2020-07-20 541 浏览
呢間係佢哋搬店後,首次光臨。。。但係我真心覺得水準差很多食物質素真係好差然後每個食品都係死死地得個“咸”字根本沒味道可言今日叫既係滑lulu蛋(紅酒牛柳粒)飯蛋同飯真係ok蛋夠滑但係個紅酒牛柳沒紅酒汁味 得個咸😓牛柳韌到。。。😥然後點左咖喱 pizzapizza啲咖喱粉我成口都係咸死人芝士一口貝千祈唔好點真係超級難食真心對這次用餐失望拜託 侍應唔好再用手指差落個碗度現在疫症嚴重真係要小心應該唔會再去太難食😥😥😥
呢間係佢哋搬店後,

應該唔會再去
太難食😥😥😥
2020-07-20
2020-07-13 449 浏览
好耐無去過沙嗲王,今晚終於去試一試,點知真係有驚喜一般都認為白咖哩豬扒飯係呢到既皇牌所以今次就試食雞扒King Size鐵板爆汁黑椒雞扒飯(自選汁)大大塊既大雞扒皮脆內軟,雞肉都好滑同充滿肉汁,係燒烤雞扒黎講,做得超出色,再配合埋白咖哩既味道,十分香濃又好味。印度薄餅(+$18)上枱一刻已經熱辣辣,再配上白咖哩汁咬落去酥皮鬆軟質感,有少許煙韌感覺,十分絕配。溏心蛋(+$4半隻)餐廳標明使用日本雞蛋🥚味道和賣相,都是十分不錯菠蘿碧海(飲品)杯飲品藍藍綠綠既顏色 ,喝下去甜甜的帶一點梳打氣泡,有一種令人消暑感覺,入邊還有菠蘿粒和青檸片...舒服既今次既晚餐十分有驚喜,有時人生都需要懷念一下久違無去過既地方,可能會有所得著。PS:餐廳會收取加一服務費
好耐無去過沙嗲王,今晚終於去試一試,點知真係有驚喜

一般都認為白咖哩豬扒飯係呢到既皇牌

所以今次就試食雞扒

King Size鐵板爆汁黑椒雞扒飯(自選汁)

印度薄餅(+$18)

溏心蛋(+$4半隻)

餐廳標明使用日本雞蛋🥚
味道和賣相,都是十分不錯

菠蘿碧海(飲品)

PS:餐廳會收取加一服務費

King  Size  鐵板爆汁黑椒雞扒飯
King  Size  鐵板爆汁黑椒雞扒飯
2020-06-07 891 浏览
最近發現銅鑼灣嘅食肆都執得幾多下,新舖頭又唔見開好多,無得試新野,起SOGO行完唯有近近地食沙爹王啦。一入去系有D嚇親,因為一D都唔似疫情中嘅食肆,係唔見左好耐嘅墟堪,雖然唔洗等位,但空位系寥寥無幾,我地都算偏夜,一晚落黎,都見隔離檯轉左一兩輪。講翻野食先,基本上呢間沙爹王嘅waiter系無左落單function,哈哈,因為係掃QR code,直接上網落單,對於我有慢慢細琢menu嘅習慣非常好,唔洗hold住waiter咁耐,唔好意思咖嘛,再加上用電話自助落單系有Discount嘅<手機點餐折扣$-2>。沙爹王宜家都出左幾多幾抵嘅野食,二人套餐系我地無嗌到嘅,見人隔離檯系咁上菜都覺得好抵。哈哈。我地嗌左<蟹粉豆腐鍋-薄餅>石鍋上,系好好味,豆腐海鮮配,撈飯都好好食,但係好熱辣辣,起熱辣辣嘅夏天就麻麻...<石鍋清酒煮蜆>38蚊但係好多蜆噢,O左嘴,有少少姜嘅辣味,香茅味,好有越式風味,D湯汁都飲左幾啖<滑lulu蛋紅酒牛柳粒飯>正啊,好大塊滑蛋,好大碟飯,好多牛柳粒,個汁配薄餅都好好味<芒果椰汁沙冰+西米>

