2018-10-31 756 浏览
不知是否因為附近只有這間酒店,食物質素比想像中差,很多食物包括羊架淡而無味,甜蝦刺身有點不衛生(有黑點在蝦身)、墨魚丸有鹼水味、西瓜無味而橙酸得不得了!平日的自助午餐,客人人數不算太多(大約十至十五桌),但服務員更少,往往要催促很多遍才收碗碟和添水,更難以想像的是西湯和糖水竟然沒有碗裝,因為趕不及洗出來。不知是否我見識淺薄,這裏大部份食物都沒有放置介紹的名牌,若詢問員工,便會見到他們毫無表情的嘴臉回答,此等情況下,唯有自己逐個揭起蓋來察看。以每位大約$400的收費,食物實在不敢恭維,服務也全然不像這個收費。
2018-10-20 4846 浏览
今次特別選擇食自助餐慶祝生日,讓自己記得ㄧ下。凱悅酒店的自助餐都算出名好食,尖沙咀的已去過,今次選擇去光顧沙田分店,乘搭港鐵的話,就在大學站下車便可,很方便。喜歡這裡的環境,樓底高,空間感大,座位跟座位有一定的距離,也見到有兒童餐椅及用具。取食物主要分為4個小區。(1) 車仔麵及一般中式熟食(2) 日式食品及西式凍食(3) 西式熟食(4) 點品食物跟其他酒店的選擇及味道不相伯仲,反而較特別的是限量供應的食物,印象中是6:45pm, 7:15pm, 7:45pm 及8:15pm 分4次在4個不同區提供這些珍饈百味,鐘聲響起以提醒食客排隊去取,感覺有趣!海膽魚子茶碗蒸海膽夠挺身,是新鮮的表現,味道濃郁,蒸蛋夠滑。海参鮑片拼鮑魚仔 - 海参夠嫰而腍,夠入味,鮑魚仔雖小,但也夠厚肉地。芝士焗龍蝦拼煎鵝肝 - 芝士有點多過頭,蓋過了龍蝦的味, 鵝肝細膩柔滑,外邊有點脆脆的,內面充滿油脂的軟滑。朱古力心太軟 - 朱古力心不夠軟,但也有濃濃的朱古力味。總括而言, 食物質量以4款特別限量食物加了不少分數,其他的則一般,還有這次自助餐沒有生蠔,有點遜色,環境舒適。
今次特別選擇食自助餐慶祝生日,讓自己記得ㄧ下。

取食物主要分為4個小區。

(1) 車仔麵及一般中式熟食

(2) 日式食品及西式凍食

(3) 西式熟食

(4) 點品

海膽魚子茶碗蒸
海膽夠挺身,是新鮮的表現,味道濃郁,蒸蛋夠滑。

朱古力心太軟 - 朱古力心不夠軟,但也有濃濃的朱古力味。

2018-10-19 3051 浏览
酒店自助餐琳琅滿目、各適其適,沙田凱悅酒店咖啡廳的賣點是食物新鮮即做,每個食區都有廚師軴場,看着食物的份量而添加,減低食物久放而失分的問題。 仲有四重奏體驗,隨著鐘聲一響,相隔半小時一次,四個不同的食區相繼推出即煮的美點送給客人,大家齊齊去取,雖然要排隊,但分配速度快,分量充足絕對唔會唔夠分。今晚的四款美食: 18:45 海膽三文魚子茶碗蒸 壽司區首先揭幕的,鐘聲一響,一碗碗幼滑海膽三文魚子茶碗蒸出場,見蒸蛋平滑、三文魚子晶瑩、海膽肥美,這個組合,相信合符大部份人的要求。 19:15 海膽、火焰芝士焗龍蝦配煎鵝肝 開心完不久,又來興奮,鐘聲在西式廚房傳出來,走過去見火光熊熊,每人一件芝士龍蝦配鵝肝,嗰個笑着回來,脂香豐腴集於一身,魔鬼的誘惑。 金黃色的龍蝦鋪上芝士和蘑菇,肥美惹味。 鵝肝配上紅色的越橘、無花果醬,酸甜味道,平衡膩感。 19:45 百靈菇蠔皇鮑魚扣花膠 滋補之最,花膠雖然不是頂級但份量十足,整只鮑魚刀叉吃,感覺非常良好。 20:30 火焰冧酒朱古力心太軟 雖然見不到火焰,但酒香濃郁,藏在流心朱古力內,令人無法抗拒。 其他食品方面我最欣賞這個炭火

