2021-04-15 168 浏览
旺角呢間泰菜抵食又就腳,約朋友聚會都幾好😝。冬蔭公鮮蝦湯 $88夠酸夠辣好濃郁🥰蝦係有蝦膏嘅蝦,兩個人成碗飲哂!。原個椰盅海鮮焗飯 $88勁巨大😂椰奶同椰肉份量都好多,整體偏甜,成個椰盅入面都係三色豆飯😂。串燒沙嗲 $85揀左雞同豬,唔係即製的,但沙嗲醬都幾香,雞肉幾嫩滑。鮮芒果糯米飯 $48芒果超甜!糯米同椰奶都配搭得幾好。菠蘿沙冰 $38夏天的味道!好爽~~。凍泰式奶茶 $30好濃茶味~好正宗泰奶
旺角呢間泰菜抵食又就腳,約朋友聚會都幾好😝

冬蔭公鮮蝦湯 $88
夠酸夠辣好濃郁🥰蝦係有蝦膏嘅蝦,兩個人成碗飲哂!

原個椰盅海鮮焗飯 $88

串燒沙嗲 $85
揀左雞同豬,唔係即製的,但沙嗲醬都幾香,雞肉幾嫩滑

鮮芒果糯米飯 $48
芒果超甜!糯米同椰奶都配搭得幾好

菠蘿沙冰 $38
夏天的味道!好爽~~

凍泰式奶茶 $30
好濃茶味~好正宗泰奶
2021-04-13 172 浏览
沙嘩啲卡!🙏🏽1. 泰屋鴛鴦農夫包 $160入面有蟹肉粒同鳳尾蝦 個汁唔辣嘅 重椰香味 用黎點包無敵 索哂啲汁 個包又軟腍 仲要一切開入面啲汁爆曬出嚟 如果有飯撈飯食仲正2. 冬陰功海鮮蝦湯 $88酸酸地多過辣 啱哂我呢啲怕辣嘅人但又好想食泰國嘢 入面好多菇同蕃茄 仲有隻蝦 都大碗嘅 飲落口感好易入口 滑滑地咁 唔錯3. 馬拉盞炒通菜 $72咸香咸香 青菜爽口又健康 係咁一啖一啖咁食4. 迷你小食雙拼 $82有春卷蝦餅同魚餅揀 我就揀左後兩者 魚餅係有啲鯪魚餡 蝦餅就入面有啲蝦蓉 兩個都好香 點啲泰式辣醬一流5. 泰式鹹青檸雪碧 $33好耐冇飲 鹹鹹地幾開胃又解油膩 Overall推介指數:4/5泰菜來講喺旺角都幾抵食 上嘢食嘅速度又快 啲夥計都幾有熱誠 做野快手有禮貌 大家有機會經過可以一試
沙嘩啲卡!🙏🏽

5. 泰式鹹青檸雪碧 $33
好耐冇飲 鹹鹹地幾開胃又解油膩

Overall推介指數:4/5
2021-04-11 123 浏览
旺角質素泰國菜唔算多,泰屋之前食過都幾唔錯,CP值夠高。今日行完街只係6點鐘,但肚餓又想食泰國野,就黎左泰屋。諗住呢個鐘數無咩人啦,點知都已經半滿,而且進餐途中都好多人入座,好多滿座。如果假日黎食,大概要預先訂枱先唔會黎到冇得食。餐廳走泰式風格,簡單明亮,而且坐得舒服。餐牌選擇都唔少,無論小食、咖哩、泰式炒金邊粉、泰式炒飯、海鮮都五花八門。我地心大心細,揀左陣先落單,食物上菜速度都幾快,唔洗等太耐。千揀萬揀,我地揀左泰式沙嗲、黃咖哩豬、蒜蓉包同埋蟹肉炒飯。最快黎到既係椰汁冰,岩哂岩岩行完街想飲野既我地。杯椰汁冰大大杯,足料夠味夠甜。大大杯斟到滿,沙冰夠細滑,而且重點係真係好夠料。成杯都有濃厚既椰漿味,唔會覺得係溝左水同淡。跟住黎既係蟹肉炒飯。蟹肉炒飯聽落好清淡,但我地又叫左沙嗲又叫左咖喱,就想食番個清清地既。而個蟹肉炒飯黎到,睇落好似好plain咁,但睇真d 就會望到一束束蟹肉夾雜喺飯入面。炒飯都算有鑊氣,而且上黎熱辣辣,一放低就聞到有淡淡蟹肉既香味。飯粒軟硬適中,唔會濕立立痴埋一舊。簡單、清清地,但又唔會寡,呢個就係我地想要既炒飯。跟住沙嗲好快就接著黎左。沙嗲有半打,我地揀左雞搭豬。

