讚椰青除了多肉外,亦容易把椰肉刮出來很難得!即使吃了這麼多,每人只是
近來病毒橫行,本來預計好的泰國旅遊亦被臨時取消。

雞肉串燒和豬肉串燒
燒和牛串

泰式木瓜沙律

泰式炒金邊粉

主食我們點了泰式炒金邊粉,金邊粉份量很大

黃咖喱牛

椰青
不得一讚椰青除了多肉外,亦容易把椰肉刮出來很難得!

即使吃了這麼多,每人只是$150左右在旺角鬧市中能吃到這個價錢實在難得!一定有下次!
2020-03-05
  • 炒金邊粉
  • 串燒和牛
  • 串燒
2020-03-10 39 浏览
串燒雞,串燒豬配沙嗲汁,呢度咁大檔串燒放門口無理由唔食嘅。呢度嘅串燒燒嘅時間控制得好好,經過燒烤後嘅雞肉同豬肉串肉嫩多汁,外皮少脆,而肉質係僅僅燒到熟唔會過老,更重要是不變獨特的沙爹醬,把串燒雞的肉香提昇到另一層次。燒和牛串-牛味唔算濃,可能係因為被綠色嘅醬汁味道掩蓋左,呢個綠色醬汁帶點微微酸辣,配搭串燒一齊食感覺幾新鮮,不過我個人都係比較喜歡呢度嘅沙嗲汁多D。泰式炒粉絲材料豐富,除左有蛋同肉碎做主要配料之外,仲有紅椒青椒蘿蔔生菜芽菜,而粉絲炒得煙韌得黎仲好入味,正。香茅豬扒嘅香茅味超濃,岩晒我,呢個豬扒依舊肉嫩味美,唔同嘅係多左香茅味之後味道更上層樓。呢度嘅湯出奇地好飲椰汁珍多冰珍多份量超多
串燒雞,串燒豬配沙嗲汁,
呢度咁大檔串燒放門口無理由唔食嘅。

香茅豬扒嘅香茅味超濃,岩晒我,
呢個豬扒依舊肉嫩味美,唔同嘅係多左香茅味之後味道更上層樓。
呢度嘅湯出奇地好飲
椰汁珍多冰珍多份量超多
  • 串燒
  • 燒和牛串
2020-03-07 1284 浏览
今日同朋友出了旺角食菜國菜,呢間泰國菜已經幫襯過好幾次,次次都令人覺得回味。今次都沒有失望,大滿足。下午時分,人流都十分多,坐下後,跟朋友研究點什麼吃。午市仲有好多套餐可選,十分抵吃。我們點了一個麵餐,再加點小食,一同分享。點了一個泰式魚麵餐。麵可以選金邊粉、河粉或出前一丁。其實每款都各有特色。我們點了金邊粉,總是覺得食泰式配上金邊粉會更為滋味。辣辣魚,好惹味,辣汁香辣濃味,好吸引,而且又不會過辣,口感同味道都不錯。另外我好鍾意個金邊粉跟上冬陰公湯底。冬陰公湯底香而不過辣,十分吸引,帶點微微辣及微酸,滋味滿分。正。而且份量都不算少。不錯不錯。另外點了一份泰式酸辣鳳爪沙律,十分惹味,好多好多白雲鳳爪,爽爽脆脆,口感好好,而且味道又正,微微酸酸十分開胃,會令人愈食愈想食。仲配上了好多沙律,有洋蔥、生菜等等。好惹味。另外仲點了數款串燒,每款都好惹味,即點即燒,啖啖肉。點了兩串豬肉串燒,兩串雞肉串燒及兩串雞翼串燒。款款都啖啖肉好惹味。而且價錢又唔算貴。套餐跟了一杯青檸冰,冰冰涼涼帶點青檸青香,十分解渴。爽另一杯單點了一個椰青,清新爽甜,食泰菜配上椰青最滋味。
下午時分,人流都十分多,坐下後,跟朋友研究點什麼吃。
午市仲有好多套餐可選,十分抵吃。
我們點了一個麵餐,再加點小食,一同分享。
泰式魚麵

酸辣鳳爪沙律

豬串燒
雞串  雞翼串

青檸冰

套餐跟了一杯青檸冰,冰冰涼涼帶點青檸青香,十分解渴。爽
椰青

另一杯單點了一個椰青,清新爽甜,食泰菜配上椰青最滋味。
2020-02-29
泰式魚麵