今晚的四款美食:

18:45 海膽三文魚子茶碗蒸

海膽三文魚子茶碗蒸
海膽三文魚子茶碗蒸

19:15 海膽、火焰芝士焗龍蝦配煎鵝肝

海膽、火焰芝士焗龍蝦配煎鵝肝

海膽、火焰芝士焗龍蝦配煎鵝肝
金黃色的龍蝦鋪上芝士和蘑菇,肥美惹味。

煎鵝肝
鵝肝配上紅色的越橘、無花果醬,酸甜味道,平衡膩感。

19:45 百靈菇蠔皇鮑魚扣花膠

百靈菇蠔皇鮑魚扣花膠
百靈菇蠔皇鮑魚扣花膠

20:30 火焰冧酒朱古力心太軟

火焰冧酒朱古力心太軟

炭火燒牛扒
其他食品方面我最欣賞這個炭火燒牛扒,見到外表已經知道肉香味濃。

羊架,忌廉汁煮三文魚
羊架亦非常香嫩,忌廉汁煮三文魚非常味美。

蒸魚
中式蒸魚我亦欣賞,除了運氣好,吃到新鮮蒸出即刻食的貨式之外,回頭再訪,剩下來的魚頭魚尾魚鮫,師傅替我切下來讓我元全包辦,還讚我懂得吃!

海龍皇湯
鮮橙色海龍皇湯別錯過。

海鮮區
大蝦
大蝦
海鮮區的大蝦有份量,肉彈香甜。

黃豆苦瓜排骨火湯
今晚的黃豆苦瓜排骨火湯,醇厚味十足。

多款內外在美俱全的甜品

新鮮果汁
仲有新鮮果汁可點。

每一次吃自助餐都是大滿足。
2018-10-11
炭火燒牛扒
羊架,忌廉汁煮三文魚
蒸魚
新鮮果汁
2018-10-06 1446 浏览
相,就唔影了,因為無野好影味道,係唔錯既種類,全熟食、無魚生、無海鮮、無排類有點心、有飯麵,要食飽無難度服務,9成人係炒散,十問9唔識甜品位個妹妹,問佢咩味既雪糕,要讀佢唇先知個個咩味。服務員哥哥仔問佢除左茶、啡有咩飲,佢R哂頭話要問另一位大媽,大媽埋到黎話有朱古力可以叫俾小朋友,問大媽會唔會有cream,佢答有朱古力、水囉⋯⋯ 最後杯野飲黎度係有cream而我唔想小朋友食cream囉總結:3百幾銀下午茶,無下次,完。
相,就唔影了,因為無野好影
味道,係唔錯既
種類,全熟食、無魚生、無海鮮、無排類
有點心、有飯麵,要食飽無難度
服務,9成人係炒散,十問9唔識
甜品位個妹妹,問佢咩味既雪糕,要讀佢唇先知個個咩味。

總結:3百幾銀下午茶,無下次,完。
2018-10-06
下午茶
庆祝纪念
生日
用餐优惠
現金券
2018-10-02 1482 浏览
因工作關係,到了中文大學,做完正經事,就在火車站附近的這間酒店午餐。十分意外,我以為很「偏遠」的這間酒店咖啡室,在午飯時間竟然有接近九城滿的情況出現!問了在中文大學上班的工作伙伴才知道,原來這酒店不經不覺已有約十年歷史,而且很受在大學上班的人歡迎。本來不想食buffet的我,見到這裡的食物選擇勁多,而且因爲肚餓不想等,就索性食自助餐!因為掛住食,只影了頭盤的這一張相!但其實這裡有勁多國際美食供選擇,連整pizza專用的爐也有,絕對出色!
因為掛住食,只影了頭盤的這一張相!