千揀萬揀,我地揀左泰式沙嗲、黃咖哩豬、蒜蓉包同埋蟹肉炒飯。

跟住沙嗲好快就接著黎左。沙嗲有半打,我地揀左雞搭豬。兩種都燒得夠香口,肉又唔會過熟,火侯控制得唔錯。雞肉嫩口係基本,而且醃肉既香料同燒烤味好夾。豬肉比雞肉韌係正常,但呢度既沙嗲豬肉都有豬肉既口感得黎都燒得好嫩,有驚喜。香料混合燒烤味,再加上甜得黎充滿花生香味既沙嗲醬,好食。

咖哩我地揀左偏甜,最少辣既黃咖哩。兜黎試一試,香甜得黎有香料味,同埋帶少少辣。個辣度係就算唔多食得辣既人都食得到,而且佢既味道香甜得黎,又帶有椰漿既香味。咖哩本身就已經大兜,入面豬肉既量都唔少,份量十足。咁大兜咖喱,唔沾下蒜蓉包、薄餅或者跟飯點得呢。而呢度既蒜蓉包係比較鬆軟既法包,適當既蒜蓉唔會令到個包油林林,而且個鬆軟度係可以沾到好多咖哩。沾一沾,咬一啖充滿咖哩既蒜蓉包,實在太滿足。

總結而言,以旺角食泰菜黎講,價錢正常,但無論份量同質素都非常唔錯,性價比都幾高。環境,服務亦都滿意,會係我炒數旺角泰菜選擇之一。
2021-04-11 299 浏览
呢間泰國菜之前都想黎食,放工時間非常之多人,今日星期日時間尚早就過嚟試吓。夜晚6點黎到,都仲有好多位,環境都坐得幾舒服。炭燒豬頸肉 ($80)豬頸肉份量都幾多,一份超過十塊,點佢嘅醬汁非常之開胃,呢個醬汁唔係普通嘅酸甜醬,係比較重檸檬味。醃肉碎生菜包 ($85)肉碎生菜包一上枱非常大份,食落極之惹味,食得出泰國嘅香料味好足夠,如果可以辣多少少就仲正啦。馬拉盞炒椰菜苗 ($82)炒通菜就食得多,椰菜苗唔係間間餐廳都有。呢碟菜火候炒得啱啱好,椰菜苗都好嫩。印尼海鮮炒貴刁 ($88)碟貴刁炒得好有鑊氣,海鮮方面有蝦,青口同魷魚都各有兩件。仲有我真係好鍾意佢呢個闊嘅河粉,食落超滋味。泰國椰青 ($42)黎泰國餐廳點少得椰青。原個椰青超清甜,入面嘅椰青水好多,上枱差啲滿出黎咁制,飲完啲椰青再用匙羹食埋佢啲椰青肉,畫上一個完美嘅句號。我同友人食完大概七點半左右,全場超過一半滿晒,呢間泰菜餐廳幾值得推介。

夜晚6點黎到,都仲有好多位,環境都坐得幾舒服。
炭燒豬頸肉

炭燒豬頸肉 ($80)
醃肉碎生菜包

醃肉碎生菜包 ($85)
馬拉盞炒椰菜苗

馬拉盞炒椰菜苗 ($82)
印尼海鮮炒貴刁

印尼海鮮炒貴刁 ($88)
泰國椰青

泰國椰青 ($42)