蟹粉豆腐鍋-薄餅

石鍋清酒煮蜆

滑lulu蛋紅酒牛柳粒飯

<芒果椰汁沙冰+西米>好多芒果啊

<豬肉粉卷>不過不失,15蚊算抵嘅
豬肉粉卷

野食好係抵食,不過有一個好個人嘅問題唔係幾中意,係佢太好生意啦,就算疫情穩膠板隔好曬D位,每檯都好近,想靜靜地傾下計交流下起呢餐飯係完全做唔到...就真系淨系來食野only.......

最後埋單做埋會員再減<$-5>,埋單都系2百幾。
2020-06-05
蟹粉豆腐鍋-薄餅
石鍋清酒煮蜆
滑lulu蛋紅酒牛柳粒飯
2020-06-07 226 浏览
外賣自取都可以漏單,指定時間去到,問員工,佢話未到,等下,好,我繼續等,等都後面號碼d人走曬,佢再黎問我咩number.原來佢地miss左張單,等多左17min!
外卖自取
2020-05-27 273 浏览
平民美食當中,我覺得沙爹王算是便宜又有水準。招牌的白咖哩豬扒飯更是出名的。和家人去吃午餐,今次我選了沙爹牛肩肉粉絲,比較餓的關係,另外加了印度酥餅2片配黄咖哩。沙爹汁湯底很稠,適合重口味的我,味道濃郁,配上炸蒜,洋蔥口感更佳。牛肩肉不像肥牛,脂肪比例較少,牛肉味更濃。印度酥餅,撕開後,清晰見到一層一層的,熱烘烘,不會過油,沾黃咖哩,這個份量,才不用100元,真是大件又抵食。人多吃超過200元的話,更加有招牌辣椒醬送。

人多吃超過200元的話,更加有招牌辣椒醬送。
2020-05-24
午餐
  • 白咖哩豬扒飯
2019-12-01 1205 浏览
沙嗲王一直都係大眾化平民之選,價廉物美,CP值高,當中我最鍾意就係食佢嘅沙爹肥牛粉絲,咁多年都可以keep住同一個水準 如果以近呢一兩年新加入嘅餸菜黎講,黃金鹹蛋黃雞翼係最出色!!!黃金鹹蛋黃雞翼($48/4pcs)特濃珠珠朱古力沙冰($30)這個非常好飲,阿華田脆脆好有口感,珍珠粒粒都彈牙煙韌凍青檸柑梅蜜($25)跟餐飲品半價椒鹽雞軟骨($33)肩胛肥牛拉麵 轉粉絲 沙嗲湯($65)芝士白汁蘑菇牛柳粒年糕($52) 全單超過250蚊,送沙嗲王招牌XO醬一支

黃金鹹蛋黃雞翼
黃金鹹蛋黃雞翼($48/4pcs)

特濃珠珠朱古力沙冰
特濃珠珠朱古力沙冰($30)
這個非常好飲,阿華田脆脆好有口感,珍珠粒粒都彈牙煙韌
凍青檸柑梅蜜($25)
跟餐飲品半價

椒鹽雞軟骨
椒鹽雞軟骨($33)

肩胛肥牛拉麵 轉粉絲 沙嗲湯
肩胛肥牛拉麵 轉粉絲 沙嗲湯($65)

芝士白汁蘑菇牛柳粒年糕
芝士白汁蘑菇牛柳粒年糕($52)

全單超過250蚊,送沙嗲王招牌XO醬一支
黃金鹹蛋黃雞翼
特濃珠珠朱古力沙冰
椒鹽雞軟骨
肩胛肥牛拉麵 轉粉絲 沙嗲湯
2019-10-26 683 浏览
學生時代的gathering首選,因為可以坐得耐而且食物也十分大眾化,無論是選擇多樣性外,食物的價錢也十分相宜。每次來這裡都會必試招牌的白咖喱豬扒飯,基本上是沙嗲王必食之一。白咖喱汁十分香,有濃稠感,帶少少微辣,有槨香及花生味,令人十分香胃。而豬扒充滿香茅味,煎得惹味,肉質亦處理得十分之好,輕咬一口,可以感受到肉汁慢慢滲出來,沒有肥膩感,油份不多,雖然是煎,但不會太肥膩,食到滿口油。白咖喱配上白飯,簡直一流。