2018-09-24
午餐
2018-09-25 911 浏览
a lot of foods to choose from. there is a grilled meat section for meat during dinner. tastes good, I only liked the lamb because the other meats were a little too tough and not as tender as the lamb.there were also scallops which tasted quite nice. the sushi was quite good.there was also 花膠/Fish Maw . when it comes out, there will be a long line. I recommend that you don't wait in line because after a while, they put this as a separate dish that people can choose to eat from.also, don't eat a l

the sushi was quite good.

also, don't eat a lot during the first hour or so, because the more expensive foods such as 花膠/Fish Maw and lobster only comes out later so don't eat a lot at the beginning.

the crepes were really good too.
2018-09-12 1398 浏览
Tea buffet - 3:15pm 開始,雲吞4:00已經無曬,廚師👨‍🍳亦話唔會添加🙄。唔係呀嘛,真係太令人失望了😞。- 等夠鐘帶位入去,個waitress 態度真係比茶記差。又黑口黑面,問句係咪一定要3:15先開始入得啫😪- 負責雪糕🍦位置的也搞不清楚,那款是茶味,那款是咖啡。- 要杯水都要叫兩三次先成功😪,係咪有點過份呢🤔。- $3xx 款式實在太小。下次都係去返港島區啲洒店食buffet。
Tea buffet

- 負責雪糕🍦位置的也搞不清楚,那款是茶味,那款是咖啡。

- 要杯水都要叫兩三次先成功😪,係咪有點過份呢🤔。

2018-09-09
2018-08-25 1546 浏览
早兩日媽媽生日,上網預約了晚市自助餐,因預約曾經改期,他們員工似乎將日期搞錯,但也非常迅速為我們安排了位置;員工們禮貌周周,笑容滿面,服務很貼心,地方整潔,食物水準很好;兩日後的今天,因國內親戚到港,故此我們一行三人再來吃午市自助餐,員工居然記得我們喜歡飲的茶,主動問我們是否需要,服務亦非常周到,很有禮貌。我們非常滿意他們食物的水準和服務態度,一定會再來光顧;感覺上,員工們都很熱心和敬業樂業,笑容都是真摯的,讓顧客有舒適的用餐的氣氛。
2018-08-25
2018-08-24 1350 浏览
一年前曾吃過,覺得ok ,今次再選食。但非常失望,一定不會再幫親。首先講,食品款式,海鮮類小,沒有大眾喜愛的龍蝦,蟹。 溫泉旦配極小量的海膽,烏冬,完全無味,仲要限量派發,排了三次隊才能取到。燒牛扒無味道,Pizza 不熱,焗帶子配芋頭蓉,哇簡直難吃。最緊要女仕至愛的甜品,款式差,想打卡取 like 都難。。然後心太軟也非常差。埋單須時20 分鐘。。以這收費 和 Hyatt 聲譽完全接受唔到。。一個字。。差。😤😤
2018-08-14 1652 浏览
好耐未試過咁齊腳,今日 lunch time 12:00我同屋企人分別訂左兩張檯,因為想同 bb celebrate birthdays, 嚟到門口時,reception 接見我屋企人只提到一個 booking是否5 個人,當時我走上前說我另有一個 booking ,reception 先清醒說是的,已安排了你們一同坐,我提到我是A La Carte, 其中一位 reception 攞左個 menu 給我,我當時手推嬰兒車,我問她是否要我自行攞埋位,她竟然說:冇錯。當時我心想一間都叫有名的酒店,竟然會有這服務,令我有點不悅。繼而一行人埋位,reception都急急離開,交接給其他侍應招呼,但眼見我地埋檯,沒有侍應幫忙拉凳,我手推嬰兒車亦沒有人幫我拉走一張椅子,結果我地自行照顧自己,當我要求要嬰兒椅時,侍應只幫我放了張高凳在我的身旁,並沒有打算理會我,令我感到好嬲。一直到舉手叫人落單後,屋企人都食左一轉野食了,才有侍應問我地想飲熱水家凍水唔通細酒店咩都慢過內?? 有一位穿西装男肥部長埋了我們的檯問總共有幾多位食 buffet, 我答了3 位。冇幾耐,過了一陣佢又過嚟問幾多位食 buffe
好耐未試過咁齊腳,
,我當時手推嬰兒車,我問她是否要我自行攞埋位