炭燒豬頸肉
醃肉碎生菜包
馬拉盞炒椰菜苗
印尼海鮮炒貴刁
泰國椰青
2021-04-11 141 浏览
今日同朋友去開旺角度行街,行到晏晝嘅時候想搵間餐廳平平哋又好味嘅醫下肚,俾我哋見到彌敦道有間性價比勁高嘅樓上泰國菜,於是過嚟試吓😚估唔到有幾好味!今日公眾假期,但係都繼續有下午套餐,仲要免+1👍🏻叫咗一個泰式牛肉炒河粉河粉炒得好入味,而且唔會油,仲要落咗勁多牛肉!勁足料,而且牛肉肉質都好鮮嫩,好嫩口😛我朋友叫咗一個冬陰功湯(雞河粉)果然係正宗冬陰公湯,睇個人好似好啦,但係食落一啲都唔辣,而且仲有好多雞肉喺裏面💕另外仲叫咗一個小食酸辣鳳爪呢個都係另一樣必食小食,味道好正宗,酸酸辣辣好過癮🤩餐仲可以配嘢飲,我哋叫咗一杯熱阿華田,另外一杯凍嘅椰汁冰 (+$10)幾十蚊嗰餐仲要有埋嘢飲,勁抵😋

叫咗一個泰式牛肉炒河粉
我朋友叫咗一個冬陰功湯(雞河粉)

另外仲叫咗一個小食酸辣鳳爪
呢個都係另一樣必食小食,味道好正宗,酸酸辣辣好過癮🤩

幾十蚊嗰餐仲要有埋嘢飲,勁抵😋
2021-04-05 159 浏览
媽咪帶我哋去試食泰國嘢第一次嚟到依間餐廳覺得都唔錯幾大間舒服環境幾好、食物方便生菜包整得幾好食夠辣同埋夠乾身炒得!另外金邊粉都吵得好好食唔會太濕,金邊粉上邊仲有個單薄嘅蛋皮包住,賣相好唔錯好靚!炒飯方便就主要係叫俾小朋友食因為唔會辣!個炸蝦餅都好好食😋小朋友食完話想再食多啲...價錢方便正常啦,有加一服務費!唔算好抵食,但味道都唔錯,值得一試嘅!個蒜蓉包就小朋友都非常鍾意食,但係就冇嗌到咖喱點嚟食,就咁食已經好好味😋
蒜蓉包
泰式炸蝦餅
粉絲什菜煲
泰式生菜包
2021-04-03 182 浏览
夜晚經過附近過嚟試下泰式奶茶苦嘅,泰式奶茶苦嘅,泰式奶茶苦嘅,泰式奶茶苦嘅。泰式生蝦太細隻,泰式生蝦太細隻,泰式生蝦太細隻,泰式生蝦太細隻。蟹肉炒飯搵唔到蟹肉,蟹肉炒飯搵唔到蟹肉,蟹肉炒飯搵唔到蟹肉,蟹肉炒飯搵唔到蟹肉。蠔仔煎蛋冇味嘅,蠔仔煎蛋冇味嘅,蠔仔煎蛋冇味嘅,蠔仔煎蛋冇味嘅。環境,衛生,服務冇問題,但係我嚟食嘢嘅,可能我唔好彩但真係唔會試第二次。重複幾次因為要湊夠字數,btw點解要限字數? 好食定唔好食就係咁簡單。
夜晚經過附近過嚟試下

泰式奶茶苦嘅,泰式奶茶苦嘅,泰式奶茶苦嘅,泰式奶茶苦嘅。

2021-04-03
  • 我未食過嘅嘢
放假第一餐,吃了泰國菜,去到餐廳已經3點幾,可以叫下午茶😅 放假瞓到自然醒是常識吧🤭.我跟老公兩人叫了3個餐,下午茶都幾抵食,所有餐都是$50以下再包飲品。.我點的🥣冬陰功味道正常,沒有辣味,材料都有加到雞髀菇,配雞粒和飯。呢個價錢我覺得係滿意的質素。至於老公點的🍛芥蘭炒牛肉飯,牛肉唔夠腍,芥蘭偏少,用了蒜蓉調味,不過不失。🦐 最後,滿心期待的春卷蝦餅,反而令我失望😪 春卷唔脆,蝦餅唔彈牙,兩樣表面都唔多油,但咬落就覺得似煮起好耐,裡面索哂油。.整體而言,抵食,質素對得住個價錢。🥣 冬陰功雞粒湯飯 $38🍛 芥蘭炒牛肉飯 $47🦐 春卷拼蝦餅 $45環境闊落,整體都舒服
整體而言,抵食,質素對得住個價錢。