白咖喱配上白飯,簡直一流。
白咖喱豬扒飯
白咖喱豬扒飯
2019-10-22 475 浏览
這間店舖在五樓,窗外望到崇光百貨的大螢幕,好像在看電視一樣,十分有趣。用電子Gulu排隊,又可以用手機下載程式點餐,大公司果然資源充足。店小二,心口掛上名字,加分。沙爹勁脆厚切吉列豬扒飯,$67,我覺得沙爹比白咖喱好吃,吉列豬排,很脆,肉勁厚,有點怪。凍檸茶加$15,有點貴。終於用了上次的現金券,感覺良好。

凍檸茶加$15,有點貴。

終於用了上次的現金券,感覺良好。
沙爹勁脆厚切吉列豬扒飯
沙爹勁脆厚切吉列豬扒飯
2019-10-19 427 浏览
很久冇黎沙爹王了,原來而家可以手機落單📱,仲可以減$2,download 個app 仲可以減$5,食滿$20有$2回贈添,自動儲在app 內好方便。朱古力沙冰~好濃郁朱古力味青檸話梅梳打~好淡唔酸少少話梅味XO醬炒蘿蔔糕~用石鍋上保温之餘又好香,外脆內軟,冇得彈咖哩香茅豬扒烏冬~鬆軟豬扒實在令人回味雞扒煎蛋飯~雞扒冇味,特製醬油其實係甜豉油
很久冇黎沙爹王了

朱古力沙冰~好濃郁朱古力味

青檸話梅梳打~好淡唔酸少少話梅味

XO醬炒蘿蔔糕~用石鍋上保温之餘又好香,外脆內軟,冇得彈

咖哩香茅豬扒烏冬~鬆軟豬扒實在令人回味

雞扒煎蛋飯~雞扒冇味,特製醬油其實係甜豉油
2019-10-18
2019-10-09 312 浏览
沙嗲王係旺區嘅清泉,平平地又一餐最佳之選🤗平時都係食開白咖哩豬扒,唔想食炸野就試下雞扒先!嚟到仲係熱辣辣,鐵板上就緊係jaja聲,觀感好過豬扒好多😙仲有一堆炒雜菜伴碟🥬一定要食菜嘅小編表示叫呢個唔洗另外叫多個菜好開心😻雜菜有椰菜洋葱芽菜,伴碟都唔係hea嘅👋🏼白咖哩望落唔大碗,但用落都幾多,唔好睇但幾好駛,食完都仲有半碗淨🤡白咖哩水準一貫出色,入口順滑椰汁味、微微帶辣,食得出椰奶同淡忌廉有落足,唔係狂落麵粉成形就算,所以點解個個願意為一碗白咖哩回頭🤲🏻🤗平時個香茅豬扒炸到好香,唔想太熱氣而簡嘅雞扒好有驚喜,兩大塊燒到皮極脆,睇佢漲卜卜咁就知,無咩皮下脂肪,我都偷偷咬咗啖雞皮🐔😹切開個陣真係覺得以前嗌豬扒係走寶,雞肉十分嫩滑,個滑嘅程度應該係同海南雞睇齊,肉嫩多汁已經唔足以形容🤪不過沙嗲王嘅缺點係好多餸都好多油,不論係伴菜、雞扒定白咖哩,都有好多油,白飯係僅餘的清泉😂
2019-09-28 299 浏览
週六在銅鑼灣行街,漫無目的尋午餐,路徑地鐵站黃金廣場外,正好有人派 ‘沙嗲王’廣告...被成功捕獲!黃金廣場大廈,手扶電梯上客梯層,在5樓...出lift有5-6人在等位,好在我們是2人位,直入,不用等✌️瀏覽餐單,以煎炸食物為主...我們order了:小食兩樣:- 炸蝦棒:HKD27味道ok,像一般茶樓的煎炸類點心- 蒜香牛油雞翼: HKD41.-這個要讚一下,熱辣辣的食,質感豐富,外脆內軟,鮮香滿口👍一份香茅豬排配粉絲 (沙嗲湯)HKD63.-豬排有3塊,份量大但油膩,而沙嗲湯看去已經濃味,不是我的菜😒一份更失望的餐:脆炸鱸魚配烏冬(白咖喱湯)HKD62.-鱸魚味淡而肉鞋,魚身包裹了一層炸粉,成品似乎已經放久,受潮變軟...整條魚是內外兼失。白咖喱湯的烏冬,烏冬竟然是硬的,都沒煮透!趕時間嗎?negative comment for this set 👎👇最後一份飲品:芒果椰汁沙冰+西米 HKD24.-自認已不適宜品嚐這等:高糖高卡路里還冰涼的飲品,外觀還不錯,就不評論味道了。最後買單HKD236.5/2人,OK啦,不算貴!