唔通細酒店咩都慢過內??
有一位穿西装男肥部長埋了我們的檯問總共有幾多位食 buffet, 我答了3 位。冇幾耐,過了一陣佢又過嚟問幾多位食 buffet, 我感到很煩
說三位 buffet, 兩位食 A LA CARTE, 野食都點了,不如你問check check 先啦.佢先沒有再埋嚟詢問

等了20-25分鐘,我地叫的咖喱雞& cheese burger 到了,但又要我舉手詢問是否有麵包跟的,一位肥西裝男才醒覺說冇問題,而家攞俾你。這代表了是否客人不問,就不會俾呢??
後來我再詢問另一位侍應攞 oil& vinegar, 個女侍應唔清楚係咩嚟,話問問先,最後部長攞左俾我,但味道有點怪怪的

最後食左兩個小時,我地埋單時,沒有人提到有邊張信用卡有discount,埋完單先見到有10%off, 我攞張單埋去問部長先知有幾張信用卡都做緊 promotion
.後來叫埋餐茶一杯 ice tea, 兩杯 cappuccino, 點知等左20分鐘有多都未見蹤影,當然又係舉手叫部長跟跟,之後5 分鐘內 serve。起身走時,有個女侍應埋嚟問是否叫左 cappuccino ,我答佢飲完了,佢仲笑笑口同同事講唔知邊個咁快....

總括食物都不錯,係員工服務欠佳,溝通失誤,長期沒有人理會客人所需,知識又欠佳,雖然細酒店,但都有進步空間的。我心諗訂檯時提左有 bb生日,佢地話有特別俾我地,最後什麼都沒有,好失望囉
畢竟是band Hyatt...
大話同不實的都望貴酒店不要胡亂答客人的要求呀。
2018-08-14
庆祝纪念
生日
  • 甜品
  • 甜品吧
2018-07-26 11350 浏览
凱悅集團的酒店,自助餐全都做得非常出色,無論是灣仔君悅酒店、尖沙咀凱悅酒店,還是坐擁園林景色的沙田凱悅咖啡廳,都是甜魔心水推介~上週六再來住宿,也乘機重溫了一次,仍然美味動心! 一進場先有繽紛琳琅、選擇豐富、不能盡數的原個蛋糕、件裝甜品、餅乾曲奇、棉花糖、糖果、自助涼粉、9款雪糕、麵包布丁、薑汁芝麻湯丸、木瓜雪耳糖水,還有清甜水果組成的甜品區,區內還有即製 pancake 及自助咖啡機,甜牙齒要樂壞了~ 接著的冷盤區有堆積如山的龍蝦,個子不小而且幾乎每隻都爆膏,非常吸引!同場又有龍蝦鉗、青口、凍蝦、海螺、蟹腳等,配上蕃茄辣根汁、瑪利咯嗲汁以及我最愛的蛋黃蒜泥醬~ 另一邊又有車厘茄、橄欖、紅椒、阿支竹、珍珠洋蔥等雜錦前菜,加上三色椒沙律、大蝦露筍沙律、法邊豆番茄乾蘑菇沙律,以及丹麥藍芝士、Cheddar、Emmental、Brie 芝士及配料的芝士區。 接著又有日韓風味的海鮮泡菜海鮮鍋,有三文魚、吞拿魚、帶子、甜蝦、希靈魚供應的刺身櫃,加上雙色冷麵以及小孩最喜歡吃的雜錦卷物~ 另一邊還有更多配料的自助沙律吧,選擇十分新鮮,羅馬生菜、Parmesan 芝士、煙肉碎及麵包粒當然也在場