🥣 冬陰功雞粒湯飯 $38

🍛 芥蘭炒牛肉飯 $47

🦐 春卷拼蝦餅 $45

環境闊落,整體都舒服

2021-04-02
2021-03-28 139 浏览
泰屋🍽-彌敦道726一向都出名多野食😋但疫情關係好多餐廳都執左😔呢間泰屋似係新開但都幾多人上黎食!-冬陰功鮮蝦湯(細) $88美中不足就係冇用個火爐上平時食會有個爐之後有d火熱住滾下滾下咁好正😂但都幾足料有一隻開邊虎蝦肉質都幾鮮嫩🦐冬陰功唔算好辣適合香港人口味😉-迷你小食雙拼 $82有蝦餅/魚餅/春卷任選2款😉蝦餅雖然炸得脆但個外皮就頗硬但蝦味係幾夠既😋另外叫左春卷就一般下次想試推介既魚餅🤣-炭燒豬頸肉 $80豬頸肉份量都唔錯都有成12塊至少🤣肉質都幾嫩滑但就可以再燒得耐D個碳味會更出😉另外佢個醬汁同平時食開有少少酸辣既唔同佢個個係稠身D同甜甜地🤔-印尼海鮮炒貴刁 $88小編第一次食貴刁原來係用好大塊既粉皮炒好特別😍而且個汁好惹味再加埋蝦/魷魚/青口/雜菜個口感幾好😋-咖啡榴連沙冰/芒果沙冰芒果🥭沙冰大家就一定唔陌生啦😂咖啡榴連小編都係第一次試🤣個味道好特別!聞落好香榴連味而飲落先有榴連味但落至喉嚨係咖啡味😍一啖幾個層次推介👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅
泰屋🍽

🌟評分:🏅🏅🏅🏅
2021-03-21
  • 咖啡榴連沙冰
2021-03-27 124 浏览
難得準時收工,朋友又推介e間泰菜,咁近梗係要即刻上去試下🤣7點入座都已經滿咗一半位,食到後期直頭係全場爆滿🤣仲要只係平日夜晚原個菠蘿海鮮炒飯 $98睇圖都發現到好豐盛,裝到差少少就滿瀉!好正😍😍除咗大量菠蘿、腰果碎、蛋絲同埋肉鬆,仲有好多海鮮,包括兩大隻青口,魷魚,蝦等等,而且粒粒飯都炒到入晒味😛正醃肉碎生菜包 $85泰國菜必食嘅生菜包!香辣嘅醃肉碎加埋每一塊都好翠綠新鮮嘅生菜,嗰啲飽濟嘅感覺即刻消失晒🤩迷你小食雙拼 蝦餅同春卷 $82兩樣小食都炸到十分香脆~蝦餅入面係好彈牙,而春卷入邊都有好多材料,例如粉絲蘿蔔等等😝冬陰功鮮蝦湯(細) $88個人認為係必飲!呢個湯係唔太食得辣嘅人都可以飲到,酸辣嘅感覺啱啱好,而且嗰隻蝦嘅蝦頭係有超級多蝦膏!!🦐