瀏覽餐單,以煎炸食物為主...我們order了:
小食兩樣:
- 炸蝦棒:HKD27
味道ok,像一般茶樓的煎炸類點心
炸蝦棒

- 蒜香牛油雞翼: HKD41.-
這個要讚一下,熱辣辣的食,質感豐富,外脆內軟,鮮香滿口👍
蒜蓉牛油雞翼

一份香茅豬排配粉絲 (沙嗲湯)HKD63.-

一份更失望的餐:
脆炸鱸魚配烏冬(白咖喱湯)HKD62.-
白咖喱湯的烏冬,烏冬竟然是硬的,都沒煮透!趕時間嗎?

烏冬(白咖喱湯)

最後一份飲品:芒果椰汁沙冰+西米 HKD24.-
芒果椰汁沙冰+西米

最後買單HKD236.5/2人,OK啦,不算貴!

2019-09-28
炸蝦棒
蒜蓉牛油雞翼
  • 蒜香牛油雞翼
2019-09-28 205 浏览
Lunch Time周圍都好多人 同朋友諗左好耐食咩 就決定食兒時回憶沙嗲王 依家沙嗲王有自助落單 用自助落單仲可以即時扣兩蚊 l叫咗蟹粉豆腐煲 熱辣辣 好新鮮 可以配飯或者薄餅 但我覺得如果男仔食就一定要配飯 因為薄餅佢只係有兩塊未必夠食 叫咗個炸饅頭 好香脆食落又唔算太熱氣 一碟有5舊 飲品佢依家叫over $40嘅嘢食就可以半價叫飲品 我同朋友兩個人share一杯 沙嗲王依家仲有個會員Apps 只要你登記即時會送$5 優惠價 走嘅時候出事就可以即時扣$5

叫咗個炸饅頭 好香脆食落又唔算太熱氣 一碟有5舊

2019-09-28
2019-09-01 246 浏览
今日同之之黎左好多人都會有好多回憶的沙嗲王😆😆話說岀左 cwb 行街,本身打算去食千両的!但過馬路時見到對面沙嗲王招牌便改變初衷😂😂😂下午一點半左右上到去唔洗等就有位!一坐低大家都無夾過就話要食充滿回憶的白咖哩香茅豬扒飯!😋😋😋另外就加左個大雞腿餐配薯條🍟🍗再叫左杯青擰話梅核打兩份飲🥤真是平靚正👍🏻👍🏻豬扒好鬆軟,個汁真是正,略帶酸,好開胃!我同之之直頭想添飯🤣🤣🤣個雞脾都精神既!起左骨。都好照顧到食客既儀態👍🏻👍🏻但係但炒菜就差 d 大油了😅😅
今日同之之黎左好多人都會有好多回憶的沙嗲王😆😆

下午一點半左右上到去唔洗等就有位!