另一邊還有更多配料的自助沙律吧,選擇十分新鮮,羅馬生菜、Parmesan 芝士、煙肉碎及麵包粒當然也在場,又可以製作我最愛的凱撒沙律!另一邊還有麵包、哈蜜瓜、Parma Ham、Milano Salami 及肥美好吃的煙三文魚~

接著是西式廚房區,提供兩款新鮮出爐的美味 Pizza,同時又有烤三文魚芥末忌廉汁、烤龍脷柳蕃茄忌廉汁、栗米忌廉香草炒蜆、Carbonara 以及個人超愛吃的牛肝菌雲吞!場內又有多款燒烤如牛仔肉腸、紐倫堡腸、黑椒豬肉腸、羊架、燒雞、豬肋骨,以及牛魔不能錯過的燒牛肉。另一邊還有多款配菜及西式南瓜湯,太豐富了~~~

最後是充滿鑊氣因此份外美味的中式廚房,這晚有冬瓜黃豆煲赤肉、上湯娃娃菜、清炒菜心、紅咖哩牛、美味豬手、爆炒大蝦、腐竹上素,還有清蒸海斑,以及三款非常吸引的蜜汁叉燒、豉油雞、明爐燒鴨,當然少不得白飯任裝!

而最後還有即叫即製的車仔麵檔,兩款任飲的自助 Mocktails,以及稍後時間推出的特色美饌,非常豐富!所以即使收費較高(週一至四成人$558/小童$279;週五至日及假期成人$618/小童$309,HSBC週一至四有九折),食客仍然乖乖付款來吃,我們也不倒外。

留意上圖只是部分美食的大合照,很多西式燒烤美食,中西餐湯、壽司還有雪糕都未取回來,已經爆檯了!所有食物材料優秀,味道很好,個人特別推介中式燒味及西式燒牛肉,在外邊專門店也未必吃到這樣出色的水準啊~

聽到鐘聲響起,就知道限時美饌出場了!首先是 海膽三文魚子溫泉蛋烏冬,賣相會不會太誘人了?要戒澱粉質的兩口子情何以堪呢...

接著是 黑松露薯蓉帶子配肉眼,肉眼大家興趣一般(燒牛肉擺到明更加好吃啊),但焗到金黃色、香噴噴的黑松露薯蓉帶子就令囝囝入迷又抓狂,吃完後換著圓又滾的肚腩痛苦掙扎一輪,還是出去再排隊多取一客淨帶子~
之後還有 黃金南瓜焗龍蝦配花膠,對於已經吃飽的我們,黃金南瓜焗龍蝦美味但有點太漏了,但軟腍入味又養顏的花膠就多多益善!最後還有 冧酒朱古力心太軟,這個主要就要靠Chloe妹妹了~

特別一提,早餐時還是根據冷凍區、西式廚房及中式廚房來擺放美食,最大分別是甜品區變身成麵包及果汁區,能夠擺滿四邊,可想而知選擇有多豐富!冷凍區有多款水果、乳酪、穀物、芝士、火腿等;西式廚房則所有愛吃的蛋類都找得到,中式廚房就出品各式點心、餃子及粉麵。也是同樣的豐富又吸引哦!
2018-07-21
2018-07-08 2312 浏览
之前一直想試依間餐廳,但明明有下午茶買一用一,點會用原價黎食呢。。。今次幸運的我,終於手快地㩒到信用卡買一送一優惠。。。帶老公黎食,繼續我嘅少奶星期天下午茶黎講,叫做多野選擇,有壽司(玉子,蟹柳,太卷,仲有我至愛嘅天婦羅蝦卷,可惜,蝦卷係一早包定,所以無論蝦定紫菜都唔脆。。。至於西式熱食方面,有蜆,德國腸,串燒,雞翼,雞脾, pizza, 炸薯格,炸芝士,依幾樣食物當中,我覺得蜆係最好食嘅,有鮮味,至於炸芝士就最,一d都唔似芝士,好硬,又冇拉絲。。。其他就正常啦,未見驚喜⭐中式熱食方面,有點心,蘿蔔糕,煎牛肉包,炒米粉,炒牛肉粒飯,炒腸粉,最驚喜係有紅油炒手,雲吞。。。可惜,紅油炒手d肉好淋,可能係浸得太耐,至於蘿蔔糕,只係一堆粉團,我食左一啖就放棄左啦另外,可以自選丸丸,菜,麵,麵檔個湯底好清甜,應該係魚湯底,好好飲。。。如果你鍾意冬陰功個種酸辣,仲有另一個湯好啱你,佢有個海鮮湯,有蟹有蜆,好足料,不過似冬陰功,少奶就唔識欣賞啦甜品方便,以依個集團黎講,係失色嘅,雪糕櫃唔寫有咩味道嘅雪糕,雖然一食落去就知係H字頭雪糕,但你唔寫咩味,客人又點知呢?(其實好多熱食都冇牌寫係咩) 其他甜品
。。。帶老公黎食,繼續我嘅少奶星期天
,可惜,蝦卷係一早包定,所以無論蝦定紫菜都唔脆
。。。