原個菠蘿海鮮炒飯 $98

醃肉碎生菜包 $85

迷你小食雙拼 蝦餅同春卷 $82

冬陰功鮮蝦湯(細) $88
2021-03-22
  • 原個菠蘿海鮮炒飯
2021-03-25 131 浏览
泰屋 📍 旺角彌敦道726號2樓.下午有set lunch好抵😍😍 叫唔少打工仔嚟幫襯👍🏼 環境好寛敞同乾淨,服務態度不錯☺️ 整體食物不錯,份量都夠飽有餘😊.🍝 乾炒泰國金邊粉 $50: 有魷魚、青口、蝦😙 味道酸甜,味道不錯😆 金邊粉炒得唔油,仲有啲豆乾絲好惹味😋.🥘 青咖喱魚柳 配白飯 $55: 青咖喱唔太辣,送白飯一流! 魚柳份量幾多😌 入面仲有西蘭花、椰菜花、四季豆等,好足料😚.🥣 餐湯: 冬蔭公湯: 味道調較到適合香港人口味,唔太辣☺️ 如果再濃郁就好😊.🥤 椰汁冰 +$10🥤 珍多冰 +$10: 兩款飲品好香滑,椰汁好夠味😙
泰屋
📍 旺角彌敦道726號2樓

🍝 乾炒泰國金邊粉 $50
乾炒泰國金邊粉

🥘 青咖喱魚柳 配白飯 $55

🥣 餐湯: 冬蔭公湯
: 味道調較到適合香港人口味,唔太辣☺️ 如果再濃郁就好😊
冬蔭公湯

🥤 椰汁冰 +$10
🥤 珍多冰 +$10
: 兩款飲品好香滑,椰汁好夠味😙
乾炒泰國金邊粉
冬蔭公湯
2021-03-25 52 浏览
呢間泰菜有很多素食選擇, 吃素嘅朋友又多一個開飯的地址啦~ 清炒芥蘭$70芥蘭爽脆 泰屋迷你小食拼盤 蝦餅拼素春卷$82🦐餅 炸得外脆內軟, 蝦味濃, 彈牙! 春卷皮薄料多, 喜歡素食嘅朋友有多一個選擇。 醃肉碎生菜包豬肉$85一大盆肉碎非常之多,生菜新鮮,比較辣,好刺激! 青木瓜沙律$78非常清新,用嚟做前菜開開胃, 一流。素冬陰功湯二至三人份量正宗泰式冬陰功湯, 湯底濃郁,料多,份量都好大真係足夠三個人份量。 裝修都幾舒服,室內非常光猛,坐得舒服。感覺很田園。
呢間泰菜有很多素食選擇, 吃素嘅朋友又多一個開飯的地址啦~

清炒芥蘭$70
芥蘭爽脆

泰屋迷你小食拼盤 蝦餅拼素春卷$82
🦐餅 炸得外脆內軟, 蝦味濃, 彈牙!
春卷皮薄料多, 喜歡素食嘅朋友有多一個選擇。

醃肉碎生菜包豬肉$85
一大盆肉碎非常之多,生菜新鮮,比較辣,好刺激!

青木瓜沙律$78
非常清新,用嚟做前菜開開胃, 一流。

素冬陰功湯二至三人份量

裝修都幾舒服,室內非常光猛,坐得舒服。感覺很田園。
2021-03-24 70 浏览
想食好味嘅泰國菜唔一定要去九龍城旺角都有好多好選擇㗎!今次呢間係旺角站就近非常之就腳 時間尚早唔算太多人一上到去有位坐!望吓餐牌有咩食先今日同朋友兩份食可以嗌多少少一齊開心share先來炒什菜~香香辣辣好鬼惹味泰國嘢又點少得金邊粉?in pad thai we trust 越式牛尾煲!呢味餸第一次試居然比想像中更加正煮得非常入味酸酸甜甜咁樣即刻想加飯配或者多士餐廳闊落好好坐 嘢食多元化又惹味~咁方便就腳又好味真係隔一陣間又想返嚟食
想食好味嘅泰國菜唔一定要去九龍城
旺角都有好多好選擇㗎!
今次呢間係旺角站就近
非常之就腳

時間尚早唔算太多人
一上到去有位坐!