另外就加左個大雞腿餐配薯條🍟🍗
再叫左杯青擰話梅核打兩份飲🥤

大雞腿🍗

白咖哩香茅豬扒

真是平靚正👍🏻👍🏻

豬扒好鬆軟,個汁真是正,略帶酸,好開胃!
我同之之直頭想添飯🤣🤣🤣

個雞脾都精神既!起左骨。都好照顧到食客既儀態👍🏻👍🏻

但係但炒菜就差 d 大油了😅😅
白咖哩香茅豬扒
2019-08-25 301 浏览
食沙嗲王緊係食白咖哩啦白咖哩厚切豬扒讚岐烏冬 $67厚切豬扒非常厚身,而且係即炸出黎唔算太油膩,外皮鬆脆👍🏻不過豬扒肉質唔算非常結實😕係有少少扣分嘅烏冬就咩可挑剔,整體好食而且好大份。係同媽媽2個食嘅先會食得哂!黃金鹹蛋黃軟殼蟹 $72 regular 我地叫左regular 嘅,$120係加大版食落去好脆身,好有鹹蛋味,不過我個人覺得鹹左少少,要同白飯一齊食先好。整得幾乾身,唔會太硬太乾、入面肉質仲係好juicy 🤪,非常值得一試架印度薄餅配黃咖哩汁 $26呢個其實係媽媽最愛,薄餅係即烤,所以我食個時好熱辣辣架😋個咖哩汁唔自算太辣亦都夠香,當然比正宗印度咖哩黎講係差少少,但係非常適合香港嘅口味。 薄餅口感厚薄度適中,唔會似面包😱。唔太油身,但薄餅中會帶有獨特嘅油香,非常可口😋😋😋。 阿華田脆脆x朱古力沙冰 $28叫野食$30以上先有半價,原價係$56脆脆唔係好多,味道有濃濃嘅朱古力味,實在超讚👍🏻👍🏻,雖然唔係特別飲品,但質素好好,下次可以再試😋整體餐廳環境唔算太寬闊,會坐得逼d。晚餐份量豐富,$200多d以冇叫套餐黎講都幾多野食同好飽下,食物質素唔錯,而且上餐夠快,所以整體用餐感受
食沙嗲王緊係食白咖哩啦

白咖哩厚切豬扒讚岐烏冬 $67
厚切豬扒非常厚身,而且係即炸出黎
唔算太油膩,外皮鬆脆👍🏻
不過豬扒肉質唔算非常結實😕係有少少扣分嘅
烏冬就咩可挑剔,整體好食而且好大份。
係同媽媽2個食嘅先會食得哂!

黃金鹹蛋黃軟殼蟹 $72 regular
我地叫左regular 嘅,$120係加大版

印度薄餅配黃咖哩汁 $26
呢個其實係媽媽最愛,薄餅係即烤,所以我食個時好熱辣辣架😋
唔太油身,但薄餅中會帶有獨特嘅油香,非常可口😋😋😋。

阿華田脆脆x朱古力沙冰 $28
叫野食$30以上先有半價,原價係$56

整體餐廳環境唔算太寬闊,會坐得逼d。
晚餐份量豐富,$200多d以冇叫套餐黎講都幾多野食同好飽下,食物質素唔錯,而且上餐夠快,所以整體用餐感受好好。要食白咖哩啦

阿華田朱古力沙冰
厚切豬扒白咖哩讚岐烏冬
印度薄餅配黃咖哩汁
黃金鹹蛋黃軟殼蟹
2019-08-24 175 浏览
今次去沙嗲王食下呢度嘅午餐啊,噉佢午餐個餐牌都有成七八樣嘢揀嘅,最終我揀咗個慢煮豬軟骨飯啊,包埋嘢飲,如果一餐打工仔嘅午餐嚟講呢就略為貴咗少少。呢個餐要62元啊