) 其他甜品都係普通嘅cupcake,馬仔,卷蛋,蕃薯湯水,綠豆沙,紫米露,唯一叫好d嘅係即制嘅pancake同waffle,冇驚喜

環境方面,餐廳有室內同室外兩部份,如果天氣好,又唔太熱,坐室外應該唔錯,好似去左峇里咁
,不過用餐時,見到幾隻蒼蠅係甜品那邊飛黎飛佢,感覺真係唔太好
,職員方便,收碟等速度都快,都有禮貌,不過都幾新手,加水時,只加我一杯水,老公個杯仲係吉嘅🤣,另外,其他枱有餐飲,都冇人走黎問我飲咩
,係我主動問職員先有。。。仲有,我問有冇凍朱古力,佢話有,但佢係俾杯凍 cappuccino 我,唔係分唔到啊

總結:買一送一係幸運嘅
如果買一送一不妨一試,正價就,考慮下先啦😂
2018-07-07 2132 浏览
因為係沙田友,三年幾前開始鍾意嚟呢度食buffet, 由正價食到而家card有buy 1 get 1 優惠。。。。。。由於lunch buffet, 確實冇咩名貴海鮮供應,但以前D 蟹腳&蝦都叫鮮甜,而家似用咗D次貨,完全係失望,以前係大蝦又靚又甜,而家放一堆已經剝埋殼嘅蝦仔仲要冇味。。。D蟹腳黑色一撻撻,又咸又腥。。。今日見D青口靚靚仔仔咁,唸住實冇死啦,點知臭嘅,等我仲攞咗3隻,第一隻吐都吐唔切,以為一隻係咁,點知3隻都係。。。。唯有轉戰沙律,ok ga, d 菜好fresh, 爽脆甜,仲要有溝好醬嘅ceaser salad, nice!唔食海鮮凍盤,呢個lunch buffet 都仲有好多選擇嘅。 刺身中等啦,三文魚一定有,不過唔肥美,不過不失。我會忍唔到,照食飽肚嘅加州卷&炸蝦卷,唔錯㗎。仲有soba, 都係好味嘅。有smoke salmon, 不過我冇食,so....no comment...有人負責bbq,有羊架&烤雞烤腸,烤得好香。 側邊有埋pizza, 又有西冷,亦有幾款spaghetti, 仲有小小素食區,照顧到素食人仕。有中湯亦有西湯,今次中湯係紅青蘿蔔煲亦肉

有中湯亦有西湯,今次中湯係紅青蘿蔔煲亦肉,ok ga, 略嫌喊咗小小。西湯係南瓜湯,都好味。

有部咖啡機可以沖espresso, latte, cappuccino, d coffee 唔錯,我成日都會㩒杯espresso, 再去攞vanilla ice cream, 自製affogato

ice cream 係哈根大師,有九隻味。
有涼粉,可惜我後尾想攞已經冇哂又冇refill, 上次食都OK for, 自己加不同配料,eg, 椰果,紅荳。。。。。。