望吓餐牌有咩食先

今日同朋友兩份食
可以嗌多少少一齊開心share

先來炒什菜~香香辣辣好鬼惹味

越式牛尾煲!呢味餸第一次試
居然比想像中更加正

煮得非常入味酸酸甜甜咁樣
即刻想加飯配或者多士

餐廳闊落好好坐 嘢食多元化又惹味~
咁方便就腳又好味真係隔一陣間又想返嚟食
2021-03-24 69 浏览
泰屋 旺角高質樓上泰國菜食物質素好好 好抵食-椰盅海鮮焗飯  ($88)必食本生打算事但揀個飯黎食點知上台好有驚喜 通常原個盅上既飯份量都係比較少但我地發現食極都仲有飯 1個人一定食唔哂椰漿多 好入味 甜甜的配料有青口 蝦 魷魚 椰肉同菠蘿炒飯一樣都有落提子乾同腰果等等 令成個飯更香甜是成餐飯的精緒-青咖哩豬($82)次次食ThaiFood都係叫青咖哩就係鐘意佢甜甜地送飯好正咖哩汁好多 唔辣的 但椰香味較咖哩出-串燒沙爹 ($85/6串)雞牛每樣3串有香茅味 配沙嗲汁好濃郁帶點花生碎不過不失 主要係醬做得比較出色-馬拉盞炒通菜($72)通菜唔老 鹹辣香但不過會鹹-泰式生蝦刺身($108/6pcs)用杯裝既都係第一次見 感覺精緻 生蝦新鮮爽口 不過略為有點辣蒜蓉包($36/4pcs)係後點的 望到隔離台的好吸引金黃色脆脆厚身的好香蒜蓉味 媽媽好鐘意-鮮芒果糯米飯($48)白糯米+紫糯米芒果鮮甜 不過不失-珍多冰($33)椰子味重而且底部好多珍解一流-椰青($42) 必食大大個椰青 好抵飲清甜得黎椰青肉都好清好好食媽媽最鐘意利起哂啲椰青肉黎食滑身得黎有點爽口 不錯
泰屋 旺角高質樓上泰國菜
配料有青口 蝦 魷魚 椰肉
同菠蘿炒飯一樣都有落提子乾同腰果等等
令成個飯更香甜
是成餐飯的精緒
青咖哩豬($82)
次次食ThaiFood都係叫青咖哩
就係鐘意佢甜甜地送飯好正
咖哩汁好多 唔辣的 但椰香味較咖哩出
串燒沙爹 ($85/6串)
雞牛每樣3串
有香茅味 配沙嗲汁好濃郁帶點花生碎
不過不失 主要係醬做得比較出色
馬拉盞炒通菜($72)
通菜唔老 鹹辣香但不過會鹹
泰式生蝦刺身($108/6pcs)
用杯裝既都係第一次見 感覺精緻
生蝦新鮮爽口 不過略為有點辣

蒜蓉包($36/4pcs)
係後點的 望到隔離台的好吸引
金黃色脆脆厚身的
好香蒜蓉味 媽媽好鐘意
鮮芒果糯米飯($48)
白糯米+紫糯米
芒果鮮甜 不過不失
珍多冰($33)
椰子味重而且底部好多珍
解一流
椰青($42) 必食
大大個椰青 好抵飲
清甜得黎椰青肉都好清好好食
媽媽最鐘意利起哂啲椰青肉黎食
滑身得黎有點爽口 不錯
2021-03-22 91 浏览
春天天氣潮濕,冇乜胃口想食返啲開胃嘢,行經旺角見有間樓上鋪嘅泰菜,坐得幾舒服就同老公上去食個快lunch...平日中午有lunch set都幾抵食..$4x-$5x有交易,而且坐得舒服,地方乾企理👍🏻青木瓜沙律🥗爽口清甜,即刻有夏天嘅感覺💕Lunch有跟冬陰功湯,椰香味重,適合香港人口味,酸酸地吾辣好開胃😃另外叫左冬陰功蝦炒飯同泰國金邊粉,炒飯粒粒分明飯粒充滿冬陰功味道,不錯呀!以我就最鍾意食金邊粉,每次食泰國菜都一定會叫,炒得夠乾身材料豐富👍🏻最後今餐有泰式奶茶同埋椰汁冰,椰汁冰好似細個喺街邊飲嗰個咪道,好懷念😉總括嚟講今次咁lunch set都有驚喜🤩下次經過可以再試吓其他款式🥗

青木瓜沙律🥗爽口清甜,即刻有夏天嘅感覺💕

• 青木瓜沙律