個肚今次冇空位食燒味,以前試過OK la, 不過不失,唔會正到要encore

有即淥粉麵,不過咁多野食,我真係冇本事食D咁飽肚嘅野。

點心有菜肉包,鮮蝦粉果,韮菜豬肉餃,燒賣,又係不過不失。

中菜有六款左右,好好,食物有指示,如果唔係我今日會差D夾咗田雞肉

仲有好多甜品,正常啦,唔難食,但唔特別,唔會令你好想食,但又想試,食完唔會encore, 亦唔會想買佢D蛋糕而矣。

太多食物,不能逐一講,不過不失,服務好好,有平日buy one get one 好抵,所以經常encore,可惜D海鮮凍盤每況愈下,差到不敢正價惠顧,有買一送一就話是但都算,希望有一日喺放棄呢間酒店嘅buffet之前d 海鮮會正常返。。。。。。
2018-07-06
用餐优惠
信用卡優惠
位於沙田白石角的酒店,參加婚禮就試過啦,可惜一直還沒有試過這邊的Buffet,早前跟他相約在Blue Monday,齊齊來試試這邊的自助餐,聞說今次有四大必食位,是這次主題自助餐的重點推介,真的是未出發先興奮,讓我更為期待。星期一的晚上,這邊入座率幾乎近八成,比我想像中還要熱鬧得多呢。 一般的凍海鮮是少不了的。 還有自製沙律拼盤。相信每次我的食力不夠,是因為吃太多海鮮跟沙律吧 (笑)。 走過一點,見到這邊有幾款不同的素食提供,質素也蠻高的。最記得是它的蕃茄湯,味道很足,而且酸酸甜甜,讓人相當開胃。此外,素丸跟薯仔也不錯。作為食肉愛好者竟然忍不住Encore素丸呢。 素食旁邊的是燒烤爐,有烤羊架、不同種類的腸腸、烤雞、烤排骨,讓有我最愛的烤菠蘿。 烤爐旁還有即烤的薄餅,香脆可口;還有不同的意粉、通粉、三文魚等等。 熟食方面,也有不少選擇。 甜品的類型也蠻多的,看來食戒定必大開啦。 先來點點食物開開胃。Cold Cut、中式燉湯不得不吃吧。 這是「蟲草花煲水鴨」,味道相當香濃,而且十分足料。入口的時候,本來喉嚨有點不舒服,喝下以後竟然就立即把不適舒緩了。我忍不住

一般的凍海鮮是少不了的。

熟食方面,也有不少選擇。

甜品的類型也蠻多的,看來食戒定必大開啦。

先來點點食物開開胃。Cold Cut、中式燉湯不得不吃吧。

這是「蟲草花煲水鴨」,味道相當香濃,而且十分足料。入口的時候,本來喉嚨有點不舒服,喝下以後竟然就立即把不適舒緩了。我忍不住Encore了這美味的燉湯呢。

這是第一個必食位,「海膽三文魚子溫泉蛋伴稻庭烏冬,柚子汁」,海膽大件兼甘甜,溫泉蛋十分香滑,蛋味很濃郁的。稻庭烏冬之中加入柚子汁,為這淡淡的烏冬加添清新的感覺。個人就喜歡加幾種食物拌勻才食用,這樣子味道跟口感最為豐富,更為吸引。

第二個必食位是這裡,鐘聲響起,大條人龍立即就出現了,是廚師特製的「黑松露薯蓉焗帶子配美國肉眼」,廚師在炮製這道菜式的時候加入白蘭地,味道更為香。

菜式中的美國肉眼被廚師切成大大件,肉味濃郁,而且相當淋身,放在口裡以後,點點的酒香充斥在口腔之中,為味覺帶來衝擊。

至於黑松露薯蓉焗帶子,酒香把帶子的鮮味帶出來,大大粒的帶子上鋪上香濃忌廉汁,再加入巴馬臣芝士及水牛芝士,由鮮甜的帶子頓成邪惡的美食,外層又脆又香。再者,加入薯蓉以為,吃這件帶子的時候更為滿足。基於黑松露的味道太過霸道,要是黑松露的味道可以略減的話,定必更佳。

第三個必食位一定是「黃金南瓜焗龍蝦配蠔皇花膠冬菇」,在龍蝦上加入南瓜蓉及鹹蛋黃一同焗至香脆,入口固然相當香脆,而且鹹蛋黃味相當香濃,南瓜味並不算突出,龍蝦咬落更是啖啖肉,叫人回味。不知怎地,食落有點點像「黃金蝦」的。

另外,不得不提的是旁邊的蠔皇花膠跟花菇,大大件相當入味。尤其是花膠,食完之後….立即就相要Encore啦,始終是女生嘛,多吃花膠對肌膚好呢。

第四個必食位是甜品廚房的「火焰冧酒朱古力心太軟」,甜品師傅在遞上心太軟的時候,在蛋糕上面灒以冧酒,藍藍的火光相當吸睛。心太軟上的忌廉被暖暖的朱古力溶化掉,使朱古力的味道不會太過單調。朱古力味很濃郁的說,可是中間的朱古力醬不夠多,未夠流心呢。

晚餐來到尾聲,來一碟豐富的雪糕,再加點窩夫跟橡皮粒糖,讓我相當滿足呢。
最近不小心的吃了很多次自助餐,吃的分量不一定很多,可是勝在選擇多,也可以滿足到家人和朋友的飲食喜好,確是有吸引力在。其中一間最近吃過的自助餐便是沙田凱悅酒店咖啡廳,從大學站走過來,大概5分鐘左右,也是很便利的,應該特別是新界人的福音吧~有時候食物選擇真的太多,唔想浪費quota? 即睇自助餐必食項目~ 刺身/卷物類在吃自助餐的時候,個人最關注的該是刺身的類別和新鮮程度,是沒有失望喔,其中驚喜的是可以吃到大大隻的珍寶帶子。另外,有吉列炸蝦卷也是驚喜呀~ 海鮮湯在刺身布旁邊有一個大大的鍋,煮著大量各種各樣的海鮮,看起來已經覺得很吸引,喝後一陣子會感覺到有一點味蕾上的小刺激—是辣辣的喔~ 南瓜龍蝦冬菇花膠個人覺得最特別的是一天晚上會供應好幾款期間限定的項目,所以很建議預早到現場, 便可以品嚐到更多美食了~ 當天晚上吃到最喜歡的該是這款龍蝦,龍蝦上滿是濃郁的南瓜醬,令本來已爽身的龍蝦錦上添花,配以名貴的冬菇和花膠,精彩~烤物本來是已經煮熟了的材料,再由廚師即點即加熱— 羊架、菠蘿、牛肉和雞肉,烤菠蘿還真是不敗的特別是在自助餐下提供的 心太軟這個亦是有時間限定的,亮點該是細心觀察下心太軟上還

刺身/卷物類

海鮮湯

南瓜龍蝦冬菇花膠

烤物

心太軟
這個亦是有時間限定的,亮點該是細心觀察下心太軟上還留有藍色的火光,巧克力味道濃郁,若果流心效果能更加強是會更理想呢~

雪糕
甜品方面,亦是值得為他留有一點空間的,甜品方面有朱古力布甸、峰蜜蛋糕、木糠布甸和檸檬撻等等,個人最欣賞的是朱古力布甸,又特別,又美味喔~

雪糕沒有特別標明是Haagen-Daz的或是Mövenpick或是Haagen-Dazs的,可是雪糕款式選擇上是佔優的,選擇了乳酪、綠茶、士多啤梨和曲奇口味,個人最喜歡是曲奇口味~

環境氣氛還是挺適合聊天的~

沙田凱悅酒店咖啡廳
網址: https://s.openrice.com/QrbS0otS000
地址: 沙田澤祥街18號沙田凱悅酒店大堂
電話: 37237952